Eladták a 30 milliomodik Raspberry Pi-t

Címkék

Eben Upton, a Raspberry Pi projekt megálmodója és létrehozója, valamint a The Raspberry Pi Foundation társalapítója ma megemlítette, hogy értékesítették a 30 milliomodik Raspberry Pi-t.  Szép teljesítmény ahhoz képest, hogy egyesek egy fabatkát sem adtak volna az induláskor a projekt sikeréért ...

Hozzászólások

Szerkesztve: 2019. 12. 14., szo – 21:33

Zseniális cucc. Nálam is be lett emelve most egy pi4 4 gigás verzió. Plex, backup 3 gépről, network share, yt letöltő, tömörítő, nextcloud szerver, resilio, pi-hole, spotify hangszóró, transmission, sokszor még a videókonvertálást is rábízom mert úgy vagyok vele hogy ráér, hálón feldobom rá, maj'végezvalamikor. 

Tuningot még nem próbáltam, de tettem rá bitang hűtést ha később elérné a határait, meg alapvetően nem szeretem ha ok nélkül túl melege van a kütyüknek.

Csináltam ezt. Két dolog miatt váltottam Plexre.

Egyrészt volt amivel a Kodi nem bírt el. Egy Nexus Playeren futott az Androidos verziója, a legtöbb sorozatot lejátszott gond nélkül, a nagyobb méretű fullHD filmek már néha akadoztak, és bizonyos anime release-ek teljesen használhatatlanok voltak rajta.

Másrészt jó a Plex kliens-szerver megoldása. A Kodiban a legközelebbi dolog ami van az az, hogy egy központi mysql szerverbe szinkronizálja a library-det, de ez egyszerűen nem olyan kényelmes, mint hogy a Plex library-met bárhol bármilyen eszközön gond nélkül elérem.

Imádom a Kodit, és jó lejátszónak tartom. Jobb, mint amit a Plex ad. De mint szolgáltatás a Plex jobb.

Személy szerint azért mert a zsebkütyü minden másra is van használva, mellékesen van egy ilyen funkciója is. Pl videó konvertálást archiválás céljából szoktam csinálni HEVC-be hogy kevesebb tárhelyet egyen, a megvágott videót odaadom neki aztán majd egyszercsak végez, felőlem 2 hetet is eltökörészhet vele (nem szokott annyit, 15-20 perces videókat kap általában), nem igazán érdekel.

720p-s tartalmat fogyasztok többnyire egy sima Androidos telón*, néha egy Android TV-s boxon.  

A box elég gyenge, a telefonom viszont erős, lejátszaná még szoftveres dekódolással is gond nélkül az anyagot. Ez nem igazán probléma, ha nem muszáj ne dolgozzon a szerver.

Viszont ha kell, akkor jó ha tudja, hasznos pl sávszélességhez méretezni a videót, vagy égetett feliratokhoz (sokszor futok bele hogy nem égetett módon simán nem jelenít meg semmit a Plex)

Én 1080p-ben szedem a cuccot mert szar a szemem és nem látom a TV-n a 4k előnyét, plusz szutyoklassú netem is van, ezen felül kívülre streamben csak 480p-ben mehet a cucc (3mbit upload amiből jó ha 2 megvalósul ünnepnapokon), azt tudja on the fly transzkódolni. Kipróbáltam egy 4k videót is, lokál hálón szépen áthozza, de ha azt akarnám transzkódolni akkor már beletörik a foga. Streamelni viszont 4k-n 3 helyi tv-re és egy tabletre csont nélkül megoldotta.

Szóval 1080p tartalom esetén már bírja, felette csak stream, transcode még túl nagy falat neki on the fly.

Csak így tovább!

Minden egyes verzió hatalmas lépés volt az előzőhöz képest, ráadásul ott vannak a zero-k is, amik szintén szuper cuccok.

Örülök neki, hogy az olcsóság jegyében nem fordultak ilyen Allwinner meg MediaTek procik felé, mint sok konkurensük.

Egy nagyobb felbontású hivatalos touchscreen-nek nagyon örülnék :)

Nekem egy 1. verziós (256mb) és egy 4es 4gb-os is aktív használatban van.

Ami meglepő, hogy a PI1-en is a debian 10 "buster" fut, szoftveres támogatásban szerintem verhetetlen, én főként ezért maradtam a pi mellett.

Egyébként az a legzseniálisabb, hogy nagyon nem véletlen ez a friss kernel dolog.

A vas valójában a VideoCore rendszert futtatja, azon megy egy zárt blob. És az emulál mindenféle, kernellel kompatibilis vagy könnyen megvalósítható portot. A fizikai arm magok is csak az emulációhoz biztosított valós magok, de nem szerves része a videocore alrendszernek. A korábbi ram limitet is a videocore rendszer adta.

Most meg, hogy a pi4-gyel serial flash-t is tettek fel, már tényleg utólag is teljesen bele tudnak nyúlni a videocore működésébe. A régi piknél alapból egyszer írható belső flashben volt egy blob, amit runtime át lehetett cserélni frisebbre, de ahhoz előbb sd kártyáról be kellett tölteni az új blobot. Pl ezért nem tud a régi pi hálóról bootolni, mert anno nem tudták, hogy képes rá. Viszont, ha egy sd kártyán betesszük csak a blob fájlt, akkor már tud, csak nem teljesne sd kártya mentes.

Szerkesztve: 2019. 12. 15., v – 15:27

Annyiszor gondolkodtam rajta, hogy kellene venni, csak minek. Linux alól LED-et villogtassak vele? Ahhoz már egy mikrokontroller is sok, de az még csak-csak.

Egyetlen olyan nyűgöm volt, ami valóban kellett: bárhonnan haza tudjak másolni file-okat. Ehhez viszont vettem egy TP-Link router-t USB host interface-szel, arra tettem egy OpenWrt/LEDE-t, kapott egy USB hubot, amelybe be lett dugva a nyomtatóm meg egy 60 GB-os pendrive. (64-nek hívják, de nincs az annyi.) A pendrive-on f2fs a filerendszer. Nincs mindig felcsatolva, ha kell, távolról belépek, felcsatolom, használom, utána lecsatolom.

Viszont a Raspberry Pi-nek még nem tudtam kitalálni értelmes célt. Nem érzem benne azt, hogy mivel tudná boldogabbá tenni az életem, ha lenne.

Szerk.: Ja, és még valami. Dobozolva, tápegységgel, kijelzővel, billentyűzettel 75 000 Ft-ért vettem Acer Aspire ES1-et, ami egy komplett PC Bluetooth-szal, wifivel, gigabit/s-os interface-szel, 3 USB host porttal, HDMI-vel, kártyaolvasóval, 500 GB HDD-vel, 4 GB RAM-mal, audio interface-szel.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Attól, hogy neked nincs rá szükséged, másnak még lehet.

Én valami tizenezerért rendeltem pimoroni-ról, ebayről a doboz és az aktív PoE splitter együtt nem volt 10 dodó, az SD kártya is belekerült 2-3 ezresbe. Szumma 20 alatt bőven megállt az egész, és amire használom azt tudja...

Nem leszólásnak szántam, olyannyira, hogy kedvem lenne venni egyet, aztán nem tudom, mit kezdenék vele. Jó, felhúznék rá egy Linuxot. Aztán?

Amúgy van itthon néhány PIC mikrokontrollerem is, van fejlesztői környezetem, van forrasztópákám, lenne kedvem valamit csinálni, aztán rájövök mindig arra, hogy nem nagyon tudok olyan feladatot találni, aminek a megoldására szükségem lenne. Talán a fűtésem vezérlését vágynék állásos szabályozóból integráló típusúra alakítani. Ezzel két baj van. Vagy analóg módon állítható elektromos szelep kell, tehát amelyikben a zárt és nyitott állapot között is megvan minden, vagy olyan, amelyik nagyon sok nyitás-zárás ciklust kibír, s mondjuk lehet kb. 5 perc ciklusidővel PWM-et csinálni. A másik baj meg az, ami a legtöbb hobby projecttel, hogy megjelenésében, méretében nem veszi fel a versenyt a kész, piacon elérhető termékekkel. Funkcionalitásban jobbat csinálnék bárminél, ami kapható, ha másért nem, hát azért, mert éppen úgy működne, ahogyan én szeretném.

A fűtés állásos szabályozásával az a baj, hogy a hiszterézishez a holtidő is hozzájön, hiszen a felső küszöb elérése után hiába állítjuk le a fűtést, a forró radiátorokban lévő melegvíz még leadja a hőjét. Így a hiszterézisnél nagyobb lesz a termikus lengés. Ez integráló szabályozással megszüntethető.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A Pi-t nem azoknak találták ki, akik PIC-et programoznak ASM-ben. Nem arra való.

Olvass el néhány MagPi-t, van ott ötlet bőven, hogy mire jó. Cloud, machine learning, stb. bőven van benne, és igazából nem is kell hozzá nagyon érteni.

Nekem sem valók nagyon ezek a projektek, én is szeretem látni az utolsó ASM utasítást is ami a kódom mögött van, de ettől még egyesek valóban lenyűgöző dolgokat csinálnak vele.

Nem kétlem, csak nem találom a saját életemben azt a hiányosságot, amit nagyon meg kellene oldani, s ehhez épp egy Raspberry Pi volna jó. Ez persze azért is van talán, mert a munkám hardware fejlesztés, tervezek épp elég mikrokontrolleres hardware-t, mind az elvi kapcsolást, mind pedig a nyákot.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem mindenkinek való, ilyen egyszerű ez.

Milliók jól megvannak nélküle. Ha nem érzed úgy, hogy kellene, akkor a többségbe tartozol.

Én pl. szeretem, hogy a hobbi otthonautomatizálós projektjeimet tesztelni, fejleszteni egyszerűbb a pi-vel, mint egy mikrokontrollert feldugdosni, felprogramozni, újrakábelezni, tesztelni, aztán goto 10.

Mondom ezt úgy, hogy nem vagyok nagy RPi felhasználó, van egy RPi-m, ami torrent letöltést csinál, mert nem akartam mindig megszakítani a letöltést, ha a laptopot újraindítom. Van másik, ami media center. És van másik, amivel meg időnként (nem gyakran) valamit bohóckodok.

Igen, ezeket meg lehetne mással is oldani, mindet. De az RPi 4 font, kicsi, egyszerűen használható, és ha meguntam azt, hogy az egyik dologra használom, kicserélem az sd kártyát, és mondjuk villogtatja a karácsonyi ledeket egy hétig.

Ha lenne egy speciális médiaszerver dobozom, pl., az arra az egy dologra jó. A ledes karácsonyfaizzókat hiába is próbálnám beledugni.

De leginkább azért nem használok kész termékeket (pl. otthonautomatizálás témában), mert olyan tervezéskori döntéseket hoztak a fejlesztőcégek, amik nem tetszenek. Kerestem alternatívát készen vehető termékek között, de többször nem találtam, mint ahányszor igen. RPi alapon elég könnyű gyorsan összerakni valamit, ami működik. Aztán ha jó, akkor idővel átköltözhet egy mikrokontrollerre.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.