Intel RST Raid1 + spare disk?

Helló

Van alaplapi Intel Rapid Storage Technology raid az alaplapomon. Most döglött meg egy reboot után a Samsung 850 EVO 500 Gbos Sata adattárolóm 1 honappal gari utan. Reboot, és többet a Bios sem látja.

Vettem 2 Ssdt es egy 500 Gbos Seagate Hddt. Van amugy is egy Hdd power kapcsolo cucc (Kingwin 6, Hdd-ps6).

Az mukodhet, es jo otlet, hogy a 2 Ssdt raid1be rakom, sparenek megadom a hddt, es ha az ssd szinkronba allt, kikapcsolom a gepet, kikapcsolom a 2. Ssdt, majd a gep akkor elvileg raszinkronizalja a Hddre ugye? Majd ha kesz, akkor ujra kikapcsolas, es hdd kikapcsolas ssd2 bekapcsolas.

Es igy tudok egyszeruen menteni. Vagy nem mukodhet?

Multiboot es Windows is van, azert kell az alaplapi raid, azert nem jo a Linux software raid.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 04. 24., p – 17:59

uh ez kissé zavaros, de a spare disknek nem ez a funkciója.. hogy rajta legyen az adat.. Hanem ha "baj van" akkor beugrik és syncel.

Működhet amit leírtál, de felesleges. Mi van ha eltelik ~~~4 hónap? Akkor a spare disk ~4 hónappal ezelőtti állapottal fog rendelkezni, majd ha tényleg baj van SSD2 kiesik a raid1-ből, akkor a HDD mint spare beugrik automatikusan a helyére (beállítás függő) és szépen leszinkronizál SSD1-el... Szóval buktad a ~4hónappal ezelőtti adatokat is.

Javaslat. BACKUP. BACKUP. BACKUP. A RAID _nem_ backup. főleg nem ilyen felállásban hogy spare disket "használjon" valaki backupként.

ps.: jah és az alaplapi BIOS-os RAID-eket NE erőltesse senki, de ez már vagy ~15 éve is így volt.

Ertem. En rendszeresen, 1-2 hetente szinkronizalnam igy. Nem irtam, de mint backup hasznalnam ezt.

Van tobb particio, Linux, Windows, szoval nekem block szintu rsync lenne a jo, ami itt kb a Raid csinalja.

A 3. Hdd nem menne mindig. Ki van alapbol kapcsolva. Ha adatot mentek igy, gep kikapcsolas, ssd2 kikapcsolas, hdd3 bekapcsolas, gep bekapcsolas, a hdd3 szinkronba all az ssd1gyel, gep kikapcsolas, hdd3 kikapcsolas, ssd2 visszakapcsolas. Majd az ssd1rol ssd2 szinkronba all.

 

Igy mehet?

Akár még működhet is, de kb. a második backupnál lenne eleged abból, hogy az egyébként is IO szegény HDD a syncel tovább rontva halál lassúvá teszi a géped...

Akkor már inkább tényleg vegyél pl. egy USB-SATA enclosure-t, a HDD-re dobj fel pl. egy Clonezillát, ha jól felparaméterezed, össze tudod rakni, hogy bootol USB-n a HDD-ről a gép, betölti a Clonezillát, megcsinálja a mentést, aztán kikapcsolja magát. Aznap, amikor kapcsolgatnád és pakolgatnád a vinyókat, inkább este megcsinálod ezt az indítást, és elmész aludni :) Ha meg "okos" blokk szintű mentést csinálsz (partclone/ntfsclone - a CZ alapbeállítása), akkor több mentésed is lehet, függően attól, hogy mennyire jól tömöríthetőek az anyagaid és mennyire foglaltak a fájlrendszerek.

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)