Csomagtolvajoknak csillámbomba

Egykori NASA mérnök csillámbombát készített a csomagtolvajok számára. Fingsprével. Zseniális.

Hozzászólások

Mi lenne itt? A posta logisztikai központjából dőlne a csillámpor... nyáron nyünyögtem a dolog miatt, most sebeket tépett fel ez a poszt... :)

---

Szóval eljött a csomag a ~10000 kilométerre három nap alatt, három átpakolással repülőn. Aztán azóta a magyar királyi posta ül rajta és nem tudják abszolválni a maradék ~30 kilométert. Express csomagnál.

May-31-2018, 14:38 PM - Item dispatched. Express's sorting centre, Guangzhou
Jun-01-2018, 21:35 PM - Flight dispatched to Chek Lap Kok International Airport, Hongkong
Jun-02-2018, 00:45 AM - Flight landed to Suvarnabhumi Airport, BKK
Jun-03-2018, 01:35 AM - Bangkok transport to destination
Jun-03-2018, 15:35 PM - Flight landed to destination
Jun-03-2018, 17:35 PM - Local courier sorting centre, HU

"Elektronikus nyilvántartásunk alapján a megküldött azonosítószámú küldeményről nem rendelkezünk információval. [...] Bla-bla-bla postai szabályzat bla-bla-bla. [...] Amennyiben a feladáskor a küldemény nem kapott a fenti szerkezetű postai azonosítót, úgy a Magyar Posta kezelésébe érkezést követően nyilvántartás nélkül kezeljük. [...] A küldemény esetleges megérkezéséről a helyi kézbesítő postán javasoljuk érdeklődni."

Szóval ennyit a nemzetközi expressz csomagküldésről, ahol minden nemzetközi résztvevő pontosan tudja követni a csomagot, a Posta már nem. Szóval annyit tudok, hogy a Posta sikeresen átvette 11 napja...

"Tájékoztatjuk, hogy nemzetközi megállapodások értelmében kézbesítésig a küldemény a feladó tulajdonát képezi, ezért bővebb információ adásához a feladó tud információt nyújtani illetve hivatalos küldeménykerestetést indítani a külföldi postaigazgatásnál. Javasoljuk, hogy további egyeztetés céljából a feladóval vegye fel a kapcsolatot."

Szóval a magyar posta egyszerűen elveszítette a küldeményt. Ezek után nem elnézést kérnek, miközben hamut szórnak a fejükre és fogadkoznak, hogy többé ilyen nem fordul elő, mint bármelyik piaci viszonyok között élő cég, hanem gyakorlatilag arra utasítanak, hogy vegyem fel a kapcsolatot a küldemény kínai feladójával, hogy aztán ő kérdezze meg, hogy a magyar posta hol veszítette el az általuk már nyilván nem tartott expressz küldeményt.

Vagyis a feladó arról a csomagról indítson a külföldi postaigazgatásnál egy küldeménykerestetést, amiről a nemzetközi csomagkövetés percre pontos nyilvántartást vezet egészen addig, amíg a magyar posta kezébe nem került a küldemény és a kezelésébe érkezést követően nyilvántartás nélkül kezeli.

Szerintetek miért van az az egyre erősödő érzésem, hogy fel kellene gyújtani az egészet a p...ba és hagyni, hogy porig égjen?

--
https://iotguru.live

Semmi trükk nincs, Franko gondolom megkapta a standard választ emailben, meg egy Google Translate-tel fordított "angol" "űrlapot", amit a feladóval alá kéne íratni. Erre kell válaszban elküldeni, hogy az nem a feladóé, mert már fizettél érte, bizonyíték csatolva.

Egyébről nem tudok, nálam működött. Downside, hogy a kártérítés nyilván rózsaszín csekken jön --> be kell menni érte.

"A posta a kártérítés összegét Nemzetközi Valuta Alap elszámolási egységben határozza meg, kivéve az értéknyilvántartás többletszolgáltatással feladott küldeményeket."

nem biztos hogy mindig jol jarsz ezzel..
ez olyan lehet mint amikor belfoldon elveszitik a leveled es a feladasi dij 15x-evel karpotolnak..

Na most már nekem is van első kézből ilyen tapasztalatom. A küldeménynél fura nyomkövetés jelent meg, két napon is kézbesítésre átadva, de semmi. Szombaton bementem, hátha a címzés sérült és nem találnak. Az akkori ügyintéző már látta is a belső rendszerükben, hogy a kézbesítőtől ellopták... hétfőn menjek vissza jegyzőkönyvet felvetetni.

Hétfőn egy bejelentés nevű papírt kitöltöttek a posta megfelelő részlegénél, ott úgy foglmaztak, hogy kerestettem és nem találták és ezért kártérítési igény forintban a küldemény értéke. Mellékelték hozzá a belső rendszerbeli 2 oldalas, részletes követés kinyomtatását, amit én nem láttam. Plusz a webshopból nyomtatott képernyőmentést (kártyás fizetésről épp nem tudtam a banki rendszerem töketlenkedése miatt). Egy jó hétre rá jött a válasz, némi általános szöveggel arról ki kérhet kártérítést, feladó valamint címzett a megfelelő tulajdonjog igazolásával.. s végül hogy 8 napon belül kiutalják a feladáskori középárfolyamon számolva.

A nyomkövetésbe egyébként nem viszik fel (külön rákérdeztem) azt, hogyha a helyi posta kezében történik elvesztés. A magyarban továbbra is a két kézbesítésre átadva bejegyzés szerepel, a feladó posta követőjében pedig még két sikertelen kézbesítés bejegyzés is látszik. Ez alapján és a magyar nyelvű papírok alapján valószínű nem lenne sima ügy az eladónál reklamálni. Szóval megfelel, hogy a posta fizet. És gyorsabb is, főleg most a kínai újév alatt.

Szóval, ha egyérteműen a magyar oldalon veszik el a követős küldemény, akkor olyan igazolásokkal, mint amit például vámkezeléshez is bekérnek, esélyes, hogy a posta hajlandó maga kifizetni az eltűnt küldemény értékét.

ja, egyébként itt meg is tudod nézni az anonimizált papírokat
https://prohardver.hu/tema/postai_utanvet_de_hogyan/hsz_8925-8925.html

Meg kifelejtettem, hogy az álalam kinyomtatott magyar postás nyomkövetést is mellékelték (így lett 3).

Persze, benne van a pakliban, hogy egyes postákon megpróbálják másképp értelmezni vagy elsumákolni a dolgokat. Régebben még a külföldi küldemények kapcsán is teljes tanácstalanság volt sok helyen, nemhogy problémakezelésben.

> amikor az eladótól van papírja arról, hogy az lemond a kártérítésről a címzett javára

Az nem volt! Ők küldtek egy formot, én meg mondtam, hogy kizárt dolog, hogy ez aláírva, pecsételve visszajöjjön Angliából _postán_. Csak a számla és az utalási bizonylat a banktól.

Az aliexpress eddig minden esetben visszautalta a vételárat, ha nem érkezett meg határidőig a csomag. Igaz h ki kell várni a határidőt és akkor lehet csak reklamálni. De az a tapasztalatom, h általában megjönnek a csomagok.
Amúgy kicsit fake gyanús a video - bár kétségtelenül zseniális az ötlet. Valószínűtlennek találom, h valaki úgy lopjon el egy csomagot, h megáll a kocsijával. Rendszámot bárki/bármi láthatja/rögzítheti.

De bakker, hiszen mondta, hogy a rendőrségen megvonták a vállukat, amikor odament, hogy nincs kapacitásuk, hogy az ilyesmivel is foglalkozzanak.

Egyébként szerintem ez a futár felelőssége. Miért teszi le az "utcára" a csomagot?

Nekem is volt már többször, hogy az ajtóm elé, az utcára tettek le cuccot. Eddig egyszer volt, hogy valami járókelő felbontotta. Akkor megpanaszoltam, az Amazon meg újra elküldte a cuccot.

Akkor rákérdezek:

Kína - Magyarország
YANWEN

    2018-10-18 17:00     Arrive at destination country post office
    2018-10-17 17:00     Arrive at destination airport
    2018-10-15 17:00     Departure from airport
    2018-10-14 17:00     In Transit
    2018-10-14 01:58     Despatched from sorting center.
    2018-10-13 22:53     Process completed in sorting center.
    2018-10-13 20:14     Acceptance.
    2018-10-12 04:55     The item information was created by the seller.

A fentiek alapján a kínai elküldte, a Posta átvette.
Én meg kifizettem.
Itt Magyarországon, honnan, hova, mit kell küldeni?

Hát nem igazán... vannak kamu, generált követési adatok. Így játszák ki azt, hogy mindig ki kell tölteni a küldeményazonosítót. A legviccesebb, amikor minden küldemény azonos időközönként, ugyanazzzal a járattal érkezett, azonos óra perckor, csak a nap más :D Nem kamu... áá :D

Sőt, vannak olyan követési számok, amelyek utánozzák a regisztrált küldemény valamelyik nemtezi postájának azonosítóját. Persze olyankor nem a svéd vagy német posta oldalán mondják, hogy kövesd, hanem valami leharcolt kínai oldalon. Mert az valójában nem regisztrált, hanem kamu azonosító.

Adják-veszik is a tracking numbereket. Öcsémmel esett meg, hogy az eladó bizonygatta Alinak, hogy de mi átvettük a csomagot. És valóban, a tracking number szerint Budapesten át lett véve a csomag az adott időpontban, csak kár hogy a szomszédos kerület postáján. Sikerült végül Alinek megmutatni, nekünk hova szokott érkezni a csomag (melyik postára) és hogy neki hová érkezett. A posta semmilyen információt nem adott ki a címről egyébként (adatvédelem), ezért ha valaki ugyanebből a kerületből rendelt volna, akkor így jártunk!

Így én is jártam. Kaptam egy követési számot, ami látszólag jó volt.
Egyszer csak nézem, hogy csomag átvéve.
Azonos város, azonos posta, nálam és környezetemben csomag nem található.

Nagy nehezen sikerült eljutni odáig, hogy a csomag egy cég nevére szólt, cirka három kilométerrel arrébb.
Én magánszemélyként rendeltem, magán címre.

Elég sokat kellett harcolnom az Aliexpressel úgy, hogy az értékeléseknél is egyre-másra jelentek meg hasonló esetek.
Tipikus, hogy megértik a problémát, sajnálják, rajta lesznek az ügyön, mert nekik ez fontos, és ennyi.
Végül visszakaptam a pénzt, de nem volt egyszerű menet, mert általában elakadtak ott, hogy a csomagot átvették.

Volt egy másik esetem is ugyanezzel az átverési módszerrel, de az másik helységre szólt és ezért egyszerű volt nekik bizonyítani.

Nekem úgy tűnt, Ebayen erősebb a vásárlók védelme... persze nyilván ez is eset/fiókfüggő.

Anno velük telefonon is beszéltem, de már nem tudom pontosan, milyen ügy kapcsán.

Mindenesetre utánajárás hiányában könnyen bukja az ember a pénzt ilyen esetben, és a csalók is fifikásak.

Szerk.: Az is lehet, hogy Paypal supporttal beszéltem.

Azért ezt elég jól kell csinálni, hogy ne lógjon ki a "lóláb".

Egyébként nyilván mérlegelnek - a vásárló előélete, az eladó előélete, hasonló bejelentések megléte, ilyesmi.

Nekem olyan is volt, hogy kérdés nélkül visszaadták a kifizetett pénzt és tiltották az eladót valamiért (régen), ill. olyan is előfordult, hogy a felületen jelezték, hogy probléma lehet az eladóval és jelezzem, ha nem érkezett meg a küldemény.

Nekem olyan volt, hogy 2 reszletben volt a fizetes. Egy tracking.
Az egyiket ide a masikat oda itelte a paypal.
Meg szerencse, hogy valami 20e vs. 180eFt -rol volt szo, es a 180eFt-os tetelt kaptam en meg. Szoval csak 20e-t buktam.

Mind a ket tranzakciora dispute, mind a kettore ugyanaz a tracking code megadva. Az egyiket megis nekem a masik dispute-ot a masik felnek iteltek meg.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Azért csodálkoznék, ha nyugaton pl. a futárcégnél nem lehetne megtudni egy reklamációs esetben, hogy milyen címre szállították le, mi volt a címzés (név és cím), és ha valaki átvette, akkor kicsoda (illetve milyen aláírás lett, ha kértek).

Nekem pl. rendszeresen előfordult, hogy kiírta a rendszer, hogy kézbesítve. Közben otthon voltam és nem csengetett senki. A tracking rendszerben meg láttam, hogy átvette Russel. Egy esetben meg aláírást láttam.
Ott ez elég is volt, mert tudtam, hogy az Estate Office egyik dolgozója Russel, szóval el kell sétálnom 2 utcányira az irodáig, és majd ott megkapom a xaromat.

De amiket itt olvastam a magyar postáról, pl. hogy keresed a csomagot és nem adnak róla infót, mert személyes adatok, az azért erősen megnehezíthetné a bizonyítást. Mindkét oldal számára.

ha olyan peched van, hogy ugyanabban a korzetben esetleg keruletben vettek at, ahova te is kerted...
a paypal rohadt gyorsan leraz, ha nem tudod vhogy bizonyitani neki a dolgokat.
mert ugye az elado mutatja a trackinget, hogy atvettek, de te mit fogsz mutatni?
a posta elzavar, mert o a megadott cimre vitte a cuccot.
azt meg nem fogjak az orrodra kotni (max. ismeroskent es nem hivatalosan), hogy ki vette at.

A vásárlás az ebay-n történik, nem a paypal-on.
Nemrégiben kettőt reklamáltam ebay felületen keresztül. Ezt nagyon utáják, mert az ebay ilyenkor minusz pontokat ad, és a végén letiltja őket. Ezért küld az eladó rögtön az eladás napján levelet:
- ne adjál negatív vagy semleges értékelést, de mindig 5 csillagot
- ha problémád van, fordulj közvetlenül hozzá, és ne a hivatalos reklamációs csatornát használd
- ha hatvan napig nem érkezik meg a csomag, akkor újraküldi, vagy visszafizeti, csak -"-

A hivatalos csatornán 1 napon belül reagálnak és bármit kérsz, akkor is a visszafizetést választják.

És a csattanó: Minkét esetben a tracking bemásolásával kezdtem a reklamációt. Az egyik eltűnt az éterben (tán a lezuhant maláj géppel jött ;)), a másikat állítólag átvette a Posta. Mindez mindegy volt - fizettek. Persze ezek <$10 értékű cuccok voltak.

Érzésem szerint az ilyeneket belekalkulálják. A saját tapasztalatom szerint <5% az elveszett küldemények száma. A drágább dolgokat meg valódi követéssel küldik. Van ebay követési szám is, amely akárhány szállítót összefog. Működik is!
Igaz usából legalább 9 átpakolással 5 szállítóval megérkezett ide 5 saroknyira 6 nap alatt. Az 5 sarkot pedig 12 nap alatt tette meg. Ez kézenfekvő, hiszen a sarok nem repülő. :-D

Nekem ki sem hozzák már a csomagokat, csak bedobják a papírt róla. Ma elkaptam a postást (pont kint voltam) mikor bedobta a postaládába az értesítőt. Kérdezem, hol a csomag? Azt mondja, hát bent a postán, ő nem hozza ki őket. Az értesítőn csak ennyi szerepel: külföld. Bent pedig a postán már múltkor is anyáztak, hogy se szám, se az hogy hány darab csomagról van szó nincs rajta. Végül kiderült 6 csomagra 1 db értesítőt dobott be. Szóval nem kell csodálkozni azon, ha eltűnik valami, az egész egy vicc társaság.

Ha sima levélküldeményként adnak fel valamit és nem ajánlott levélként vagy csomagként, akkor nem nagyon tudnak mást ráírni. (Az, hogy doboz, az semmit nem jelent, 2 kg alatt minden levélküldemény. Illetve most már van egy méretbeli limit is 32x23x2,4 cm, ez régen a Magyar Postánál nem volt, aztán beütött a nemzetközi egységesítés.

Kínai posta meg, hát.. Khm. Viccesek néha ott is.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"ez régen a Magyar Postánál nem volt, aztán beütött a nemzetközi egységesítés"

Lófaszt ütött be. Az van, hogy tavaly óta a királyi posta képtelen ezeket a levélküldeményeket kézbesíteni emberhiány miatt, így hoztak egy szabályt, hogy ami nem fér be a szabványos postaládába, azt nem viszik ki házhoz. Nálunk az öreg kihozza mindenképp, mondta, hogy nem akar se engem, se a postán ülőket szopatni, neki meg elfér a biciklin. Én már várom, hogy a levélküldeményekre is megszűnjön a posta monopóliuma.

--
https://iotguru.live

Ebből most nem sokat értettem, hogy kinek mi volt a baja és mivel.

Az egészben az a legszebb, hogy külföldről-belföldi vagy belföldről-külföldi címre fel tudsz adni nemzetközi postaegyezmények szerinti maximum 2 kilogrammos és maximum legnagyobb méretét tekintve 90 centis bármit, mint levélpostai küldemény. De belföldről-belföldi címre csak akkor, ha belefér a szabványos levélszekrénybe, különben csomagként adhatod csak fel. Mindezt azért, mert a nemzetközi egyezmények kötik a posta kezét, de belföldön gyakorlatilag azt csinál, amit akar.

--
https://iotguru.live

Hol érdekli a kinti postát, hogy Magyarországon milyen a szabályozás?

Nekem pl. most azért kell valamit 0.65 font helyett 2.80-ért küldeni, mert 2,5 centi helyett 2,8 centi a vastagsága.
Mert ez a szabály, hogy a large letter az 2,5 centiig tart. Utána már small parcel.

Függetlenül attól, hogy Piréziába, a Marsra, a szomszéd utcába vagy hová küldöm.

Én el tudtam küldeni Indiába is levélként a vastag csomagot. Meg kell nézni, hogy a posta által kibocsátott országlapokon mit írnak, mert ebben az esetben az a mérvadó.

Sajnos, nálunk mindkét postán időnként okosítani kell a dolgozókat, mert nem ismerik a posta által meghatározott feltételeket, nyomtatványokat (pl. CN 2x) és árakat(!). Időnként még a belföldi csomagfeladással is gondjuk támad, miután határozottan ragaszkodom ahhoz, hogy ők nyomtassák ki az előzetesen online kitöltött címiratot az általam megadott címiratszám alapján.

- Azt úgy nem lehet! Diktáljam be az adatokat!
- De lehet, kérem nézzen utána!"

És tényleg lehet, és még örül is neki, hogy milyen könnyen és gyorsan megvan a csomagfelvétel.

Az árral kapcsolatban vicces és felháborító eset volt az, amikor Romániába küldtem levélként valami apró alkatrészt és a posta alkalmazottja nem akarta annyiért felvenni a levelet, amennyi a posta által kiadott hivatalos díjszabás meghatároz. Szerinte az túl olcsó, biztos elírás és majd ráverik a különbözetet. Itt sem engedtem, felvette.

Na ma voltam bent, szerintem 8 küldeményemet hagyta el a posta.
Keresték vagy 15 percig, hát nincsen meg..

Postás kisasszony: Hmmmm.. pedig emlékszem. Lehet hogy ez az a postás, aki kétszer dobta be több helyre ugyanazt az értesítést. Nem Ági?
Ági: 3669?
Postás kisasszony: Igen az.
Postás kisasszony: Nem jött magának 8 csomag korábban?
Én: Nem, 6 jött a legutóbb.
Postás kisasszony: Hát mindegy.. Szerintem ez az lesz. Ha a telefonszáma rajta van a csomagokon, akkor úgyis értesítjük visszaküldés előtt.

Magyar Posta sz*rjon sünt!

Ti mit csinálnátok? Kettő tracking number szerint már megjött Magyarországra 12.02-én.
A 10 munkanap 12.21-én telik le.

MPL: címre hozott már csomagot, de megjelölték mint ismeretlen cím. Ügyfélszolgálattal levelezek, de értelmes válasz nem jön. cserébe visszavitték a feladónak, feladó futárnak átadja, csomag másnap a kezemben. 2 napra rá ír a posta hogy megoldották a problémámat, lezárják az ügyet...
Ilyenek miatt kerülöm öket.

Adok gyufát.

Jó 15 évvel ezelőtt, még a CD-DVD másolgatós korszakban ment haverok közt a sírás, hogy folyton letűnnek a CD-k a postán. Egyik havernak épp akkortájt szántotta be az APEH a cégét, ezért maradt neki pár tucat patkánycsapdája. Tesztelési és nevelési céllal, ezért lecsomagolt 10 db. felhúzott patkánycsapdát CD méretűre, és szépen feladta az ország 10 különböző pontjára.
Három küldemény el is érte a címzetteket, a többi eltűnt a rendszerben. Viszont a helyi postai alkalmazottnak hetekig be volt kötve a keze és nem nézett a haver szemébe. Úgyhogy, részben sikeresnek lett a project nyilvánítva.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

mondjuk aki 4 okostelot belerak egy ilyen szarba, meg egyedi pcb csinalta hozza..
az arabol tobb tucat sima szarkopkodo es fingszagu dobozt csinalhatott volna.

elképzeltem mikor az amcsi vámos kinyitja, oda se kell többet menni :P

No rainbow, no sugar

Hát ez qrva jó. De hogy az amcsik ilyen lopósak legyenek, azt nem hittem volna.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

Dehogy választható!

Ha a Hermes hozza ki, akkor örülhetsz, ha valahol megtalálod. Volt már, hogy leadta a 8. szomszédnak (egy családi házban), aztán bedobott egy cetlit, hogy a 3. szomszédba (ami egy 6 lakásos társasház) adta oda.
Mi meg nyomozhattunk. Úgy lett meg, hogy ajtótól ajtóig jártam és becsöngettem érdeklődni.

Meg csomószor csak leteszi az utcára. Vagy beírja, hogy a biztonságos garázsban hagytam. Nincs garázsunk.
Vagy beírja, hogy bedobtam a kertbe. De biztos kurva nagy szél volt, mert a kertben nincs.

A postás visszaviszi a postára, ha nem vagyok itthon, a többi futár beadja a szomszédnak, vagy visszaviszi és később kihozza újra. Egyedül a Hermes az, aki viccesebbnél viccesebb dolgokkal szórakoztatja a lakosságot.

A múltkor az egyik szomszédnak jelzett a telefon, hogy update van. Megnézte, hát sikertelen lett a kézbesítés 1 perce, mert nincs otthon. De mivel otthon volt, és ott volt a futár száma, hát felhívta, hogy itt vagyok, ne vidd már el, baszod. De a futár az alatt a 2 perc alatt, hogy, hogy nem, már kb. 40 percnyi távolságot megtett az autóval, és mondta, hogy ő vissza nem megy már a másik kerületbe.

Na bocs, sok feleslegeset ideírtam, csak felmegy a pumpa.

Jo hat Hermessel szopassa magat az akinek ket anyja van :D

Egyszer engem is megszivattak (gyakorlatilag az erkelyrol uvoltoztem a futarnak ,hogy varjon mar itthon vagyok mert kozel 12 ezredmasodpercet vart csongetes utan es mar fordult is ugy ,hogy a csomag nem is volt a kezeben csak a papir. Fel is nezett es gyorsitott leptekkel ment a kocsihoz termeszetesen nem ertem utol...)

Ez utan en csak olyan helyrol rendeltem ahol DPD vagy Amazon sajat futarja hozza a cuccot) illetve melohelyi rendelesnel nem tudjak az utcan hagyni.

Olvasom ezeket a Hermes-es rémtörténeteket és azon csodálkozom, hogy ha ezek ennyire mesebeli szolgáltatást nyújtanak (hoztam is, meg nem is), hogy tudnak még egyáltalán létezni?
Vagy annyira sok csomagot szállítanak, hogy ez a sok negatív eset "elhangyagolható" szerintük?

Azta bakker. Van ott aztán mindenféle fajta emberke. Az egyik csajon röhögtem. Alig bírja el, de mindenképpen lenyúlja. Meg utcáról nem is látható társasház udvarra is bemennek.
Amúgy nem is rossz a fogalom: (már ha jól fordítom) "veranda kalózok"

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

De, néztem a videót. Meg néztem a police.hu "Közérdekből nyilvános körözések" oldalát, ahol 3 elfogatóparancs van kifüggesztve önkbíráskodás és egy közösség ellen izgatás vétsége miatt ismeretlen helyen tartózkodó, P. Tamás ellen.
Őszintén, a Tolvajkergetők nem az igazságtól, a bűnüldözésről, a rendőröknek való segítségről szólt.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nem nézted végig mert akkor megértetted volna, hogy az "önbíráskodás" vádja és a lefolytatott eljárás milyen törvénytelenségek sorozata mentén történt.

Mindeközben a nyolcvan éves öregasszonyt agyonveri két cigány purgyé ami gyerekcsíny a tisztelt fővárosi bíróság szerint... csakhogy teljes legyen a kép.

A probléma ott kezdődik, hogy megáll az önbíráskodás. Ugyanis csak abban az esetben ad felmentést a Btk. ha az cselekmény közben próbálod megvédeni a tulajdonodat. Tehát, ha valaki megpróbálja elvinni a biciklidet és pofánrúgod, az birtok védelem. Ha nyomkövetővel végigköveted fél városon, hogy pofánrúghasd, az önbíráskodás. További probléma, a csoportos elkövetés.

Elismerem, jogtechnikailag nagyon szerencsétlen a per levezetése, ahogy voltak rendőrségi eljárási hibák is. De ezt majd tisztázzák másod vagy harmadfokon. Addig meg biztosan jól fog fogyni a póló és a Tolvajkergető könyv.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Én szeretem Tomcatet, mert olyan szépen tud beszélni és már-már Steve Jobs szinten tudja az emberek fejében manipulálni a valóságot. Nem is értem miért nincs a parlamentben. Oh, wait...
Visszakanyarodva a jogászkodásra. Az önbíráskodás elég egyszerű paragrafus, nem úgy mint a pilóta nélküli robotrepülőgépek jogállását szabályozó légügyi saláta.
Elevenítsük csak fel:


"Btk. 368. §

    (1) Aki abból a célból, hogy jogos vagy jogosnak vélt vagyoni igénynek érvényt szerezzen, mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
    (2) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha az önbíráskodást
        a) fegyveresen,
        b) felfegyverkezve,
        c) csoportosan,
        d) védekezésre képtelen személy sérelmére követik el.
    (3) Nem valósul meg önbíráskodás, ha az erőszak vagy a fenyegetés alkalmazása az igény érvényesítésének megengedett eszköze."

Mi is történt ebben az esetben? Barátaink elidultak biciklit keresni csoportosan. Megtalálták az illetőt, szó, szót követett. Valaki rátámadt valakire. Jöttek a rendőrök, stb.
Kezdjük az egyszerűbb részével a dolognak. A csoportos súlyosbító tételbe nem lehet belekötni. Ezért nem lett volna szabad elhívni a barátait, hanem egyedül bátornak lenni. Mint mondjuk ahogy a TV stábok csinálják.
A csipet csapat célja jogos vagyoni igény érvényesítése volt. És itt jön a csavar, ugyanis nem számít ki ütött először, mert a törvényben szerepel a fenyegetéssel való valamilyen cselekményre való kényszerítés. És itt álljunk meg meg megint egy pillanatra. Jogi szempontból a fenyegetés lehet bármi ami félelmet kelt. Pl. Az is, ha 3-4 kistesó megjelenik csoportosan és néz. A verbális vagy fizikai erőszak már csak ennek a pepita változata.

Miért hibás ez az eljárás? Mert mind a rendőrök, mind a bíró Tchibo-t (a legtöbb ami adható) akartak csinálni. Ezért lett az eljárás vége testi sértés és garázdaság.
Ettől még az alap cselekmény él.
Az igazat megvallva, én is szeretném, ha új eljárás lenne az ügyből. Mindenki megkapná a maga jutalmát és Tomcat újból szabad emberként színesíthetné a magyar valóságot.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Tehát nem követem nyomkövetővel a fél városon át...
Hanem a nyomkövetős laptopom kiírja az elkövetőnek: TOLVAJ!
...aki persze védekezésre képtelen, szívrohamot kap és meghal.
A kiírás indításának módjától függően mindez lehet csoportosan elkövetett is. Mondjuk szólok a lopottlaptopkövető-operátornak és ő indítja az üzenetet.

Az igény meg csak jogosnak vélt, mert a tolvaj nem tolvaj. Csak kölcsönvette, mert lemerült a telcsije.

Végre egy törvény, amit én is értek! :-D

Önbíráskodást csak személy követheti el személy ellen.
Te egy személyt megfigyelhetsz,követhetsz, információt gyűjthetsz róla, a hatóságnak ezt átadhatod, de nem léphetsz fel vele szemben, nem játszhatsz hatóságot. Régebben volt az Gepárd csoporttal együttműködő, civil rendszámvadász csapat. Majd 10 évig csinálták a dolgot saját laptopokkal, a forgalom figyelésével. Talán ha egy-két alkalommal volt szó róluk a médiában.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Majd 10 évig csinálták a dolgot saját laptopokkal, a forgalom figyelésével."
Igen és mivel túl jól dolgoztak, ezért őket is ellehetetlenítette a rendőrség (nem szolgáltatnak adatot). Vajon miért? Csak nem kapnak ők is a ... de hát ilyet ugye nem írunk le. Egy normális országban a rendszámok adatbázisának nyíltnak kellene lennie legalább annyira, hogy simlis-e az autó, illetve milyen típusú és színű. Azonnal lehetne közösségi alkalmazást írni, ami futhatna a navigáció mellett és figyelné az úton haladókat és jelezné a rendőrségnek képpel, hellyel és időbélyeggel, amikor feltűnik egy lopott (vagy jobb szoftver esetén: cserélt rendszámú) autó. A mostani korlátozott lekérdezésű rendszer egy vicc, a bűnözőket védi.

Persze mindig a személyiségi jogokra hivatkoznak (egy autónak is biztos van ilyen), bezzeg az USA-ban, oh wait.. még a házakról is minden információ elérhető.

Mindeközben a korrupt, geci, bűnözővédő, stb. magyar rendőrség, nyílvános honlapján:
http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/nyilvanos-korozesek
Felhívnám a figyelmedet a Jármű kőrözések és az alatt a Közútijármű kőrözés almenüre.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Van itt pár probléma:
A rendszámcserés autót nem fogja senki bejelenteni a rendőrségre, mert nem lopják. Sokkal gyakoribb, hogy egy tákolt autóra tesznek, egy azonos típusú és színű totálkáros autónak a rendszámát. Van amikor a rendszámot lopják, de ilyen esetben a sértett tulajnak kellene a rendőrségre mennie, mert ha csak elveszettként pótoltatja a rendszámot nem lesz belőle rendeőrségi eljárás.
A rendőr csak azzal tud valamit kezdeni, ami eljut hozzá.

Az autóvadász tevékenysége becsülendő, de rendőri szempontból van két probléma vele:
Rontja rendőrségi statisztikát. Ez nem a rendőr hibája, hanem a dilettáns, korrupt politikusoké. Ugyanis ők adják ki, hogy CSÖKKENNIE kell a bűnesetek számának.
Erőforrásokat von el. Egy megtalált lopott autó kb. fél napra kivon egy rendőrjárőrt a forgalomól. Ugyanis az autóvadász megtalálja a kocsit. Tapsol, megpörgeti a micsodáját és végzett. A járőrnek biztosítania kell, a gépkocsit a fellelés helyén, ha van rongálás, akkor helyszínelőt kell hozzá hívnia, értesíteni a tulajdonost, intézkednie kell a beszállításáról. Ha van elég rendőr, akkor ez nem probléma. De nincs, köszönhetően a dilettáns, korrupt politikusainknak.
Szóval, lehet ujjal mutogatni a rendőrökre, de ők olyan pozícióban vannak, mint a kutya farka. Addig amíg a dilettáns, korrupt politikusok mondják meg nekik mit és hogyan csináljanak, addig csak szarul tudnak rendőrök lenni.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

> Egy normális országban a rendszámok adatbázisának nyíltnak kellene lennie legalább annyira, hogy simlis-e az autó, illetve milyen típusú és színű

Külföldön minden jobb, a kerítés kolbászból van, Magyarország meg csak egy kis elmaradott sziget a tőlünk nyugatabbra és tőlünk keletebbre található Nyugati Országok között. :)

Az adatbázis, amit keresel, itt van: https://nisz.hu/hu/autoszkop

Használtam. Mi a konkrét ellenvetés?

Fizetős: ja, hát igénybe veszel egy szolgáltatást
Napi korlát: te naponta hányszor akarod rendszám alapján kideríteni, hogy "simlis-e az autó, illetve milyen típusú és színű"
Nepperek és vásárlók: ettől még használhatod te is, nem kötelező eladni/megvenni a lecsekkolt autót :)

Ha van egy faszán működő civil szolgálat, akik - elvileg - segítenek a rendőrségnek és nem a saját üzleti kockázataikat akarják csökkenteni, akkor azért lehetne kivételeket tenni, hogy mennyi a napi korlát és mennyibe kerül. A probléma akkor van, amikor a rendőrségnek nem érdeke az, hogy segítsenek neki.

Azzal lennének érdekelté téve, ha a BTK-ba ütköző biztosítási események kártérítését a rendőrség kasszájából kellene fizetni és nem az a kockázatközösség dobná össze, akik nem tudnak a megelőzésen kívül semmi tenni a kár csökkentése érdekében.

Tehát ha ellopják az autómat, akkor nem a biztosító kártalanít, hanem a rendőrség... mert ugye ők kaptak meg egy csomó olyan monopólium jogosítványt, amivel egy biztosító nem élhet.

--
https://iotguru.live

Plusz nem csak jogokat, de elvileg a költségvetésük egy részét is az ilyen feladatok ellátására kapják.

Persze az állami szervezetekben az a szép, hogy ha büntetést kapnak, akkor is az állampolgárok fizetik azt meg végül, hiszen közpénzből működnek. Szóval, ha ragaszkodnak ahhoz, hogy csak ők deríthetnek fel ilyen bűncselekményeket / találhatnak meg lopott vagy problémás autókat, de nem hatékonyak ebben, végül is ezt is mi fizetjük. Többszörösöen. A biztosítások magasabb árában. A tulajdonban esett károkban. A befizetett adók hatékonytalan felhasználásában, magasabb adókban.

> akkor azért lehetne kivételeket tenni, hogy mennyi a napi korlát és mennyibe kerül

És ilyen egyébként nincs? Mi van a polgárőr szervezetekkel, pl.? Ha nincs nekik, akkor miért nincs? Kérték, de elutasították, vagy meg sem próbálták? Ezekre én nem tudom a választ, de ha valaki igen, meggyőzhető vagyok. :)

"Azonnal lehetne közösségi alkalmazást írni, ami futhatna a navigáció mellett és figyelné az úton haladókat és jelezné a rendőrségnek képpel, hellyel és időbélyeggel, amikor feltűnik egy lopott (vagy jobb szoftver esetén: cserélt rendszámú) autó. A mostani korlátozott lekérdezésű rendszer egy vicc, a bűnözőket védi."
Ebből melyik mondatot nem értetted?
Pontosan most erősítetted meg amit írtam.

Én arra válaszoltam (és ezt jeleztem írásban is), amit egy "normális" országtól vársz el. Jelentem, az adatbázis létezik, és nyílt. Nyílt, mert bárki kérhet ki adatokat, azonnal, elfogadható áron, különösebb bürokrácia nélkül. Ha nyíltság alatt te azt érted, hogy állampolgárként tolhatod neki a select-csillagot, akkor van egy rossz hírem, ilyen valóban nincs.

Tudsz mondani olyan normális országot, ahol állampolgárként korlátlanul query-zheted a rendszámok adatbázisát? Nem költői kérdés, lehet, hogy van ilyen - hadd tanuljunk.

Például Új-Zéland:
https://www.nzta.govt.nz/vehicles/how-the-motor-vehicle-register-affect…
Még csak query sem kell, mert az egész letölthető CSV-ben is (ami ~1.1GB), típus, szín, évjárat, honnan származik, stb.. még VIN is benne van.

"The New Zealand vehicle fleet open data provides a point-in-time ‘snapshot’ of all vehicles currently registered in New Zealand. The data relates to currently registered vehicles as recorded on the Motor Vehicle Register (MVR) and is updated monthly, so data is accurate as at the end of the previous month. "

De UK-ban is DVLA-ból lekérdezheted ingyen az adatokat és van API-s elérés is automatizálásra. Annyi, hogy a tulajdonos-ra vonatkozó információk lekérdezését nem lehet automatizálni. De ugye erről szó sem volt.

Nocsak, úgy tűnik, hogy végszóra: Magyarország :D
https://index.hu/belfold/2018/12/26/januartol_sokkal_nehezebb_lesz_atve…

Bocs a nagybetűért, eredetiben így volt:
LEKÉRHETŐ LESZ AZ AUTÓ MŰSZAKI ADATAI, PÉLDÁUL A KILOMÉTERÓRA ÁLLÁSA, A JÁRMŰ BALESETI "ELŐÉLETE", S ELÉRHETŐEK LESZNEK AZ EREDETISÉGVIZSGÁLATON KÉSZÜLT FÉNYKÉPEK IS.
A tulajdonos személyes adatai továbbra sem lesznek hozzáférhetőek.
A rendszert az ügyfélkapun keresztül bárki, a jogcím igazolása és mennyiségi korlátozás nélkül igénybe veheti. A hivatalosan jármű szolgáltatási platformnak nevezett informatikai rendszert már teszteli a BM. Az ingyenes szolgáltatást várhatóan január végétől vehetik igénybe az autósok.

Tudsz mondani olyan normális országot, ahol állampolgárként korlátlanul query-zheted a rendszámok adatbázisát? Nem költői kérdés, lehet, hogy van ilyen - hadd tanuljunk.

Tudom, unjátok már, de: Finnország. Rendszám alapján lekérdezheted az autó tulaját, műszaki alapinformációit ingyen. Ha fizetsz (5 juró/lekérdezés), akkor a teljes műszki és tulajdonosi történet is elérhető címekkel, biztosításokkal. (Példa adatlap.)
--
Csaba

Komoly értelmezési problémák vannak odaát.
Nem azért követték, hogy pofánrúgják, hanem a pontos helyszín ismeretében tettenérésre hívtáj a tolvajokra a rendőröket. Aztán helyszíntől függően vagy őket vegzálta a rendőrség, ha egyáltalán hajlandó volt kimenni, vagy pedig végezték a dolgukat és elfogták a tolvajt tettenérés közben a rendőrök. Szinte úgy tűnik, hogy néhány helyen védettek a tolvajok.

Elvileg a bűnözőt az állampolgárok is feltartóztathatják a rendőrség kiérkezéséig. Persze ehhez az kell, hogy kimenjenek hívásra.
Másrészt, ha egy masszívan bedrogozott elmebeteget sikerül megtalálni, aki hol rohamában fetreng a földön, hogy örjöngve támad másokra, akkor nem önbíráskodás védekezni. Főleg, hogy a drogos kisangyal ütött először.

Az egész eljárás alapvető hibája, hogy először kihirdették az ítéletet a médiában, majd eljezdödtek a tárgyalások. A felvételek szerint pedig jó magyar szokás szerint, nem szó szerint írják meg a jegyzőkönyvet, hanem kény és kedv szerint. Amikor pedig az elhangzottakkal ellentétes gépelt jegyzőkönyvet sérelmezték, akkor megtiltottak minden felvételkészítést, hogy ne legyen bizonyíték. Minden hivatalos utat megpróbáltak tisztességes eljárás kérésére, ami helyett a szánalmas bohóckodás végén elítélték, s ha jól értettem, akkor európai jogsegélyt fog kérni, s nem vonul be letölteni olyan büntetést letölteni, amit egyértelműen törvénytelenül és önkényesen szabtak ki rá.

Persze, biztos jó móka 10 évig börtön és bíróság közt ingázni, hogy utána kimondják az ártatlanságát. Főleg miután évek óta szórakoznak vele. Persze, jó magyar szokás szerint, miért nem kussolt és nyalt be tövig, nem szabad felhívni a figyelmet a korrupcióra és a bűnözésre, mert az rontja az üzletet.

Khm...Tettenérés, mikor bűncselekmény végrehajtása közben kapod el az illetőt. Nem tettenérés, ha a kerékpár kikerül a látómeződből vagy GPS adatok alapján lokalizálod a helyzetét.
Nem védett a tolvaj, csak tiszta tényállások alapján intézkedhet a rendőr. Pl. egy zárt lakásba, csak akkor mehet be, ha megalapozott, hogy tényleg ott van az eltulajdonított érték. Az, hogy rámutatsz a lakásra, nem megalapozott az intézkedésre.

Létezik olyan dolog is mint kúria. Ha a bíró elfogult, megsérti az eljárásrendet, panaszt lehet tenni. A bíró megtilthatja a felvételkészítést, ha azt az eljárás befolyásolására akarják azt felhasználni.
Nyugodtan kérjen jogsegélyt, mert megalapozottnak látom.

Kérdezd meg erről Budaházyékat. Érdekes, ők nem léptek le, pedig nem 2 évre akarták/ják őket lesittelni.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Jó ez a fingspray. Át kellene önteni Gucci feliratú parfümös dobozba, aztán hadd lopják!