Gyakorlatilag vége a TrueOS (egykori PC-BSD) fejlesztésének

Címkék

A TrueOS (egykor PC-BSD) nevű, FreeBSD-alapú desktop gyakorlatilag halott. Ezt Kris Moore alapító erősítette meg az iXsystems fórumán:

Yes, at this point there is no active work continuing on TrueOS by the original developers. We've been somewhat swamped with TrueNAS Core and related efforts for a bit now, but we will go ahead and retire the site / repos before too long

és ...

Over the past 2-3 years it's been a personal passion project for a few iX employees, and we're all busy pushing very hard on TrueNAS CORE/Enterprise and some other projects right now. Plus there's not a lot of community demand for what it was trying to do in that space, so we've mostly all moved onto other things.

További részletek itt.

Hozzászólások

Mondhatnám, hogy valami nagyon fontos ért véget, de ...

trey @ gépház

Persze... Az ilyen amatőr fosok, mint a TrueOS, amit 15 évvel ezelőtt Kris Moore alapított, aki az iXsystems egyik kulcsembere, akik nevéhez csak olyan apróságok köthetőek, mint a FreeNAS, TrueNAS, FreeBSD certelt szerverek.

A PC-BSD/TrueOS ezzel a 15 évvel már hosszabb ideig élt, mint az n+1.-edik Linux disztribúciók. Néhány nagyobb Linux disztró mondhatja csak el magáról, hogy legalább ennyi ideje léteznek.

Magáról a BSD-kről már nem is beszélve, hiszen régebb óta jelen van(nak), mint a Linux kernel.

Még a végidőkben is több fejlesztő dolgozott a TrueOS-en, mint a Linux Mint-en, pedig elvileg az az egyik legfelkapottabb disztró.

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Ha nem is annyira fontos, de ez volt a legaktívabban fejlesztett asztali BSD. Nem használtam, de azért sose jó hír, ha egy ilyen vezető disztró csak úgy megszűnik tárolóstól. Gondolom használták azért páran, akik nem örülnek neki. Engem nem érint, ha BSD-zni is kezdenék, inkább kézzel faragnék ki valamit FreeBSD-ből, meg minimalista WM-ből. Csak sose visz rá a lélek a BSD-re, elég sok dologban nem állnak jól támogatásügyileg, mivel kevés a fejlesztő. A Linux kernelen és főbb Linux disztrókon sokkal többen dolgoznak, több a feature, gyorsabban fejlődik, igaz bloatosodás is egyre nagyobb mellé sajnos.

Nekem a NetBSD szimpatikusabb, mint a FreeBSD, csak megint ott van, hogy a NetBSD még kisebb projekt, még kevesebb dolgot támogat (itt most nem az CPU architektúrákról beszélek, hanem GPU driverek, egyéb hardverek, szoftverek, stb.).

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Én próbáltam csak mint érdeklődő de atom bugos egy os volt! 

Van még 4-5 másik desktop bsd úgyhogy nem nagy gond.

Az amúgy kicsit vicces, hogy Phoronix-on Michael és a kommentek között is ajánlják a GhostBSD-t... Ami 2018 óta TrueOS alapú... Tehát megint lesz egy kis időszak, mire a GhostBSD base-t vált... Vissza FreeBSD-re...

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Mivel a TrueOS FreeBSD alapú, ez nem lesz túl nagy megrázkódtatás (persze minden relatív, de nagy váltásról nincs szó). Egy rövid ideig használtam a Ghost BSD-t, nem volt sok rossz tapasztalat vele, talán a grafikus csomagkezelője (Software Station) béna egy kicsit (figyelmeztetés nélkül töröl csomagokat, ha a telepítendő új csomagok közül valamivel ütközés lenne), de ez nem nagy baj, a pkg jól teszi a dolgát, annál nem vettem észre ilyen hibát, az rendesen szól ilyenkor.

GhostBSD is built with TrueOS base on FreeBSD STABLE to provides a simple desktop-oriented operating system pre-configured with the carefully selected minimal commonly used set software required to start using it to its full potential.

A grafikus csomagkezelő a Linux disztrókon is béna szokott lenni. Sehol nem éri meg használni. Ha valaki nem teljesen kezdő, akkor meg kell tanulni a csomagkezelőt terminálból használni, meg megtanulni a kapcsolóit, manual értelmezését, kapcsolókereséseket, szükséges csomag nevének kinyomozását. Főleg BSD-n várnám ezt el, amelyet elvileg még haladóbbak használnak, nem ilyen amatőr, frissen Windowsról áttért ubuntus és linuxmintes népek.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Sehol nem éri meg használni.

De. Vannak olyanok a környezetemben, akiknek tettem Linuxot, és ők nem szívesen használnak CLI-t, rosszul lesznek már az említésétől is, így nekik teljesen jó egy GUI-s alkalmazás (még akkor is, ha nem tökéletes). A Synaptic is kiakaszt párszor, pedig ritkán használom, viszont ezt-azt keresni jobb az aptnál, több infót ad.