Csalók az Amazon-on

A címben szereplő tény gondolom senkinek sem újdonság, de a trükköt amiről most olvastam talán nem ismeri mindenki.

Csali: drága, de népszerű műszaki eszközök mint pl házimozi erősítő, pofátlanul olcsón, pl 2-3ezer euró helyett 600euró.

Trükk: az eladó profil oldalán leírják, hogy tudnak adni ingyen szállítást (csali 2-nek is lehetne nevezni) ha nem az amazon-on rendeled meg a terméket egyből, hanem először írsz nekik a megadott emailre. Másik indok, hogy miért írj nekik emailt: hogy biztos legyen még belőle. Van amelyik azt is írja, hogy ha nem írsz nekik emailt először, akkor automatikusan törlik a rendelést.

Ha írsz emailt akkor kérni fogják a címedet és megígérik, hogy rögzítik az amazon-on a rendelést (szerintem ez technikailag nem is lehetséges az amazon-on) és majd az amazon-tól fogsz kapni emailt a részletekkel.

Jön is az email, csak nem az amazon-tól hanem valami kamu domain-ről ami ránézésre hasonlít az amazon-ra. Ha ezek után fizetsz (leginkább utalással kérik), akkor több kimenete lehet a dolognak:

  • kapsz valamit ami vagy valami vagy valami más, de tuti nem az amit rendeltél vagy ha mégis akkor nem működik
  • nem kapsz semmit

Ami viszont biztos, hogy a pénzt buktad. Az amazon segíteni nem fog tudni, mert rajtuk kívül rendeltél és fizettél.

Erről most olvastam az avx fórumon. Azt nem tudom, hogy mi van akkor ha valaki úgy megy végig a rendeléssel az amazon-on, hogy nem veszi észre az eladó üzenetét és nem ír emailt, hanem megörül és egyből megrendeli a terméket. Elvileg ilyenkor az amazon által védve van a vásárló ill. lehet kérni a rendelés törlését az eladótól is, na de hogy az törli-e vagy sem és a pénzzel mi lesz, az nem tudom mitől függ. Ha korrektnek akar látszni akkor nyílván törli és nem kockáztatja, hogy esetleg lebukik az amazon-nál.

Használnak még egy trükköt, de lehet hogy ez nem szándékos csak a lebukást akarják ezzel elkerülni. Hívhatjuk ezt csali 3-nak is: a nagyon jó "ajánlatokat" csak rövid ideig rakják fel. Aki pl szeretne vásárolni pont egy bizonyos eszközt, pont azt amit a csalók hírdetnek és nézegeti a kínálatot, hamar megtalálja ezeket, mert ár szerint rendezve elől lesznek és ha aktívan keresi, de mondjuk elsőre nem csapott le, de látja, hogy milyen hamar elkapkodják mindig, nem akar kimaradni és a következőnél lehet már rögtön lecsap a mesésnek látszó ajánlatra.

Hozzászólások

Mar joideje az sem szamit ha az Amazonon veszed. Akkor vagy vedve jol ha az Amazon maga az elado ekkor siman lehet kerni cseret, visszakuldeni ha nem tetszik, jon erte a futar etc.

3rd party eladokkal csak a szopas van (2-3 problema utan gyorsan leszoktam roluk)...