A Microsoft 2030-ra karbonnegatív kíván lenni

Továbbá, egy 1 milliárd dolláros klímainnovációs alapot is létrehozott:

By 2030 Microsoft will be carbon negative, and by 2050 Microsoft will remove from the environment all the carbon the company has emitted either directly or by electrical consumption since it was founded in 1975. We recognize that progress requires not just a bold goal but a detailed plan. As described below, we are launching today an aggressive program to cut our carbon emissions by more than half by 2030, both for our direct emissions and for our entire supply and value chain. We will fund this in part by expanding our internal carbon fee, in place since 2012 and increased last year, to start charging not only our direct emissions, but those from our supply and value chains. [...] We are also launching an initiative to use Microsoft technology to help our suppliers and customers around the world reduce their own carbon footprints and a new $1 billion climate innovation fund to accelerate the global development of carbon reduction, capture, and removal technologies.

A vállalat hosszasan taglalja itt, hogy hogyan kívánja a maga elé kitűzött célt elérni.

Hozzászólások

Nagyon kellett már, mint éhes kutyának a ....
Nincs olyan ismert fizikai törvény, amely szerint a 0.4 ezrelék CO2 bármilyen formában képes lenne befolyásolni a hőmérsékletet. Nem képez réteget, nem tud "visszaverni" semmit.
Ellenben a Nap igen, de ahhoz sok köze nics a Microsoftnak :)
Évmilliók óta fennál a ciklus, ami a jégrétegekben szépen meg is őrződött.

http://plazmauniverzum.hu <> A látható anyag 99.999%-a plazma <>

https://www.climate.gov/news-features/understanding-climate/climate-cha…

Szerinted a kép jobb szélén a piros vonalak majd egyszer csak maguktól leesnek?

Hasonló adatokat közöl a NOAA: https://www.ncdc.noaa.gov/sotc/global/201909 és a NASA is: https://climate.nasa.gov/vital-signs/global-temperature/

Ha józan paraszti ésszel gondolkodunk, azóta megy felfelé a higanyszál, hogy beröffentettük a nagyüzemi ipart, közlekedést és állattenyésztést. Vagy ez valami természetes ciklus teszerinted, és egészen véletlenül esnek egybe az évszámok? :)

 

Az évmilliókkal kapcsolatban vélhetően igazad van, de fontos különbség hogy akkoriban nem volt ember.

Szerintem ezt nem vitatta.

Azt vitatta, hogy a CO2 szint hatással van-e a hőmérsékletre?

Nem akarok egyik oldalon sem állást foglalni, mivel nincs elég bizonyítható információm hozzá. Nincsenek kézzel fogható bizonyítékaim egyik oldalról sem. 

Ezt hallottam viszont egy ilyen ellen-kritikus dokumentumfilmből:

A CO2 régen csak következmény volt. Tehát, ha sikerülne széthúzni ezeket az ábrákat, azt látnánk, hogy a hőmérséklet emelkedés beelőzte a CO2 emelkedést. A mostani CO2 emelkedést mi csináljuk az tény. De lehet nem ez emeli a hőmérsékletet a Földön. Sokkal nagyobb üvegházhatást okozó pl. maga a vízpára. Vagy az, hogy egy csomó felületet "letisztítunk" a növényzettől és így nagyobb hőbefogadásra alkalmassá tesszük. Vagy ahogy Miskolczy Ferenc úr állítja, szerinte a Nap is sokkal erősebb befolyást tud gyakorolni.

Viszont néztem egy másik dokufilmet: "Történelemformáló éghajlatváltozás". Itt azt állítják, hogy a Föld naphoz viszonyított helyzete és a tengely dőlésszöge is folyamatosan változik (nem emlékszem a pontos számokra, de talán 100 ezer évben mérhető a ciklus). Ezért van időnként jégkorszak, majd melegebb korszakok. Ez okozta több birodalom felemelkedését és bukását. Valamint a vulkánkitörések. Mi most egy viszonylag békés korszakban élünk az utóbbi 2000 évben. Itt csak 2-3 nagyobb vulkánkitörés volt (pl. a kis jégkorszakot is egy ilyen okozta). Az sokkal nagyobb gondot okozna, ha kitörne valamelyik nagyobb vulkán. Pl. egyes régészek szerint a Neander-völgyiek is azért haltak ki, mert ie. 40 ezer környékén kitört a Vezúv melletti szuper vulkán. Majd 1 méteres hamuréteggel fedte be Europát. Kb. 100 évbe telt az élővilágnak, hogy valamennyire magához térjen ("A Neander-völgyiek apokalipszise" 2015-ös című dokfilm). Szerencsére előtte keveredtek őseinkkel, így tőlük örököltük a fehér bőrt, az egyenes hajat stb.

Most próbaképpen húztam egy vonalat a -300 ezres nagyobb csúcshoz és lehet, hogy tévedek, de ugyanazt látom, hogy a "hőemelkedés" hajszálnyival megelőzte a CO2 emelkedést (visszaellenőriztem, hogy a 200 ezernél húztam egy másik vonalat, hogy egybe esik-e a 2 grafikon).

Tehát van többféle érvrendszer, amivel akár egyet is lehet érteni CO2 ügyben. Ha a hivatalos vonalat olvasom, akkor az is hihető, meg ha az ellenérveket olvasom azok is hihetőek.

Ami zavar az ilyen kommunikációknál, hogy jó, hogy maga a vállalat működése karbonnegatív lesz. Viszont a következményeket gyorsan lepattintja. Pl. a hardvercserék / a többletfogyasztás a felhasználóknál. Az ott dolgozó / részvényes emberek által keresett pénz és azoknak a környezetre hatásai, ...

Ami még jobban zavar: ami kézzel foghatóan, egyértelműen látszik, az a környezetünk pusztítása. Még ha a mai világban egyre kevésbé van is ideje felkelni az embernek a gép mellől és szembesülni a valósággal. Ezt pedig nem oldja meg a "karbonnegatív" vállalatok egész sora sem.

Szépen előadtad itt a mindenféle alternatív elméleteket. Csak az a probléma, hogy az ezzel foglalkozó tudósok, kutatók 99%-a szerint nagyrészt az emberi tevékenység okozza a mostani felmelegedést, és ennek nagyon nem lesz jó vége.

Szóval tök szép, hogy vulkánok meg százezer évek, de ha így toljuk tovább - márpedig így toljuk, évek óta csak a pofázás megy - akkor szétcsesszük ezt a bolygót magunknak...

Afaik a CO2 nem önmagában okoz felmelegedést, hanem az általad is említett vízpára erősíti a hatását: a CO2 növekedése kis mértékben emeli a hőmérsékletet. Ennek a hőmérséklet-emelkedésnek a következményeként több pára lehet a légkörben, mielőtt kondenzálódna és csapadék formájában visszahullana a felszínre.

Valószínű elég sokan: "The most direct method for measuring atmospheric carbon dioxide concentrations for periods before instrumental sampling is to measure bubbles of air (fluid or gas inclusions) trapped in the Antarctic or Greenland ice sheets. "

https://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_dioxide_in_Earth%27s_atmosphere#Pa…

"Various proxy measurements have been used to attempt to determine atmospheric carbon dioxide concentrations millions of years in the past. These include boron and carbon isotope ratios in certain types of marine sediments, and the number of stomata observed on fossil plant leaves."

https://en.wikipedia.org/wiki/Proxy_(climate)

Nem. Azt írtam, hogy ha valaki, és tök mindegy ki rajzol egy görbét nem tudják bebízonyítani hogy hamis. 

A mérések amit belinkeltél csak annyit mutatnak, hogy mi a jelenlegi helyzet. Most mit mérünk az adott szinten mélységben. Az hogy mi volt akkor. Senki nem tudja csak valószinűsíti. Nyilvánvaló, hogy a jég az egy élő rendszer. Gondolj csak bele pl most hány évtizednyi jég olvad el a felszinen és módosítja az alatta lévő évszázadok számait. Valószínű, hogy ezért ezek a görbék tompított a valós időben mért értékekhez képest nivellált görbék. És ezért érzem kicsit nem korrektnek a kb. 1-2 ezeréves felbontású görbéhez hozzárakni az utolsó 50-70 év számát. Hogy kedvenc szavatokkal éljek olyan propagandista szaga van.

De ezzel befejeztem. Hitvitában soha senkit nem lehet meggyőzni.

Hogy ontopik is legyek. Remélem azért azt elfogadod, hogy a M nem azért csinálja és nyilatkozza ezt, mert hirtelen megvilágosodott és ezentúl mindennél fontosabbnak tartja a társadalmi felelősségvállalást. Persze mondja. Az IKEA se árul műanyag szivószálat. Persze a világon körbeutaztatott (egyre rövidebb élettartamú) bútorairól sose fog lemondani, hisz abból él.

Azért gondolom, hogy van egy tudományos körökben elfogadott módszertan, ami alapján ezeket a görbéket rajzolják. Nem ismerem a pontos módszertant, de nem hiszem, hogy a hasukra ütve rajzolgatnának mindenféle görbéket, majd jól megveregnék egymás vállát, hogy milyen jól sikerült.

"Hogy ontopik is legyek. Remélem azért azt elfogadod, hogy a M nem azért csinálja és nyilatkozza ezt, mert hirtelen megvilágosodott és ezentúl mindennél fontosabbnak tartja a társadalmi felelősségvállalást."

Persze, ez az imázsról szól elsősorban, de pont leszarom a mögöttes szándékot, ha végrehajtják amit ígértek.

Ha a földért nem is aggódsz az gyerekeinkért és az unokáinkért aggódhatnál: https://www.nature.com/articles/s41893-019-0323-1. A magas Co2 szint nem tesz jót a gondolkodásnak (sem)...
Nézzük ahol nagyon magas a CO2 mi a helyzet: https://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A9nusz 
Nem tudom ez mennyire hiteles: https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%9Cvegh%C3%A1zhat%C3%A1s :)

Már sokan csináltak, hisz te is kifizeted az árát. Az a gond, hogy a legtöbb CO2 kibocsátó nem csak CO2-t bocsát ki, neked meg tiszta kell. Amúgy a "karbon negatív" remélem nem csak a CO2-t jelenti, hanem a CH4-et is és a többit... Ez nem szép: https://www.esrl.noaa.gov/gmd/ccgg/trends/ de ez is növöget: https://www.esrl.noaa.gov/gmd/ccgg/trends_ch4/. Amúgy van hazai adat is: https://www.esrl.noaa.gov/gmd/dv/site/site.php?code=HUN

Há' én meg HIV pozitív. Ez is egy mondás. :-D

Továbbá, egy 1 milliárd dolláros klímainnovációs alapot is létrehozott

Vajon 2300-ra ilyen kis összegből vissza lehet fordítani az eddig feleslegesen elpocsékolt energiát?

A Microsoft megmondta, hogy mit fog csinalni 30 ev mulva. ez csodalatos. Vajon 30 eve mit tudott a Microsoft arrol, hogy mi lesz most?

Szerintem arrol is csak halvany otleteik vannak, hogy 5 ev mulva mi lesz :D

Biztos vagyok benne, hogy 2030-ban papíron kihozzák, hogy kevesebb carbont termelnek, mint amennyit kivonnak (és kész is a hangzatos karbonnegatívság). Csak ember legyen a talpán, aki majd le is tudja ellenőrizni. Mindenesetre, bookmarkoltam e bejegyzést, 10 év múlva visszanézek rá, ha még itt leszek/leszünk.

By 2030 Microsoft will be carbon negative, and by 2050 Microsoft will remove from the environment all the carbon the company has emitted either directly or by electrical consumption since it was founded in 1975.

trey @ gépház

Ez azt jelenti, hogy az embereket sem fogják folyamatos hardvercserére kényszeríteni?

Karbonnegatív? :D Jó, úgy látom megvan a következő 10 év buzzwordje.

Elnyeli a szénmonoxidot. Mekkora ötlet:

booting MS windows...
coolers turning on...
CO2 sucking...
loading water...
soda water making...
CO2(aq)+H2O−→H2CO3(aq) reaction turning...
bottler daemon starting...

X loading...

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Nagyon könnyen oldódik a CO2 vízben, gondolj csak a szifonra, pár másodperc alatt kész volt a szódavíz. Nem egy tanulmány született, és csinálják is tenger parti kohászati műveknél, hogy a keletkező CO2-t bevezetik a fenékre, és kiengedik. Az óceán kibírja állítják. Hát, a fene tudja; ismerek egy helyet kishazánkban, ahol óránként 180 000 m3 CO2/CO (szumma ~ 40%) kibocsátású gáz keletkezik. Mivel elégetik, így abból kicsivel több gáz keletkezik, mire CO2 lesz az egész. Kishazánk, kis ipari berendezés, 4x-5x ekkorák vannak ilyenből világszerte.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓
Szerkesztve: 2020. 01. 20., h – 13:42

Microsoft will remove from the environment all the carbon the company has emitted either directly or by electrical consumption since it was founded in 1975

Engem ez technikailag érdekelne. Hogy fog ez működni? A hangsúly a remove szón van.

trey @ gépház

1) Afforestation and Reforestation: Starting new forests and expanding existing ones.

2) Soil Carbon Sequestration: Removing carbon from atmosphere and storing it in soil.

3) Bioenergy with carbon capture and storage: Extracting bioenergy from biomass and capturing and storing the carbon.

4) Direct air capture: Capturing carbon dioxide and filtering it

https://www.thestreet.com/video/microsoft-carbon-negative-what-it-means

Nekem igazából az jött le, hogy

1) támogatják 1mrd-vel 4 éven keresztül a hasonló kutatásokat

2) ők istenbizanagyonzöldek lesznek

3) ééééés nagyon segítenek különféle azure-s szolgáltatásokkal, hogy más is nagyon zöld lehessen.

tl;dr: 1mrd-t eltapsolnak marketingre, amiből még akár valami hasznos is lehet, amúgy meg vegyél Azure-ben dolgokat.

Akit tényleg érdekel a co2 és klímaváltozás, az nézzen bele az idei ccc előadásokba.

Németországban vannak mar ilyen egysegek amik a legkorbol vonják ki a co2-t.

 

A masik amit nem tudtam:

a klima modelljeink nem pontosak, a felbontasuk 150km. Az óceánt hogy modellezni lehessen valami 4mm-es felbontas kene (aramlatok). De lehet rosszul emlekszem.

 

4c-nal mindmeghalunk

2.5c-nal visszafordithatatlanul ongerjeszto lesz

Rengeteg eloadas foglalkozik a klima kerdesevel.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A Föld köszöni szépen jól van, eddig is és utánunk is.

Akinek ez rosszul esik az mi magunk.

Magunkat kellene óvni önmaguktól.

A többi megy magától.