Kernelt fordítok

Mert ilyen kedvem van. Egyszer leállt, mert elfogyott a hely a virtuális gépen. Adtam neki még 10 GB-ot. Most 1.5 GB szabad hely van, s szerintem ez a fordítás sem jut el a végéig. Mennyi szabad tárhely kell manapság egy vacak kernel fordításához? 5.0.2-ről van szó.

Hozzászólások

Ó, hogy szakadna rá az ég! Pedig kapott röptében még kb. 800 MB-ot emígyen:

tune2fs -m 2 /dev/mapper/fedora-root

De ennek a nyamvadtnak ez a pánikos előremenekülésem sem volt elég:

ld: final link failed: No space left on device

Ebben a virtuális gépben 35 GB a root fs. Jó, ebből nem derült ki, mennyi volt az oprendszer, meg egy rakás devel csomag, de akkor is. Nagyjából az a helyzet, hogy kb. 20 GB szabad hely kevés egy kernel lefordításához. Most feladtam. Vagy nem kellene elapróznom, de az azt jelentené, hogy be kellene raknom még egy HDD-t a gépembe - van itthon -, viszont csak ezért nem szeretném. Vagy még tudok adni neki néhány GB-ot, aztán majd több óra fordítást követően mondja, hogy megtelt.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nekem az a tippem - amit nem néztem meg a *.spec file-ban -, hogy az összes arhitectúrára le akarja fordítani, ideértve az Intel, ARM, PPC, S390, meg ki tudja, mihez van még Fedora támogatás, s ezért kellhet neki az extrém sok hely. De ez csak egy tipp, nem néztem meg tüzetesebben.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Miért virtuális gépben csinálod? Nem ismerem a konfigodat, de nem lenne egyszerűbb/gyorsabb a hoston lefordítani, csomagolni és átmásolni a virtuálisra?

Azért, mert a kismillió *-devel csomagot semmi kedvem a host-ra telepíteni. A virtuális gépben build-elek, majd ha készen van, a host-ra telepítem az eredményt. Illetve most nem, mert nincs az a háttértár mennyiség, ami elég lenne ennek a mocsoknak. Van másik HDD-m, valamint LVM-et használok, szóval viszonylag egyszerűen tudnék helyet csinálni, ha nagyon akarnék, de túlzásnak érzem, hogy szereljek még egy HDD-t a gépembe, mert kernelt akarok fordítani. Ha legalább tudnám, mennyi kell neki, valamivel előrébb lennék.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Erre nem is gondoltam eddig. Igazából hivatalosan is le fogják ezt fordítani, pontosabban szerintem majd az 5.0.3-at, csak szerettem volna, hogy legyen ilyenem. Inkább csak arról van szó, hogy meglepődtem a helyfalánkságán.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ha csak az a cél, hogy a host OS-t ne szemeteld tele mindenféle dev csomagokkal, akkor egy sima container is teljesen elég erre, nem kell még VM se..
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Ha csak azt fordítom bele, ami az adott géphez kell, nekem 2G elég a 4.20.16-os kernelhez.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Pár éve még boldog boldogtalan fordítgatott... A régi szép idők.

Régen forgattam már kernelt, de a debug symbolokat vagy micsoda kapcsold ki azok rettenetesen meg tudják növelni a méretet.

Teljes kernel amit forgattam még 2.6.x éra elején volt utoljára :>

Azóta max csak kernel modult forgattam a már meglévő gyári kernelhez.

Fedora 28, Thinkpad x220

"Mennyi szabad tárhely kell manapság egy vacak kernel fordításához?"

ObjectPascal nevet ezen ;)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Esetleg egy külön virtuális adatlemez neki tömörítős fájlrendszerrel (btrfs?)??

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

Ha olyan configgal fordítod mint amit adnak az általános distrok akkor 15GB-t simán megeszik.

Locsemege tőled a falnak megyek. Azt tudom, hogy türelmetlen vagy, mert mindenből minél frisebb kell. Néha a stabil fedora sem elég friss, beta cuccok kellenek. Még ez is ok. De azért képes legyél kernelt fordítani, hogy két nappal előbb legyen fent a legújabb kernel, ez már nekem sok.

powered by ©gentoo

Általában igazad van, de volt egy rossz sejtésem egy anomália miatt. Kb. egy hétig nem működött a desktop gépem. Először hardware hibára gyanakodtam, aztán elég nagy konfidenciával igazoltam, hogy jó a hardware. Közben elértem, hogy a gép boot-olhatatlan lett, de mindezt úgy, hogy Fedora 30-ra upgrade-ből már nem éledt fel. Ma újra feltettem rá a grubot, elindult, felfrissítettem a csomagokat, ellenőriztem az rpm adatbázis integritását. Korábban a filerendszerek épségét is. Most úgy néz ki, jó. Fogalmam sincs, mi okozta az eredeti bajt. Talán egy kernel bug, egy elszúrt pointer miatt felülírt RAM, nem tudom. Most 5.0.5-ös kernele van.

Szerk.: Amúgy te ne szólj semmit, hiszen forrás alapú disztribúciót használsz, mindent magadnak fordítasz. ;)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Amúgy te ne szólj semmit, hiszen forrás alapú disztribúciót használsz, mindent magadnak fordítasz."

:D

Hát lehet, hogy most felhorkannak többen is, de ha hiszed ha nem, nekem a gentoo kényelmesebb, mint egy fedora vagy egyéb rolling disztró, mivel eleve arra van kitalálva, hogy azt eszed, amit főzöl. Nekem az nem tetszik, ha valamit készen kapok. Így eleve érthető, ha nem szeretem, ami készen van. Kipróbáltam egyéb disztrókat is. Mindegyikkel volt valami bajom, általánosságban a kernel sosem tetszett. Ha példákat kellel *SuSE meg fedora pont kényelmetlen volt kernelfordítás. Már úgy értem ezeken a disztrókon kernel csomagot érdemes készíteni és nem natúrba make-kel, mint gentoonál vagy slackwarenél. De kicsit káosznak tűnt nekem ez a .spec fájlok irogatása. Nekem az jött le belőle, hogy előre fel kell a fájlt paraméterezni, meg egy csomó mindn mást bemásolni a megfelelő könyvtárakba, aztán ha valami nem tetszett neki, elakadt vagy nem fordult a modul le. Debiánék ezt sokkal kényelmesebben oldották meg.

Te meg azért ne szólj, mert amekkora hiper-szuper csúcsprogramozó hajlamaid vannak, ráadásul a BME-n végeztél - ezt vettem ki a bologodból - , szerintem fedora Neked homokozó. Valami agyatlanabb disztrót kellene tolnod. Nem ajánlok semmit. Fejleszthetnél magadnak :)

powered by ©gentoo

Az életkor előrehaladtával felértékelődik az ember ideje. Persze, megtehetném, hogy pl. Gentoo-t használjak, de minek. Mondjuk Fedorára is morcos vagyok éppen. Mindig fejlesztenek rajta valamit, így a megszokott rutin már nem működik, újra kell tanulni ezt-azt.

Két eset. Systemd beszól nekem:

systemd-modules-load[638]: Failed to lookup module alias 'overlay': Function not implemented

Mindeközben:

lsmod | grep overl
overlay               131072  3

Amúgy nem igazán alias-nak van az szánva, hanem annak az a neve, hogy overlay.

Másik. Fedora 30 grub.cfg-je olyan, hogy nem látszik benne a kernel image-re és az initrd-re történő hivatkozás. Van benne search, van uuid, bár tovább emelik a tétet azzal, hogy az uuid és annak a könyvtárnak a hexadecimális neve, amelyikben a kernel image és initrd van, köszönő viszonyban sincsenek egymással. Doksi olvasás után biztos meglesz, hogyan működik, de momentán ott tartok, hogy ötletem sincs, hogyan gyógyítsak bele egy fix gépet kikapcsoló menüpontot, egy memória tesztelés menüpontot, meg a kernel paramétereimet szeretném visszakapni. Illetve boot-kor átadni. Amelyeket még nagy műgonddal megalkottam.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Az életkor előrehaladtával felértékelődik az ember ideje"

Ez így van. Ezért nem használok fedorát, hanem gentoot stable profillal. Nincs annyi méreg meg váratlan esemény. Ott az idő max a fordításon múlik, de azt meg a gép a jelenlétem nélkül is megcsinálja. Egy nagyobb mennyiségű frissítés alatt amit hétvégére ütemezek el szoktam menni kirándulni, vagy kerti munkát végzek.

Itt legfeljebb az újdonság miatti változtatások, és az azzal való tanulás miatt telik az idő, de ez ugyanúgy jellemző egy feorára, archra vagy slackware-re. Ha tényleg időt akarsz spórolni, akkor ott a suse, mageia, ubuntu/mint és társai, vagy a legkedveltebb oprendszerünk a Windows 10.

Ha nem túl indiszkrét a kérdés szabad tudni hány éves vagy? Megírhatod priviben.

powered by ©gentoo

Nem szeretnék nagyon IRL lenni, bár vannak itt olyanok, akikkel találkoztam már. Nekem jó a Fedora, eléggé ismerem ahhoz, hogy romjaiból is felélesztem, nem telepítem újra. Igazából nem szoktam megijedni, ha valami baj támadna. Van mentésem, van másik gépem, így nem szakadok el a világtól, tudok doksit olvasni, image-et készíteni a halódó gép javításához.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

+1

Dettó Gentoo

Kapásból van még két gépem, de ha nagyon kell még ezen kívül kettő üzembiztos van a házban és még hármat fel tudok pár órán belül állítani. Plusz pótnet, pótrouter. Mániákusan túlbiztosítom magam. Tudom ez már beteges.

Ettől függetlenül én szeretek kijönni a mátrixból. Már született nálam barátság vatera vagy egyéb virtuális térből üzleti céllal összeszedett emberekkel.

powered by ©gentoo

Valamelyik internetekben azt olvastam hogy RPi-re lehet kernelt forditani az RPi-n magán. Akkor majd az ilyen infokat fenntartassal kezelem ;) Ugyanakkor kenytelen vagyok/leszek forditani RPi-s kernelt mert a kis buták kihagytak belole az I2C slave supportot.

/Szerk/

"Kernelt fordítok... Mert ilyen kedvem van."

De rossz vagy. :P

powered by ©gentoo