F(x)tec Pro¹ - Mobiltelefon teljes billentyűzettel

Bevezetés

Ha körülnézünk a mobiltelefon piacon, a legtöbb esetben egymásra nagyon hasonlító készülékekkel találkozunk, kevés esetben találkozni igazán különlegességekkel.

Igaz, éppen a legutóbbi MWC 2019 rendezvényen került elő egy érdekesség a hajlítható kijelzők terén, de ez - számomra - tényleg csak érdekesség.

Ott volt viszont ugyanezen a rendezvényen egy másik készülék is, ennek különlegessége az, hogy igyekszik visszahozni egy olyan funkciót, amit a gyártók egy ideje mellőznek már.

A saját, hardveres billentyűzetet.

A Blackberry gyárt még talán hasonló eszközöket, viszont azokon a billentyűzet álló készülékhez van kialakítva, így a "rossz irányban" áll.

A Pro¹-ről viszont nem igazán lehetett olvasni eddig a magyar fórumokon.

Előzmények

Hosszú idő telt el azóta, hogy a legutolsó, fekvő billentyűzetes telefont piacra dobták.
Részemről a Nokia N900-as készüléket használtam sokáig és vártam, hogy az N950-et piacra dobják, de ezt még a tömeggyártás megkezdése előtt leállította a cég új vezetése...

Az első reménysugár az volt, amikor egy kis angliai cég, a Livermorium elhatározta, hogy készít egy billentyűzetet a Motorola Moto Z készülékeihez.
A Motorola egyes készülékein (Moto Z sorozat) ugyanis a készülék hátlapján elhelyezett pogo csatlakozókon keresztül különféle kiegészítők (Moto Mod) csatlakoztatását tették lehetővé.
Ilyen bővítmény volt az akkumulátor mod, hangszóró, fényképező, és lehetett volna ez a bizonyos Keyboard Mod is.

El is indítottak egy kampányt az Indiegogo felületén 2017-ben a billentyűzet mod létrehozására.
Kapcsolatba léptek a Motorola megfelelő csapatával és elkezdték fejleszteni a terméket. Kezdetben a Motorolával elég szoros volt a kapcsolat, több prototípust is küldtek tesztelésre, kooperatívak voltak és úgy nézett ki, lassan céljához ér a projekt. Ekkortájt volt egy időszak, amikor a Motorola csapata elérhetetlenné vált (átszervezés volt?), végül sikerült felvenniük a kapcsolatot az új csapattal, de belefutottak néhány további pofonba (egyes alkatrészek kifutottak időközben, ill. bizonyos, főként Motorola-specifikus alkatrészeket csak nagy tételben tudták volna rendelni), ezért végül úgy döntöttek, leállítják a projektet.
Maga a Motorola is bizonytalanná vált a saját pogo pines koncepciója kapcsán, talán ezért is tört meg a lendület.
Néhány előrendelő megkapta az elkészült termékeket, a többieknek pedig felajánlották, hogy visszaadják a befizetett összeget (ezt nem lett volna kötelező megtenniük), vagy pedig...

Valamikor ekkortájt határozták el, hogy készítenek egy mobiltelefont, ami rendelkezik majd beépített billentyűzettel, és megígérték, hogy az Indiegogo (IGG) kapcsán kedvezményt adnak kupon formájában a készülék árából.
A készülék ekkor koncepcióként létezett, a tervezett specifikációja megvolt (talán ennél több is), és ideiglenesen "Q-Device"-ként hivatkoztak rá.
Ez időtájt 2018. második felében járunk.

Fejlesztés

A készülék fejlesztése során igyekeztek szem előtt tartani, hogy minél könnyebben szervizelhető legyen, ezért igyekeztek mellőzni a ragasztást és inkább csavaros rögzítéssel összerakni.
Végül gyakorlatilag a billentyűzetnél alkalmaztak ragasztást, a készülék csavarjai fölé pedig elhelyeztek egy-egy öntapadós matricát.
A készülék tehát a mai mobiltelefonokhoz képest jól szervizelhető, a belső akkumulátor, ha szükséges, a készülék potenciális károsítása nélkül kicserélhető, ill. az USB-C csatlakozást is külön panelre helyezték arra az esetre, ha valamiért megsérülne (könnyen, az alaplaptól függetlenül cserélhető legyen).

A billentyűzet mechanikáját a Nokia E7, ill N950-től kölcsönözték, olyannyira, hogy a Nokia korábbi mérnökeit alkalmazták a mechanika létrehozására / adaptálására.
Így remélhetőleg hasonlóan tartós konstrukciót hoztak össze mint az előbbiek (E7) esetén, ami meglehetősen jól bírta a mindennapi használatot.

Kijelzőnek egy nagyméretű, ívelt AMOLED kijelzőt kapott 2:1 képernyő aránnyal - magam részéről nem vagyok híve az ívelt kijelzőknek, de valóban elegáns megjelenést kölcsönöz a készüléknek és segít abban, hogy vékonyabb benyomást keltsen...
...ugyanis a billentyűzetnek hely kell és ez nem fér el a mai "papír vékony" készülékek vastagságában.

Ugyanakkor mégsem tűnik annyira vastagnak és nagynak a készülék.

Szempont volt az is, hogy a legtöbb országban működőképes legyen, így minél több frekvenciasávot igyekeztek lefedni vele.

F(x)tec Pro¹

A készülék végül megkapta a végleges nevét és 2019. március vége környékén előrendelhetővé vált.
Igaz, ekkor még hosszú út állt a végleges készülék megjelenés előtt.

Pro1

Specifikáció

  • Méretei: 154 x 73.6 x 13.98 mm
  • Kijelző: 5.99-inch 2160 x 1080 (FHD+) AMOLED ívelt kijelző, Corning® Gorilla® Glass 3
  • Billentyűzet: Háttérvilágítással rendelkező fizikai billentyűzet: 5-sor, 64-billentyű, kicsúsztatható (szögben)
  • Memória: RAM: 6GB LPDDR4, Tárhely: 128GB, bővíthető microSD kártyával 2TB-ig
  • Kamera: Előlapi 8MP, fixed focus, f/2.0, Hátlapi 12MP (Sony IMX363), f/1.8, 1.4µm pixels + 5MP, fixed focus, f/2.0
  • Video: felvétel 4K @ 30fps-ig, lejátszás 4K@60fps-ig (supports H264 (AVC), H265 (HEVC),VP9)
  • Processor: Qualcomm Snapdragon 835 MSM8998
  • Hálózat:
    Global LTE (FDD+TDD), WCDMA/UMTS, CDMA/EVDO, GSM/EDGE
    Cellular Bands;
    GSM: 2, 3, 5, 8
    WCDMA: 1, 2, 4, 5, 8
    CDMA/EVDO: BC0, BC1
    TD-SCDMA: 34/39
    TDD-LTE: 38/39/40/41(100mhz)
    FDD-LTE: 1, 2/25, 3, 4, 5/26, 7, 8,  12/17, 13, 20, 28
  • Csatlakozások
    WiFi: 802.11a/b/g/n/ac (WiFi 5)
    Bluetooth: 5.0 + LE
    NFC (Google Pay támogatás)
    USB Type-C HDMI támogatással
  • Akkumulátor: 3200 mAh, 10 óra beszélgetés, 480 óra készenlét, Quick Charge™ 3.0
  • SIM: Dual Nano SIM microSD támogatással (osztozik a SIM #2-vel), nincs szükség SIM kiszedőre
  • Hang: Két hagszóró, stereo
    Külső csatlakozás: 3.5mm TRRS headphone Jack
  • FM Rádió
  • Jelzések:
    Vaku: két színű, két LED
    RGB LED-es jelzőfény
  • Szenzorok:
    Ujjlenyomat olvasó oldalt, GPS/A-GPS,  Gyorsulásmérő, Magnetométer, Giroszkóp, Távolságérzékelő, Környezeti fény, Hall efektus
  • Nyomógombok: Bekapcsoló/lezáró gomb, Hangerő szabályzó, 2-állású fényképező gomb
  • Android 9 rendszerrel érkezik, később frissíteni fogják 10-re is
  • Nyitható bootloader
  • További rendszerek (Lineage OS, Sailfish OS) telepítésének lehetősége

A készülék megkapta a szükséges certifikációkat (FCC / CE) is.

Billentyűzet variációk

Kezdetben QWERTY billentyűzet kiosztással volt rendelhető, amit igyekeztek úgy módosítani, hogy mindkét oldalról kényelmesebben elérhetők legyenek az egyes karakterek (ennek eredménye látszik a fenti képen).
Később viszont egy alternatív, QWERTZ kiosztás is megjelent, amit az EU piacon tettek elérhetővé és a német kiosztást takarja.

Sajnos hagyományos QWERTY kiosztás jelenleg nem elérhető hozzá és az eltolt QWERTY nekem nem szimpatikus, ezért QWERTZ készüléket rendeltem azzal a szándékkal, hogy terminál hozzáférésre és magyar ékezetek beírására is egyszerű legyen használni.

Technikailag ezt úgy oldották meg, hogy az eltolt QWERTY kiosztás az alap, a QWERTZ-nél csak a feliratok változnak, vagyis szoftveresen kell ennek megfelelően kialakítani a billentyűzet kiosztását.

Elképzelhető az is, hogy a későbbiekben más billentyűzetet is gyártanak hozzá (jelenleg AZERTY került szóba), ha elég nagy lesz rá az igény...

Gyártás

Az F(x)tec angliai székhelyű cég, a gyártást viszont - ahogy az az iparra jellemző - Kínában végzik.
Igyekeztek minél jobb minőségű terméket előállítani, emiatt több ízben is ellátogattak személyesen is a gyárba.

Volt néhány fennakadás, pl. felfedeztek a kijelzőnél egyfajta "fényszivárgást", amire igyekeztek megoldást találni a kijelző gyártójával kooperálva, de ez is késleltette a termékek gyártását.

Mivel a mechanika miatt a készülék gyártása is bonyolultabb (időigényesebb), az egyes készülékek gyártása viszonylag lassan indult be, de végül, úgy tűnik, sikerült feltornászniuk a gyártás sebességét.

Eredendően szerették volna EU / US raktárból továbbítani a rendeléseket, de a csúszás miatt inkább úgy döntöttek, hogy Kínából küldik el az utolsó sorozatot (korábban volt fennakadásuk amerikai VÁM-on is), a VÁM-ot pedig - mint eladók - rendezik az előrendelőiknek.
A legfrissebb információk alapján a közelmúltban az előrendelések 70%-át tudták teljesíteni úgy, hogy még a kínai Újév kezdete előtt postára tudják adni az előrendelőknek.
A többi előrendelést rövidesen a leállást követően szeretnék legyártani, bár nem tudom, a jelenlegi járvány ezt mennyire fogja befolyásolni...

Ezt követően válik raktárról is elérhetővé a készülék.

A készülék

A készülék igényes csomagolásban érkezett:

Csomagolás

A dobozban található egy töltő univerzális csatlakozókkal, a telefon, egy tartó, némi leírás, töltőkábel és köszönőkártya:

Doboz

Az általam rendelt QWERTZ kiosztású készülék pedig így néz ki a valóságban:

Pro1

A rendelésem tehát QWERTZ kiosztású billentyűzettel érkezett, ami már sokkal inkább hasonlít a megszokott kiosztásra, így egyszerűbb alternatív billentyűzet kiosztásokat használni rajt.

Használatba vétel előtt kapott egy BROTECT fóliát a kijelzőre, hátulra pedig vágtam a Bestskinsever-nél vásárolt fóliából.
Bár egy kijelzővédő fóliát csomagoltak a készülékhez is.
A BROTECT-es fóliából az elsőt viszonylag hamar sikerült felgyűrni, a másik rajt van egy ideje, de hajlok arra, hogy az utóbbi fólia jobbnak tűnik, csak sajnos nem készítettek még kifejezetten Pro¹-hez méretre vágottat belőle.

Egyébként az Elephone U Pro készülékhez gyártott kijelzővédők használhatók hozzá, mert ugyanaz a Boa kijelző van bennük.

Egyelőre még szilikon vagy egyéb tokot nem lehet kapni a készülékhez, de a Huawei P20 Pro fizikai mérete egyezik, így a hozzá készült szilikon tokok kis átalakítással használhatók hozzá.

Tapasztalatok

A készülék jól összerakottnak érződik, a billentyűk nyomáspontja megfelelő.
A billentyűzet kinyitását kicsit tanulni kell, de, amint rájön az ember a módjára, egyszerűen megoldható.

A rendszer működése kifejezetten gyors - a görgetés sebessége, alkalmazás-indítások, telepítések, frissítések mind gyorsan megtörténnek.
Igaz, én egy Motorola G6 készülékhez tudom főként hasonlítani, bár annak érzésem szerint a háttértár sebessége a fő problémája.
A Pro¹ UFS felületen kommunikál a flash-sel és érzésre kifejezetten gyorsnak találom.

GNSS

Mivel a SoC elég sok GNSS rendszert ismer, gyakorlatilag GPS, GLONASS, GALILEO, BEIDOU műholdakat rendszeresen lát, M6-os autópálya mentén még 1-2 QZSS műholdat is láttam vele.
Ami számomra meglepő volt, hogy kifejezetten jó a GNSS vétele - gyorsan talál koordinátát és elég jó pontossággal is mutatja őket.
Azt tudtam, hogy a Moto G6 GNSS vétele valamiért elég vacak, de egymás mellé tettem ezt a készüléket, egy Samsung Galaxy Note 9-et és a Pro¹-et, és adott helyen, házon belül csak az utóbbinak sikerült műholdat találni.

Nem gondoltam volna, hogy ennyire jó lesz benne.

Adó / vevő

A térerő kapcsán nem vettem észre különösebb változást a Motorolához képest, továbbra is van térerő mindenhol, mindkét kártyán.

A WLAN térerő talán egy kicsit rosszabb mint a Moto G6-nál, de legalábbis nem tűnik nagynak a különbség (elég gyenge vételű WLAN-t egy-kétszer eldobta, bár lehet, hogy fallback-et akart mobilnetre, mindenesetre kicsivel arrébb már nem volt gondja - helyi hálózatot akartam elérni éppen).

Bluetooth-ról nem tudok sokat mondani, bluetooth billentyűzettel és autós kihangosítóval jól működik.

Hangszóró

A sztereó hangszórópár elég hangosan tud szólni, bár túl sok mélyre (ahogy az várható) azért nem alkalmas.
Csengetés elég jól szól, éppenséggel zenehallgatásra is használható.
Apropó zenehallgatás, a 3.5" jack aljzaton jobb minőségű fejhallgatót szépen meghajtotta és kifejezetten jó hangja volt mindenféle hangolások nélkül is.

SD-kártya

Beletettem egy 512GB-os microSD kártyát, ezt kezeli szépen.

Apró szépséghibája a dolognak, hogy kombo SIM-tálcája van, ergo vagy 2 SIM vagy 1 SIM + microSD támogatással bír, habár a hardver egyébként kezeli őket egy időben is.
Mivel nem akartam lemondani az SD-kártyáról, így jelenleg a második SIM kártya egy ilyen adapterrel üzemel.

Kamera

Számomra meglepően jó képeket lehet vele készíteni, pl. NYÁK-ról közeli képet szobafényben, ahol a 0805-ös SMD alkatrészek felirata is látszik.
Bár sötétben először kicsit zajosnak tűntek a képek és annyira nem is foglalkoztam vele, szerintem másik alkalmazásból vagy némi zajszűrés bekapcsolásával egész jók a viszonylag sötét képek is.

Aminek kifejezetten örülök, hogy az egyes telefonokra jellemző elmosást, majd ezt követő élesítést (mint zajcsökkentést) nem véltem felfedezni rajt, emiatt sokszor elvesznek az egyes fotókon belül a részletek (pl. falevelek, fűszálak, egyéb finom részletek).

A Motorola G6-os készülékemnél kifejezetten jobb képeket lehet csinálni vele, a makró fotóknál különösképpen.

Van benne optikai képstabilizátor is, ami szintén nagy pozitívum számomra a G6-hoz képest...
...egész jó 4k-s videókat is lehet vele készíteni.

A "vaku" fénye / színhőmérséklete nekem kifejezetten tetszik. Nem olyan hideg fehér mint sok esetben, inkább a természetes fényhez áll közel.

Ujjlenyomat olvasó

Az ujjlenyomat olvasó működik, bár elsőre kicsit szokatlan pozícióban van.

Összességében meg lehet szokni a helyét, bár véletlen megfogása miatt könnyen lesz "túl sok próbálkozás" hibaüzenet.
Szilikon tokkal jobb a helyzet (idővel egyébként is), ill. pedzegetik a fórumon, hogy kikapcsolt kijelzőnél az érzékelést le kellene tiltani.

Kijelzés

A kijelző képe kifejezetten szép, tiszta, éles, jó minőségűnek tűnik.

A Type-C HDMI kimenetet kipróbáltam, működött szépen a hangátvitellel együtt.

Billentyűzet-kiosztás

Számomra az egyik legfontosabb az volt, hogy megfelelő billentyűzet kiosztást tudjak beállítani rajt.
Alapvetően a FinQwerty nevű megoldást érdemes feltelepíteni, mert ez tartalmaz kifejezetten a Pro¹-hez készült alternatív kiosztásokat mind QWERTY, mind QWERTZ hardveres billentyűzetekhez.

Mivel elérhető a program forráskódja is Github-on, ezért módosítottam rajt kicsit (töröltem a benne lévő kiosztásokat és enyhén átneveztem), hogy fent maradhasson az eredeti program is, de tudjak saját kiosztást készíteni magamnak, ahogy az N900-nál is annak idején.

Bár elkészítettem egy magyar kiosztást is ennek alapján, ezekkel a különbségekkel:

  • Megtartottam a számokat azonos pozícióban, ahogy a Pro¹ billentyűzetén is szerepel, a "0" pedig az fn+"ö", míg a paragrafus jel az fn+shift+"ö" billentyűkön érhető el (a Pro1-nél hiányzik egy gomb ebben a sorban)
  • Az "ű" betű az fn+"j", a nagy "Ű" betű pedig az fn+"k" kombinációval érhető el (ebből a sorból is hiányzik egy gomb)

Végül kértem egy "pull request"-et, így ez a kiosztás bekerült a FinQwerty kiosztásai közé, továbbá az fn+nyilakra page up / down és home / end funkciók is beépültek a kiosztásokba.

A saját kiosztásom egy kicsit más, ott az angol QWERTY szerint van minden, az egyes ékezeteket pedig fn-kombinációval érem el, nem teljesen azokon a helyeken, ahol a magyar billentyűzeten elérhető.

Más rendszerek

Jelenleg a Lineage OS portolása folyamatban van, működő változat létezik, a funkciói folyamatosan bővülnek.

A Sailfish OS (közösségi) fejlesztése is folyamatban van, ebből is van működő változat és szintén bővül a funkcionalitás.
Jó lenne, ha a későbbiekben a Jolla hivatalosan is támogatná, erről egyelőre még nincs bővebb, hivatalos információ.

Továbbiak

A gyári rendszer már egész jól működik, de azért még vannak kisebb-nagyobb hibák, amik javításra szorulnak.
Ezek javítása folyamatosan érkezik.

A készülékhez elérhetővé tették a gyári image-eket is, így a gyári állapot szükség esetén visszaállítható másik rendszer telepítését követően is.

A készülék weboldala: F(x)tec

Végszó

Számomra nagy megkönnyebbülést jelent, hogy nem kell állandóan az érintőképernyőt nyomkodni a telefonon billentyűzet gyanánt.
Ugyan a Hacker's Keyboard egy egész jó billentyűzetet ad, ami sokszor hasznos volt, de fekvő módban a képernyő nagy részét eltakarja, ez a hardveres billentyűzettel megszűnik... arról nem is beszélve, hogy fizikai visszajelzést kap az ember a gombnyomásokról.

...és egy külső, Bluetooth-on kapcsolódó billentyűzethez képest nagy előnye, hogy nem kell külön tölteni, és mindig ott van, ahol a készülék is.

Összességében elégedett vagyok a készülékkel, és, úgy tűnik, hogy a gyártó elég komolyan veszi a készüléket érintő infrastruktúrát, ill. szeretnének minőségi terméket kiadni a kezeik közül.

Részemről szeretném, ha későbbiekben készülne utódja, ehhez viszont az kell, hogy minél többen lássanak fantáziát egy ilyen készülékben (és tudják megvenni)...
...máskülönben könnyen lehet, hogy hosszú ideig ez lesz az utolsó (fekvő) QWERTY billentyűzetes telefon a piacon, márpedig azért vagyunk néhányan, akik igényelnének ilyen eszközöket...
Persze egy ilyen eszköz tervezése és legyártása hosszadalmasabb, drágább művelet, nyilván jobban megéri a gyártónak egyszerűbben gyártható készülékeket piacra dobni.

Ezért érdekes, hogy egy viszonylag kis startup belevágott egy ekkora (és ilyen drága, tekintve a fejlesztést, certifikációkat és egyéb költségeket) feladatba.
Részemről közel tíz évet vártam egy újabb, fekvő billentyűzettel rendelkező készülékre, szeretném, ha nem kellene ennyit, vagy akár még ennél is többet várni a következőre...

Hozzászólások

Itt egy Cosmo Communicator van bevezetés alatt, talán írhatnék róla pár sort:

https://www.www3.planetcom.co.uk/cosmo-communicator

A hardware nem tűnik vészesnek, a billentyűzet aránylag kényelmes, masszív mechanika benyomását kelti. A mérete drabális, de alapvetően laptop kiváltásra szánom/szántam.

Egyelőre nem jutottunk messzire az ismerkedésben, ennek több oka van:
* Az akkuidő elég harmatos, egy nap alatt leszívja az akkumulátort standby-ban és kikapcsolt állapotban se kell sokkal több idő neki, https://hup.hu/node/167166
* Malware-rel előretelepítve jön, https://wuffs.org/blog/digitime-tech-fota-backdoors
* LineageOS még sehol sincs
* Firmware update úgy tűnik nem működik, legalábbis nekem nem akarja megtalálni az újabb fw-t, ha lesz időm akkor majd megpróbálom magam flash-elni
* Még friss vagyok Android-on és nem jártam utána, miért kell pl egy böngészőnek mindenhez is hozzáférnie és ezen engedélyek nélkül, well, egy böngészőt sem tudok indítani rajta

Sok időt rá kéne még szánnom, hogy rendesen összeismerkedjünk. Nekem bele kellene rázódnom az Android-ba. A fentiek is elbizonytalanítanak. Remélem lesz valami közösség körülötte, a cégtől nem úgy tűnik, hogy sokat várhatnék. Egyelőre marad a polcon és ahogy időm engedi majd foglalkozom vele. Persze, ha valakit érdekelne egy 0 kilométeres Cosmo Communicator, ne tartsa vissza magát! ;)

Hát, ezt szomorúan olvasom. A régi PSION-osok vannak a Planet cég mögött, és amikor bejelentették, úgy gondoltam, hogy biztosan nagyon jó kis készülék lesz.
Ha kicsit hamarabb megjelent volna, biztosan ezt vettem volna. 
Amúgy a mostani OnePlusom elég sok programmal és nyomkodással is kihúz 2 napot.

Nagy Péter

Annó, hogy szerettem a motorola droidokat. Az 1. és a 3. még meg is vannak. Persze utána eltűntek ezek a készülékek. Aztán megszoktam a képernyőbillt. Mondjuk 5-6 colnál már nem olyan mint kis képernyőn. 

Fedora 38, Thinkpad x280

Szerkesztve: 2020. 01. 28., k – 07:32

Sokáig volt Nokia N97mini telefonom, nagyon szerettem. Natív magyar billentyűzet és operációs rendszer volt hozzá. Sajnos a Symbian zsákutcának bizonyult, az Android legyűrte.

Gondolkoztam az F(x)tec1 vételén, de elriasztott egyrészt a 650 EUR ár, másrészt a magyar nyelvű támogatás hiánya. Nálam az ilyen billentyűzet-átcímkézések nem játszanak. PC-n sem tudom használni a német billentyűzetet, hiába "hasonlít" a magyarra némileg. Én szeretem azt látni a billentyűn, amit ténylegesen bevisz. Felajánlottam a fejlesztőknek a rendszer honosítását, de nem volt rá érdeklődés a részükről. Magyarország kis piac. Ha valamelyik szolgáltató felvenné a kínálatába (több százas vagy ezres darabszám esetén), akkor talán érdemesnek találná az F(x)tec a készüléket honosítani.

Érdemes még a fórumot is nézegetni:

https://community.fxtec.com/

Ha a rendszer honosítása alatt a magyar nyelvű Androidot is érted, azzal nincs gond - az hogy néhány speciális funkció nincs lefordítva (pl. fekvő állapot rögzítése nyitott billentyűzetnél) csak egy dolog, a rendszer ettől még szépen használható magyarul.

Tény, hogy magyar ékezetekkel szitázott billentyűzettel nem árulják viszont, így ennek használatához jelenleg emlékezetből kell pótolni a feliratozást...

sub

idén szeretnék váltani, valami hasonlóban gondolkodom (most BB van),de a Wileyfox óta ezekre az angliai székhelyű, szuper marketinggel rendelkező és Kínában gyártató startupokra nem tudok komolyan gondolni.

Ezt előre nehéz megmondani, de, ha egy N900-hoz hasonló közösségi támogatási szintet elér, az már a 1.5-2 éves biztonsági frissítéseken túlmutat.
Esélye pedig megvan rá, mivel egy ideje nem volt olyan készülék, ami kiválthatná - mondjuk a dolog ezen része inkább a Sailfish OS és Maemo Leste támogatásra vonatkozik.

...ha mindenki ebből a szemszögből nézi, akkor nem lesz.

Ugyanakkor az N900 öregecske, alternatíva eddig nem volt, a Neo900-ból gyakorlatilag nem lett semmi, a Pro¹ hardvere viszont jól összerakottnak látszik, a konstrukció stabil, szóval valahová mozdulni kell és a lehetőség adott.
Szerintem, ha a gyártással nem lesz gond és fenn tudnak maradni, akkor elég jó esélyük van arra a bizonyos közösségre...

A lehetőséget is látni kell, különben soha nem lesz változás.

Ugyanez volt a remény amikor megvettem a Gemini PDA-t. Nagyon ígéretesnek tűnt, hogy volt egy Debian kezdemény, ami elindult rajta, 4 OS-t is lehet vele bootolni (Android, Kali, Debian, Sailfish). Aztán valahogy mégsem alakult ki olyan közösség mögötte, ami ezeket a kezdeményezéseket tovább vitte volna és a technikai demó szintről tényleg mindennapi használatra alkalmassá tette volna a többi OS-t. Maradtam én is az Oreo 8.1 -en, bár ilyen szempontból szinte mindegy, hogy min fut a Termux, de akkor is...

https://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

Én pillanatnyilag a kicsinek is örülök... van egy készülék, ami olyasmire is valóban _használható_, amire más készülék nem igazán alkalmas.
Ez nekem momentán elég, a többi csak ráadás... továbbá ez egy valódi, rendelhető készülék (a Neo900-zal ellentétben, aminél már most tovább jutott).

Felkészültem lelkiekben arra is, hogy nem sok készül belőle és hamvába dől az egész valamelyik fázisban.
Ennek része volt abban, hogy előrendeltem végül.

Jelen állapotban én úgy látom, hogy, ha valaki a belátható jövőben szeretne ilyenfajta készüléket látni, annak most van itt az idő, hogy jelezze, mert rossz esetben nem lesz ilyen többet (mondjuk úgy, az elkövetkező cirka tíz évben valószínűtlen).
Utólagos kesergésnek helye nincs.

A készülék gyártásban van, belátható időn belül beszerezhető... hogy később mi várható, az mostanság dől el.

Részemről én nyertem vele és szeretném, ha ők is talpon maradnának - de egyrészt nem csak tőlem függ, másrészt a pozitívumait én most élvezem.

Szerkesztve: 2020. 01. 28., k – 08:41

Köszönöm az ismertetőt. Nekem tetszik.
Mondjuk én még nemrégen léptem át a 100 ezer Ft-os pszihológiai köszöböt egy Xiaoimi Mi 9 Pro-val, ez meg közel háromszorosába kerül. :(
De rákerestem az oldalára és a billentyűzet megoldása, annak zárása-nyitása lenyűgözött. Főleg, hogy zárt állapotban az érintő kijelző van kívül és hagyományos okostelefonként használható.

Remélem elterjednek az ilyen telefonok, sőt én tabletben is látnék benne fantáziát!

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Nem tudom minek ezt az ormótlan megoldást visszahozni.
Pont ilyen problémára megoldás a hajlítható kijelző: Telefon egyik fele a tartalomé, másik a billentyűzet.

Persze a hajlítható kijelzőnek még ki kell forrnia, de szerintem 2-3 év és teljesen jók és igényes mobilok születnek vele.

Szerintem a mai mobilok sem igényesek, legalábbis nem képesek elviselni a normal wear -t. Mivel handheld eszközről beszélünk, a sima leejtéseket bele kellene venni a tervezésbe, de nem teszik, mert a hülye dizájnerek uralkodnak, és nem a mérnökök. Ha most ehhez hozzávesszük a hajtogatást, nem tudom mire számítsunk. Gondolom 1-2 éven belül széttörik magától, vagy foltos lesz, vagy repedezett, vagy csak a bánat tudja, mit tolnak le a vásárlók torkán :)

Tudomásom szerint vannak ilyen strapa telefonok. Csak valszeg az irodistákat nem ez vonz. Engem se :D

Mostani telefonom is az évek folyamán leesett már jó párszor. Persze esés és esés közt is van különbség, bár szerintem én a szerencsések köze tartozom, mert többször esett betonra a sarkánál fogva, vagy pl bicajozás közben esett ki a zsebemből a műútra viszont használható. 1-2 repedés van a képernyőn, sarkain látszanak az esések de ennyi teszi dolgát. 

Ismerek olyan embert, hogy aki a gumiszőnyegre ejti a telefonját is dirib darabra törik :D 

Fedora 38, Thinkpad x280

Ha van igény ilyen típusú eszközökre, akkor miért ne legyen színesebb a piac.

A hajlítható kijelző egy érdekes dolog, de nem ad megoldást arra a problémára, hogy az ember érezze is a gombokat - mármint azok pozícióját, határait, lenyomását.
Ez is egy fontos szempont.

Másrészt nem tudom, mennyire sikerül ezeket tartósra megcsinálni - a kicsúsztatható billentyűzet ebből a szempontból biztosan jobb.

Másrészt nem ormótlan, bár, ha a papírvékony készülékekhez viszonyítjuk, lehet, hogy annak véli az átlagfelhasználó.
...viszont ezzel a vékonyítási "igénnyel" eléggé a fizika ellen mennek, az ultravékony akkumulátorokkal, gyenge szerkezettel és üveg komponensekkel együtt.
Az különösen "jó", amikor nem tudsz úgy megfogni egy készüléket, hogy az ne csússzon ki a kezedből, vagy legalább ne azon aggódj folyamatosan, hogy ki fog - és teszel rá egy külső tokot, amitől egyébként vastagabb is lesz...

Érdekelne, hogy tapasztalatod szerint hány napot bír az akkumulátor.

Nyilván attól függ, mennyit használja az ember... én naponta töltöm, ahogy a Moto G6-ot is töltöttem, kb. ugyanannyi ideig is bírja.

Nem kell félnem tőle, hogy napon belül lemerül, de azért nem nem biztos, hogy másnap estig kibírja vele az ember, ha használatban is van.

Persze, ha lerakja az ember és nem igazán nyúl hozzá, akkor el tud lenni egy darabig. :)
Nyilván a legnagyobb fogyasztó a kijelző benne, különösen világos háttér mellett (OLED miatt), és azért elég nagy a felülete is - 3200 mAh az akkumulátor kapacitása.

Szerk.: Nyilván függ a térerőtől is, nálam a Telekom nem a legjobb otthon (a másiknak szolgáltatónak jobb az elérhetősége)

Nekem kibír egy intenzívebb munkanapot (kb. 30 hívás olyan 4-5 óra beszélgetési idő bluetooth headsettel, jópár órányi termux-ssh használat mobilneten, viber, telegram, egy kis waze), de ha péntek délután feltöltöm, akkor csak hétfőn kell újra töltőre dugni...

https://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

Meg vannak dolgok amiket jobb nem bolygatni.

Ismerosi korben 4 ilyen volt, egyik sem erte meg az egy evet. Termeszetesen egyet sem sikerult garancialisan javitattni, mert nem garancialis hiba, ha leesett, rafujtal, sohajtottal a kozeleben es attolkettobe tort.

Szerkesztve: 2020. 01. 28., k – 11:32

A Youyota Tablet után kíváncsi voltam, hogy a charlie gyerek itt is meglóg-e a vevők pénzével, de úgy látom akkor most ez a kör most elmaradt. Bár az is lehet, hogy ez abból a lóvéból lett finanszírozva a fejlesztés :D

Én úgy tudom, hogy abban a projektben szimplán befektetőként vett részt, nem ő mozgatta a szálakat...

Egyébként mind az Indiegogo projekt esetén, mind az F(x)tec kapcsán mindenki megkapta a pénzét, aki ki akart szállni és kérte ezt.

Nem jobb ennél egy akármilyen telefon, plusz egy különálló kis bluetoothos billentyűzet?

Lógok a szeren (K. Frigyes)

Lógok az ereszen (Sz. József)

Felhasználója válogatja, de nekem nem. Itt garantáltan egy helyen van a billentyűzet a telefonnal, nem kell külön-külön töltögetni, illetve menet közben (azaz nem asztalon, hanem kézben tartva) is normálisan használható.

https://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

Ahogy royal is írja, az nem egy készülék - külön kell tölteni, nem olyan kompakt, jó eséllyel nem találsz azonos méretűt a telefonnal, nehezen használod kézben tartva (hacsak nem találsz flip tokban megfelelő méretűt), stb. - szóval macerás - és akkor még nem beszéltünk arról, mennyire elvetemült a kiosztása.

Így viszont biztosan nem hagyod el a telefon mellől. :)

Próbáltam egyébként, a táskámba tettem egy bluetooth billentyűzetet... de nagyon nem ugyanaz a kettő.

Ha már táska és billentyűzet: ami nekem ilyen szempontból a legjobban bevált, az a "ThinkPad Compact USB Keyboard with TrackPoint" :) Ok, hogy pont négyszer akkora, mint a telefon, de a táskában elfér mert vékony, a telefon USB portjáról működik (nem kell tölteni, nem merül le), trackpointot meg amúgy is szeretem... :) 

https://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

A dragasag relativ.

En ugy szoktam szamolni, hogy az arat elosztom a felhasznalas velheto idotartalmaval. Ha havonta vallalhatatlan osszeg jon ki, akkor skip.

8 eve vettem a laptopomat, 300 ezer forintert, ami akkor is sok volt. Sima konzumer cuccot mar akkor ia lehetett venni a tescoban 80+ penzert, szoval ez egy kifejezetten draga dolog volt. De elosztva 8 evre mar egy nagyon jo uzlet.

Most a Librem 5 -el vagyok igy. 160 ezer a telefon, lesz meg 45 ezer AFA/Vam (ha valaki tud elkerulo megoldast, szoljon) es aprosagok, mem kartya, tok, kulso monitor (USB-C) stb, cakil-pakli 250 korul van a vege. Egy telefonnak. Orulet. Frasz se akar ennyit kidobni ra. De ha sikerul ezt is 5-10 evig teljes megelegedessel arra a celra hasznalni amire most szeretnem, akkor ez is lehet egy sikertortenet.

Egy 2-3 ev mulva kukazhato 12 egy tucat Android flagship keszulekert nem adnek ki ennyi penzt. De ami tud valami egyedit, valami olyat amire ragerjedek, akkor az egy masik tortenet. Szerintem.

Nagyon jo cikk lett, gratula!

Eletem masodik es harmadik telefonja Nokia 6800 es Nokia E70 volt. Nekem az a forma jott be, siman kicsit bumszli, de konnyen zsebre rakhato, kinyitva meg kenyelmesebb volt gepelni rajta mint anno az Atari Portfolion.

Ilyen full qwerty telefonrol csak almodoztam, volt ugyan nehany tipus, de aranyaron. Ez szerintem megeri a penzet.

en azt latom az emberek szeretnek niche cuccokkal szivni ahelyett h rendes hwt vennenek, dehat c'est la vie

...vagy azért, mert sokkal bonyolultabb és ezért lassabb is gyártani, és viszik az egyen vágódeszkát is az emberek.
Ergo jobban megéri a gyártónak a vékony, ragasztott vackokat gyártani, amit a kijelző felől, hőlégfúvóval van esélyed megbontani, de inkább ne tedd, hanem dobd ki és vegyél helyette újat olyan áron, amiért nyugodtan gyárthattak volna valami épkézláb terméket is.

Egyébként nem igaz.
Az, hogy valami rétegigény, az nem jelenti azt, hogy senkinek sem kell - de most azoknak a torkán is egyen készülékeket akarnak lenyomni, akiknek olyan funkcióra lenne szüksége, amit a nagybecsű gyártók úgy értékeltek, nem éri meg nekik gyártani.

Még egyszer, másképpen: nem azért nem éri meg gyártani, mert senki sem veszi vagy ne lenne rajt nyereség, hanem azért, mert az olcsóbban gyártható készülékekből magasabb profitot tudnak kihozni és tudják produkálni az elvárt eladásokat is.

Tényleg olyan nehéz ezt elképzelni?

Lehet, hogy nincs rá tömeges igény, de az nem mondható, hogy nincs igény rá.

Persze, hogy nem véletlen, hogy nem léteznek - nagyon jól elvan a gyártó a lapított készülékek eladásával is, nincs szüksége még egy púpra.
...de nem azért, mert nem lehet a billentyűzetes készülékekből profitot csinálni - viszont jó eséllyel az egyszerűbb kialakítású készülékekből több hasznot lehet kihozni (a billentyűzet nagyon sok bonyodalmat tesz a rendszerbe fejlesztés során).

Az viszont nem baj, ha kicsit színesebb a piac és valaki megpróbál amúgy létező igényeket kielégíteni.

Nem, de, ha van ilyen rajta, attól sem válik azzá.

Azért azt valljuk be, hogy, amelyik készüléket ragasztják, azzal biztosan nem hosszútávra terveznek - gyártani olcsóbb lesz persze.
Ugye divat lett olyan készülékeket gyártani, amiben akkut nem cserélhetsz, és a végletekig próbálnak lemenni a vastagsággal.
Bírja sokáig, töltse fel gyorsan az akkut, de legyen vékony és könnyű...

Én is vettem ilyen telefont, mert egyszerűen nem volt más a piacon.
Ismerőseim körében is vettek ilyen telefont, noha szívesebben használnának billentyűzetet.

Vannak jó készülékek, némelyiknek olyan funkcionalitása is, ami másnak nincs (pl. Galaxy Note).
Ebben az esetben ez a funkcionalitás a billentyűzet - viszont látatlanban ezt sem kell szarozni.

Mivel magyarázom?
- Nagy cégek leszoktak róla, de előtte is már gyengébb hardverrel gyártották őket
- Szolgáltatói készletben nem található
- Itthon nem elérhető, külföldről rendelhető
- Ki tudja, milyen supporttal rendelkezik

Működő telefonok:
- Ki mondta, hogy ez nem működik?

N900 2020-ban:
- Mondtam én bármit erről?
Egyébként nem, 2020-ban az N900 a maga ősi hardverével már sokra nem jó.
Van benne 256 MB (!!!) RAM és 600 MHz (!!!) órajelen fut a proci - ebből ma már nem sokat lehet kihozni...

A fos meg a tudod mi...

a listad pont fejentalalja a szoget, jo kis ongol, es alairja hogy mennyire niche a cucc amugy, nem tunt fel?:)

de remelem azt te sem gondolod hogy azert halnek ezek meg sorban es all ki a gyarto is mogule, mert Magyarorszagon nem elerheto ugye? :)

Kérdés, hogy az vajon neked feltűnt-e, hogy a beszélgetőpartner képes az értelmes gondolkodásra.

Nem, nem öngól - realitás.
Nem feltétlen szükséges a másik felet hülyének nézni.

Nem a magyarokon múlik, de talán ki lehet vetíteni a fent írtakat kicsit szélesebb tartományra...

Légy erős: Iphone Xs-t használok már több hónapja. Nagyon szeretem, teljesen jó készülék. Két dolog nem tetszik: a notch és a lekerekített képernyő. Nem is értem, miért gondolják, hogy a képernyő sarkában nem lehet fotnos információ. Van. A notch meg nem lenne zavaró, ha nem lenne a képernyő része, hanem a maradék sávra tisztán értesítési ikonokat tennének.

A lényeg: zavaró. Van néhány kávahuszár, akik miatt megy a versenyfutás, hogy hány százalékát használjuk ki a képernyőnek, és emiatt a számháború miatt kell ilyen állatságokat kitalálni. Ráadásul ugye azt is kitalálta néhány marha, hogy a kávának szimmetrikusnak kell lenni, pedig ha mondjuk az iphone képrenyőjén a notch sávjában sötét lenne, kevésbé nézne ki hülyén.

A lekerekített kijelzőért én sem vagyok oda (a fenti készülékben is ilyen van) - különösebben nem zavar, látszanak az infók, de tartok tőle, hogy sérülékenyebbé teszi a készüléket, továbbá akaratlanul is megfoghatja az ember.

A notch-ról meg annyit, hogy a kedvencem, amikor az órát átpakolják a képernyő jobb széléről balra, azért, mert amúgy nem férnek el az értesítések a... mitől is? Ja, a notch-tól.
Az egy másik tragédia, hogy nem beállíthatóvá teszik, hanem átpakolják, mindenkinek.
Amúgy részemről akár el is hagyhatják azt a kamerát, akkor nem kell az a lyuk a képernyőben - a hangszóró nyílása meg férjen már el felül...

...bár most elkezdték a kijelző alá pakolni a kamerát...

én is Xs-t használok. engem nem zavar. nem volt még olyan hogy a sarokba a radius miatt ne látszódott volna valami fontos információ. filmet nem nézek rajta, játszani nem játszok. nem találkoztam még olyan esettel ahol azt mondtam volna, hogy ez jajdezavaró. ha eltüntetik ok, de amúgy mind1.

Az ebank alkalmazásban a kártya limitmódosítás gomb a bal alsó sarokban van. A fele szerencsére látszik, de akkor is... Jól hangzik, hogy hú milyen nagy kijelző, de igazából nem hozzátesz, hanem elvesz a felületből. Notch szintén. A dark mód előnye, hogy olyankor sok esetben nem látszik, hogy ott kiharapták a kijelzőt. Persze ez is alkalmazásfüggő.

Ja. Meg az is mind ratyi aki méretre csináltat öltönyt, igaz? Mert hogy az a méret se kell másnak...

Igenis vannak emberek, akiknek extra igényeik vannak. Amíg van aki gyárt nekik, akár kis szériában, addig mindenki boldog. Mi ezzel a baj? Legyen minden szupi-szuper?

https://www.youtube.com/watch?v=ErFn5wPMIds

> 0 support 0 update
> megy a kukaba a kinai hulladek

Hírtelen azt hittem a Samsungról beszélsz. Aztán eszembe jutott, hogy ők már költöztetik a gyárakat Vietnámba mert Kínai túl drága nekik, szóval akár ez a leírás lehetne a Samsungra. A világ egyik legnagyobb telefongyártója által hozott update szintet szerintem nem nehéz megugrani egy startupnak se.

:wq

Nem Samsung a telefonom mivel nállam a rendszeres update-ok az egyik legfontosabb követelmény telefonválasztásnál, tehát a Samsung első körben kiesik.

 

A Samsungot gyakran emlegetik mint a gyártó amely még a méregdrága zászlóshajó telefonjait se támogatja rendesen. Nem véletlenül nincs fent egy telefonja se a Google "Recommended for Enterprise" listáján. Szemben az olyan apró cégekkel mint a HMD Global, amely a Nokia 6.1 telefonomhoz peldásan küldi az updateokat pár havonta, beleértve az új Android főverziókat is. Nemrég kaptam meg a 10-est pl.

:wq

(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy te pontosan ugyanezt mondtad a témaindító készülékre, éppen ilyen tárgyi feltételek teljesülése mellett.
Ez kicsit amolyan görbe tükör-szerű szál.
Nem mondom, hogy a Samsung rossz telefon, csak próbáld kicsit újragondolni a korábban elhangzottakat - nem kell újrakezdeni, csak kicsit elgondolkozni rajt.)

Nem minősítettem a telefonodat, vagy úgy általában a Samsung telefonokat. A gyártó updatekel kapcsolatos gyakorlatáról beszéltem, amik széles körben ismertek, nem én találtam ki. Amúgy lehet, hogy javultak. Az legelső okos készülékem egy Samsung Galaxy Tab volt, instants abandonware. Soha egy upgrade se jött. Amúgy a HW még ma is működik, így 8 év után. Igaz használva nincs.

Te viszont bármilyen információ nélkül minősíted ezt a telefont, "kinai fos", "hulladek", csak egy pár jelző. Mintha fájna neked, hogy létezik a fősodratú telefonokon kívül más is.

:wq

Tehát a jó telefon az, amit a Samsung (egy dél-koreai vállalat) gyárt Kínában.

A "billentyűzetes cucc"-ról (ami egyébként egy angliai vállalat) meg semmi infód, csak köpködöd és pejoratív értelemben kínainak nevezed.

Arról, hogy 6 hónap múlva mi lesz, azt előre nem tudhatod, de erős kétségeim vannak afelől, hogy hat hónap múlva halott lenne - akár a készülék, akár a támogatás valamely formája.
A támogatás ideális esetben gyártó általi (te erről beszélsz) - ez az, ami startup esetén kevésbé látható előre mint nagyobb gyártók esetén.
...viszont ezzel a mentalitással nem is tud más gyártó felnőni.

Ha elég készüléket eladnak, akkor a gyártótól függetlenül is várható hosszútávú támogatás - nem fél év, ahogy azt te biztosra veszed.

Egyébként nyugodt lehetsz - a hardver nem rosszabb mint a nagy gyártók termékei, sőt, minőséginek látszik (és a látszik szóba ne köss bele, mert ezt csak az idő fogja bizonyítani).

Te az abszolút pesszimista megközelítést hozod, ultra mélyen az optimista és mélyen a realista megközelítéshez képest.

Szerintem én nem mondtam az Apple-ről sem azt, hogy jó, sem azt, hogy nem az.

Egyébként a kényszerítés (tiltás / kötelezővé tétel) nem szokott jóra vezetni, ugyanakkor az egységes csatlakozók használata nem rossz dolog.
Amúgy szerintem ajánlás lehet, a többit meg döntse el a vásárló.

Ha Apple kell neki, vegyen azt. Ha más kell, akkor azt vegye...

Sokat szenvedtem, hogy vegyem-e, ne-e. Végül az utóbbi győzött, mert:

  • Nincs magyar billentyűzete
  • Nem cserélhető az akkuja
  • Nincs benne QI töltő
  • Nincs szervize
  • (drága)

De gondolkozom egy Blackberry Key2-n (esetleg LE), bár az sem ír magyarul, és az is drága (nekem).

Sajnos magyar billentyűzettel nem rendelhető, bár én jobban örültem volna egy normális QWERTY-nek is az eltolt helyett, ezért lett végül QWERTZ.
Önmagában a magyar billentyűzetkiosztás (kezelés szintjén) szerencsére megoldott.

Az akku cserélhető, de szét kell csavarozni hozzá a készüléket és persze megfelelő akkut szerezni hozzá...
Nem annyira problémás az akkucsere mint a mai ragasztott telefonoknál, de csavarhúzó kell hozzá, így az átlagember ennek sem áll neki - bár vélhetően egyszerűbb olyan szervizt találni, ami vállalja is a cserét.

Szerviz még kérdés, miként lesz megoldva... nyilván attól is függ, mennyire futnak be egyáltalán.

Szerkesztve: 2020. 01. 31., p – 15:13

"A Blackberry gyárt még talán hasonló eszközöket, viszont azokon a billentyűzet álló készülékhez van kialakítva, így a "rossz irányban" áll."

- a sokadik BlackBerry-met koptatom, soha nem volt problémám a gépeléssel (talán csak a Priv fizikai billentyűzetével, de ott meg nagyon jó a virtuális billentyűzet), biztos agyfaszt is kapnék, ha elfektetett telefonon kellene hosszabb ideig szöveget begépelnem, bizton állíthatom, hogy az álló a jó irány!  :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Én az állóval kapcsolatban érzem ugyanezt.

Kicsit olyan, mintha a kijelzőből venne el, ill. elég távol szoktak állni a teljes QWERTY billentyűzetektől.

...de tény, hogy ez is sokkal több mint a semmi.
Annyi, hogy ez általános szövegek beírására jó, terminál műveletekre valószínűleg kevésbé.

Nagyon király cikk, a telefon is tetszik, nagyon örülök, hogy vannak ilyen kezdeményezések.

Viszont leírom szerintem ma már miért felesleges ez, főleg a tömegeknek:

Én anno egy Motorola Droiddal kezdtem, abban is hasonló billentyűzet volt. Imádtam, mert sokkal gyorsabban tudtam írni vele, mint az érintőkijelzőn. 

Viszont azóta a világ megváltozott. A produktivitásom egy touch billentyűzettel nagyságrendileg jobb, mint abban az időben, részben mert a nagy kijelzőt könnyebb eltalálni, részben mert a touch billentyűzetek okosabbak. A tényleg működő predikciós és auto-correct megoldások, az ujjhúzásos szövegbevitel erősen megváltoztatta az erőviszonyokat. Sokkal kisebb effort leírni ma valamit telefonon (ha jól használod) mint egy ilyen fizikai billentyűzeten.

Persze ez csak az én tapasztalatom. Viszont van itt még valami. Sok alkalmazás egyáltalán nem hajlandó landscape módban működni, mert a tipikus felhasználás álló módot feltételez. Ezek az alkalmazások használata nagyon furcsa lehet a fenti telefonon. 

Ettől függetlenül simán megértem, ha van akinek jól jön. Ezért is mondom, hogy jó kezdeményezés, és kell az ilyen. De ettől még rétegtermék marad, és kevesek számára lesz hasznos, elterjedni pedig nem fog. Nem azért, mert nincs igény arra amit ad, hanem mert többnyire szükség nincs rá. 

A touch billentyűzettel az a legnagyobb gondom, hogy, ami már használható (mármint teljes) funkcionalitású, az túl sokat kitakar a képernyőből - erre jön csak rá, hogy kényelmetlenebb a felületét használni a fizikai megkülönböztethetőség/visszajelzés hiánya miatt (gyakorlatilag oda kell nézni).

Részemről az auto-correct egy furcsa dolog - tud segíteni, de lehet veszekedni is vele, ill. könnyen lehetnek belőle furcsa félreértések.
Ha az ember több nyelven is írna, az megint bonyolít egy kicsit.

Egyébként az átlagember inkább fogyaszt a telefonon és nem ír.
Ha ír, akkor viszonylag rövid szövegeket, és erre amúgy jó az érintőképernyős billentyűzet, ezért sincs tömeges igény valódi billentyűzetre...

Bár, ha valamit kényelmetlen használni, az is könnyen eredményezhet furcsa rövidítéseket, amik azért előkerülnek olykor.

Egyes alkalmazásokat valóban nem készítették fel arra, hogy fekvő módban is használnák őket, bár ezek használata tableten is furcsa lehet emiatt.

A legnagyobb gond azzal van szerintem, ha olyan funkciók is eltűnnek, amiknek azért meglenne a maga felhasználói közössége.

Bár nem csak telefonok terén látni ilyeneket. A notebookoknál is eltűnőfélben van a cserélhető akkumulátor, klasszikus értelemben vett dokkolók nincsenek, ellenben Type-C csatlakozással rendelkező "valamik", amivel még Windows alatt is nem várt események jönnek elő bizonyos esetekben, kihagyják a fém komponenseket, vékonyítanak itt is, a régi nagyok strapabírása jóformán teljesen eltűnt.
Nem az a baj, hogy drága, hanem az, hogy jóformán nincs (gamer-ként címkézve van még esetleg).
Kolléga körbetekerte a "dokkoló" csatlakozóját megelőzvén a csatlakozó későbbi könnyű kitörhetőségét a gépéből - számomra ez azért elmond valamit...
A pozitívum viszont az, hogy USB-PD kompatibilis a gép...

Hirdették a "PC"-k kihalását is a tabletek miatt, mert éppen azzal telítődött fel a piac - aztán furcsa mód megállt a dolog, mert az embereknek nem csak az kell.
...ha kicsit tovább tart / lassabb a felfutás, a végén még elfelejtik, hogy van, akiknek PC-re lenne szüksége és gyártanak mindenkinek tabletet...

...szóval nem olyan egyszerű ez a dolog.

Speciel én is örülök, ha van némi szín a világban, azaz van valós választási lehetőség.

Ha esetleg érdekel valakit:

Indítottak egy kampányt itt, márciusi szállítással.
Ez gyakorlatilag ugyanaz a hardver, de van 256 GB / 8 GB opcióval is.