Elkészült az RCOM kommunikációs szoftver 0.0.5. verziója

A "karantén" alatt szükségessé vált, hogy a nagy "kémszervezetek" árgus szemeit elkerülve is tudjak online kommunikálni. Mégiscsak nonszensz, hogy mostantól a privát beszélgetések óriási százaléka is amerikai szervezetek szerverein megy át. Csodálkozom is, hogy a COVID-19 ezen aspektusával nem nagyon foglalkozik a sajtó.

Ezért az RCOM videochat programomat leporoltam. Ez a program a streameket saját szerveren ssh csatornán keresztül küldi át, tehát a titkossága a saját szerverre SSH-zással egyenértékű. Természetesen otthoni szervert is használhatunk, ha ki tudunk nyitni egy TCP portot a külvilág felé.

Ugyan már eddig is kiválóan működött, de mégis fejlesztettem rajta:

  • A videó kép átmeretezhető a vevő oldalon. Ez nagyon alap funkció, de eddig nem koncentráltam rá.
  • A hang megosztása előtt a PulseAudio visszhangelnyomását automatikusan bekapcsolja a program. Nyilván csak akkor működik, ha PulseAudio hangrendszert használunk. Aminek a beépített visszhangelnyomás egy meglepően jó funkciója.
  • VNC segítségével működik a képernyő megosztás (egyelőre 1 szerveren csak 1 képernyő megy át egyszerre, de valahol el kell kezdeni).

Mindenkinek sok szeretettel ajánlom kipróbálásra. Leírás és letöltési link itt található: https://github.com/rizsi/rcom

Szerk.: új verzió 0.0.7

  • VNC korlátlanul működik és távoli kontrolt lehet engedélyezni
  • GUI frissítés

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 04. 22., sze – 09:19

No igen, én is ma reggel néztem, hogy a Skype képes bizonyos nyelveken on the fly feliratozni a beszélőt. Márpedig ez nem kliens oldali szolgáltatás, ami azért igen elgondolkodtató.

A projektjeimben jelenleg Skype, Hangouts, Zoom megoldásokat használom videokonferenciázásra, az egyiket a MS, a másikat a Google halgatja le, a harmadik meg kínai szervereken keresztül tolja a streameket, egyesek szerint titkosítatlanul. Kb eldönhetem, hogy melyik céggel osztom meg a szupertitkos céges infókat. Asszem a kínaiaknál maradok, azokkal nem kompetálok direktben.

Csaba

Ebben az ágban azért van néhány belépési küszöb:

- kinek van jobb gyomra pereskedni,
- több pénze ügyvédre,
- mikor derül ki a csíny, és akkor már az ügyfelek hány százalékát fogja érdekelni (már azok közül, akik megértik a helyzetet)
- meg hogy a célfüggvény a gazdag nyugdíj-e, vagy hogy szeretne azzal dolgozni, ami érdekli...

Bármit csinálsz, ha az cloudban van, akkor sajnos a lehetőség ott van. Nem kell hozzá a szolgáltató rosszindulata sem, például elég ha egy másik ügyfél vagy és kihasználsz egy CPU hibát, amit még nem workaroundolt az Intel.

A biztonságos cloud computinghoz még sokat kell fejlődni a kriptográfiának, lásd: https://en.wikipedia.org/wiki/Homomorphic_encryption
Továbbá: https://github.com/shaih/HElib
Nagyon érdekes dolog, egy időben kutatni akartam, de nem adtak rá pénzt..

Kérdés, hogy fény derül e. Az igaz, hogy ha az egyetemi óráimba hallgatnak bele, akkor semmi nem történik, de azért lássuk be, hogy ezeken az online konferenciákon egy csomó nem védett IP infó is megfordul. Csak a saját háztartásunkban: az egyik projektünk valóban olyan, hogy simán lenyúlhatná a Google/Ms, és kiadhatja saját szolgáltatásként. Plusz, a feleségem olyan immunológiai kutatásban vesz részt, ami egy anti koronavírus gyógyszerhatóanyagának kifejlesztésében egy részmunka. Ezt lenyúlni biztos üzlet a fent emlegetett három partiból bármelyiknek, és még csak nagyon ki se derülne. (Ma minden valamirevaló immunológus ilyeneket kutat, ha mások jönnek ki előbb az ötlettel, akkor tudomásul veszik, hogy lassúak voltak.) Szóval nem olyan egyszerű a képlet.

Csaba

Igaz, mondom, folyamatban a BBB belövése a saját célokra. A feleségemnél nem én döntök ilyen ügyekben, ők főleg Zoom-ot használnak, pedig szerintem pont náluk a legnagyobb esély a kínai lenyúlásra, de sajnos ott a legfőbb szempont az, hogy a főnök mit képes használni, az adatbiztonsági szempontok a kanyarban sincsenek.

Csaba

Aki megteheti, annak még mindig javasolt a saját BigBlueButton szerver, vagy Moodle vagy NextCloud integrációval kezelve a hozzáférést, vagy mellé lehet tenni a GreenLight-ot,  ami sajnos csak Docker image-ben érhető el (legalábbis egyelőre leírást saját öszeállításra nem találtunk. Pedig engem érdekelne pl. FreeBSD alapon.)

jitsii meet-et raktam fel, szog egyszeru. es a packet sem szaguldozik at masik foldreszre/orszagba, igy a kesleltetes sincs.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!