WD Ultrastar HC310 Bios

Üdv Mindenkinek!

 

Vettem egy WD Ultrastar DC HC310 6TB os SATA hdd-t. Instaláltam egy Gigabyte C246M-WU4 alaplap SATA portjára és a BIOS sajna nem ismeri fel.

Próbáltam más SATA vezetékkel, másik táppal, aztán másik alaplapban is de sajnos továbbra sem ismerte fel egyik alaplap sem.

A Hdd vadi új, 2 db van belőle, másik is így viselkedik. Felpörög, szimpatuk a hangja, nincs semmi rendelenesség csak ugye nem ismeri fel az alaplap.

Valakinek ötlete, hogy mit lehet csinálni?

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 06. 12., p – 16:33

Másik alaplapban mit csinál? Ezen az alaplapon nincs ilyen extra/sSATA vezérlő? AHCI-re van állítva rendben? A diszken nincsenek jumperek? Ha egy livelinuxot beindítasz ott látszanak? Mi a pontos modelszáma annak, amit kaptál?

Másik alaplapban is pontosan azt csinálja amit a szerver lapban, semmit. A szerver lapban Intel RST van /RAID/ de az ki van kapcsolva. AHCI be van kapcsolva. Disk hátulján van egy jumper lehetőség de arról nem tudok semmit. Linux észrevette a diszket, sűrűn panaszkodik rá, kommunikációs hibábákat szór rá pl: Failed NCQ . Model szám: HUS726T6TALE6L4

Az alaplap BIOS-ához van esetleg changelog, illetve érdemben újabb elérhető? A BIOS-ban a sata power (divat valami agressive power menedzsment, meg a jóég tudja) és hasonló mókákat tiltanám. Ha molexről egy sata átalakítóval táplalod, akkor mit mutat? Mondjuk ennek nem kéne befolyásolnia semmit a kábel kivételhez képest. Az eSATA befolyásolhat, azért meglepődnék, hogy ha nem lenne állítható.

Viszont a SATA portoknál van opció szürkén hogy "Configured as eSATA". Nem tudom ez befolyásolja-e a problémát. Nem állítható.

Na végül is be lett vizsgálva a két HDD és kiderült, hogy rosszak. Vissza lettek küldve az eladónak aki továbbküldte javításra vagy cserére.

Igen, ráadásul mind a kettő! Érdekes ...