Hogyan változott a fizetésed minden juttatást beleszámítva az egy évvel ezelőttihez képest?

Közalkalmazott vagyok, a besorolásom változott, többet keresek
1% (7 szavazat)
Közalkalmazott vagyok, a besorolásom változott, ugyanannyit keresek
0% (1 szavazat)
Közalkalmazott vagyok, a besorolásom változott, kevesebbet keresek
0% (2 szavazat)
Közalkalmazott vagyok, a besorolásom nem változott, többet keresek
3% (13 szavazat)
Közalkalmazott vagyok, a besorolásom nem változott, ugyanannyit keresek
1% (7 szavazat)
Közalkalmazott vagyok, a besorolásom nem változott, kevesebbet keresek
1% (6 szavazat)
Nem vagyok közalkalmazott, nem váltottam munkahelyet/munkakört, többet keresek
42% (198 szavazat)
Nem vagyok közalkalmazott, nem váltottam munkahelyet/munkakört, ugyanannyit keresek
19% (89 szavazat)
Nem vagyok közalkalmazott, nem váltottam munkahelyet/munkakört, kevesebbet keresek
2% (9 szavazat)
Nem vagyok közalkalmazott, munkahelyet/munkakört váltottam, többet keresek
15% (72 szavazat)
Nem vagyok közalkalmazott, munkahelyet/munkakört váltottam, ugyanannyit keresek
1% (6 szavazat)
Nem vagyok közalkalmazott, munkahelyet/munkakört váltottam, kevesebbet keresek
1% (7 szavazat)
Nincs fix keresetem (alkalmi munkákból élek/nem dolgozom)
4% (18 szavazat)
Egyéb, leírom hozzászólásban
2% (9 szavazat)
Csak az eredmény érdekel
6% (28 szavazat)
Összes szavazat: 472

Hozzászólások

Közalkalmazott lettem, egyenlőre kevesebbet keresek de itt nincs fluktuáció és egy megbecsülésnek örvendő hely, nőtt az intézmény kellett mégvalaki és ha jól csinálom innen megyek nyugdíjba is, rengeteg juttatás van, flexibilis munkaidő(rendesen vezetve van és ha az ember szabit vesz ki akkor először az itt összegyűjtött órákat fizetik ki és csak utána jön le a szabadságkeretből) 42 nap szabadnap (amit még ötletem sincs, hogy mire és hogyan veszek majd ki), a fizetés évente nőni fog, így a egyebet jelöltem.

Egyelőre és ezennel kikapcsoltam a kollégák által előzékenységből bekapcsolt/telepített magyar helyesírásellenőrzőt. Nagyon messze vagyok Magyarországtól de olyan jófejek akartak lenni, hogy ADben ékezetesen adták meg az adataimat, az első napom fele azzal ment el, hogy ékezettelenítettem mindenhol, mert baromi nehéz belépni ha a uid-ben van ékezet, a billentyűzet angol és már régóta nem használok magyar fizikai klaviatúrát.

majd most lehet visszacsökkentik 20-ra az alapszabadságot és tán nem az eltöltött idő, hanem beosztás alapján jár azon felül. Persze, ha ő a főnök és sok gyereke van, akkor lehet simán úgyis sok napja. Lehet azért nem tud vele mit kezdeni, mert örül, hogy benn az irodában nyugi van és nem játszótér :D
Sőt, szinte biztos, hogy ezért van sok szabija, új emberként.

Igazolom én helyette :) Nejem tanár. Igaz hogy hamar hazaér (4kor már otthon szokott lenni), de hozzá tartozik az hogy negyed 8kor már úton van, illetve a napi több óra otthoni feladat (javítás, újabb dolgozatok készítése, adminisztráció, és ez még csak a bare minimum. Emellé szoktak még feladatok lenni).

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/p9_lite

Ebben az országban van évi minumum 28 szabadnap mindenkinek, az alkalmazó ettől pozitív irányban a reális keretek között eltérhet, így lett 31 nap. Aztán az intézmény működési szokásaiból kifolyólag még adnak 13 napot (idén 13 néha csak 10)ezen felül ami nem választható időben (mint utólag kiderült), de fizetett szabadság, pl a királynő szülinapja (mindkettő) valamint Karácsony/Újév közötti és környéki időszak és egyéb nemzeti ünnepek környéke. Eddig a 28 napból is szokott maradni néhány, de most még az is bejön ezen felül, hogy a flexibilis munkaórák miatt már így is van egy nap szabadságom amit már kvázi előre ledolgoztam, így ha kiveszek egy napot az csak a “túlóráimból” fog lejönni.

Pont egy eve lettem kozalkalmazott (nem teljesen, mert egy projektre vettek fel, ket evre, es egyelore a letszamstop miatt nem tudnak vegelegesiteni), a fizetesem nem valtozott es egy ev mulva is ugyanennyi lesz, bar volt 13. havi, ami igen jo volt. A szabikat rendesen kiadjak, nem kell konyorogni, nincs tulora (vagy ha van, akkor tervezett), rugalmasak a munkaidoben, ha kerem, dolgozhatok itthonrol.

Mindent osszevetve, semmit nem bantam meg, hogy egy eve valtottam (azaz akkor benne volt harom honap munkanelkuliseg is, ugyan csak egy honapot terveztem, de igy alakult). A fizetesem 150%-kal tobb es mindig megkapom, szoval csak jo. Es most van annyi, hogy nem is kapalozok emeles utan, mindig marad penz ho vegen, jovore a lakashitelem is le van torlesztve (pedig eredetileg 20 evre vettem fel, 62 evesen jar volna le). Szoval erdemes volt valtani, a regi cegnel is 2-3 evente konyorogni kellett legalabb annyi emelesert, amivel tobbet koltok (pl. gyogyszerek)

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Vallakozo vagyok, tobb munkam lett (nem itthon), tobbet keresek.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

10 év után* ezért hagytam ott a közalkalmazottságot (bértábla) A bérminimum és a minimálbér majdnem az egészet felülírja. Ennek nyilván úgy lenne értelme ha a bal felső sarokban lenne a minimálbér és mellette a bérminimum, és innen emelkednének fokozatosan, de a közalkalmazottak senkit sem érdekeltek akkor sem és most sem. Munkahely semmit sem változtatott a béren akár fizetési fokozatot, akár osztályt váltott az ember, mert már úgy is többet kapott, mint ami a bértábla alapján megilletné. (az elején persze engem is azzal etettek, hogy a fizetési fokozattal majd emelkedik) Több pénz csak többletfeladatért, és nincs túlóra, mivel csak a 8 órás jelenléti ívet fogadják el, mivel főnök nem rendelt el túlórát. Az, hogy időnként annyi munka volt, hogy még este 10-kor is bent volt az ember, az természetesen a dolgozó hibája, és simán elnézte a vezetőség, akiknél ezek a határidős munkacsúcsok kijöttek, az kempingmatracot, vagy szabályosan ágyat vigyen be az irodájába, mert haza sem tudott menni ezeknél a határidőknél.
* sokkal előbb kellett volna, de hát kényszermegoldás volt
A munkaszervezés részét nem tekintve viszont normális emberekkel dolgozhattam, ez a része jó volt.

Erre van egy mondás: "aki kurvának áll, ne csodálkozzon, hogy basszák".

Előre is elnézést, ha ezzel valakinek az érzékeny lelkébe taposok, de az az igazásg, hogy a legnagyobb ludasok abban, hogy ez a bértáblás szar fenn tudjon maradni az pontosan az, aki hajlandó ebben a rendszerben dolgozni.

Sosem értettem, elmennek emberek közalkalmazotti bértáblába, ami emlékeim szerint igen régóta szar. (Jó, persze, de, küldetéstudat meg miegyéb.) Aztán mivel van, aki így is elmegy dolgozni miért lenne olyan hülye az állam, hogy több pénzt fizessen? Aztán meg persze megy a sírás, hogy jaj, nem fizet többet az állam.

Ott kell hagyni a picsába, majd ha senki nem lesz hajlandó ennyiért dolgozni, akkor majd lesz normálisabb fizetés.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

+1

Nekiállnak most olyanért sírni, hogy 30 perc ebédidő nem a munkaidő része? Nálunk sosem volt az. Hol a 13. havi? Nálunk sosem volt. Ne vicceljünk már! Egyesek kicsit el vannak tévedve. Tessék elmenni a versenyszférába dolgozni!

_Teljesítmény_ után lehet ott rendesen keresni.

--
trey @ gépház

Itt a 30 perc ebédidő soha nem volt a munkaidő része. 13 havi már nem tudom mióta nincs, de nem is emlékszem, hogy sírtam volna érte.
Ha az a "versenyszféra" akikkel eddig szerencsém volt találkozni akkor annyira azért nem vonzó. Az eddigi legjobb: cég szoftvert árul 10+ millióért sikerült rásózni a vezetőségre és annak ellenére, hogy közöm nincs hozzá megkaptam (egy cégünk használja, a céggel én semmilyen jogviszonyba nem vagyok), hogy beszéljem le, hogy mikor, hova szeretnék telepíteni. Jó, telefon kicseng arogáns csávó felveszi, hozzákezdenék, de azzal indít hogyan merem én zaklatni és , hogy ők üzleti alapon működnek... Biztos sok elégedett vevőjük van a "közbe-szerzési" körön kívülről is. :D De volt már "MSDN kulccsal" próbálkozó beszállító (szerintük az úgy rendben van, szerintem meg nem volt), PFSense (jéé ez linux XD), IT bizonsági e-learning (érvényes SSL certre nem telik, ha valaki belép az megbukott?)

"Nekiállnak most olyanért sírni, hogy 30 perc ebédidő nem a munkaidő része? Nálunk sosem volt az."

Ne így nézd. Hanem leszerződsz valahova x pénzért 8 órára, majd egyszer csak közlik, hogy a pénz marad x, de mostantól 8.5 órát kell dolgozni, és nincs beleszólásod. Szándékosan nem 7.5 és 8 órát írtam, és igen, te is meg én is szó nélkül beadnánk a rendkívüli felmondást, mert megtehetjük, de képzeld el egy pillanatra, hogy nem teheted meg.

+1 Sajnos vannak akiknek még így is megéri, mert 10-ből 9 közalkesz csak a túlélésre játszik és tolja le magáról a munkát, a tizedik meg dolgozik a 9 többi helyett. Nekik a főnökök mosolyognak meg mindennel biztatják őket, de az igazság az, hogy ezeknek az embereknek dobbantaniuk kellene minél hamarabb, mert a borzadály konzerválásában vesznek részt.

Ágazatonként vannak egyébként durva közalkalmazotti béremelések, pl anno Medgyessy. Ilyenkor persze mindenki fel van háborodva aki közalkalmazott és nem abban az ágazatban van, egyébként jogosan. De hát a kormányunk már dolgozik a megoldáson most épp az akadémiai szféra közalkalmazottaiból csinálnak éppen még azt sem tudjuk milyen munkavállalókat, de állítólag lesz még kutatóhálózat csak nem olyan néven, nem olyan formában nem olyan irányítással ~ csak nem Moszkvában, csak nem Mercédeszeket, csak nem osztogatnak...

Érdekes helyzetem van, mert vállalkozóként elég nagy mozgások vannak a bevételeimben, sok a kicsi és sok a nagy project, ezért táblázat nélkül fejből meg se tudom mondani, hogy most a havi átlagom eddig 2019-ben jobb-e, mint előző évben.

Ami viszont nagyon meglepett, hogy mintha sok cégnél behúznák lassan a féket, kezd hangulat lenni, sok a hír a hamarosan jövő télről, ami jön jön jön kitudja meddig tart majd, és több cégnél látok pont elmúlt hetekben elég meredek jutalékcsökkentéseket értékesítőknél (fizetés ezzel majdnem feleződött, multinál és kis cégnél is), csúsztatásokat ott ahol eddig nem volt (állásinterjún mondanak egy összeget, szerződésből x nap múlva kiderül, hogy egy része borítékban lesz csak, éééés ráadásul teljesítmény függő, megjegyzem a bejelentett rész minimálbéres, és budapesti lakhatást azért oldd meg ebből, majd kiderül alkalmazottaktól, hogy rendszeres a leltárhiány, amit persze levonnak, de nincs mód egyénileg megállapítani, hogy ki lop, számolj azzal, hogy nincs jutalék), ki nem fizetett apróbb számlák, halogatások (50e alattiak), mindegyikét láttam már előzőleg is, de most nagyon sok helyen futottam bele. Anekdóta, nem reprezentatív, kíváncsi lennék hogy alakul ez másoknál.

"mert vállalkozóként [...] a havi átlagom eddig 2019-ben jobb-e, mint előző évben."

Ez nekem igen fura hozzáállás kívülről nézve.

"rendszeres a leltárhiány, amit persze levonnak, de nincs mód egyénileg megállapítani"

Mi az, hogy nincs mód megállapítani? Kamerarendszer + pontos nyilvántartás és legyen mindennek felelőse. Itt nem a mód hiányzik, hanem az akarat.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Brutto vagy netto? A kerdes alapja: ha a ceg bruttoban ugyanannyit ad, a cafeteria es egyeb termeszetbeni juttatasok valtozasa miatt a legtobb embernek akinek van ilyen, kevesebb lesz a netto.

/sza2

--
Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Konkret helyet nem valtottam, de vallalkozo lettem, ugyanott. Igy nagyobb a mozgasterem mas cegek fele es jobban is jovok ki.

Ha saját eszközzel, saját irodában, és van még 4-5 ilyen feltétel, amiből asszem 3-at kell teljesíteni, akkor le se. Nagyon sok webdesigner dolgozik 1-2 cégnek, és semmi bajuk. Átlag könyvelő már küldi is ezt a linket, ahol ez ki van fejtve, google:"bújtatott alkalmazás".

Halkan jegyzem meg, hogy ez az egész a nagyon elhibázott adórendszerből indul, illetve abból, hogy majd 30 évvel a "piacgazdaság" bevezetése után a vállalkozó még mindig az adócsaló, ügyeskedő szinonímája, akkor is, ha minden vonatkozó szabályt legjobb tudása szerint betart. Ha normális lenne az adórendszer, és:
- pl. az egészségügyért a valós összeget fizetnénk _személyesen_, nem valami közös kalapba, hanem tényleges biztosítási díjként
- egyértelműen be lenne árazva, hogy a munkavállaló által (esetleg, mert ez sem egyértelmű) fizetett adótöbbletért milyen védelmet élvez (Munka törvénykönyve, szakszervezet ... stb.)
- de szabadon dönthet úgy, hogy ezekről inkább lemond és vállalkozó lesz nagyobb mozgástérrel és az ehhez tartozó nagyobb felelősséggel.
- az egyénhez kapcsolódó adókat közvetlen az egyének fizetnék, és nem a felét a munkaadó

akkor ez az egész adócsalás - ügyeskedés témakör átalakulna, és inkább arra helyezhetnénk a hangsúlyt, hogy a közösen összeadott pénz hatékonyan, a közös érdekeink szerint legyen elköltve.

Nem kiskapu. Kisebb adóteherért cserébe kölcsönösen lemondtok a munkáltatóddal együtt csomó munkáltatással együtt járó jogi biztosítékról és inkább más keretbe foglaljátok a közös munkát. Szerintem teljesen normális dolog.

Az egy más kérdés, hogy akkora a különbség az adóterhekben, hogy elképesztő módon lejt a KATA felé a pálya. Ezt én sem igazán értem, miért jó az államnak. De hát ki vagyok én, hogy megkérdőjelezzem jogalkotóink mérhetetlen bölcsességét. :)

Ezzel nem is értem mit akartál mondani.
Nyilván ha Pártunk és Kormányunk gondol egyet és szétszopatja a KATA adózási formát (is), akkor hasonló módon ki fog ürülni, mint az n+1 elődje.
De attól ne legyenek már kollektíven a kisvállalkozók mocskos kiskapukereső trükközők, hogy a kedves törvényhozóink random ötletelve durva szakadékokat ütnek az adórendszerbe, aztán meg pár évente jól megrángatják az egészet.
A kisember csak gurul, amerre rúgják.

Igen, fentebb is írtam:
Kisebb adóteherért cserébe kölcsönösen lemondtok a munkáltatóddal együtt csomó munkáltatással együtt járó jogi biztosítékról

A szerződésben foglaltakat mondjuk itt is köteles teljesíteni a megrendelő, illetve a "rendes" munkahelyek esetén sem fizet mindig a munkáltató sajnos, előfordulnak szerencsétlen esetek ott is.

Ettől függetlenül sokkal könnyebben kiteszik a szűrödet, kevesebb a biztosíték. Munkáltató cserébe nem várhatja el, hogy ott ücsörögj napi 8 órát, nem tud rád sózni bármilyen szemét melót ha van még kapacitásod (vagy nincs), nem tud túlórával szívatni, stb.

"után a vállalkozó még mindig az adócsaló, ügyeskedő szinonímája"

Talán azért, mert 10-ből ha kettő, max 3 vállalkozó az, aki nem az ügyeskedésből akar megélni. A maradék meg megindokolja az egészet azzal, hogy "de a másik is adót csal" meg "úgy se lesz már nyugdíjad", "az állami egészségügy szar, minek fizetni bele", stb. stb. stb.

"egyértelműen be lenne árazva"

Most is van MTK, adótörvények, stb. most is van egy halom szabályozás, ami pont ezeket akarja szabályozni. Mégis rengetegen ignorálják.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Tanár vagyok. Nem változott a besorolásom. Minimálbér emelkedett. Kb 3 ezerrel keresek többet :D

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Izé, az ott bruttó?
Nem is a nettó (ami egyénenként eltérő lehet) :)

Egyébként a kezdeti verzió egész jó volt, ui. a vetítési alap a mindenkori minimálbér volt, kb. két évig. Aztán a 2014-es szinten (akkor volt ugye 101.500, ami azóta is a vetítési alap) "befagyott". Ha most is az eredeti ígéret szerint lenne a bérezés, akkor kb. 50%-kal keresnénk többet (101.500-ról 149.000-re nőne a vetítési alap). De ígéret van, hogy majd jövőre lehet, hogy növekedni fog :)

Amit azért még érdemes észrevenni: egy kezdő (0-2 év), egyetemet (MSc) végzett pedagógus fizetése 2019-ben 203.000 forint, míg (szintén idén) a garantált bérminimum 195.000.

Van több ismerősöm, aki pályakezdő tanár, és rohadtul nem érnek rá közös programokra, mert órára készülnek, javítanak, épp minősítik őket, vagy csak alapból kismillió dolgot kell adminisztrálniuk. Persze tíz év múlva, túl minősítéseken, nagyobb rutinnal kevesebbet fognak dolgozni. De épp ez a probléma, hogy akkor fizetik őket legrosszabbul, amikor legnagyobb a terhelés (pszichikailag és időben is) és még könnyen tudnak más pályára menni.

Mert van pár terület, ahol nem szabad elmenni a robbanáspontig, mert nem arról lesz szó, hogy random cég random terméke eltűnik a piacról, hanem rossz oktatást kapnak a gyerekeid, órákat ücsöröghetsz a sürgősségin kilógó belekkel, miután már a mentő is alig akart kiérni hozzád, stb.

Valójában de, ugyanis van magánegészségügy és tudsz magántanárt is fogadni, maximum meg kell szervezni magadnak. Persze, nyilván nem lenne túl optimális.

Ellenben azzal, hogy a fost továbbra is fenntartják, csak a szar lesz tovább dagasztva. És ez a szar van már dagasztva évtizedek óta. A minimumot mindenki megcsinálja, oszt' annyi. Erről volt egy nagyon jó cikk, hogy az egészségügy válságban van, de már évtizedek óta, ergo gyakorlatilag ezt tekinti mindenki a normális üzemnek. Ha ezt tekinti mindenki annak, akkor miért várod azt, hogy változás álljon be csak úgy a semmitől?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Testőrt ugyan még fogadhatsz magad mellé, de országos mentőhálózatot már nem fogsz magadnak építeni. Az oktatás meg nem csak a saját és gyerekeid oktatásáról szól, hanem arról is, hogy ne egy suttyó parasztokkal teli országban élj. Ha valami nem működik, akkor meg kell javítani, akár úgy is, hogy külföldi szakembereket hozunk rá. A kis állam híve vagyok, de vannak feladatok, amiket az államnak kell elvégeznie, és azokat csinálja meg jól, mert a maszatolásnál kevés nagyobb pénzpazarlás van.

Egyébként egyáltalán nem kell neki ellátni, de ez most lényegtelen. Arról van szó, hogy mi az, ami arra motiválja az államot, hogy változtasson az eddigi gyakorlatán, mert önerőből kevés érdeke van az ott lévő embereknek a rendszer megváltoztatására.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ma kaptam meg az emelésről az értesítő mélt, kemény havi 2'444- Ft-ot dobtak rá bruttóban, ez pozitív, ám a cafeteria szétcseszésével elvettek tőlem közel 9'000- Ft-ot, így összességében csökkent a fizetésem.
És akkor még az inflációval nem is számoltam...

Sziasztok!
Ebből nincs olyan hogy külföldön dolgozom/itthon dolgozom?

Érdekelne a hup-on a tendencia.