Intel I7 7500, 7700 ára leesik?

Fórumok

Sziasztok!

Most hogy a Ryzen nagyon feljött, és az Intel CPUkban hetente találnak egy új bug-ot, szerintetek a használtpiacon leesik majd a Intel I7 7500, 7700 ára ?

Érdemes erre várni vagy vegyek újonnan egy Ryzen 1600 t és kész?

 

Most i3 6100 van és H110M-DGS.

Hozzászólások

Én most adtam el két hete a haswell i7-et lappal, memóval és gyorsan berendeltem egy mini ITX-es a Ryzen3-as félgépet. Eredetileg azért siettem volna, hogy legyen még valami értéke az i7-nek (egyesek fillérekért (10ezer) akarták venni magát a procit, pedig egy gpu nélküli R3-al nem sokkal többért egy olcsóbb a320-as lapban is jobban jártak volna) , aztán már azért, hogy legyen még alkatrész értelmes áron.

Múlt héten jött két helyről alkatrész, (alza-nál volt olcsó 3000-es RAM) de mindkét helyen kellett 4 munkanap mire kézhez vehettem. 

Szerintem nem nagyon esik le. Az i7 7700 irreálisan drága volt mindig is, használtan is, a Ryzenek hódítása óta ugyan esett valamennyit az ára, meg a sérülékenységek miatt, de nem jelentősen, még mindig irreálisan drágán adják. Eladni érdemes, venni nem. Az i7 7700 árán Ryzent lehet már kapni, ami nem csak mag/szál/IPC-re jobb, de legalább nem halott platform, lehet folyamatosan upgrade-elni az AM4-es foglalat miatt. De ezt klasszik Intel fanboyoknak hiába magyarázod, nekik az Zihét akármennyihéccázass lessszakirály, mert Intel Spectre Inside matrica is jár hozzá, meg lyoul lehet húzni, ha ráteszed egy talicskára. Sok márkahívő szemében még mindig a Zintell a Zász.

Persze mindezek nem csak az i7 7700-ra igazak (K-s, nem K-s verzióra egyaránt), hanem a 6700, 8700-ra is. Egyszerűen messze nem ér ennyit, amennyit használtan is kérnek érte.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az Intel nem startup, hogy a validáció sikertelensége miatt a vallásosaknak 50%-ért adják. Annyi amennyi, max a korona ad neki -ÁFA-t, ha eljutsz a boltba.

A használt árakról nem az Intel dönt, hanem az eladó, meg a kínálat-kereslet. Valami miatt magasan maradt az ára ezeknek az i7-eseknek. Az i5-ösöké talán még esik, de az i7-eseké nem fog. A nem K-s verzió használt árába belefér nem csak a Ryzen5 1600-1600AF-2600-2600X, de egy Ryzen5 3600-3600X is, a K-s i7 árába meg akár egy Ryzen5 3700 is, ráadásul ezekhez használható hűtő is jár ennyiért, míg a használt i7-hez semmi nem szokott lenni, az ember vehet hűtőt is. Azért nagyon nincsenek egy fajsúlyban. Mondom, ennyiért az Intelt csak fanboyok veszik, akik még mindig elvakultan hiszik, hogy az Intel minőség, meg jobb. Esetleg az eladók szándékosan tartják magasan az árat, mert anno újonnan ezeket a procikat heroináron vették, és nem hajlandóak több év múltán sem túlzottan kevesebbért eladni, talán csak egyszerű pszichológia. Az ő szemükben az újabb genes i7-ek még mindig a „csúcs”. Mást egyszerűen nem tudok elképzelni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Valami miatt magasan maradt az ára ezeknek az i7-eseknek.

Segítek: aki heroinárban vette a cuccot, ennyiért hajlandó megválni tőle. Mert annyira nem szar, hogy a piacra borítsa, bármi áron. Ha valaki átveszi tőle továbbra is heroináron, akkor nagy duzzogva hajlandó megválni tőle (és majd vesz helyette megint valamit heroináron) - nyilván kevés ilyen őrült van, ezért sok tranzakciót nem fogsz látni. De ha másnak nem kell drágáért, akkor nem fogja olcsón eltékozolni, hiszen a cucc továbbra is jó neki (ez utóbbi itt a kulcs), nincs még a piacon az a termék, ami látványosan többet tudna.

Azért nagyon nincsenek egy fajsúlyban.

Nem akarlak megbántani, de a 7700 és a 3600X single thread teljesítménye a PassMark mérése szerint igencsak egy kategóriába esik. Az átlag windows felhasználó pedig kb. ezt fogja érzékelni belőle. Hogy multithreadben többet tud, az szép dolog, de az meg azért annyira nem csábító, hogy pusztán ezért cseréljen valaki.
 

Az átlag felhasználó valóban nem érzékel semmit a Ryzen vs. i7 7700-ból, mert nem használ annyi magot, meg annyi cache-t igénylő alkalmazást, ahol kijöhetne. De ettől még nem egy fajsúlyban vannak. Egy szálas teljesítményben nem nagyon lehet előrelépni jó ideje, az IPC-t növelgetik, meg az órajelet, de összességében túl nagy előrelépés nincs ezen a téren.

Meg a jövőben érezhető lesz a Ryzen és az i7 7700 között a különbség, ha lesznek végre olyan játékok, amik 8 szál fölé is skálázódnak. Ma még max. 6-8 szálra skálázódnak, ezt még az i7 is hozza, így egy Ryzen 12+ szála nem számít még a gamereknek, hacsak nem streamelnek is játék közben. De pl. linuxos kódforgatásnál is állva hagyja a Ryzen a 7700-at, meg nagyobb tömörítéseknél is, médiafájlok kódolásánál. Valóban, az OS, böngésző, irodai programok nem lesznek gyorsabbak a Ryzenen.

Azt írtam én is, hogy áron alul nem akarják adni, túl sokat bukva, de így meg senki nem nagyon fogja venni ennyiért, nyakukon marad, és semmi pénzt nem kapnak érte, áll a polcon/fiókban, és közben a nyakukon avul el szép lassan. Értem, hogy sokat akarnak érte kapni, de azt kell értsék, hogy a technológia ilyen, sokat változik, jönnek újabb favoritok, és a régebbi cuccok, akármilyen bikák is voltak a maguk idejében, avulnak el, értéktelenednek.

Pl. a sok magos Xeonok is nagyon drágák voltak, ma meg már fillérekért mennek, igaza lap még mindig drága alájuk.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Intel / Amd teljesitmenyvitatol eltkintve,  en mar akkor sem vennek 7 gen Intelt ha Intelt vennek.

-- mondjuk igy hirtelen csak 1 boltra meg 1-2 hardverapros arra neztem ra de nagy valasztek nincs -- a 7500 teljesitmenyet siman hozza az i3 9100(F) ,  a 7700 -at meg a 9400(F) - 9500(F) - 9600(KF) olcsobban vagy kb. abban az arban.

HUP te Zsiga !

Lásd a lenti hozzászólásom. Én nem dobnám ki az alaplapod, ha 7700K-t is bele tudsz tenni, és megéri neked a sebesség, van rá pénzed. Azt megírhatnád, hogy most milyen CPU-d van, milyen VGA, RAM, SSD, és hogy mire használod, hogy teljesebb legyen a kép. Én csak azt mondom, hogy én egy maximálisan elégedett 7700K tulaj vagyok több éve, nekem nem érdekem, hogy bárki ilyet vegyen, csak megosztom, hogy van ilyen is.

Sakk-matt,
KaTT :)

nemirta, de tippre bele tudja tenni a 7700 -at, mert akkor nemcsak a proci areses irant erdeklodott volna, hanem a lapok utan is. viszont valoszinuleg nem "Z" -s a lap ( ez megint tipp, mert akkor meg nem a "K" nelkuli lenne a kerdes. ), szoval +100Mhz es no tunig, hiaba lenne ra a vizhutes.

ha perpill mondjuk van egy B250 lap valami I3 procival ( vegig tipp, de gondolom azert szerepel a 7500 a kerdesben, mert az mar a jelenlegi felett van ) lehet azzal jarna jol, ha azt egyben eladna, az arabol kb. megvan a hatmagos 1600AF de lehet a 2600 is, es vesz hozza valami tisztesseges 30 koruli lapot.

szamokban : ~+30K -bol megvan az uj AMD vas. a 7500 ara a hardverapron hasznaltan 30+ , abbol lejohet a meglevo i3 ara, akkor legyen +15, es marad 4 magon.

a 7700 ara... hat olyan hirtelen nincs is, 7600 van 50+ -ert vagy 7700K + lap 90+ arban. Akarhogy szamolom a Ryzen teljesitmenyenek ismereteben nem eri meg.

HUP te Zsiga !

ahogy nezem a hardveraprot, a h110 lapok 6-10 eft kozott vannak feldobva. en speciel a multkor 7eft -ert vettem, mert hirtelen kellett egy mindegymilyen.  az i3 15K korul.

R5 1600 -at meg inkabb keresnek, mint arulnak. akkor a cucc eladasbol inkabb a lap lehet meg, vannak b350 lapok vagy akar joarasitott b450 is 20-25K kozott.

az Alzanal meg ~32K az R5 1600 ( 12nm ) szoval a tippelt +30K -s szamitas picit billeg, de szerintem megall :D

** mondjuk az nemirtad, van diszkret vga, vagy a prociban levo integraltat hasznalod ? mert ha utobbi, akkor nem all meg,  az R5 -ben nincs videochip.

HUP te Zsiga !

Ja, ez meg a másik, jó is hogy írod. Mióta az Intelnek a Ryzen miatt árakat kellett csökkentenie a legújabb generációknál, azóta a régi genes Intel prociknak nem csak az AMD ellenfél, de a későbbi genes Intel procik is. Persze az ilyen tényekkel nem tudod összezavarni az i7-7700(K)-t árusítókat, rá fognak kezdeni a mondókára, hogy még ma is milyen jó mindenre, meg ők milyen drágán vették, meg különben is, az i3<i7, mert a 3<7, azaz a több a jobb, szebben mutat az i7-es, főleg egy fanboynak jelent sokat lelkileg. Mondjuk én nem is akarom meggyőzni őket, maradjanak meg a hitükben. Csak azokat a hozzá nem értő szerencsétleneket sajnálom, akiknek még az van a fejében, hogy az Intel meg az i7 a King, és megveszik a neve miatt túlárazva, átverik szerencsétlen idiótákat, akik kifizetnek egy rakat pénzt feleslegesen egy halott platformra.

Egyébként félre ne értsetek, nem lehúzni akarom az 7700-at, mert valóban, még ma is egész használható mindenre, de az árával el vannak szállva nagyon, venni nem érdemes. Akinek van, annak viszont érdemes még pár évig használnia, ha elég neki.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Olyan értelemben halott, hogy nem tudod upgrade-elni semmivel. Ha veszel a lapba i7 7700-at, onnan nincs tovább, hacsak nem sikerül jó áron szerezni i9-7xxx-et, amit kötve hiszek. Ezzel szemben ha veszel egy Ryzen-t, mindegy hányadik geneset, az ahhoz való lapba a későbbi genesek is belemennek, ergo van hová upgrade-elni a jövőben, akár 16-32 magig is. Na, ezt Intelnél nem csinálod meg, mert ugye ők a korábbi fölényükkel visszaélve minden generációhoz új foglalatot terveztek, hogy új lapot vetethessenek, de emiatt a használt termékeik gyorsabban avulnak.

A halottat nem úgy kell érteni, hogy használhatatlan lenne, arra pont azért tértem ki, hogy még ma is tényleg használható egy 7700-as, ezt nem is vitatja senki. Csak kérdés, hogy meddig tartja magát, és hogyan.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ha csak a saját példámat nézem, én kb. tíz évente cserélem a gépeimet, mindig az aktuálisan legcombosabb konfigokat veszem, általában memória, és háttértár bővítés szokott időnként előfordulni, illetve az oregecskedo lapokba aktualiis portokat tartalmazó kártya (USB 3) utólagos vétele, de én még cpu-t külön (a tualatin-korszak óta) nem vettem, és a jövőben sem fogok. A cucc egyben jött és egyben is megy a kukába, ha eljon az ideje. A franc őrizgetne egy tíz éves, osszeszaradt kondis, korszerűtlen, instabillá való alaplapot, csak hogy új procit tegyek bele..

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

nemreg nyugdijaztam az MSI 785GT-E63 lapomat. Ez volt a "main" ; valamikor 2010 -ben vettem, kiszolgalt jol, es igazabol a tvnezes + putty or ssh felhasznalasra boven eleg is lenne meg mindig. Csak sajnos az ido... kidolt de inkabb mondhatni instabill lett a lap.

de ez nem szempont, azert nemvennek ma Intelt, mert egesz egyszeruen ar/teljesitmenyben nem eri meg. Szvsz most $home vagy atlagos felhasznalasra egy B450 lap + 2700X bajnok. Vagy egy B450 + 3600(X) .  ja de meg azsem.  mezei usernek B450 + 1600bbAF. 

** az Intel meg mindig nem ad Pcie4 -et... ha mar az alaplapi csatik elavulasatol tartunk...

HUP te Zsiga !

Neked is leírom nagyon lassan, még egyszer: nem a 7700 a halott, hanem a platform, amibe belemegy. Értsd, később már nem tudod érdemben upgrade-elni később. Köszönd meg Intelnek ezt a ganéságot, hogy minden generáció alatt lapot cseréltettek. Természetesen nem volt technikai oldalról szükséges, simán pénzéhség, megtehették, fölényben voltak akkor még.

Arra is külön kitértem, hogy még ma is jó, használható proci a 7700. Senki nem mondta, hogy már elavult volna, akinek nem nagyon spéci a felhasználása (értsd: nem 3D renderelés a munkája, meg nem forgat nagy forráskódokat), meg jellemzően játszik rajta, még jó pár évig jól ellesz vele. Ezért akinek már van, ne adja el, használja, amíg jó neki, vagy ki nem rohad a gépben. Nagyon sokan kitartanak még ettől régebbi procival is, i7-3700, i7-2600, ezeknek a Xeonos megfelelőjével, stb., mert még ezekkel is nagyon szépen el lehet lenni.

Itt most arról van szó, hogy aki venni akar ilyet, az most már ne ilyet vegyen. Túl van árazva a használt piacon, vannak helyette jobb alternatívák. Ezt nem kell magadra venni, hogy most valaki a te géped fikázza, a hardverek világa ilyen, mindig van fejlődés, jönnek újabb, jobb alternatívák, időről-időre átrendeződik a piac.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

6700K -hoz volt szerencsem, a 80K + 30K lap arban beszerzett R7-1700 -hoz kepest sem erte meg az arat. Csak a proci tobbe kerult, mint az AMD cucc osszesen. A virtualis gepeim meg az utobbin valahogy tobben lettek anelkul, hogy eszrevettem volna a procin az izzadsagszagot.

HUP te Zsiga !

kinek mi a halott.

Ryzenes palyamat az R7-1700 -al kezdtem, amikor hirtelen kellett, arra a feladatra jobb volt olcsobban, mint akar a huzott 7700K. Most ugyanabban a lapban 2700X van, de mar regota szemezem a 3700X/3800X -el, csak epp az a problemam, hogy olyan feladat epp nincs, amire kellene az a proci, azaz ezt sem hasznalom ki. Csakazert meg nemveszem meg, hogy az EP -m megnojon. De ad valami feelinget a tudat, hogy 20-30% pluszteljesitmenyt vagy akar tobbet ( 3900X - 12/24 ezt meg biztosan elbirja de lehet a 3950X 16/32 -t is... )  barmikor belepattinthatok a lapba ha szukseges.

HUP te Zsiga !

ha R5 1600 akkor AF -et ( bbaf a tipusszamban ) vegyel.  Pinnacle magos, szoval 2600 -as cpu az 1600 orajeleivel, a tobbit a fantaziadra bizom.

HUP te Zsiga !

~60k egy AMD Ryzen 7 2700x minek vennél intelt?

Már évek óta 7700K-t használok (vízhűtéssel kb néma, ha terhelem hallom a hűtést, de nem zavar, hűtsön a hűtő, ha szükséges), csak felsőfokú jelzőket tudok mondani rá. Ilyen gyors gépem még soha nem volt, én most is ilyet vennék, esetleg még drágábbat, i9-et. Azért a 4.5 GHz-es single core teljesítmény nagyon durván jó. Aki nem használt ilyet évek óta, csak elméletben, a specifikációk alapján bölcs, az is más... Nekem mindenre tökéletes. Az én időm drága, ezért nekem megéri. Egy ellenérvet tudok: az ára. Azonban ilyen alapon senki nem venne drágább, luxus dolgokat, mert ár/érték arányban drágábbak, mint az olcsóbb, lassabb, de ár/érték arányban jobb termékek.
Biztos jó az AMD is, vegyétek, nekem ez is elég jó. AMD-vel sok gondom volt régen (az ATI Linuxos driverekkel nem is olyan régen), én már Radeon-t sem veszek, nekem bevált az Intel + Nvidia irány. Gyors, megbízható az én céljaimra.
Nem mondom, hogy lassabb vagy rosszabb az AMD. Sőt, elméletben gyorsabb. És? Egyrészt nem használtam még 16/32/64 magos Ryzen-t, így nem tudok rá mondani semmit, csak azt, hogy elméletben jónak tűnik. Nekem viszont gyakorlatban jó, maximális felhasználói élmény ez a mostani gép, és nem is tervezem, hogy módosítsak rajta, amíg megy, mert nagyon szuper gyors, messze jobb, mint amire számítottam. Pedig csak sima SSD-vel, nem is NVME-s SSD-vel használom.

Nem akarok senkivel vitázni, hogy ezt vegye, én csak leírtam ezt. Amúgy ha lenne lehetőségem, adnék minden AMD rajongónak egy ilyen gépet mint az enyém, aztán csendben maradnának! :) Sőt, nekem is adhatnának egy ilyen legdurvább Ryzenes teljes konfigurációt 64GB memóriával, szívesen tesztelném ingyen, de nekem pénzt nem ér ez, ha van a jelenlegi gépem, ami több, mint megfelelő.

Ezért szép a PC platform, mert sok jó irány van, szinte végtelen kombináció, és mindenki másra esküszik.

Sakk-matt,
KaTT :)

Ez szép és jó, de azért mert 5 éve rossz tapasztalata volt az embernek érdemes követni a fejlődést. Nekem is voltak gondjaim az AMD-vel a VIA chipsetes csoda Tomato lapommal anno. Váltottam is INTELRE. Aztán a következő gépem megint AMD lett. Aztán megint AMD (8350). Majd INTEL (i5-6600k). Most pedig 3 hónapja megint AMD. Pedig hiába volt csudajó a 6600k anno (elajándékoztam karácsonyra, semmi bajom nem volt vele, sőt!) mégiscsak egy 3800X lett belőle és nem bántam meg. 

Beszűkültség hit vagy előítélet alapján hozzáállni bármelyik oldalhoz is és ahhoz görcsösen ragaszkodni - SZERINTEM. Mondjuk a cyrix-et olyan nagyon nem sírtam vissza, mikor lecseréltem egy Intel 486DX-100MHz-es procira....

Röpködnek ám itt az i7-ek meg 3800X-ek :D
Én meg most vettem a ~6 éves gépembe az i3-4160 helyett használtan egy i5-4690-et :D (mégcsak nem is K-s)
Mondjuk hozzáteszem, hogy azért vettem, mert így tényleg minimális (20K) anyagi és főleg idő (régi kivesz - új bedug) ráfordítással nyerek egy kis plusz cpu kraftot.

(de ha új gépet vennék, AMD-t vennék, bár nem tudom milyen az AMD integrált gpu-inak linuxos támogatása, az intellel zéró gondom volt eddig)

:) Hát hosszú távra tervezek általában, ha nem kell a nagyfiamnak karácsonyra ajándék... :)

Intellel vannak gondok, bár kevés. Általában hardware-es gyorsítás, bizonyos esetekben flickering és ilyesmik terén, de tényleg párszor futottam csak bele (céges noti). AMD-vel, míg az volt, szintén volt néha gondom, főleg a zárt driverrel. Néha elég sok is... (ezért kb. 3 éve nem foglalkoztam AMD-s kártyával, már állítólag jó), de nvidia-t használok azóta. Ezzel egyszer-kétszer volt szösszenetnyi probléma, de hamar jött a frissítés (Arch).

Csak elmondtam, nekem mi vált be, és hogy elégedett vagyok vele, ennyi. Biztos más is jó (nem kérdés, hogy az AMD is jó választás, én soha nem mondtam, hogy nem), nekem az i7 tökéletes, megérte. Örülök, hogy más AMD-t vesz. A következő gépem is nagy valószínűséggel Intel lesz, mert bevált és az én feladataimra tökéletes. Ez nem beszűkültségnek tűnik így belülről, hogy olyat veszek, ami nekem jó és bizonyított.

Sakk-matt,
KaTT :)