[KV] Ne raktározz be!

...nemsokára hatalmas akciók lesznek. Ugyanis az emberek bevétele csökkenni fog, a felskálázott termelés pedig többletet termel, alacsonyabb kereslet mellett.

Ja! Egyvalamiből raktározz: pénzből

Hozzászólások

Kis magyarázat:

"A" kér árut "B"-től és "C"-től, mert nincs senkinek. A terméket "B" és "C" "D"-től veszi. "D"-nél dupla igény jelentkezik.

példa.

2020.03.17 élesztő eltűnt. Kell egy db sütés van. 2020.03.18 hárman három különböző helyen találtunk élesztőt mindenki gyorsan vett egyet (egy csomagban 5db van) most van otthon 14db élesztő. 

Ahol én vettem az utánam érkező vevő vett gyorsan 8 csomaggal azaz 40db ot. Ma megint volt kitéve. 

ennél sokkal egyszerűbb kirakatot törni ha arra kerül sor és pont ezt fogják tenni azok akiknek "nincs" választásuk

 

így egy bizonyos szint felett fegyvert kell venni nem pénzt mert lehet az semmit sem fog érni

No rainbow, no sugar

  1. Amíg van benne töltény.
  2. Amíg van elég fegyvermulti, amelyik gyárt töltényt.
  3. Amíg van elég pénzed, hogy megtömd extraprofittal a fegyvermultit, amelyik gyártja a töltényt.
    Azért extraprofittal, mert ami nagyon kell, azt tízszeres áron is van pofájuk eladni, lásd szájmaszkok most.
  4. Amíg a másiknak nincs nagyobb, gyorsabb, jobb fegyvere, amivel lepuffant.

Másfelől, ha nem lehet majd kimenni az utcára, akkor csak az marad, amit bespájzoltál. Illetve így termelés se lesz, szal ez a túlkínálat egy elég optimista szcenárió.

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Mondjuk a tájékozatlan szomszéd Olaszország érintésével jön haza és emiatt arra a kötelezik, hogy a lakásában maradjon 14 napig, akkor segítőkészen felajánlom neki, hogy -ha másképp nem tudja megoldani, akkor - bevásárolok neki, meg kiváltom a gyógyszereit a patikából (mán ha ez már megoldott). De hát ezen kívül nem értem milyen logisztikai teher nyakbavevését akarod rám testálni?   

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Nem rád gondoltam, hanem állami szinten. Egészségügyi és élelmiszer logisztikai folyamatokat kell biztosítani, ehhez a nép józan módon körültekintően, pánik nélkül működik, akkor lesz sofőr aki szállít stb. Arra akartam utalni hogy a pánik által okozott dolgok gátolják ezeket a folyamatokat.

Állami szinten erre az un. jegyrendszer van. Meg a katonaság bevetése élelmiszerosztáskor.  

Az élelmiszerhez egyenlőre nem az államtól jutunk, hanem a különböző un. piaci szereplőktől, ideértve a kofától a Tescóig tartó spektrumot :) Hogy ebbe lenne az állmnak logisztikai feladata, hááát .... Olyan van, mint a mai tájékoztatóból megtudtam, hogy a vészhelyzet életbe lépésével, olyan jogi állapot áll be, amikor az állam átveheti magáncégek vezetését, ha azt indokoltnak látja. pl. Oregon fertőtlenítőt gyártó cégének irányítását is átveheti, h szüksége lesz a gyártókapacitására.  Vagy akár lehet h Tesco magyarországi infrastruktúráját is az irányítása alá vonhatja az élelmiszer elosztás érdekében. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Most megnéztem a levelet.

15 éve tudatosan elkerüljük az állami beszállítást. Soha nem pályázunk semmire, nem tenderezünk, csak csináljuk a dolgainkat. Ma kaptunk egy listát a Technológiai Minisztériumtól amin az állami beszállító konkurensek termékei vannak. Azt kérdezi a minisztérium,  hogy melyiket tudnák gyártani. Mindegyik alkohol alapú és vélelmezem ekkora mennyiségben biztonsággal kb stadionban kellene gyártani. Az alkohol ára össze van kötve a kőolajjal, de!!! fertőtlenítőbe csak bejegyzett alkohol használható, amit ma már 4x áron adtak a kereskedők. Mi nem vettünk belőle, inkább nem gyártunk ilyen alapú termékeket. Kapják be az ilyen hullarabló gyökerek! Mi nem emeletünk árakat. Nekünk ez morálisan nem fér bele.

Nekem ez nem újdonság. Idei évet így  kezdte a kormány:

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20191219/megdobbentek-a-korhazi-beszallitok-a-kormany-dontesen-410803

 

Nagy pofával a hitelezők felé nem a legjobb stratégia. A kórházi beszállítás mindig is inkább pénzügyi szolgáltatás kategória volt, a rossz fizetés miatt.

csak bejelentkezve lehet elolvasni. :( 
Hát ezek a kórházi gazdasági vezetők olyan dörzsölt alakok lehetnek, hogy simán benne van, hogy csak a fele pénz jár a beszállítóknak, és még úgy is túl lesznek fizetve. Szóval megértem, hogy az állam nem akar végtelenül megtelő csodapénztárcaként helytállni a kórházi svindlikért. De aztán meg lehet olyan s, h valamelyik becsületes beszállító vétlenül esik áldozatul az egész korrupt rendszernek. Szal nem könnyű igazságot tenni! Nyilván mindenki mindent belekalkulált már előre, és tökre úgy néz ki, hogy húúú hóóó nem fizetik ki itt a nagy számlákat, másfelől már megint mennyit fizettünk ki a beszállítóknak - mindenki nagyon elégedetlen látszólag, aztán ezért a beszállító is jóljárt meg a kormány is elégedett, h mennyit lefaragott - hülye színházi előadás az egész. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Az évek folyamán _direkt_ alakították így a helyzetet- A cél az, hogy csak a tőkeerős nagyvállalkozások tudjanak labdába rúgni. Itt több milliárdot kell hitelezni a kórházak felé. Több olyan pályázat volt anno, amiben benne volt a tőkevizsgálat, hogy szegény téged, nehogy a csúnya kórház tönkretegyen. Azt gondolom ezt direkt volt így, ezzel minél több céget kizárjanak a buliból. 

Hát ez könnyen lehet. De pl nem tűnik olyan jó "bulinak" ahol egy évig nem fizetnek, szóval az ebből való kizárásért inkább köszönet járna :) Jó, nem akarok ezzel viccelni, csak azért van egy  logikai bukfenc a dologban. Annak meg h az állam átnézi a számlákat meg a teljesítéseket és nem automatikusan fizet a kórházak helyett, kifejezetten örülök. Ez az állam "csődjével" való beszállítói vergődés meg inkább [tragi]komikus.  

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Utasításra "Önként". De azért ellenőriztek, kb a lakónegyedet zárták le volt fenn valamelyik cikkhez egy kép utcán keresztbe paraván mögötte meg ott ül kb a két házbizalmi. 

Meg a telefonod mozgását figyelték, mivel a telefonnal fizetsz hát pech. Szóval szépen megkértek de ha nem tartottad be akkor kurvára rábasztál és nem esetleg ha észrevettek hanem biztosan. 

Az ellenőrzésnek több rétege volt svájci sajt modell ha egy lyukon esetleg át is csúsztál, valahol csak fenn akadsz. 

Kínában ilyen esetben van annak a szónak értelme hogy önként? Szabadon választott kötelező. 

"Those who desire to give up freedom in order to gain security will not have, nor do they deserve, either one."

 

Kérem, hogy emlékezzünk erre a nehéz helyzetekben is. Simán benne van a pakliban, hogy éppen azért dramatizálják túl a helyzetet, hogy az ilyen gyakorlatot ellenállás nélkül tegyék megszokottá. De ha nem is szándékos, akkor is ki lehet használni az adódó alkalmat.

Megvan?

1 legyen rend (mást jelent abban az országban ahol konkrétan mérgező tápszert árultak)

2 tényleg átálltak rá azaz a teflonoddal fizetsz másként meg nem tudsz, kényelmes.

3 a készpénzzel gyönyörűen továbbadod a vírust. (mivel fogod meg, a kezeddel) védelem legalábbis régen csinálták dobd ecetes cserépbe hah papírpénz. 

4 hiteled is ez alapján bírálják el (jó polgár vagy e).

Elkerülni úgy sem tudod. Most az arcfelismerő kamerarendszereikett épp nézegethetik. 

 

Ekkora országnak a döntési jogköre igen soványka mint a mienk. Szóval nyugodtan elteheted.

Olaszorszagban szvsz kurvara nem vettek komolyan a dolgot, ezert is tartanak ott, ahol. Oroszorszagban pl. 20 elismert fertozottrol beszelnek (mondjuk ott kivetel nelkul mindenki karantenba megy, ahogy megerkezik, ha jol olvastam).

Iranban meg  nyalogattak a falat tomegevel, mindenki rohogott, most meg hullanak, mint a legyek...

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

A szomszédos romániában már berendelték a karpereceket amiket állítólag kötelező viselni annak akit karanténra "ítéltek". Érdekes, hogy a jogi szféra még nem intett be nekik, pedig nagyon kéne.

Jönnek a választások is, felelőséget senki nem mer vállalni. Látszik is...

Az, hogy fertotlenitoszereket nem lehet kapni, tobb, mint gaz, s ez pl. pont gerjeszti a folyamatot, ugyanis, ha a fertotlenitoszer beszerezhetetlen, akkor az emberek gondolatmenete szerint ez minden masra is vonatkozhat. Es pl. ez meg engem is aggaszt.

Ez ellen pedig sok mindent nem er a "Ne raktarozz be". 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

[Apocalypto] ~“A felelem betegseg, belekapaszkodik a lelkebe annak, aki hagyja.”

En igazsagot latok ebben. Van terulet, ahol en is hagyom amugy - de dolgozom egy ideje a teman, szeretek harcolni. A mostani helyzetben amugy talan a csaladom feltese jelenik meg. 

Szerk, csalad: ahogyan /fentebb is leirtak, csakhat balfek modon nem voltam alapos es azonnal reagaltam teljes vegigolvasas nelkul.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ez kicsit olyan mint amit a biztosításról szoktam mondani: minek kössek biztosítást? Várható értékben ráfizetek úgyis, hiszen ezért éri meg a biztosítónak!

Nem teljesen jó a hasonlatom. Abból a szempontból jó, hogy a biztosítás várható értékben bukó, de ha a kockáztatott érték túl nagy, akkor mégis megéri kötni. (Szemüvegre, telefonra tényleg hülyeség, de házra már többségünknek ésszerű kötni.)

A hasonlatom azért jó, mert az okoskodás alapproblémája az, hogy csak a várható értékkel számol: várhatóan olcsóbb lesz az élelmiszert később beszerezni, mint most. Igenám, de ha közben lesz egy átmeneti idő, amikor nem lesz kajád, akkor éhezni fogsz! Máris nem mész sokra a várható értékre tervezéssel! De ha nem is éhezésről van szó, hanem csak arról, hogy nem kell kitenned a lábad amikor legjobban tombol a cucc, már akkor is megérte beraktározni.

Jó esetben pár heti kaja ára nem oszt, nem szoroz, tehát ezzel üzletileg számolni kicsit felesleges. Aki a jó biznisz miatt raktároz most későbbi eladásra, az lehet, hogy megszívja. Ha erre gondoltál, akkor kicsit egyetértek.

Ez a te velemenyed, a biztositoke meg az, hogy folyamat szuntetik meg a biztositasaimat mert tul sokba kerulok nekik. :)

Ha csak egyet nekem kellett volna kikohogni akkor valahol a blahan csoveznek es orditanek neked, hogy adjal drogra mert a valosag tul kemeny.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Amikor a motorbalesetemnel eloadtak, hogy en igazabol gyogyulni mentem Gorogorszagba.

Nem is fizettek.

A szamlakbol ugyanis nem derult ki, hogy a baleset ott tortent-e.

Azota nem kotottem biztositast. Ez amolyan moralis kotelezettseg.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

És egyébként milyen befektetést javasolsz?

Állampapir, Valuta,Maradjon forintban de a párnahuzatban, bankban tartsam,  esetleg arany? Komolyabb ingatlanra most nem futja.

Tudom nem vagy befektetési tanácsadó de ahogy elnézem elég nagy rálátásod van a dolgokra.

Állampapír jelen körülmények között szerinted mennyire biztonságos befektetés? Nem hozamra gondolok, hanem a tőke garantáltságára. Hogy finoman fogalmazzak.

Én már pár éve nem értem ezt hogyan nyomták át a bankrendszerben, hogy a bankok minimális kamatokat adnak, az állam pedig jóval magasabb kamatot fizet, elvileg ez a kockázatosabb befektetés ismérve kellene legyen... már ha nem lenne buherálva a rendszer és az alapesetek lennének érvényesek.

Én már pár éve nem értem ezt hogyan nyomták át a bankrendszerben, hogy a bankok minimális kamatokat adnak, az állam pedig jóval magasabb kamatot fizet

En arra tippelnek, hogy mivel itthon ciki a penzugyekhez erteni, ezert nagy tomegben tartjak az emberek a cash-t folyoszamlakon, ha kell, ha nem. Van bankban dolgozo (informatikus ismerosom), makinek 20 mihaly van latraszoloan a szamlajan. (inb4 dusgazdag kollega: ez az osszvagyonanak minimum a negyede, ingatlannal egyutt, de inkabb tobb) Ha jol szamolom, o evente majdnem egymillio forintrol mond le azzal, hogy nem kepes harmat kattintani otevente.

Minek fizessen a bank kamatot, ha az osszes balfasz ott tartja a penzet? Ha az atlaguser arra nem veszi a faradsagot, hogy nyisson egy ingyenes AK szamlat (AFAIK ugyfelkapuval online is lehet, nem kapod el a koronavirust az okmanyirodaban :D), akkor en sem fizetnek kamatot nekik.

Én próbáltam ügyfélkapuval, pár hónapja, de mindig kormányablakba akart irányítani. (jelenleg úgy látszik, hogy jól jártam vele, hogy lusta voltam bemenni és maradt EUR-ba a pénzem)

Amúgy nem teljesen kockázatmentes az állampapír, ha gond van szerintem ezt fogják először korlátozni, hiszen ezen olyan összeget tárolnak az emberek, amire igazából nincs szükségük.

https://alapblog.hu/a-lakossagi-allampapirok-leginkabb-alulbecsult-kock…

Érdekes azonban, hogy egyetlen eddig kibocsájtott lakossági állampapír nyilvános ajánlattételében sem szerepel semmi a lejárat előtti visszaváltás lehetőségéről.

MAP+ ajanlattetelben mar van ilyen.

A fenti árfolyamok maximum 30 millió Ft névértékű állampapír vételére, [...] jelentenek kötelezettséget MÁK esetében

Mivel MAP+ jegyzes hetente van mindig uj szeriaval, ezert ez annak problema, aki hetente 30M-nel tobbet rak felre. O vegyen fel valakit, aki aggodik helyette. :)

bármikor egyoldalúan dönthet úgy, hogy aznap az 1%-os „díj” helyett más árat határoz meg vagy akár fel is függesztheti a lejárat előtti visszaváltást

Ez valoban igaz. MAP+ eseten van annyi konnyebbseg, hogy az ajanlattetel tartalmazza az 5 napos rogzitett arfolyamokat, tehat ha mas nem, evente el tudod adni. Ha surgosen kell a penz, es vallalhatatlan az arfolyam, akkor meg mindig ott a lombardhitel.

Az allampapirt ugy szokas hivni, hogy "relatively risk-free", vagyis hogy az adott kozegben (altalaban) biztonsagosnak tekintheto. Maskepp: ha allamcsod lesz, ne legyen ketsegeid a bankbetetekkel, befektetesi alapokkal, stb. sem. Egyebkent, bar a blog felvetesei nehany helyen jogosak, azt tegyuk hozza, hogy ez egy alapkezelo ceg blogja. :)

Kb. kétszer próbáltam online, feltöltöttem az összes dokumentumot, amit kértek, hitelesítettem az ügyfélkapu aláírásos vackával, aztán amikor ez megvolt, visszadobott egy login oldalra, semmi visszajelzés, hogy most mi van. A nyitvatartása meg olyan, hogy nem igazán fér össze a munkaidővel. Szóval igen, online is lehet nyitni, de nem.

Forintot minimalisat tarolnek, ilyen pipafust gazdasagu orszagok nagyon meg fogjak erezni, ha tenyleg bever es nem csak elore tervezett szukseges panik van gazdsagi es crowd control okan lesz esemeny.

Nezem, lehet fogok meg egy kis forintot transzformalni usd meg eur formara.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Hy!

Nezem, lehet fogok meg egy kis forintot transzformalni usd meg eur formara.

Ez tipikusan milyen formában történik? Fizikai pénzváltó (akik azért elég magas árréssel dolgoznak), vagy valamilyen elektronikus formában?

Mellékesen kérdem: az árfolyam nyereség utáni adóra ilyenkor ügyelsz? (Most így fejből nem tudom a pontos jogszabályt, sorry)

Üdv,

Laci

En pedig aszittem, hogy a wc papir es a pelenka a hianycikk.

Mondom logikus, mindenki fosik a virustol.

De, mostmar arra gyanakszom, hogy valakinek epp ebbol volt elfekvo keszlete. Nem lehet konnyu elete a lokupeceknek.

Ennyi alhirt kitalalni...

 

Btw megfigyeltetek mar, hogy kb. a koronavirus hiszti ota mas lett az ize a mcdonaldsos sajtburgernek?

:)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

ajjaj, radhallgattam, igy mar a festoboltban nem.kapok kesztyut.
Mondja az elado, hogy a gyar nem tud szallitani :(

Majd hasznalok kezkremet;(

 

 

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ohh wait. ne vásárolj be: max kéthét (amit minden normális ember tesz alapból)

Hidd el, hogy nem lesz pénzük az embereknek.

 

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200313/orban-viktor-a-koronavirusrol-felmerhetetlenul-sulyos-kovetkezmenyekkel-kell-szembenezni-419195

"Hidd el, hogy nem lesz pénzük az embereknek."

engedj meg egy felvetést, kérlek:
most sincs, tegnap sem volt. mármint annyi nem volt és annyi nincs, amiből egy 3-4 fős átlagos család 2-3 hónapig otthon ülve fizetni tudja a fizetni valókat. ám ha a karantén a rezsicsekkekre és a lakáshitelekre/albérleti díjakra is vonatkozik, akkor hurrá.

szóval én inkább arra volnék kíváncsi, hogy ha ez a recesszió annyit tesz, hogy ma/holnap/jövő héten mindenkit hazazavarnak a munkahelyéről bizonytalan időre (ami legyen minimum 1 hónap, legfeljebb 6), mégis mi a bánatos k*rvaisten kóchengeres f*szából fogja a kényszerpihenő második hónapjától befizetni a befizetni valóját...?
az átlagos 220-280 nettóból amit a környékünkön lévő multiknál megkeresnek a népek (mert kb egyharmada ilyen helyen melózik, egyharmada meg szarabb pénzért máshol) túl sokat nem rakosgathattak félre... a maradék az osztrák fizetéséből elvegetál egy darabig, de az ő esetleges szenvedésük/problémájuk engem nem érdekel.
te hogy látod, egy 3-4 fős család, ahol átlagosan 20-30 ezer Ft-nyi "tartalék" (vagy még ennyi sem) képződik havonta, de egy része simán elmegy nem várt dolgokra még abban a hónapban, ott mi történik...? mifelénk nem divatos minden megspórolt 5-10 ezer Ft-tal berohangálni a bankba vagy a sarki részvénykereskedőhöz. helyette betervezzük a következő havi költésbe, legyen az kaja, ruházat, lakásfelszerelés, bútor, vagy a kölök nyári kirándulása, vagy bármi ilyesmi.

esetleg velem együtt elmélkedhetnek, hogy (kártérítési) perbe fogják a (wuhan-i?) vírusgazda labort, az elterjedésért elsődlegesként felelős országokat, a kínjában sajtótájékoztató magyar kormányt, meg azt a pár balf*szt, amelyik behurcolta ide...? nem sok vígasz, viszont kurva sok idő az első tárgyalásig, hacsak ki nem röhögnek a bíróságon már a beadáskor...

én pl két éve függök a gdp-t termelőktől, fogalmazzunk úgy, hogy némileg hozzásegítem őket. mármost ha őket elzavarják haza bizonytalan időre, akkor a mostani melómnak (szerintem) "lőttek". Alig egy hónapja váltottam munkahelyet...
még a végén igaza lesz egy ex-kollégámnak, aki szerint térden állva fogok könyörögni a korábbi munkahelyemen (mert az meg kötelezően üzemel), hogy vegyenek vissza...? ok, nem kell(ene) könyörögnöm. de egészen biztosan kihívások elé néznék, hiszen el mertem hagyni azt a jó céget...
 

Én a kereslet megugrásának a gyors visszaeséséről beszéltem és nem magáról arról a társadalmi problémáról amiről te. Egy ország alsó 40%-ka soha nem fog felemelkedni, mert mindig az alsó 40% marad. Emiatt a javak is úgy árazódnak be, hogy lényegében életszínvonala nem fog megváltozni. Ahhoz, hogy valaki jobban éljen szintet kell ugrania. Ha a saját decilisével mozog, akkor semmi nem fog lényegében megváltozni az életében.

Az teljesen kizárt, hogy a kereskedők, fuvarozók, stb csődbe mennek, és aztán azért lesz ellátási hiány? Azért kérdezem, mert én továbbra is zsigerileg úgy érzem jó ha van pár heti/havi tartalék itthon. Fene tudja mi lesz még...

amíg áru van, addig fuvarozó is lesz. a kérdés annyi, hogy az élelmiszerhiányt egy ország kormánya hogyan kíván megelőzni. már ha egyáltalán. a felhalmozásnak nincs értelme, mert ha hanyag a kormányzat, abból bizony akár még polgárháború is lehet. ebben az esetben viszont a tartalékkal megrakott szekeret magaddal húzva lassabban menekülsz, mint a felhalmozott élelmiszerre költött lóvéval a zsebedben.

persze, napi 20 deka parizer meg három zsömle és a közvetítőcég által fizetett szállás áll szemben azzal, aki egy hangyányival többet szokott elkölteni már csak azért, mert pl születése óta itt él, saját vagy bérelt lakásban amit maga tart fenn, kiveszi a részét egyéb helyi sajátosságokból is... mármost ez a martalék a magyar.

De mivel nincs teszt. Azok a magyar munkaválólak akik az ukrán vendégmunkásoknak voltak a versenytársai jellemzően a legszegényebb falvakból jöttek. Ha van köztük hordozó most oda zavarják szét őket. Ez a martalék. Utána meg majd sírnak hogy a putrisoron nem lehet fenntartani a karantént. 

USA-ban viszont leállítottak vágóhidakat, és jócskán megemelkedtek az árak - így olvastam valahol. Nálunk is volt átmeneti áremelkedés ameddig tartott a felvásárlási láz - nekem legalábbis úgy tűnt. A magam részéről ezt a mostani áresést ki fogom használni, hogy feltöltsem a készleteket. Ki tudja mit hoz a jövő, nem árt ha van betárazva egy kis kaja. Pár malacfej a mélyhűtőben biztonságérzetet ad.

Angliaban elfogyott az orszag osszes melyhutoje a panic buying idejen. Soha nem voltak meg ennyire ertekesek a 30-40 eves orias NDK-s melyhutok, amikben ket diszno elfert. Egesz Nyugat azt kereste. Meg volt, aki etteremnek valo ipari hutot vett a spajzba.

Az is kemeny lesz, hogy azok mennyi aramot fognak fogyasztani a kovetkezo evekben. Holott lehet egy poszt-szovjet orszagban evek ota ki volt huzva, hogy sporoljanak a villanyszamlan.

(tobbek kozt ezert nevetek szanalombol azokon, akik szerint "mi vagyunk a virus es a Fold kuldte rank gyogyszerkent a Covidot", lasd meg a csomagolas fontossaga es az "auto kevesbe fertoz, mint a tomegkozlekedes" temakort)

Érdekes fejlemény - ha igaz - hogy a használt autók ára nem zuhant le: https://totalcar.hu/kozosseg/rsvptc/2020/11/26/eladtam_az_autom_a_covid…

 

Én sem erre számítottam, azt gondoltam, hogy elöntik a használt autók a piacot. Mi lehet az oka, és vissza fog-e fordulni a trend? Az új autók nem lesznek egykönnyen olcsóbbak, ha a környezetvédelmi szabályokat nem enyhítik. Ha vége lesz a törlesztési moratóriumnak, az odavághat a piacnak?

A levélíró persze a Kiszámoló logika szerint nagyon is rosszul gondolkodik, mert 1-2M körüli használt autó volna való neki, ha csak hitellel kisegítve tudná megvenni a 6-8M árú új kocsit.

Sem vásárlásban, sem eladásban nem vagyok, csak popcornnal nézem hogy mi történik a piacon.

Miert bujod a hasznaltauto piacot, amikor ujat is vehetnel (akar tamogatassal)?
Csak a "csorok" jarnak hasznaltautoval.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Jahh. Több okból. Fantázia és valós vásárlás valamint egyfajta gazdasági előrejelzés az adatbázisuk.

Idén vettem egy E400 Coupe-t. 2,5 éves amiből majdnem 1,5 évet a kereskedőnél állt. Az autóban 32e km volt. Újkori konfig ára 32M a tulaj 29.5M-ért hozta ki én pedig 15Mért vettem át.

Azért  sem veszek új autót, mert az igényeimet jelenleg 3 autó szolgálja ki, egy kupé, egy limuzin és egy családi busz. A család a négy autójával szumma 35-40e km-t tesz meg évente.

mifelénk annyi a változás, hogy a 300 körüli friss műszakis húszéves szarok mennek, erre van igény. ettől fiatalabb és/vagy drágább eladó autók ácsorognak már vagy fél éve, némelyiket rendszeresen árazzák lefelé, de így sem kelendő.

normál viszonyok között -állítólag- az én autóm 16 évesen 900 és 1m között is érhet, míg az elmúlt fél évet nézve lehet hogy 600-ért mutogatva is állna az út szélén hónapokig.

Az autogyartok mar dolgoznak az ugyon:

A "mi biztonsagunk erdekeben" kotelezo lesz olyan autot hasznalni az EU-ban, amivel nem lehet sebesseghatar felett menni. Mert hat az emberelet a legfontosabb, teljesen nullara kell vinni a kockazatot. Ha ez a terv nem jonne be, majd kitiltjak a regi autokat "kornyezetvedelmi okokbol" szinten a "mi tudonk tisztasaganak erdekeben". Azt kivanjak ezek az autogyartok, barcsak visszamehetnenek az idoben, es szolhatnanak a tervezett elavulas es nehez javithatosag fontossagarol a 30-40 evvel ezelotti gyartosornak. De most vegre - idoutazas hijan is - meglett a megoldas.

Ezzel a ket "biztonsagert torteno intezkedessel" vegre visszakaphatjak "potencialis vasarlokent" az autogyartok azokat az ugyfeleket, akik korabban bele tudtak tenni 1 millio kilometert is a regi capaorruba, balnaba, stb-be es raadasul utangyartott alkatreszt is olcson kaptak. Vegre nekik is el lehet majd adni egy egesz panel araert egy biztositekot, meg egy 1.0 biturbot kettos lendkerekkel, 40000 km utan csorgo lanccal. Mert hat a "biztonsag es a kornyezetvedelem miatt" tilos regebbivel jarniuk.

Ha netan megse akarna tul konnyen tonkremenni a kocsi, majd "kikapcsoljak az inditot a felhobol" (lasd: IoT). Mert hat ez olyan modern, hogy szoftvert es felhot kell hozza karbantartani, kulonben is, te ezt berled arra az 5 evre, amig karbantartjuk a szoftvert, nem a tied.

Aztan csodalkoznak, hogy az autopiac tele lesz kinaiak meg oroszok altal jailbreakelt autokkal. Aztan majd megprobaljak azt is betiltani, mert nem lesz nekik eleg, hogy "ugrik erte a garancia".

ez itt mind mind igencsak kinéz.

ahol a tachográfos pályafutásomat kezdtem, volt egy 7.5t renault teherautó, ami cirka 20 éves korára több mint egymillió km-t futott nemzetköziben. csak a kötelező szervizekre volt szükség. képzeld el, a renault gyár mi pénzt adott volna ha megmutattuk volna neki: ebből a teherautóból indultak volna ki, hogy mit hol baszarintsanak el tervezés és gyártás folyamatában, hogy minél kevesebb idő alatt minél több alkatrésze mehessen tönkre.

2024.-től tachográfköteles lesz. a kérdés az, hogy miért most sikerült erről dönteni (miért nem 10 éve), illetve ha már a döntés megvan, miért nem 21 január 1...
úgy saccolom, 2024.-ig hozzávetőleg 2ezer furgonos fog kialvatlanság miatt az utakon meghalni. óvatos becslés...