Az a híres Android üzemidő

Sokszor olvastam, hogy állítólag az Android sokáig (2+ nap) bírja egy töltéssel, ha nem piszkálod.
Valószínűleg a rejtély nyitja abban áll, hogy tudni kellett volna készüleket választani.*

Hosszú mérlegelés után eljutottam odáig, hogy talán kéne egy esélyt adnom az Android-nak is. Beneveztem egy új készülékre*, pár hete megérkezett. Pár órán át töltöttem, bekapcsoltam, beállítottam a wifi-t és feltettem a polcra. Semmi account nincs még beállítva, semmi nincs installálva, SIM sincs benne, de gondoltam majd ahogy időm engedi szépen összeismerkedünk. Szó szerint felé sem néztem, majd kevesebb, mint 24h múlva látom, hogy pirosan villog, valami baja van, 2%-ra szívta le az akkut a polcon magában.

Ez nem tűnik épp egy csodálatos barátság kezdetének.

* Cosmo Communicator

Hozzászólások

Szerintem altalanosan nem kijelentheto, hogy az Androidos mobilok, mint olyan, sokaig birnak. Gondolom, olyan is van koztuk. :)

Nálam az OP6T 3 nap, de sokat nyomkodom, Moto G7 anyósomnál kb napi 1 óra kijelzőidővel 6 napig húzza (épp tegnap néztem).

:D

Lehet, a billentyűzet eszi az akksit :) 

Szerkesztve: 2019. 12. 27., p – 13:05

Motorola Moto C több mint 2 évesen, készenlétben 4-5 nap, folyamatos használatban 2 nap. Újonnan tudott wifi, minden nélkül 14 napot is készenlétben.
A kulcs, hogy gyenge telefont kell venni nagy akksival, plusz meg kell nézni, hogy mi van rajta. Általában a kémapplikációk (facebook, gmail, messenger, twitter, stb.) nagyon szomorúak lesznek ha nem tudnak hazatelefonálni. Ilyenkor akár kétségbe is eshetnek (értsd. szarul vannak megírva) és annak az akkuidőd látja kárát.

Update: Kicsit utánanézve, úgy tűnik, csak a szokásos indiegogos project dilettantizmussal állunk szembe.

"Battery life is pretty bad but surprisingly unaffected by usage."

"my unit has incredibly short battery life. it discharges fully under 24 hrs from fully charged to powered off while not being used at all."

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Sajnos nem csak az OLED-el van gond. Ahogy elnézem a fórumot, a grafikus procit nem sikerül alvásba leküldeniük és azért fogy az akku.
Az OLED nem túl jó ötlet másodlagos kijelzőnek, mert minden egyes pixel egy dióda átmenet, tehár minél nagyobb a mejelenített tartalom annál nagyobb az áramfelvétel.
Korábbi PDA-juknál is voltak akkuproblémák, de ott leginkább a hulladék beszállított akkuk miatt.
És gondolom ezzel még csaka  felszínt kapargatjuk.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Androidon elcseszni az aksiidot nem feltetlenul csak 'indegogos dilettantizmus', ez a google-nak is szokott sikerulni a sajat eszkozein (legutobbi peldam: pixel 1 vs android 10, es mar nem is nagyon terveznek ra tovabbi update-et kuldeni, talan csak egy security jellegut januarban, ha jol emlekszem.. ugyhogy itt lehet hogy downgrade lesz).

A gyártói dilettantizmus ott kezdődik, mikor teszteletlenül felnyomnak egy vanilla Androidot, hogy az jó lesz. Egy terméknél, különösen ha spec vagy kényes HW funkcionalitásokat építenek be, hónapokig tesztelik 100-as nagyságrendű készülékeken. Az indiegogos fejlesztésekre ez nem jellemző. Sem tőke, sem gyártói tapasztalat nem áll általában mögötte. A projectek átfutási idejét figyelembe véve meg kvázi lehetetlenséget próbálnak összehozni.
Hasonló érvényes ugyanezen gyártók beszállítóira. Pl. simán megeszik a filléres 5Ah akku vagy a nem fogyasztó OLED kijelző misztériumát.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Igen. És ebben az a szép, hogy nem a dédnagyanyám aki megeszi ezeket, hanem végzett villamosmérnökök.

Jön az arc, hogy tervezett egy drónt és össze kéne rakni. Mondom, ok. Mekkora akksi lesz benne? "15Ah." "Az szép, és a hogy fogja felemelni a cucc?" "Simán, mert csak akkora az akksi, mint egy 5Ah-s. Foszfátos polimer technika." "Aha..."
Hozza az akksit, nézem, 15000.00MAH, 30C,  csilli-villi figyelmeztető feliratok, "Ne tedd tűzbe.", "Forítsd Mekka felé.", "Kenegesd illóolajjal." Plusz hozza a töltőt, hogy aszondja 60A. Azért tüsszenteni nem merek mellette, el ne fújjam az asztalról.
Tesztelgeti az akksit, csak nem jön ki belőle a delej. Biztos kell neki egy éjszaka. Mekka felé kell fordítani. stb. Ráhagyom.
Reggel hív, hogy felpúposodott az akksi. Behozza a céghez, mondom, szedjük már le a fóliát és cimkét róla, hátha menthető valamelyik cella.  Mi van a cellára írva? 1500mAh. Végülis csak a tizedes pontot tették félre.  A töltőben meg volt egy  feszültségosztó és egy felhúzott USB dugasztáp elektronika.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Szerkesztve: 2019. 12. 27., p – 11:36

Nekem az "almás Nokiába" is benne van simán a két nap, (dual SIM, melyből egyik folyamat 4G másik csak telefonálásra, bluetooth az óra miatt fixen bekapcsolva) lehet, még a 3 is benne lenne, azt nem mertem kipróbálni, céges telefon lévén nem lenne szerencsés, ha lemerülne... meg igazából az az 1 óra, amég reggeli készülődés melett feldobom töltőre két naponta, bőven belefér az időmbe. 

3. nap reggelére cca 30% környékére szokott merülni, majd nyugisabb időbe megnézzük, mit mutat az alacsony töltöttségi móddal. 

Múlt hétre a napi átlag használat 3ó 55p volt, köztük pár combosabb alkalmazás (pl pubg mobil), és youtube..

Szerkesztve: 2019. 12. 27., p – 12:18

Nekem egy első generációs Motorola Moto G 4G-m volt, 3-4 évesen 2-3 napot bírt egy töltéssel. Telefonáltam vele, email, vonaton netezés/olvasás. Sajnos ezután érezhetően romlani kezdett az akku kapacitása, hiába, a kor nem kímél senkit és semmit. 5 és fél évesen már naponta kellett töltenem, volt, hogy estére majdnem lemerült :)

Wifit és location-t sosem kapcsoltam ki.

Azt hozzá kell tenni, hogy új korában, gyári OS-el 2 napnál nem bírt többet sosem. LineageOS-re váltás (és a gugli kémszoftverek jelentős megnyirbálása) eredményeként javult jelentősen az üzemidő.

iPhone 5S, 2013-as gyártmány, 2015-ben cseréltettem benne aksit budapesten egy patkányrágta cigányszervizben (valami japán hangulatú neve van talán és a westendben van?) és jelenleg nagyjából 60 órát bír egy feltöltéssel. Hú de jó!

Ja, a polcon van wifin, nincs gmail, twitter, facebook, instagram, snapchat, tikitoki. Kijelzőidő kb napi fél óra. Hívás kb naponta vagy nulla perc (nem dolgozik a feleségem) vagy 15 perc (akkor dolgozik). Szóval ez is attól függ, hogy használod.

Ha rendeltetésszerűen használom, akkor kb 5-6 óra kijelzőidőt bír.

Ulefone Power 5S, 13Ah akkuval. Oszinten szolva nem tudom, hogy mit kellene rajta futtatnom, hogy kevesebb, mint 2 napig birja. GPS tracking meg sem kottyan neki, videonezes, ilyesmi (fenyero ugye) szinten. Azt nem tudom, hogy ha beallitas nelkul, bekapcsolva a polcon tartom, akkor mennyit birna, mert nem probaltam ilyesmit. A regi PC-m ha a BIOS beallitasai kozt volt, egyszerure irtak meg - nyilvan nem arra optimalizaltak - 100%-on porgette az egyik magot. De Androidnal a beallitaskor mar egy teljes erteku Linux fut, szoval ez nem valoszinu.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Nem tudom mi ez a cosmo communicator (indiegogo -s oldalt találtam, meg pár hülye cikket, még egy weboldalt se :) Nem szólás gyanánt, de ítélkezni az OS-ről egy ilyen hobbi hoki telefonnal hülyeség.

 

Nekem Nokia 6.1 Plus van, csutkára töltve, ha átlagosan használom és nem teszek pár óra töltés nélküli Waze -t vagy több óra játékot, akkor legalább 2-3 napig megvan. Sleepben meg annyira keveset eszik, hogy egy átlagos éjszaka alatt meg se moccan az akkuszint általában.

Lenovo vibe p2, megjelenéskor közepes teljesítményű, takarékos procival, 5100mAh akkuval, samoled kijelzővel hasonló körülmények között lazán bír egy hetet, de nem úgy használom. Nálam napi 25-30%-ot megrül (1 óra waze, kis nyomkodás, kocsiban BT zene hallgatás, ilyesmi), de én nem vagyok egy heavy telefon user.

Itt más probléma lesz. Amúgy mivek sokféle Androidos telefon sokféle gyártótól van, nem lehet így általánosítani. Nálam most egy Ulefone Armor 6E van, átlagos használattal kb. 3 naponta töltöm.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Szerkesztve: 2019. 12. 29., v – 10:40

Nekem Ulefone Armor X3 van, napi 20-30 min használattal (bank, ez-az), azon kívül folyamat bekapcsolva; heti 10-15 perc beszélgetéssel. WIFI, GPS, +2 SIM állandóan online; ma a 13. napon járva 20% töltöttségnél már felraktam tölteni.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Nekem a Redmi 7 is bír 2-3 napot, buszos netezés és reggeli rádiózás mellett, igaz be van ütemezve egy éjszakai 5órás szunya. 

Mi Max 3 - kb 3 napot bírja, használatfüggő.

Ami merítheti az akkut az mondjuk a GPS, mert pozícionálni akar. A rotation szenzor is érezhetően elvesz az üzemidőből. Ha nem fényképezek, akkor nem szoktam bekapcsolni.

Sokszor adott firmware-től függ, hogy mennyire bírja. Nekem mondjuk weekly van és előfordulnak olyan verziók, aminél valami miatt érezhetően gyorsabban merül. Nemrég jött ki rá az Android 10, az üzemidőre inkább jó, mint rossz hatással van.

Van, hogy napokon át nem rakom töltőre, pedig utazás közben böngészgetek és nap közben meg chat-elgetek. BKK futár miatt van pozícionálás is.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Simán lehet, hogy valami szolgáltatás próbál kapcsolódni és pont az a baja, hogy nincs beállítva semmilyen account :) Ha nem úgy használod, ahogy szokták, akkor nem úgy fog működni, ahogy szokott. :) Nem ismerem én se az adott telót, nem is néztem utána, de azért ma már vannak 4-6000 mAh felett is aksik, érdemes ilyenekre lőni, ha tutira akarsz menni. A kisebb aksikkal az a baj, hogy a csúcsterhelés - pl egy jó gps-es utazás kb ki is nyírja őket, mert kb senki nem teszteli ezt, csak azt, hogy mennyit tudsz vele netezni meg játszani egy töltéssel.