Win 10 frissítés, jó móka

Otthon egy latopot használok asztali gépnek is, duál boot-tal, de szinte mindig az Ubuntu fut.
Történt, hogy kellene a munkahelyi gépről két fájl, de a (linux only) VPN beragadt, amíg nincs VPN, addig nem tudom a benti gépet újraindítani, enélkül meg nincs VPN, 22-es csapdája. Sebaj van Win-es VPN is, az nekem még sosem akart menni, de egy próbát megér. Persze most sem megy. A VPN szervernek nincs tanúsítványa, ki kéne kapcsolni az ellenőrzését, de a Wondows leszarja, hogy kikapcsoltam, marad bekapcsolva, és nem csatlakozik. Kipróbálom a lányom friss 8.1-es Windows-án, ott mint a szél megy a VPN. Megszületett az őrült gondolat: frissítsük a Win 7-et 10-re, úgyis szolt, hogy frissíthetek.
Frissítés elindul, egy jó idő múlva szól a GRUB, hogy nem tud boot-olni. OK, A frissítés kinyírta a GRUB-ot, sebaj majd helyrerakom, hagyományos MBR visszaírva egy USB-ről indított linux-szal, mehet tovább a frissítés.
Windows 10 rendben elindul, VPN most sem megy. Hiába állítom be a Rendszergazda leírása szerint a VPN-t nem megy. Aztán újra létrehozom a VPN-t nem állítok be semmit a szerver címén kívül, mindent a Win talál ki, és működik. Tök jó, hogy mindent be lehet állítani a GUI-ban, de minek...
Mindegy, (még) örül, megvan az a két fránya fájl. Kéne megint a dualboot, és itt jön a MEGLEPETÉS!!! Az Ubuntu rendszernek nyoma sincs.
A Windows 10 frissítés úgy döntött, hogy a Linux partícióm szabad terület, odabiggyesztett egy helyreállítási partíciót (lévén baromi gondos, a biztonság, meg az adataim védelme az első), és még maradt sok-sok szabad helyem a HD-n, csak éppen Linux-om nincs.
Mondjuk egy percig nem állítom, hogy csalódtam. Semmi lényeges nem veszett el, de azért annyira nem örülök.

Hozzászólások

A Windows 10 frissítés úgy döntött, hogy a Linux partícióm szabad terület, odabiggyesztett egy helyreállítási partíciót

aggressziv piacszerzes :-)

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Na, majd az MS dolgozók ezt is biztosan megmagyarázzák. Jó lesz. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

És gondolom véleményed sincs arról, hogy ez így korrekt vagy sem, vagy hogy ez hiba vagy fícsőr, esetleg nevezhetjük bónusz szolgáltatásnak?
Baromira irreleváns, hogy konkrétan a dualboot rejtelmeivel tisztában vagy-e.
Perszer nem kötelező hogy véleményed legyen, bátran hallgathatsz is mint szar a fűben, de akkor tedd is azt.

Nem tartom valószínűnek, hogy ez feature lenne -- credit where it's due, a Linux mindig sokkal jobban kezelte a dualbootos felállásokat, mint a Windows.

> Perszer nem kötelező hogy véleményed legyen, bátran hallgathatsz is mint szar a fűben, de akkor tedd is azt.

Eszembe nem jutott volna válaszolni a threadre, ha a négy posztból három nem arról szólt volna, hogy "várjuk az MS-dolgozük magyarázatát". Csak annyit jeleztem, hogy sabadidőmben nincs kedvem supportot adni (különösen egy számomra nem túl ismert témában), munkaidőben pedig nem azért fizetnek.

Felesleges személyeskedni.

A "de azért annyira nem örülök"-öt értsd úgy, hogy az átlagosnál harapósabb kedvemben vagyok/voltam. Úgy vélem, viszonylag ritkán szoktam személyeskedni, de a hozzászólásod nem igazán volt másra alkalmas.
> sabadidőmben nincs kedvem supportot adni
Nem kért senki supportot, megtudtam oldani a felmerülő problémákat. Csak az a baj, hogy nem szeretem ha szívatnak, és elbasszák a hétvégémet (ill. még jobban elbasszák, mert nem elég, hogy dolgozni voltam kénytelen, de így semmivel sem jutottam előrébb).

Én ma Lubuntu-t telepítettem dual bootos gépre. Az meghagyta a WinXP Home recovery partíciót. (Mondjuk jó párszor csináltam már ilyet és sosem volt gond.)

Gondolom, hogy ez nem vigasztal. Csak gondoltam megemlítem.

--
trey @ gépház

Csak hozzáteszem, a több gépen elkövetett W10-es frissítés-tapasztalatom, arra utal, hogy a Windows 10 "dist", általában a rendszerdiszken lévő saját, második, (harmadik, stb.), ntfs particióját sem "szereti" túlzottan. Következésképp, ha, baj nélküli frissítést akarok, előbb "C"-re redukálok. (Hát, hogyan is szerethetné a Linux-ét.., meg persze a GRUB-os mbr-t.)

Én is arra jutottam, hogy az zavarta össze a win-t, hogy volt egy pár (egyébként felesleges) primary mini partició a HD-n és a Windows és a Linux is extended partíción volt. Erre a hihetetlenül bonyolult és egyedi felállásra nem készültek fel.
Egy kollégának is rendesen lement a frissítés, egyszerűbb partíciókkal. Én sem gondoltam, hogy törvényszerűen kinyírja a Linux-ot.
A GRUB kinyírásán nem lepődtem meg, de azt nem értem, hogyha már belematat a
partíciós táblába, miért nem írja vissza a saját behúzó programját. Még a Windows 2000-es időkben szívtam egy szerver installal, amikor előzőleg egy másodlagos HD-ként particionált lemez lett(volna) a boot diszk. Nem volt rajta az MBR boot program, és a windows install azt nem pótolta, és még eszköze sem volt rá, csak éppen a vadi új rendszer nem indult.
Szóval, ha pofán vágja a GRUB-ot, akkor csinálhatná rendesen is, hogy utána be is tudjon boot-olni.

Windowsnak már XP korában sem volt erőssége a block device-ok kezelése. Emlékszem, egy gépre tettem két független Windows XP-t és egy Fedorát, és ebből a Fedorán az történt, amit szerettem volna, de a Windows-ok esetében erősen erőszakoskodnom kellett. Talán a ha akartam, ha nem, a második Windows felismerte az elsőt, és nem tágított, eldöntötte, hogy én azt akarom felülírni. Már nem tudom, hogy oldottam meg, lehet, hogy töröltem a partíciós táblából az elsőt, persze felírva a partíció határait, majd a második telepítése után visszaírtam az első partícióját a táblába, de ez csak sejtés, tényleg nem emlékszem. Tudom, már akkor belopta magát a szívembe a Windows, azóta definíció szerűen minimum gyanakodva nézek rá. Általában szét vet az ideg, amikor jobban akarja nálam tudni, mit akarok csinálni. Nem, nem elszúrtam a dolgot, én tényleg úgy akarom, csináld!

Linux nem kekeckedik, hanem megcsinálja. Ha hülyeséget mondok, azt is. Enyém a döntés, enyém a felelősség.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hehe...

Erről egy DOS FDISK fícsör jut eszembe (OK nem Windows, hanem DOS, de az is Microsoft, a mentalitás ugyan az):

Egy floppy nélküli gépbe kellett rendszer diszket csinálni, gondoltam berakom egy működő DOS-os gépbe a wincsit, és ott megcsinálom a rendszer diszket. Utolsó művelet lett volna, hogy az FDISK-el boot-olhatóvá teszem a partíciót. Nem lehetett, mert az FDISK szerint ez a D:-n teljesen felesleges.

Na igen, az efféle „szolgáltatásokat” utálom. Mindig valami alap kiépítésre gondolnak, én meg valamit trükközni szeretnék, ami működne is, mert tudom, mit csinálok, csak nem hagyja a dög, mert ő még nálam is jobban tudja. Legalább is MS környezetben. Szerencsére Linuxon mindent lehet, ami belefér az ember fantáziájába.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Friss tapasztalatom nincs. A 9928(?)-at toltam fel isoból. A grub összeborult, az uefi nem engedte javítani, mert kikapcsolhatatlan secure boot volt rajta, de a wines vinyó eltávolítása után felszabadult a bios. Visszadugtam a vinyót, és a penes boot után elő lehetett kavarni a linuxot. Azóta is az a dual boot megy. És nekem is van D, de valahogy mindig megmarad. Mit rontok el?
- - - - - - - - - - - -
A buszállomás az a hely, ahol a buszok állnak, a taxiállomás az a hely ahol a taxik állnak, az íróasztalomon viszont van egy munkaállomás....
300hsz feletti topicot nem olvasok.