Kifogyott a RIPE NCC az IPv4 címekből

Hozzászólások

Szerkesztve: 2019. 11. 26., k – 14:18

Akkor eljött az IPv6 éve!!! A HUP IPv6 kompatibilis!!!

trey @ gépház

Akko be lehet zárni a bótot. Elfogyott a termék.

Vagy most itt a v4 Gestapo bemutatása jón akik jönnek a padlásról kisöpörni a fölös "fekete" blokkokat ?

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Nem vagyok képben az IP címek nemzetközi piacával, de gondolom, a nagyobb szolgáltatók foglalnak be IP tartományokat, úgyhogy ők szopnak először. (ugyanakkor azt is feltételezem hogy nem hetente kérnek x darab újat, hanem hosszabb időre foglalnak be nagyobb tartományokat, amikben valószínűleg még vannak használatlan végponti címek).

Azoknak annyi van mint égen a csillag :D

Csak egy példa: 

route:          193.6.0.0/16
descr:          HBONE/HUNGARNET Block 01

És van még jó pár hasonló tartományuk. Ami annó 2x éve mikor egyetemen csücsültem még volt is értelme, mivel minden laboros gépnek public v4 címe volt. Aztán elkezdtek benatolni mindent. Az IP-ket megtartották ;>

Szóval ez azoknak fájt akik későn léptek be a "piacra". Azaz kisebb hazai ISP-nek.

Fedora 38, Thinkpad x280

igen, 20 eve meg ugy osztogattak a /24-eket mint valasztason a krumplit. de akkor meg nem volt nat-olas, minden pc public cimen ment...

par eve meg elkezdtek visszavenni ami nincs hasznalatban vagy megszunt szervezethez tartozik... de meg igy is sokkal tobb cim van kiosztva mint amire valoban szukseguk van (legalabbis azokon a helyeken amire ralatasom van).

ESZMELETLEN!!!!!!!!!!!

azret egy ceg had csinaljon mar azt amit akar a sajat cuccaival, ne SJWk mondjak meg neki, hogy mi szamit pazarlasnak, jo?

ha nekem van egy cegem es az a hobbim hogy 10 ezer dollaros orakat zuzok porra a humveemmal a kertemben, akkor ez a hobbim, es ehhez SENKINEK semmi koze. mint ahogy ahhoz sincs senkinek SEMMI koze, hogy mit csinalok a sajat IP cimeimmel.

kicsit atestetek a lo tuloldalara nem?

Nem olyannal garázdálkodik, ami az "övé", használatba kapta annó régen bagóért. Nem ingyen akarom tőlük elvenni. A 3/8-at is megkapta az AWS jó pénzért a régi gazdájától.

https://news.ycombinator.com/item?id=18407173

Kapcsolódó:

https://www.caida.org/research/id-consumption/whois-map/images/whois-20… (kicsit már régi)

hacsak a RIPE/ARIN nem modosit bylawt,akkor ameddig fizeti a tagdijat, az ove, tok mindegy anno mennyit fizetett, vagy ha anno tenyleg lehetett fixen venni, akkor jo nekik, neked/szuleidnek is meg volt a lehetoseg - mindket esetben azt csinalnak az IP cimeikkel, amit akarnak, es ehhez neked, vagy nekem semmi kozom.

Akkor szerinted helyes hogy Braziliában nyíltan beismerve gyujtogatnak fel valakik esőerdőket, hogy a helyükön génmódosított szóját és más "hasznos" terményeket termeljenek. Hogy egyre rosszabb mindenhol a levegő, az senkit se érdekel, hiszen az ő erdejeik.

Miért, napokkal később lejár a TTL-je a mondanivalódnak? Stílusról való pofázás meg... Nos részedről mókás. :)

Na mindegy, remélem a szomszédodba költözik valaki, akinek a hobbija az, hogy autógumikat éget, elvgére is mit szól bele bárki is, hogy mit csinál a magántulajdonával.

A megérteni való probléma az, hogy a szarjaid, amit te magántulajdonodnak hívsz az nem egy, az megismerhető univerzumtól elszeparált, független térben létezik.

Innen kezdve hiába mondod azt, hogy márpedig azt csinálsz a magántulajdonoddal, amit akarsz, gyakorlatban nem így van. Hozhatnám ezer csillió példát a kert végében történő gazégetéstől a tragacsokkal való parkoláson át bármi egyébig.

Persze, kevesebb pofa és több megértés mellett erre magadtól is rájöhettél volna.

Az a baj, hogy ez egy limitált mennyiségű erőforrás, ami nagyrészt tök fölöslegesen van ezeknél a cégeknél. Szerintem nincs a világon 10 cég, aminek 1 milliónál több alkalmazottja van, egy /8-as tartomány pedig 16 millió IP. Mire kell ez nekik? Ja, hogy ez így kényelmes, mert ez a "magántulajdonuk", mert amikor kapták/vették (hugyér-szarér) akkor még senki nem gondolta azt, hogy ez egyszer egy szűkös erőforrás lesz. Ma meg az.

Pár éve néztem, akkor még tucatszám voltak cégeknek és egyetemeknek /8-as tartományaik, amik azóta már átkerültek valamilyen RIR-hez. Csak a lista elejét nézve: GE, IBM, Xerox, HP, HP, MIT, HPE, és 20/8-nál meg is álltam. Amelyik -  nem netszolgáltató - cégnek van /8-a az az epül, a ford és az usák posta és egy usák biztosító, de szerintem hamarosan ezek is "visszaadják" nagyrészt, legalábbis amit nem használnak.

Illetve gyanús nekem, hogy hogy a rádióamatőröknek dedikált /8 is visszakerül hamarosan, mert az is nettó pazarlás. Illetve ebből is egy /10-et már eladtak az Amazonnak, lehet a többivel is ez lesz. Szerintem egy /10-ből bőven jutna minden rádióamatőrnek egy IP...

Szóval értem én, hogy magántulajdon, és senki a magántulajdon ellen van, csak a pazarlás zavaró.

Nincsenek pontos információm, de nem lehet, h a nekik "eladott" erőforrások árán épület fel a teljes rendszert adminisztráló szervezet? (IANA, ARIN, RIPE, AFRINIC, etc)

Tudtommal a Bitcoin is véges erőforrás. Az alábbi ember hülye volt - akkor?
https://hvg.hu/tudomany/20190521_laszlo_hanyecz_bitcoin_pizza_guy

 

Nem feltétlen. Rengeteg olyan rendszer van, ahol komplex dolog az IPv6-ra való átállás, mert pl a 10 évvel ezelőtti célhardverhez készült firmware nem támogatja az IPv6-ot, és azóta nem jött ki új firmware a cucchoz, de cserébe üzembiztosan üzemel. Persze, sok szopással biztosan át lehet állítani IPv6-ra, de komolyan, miért nyúljunk hozzá ahhoz, ami működik? Don't fix if it's ain't broken.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Hát a magyarországra szolgáltató RIPE tagok listáját érdemes böngészni, nekik biztos szükségük volt IPv4 tartományra valamikor a múltban, szóval nekik vagy a hozzájuk hasonló vállalkozásoknak a jövőben is kellhet, ők fognak koppanni: https://www.ripe.net/membership/indices/HU.html

Pár sort beleolvastam a részletesebb leírásukból. Azt mondják hogy a korábban kiosztott de már nem igényelt címeket/címmezőket visszaveszik (megszűnt szervezetek, vagy már nem kell neki, stb), és azokat várólista alapján újra kiosztják. Amúgy emlékszem rá hogy 2000-ben a mainál sokkal erősebb pánik volt (főleg az újságírók között :)

igen, mar 20 eve hallgatjuk a 'jajj mindjart elfogynak az ip-k' rizsat. de ezt a 'mostmar tenyleg elfogyott' is evek ota. aztan mindig lesz a 'pult alol' meg egy par db ha valamire nagyon kell :)

az ipv6-ot is azzal akartak eladni, hogy a sivatagban minden porszemnek jut kulon ip. lassan ott tartunk hogy annyi az IoT device mint sivatagban a homok, de a nagy resze ESP8266 alapu ami meg mindig nem tud (hivatalosan) ipv6-ot :)  ellenben az egesz IoT vilag manapsag inkabb a felhobe connectel, igy mindegy nekik hogy nat-olva van...

Most akkor nézzük a HUP-on legtöbbször linkelt oldalt:

IPv6 kompatibilitás
Oldal neve IPv6 kompatibilis?
index.hu nem
444.hu nem
origo.hu igen
atlatszo.hu nem
pcforum.hu nem
kuruc.info igen
ncore.cc igen
24.hu nem
hvg.hu igen

Szerk: folytatás itt

trey @ gépház

Tök mindegy, mert ha tartanának egy IPv6-only napot (ahogy feljebb javasolták), az emberjogiak, "tényfeltárók", "függetlenek", "oknyomozók" már citálnának is másnap bíróság elé, hogy elnyomod őket. Pedig, hát ők felejtettek el haladni a korral. Gyuri bácsinak írni kell egy kis zséért. Vagy sírják ki 1%-ba jövőre.

trey @ gépház

Erőltetett humor, aminek szakmai tartalma zéró, hiszen egy IPv6 cím felkonfigurálásnak semmi köze a Cloudflare-hez. Ha egy kibaszott HUP-nak sikerült eljutnia oda, hogy van IPv6 elérhetősége, akkor a tarháló Tódor Index-nek nem sikerült? Komoly arccal szeretnéd ezt közölni?

trey @ gépház

Ugyan semmi köze a témához, de valóban, egyszer tarhált a HUP, de már akkor bebizonyosodott, hogy "rátok" számítani nem lehet. Tévút volt, azóta sem alkalmaztam az alamizsnagyűjtést. Főként a hozzád hasonlók miatt, akik 15 év után is azt hánytorgatják fel, hogy egyszer adtak 1000 forintot (se). Ha abból kellett volna a HUP-ot fenntartani 20 évig, amit ti adtatok, akkor már rég nem lenne a süllyesztőben sem.

IPv6 és IPv6-szégyenpad Index témához valami?

trey @ gépház

Ott lett köze a témához, hogy te belerángattad.

Leírhattad volna hogy volna tényszerűen, hogy az ország leglátogatottabb híroldalán nincs ipv6 (ami szerintem is gáz), pont.

De nem, neked rögtön hozzá kellett csapni a tarhálást, a libsiket, meg Gyuri bácsit. 

<3 openSUSE, Ubuntu, KDE <3

Amikor mások csapták hozzá, érdekes módon még nem zavart.

Tőlük kérdezted már? Mit válaszoltak?

Legalább megtudtam miből ered az "alamizsnagyűjtéssel" kapcsolatos frusztrációd. Hogy másnak bejött, neked meg nem.

<3 openSUSE, Ubuntu, KDE <3

A kérdést feltettem. A válasz egyelőre ennyi (egy padding erre is ráférne):

Köszönjük.

Ön egy jó ember, igaz barátunk. Kollégáink hamarosan a hiba körmére néznek.

 Legalább megtudtam miből ered az "alamizsnagyűjtéssel" kapcsolatos frusztrációd. Hogy másnak bejött, neked meg nem.

Hát, ha bejött, akkor gondolom a hibabejelentésem után már semmi akadálya nem lesz annak, hogy elérhető legyen a kedvenc függetlened is IPv6-on. Bár, meglepődnék, ha az kimutatható összegbe kerülne kerülne egy százmilliókból gazdálkodó oldalnál. 

trey @ gépház

Amint kapok tőlük választ, tüstént értesítlek (addig azért ne állj fél lábon)!

(Ha nagyon érdekel, akkor ajánlom figyelmedbe az új HUP "Értesítés új hozzászólások beküldésekor" opciót, így levelet is kaphatsz róla, ha itt kommentelnék a témában!)

trey @ gépház

Kedves Olvasónk!

Köszönjük jelzését, már elérhető IPv6-on is az oldalunk.

Üdvözlettel: Fodor Orsolya, Index.hu

<gabormicsko> ezt írta (időpont: 2019. nov. 27., Sze, 9:14):

Összefoglaló: IPv6-on nem érhető el az oldal. Érdeklődnék, hogy ennek technikai vagy anyagi akadálya van?
URL: https://index.hu

Kedves Index olvasók! Örömmel értesítlek benneteket, hogy elintéztem, hogy az Index is olvasható legyen IPv6-on! ;)

trey @ gépház

Elég lett volna, egy "tényleg, elnézést". Aztán az igazságon való sértődés helyett szakmai szempontból hozzászólni.

S, valóban. Aki azt hiszi, hogy itt majd ő osztja a propagandáját, én meg arra nem reagálok, az téved. Azok az évek már elmúltak. Vagyis, majd a részemről sem lesz, ha azt látom, hogy korábbi számtalan kérésemnek megfelelően nem hordjátok ide az aktuálpolitikát. Ha meg mégis, akkor viseljétek a következményeit.

trey @ gépház

Hat igen, pont ezen sirankoztam (itt fent) en is, hogy hiaba tamogataja a userek (LAN-ok) 30%-a az IPv6-ot, ha szolgaltatasban meg sehol nem vagyunk ahol amugy a "profik" ulnek es sokkal egyszerubb lenne bevezetni a tamogatast... nem is ertem! (Es nem kell "magyarkodni", nem vagyunk lemaradva...)

Feljebb addig jutott egy-kettő, hogy bulvár, de azt nem látják, hogy a legnagyobb olvasottságú oldalakról van szó. Amíg azok nem tudják, hajukra kenhetik az IPv6-ot. Két okoska meg fel is pluszozta, mert addig jutott el agyban, hogy neki nem tetsző eredményt látott (Index nem, Origo igen). Ilyen kisstílűek az emberek, ahelyett, hogy azt mondták volna: valóban gáz, hogy a ballib fellegvárak még csak itt tartanak. 

trey @ gépház

A 30% az lofasz, nem remeny. Megy fel a fix IP ara, meg egyre normalisabb lesz a large scale NAT es ez igy is fog maradni.

Egyetlen megoldas az lenne, ha a Google es a Facebook bejelentene, hogy tartanak evente egyszer egy olyan napot, amikor csak ipv6-rol elerhetoek (kivetel Cloud hosting, ahol pl. ezt szerzodesek akadalyozzak, legalabbis kotberesse valna a sztori).

De ennyire nekik se fontos

A Telekom pl mobilra már IPv6-ot szór, az otthoni szolgáltatásokat pedig migrálta NAT mögé. Külön kérvényt kellett benyújtani, ha az neked nem jó. Ha azt megtetted, akkor még van publikus IPv4 címed, ha nem, akkor ennyi. 

Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

A 30% az sokkal több, mint 1, 2, stb. éve, és még mindig töretlennek tűnik a növekedés, ez nekem pont nem azt sugallja, hogy minden így fog maradni.

IPv6 only nap érdekes lenne, de szerintem nem életszerű most még, talán pár év múlva. Gondolj bele, manapság már pár perces kimaradás esetén is milyen anyázás megy szerte a világon, a twittertől a legnagyobb médiumokig. Nagyon nehéz dolga lenne a marketing osztálynak, hogy meggyőzze az embereket, hogy ez most nekik jó.

Plusz ez nem segítene az ügyön, a gond az IPv4-only weboldalakkal van (index.hu és társai). Amíg sok az IPv4-only kontent, addig kevéssé számít, hogy pár nagy oldal IPv6-on és IPv4-en is elérhető. Mondjuk ez nálunk úgy megy, hogy nekem a szolgáltató natív IPv6-ot ad, és CGNAT-tal elérhető az IPv4 is amúgy mellékesen.

IPv6 only nap érdekes lenne, de szerintem nem életszerű most még, talán pár év múlva.

Csak hat ha par ev mulva akarunk ilyet azt kb most kell bejelenteni. Most meg kell modani, hogy 2021, nov 28 du egy orara nem lesz IPv4. Nem lehet 3 nappal elore szolni! Vannak azert nagyon fontos szolgaltatasok is amiknek fel kell keszulni erre (esetleg eszkozoket is venni). Tehat tervezni mar MOST kell(ene).

senki nem fog eszkozoket venni azert mert 1 oran at nem lesz facebook 2 ev mulva...

max ha azt jelentik be hogy 2021-tol a gmail nem lesz csak ipv6-on elerheto.

eddig is max akkor terjedt el valami ha a google kenyszeritett ra (pl. https a sima weboldalakon is, flash kinyirasa, dkim a levelezesben stb)

Nem ertem az FB-ok vagy a Google miert cseszne ki a userekkel evente 2-szer (Vajon mennyit bukik az FB/G 1 ora downtime-on?). Az otlet amugy jo, csak ezt nem a cegeknek kell csinalnia, hanem allamoknak (vagy jobb otlet?). Az EU-nak mondjuk van hatalma ahhoz, hogy eleg sok usernel kapcsolja ki az IPv4-et egy orara. De lehetne elso korben sokkal enyhebb is, mondjuk az IPv4 csomagokra X ms kesleltetes (nem allandoan).

De egyáltalán, mire fel ez az IPv6 fétis? Végfelhasználói szemszögből az égvilágon semmit nem ad, cserébe dobhatja ki az amúgy 5 éve tökéletesen működő low-cost routerét. Pusztán végfelhasználói szemmel csak negatívuma van a dolognak.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Ez olyan, mint a környezetvédelem; a közjó érdekében kell vele foglalkozni, akkor is ha reménytelennek tűnik, akkor is ha nekem nem érdekem hazahozni a szemetem ahelyett hogy a kocsi ablakán b'sznám ki valaki más utcájában. :)

Mellesleg az otthoni végfelhasználóknak nem kell vele foglalkozni, a szolgáltató csak felcsapja és működik. A v6 képes emberek elsöprő többségének bizonyára fogalma sincs róla, hogy v6-on netezik. Leglassabban a kis cégek és szolgáltatók állnak át, ahol már kicsit bonyolultabb az infrastuktúra és meg kell tervezni a bevezetést.

De mitől lesz jobb, ha v6-ot használunk? Mert a környezetvédelem esetén értem, kevesebb kisvidra/jegesmaci/kismadár hal meg, ha változtatunk. De itt? Kevesebb szemét lesz a Facebookon? 

A kisember alatt értek akár pl webshopokat is. Se több, se kevesebb nem lesz a bevétel, ha nem v6-on üzemel. Ez jelenleg egy e-pénisz lengetésnél nem nagyon több. A HUP és az nCore egyértelmű, hogy miért lépte meg, a többiek meg kb azért támogatják a v6-ot, mert véletlenül olyan szolgáltatóhoz kerültek. 

Félre ne érts, értem, hogy elfogytak az IP címek. De weboldalakat ekézni azért, mert nem elérhetőek v6-on, pláne olyanokat, akiknek amúgy tök8, hogy elérhetőek-e (pont amiatt, mert a v6 tranzíció a végfelhasználók számára transzparens) kicsit unfair.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Az, hogy elfogytak a v4-es címek, előbb-utóbb biztosan hátráltatni fogja az internet további bővülését, ez pedig épp elég ok cselekedni. Ha a v6 ellenzői úgy kapják a fricskát mint a környezetvédelem ellenzői, az szerintem megállja a helyét.

Persze a v6 bevezetésének bőven lehetnek objektív akadályai, de ha csak simán lesz'rod, az szerintem ma már nem trendi.

You'll do it because it must be done. You'll do it because nobody else can. [...] I spit on the people who did this, and I curse the price I have to pay. But I'm making my peace with it, and now you make yours. And go into that water. Because it must be done. - Shcherbina, Chernobyl S01E02

Go into that water! :D

Khömm... Elfogytak? Tényleg?

Van 256 darab 16,78 millió IP címet tartalmazó /4 blokkunk. Ebből legyen 32 mondjuk félretéve a usák DoD-nek, local, broadcast, NAT, whatever célokra, marad 224. És nyilván nem tudjuk mind az összes címet használni, számoljuk csak 16 millióval. Így van majdnem 3,6 milliárd IP címünk.

Összuk ketté, legyen 2 milliárd a tartalomszolgáltatóknak, szervereknek, VPS-eknek, mittomén. A maradék 1,58 milliárdot pedig használhatják az ISP-k, TFH 500 millió cím mögül lehet szépen NAT-olva netezni annak, akinek ez elég, a maradék 1 milliárdot pedig megkapják azok a felhasználók, akiknek tényleg szüksége van publikus IP címre. (Vagy épp lehet fordítva is, vagy 50-50, tökmindegy.)

Nyilván mindegyik szám bőven eltúlzott, tuti nincs ennyire szükség egyikből se, valszeg előbb pusztítja el magát az emberiség, minthogy ennyire szükség lenne, de jut ennyi. Vagyis jutna, ha normálisan lenne elosztva. Csakhát ugye nincs, ezért fogyott el.

Hát ezen már késő keseregni és egy ilyen szintű újraelosztás bődületes szopás. Ráadásul a kis léptékben allokált tartományok azt jelentenék, hogy sok, nem aggregálható prefix jön létre ami megint szívás internet-szerte (BGP). Az IPv6-tal annyit lehet allokálni 1-1 igénylőnek, hogy soha nem kell új prefixet igényelnie azért mert elfogytak a címei.

Ez nem kesergés, ez lenne _a_ megoldás. De inkább megy a v6-os kesergés, hogy mérnemterjed, illetve megy a szétpazarolt v4-es tartományok adás-vétele (lásd az amazon által megvett, volt rádióamatőr /10).

Ja, és a RIPE NCC kifogyott a v4 címekből. Meanwhile in Hungary: az egyik ISP-től kértünk valahova egy bérelt vonalat, sima lakossági net helyett azért lett ez, mert kellett némileg komolyabb megbízhatóság és ügyfélszolgálati basztathatóság. A szolgáltatótól kaptunk egy /29-et...

jövőre szeretnél egy saját VPS-t valahol, hogy mégse egy shared webhosting mögött legyél - mert az neked jó (vagy nem, de ez egy más kérdés).
Aztán majd úgy értékesít a szolgáltató, hogy azonnal használhatod, amikor valaki felmondja az éppen működőt. (most most a foxpost automata: 2-3 extra napot kell várni, h beférjen a csomagod az automatába)

Akik szolgáltatást nyújtanak rajta, ki akarják szolgálni az IPv4 request-eket is. Úgyhogy azok a címek, amik jönnek ki az access hálózatból, vándorolnak át szépen a szerverekhez, és szépen lassan az lesz a várható irány, hogy DualStack, CGNATv4+IPv6

Ne a környezetvédelemhez hasonlítsd. Képzeld el azt, hogy neked már nem jut email cím, vagy postaláda a társasházban, vagy rendszám az autódra. Mindenki más jól el van, akinek még jutott, te meg így jártál.

IPv4 címeket birtokló nagy tartalomszolgáltató cégek ki tudják szorítani a konkurenciát, mert a kisebb szereplőknek nem jut már IPv4 cím, vagy eszméletlenül felmegy az ára. Sok helyen gond a nagy ISP-k monopóliuma, az IPv4 kifogyás azt jelenti, hogy labdába se rúghatnak új cégek. Hosting téren ugyanez. Ez az internet szabad voltát veszélyezteti.

Végfelhasználóként az a baj, hogy a NAT-ok nem skálázódnak a végtenségig, illetve publikus IP cím nélkül nehezebben mennek a P2P alkalmazások, nem lehet home szervered, nem tudsz hazaszólni a home automation rendszereidhez, ilyesmi.

Ezek csak példák, biztos van több is. Ez csak akkor javul meg, ha előbb a tartalomszolgáltatók (weboldalak, hostingok) és -fogyasztók (ISP-k) átállnak dual stack-re (ahelyett, hogy egymásra várnak, proaktívan), aztán olyan 99.9% fölött talán végre le lehet lőni az IPv4-et.

Aki ma v4-only, az hátráltatja a fejlődést, bármelyik oldalon is áll. De egyszer majd talán átbillen a mérleg, és akkor a halogatók fognak oltári nagyot szívni, mint akinek elvágták a kábelt. Már ezért is megéri előbb váltani, mint utóbb.

Akkor most ők munkanélküliek lettek? :)

/22-t már nem oszt a RIPE. Korábban az volt a policy, hogy ennél kisebbet nem osztanak, de kiderült, hogy igény lenne rá, ezért elkezdték kiosztani a maradék /24-eket. Ezt viszont route-olni is kell, szóval a szolgáltatóknak át kellett állniuk arra, hogy ne dobálják el a /24 BGP route-okat, mint azelőtt.

Másrészt megy az adás-vétel is. Mi a helyzet a többi registry-vel, azok is kifogytak?

Érdemes megnézni, hogy kinél vannak a legnagyobb, /8-as blokkok:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_assigned_/8_IPv4_address_blocks#L…

"Only LIRs that have never received an IPv4 allocation from the RIPE NCC (of any size) may request addresses from the waiting list, and they are only eligible to receive a single /24 allocation."

Azaz - ha jól értelmezem - azon (friss) LIR-ek kapnak csak ebből a pool-ból IP-t akik még nem kaptak eddig IPv4 címet.

A /24-nél KISEBB route-ok voltak azok, amiket eldobáltak, nem a /24-ek.

Mi a helyzet másik registry szervezetekkel? Hát, nekik sincsen sok, de emlékeim szerint a RIPE kapott egy blokkot az IANA-tól v ARIN-tól, de már az is elfogyott.

Szerkesztve: 2019. 11. 26., k – 16:50

IPv6-tal nem lesz könnyebb a DDoS és így a védekezés nehezebb?

Szerkesztve: 2019. 11. 26., k – 17:16

Fenyegetnek ismét, de van még tartalék, hogy ne kelljen az IPv6-ra még átállni.
Lásd: https://kernelnewbies.org/Linux_5.3

16 millions of new IPv4 addresses in the 0.0.0.0/8 range are made available;

Az IPv6 éve akkortól jön el, ha minden hétfőn kora este 10, majd 20, majd xx percre nem lesz elérhető IPv4-en a Facebook és a Youtube. Aztán ezek az IPv4 leállások egyre zavaróbb gyakorisággal következnek be. Addig mindenféle bűvészkedéssel, de a szolgáltatók nem érdekeltek az IPv6 rendszer bevezetésével járó mindenféle technikai macera és ügyfélszolgálati macera felvállalására.

Plusz ennek a listánák a végén is van még pár /8, szóval messze még a v4 vége :D

https://www.iana.org/assignments/ipv4-address-space/ipv4-address-space…

Szóval van ott még egy 240.0.0.0/4 ami kb 268 millió cím, szóval fake news hogy elfogytak a cimek :D

Fedora 38, Thinkpad x280

+1 Elsokent lehetne azzal kezdeni, hogy az EU (*) eloirja az IPv6 tamogatas szuksegesseget:

  • minden halozati szolgaltatasra (vagyis az ISP koteles adni)
  • minden halozati eszkozre
  • minden weboldalra (oke, ezt a legnehezebb vegrehajtani, de mondjuk a nagyokat hamar ra lehetne venni)

Aztan kovetkezo lepeskent egy evben egyszer egy orara lekapcsoljuk az IPv4-et, aztan egy napora, stb...

(*): Az EU eleg nagy ahhoz, hogy globalis hatasa legyen, viszont eleg kotott ahhoz, hogy valamit elo lehessen irni benne

Ebből annyi lehet viszonylag könnyen megvalósítható, hogy a szolgáltatók kötelesek legyenek biztosítani IPv6-ot (mondjuk /64-es prefix alapértelmezetten de kérhető felár nélkül /56) záros határidőn belül (az újak azonnal) és az EU területén csak olyan eszköz hozható forgalomba, ami támogatja az IPv6-ot.

Ezekkel a 0.0.0.0-ás címekkel az a gond, hogy van egy csomó régi hálózati eszköz, amiknél még úgy volt implementálva az IPv4, hogy ez egy érvénytelen, fenntartott címtartomány, nem lehet használni, és ezekhez általában már nincs frissítés. Szóval én nem nagyon alapoznék rájuk.

Azzal viszont egyetértek, hogy az IPv6-nál a kényszer hiányzik.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ebben teljesen igazad van, az IPv6-ot sem fogják támogatni ezek. Csak úgy megjegyeztem, hogy ez a 0.akárhány tartomány használatba vétele sem tuti fogás.

Egyébként az IPv4 címek sem fogynának el még jó sok évig, ha jól gazdálkodnának velük, és nem ülnének rajta sokan címeken, egyszer csak kellhet valamire alapon, hanem tényleg csak az használná, akinek kell a direkt fix IP, és nem jó neki a NAT, és használná is valami értelmesre.

De egyébként a domainekkel is ez a baj, előre lefoglalják őket, és sokszor csak ülnek rajta, hogy le legyen foglalva.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem csak a régi eszközökkel lesz itt baj.  A mai napig van olyan gép a környezetemben, amin még Win7 fut. Az IPv6-ot támogatja, de van egy fogadásom, hogy a 0.0.0.0/8 tartomány invalid benne. És a MS nem fog frissítést kiadni...

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Ó anyám! Elfogyott az internet! Mindmeghalunk!

Ugyanitt zsír új, zsugorfóliás Made in Germany IP cípek eladóak, egyesével és per 24 blokkokban is, a 10-es tartományból. Csere is érdekel szárítógépre mert a fekete pénteken elvitték előlünk.

No, akkor most beindulhat az IPv4 feketepiac, felsrófolt árakkal...

Most. Azelőtt meg kifizetted a filléres tagdíjat és orrba szájba osztogatták a címeket, /22 alatt nem is kérhettél. És egy Ft-tal nem fizettél többet.
Nem tagdíj kell, hanem a meglévő címek száma után fizetni. És nem kedvezményekkel, hanem minél többet foglalsz, annál drágábban adni darabját.

Sose szabadott volna hagyni, hogy idáig jussunk.

Minden (fizető) cég egy szavazat. Ha problémád van, elő lehet(ett) adni és lehet tagokat magad mellé állítani. Sőt, ha több szavazatra van igényed, akár két tagságod is lehet - így két szavazattal.
Na, ez a helyzet, amikor pontosan annyit ér a szavazatod, mint pl a Matávnak (Magyar Telekom most).

A tagdíj pedig emlékeim szerint a működési költséget fedezi, ennek fényében is változik.
Mivel nagyon sok tag van, így olyan többlet szolgáltatás mint pl Ripe Labs, BGPplay és társai egyetlen tagnak elhanyagolható mennyiségű (extra) pénzébe kerül.
 

Szerkesztve: 2019. 11. 28., cs – 12:39

Nehany hozzaszolas, mint (nehai) RIPE-ban dolgozo emberke.

- Lehet eladni IP-cimeket, csak a gebasz az, hogy iszonyatosan megdobja a routing tablak meretet. A legtobb router nem is fogad mar el /24 -nal kisebb router advertisment-eket, mert brutal sok van es ugye penz, penz, penz.

- RIPE-nak nincs baja az IP tartomany eladassal, be kell regisztralni naluk a tenyt, es kesz. Ezt azert, hogy a feketepiacnak elebe menjenek, mert akar tiltjak ezt, akar nem, amibol az egyik embernek  sok van, a masiknak meg kene, azok egymasra fognak talalni es megoldjak okosba'. Akkor mar inkabb legyen rendesen regisztralva, hogy kie is egy ip-range.

- Sokan nem  tudjak, de a regi ("legacy") ip-range-ek NEM tartoznak az RIR-ok hatokorebe. Pl. a 3/8 -rol el tudom kepzelni, hogy legacy. Ez azt jelenti, hogy a tulajdonosanak NEM kell RIR tagdijat fizetnie, vagy csak siman tagnak lennie, es soha senki nem veheti el tole, mert anno, amikor odaadtak nekik, ilyen felteteleket szabtak. Sajnos ez mar igy marad. Ezek a range-k valamelyest kivul esnek a szokasos kotelezo szabalyokon.

- Az  ipv6 hatalmas mennyisegu cimmel rendelkezik, CSAKHOGY. Ugyanazt csinaljak, mint  az ipv4 -nel: amig sok van, szorjak ket marokra. Annak idejen (90-es evek vege) pl.  a tobb statikus IP-cim  egesz normalis volt egy elofizetes melle. Ma ez mar elkepzelhetetlen. Csak epp  az ipv6 policy az, hogy annyi cimet adunk, hogy egy user soha nem jon  vissza hozzank. Ergo nehanyan nekialltak /32-t, /48-at adni end usereknek. Namost, persze,  ez most meg OK, de azert fajdalmas, hogy mindossze 2 evtizeddel az elozo "ket kezzel szorjuk az IP-t" utan megint ugyanazt csinaljak, na vajon milyen eredmennyel? Lehet tippelni.

De állítólag annyi IPv6 cím létezik, hogy elméletileg minden atomnak jut egy a Földön. Lehet, hogy rosszul emlékszem, de valahogy így. Szóval szórhatjuk két marékkal, nem fogy ki. Úgy rémlik, főleg az IoT miatt nyomatják, mivel a cél az, hogy minden háztartásban lehessen 50-100 ilyen kütyü, és azok hálózatban legyenek, bárhonnan elérhetően. Na meg az (okos)autók.

Mármint miért? A /64-et simán fel lehetne osztani /66 -okra, ha normálisan csinálták meg volna a kapcsolódó implementációkat (felkészítették volna őket a /64 továbbosztására). 

Tényleg én is azt látom, hogy nem tanulunk semmiből. Ha valamit találunk, amiből sok van, akkor nem okosan kezdünk el vele gazdálkodni, hanem a felét leöntjük napalmmal, hisz olyan szép amikor lángol, majd amikor a maradék 1/4 elfogyott/elégett/megsemmisült, nekiállunk sopánkodni, hogy jajj-jajj, mi lesz velünk, nincs már izéke. 

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

És ha elfogyott, mégis minek örülnek ennyire?