Linux géming - működik.

Ehhez a poszthoz kapcsolódva az alábbi jelentést vagyok kénytelen tenni:

A Linux géming működik!

Nézzük egy egyszerű játékot. Descent 3 demo. Megjelenési éve 2000. július 14. Tehát cirka 19 éves a cucc.
Az alaprendszer: Slackware current 64 bit (32 bites multilib telepítve).

A játék elindul, sőt megy is jól, hangot elsőre nem adott, de egy jól irányzott LD_PRELOAD után megszólalt :)

További tesztelt nem mai játékok:
Trine, Trine Enhanced, Toki-Tori, Amnestia... etc.

A gép egy 4 magos aprócska mini-ITX lapos cucc. Asrock AM1H-ITX, benne egy Athlon 5350 (2,05GHz) procival és 16 giga rammal. A sima nyílt forrású AMD csomag hajtja a csodát.

Hozzászólások

Megy alatta egy közel 20 éves játék. Ezt azért erős túlzás gémingnek nevezni! :)
Majd akkor lesz Linux géming, ha egy mai napon megjelent játékot gond nélkül ellehet indítani!

Szerintem túl van pörgetve a téma. A kolléga nyilvvánvalóan csak trollkodni akart a másik topikban, amikor egy főleg szerverekre bejátszott disztrón akart Steamezni. (SZVSZ a Debian főleg szerverekre szánt disztró, a Desktop változata Ubuntu néven fut.)
A magam részéről Fedorát nyomok Desktopon, laptopon, ott megy a Steam gond nélkül. (Szerverre részemről CentOS, exotikus hardverre maradt a Debian.) Van egy vagon játékunk, amit kiadtak Linuxra, azok mennek szépen a kiadás napján. (Ami Win only, és érdekel arra van wine, de már évek óta elég az, ami van Linuxra is.) Részemről nagy kedvenc a Civ sorozat, újabban Stellaris, de a gyerekek nyomják a Terraria, Portal, Talos principle játékokat is, nincs velük gond. Igen, a Steam kéri az Nvidia kártyákhoz a prop drivert, de ezt írták a sysreqben, szóval olyat kell alá tenni, és megyen.
Továbbra is úgy gondolom, fölösleges ezen pörögni, aki akarja, annál megy, aki meg nem, az használjon Win-t.
--
Csaba

"A kolléga nyilvvánvalóan csak trollkodni akart a másik topikban, amikor egy főleg szerverekre bejátszott disztrón akart Steamezni. (SZVSZ a Debian főleg szerverekre szánt disztró, a Desktop változata Ubuntu néven fut.)"

Az azért remélem nem maradt ki az életedből, hogy a SteamOS debian (wheezy) alapú, szóval a debian+steam párosítás azért nagyon nem az ördögtől való.

Vizsgára felkészülés végett keresek "kidobásra" szánt menedzselhető Cisco switch-eket és routereket, leginkább Pest és Bács-Kiskun megye területén.

"Mi is jön ebből?"

Röviden, a kollégát megpróbáltad lámának, bocs trollnak, beállítani, mert Debian-on próbálta a Steam-et belőni. Én csak jeleztem, hogy pont a Debian az, ami a lehető legjobb választás a Steam-nek, mivel a SteamOS is pont Debian alapokon nyugszik.
Debian-on egy apt-get install steam-nek elégnek kell(ene) lenni. Ha ettől többet kell vele foglalkozni, akkor valami vagy nagyon el van hangolva, vagy szimplán a Valve oldalán van a bug. Szóval Debian-on pont nem kell hekkelni, mivel a non-free repoban alapból benne van a steam csomag.

Vizsgára felkészülés végett keresek "kidobásra" szánt menedzselhető Cisco switch-eket és routereket, leginkább Pest és Bács-Kiskun megye területén.

Én csak jeleztem, hogy pont a Debian az, ami a lehető legjobb választás a Steam-nek, mivel a SteamOS is pont Debian alapokon nyugszik.

Logikusnak tűnik, de nem igaz. A Steam által hivatalosan ajánlott disztribúció(k) a támogatott(ak).
Jelenleg ez az Ubuntu legfrissebb LTS kiadása.

Important: Currently, Steam for Linux is only supported on the most recent version of Ubuntu LTS with the Unity, Gnome, or KDE desktops.

Minden máson is mehet, de nem garantált a gyártó által. Lehet, hogy alapból megy, lehet, hogy konfigolni kell, lehet, hogy nem megy.

a kollégát megpróbáltad lámának, bocs trollnak, beállítani, mert Debian-on próbálta a Steam-et belőni.

Ha nem nézi meg, hogy mivel működik a Steam, csak felrakja valamire, akkor láma, ha megnézte vagy nem is érdekli, akkor troll. :-)

Hitman 2 Protonnal OOB működik Manjaro-n. Teljesítmény probléma a shaderek első betöltésén kívül (első játszásra jelenetváltáskor egy kis akadozás van, de aztán elmúlik) nincsen. Tavaly karácsonyra adták ki, most nyári leárazással vettem és azóta gond nélkül játszható. Egyetlen probléma, hogy alt-tab-ra crashel, és ha a menűben állva otthagyom és lezár a desktop manager, akkor is crash-el. Szóval számomra is eljött a Linux gaming éve.

A FreeBSD gaming is működik - lásd PlayStation 4.

Ellenben itt van az Age Of Empires II.

Ősrégi játék, folyamatosan jött ki hozzá ez-az-amaz.

Most oda jutottunk, hogy a windows 10 legújabb verziójához alig találok (egyelőre nem) olyan verziót, ami működik.

Vagy szaggat, vagy az tálcát nem tünteti el, belóg a menübe, nem használható.

Fordul a kocka? windows gaming helyett linux gaming lesz 10 év múlva.

Egyébként meg 2019 a linux desktop éve :DDD

Linux nem játékra való. Ez nem feltétlenül hátrány, eygszerűen tény.

Ami elindul, az is framerate-ben jó esetben a fele a hardver által vállalható teljesítménynek. Jó, egy Battle for Wesnoth eldöcög rajta, de majd akkor szóljatok, ha GTAV, Doom Eternal, Witcher 3 futkosnak kompromisszum nélkül klikk-klikk, katt-katt telepítéssel lényegében bármelyik stabil disztribúción!
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods