Sudo - Segmentation Fault (Rpi)

Fórumok

Adott egy Raspberry pi3 B, raspbian buster

Rajta docker (Home Assistant, MQTT), + pihole.

Egyszer csak nem tudok sudo-t használni, segmentation fault-ot dob minden alkalommal

strace output itt, de nem nagyon tudom értelmezni : https://termbin.com/2pom

 

telepítsem újra vagy menthető?

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 04. 13., h – 08:50

Ha SD kártyán van az OS, érdemes file I/O hibára utaló jeleket keresni a kernellogban, illetve ellenőrizni a filerendszer állapotát, vagy akár csak a sudo csomag file-jainak integritását (dpkg -V sudo). Láttam már SBC-ken csodákat gyengélkedő SD kártyák miatt. (A Docker erősen igénybe veszi őket, ha a root azon van.)

Én is SD hibára gondolnék első körben. Próbáld ki egy másikkal is.

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

A sudoers file-ba belenéznék elsőként.

OFF

Ami azért tegyük hozzá, hogy erősen dokumentálva is van.

Nekem ezt egyébként a bekapcsolt selinux policy simán megfogta, bár valószínűleg a -v /:/realroot:Z megoldaná, csak nem bízom benne, hogy nem labelezi fel valami faszsággal az egész /-emet, ha kipróbálom :)

Illetve érdemes megszemlélni a podmant, ami azt állítja magáról, hogy alias docker=podman és jó lesz, daemonless megy, és egyébként megy rootless is, bár elnézve a listát a megy egy kicsit erős kifejezés még. Megyeget, mondjuk.

Illetve a minden jó lesz is egy kicsit erős, pl a volumeokat -- egyébként teljesen helyesen -- noexec mountolja defaultból, ami miatt valószínűleg a docker hubos random scriptnyelves konténerek, amik nagyrészt úgy kezdik, hogy mountold a kódodat és indítsd egy kicsit kevésbé lesznek boldogok.

ON

Használom egy ideje rootless fejlesztői környezetben a libpodot, kellemes tapasztalataim vannak alapvetően, bár életre lehelni nem volt teljesen kézenfekvő. Egyre ritkábban kell Dockert indítanom - szemmel láthatóan minden podman és buildah release-zel egyre ritkábban.

Nem bántani szeretném, nekem is szimpi projekt, csak amíg a listán olyanok vannak, hogy 1024 alatti portot nem tud bindelni, meg a resource limiteket silently ignorálja, ha nincs cgroups v2 (illetve az, hogy a doksi ezen részét nem frissítették, pedig azóta már van, mert feljebb írtak is róla) azok azt implikálják, hogy azért ez még nincs tejesen készen. Fejlesztés közben valószínűleg rendben van, nyilván ha kell, te is indítasz egy dockert, csak még prod readynek nem hangzik egy ilyen.

regen* a boot kozbeni fsck meghulyult ha volt a rootnak jelszava: hiaba volt beallitva "force yes" akkor is jelszot kert a helyreallitasnal

 

(* azota en nem szopatom magam, ha mindenkeppen root kell indulaskor akkor ott a recovey menu)

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Mondjuk ez igaznak tűnik; csak nem egészen világos, hogy miért a boot-folyamat közepén kér jelszót a derék rendszer... Kérhetne pl. előtte. Vagy utána.

Szerk.: ja értem, ez csak a hiba esetére vonatkozik. Ez jogosnak tűnik: ha gond van, akkor inkább az intézkedjen, aki ért hozzá.

Egy raklap fájlt nem talál a sudo, tutira fájlrendszerhiba.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Köszönöm a tippeket. A kártyát áttettem egy másik gépre, egy e2fsck után működik a sudo! 1orphaned inode volt...

Mindenesetre nem megnyugtató, csinálok egy backup imaget is.

Normalis SD kartya kell bele (Alirol gombokert lehet venni), valamint normalis tap! (utobbit is)

A tap nem annyira magatol ertetodo, de konnyen serul meg nelkule a flash, illetve hajlamos furan mukodni. (ja, es kelloen vastag tapkabel, de ez elegge egyertelmu)

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?