The first smartphone made entirely in Africa - Mara X & Mara Z

Fórumok

Mara manufacture the phones from the motherboards to the packaging.

Azaz egy olyan gyártó aki teljes egészében a mobil készítője. Nem egy összeszerelő-üzem. Afrikában.
Ilyenkor hol van az EU? Meg vajon átgondolják a Kínába gyártást áttelepítő cégek, hogy amivé Kína lett az utóbbi évtizedekben, lehet tovább kellene állni? Mert a válasz igen. Afrika, Latin-Amerika, vagy akár vissza a kiinduló országba. Lényeg, hogy el kínából.
Vagy csak én gondolom úgy, hogy KELL lennie kínai-mentes alternatívának? Mindenből. De tényleg mindenből.

Hozzászólások

Nem csak te gondolod úgy, nagyon sok IP lopás miatt is nagyon sok amerikai cég mérlegelte, hogy mekkora költsége lenne a gyártási kapacitás áthelyezésének, erről viszonylag sok cikk volt amikor Trump erősködött, hogy az Apple is amerikában gyártson mindent, stb. Az egy másik dolog, hogy ezt amennyire látom jelenleg csak egész nagy méretű cégek tehetik meg, egy kissebb szériás, de már Kínában gyártott termékkel rendelkező cég nem könnyen tud invesztálni abba, hogy nyisson a saját gyártás felé, befektetője legyen egy épülő gyártókapacitásnak, ...

Hát visszatelepülni (hibát orvosolni) drágább mint oda se települni (a hibát nem elkövetni).
Volt az a plusz (kém)chip a szerver-alaplapon ügy pár éve. Na attól a naptól oda már semmit!
Nem szabad odaköltöztetni a gyártását SEMMINEK.
Más az ami onnan származik onnan jön, meg más bármit _odavinni_
Illetve van a rövidtávú "haszon" -> olcsó(bb) gyártás, meg van az előrelátó hosszútávú JÓ döntés.

Azért ez nagyon-nagyon messze van attól hogy "teljes mértékben afrikai okostelefon". :) Nem is igazán realitás az ilyesmi. Az oprendszer amcsi, a SoC kínai, a kijelző és az akksi is nyilván távolkeleti.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Megnéztem a spec-et, MediaTek. Az kínai. Saját SoC fejlesztése és versenyképessé tétele végtelen csilliárd pénz, nincs is sok játékos (Qualcomm és MediaTek a két "generikus" gyártó, illetve a Samsungnak és a Huaweinek van saját műhelye ehhez).

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Hát a tajvani és a kínai közé nem mindenki tesz egyenlőségjelet https://en.wikipedia.org/wiki/Taiwan
Szóval "félig kínai" :/
Amúgy meg pont arról van szó, h észbe kap-e a világ h ne ott gyártódjon minden / mindennek az alapja. Mert az már kína-függővé teszi az egészet.

Továbbra is a munkaerő költsége nagy "otthon" (pl miért nincs Budapesten minden összeszerelő üzem? hisz itt van repülőtér...), és a környezetszennyezés (pl. áram előállítása) is exportálva van.

Attól függ honnan nézzük. Hasonló témában, én azt szoktam mondani, hogy ha Ázsiában kizsákmányolt munkaerőből gyártanak iphone -t a gazdag nyugatiaknak, akkor intézkedjen az ázsiai munkavédelmi hatóság, és ne játsszuk el az "érzékeny" "együttérzőt".

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Gyártattál már valaha komplex mikroelektronikára épülő berendezést?
Vélhetőleg nem.

Egyébként már a felvetés sem igaz, hiszen egy okostelefon is modulokból áll: soc, kijelző, akksi, oprendszer, baseband/modem. Egyik se afrikai. Maximum a műanyag ház, meg a brand. És de, ez egy összeszerelés. Jórészt.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Annyira nem lelkesit, hogy valamit nem Kinaban, hanem Afrikaban szereltek ossze.

Viszont Ruanda eleg jol fejlodik. Nem olyan reg meg eleg durva nepirtas volt arrafele. Most meg ha technikai fejlesztesrol van szo, moge allnak. A Zipline tesztje is ott volt, most meg ugye ez a hir.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin