napenergia-vill.energia szamolás

Fórumok

Sziasztok!

Figyelem a villamos energia fogyasztást, napelem termelést. A fogyasztás a régen mért, "megszokott" nagyságú, és természetesen megjelent a visszatáplált mennyiség is.

A fogyasztás mértékének - ami a mérőn áthaladt - nem kellene kevesebbnek lennie, ha a napelem termelés ideje alatt van belső fogyasztás? Azaz a belső oldalon termelt (napelem által) energia csökkentené a "befelé" jövő villamos energiát?! Ezzel szemben a mért bejövő energia mértéke azonos a korábban mért (napelem nélküli) értéknek... Igaz, van visszatáplálás, de logikailag nem értem...

Ha belül történik energia elhasználás, akkor - és a fogyasztás mértéke jellemzően nem változott - kevesebb befelé irányú energiát kellene mérni?

Köszönöm, Roland

Hozzászólások

Szerkesztve: 2019. 11. 06., sze - 11:56

Hogy van bekötve, külön mérőre? Mert akkor nyilván a napelem által megtermelt és esetleg helyben felhasznált energia is megjelenik mint fogyasztás

Nem mert azt is méri, hogy mennyit tápláltál vissza és a végén a különbséget számlázzák ki. Itt ha jól értem a kérdezőt, az a gyanú hogy szerinte a fogyasztási oldalon csökkenést kellene észlelni, de ez szerintem nem igaz, mert ha helyben fel is használja a napelem által megtermelt energiát az meg fog jelenni a fogyasztott és a visszatermelt oldalon is. Pénzügyileg ez irreleváns perpillanat mert a szolgáltató a fogyaszott energiáig egy az egyben számol el.

Mi?

Napelemek -> inverter -> kismegszakítók -> mérő [ad-vesz] ->hálózat

mire vagy kíváncsi?

Azon a kismegszakítón amin az inverter van gondolom nincs fogyasztó, tehát a napelem kvázi direktben van bekötve az órába? Így szerintem a helyben felhasznált megtermelt energia így is úgy is átmegy az órán amit mérnek a fogyasztási meg a visszatermelt oldalon. (gondolom én, nem értek hozzá csak kivitelezés előtt állok én is)

Ott nincs, de azon a ponton van a többi - ház felé menő - kismegszakítók.

Ilyen értelemben igen, direktben van az inverter a mérő"belső felére, ahol van a <ház>"re kötve.

De akkor hol van az az energia, ami a mérő szerint kimegy és az inverter szerint megtermelt energia különbsége?

Sztem mindegy, hogy a saját magad által megtermelt áramból fogyasztasz-e vagy a hálózatról. Az első esetben annyival csökken a fogyasztásod, amennyit felhasználtál a saját energiádból, a másodikban annyival nő a mérő szerint megtermelt és a hálózatba visszaadott energia, amennyit termeltél. A végén a mérő szerinti fogyasztásod és felhasználásod egyenlegét kell megfizetni, ami a mindkét esetben ugyanannyi lesz. Különbség esetleg annyiban van, hogy a házban azon az áramkörön, amire az inverter rádolgozik, akkor is működhet a fogyasztó, ha áramszünet van, de süt a nap. Ilyen nálam pl. a hűtőszekrény.

A hálózatra visszatermelő invertereket tudtommal mind úgy tervezik, hogy automatikusan leállnak, ha a hálózati táp megszűnik - azaz, hiába tudnál termelni és azt elfogyasztani, az egész rendszer leáll.

Ennek több oka van, közte életvédelmi (pl. tűzoltó feltételezheti, hogy megszűnik az egész ház áramellátása, ha a külső betápot lekapcsolják), valamint technikai (az inverter a hálózati frekvenciához szinkronizál.)

A szigetüzem és a szünetmentesített áramkör, mint olyan, egy egészen más történet. Azzal nem táplálhatsz rá a szolgáltató hálózatára - de, nyilván lehet nálad úgy áram, hogy "odakint" nincs - tipikus esete a szigetüzemnek a szünetmentes tápegység, vagy az akkura dolgozó (töltő) napelemes rendszer.

Én is így "tudtam",  ezért is kérdeztem rá hogy ez így legális e.  ("tudtam" 2 villanyszerelőt kérdeztem, 1 válasz megoldathatatlan, 2. válasz szabálytalan de megoldható, de ő ilyet nem csinál)

"közte életvédelmi (pl. tűzoltó feltételezheti, hogy megszűnik az egész ház áramellátása, ha a külső betápot lekapcsolják)"  Vajon mennyi EPO lehet bekötve?

Nagyon nem mindegy, hogy sajátot vagy hálózatit használ. A szolgáltató nem azon az áron adja a delejt, mint amin átveszi. Kb 100 % az árrés, ha jól tudom. Vagyis a rendszert úgy kell optimalizálni, hogy annyi energiát kell helyben felhasználni, amennyit csak lehet. A FELESLEGET kell benyomni a gridbe.

> Sol omnibus lucet.

Nagyon nem mindegy, hogy sajátot vagy hálózatit használ. A szolgáltató nem azon az áron adja a delejt, mint amin átveszi. Kb 100 % az árrés, ha jól tudom.

Ugyanazon az áron adja és veszi. Amit pluszban fizetsz, az a szállítási díj, hogy a hálózatot fenntartó cég elhozza hozzád az erőműből vagy elvigye tőled egy másik fogyasztóhoz, aki ilyenkor kifizeti az energiát - ezt megkapod te - és kifizeti a szállítási díjat, amit megkap a szolgáltató, amelyiké a hálózat.

Ha analógiát kell mondanom, akkor vedd úgy, hogy fát veszel: a fát kifizeted az erdészetnek, a szállítást meg a fuvarozó cégnek. Ha eladsz fát, akkor a fa árát neked fizetik ki, a szállítást pedig a fuvarozó cégnek. Ha az erdészetnek van fuvarozó cége, akkor úgy tűnhet, hogy hozzád kétszer annyiért hozzák a fát, mint tőled megveszik.

Az analógia nem jó. Van egy saját erdőm, abból átadhatok az erdészetnek tárolásra fát, vagy felhasználhatom, ha kell prompt, saját magam. Az erdészet átveszi a fát, el is szállítja, vissza is hozza, ha szükségem van rá, de a szállítást és a tárolást kifizetteti velem. Nem kell hozzá sok ész, hogy ráálljunk arra a gyakorlatra, miszerint a lehető legtöbb fát megpróbáljuk helyben felhasználni az erdészet közbeiktatása nélkül.

> Sol omnibus lucet.

Van egy saját erdőm, abból átadhatok az erdészetnek tárolásra fát, vagy felhasználhatom, ha kell prompt, saját magam.  Az erdészet átveszi a fát, el is szállítja, vissza is hozza, ha szükségem van rá, de a szállítást és a tárolást kifizetteti velem.

Még mindig kevered a terméket és a szállítást. Ami fát megtermelsz, azt elviszik egy másik fogyasztóhoz, nem kerül betárolásra az erdészetnél, semmi köze hozzá az erdészetnek. Ami energiát előállítasz és beletolsz a hálózatba, azzal más energiatermelőknek nincs dolga, nem tárolja azt egy másik erőmű, az csak a hálózatra tartozik, egy fogyasztó abban a pillanatban fel fogja használni, amint megtermeled.

Csak akkor van a betáplált és felhasznált áram árának jelentősége, ha többet termelsz, mint amennyit elhasználsz. Ennek ma nem sok értelme van.

Számoljunk egy kicsit, hogy mi van akkor, ha nem termelsz többet annál, mint amennyi áramra szükséged van.

Egy időszakban van mondjuk 200 kWh termelésed ami közvetlenül az órára van kötve (nem tudsz belőle semmit felhasználni, direkt megy a hálózatba) és van a hálózatból ugyanakkor 300 kWh fogyasztásod. A különbözet 100 kWh, amit vételi áron fogsz megfizetni (nem forintosítják se a termelést, se a fogyasztást, csak a különbözetet kell megfizetned, azon az áron, amilyent a 300 kWh esetén kellett volna fizetned).

Tegyük föl, hogy a 200 kWh termelésed felét elfogyasztod és csak a maradék megy fel a hálózatra. Így az órán mért fogyasztásod csak 200 kWh lesz, de a hálózatra kifelé is csak 100 kWh termelést fog mérni az óra. Ennyi jut oda, a többit benn a házban elfogyasztod. A különbség ugyanúgy 100 kWh és ugyanazon az áron fogod a különbözetet fizetni.

Meséld már el nekem lsz. hogy hol játszik ebben, hogy milyen áron veszi át a szolgáltató a delejt és milyen áron adja.

Ha áramszünet van, nem működhet az inverter, lekapcsol. Ez előírás és ellenőrzik is. Akkor működhet, ha van olyan megoldásod ami áramszünet esetén leválasztja a saját áramkörödet a hálózatról (ez független a napelemtől, ha aggregátorozni akarsz akkor is kell ilyen). Ezt szintén ellenőrzik.

Persze. Szerintem az inverter nem foglalkozik azzal, hogy a házban van-e áram, de a kapcsolószekrényben, ahova bejön az áram, kell valami relé, ami kiold ha megszűnik a hálózati áramellátás. A franc se emlékszik rá, mi ennek a neve, de tényleg ellenőrzik. Tkp. azt sem értem, miért nem az órában van ilyen.

Viszont, mindenféle táblákat kell kirakni,hogy hol van a főkapcsoló, hogy a rendszer áram alatt lehet stb.

Bocsi, nekem még nem teljesen egyértelmű amit írsz. Akkor tehát ha a szolgáltató felől áramszünet van, nálad akkor is van áram, már ha van annyi termelésed éppen (fentebb írtad a hűtős példát). Ilyen megoldásról visszatáplálós/ad-vesz rendszer esetén még nem hallottam (lásd a többek által is írt szolgáltatói követelményeket és szabályokat).

Akkor ezek szerint nálad mégis működik, legálisan/engedélyezetten? Mi kell ehhez pontosan? Rendszertelepítés előtt állok, kérem be éppen az árajánlatokat, nem lenne rossz, ha ilyenfajta működés megoldható lenne.

Őszintén szólva nem tudom, mi kell hozzá, ill. nem értem, hogy ott, ahol nem ilyen van, miért nincs ilyen. A terveződdel kellene erről egyeztetni. Az ELMŰ előírja, hogy hálózati kimaradás esetén 200 ms-on belül automatikusan galvanikusan le kell választani a rendszeredet a hálózatról és csak akkor szabad megint visszakapcsolni, ha a hálózati áramszolgáltatás legalább 5 perce folyamatosan megy megint. Ez nekem nem tűnik drámai feltételnek egy milliós beruházás esetén. 

Egyelőre csak ajánlatokat kérek be, nincs kiválasztott tervezőm/telepítőm. Viszont nem árt erre a kérdésre külön kitérni ezek szerint, mert a legtöbb helyen tényként állítják (netes fórumok, cikkek, ismerősök), hogy nincs náluk áram az inverter felől sem, ha áramszünet van.

Ez vicces. Ha úgy csinálja meg, hogy ne legyen, akkor nem lesz.  Pl. lehet, hogy az inverternél ez nem egy bug, hanem a szinkronizálás miatti feature. Nem ilyen invertert kell venni. Tavaly, amikor én bekértem az ajánlatokat, bekértem a királyi szolgáltatótól is (gondolván ők csak értenek hozzá), akik kiküldtek egy mesterembert, akinek láthatóan hozzám hasonlóan nem volt semmilyen villamosmérnöki végzettsége. De vezetékezni bizonyára kiválóan tudott volna, rendes embör volt. A másik két helyen, ahonnan ajánlatot kértem, mérnök mérte fel a helyszínt és adott ajánlatot a rendszerre. Változatlanul nem értem, hogy miért lenne extra, hogy ha nincs áram és süt a nap, akkor menjen a hűtő és a kapunyitó. Hatósági szembenállás ezzel kapcsolatban bizonyosan nincsen, hülyeség az meg nyilván van mindenütt, végtelen.

Bocs, de nem vagyok benne biztos, hogy jól értem amit írsz. Nálad ha van napsütés, akkor külső áramszünet ellenére is mennek a fogyasztóid? Vagy csak úgy gondolod, hogy ez is egy lehetőség?

Ha előbbi, akkor ez a visszatápláló inverter funkciója? Vagy kellett hozzá valami kiegészítő berendezés? Akkumulátor van a rendszerben? Milyen és mennyi? Mekkora terhelést bír?

Csak azért érdekel ennyire, mert mint lentebb is írták, a napelemes rendszer kivitelezéssel foglalkozó cégek nem nagyon reklámozzák, hogy ilyet is lehet.

Pedig de. Az inverter foglalkozik vele, hogy az áramszolgáltatói oldalon van-e áram. Ha nincs akkor leválasztja magát a hálózatról.

Minden ad-vesz mérő szerelésnél ahol kint vagyunk, látjuk hogy az áramszolgáltató emberei tesztelik is ezt.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

nem tartom valószínűnek, hogy jogszerűen (illetve biztonságosan) van összerakva a rendszered, ha tényleg működnek a dolgaid áramszünet esetén is.
Uis tervezett áramszünet esetén (értsd: karbantartás) a rendszered:
1) visszatermel hálózatra, ezzel veszélyezteti (avagy megöli) a szerelőt, aki azt hiszi (joggal), hogy áramtalanított hálózat tényleg áramtalanítva van
2) kisebb gond, hogy a hálózati szinkron széteshet

Elméletileg egy rendesen összerakott rendszer esetén - ha nincs áram a hálózatban - akkor a paneleket lekapcsolja az inverterről. Ezt házilag tudhatod orvosolni egy UPS-ről, ami a fenti relét ellátja árammal (és vagy lekapcsolod a házat a villanyóráról a kismegszakítóval vagy vállalod az esetleg agyoncsapott szerelő után a sittet)

Nézd, én nem értek ehhez. Ha jól emlékszem, az inverternek is van egy "szükségáram" funkciója, de azt hiszem nálam nem az inverter foglalkozik ilyesmivel, hanem a kapcsolótáblában (ahova befut az inverterről is az áram meg az óráról is) van egy doboz, ami leválasztja a külső hálózatról a házat, ha megszűnik a külső áramellátás. Nem értem, miből gondolod, hogy milyen veszély keletkezhet a hálózaton, ha a ház ilyenkor le van választva. Ráadásul a hálózati szinkron sem értem, hogy mivel kellene szinkron legyen, ha nincs kapcsolat a hálózattal. A visszakapcsolás csak azután lehetséges, ha legalább 5 percig megszakítás nélkül újra áram érkezik a hálózatról. Ebben a rendszerben én semmit nem bütyköltem, mert mondom, nem értek hozzá, mindent mérnökkel terveztettem, aki a kivitelezést is irányította. Mindenesetre meglep, hogy mennyi szakértő van itt, aki szerint ami nálam van, az nem szabályos. Te ebből élsz, vagy csak értesz hozzá? Kezdek aggódni.  ;^))

Hallotta már róla, de személyes tapasztalataim nincsenek ezzel.

Engem inkább ez izgat: "de azt hiszem nálam nem az inverter foglalkozik ilyesmivel, hanem a kapcsolótáblában (ahova befut az inverterről is az áram meg az óráról is) van egy doboz, ami leválasztja a külső hálózatról a házat, ha megszűnik a külső áramellátás. "

Az eddig általam telepített inverterek maguknak csinálták ezt. A "van egy doboz" elvben az AC doboz lehetne, de abban csak az AC oldali főkapcsoló, bizti, túlfesz szokott lenni, meg maximum a DC motorok biztosítékjai.

Viszont pár éve a debreceni MFK-n az egyik ebben járatos oktató az rebesgette, hogy most kezdenek kisérletezni az áramszolgáltatói oldalról történő termelésszabályozásra, az arra alkalmas invertereknél. Azaz ha az áramszolgáltató nem tudja átvenni a termelt energiádat, akkor legyen lehetősége csökkenteni a magántermelést. És szerinte a németeknél (akkor, azaz pár éve) ennek a jogi kidolgozása már a küszöbön van. Igazából akkor annyira távlatinak tűnt, hogy nem foglalkoztam vele, azóta meg nem került szóba a téma.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Hallotta már róla, de személyes tapasztalataim nincsenek ezzel.

Aham. Akkor miért kérdezel vissza? :)

Engem inkább ez izgat: "de azt hiszem nálam nem az inverter foglalkozik ilyesmivel, hanem a kapcsolótáblában (ahova befut az inverterről is az áram meg az óráról is) van egy doboz, ami leválasztja a külső hálózatról a házat, ha megszűnik a külső áramellátás." Az eddig általam telepített inverterek maguknak csinálták ezt.

A hibrid rendszert másképp nem lehet kivitelezni, csak úgy, hogy van egy pont, ahol a három vezetékcsoport (hálózat, inverter, fogyasztó) összeér és kapcsolni tudsz hálózat-inverter-fogyasztó és inverter-fogyasztó kapcsolás között. Csak az inverter erre nem képes.

Viszont pár éve a debreceni MFK-n az egyik ebben járatos oktató az rebesgette, hogy most kezdenek kisérletezni az áramszolgáltatói oldalról történő termelésszabályozásra, az arra alkalmas invertereknél. Azaz ha az áramszolgáltató nem tudja átvenni a termelt energiádat, akkor legyen lehetősége csökkenteni a magántermelést. És szerinte a németeknél (akkor, azaz pár éve) ennek a jogi kidolgozása már a küszöbön van. Igazából akkor annyira távlatinak tűnt, hogy nem foglalkoztam vele, azóta meg nem került szóba a téma.

Ahja, ez a németeknél évek óta létezik, nem a jogi kidolgozása, hanem konkrétan üzemszerűen működik, hogy része a hálózatmenedzsmentnek a sok kisfogyasztó is. Ennek az egyik éles tesztje a tavalyi részleges napfogyatkozás volt, amit automatikusan le kellett menedzselnie az irányításnak, hogy elmennek a napelemek és visszajönnek.

Ha saját aggregátorod van, akkor is lehet hivatalosan megcsinálni a dolgokat, ahol áramszünet esetén leválasztja (automatán vagy kézzel) a hálózatról a saját hálózatodat, ha megy az aggregátorod. Gondolom egy hasonlót simán be lehet illeszteni napelemes rendszernél is.

"Innentől nem értem, minek ehhez aggregát, akkumulátor vagy hibrid-rendszer."

Mert ezt hívják hibrid rendszernek, ha le tudod választani szigetüzembe. Az akkumulátor opcionális, hogy a hibrid rendszered éjszakai áramszünet esetén is működjön, ne csak akkor, ha süt a nap.

Szia,

nálunk 30kW-os erőmű van a tetőn, a szaldós mérőn látható visszatermelésen felül, érdemben csökkent az áramszolgáltatótól vásárolt energiamennyiségünk - tehát igen, úgy van, ahogy írod - amikor házon belül van termelés és fogyasztás is, akkor az a mérőn semmilyen formában "nem halad át", egyszerűen akkor és ott annyival kevesebbet vételezel a szolgáltatótól.

Az invertereken leolvasható az összes termelésünk, ennél jóval kevesebbet mér a szaldós mérő visszatermelésre.

Hát az a furcsa nekem, hogy érdemben a fogyasztás (mért érték szerint) nem csökkent, azaz ugyanannyi a befele jövő energia mért értéke, mint amikor nem volt napelem; és van kifele menő energia, ami jóval kevesebb, mint amit az inverter termelésként mutat.

Hol a különbözet? Fogyasztás nem változott, ám van kifele adott energia - kevesebb, mint a termelt.

Szerintem ott csúszol el, hogy nem azonos időszakot, vagy átlagot próbálsz összehasonlítani egy rövid időszakban mért értékkel.

Pl. ha eddig átalányt fizettél, és az éves leolvasáskor számoltatok el a szolgáltatóval, akkor az éves fogyasztásod / 12 nem összehasonlítható a napelem felszerelése óta eltelt egy hónappal (lehet, hogy nyáron klímázol, télen fűtesz villannyal, többet vagy kevesebbet világítasz, stb...).

Alapvetően a következők lehetségesek:

A pillanatnyi termelésed kevesebb, mint a pillanatnyi fogyasztásod, pl. este szürkületkor. Ilyenkor a fogyasztásmérő vételt regisztrál, de a tényleges fogyasztásodnál annyival kevesebbet, amennyit épp termelsz.

A pillanatnyi termelésed több, mint a pillanatnyi fogyasztásod, pl. délben, amikor nem is vagy otthon. Ilyenkor a mérő visszatáplálást regisztrál, de a standby cuccaid energiafelvételével kevesebbet, mint amit a inverter termel.

Ha a kettő megegyezik, akkor a mérő nem mér semmit.

A fentiek miatt az invertered mindig több termelést fog mutatni, mint amit az órád mér, a fogyasztásod pedig kevesebb lesz, mint amit ténylegesen elfogyasztottál.

Analóg módon a FI relékben használatos összegzőtranszfomátor féle dologbn gondolkodnék, persze megszakítás helyett minden fluxus a saját irányú számlálóját hajtja.

Digitális vonalon meg szerintem szintén fluxus alapon indulnak el, áramjárta vezető mágneses teret generál, ennek van iránya, a telefonokban is használt smd mágnesség szenzorokkal ezt lehet detektálni. A mágneses térerő mértéke pedig függ a fogyasztástól, tehát mekkora fluxus képződik. Persze lehet, hogy simán hülyeséget beszélek, lövésem sincs a mai mérők felépítéséről. 

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Mik a nagyságrendek? Nem lehet, hogy annyival több volt a fogyasztás csak nem tűnt fel?

Ezek hibahatáron belül vannak. Egy hónap adatait nézd (nyáron).

Amit most nem hiszel, az a saját fogyasztásod és azt nem is ismered pontosan. Azt tudod leellenőrizni azoktól a mérőeszközöktől függetlenül, amelyekben most nem bízol. Én igen nagy valószínűséget teszek arra, hogy megváltoztak a fogyasztási szokásaid és többet fogyasztasz.

Csak jól tudsz járni azzal, ha teszel egy plusz mérést a rendszeredbe, mert vagy kiderül, hogy hibásak a szolgáltató és/vagy az inverter mérései vagy megkeresed, hogy mi fogyaszt többet, mint szokott.

Értem.
Tudsz valami megoldást javasolni?

Amit én tudok ezekről az, hogy napelem esetén a bevett standard bekötés esetén cserélni kell a régi villanyórákat és csak az újabbakkal megy jól. A régi esetén ha jól emlékszem beleméri a fogyasztásba a termelést is.

Az óra méri továbbra is a bejövő, illetve méri a kimenő KWh-okat. Az elszámolásnál levonják a KWh különbséget és ami marad pozitív vagy negatív azt kiszámolják megvételi vagy termelési áron. Az előbb magasabb, az utóbbi alacsonyabb. Itt ami jelenhet meglepetés, hogy mikor történik az elszámolás. Akkor jön ki legjobban ha a termelés közel áll a fogyasztáshoz az felett vagy alatt már Forintokban megy tovább az elszámolás.

Ha jól tudom ha nincs áram a hálózaton akkor az inverternek le kellene kapcsolnia, hogy ne vigyen ki feszültséget a hálózatra (mondjuk karbantartás alatt) vagy le kell választani a háztartás a hálózatról.

Csak a feléig volt időm elolvasni. Annó utánaérdeklődtem, és alapból 2 fajta van, vagy a visszatáplálós amikor a szolgáltató megveszi az általad termelt áramot, vagy a szigetüzemmód. A kettőnek nincs közös halmaza. Az elsőt még tovább lehet bontani. Az egyik a két mérős, az egyik ezt méri a másik azt aztán év végén egyenlet. A másik lehetőség az oda-vissza mérő, ami a fogyasztást az egyik irányba méri a termelést a másik irányba. Ergó éjjel csak az egyik irányba forog, ha sőt a nem és nincs fogyasztás a másik irányba, és ha pl a kettő egyenlő akkor nem mozdul.

ESET és Synology hivatalos viszonteladó

A sziget üzemmód sztem nem tartozik ide, meg sok értelme sincsen városban. Ma elektronikus órát szerelnek, amiben nem forog semmi. Az óra méri, hogy mennyi energia jön befele és mennyi megy kifele. A kettő különbségét fizeted.

Ha valakinek elérhető a közhálózat, nem Elon Musk a neve, és nincsen neki véletlenül egy halom akkumulátor a garázsban, annak értelmetlen a sziget üzemmód, mert a hálózat az ingyen akkumulátor neki. Amit nem bír ui. a honpolgár elfogyasztani, az megy kifele a hálózatba. Amikor meg több kell neki, mint amennyit termelt akkor visszaveszi onnan. Csak a különbözetért kell fizetni.

PVoutput.org

Nálam Growatt 3000TL van raspi compóton kiszívja az adatot és feltölti már évek óta.

Teljesen jól működik monitorozási céllal, részletesebb képet lehet vele kapni.