RS232 - Wemos D1 mini - jelszintek

Sziasztok!

Szerintetek nem kellene itt a az RS232 12-13 voltját 5 voltos szintre hozni, pl egy max232-vel?

https://github.com/maragelis/ParadoxRs232toMqtt/wiki

Ez tényleg működhet nekik így, vagy valamit nagyon benézek? Gondolom az utóbbi, különben nem írnák többen, hogy működik. Szerintem a riasztón a jelszint 13V ezen a porton, nem vágja tönkre a board-ot?

A másik kérdés: Egy wemos d1 mini az 5V helyett kaphat 3.3V-ot is, a 3.3V pin-en (ilyen van itthon)? Ha igen, attól még működhet az RX-TX-en a kommunikáció, akkor is, ha kell a max232-et használni?

Köszönöm
Dávid

Hozzászólások

A Wemos-on levő ESP chip 3.3 V-os. Az rx tx lába is.
Ha 3.3-at adsz neki, működni fog.
Ha csak 5 V-od van, akkor a lapon levő LDO csinálja belőle a 3.3 V-ot.

A 13 V-os RS-232 jeleket én nem kötném a 3.3 V-os jelekre.

Aminek van, annak elolvasnám a specifikációját, illetve mérnék. Amúgy érzésből azt mondom, hogy lehet, TTL szintű a kommunikáció, mert a rendes soros vonal nem csak feszültségszintekben különbözik, hanem abban is, hogy negáltak a jelek. Azaz a logikai 1-hez negatív feszültség, a 0-hoz pedig pozitív feszültség tartozik. Ha illesztés nélkül működik, akkor vélhetően TTL szinten, ponált jelekkel - 1-hez magas szint, 0-hoz alacsony szint tartozik - zajlik a kommunikáció. Esetleg mindkét oldalon megvan a szintillesztés.

Mielőtt jön bucko, s szóvá teszi: valóban nem ér nekem annyit az itteni írogatás, hogy konkrétan utánanézzek. Majd megteszi a kérdező. A hozzászólásom nem kész, instant megoldás, pusztán orientációs gondolatok.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Köszi. Nem találok értelmes leírást a Paradox serial portjához, de találtam egy csomó arduinós leírást, ezeket olvasgatom most, valószínűleg eleve TTL kommunikáció van.
(Kérdés (nekem), hogy a TTL RX, TX, Gnd mellé a Paradox-on miért tettek egy 13V-os PIN-t is. Én ebből gondoltam, hogy nem TTL lehet.)
A Wemos D1 mini leírása pedig gondolom azért nem említi hogy 5V toleráns-e az RX, TX láb, mert valószínűleg nem az :).

Köszi szépen.

Nagyon nézd meg, mert a kimenetre mindenütt TTL-t írnak, ami elvileg 5V, itt-ott olvasva!!!
Semmiképp nem RS232-es jelszintek vannak rajta. Emlékeim szerint Paradoxot TTL-es kábellel programoztam.
A 12-13V kimenet a rádugott cuccnak van kivezetve, hogyha kellene neki áram a működéséhez.
5v és 3v3 illesztés kell neked. Ennek nézz utána. Egyszerű feszültség osztó is jó lehet.

Nem tudom milyen jelszintekkel dolgozik, de egy magasabb feszultsegu tapot konnyebb vekony droton elvinni messzire, es ott DC-DC konverterrel csinalni belole kisebbet, erre a 13V pont jo lehet (az meg kozel van a 12V-os riasztoakku szintjehez - persze toltottsegtol fugg).

Egyebkent a Wemos D1-ben ESP8266 van, eredetileg a gyarto azt allitotta rola, hogy tisztesseges jelszintillesztes kell hozza, kesobb, amikor tobb kiserletezo 5V tolerantnak talalta az RX labat (tegnap kiprobaltam, nekem is ment), akkor bevallottak, hogy igen, mellesleg nem lesz semmi baja. Azert ha volt keznel 2 ellenallas, en eddig egy egyszeru feszultsegosztoval hasznaltam (a 3.3V TX-et meg gond nelkul fogadta az 5V-os uC, komparalasi szint felett van neki).

Ha a Paradoxot szetszeded, es megnezed mihez megy az a csati, kiderul milyen jelszintre szamit es meddig birja.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Nem teszem szóvá! :-D
Én dohányzom. Mindenki más meg azzal füstöl, amivel akar. ;)

Az olvasáson kívül ebben az esetben inkább mérést javasolnék. Ide jó lehet egy néhány ezer forintos kínai "szkóp" is. Vagy a soros porton szokásos ledes indikátor, de olyanja úgy is csak a profiknak van. Abból már rögtön látszik a polaritás is.
Az alap tényleg az, hogy néha tényleg nincs doksi, vagy van, de marhaság. Mert valakinek működött...

Van két multiméterem itthon, és egy fázisceruzám, egy konyhamérleg, és egy centi. :) Tervben van az oszcilloszkóp, egy régi álmom, de nem kell gyakran, mert nincs, de nincs, mert nem kell gyakran. :) Be fogok szerezni egyett elöbb útóbb, de ez sem tűnik elsőre triviális feladatnak. Árban is nagy a különbség az egyes darabok között, és gondolom használhatóságban is.

Egy soros vonal méréséhez ez a szerkezet teljesen alkalmas. Ára kb. $14.
Ha elkezded használni, akkor rászox. ;)

Jóárasítva meg készítesz egy osztót ellenállásokból és rákötöd a hangkártyára. DC szintet nem lehet vele mérni, de lassú jelekhez megfelel. Meg a föld is össze van kötve a pécével!

A <=TTL szintű jelek vizsgálatához logikai analizátor $6.5. Ezzel 12MHz USB protokollt is megfejthetsz.

+1 elektronikához még játszáshoz is kell egy szkóp. Én vettem egy használt analógot innen: http://www.urbanelektronika.hu/

Persze az új digitálisak talán még többet is tudnak, de nekem valahogy ilyenhez volt gusztusom. Nem bántam meg. Pedig sokat nem használom, de mikor kell akkor nagyon kell.

Emlékszem, hogy először egy fizika szakkörön használtam szkópot a műegyetemen még gimis koromban. gitárhúrt rezgettünk, és különböző súlyokkal és pengetési módokkal mértük a jelét. Azóta vágytam egyre otthonra is. Már csak azért is akartam egyet, hogy a körülöttem lévő gyerekeknek meg tudjam mutatni. A tárolóst már kicsit csalásnak érezném, ebben külön kihívás, hogy valahogy periodikussá tegyük a megfigyelendő folyamatot, és megtaláljuk a megfelelő triggert is.

Régen még amit komoly dobozba tettek, és komolynak nézett ki, az valóban jó gép volt. Plusz ilyen régi vágású szakemberek nem árulnak szart. Én ezzel az alapállással mentem el a boltba, és nem bántam meg.

Nekem ami kritérium volt az az, hogy kétcsatornás legyen és legalább 20MHz legyen az időbeli felbontása. Odamentem és ami éppen volt készleten olcsón, azt vettem meg. Kicsit beszélgettem az eladóval, hogy mire kell. Matrix MOS-620CH lett.

De ha nincsen ilyen nosztalgikus érzésed a régi gépek iránt, mint nekem, akkor ésszerűbb lehet digitálisat venni, azokból is van olcsó ami már használható - Buckóra hallgatnék. Pláne a tárolósnak lehet értelme digitális dolgok analizálásához. Ha nem tudod irányítani a forrást, akkor nehéz lehet jó triggert találni periodikus alapú szkóphoz.

És ha már mentem vettem egy labortápot is, az is egy olyan dolog, amit sosem bánsz meg hogy vettél: szabályozható feszültség, rövidzárvédelem, áram és feszültségmérés, teljesen leválasztott GND (bármire rá lehet kötni, mindegy milyen potenciálon van), két csatorna minimum. Végül egy háromcsatornásat vettem, mert az volt olcsón: Plilips PE 1542. Imádom. Először megcsinálod amit akarsz, és csak utána kell gondolkodni rajta, hogy hogyan fogod megtáplálni :-). (Ha konkrét terved van, akkor a max feszültséggel és árammal számolni kell, olyat kell venni. Például a 24V néha kellhet, az enyém meg annyit nem tud, csak 20-at.)

https://www.ebay.com/itm/DSO-FNIRSI-30MHz-bandwidth-200MSa-s-Mini-Porta…

Megjegyzés: eddig ez az ár (GBP 9.69) fel sem tűnt, ezt vagy nagyon elnézte az eladó, vagy nem ezt a típust fogja küldeni ezért a pénzért, de egy próbát megérhet.

A valós ára ennek a szkópnak 70$ (~20.000Ft) környékén van:
https://www.ebay.com/itm/DSO-FNIRSI-30MHz-bandwidth-200MSa-s-Mini-Porta…

10 napos ebay accounttal arulja, es a feedbackek is eleg frissek, tehat vagy atveres, vagy most probal egy accountot felfuttatni. sajna nemvagyok feketeoves ebayezo hogy megiteljem melyik eset all fenn :(

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Rendeltem egyet, 3756 Ft. Úgy is visszakérem az Ebay-től pénzt, ha nem működik, vagy ha nem jön meg, vagy sérült.

Lehet hogy ez egy utánzat, valószínűleg nagyon lassú lesz. De lehet hogy szerencsém lesz vele, egy próbát megér. :) Belegondolva ez kb alkatrész költségen lehet.

Köszönöm

Igen, ez minimum gyanús. Még arra sem figyel, hogy frissítse a várható kézbesítési dátumot.
Shipping Information: Normally we sent the item via China Post or HongKong Post to all the world. It will takes 15-45 days to most of country.

Még néhány tételt árul, mindegyik feltűnően olcsó, pl. egészen használhatónak tűnő forrasztóállomás 5000Ft környékén:
https://www.ebay.com/itm/852D-Soldering-Rework-Station-Solder-Iron-SMD-…

Ha tényleg kell neked egy szkóp, akkor nyugodtan rendelj mástól egy hasonlót, mert ennek a megérkezése reménytelennek tűnik. Ha valami csoda folytán ez mégis megérkezne, legfeljebb az egyik szkópot majd eladod (bár ez ennyi pénzért majdnem ingyen van).
Én sem vagyok feketeöves vásárló az ebay-en, de láttam már ezt-azt...
Arra figyelj, hogy feladta-e a terméket - ha ez pár napon belül nem történik meg, akkor 100%, hogy ez átverés. Ha erre rákérdezel, akkor majd felad valamit, mondjuk pár kavicsot - érdemes felvenni filmre a csomag kibontását, ha megérkezik (ez csak akkor kell, ha van hozzá valós tracking number).

Köszi. Bízom az E-bay-ben, szerintem visszafizeti az E-bay az árat, ha átcseszett az eladó. Egyébként ilyen szempontból az Aliexpress is nagyon komoly. Sőt, arra jöttem rá, hogy az Aliexpress ki sem fizeti az eladót addig (az ügy státuszokat néztem meg a helpben, hogy melyik mi), amíg nem jeleztem vissza, hogy minden rendben. De ez is az érdekük, különben senki nem vásárolna tőlük. Remélem az E-bay is ilyen.

Szerk: De szerintem ha az eladó elkezd variálni, vagy egyedi megoldásokat kínál, abba nem szabad belemenni. Az E-bay workflow-ja alapján kell menni.

Meg egyre gyakoribb, hogy van doksi, de kinaiul van, es hulyeseg van benne.

Olyan is, hogy nincs doksi, ra van irva az alkatreszre valami ertek, de azt nem teljesiti.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

A Paradox "rs232" portja valójában nem rs232, hanem 5V UART, illetve a belső 12V tápfesz is ki van vezetve a csatlakozóra (igazából remote terminálnak használják a portot, ezért is van ott a 12V).
A Wemos D1 RX/TX portja szintén UART, bár 3v3, vagyműködikvagynem alapon 5V tolerant (tapasztalat alapján 10-ből 1 nem szereti az 5V-ot)

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Köszi szépen mindenkinek az eddigi tanácsokat. A puding próbája az evés, egy Wemos D1 mini felforrósodott, és azóta nem reagál semmire, ugyanez történt egy NodeMCU V1.0-val. Az RX-TX portról áttettem a másikra, amit a leírás írt, hogy van rá lehetőség, és utolsó probálkozásként kipróbáltam egy másik Wemos D1 mini-vel. Így nem forrosódott fel, továbbra is "működik" a board, de semmi értelmes, a paradox "soros portjáról" átfordított MQTT üzenetet nem kaptam. Szerk: Annyi MQTT üzenetet kaptam, hogy bejelentkezett az eszköz.

Meg van, hogy miért nem ment!

Nem ugyanaz volt a PIN sorrend a képen, mint felette a text-ben. A text-es a jó, tehát: TX RX GND 13V

Itt a hibás ábra, és a jó text is:
https://github.com/maragelis/ParadoxRs232toMqtt/wiki

Ezt a szívást. :)

Bedugtam egy USB TTL átalakítót, és kipróbáltam egy KITTY-vel (Putty-al). Nem működött, majd megcseréltem az RX-TX-et, és úgy működik. Minden eseményt küld, ezt tök jó lenne MQTT-re rákötni.