RCWL-0516 mozgásérzékelő + TX118SA-4 433 Mhz-es adó

Fórumok

Sziasztok!

Egy RCWL-0516-os mozgásérzékelőt szeretnék egy 433 Mhz-es adóval összerakni. Nem akarok mikrokontrollert használni, ahogy a neten fellelhető 100 példában van, valószínűleg teljesen felesleges is.

Ezek az alkatrészek:

RCWL-0516 radar szenzor: https://www.aliexpress.com/item/32816228153.html
TX118SA-4 433 Mhz-es adó modul: https://www.aliexpress.com/item/32952818994.html
BC182B tranzisztor (van még itthon 2N3904, vagy BC557B :))

A következőt készítettem, ez a kapcsolási rajz:

https://drive.google.com/file/d/1fnE12yl47tVjmC_eCK116ko1VNxUYbp2/view
(és előre is bocs, ha valahol nagy hülyeség a rajz, ha valaki aki ért hozzá, és sikítva összeesett, és tudom suszter maradjon a kaptafánál, nincs oszcilloszkóp, stb.. :) )

A 433 Mhz-en adott kódot egy Sonoff RF-Bridge-el veszem.

Sajnos a következőket tapasztalom:

- A 433 Mhz-es adó nagyon érzékeny, elég kézzel hozzáérni bemenethez (amit a földre kell kötni, hogy a kódot küldje), és már küld is valamit.

- Először látszólag jól működött, majd valamit csináltam és azóta: A legelső mozgásra elküldi a kódot (felvillan a led a 433Mhz-es modulon, majd elalszik, és elküldi a kódot), a másodikra beragad, és "behúzva" marad a mozgásérzékelő, világít a led a 433 Mhz-es adón, és nem jön kód.

Nincs véletlen valakinek ötlete, hogy lehetne ezt értelmesen megoldani?

Köszönöm szépen.

Hozzászólások

Csak egy tipp: talán kellene egy felhúzó ellenállás (D1-Vin közé), ami magasra húzza a bemenetet ha zárva van a tranzisztor.

A rajzról az RCWL-0516-ról lemaradt egy vIn (5V) bemenet, bocs.

Ez lett kötve a tápegységre. Az RCWL-0516 csinálja a 3.3V-ot, ez táplálja az RF modult. Azt még kipróbáltam, hogy az 5V-os vIn-hez tettem egy 470uF-os kondit, szűrőnek, de ugyanaz a helyzet. Az első kódot elküldi, utána "kifagy". :/

Szerk: Javítva a rajz, bocs.

Még egy kérdés: Azt hogy lehetne a legegyszerűbben megoldani, hogy az RF modul csak egy impulzust kapjon, ha nem akarok mikrokontrollert használni? (Sajnos az RF modul akkor küldi a jelet, ha a tranzisztor ismét lezár, azaz végetért a mozgás, és nyugalom következik.)

Hogy ne érezd magad ennyire magányosan.... ;)
Itt egy cikk, amiből ötletelni lehet.

A kód adó meghajtásához elegendő egy ellenállás és egy tranzisztor. A cikkben a "RCWL-0516 – Test Circuit": R1 - T1. Sajnos az RCWL-9196 adatlap nem található, ezért kicsit okoskodni kell.
Ha a mozgásérzékelő kimenete "0V" állapotban túl magas lenne, akkor egy soros diódával vagy a B-E közé kötött ellenállással meg kell akadályozni a tranzisztor nyitását.

A bemeneteket, amelyek érzékenyek, nem célszerű tapizni. Hátha tönkremegy.

Ha nem tudod mi romlott el, akkor teszteld a két modult külön:
- A tranzisztor kollektorára kössél egy ellenállást és egy ledet. Így tanulmányozhatod a mozgásérzékelő működését.
- A kód adó bemenetére köss egy nyomógombot.
Ha külön működnek, akkor érdemes továbblépni.

Saccra az lehet a baja, hogy túl nagy a 2k -s ellenállás a tranyó bázisán, így kis áram is megfelelő feszültséget ejt ahhoz hogy a tranyó nyisson.
Elég lenne egy soros ellenállás a tranyó bázisán a bázisáram korlátozására, az osztó felesleges. Ehun a részletek: https://electrosome.com/transistor-as-a-switch/

"Elég lenne egy soros ellenállás a tranyó bázisán a bázisáram korlátozására, az osztó felesleges."

Az a kérdés nekem, hogy az RCWL-0516 OUT lába ha nincs mozgás, akkor le van-e húzva a földre, vagy lebeg. Itt találtam egy rajzot, de ehhez még az RCWL-9196 leírását is meg kell nézni:
https://github.com/jdesbonnet/RCWL-0516/blob/master/doc/john_taylor_rcw…