NAS legózás

Ha esetleg megbolondulnék, és magam szeretnék összelegózni NAS-t (alaplap, táp, ház) valami integrált alaplapos megoldással (egyelőre bőven nem lenne nagy terhelése), akkor mit javasolnátok? Pár paraméter:

- van itthon 2x4 GB DDR3 HyperX Blu RAM elfekvőben, kár lenne parlagon hagyni
- x86 proci kellene torrent miatt
- DLNA kell
- 1 x gigabit lan elég
- SATA port jó lenne 2-nél több
- legalább USB3.0 sem ártana USB2.0 helyett
- 2-3 gép backup, telefonok adatmentése, távoli elérés, esetleg wordpress alapú weblap kiszolgálás

Szünetmentest tennék rá Schuko aljzatost. Keretösszeg mondjuk 90k (visítva 100k) nagyon plafon (HDD nélkül).

Ha esetleg a DDR3 RAM már kuka lenne ezekhez, akkor a keretösszegbe férjen bele mondjuk 4-8 GB RAM is.

Hozzászólások

Én otthoni szerverként még mindig a passzív hűtésű miniITX alaplapokat kedvelem. Vannak benne ma már igen erős integrált procisak, 2 vagy 4 db SATA, 1 vagy 2 ethernet ... van választék.
Tápként ATX-nek kis terhelésen túl nagy az önfogyasztása, a picoPSU-s dobozok jöttek be (például az LC power 75 vagy 90 wattos kis házai). Szintén zéró ventillátor.
Diszk terén a 2,5"-os sokkal takarékosabb, de 3,5"-ban van nagy kapacitású. Szoftver RAID1 szintén alap nálam, így 2 db diszk az nekem kell bele.

Valamilyen passzív mini-itx alaplap (például ASROCK J3455-ITX, J4205-ITX), cooler master elite 110 ház, kész. (Mondjuk a ramjaidat el kell adni/cserélni, mert a miniitx-es lapokba általában so-dimm megy.) A költség keretből bőven kijössz, még hdd is fér bele.

En erre egy HP ML10v2-t vettem, azota routerkent is ez szolgal. Javasolt es aludni is lehet mellette :D
Hdd nelkul G-s procival 4 giga rammal volt 60k 2 eve

Ha ITX akkor négy SATA port alá én sem adnám: ASRock J4105-ITX.

Van 4 Asrock Q1900-ITX lappal szerelt epitett gep (NAS vagy HTPC) a kornyezetemben, ezek kozul 3-ban nem mukodik a VGA kimenet, csak a HDMI vagy a DVI. Gondolom az integralt DisplayPort - VGA konverter hibasodott meg. Volt 2 lap, ahol menetkozben romlott el (vagy a TV volt erre dugva es egyszercsak nem volt kep, vagy a telepites volt ezen a csatlakozon at vegezve), a harmadik lapnal pedig sohasem volt hasznalva ez a csatlakozo, viszont egyszer kellett volna hibakeresesi cellal es nem mukodott (hiaba tekergettuk jobbra balra a beallitaosat az biosban). Amelyik lapon megallt a VGA ott a HDMI vagy a DVI mukodott (nem neztuk at az osszes portot, de miutan nem ment VGA-n keresztul, bedugtunk valami mast es az jo volt).

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

A gyakorlatban nem ez a szűk keresztmetszet, mert a belsejéhez biztosan sok alternatíva van, akár új akár a használt piacon...

A kompromisszumok, akkor jönnek, ha számít mennyit fogyaszt, hogy néz ki, és milyen hangos lesz a végeredmény, és mennyi munkaórát tudsz/akarsz beletolni.

Aztán, még mielőtt hardvert választanál, milyen oprendszert futtatsz majd rajta?

Ha ez is megvan, akkor az alkalmazásokat összeszedni, beállítnai, majd az évek során frissítgetni - ez lesz az igazi móka ;)

Összességében csak akkor ajánlom ilyenbe belefogni, ha tényleg érdekel és szívesen csinálod az összeszerelést, és az üzemeltetését is.

Egyéb esetben ennyiből kijön egy jófajta Synology is - amit egyszer összeraksz, beállítasz, és az első diszk haláláig nem kell vele többet foglalkozni.

Mondom ezt úgy, hogy elég sokfélét összeraktam már, az otthoni NAS-tól a virtualizációs cluster alá valóig. Jelenleg egy "pimpelt" (friss U-Boot, Debian pendrive-ról bootolva, saját szoftver összeállítással) NSA-325 amit használok, de már (remélhetőleg) úton van egy ilyen is:
https://kobol.io/helios4/

--
zrubi.hu

nem tudom mit értesz "értelmesen" alatt...
Mivel a vas még nincs nálam, így kipróbálni sem tudtam.
De azért ez is csak egy ARM, és a 2Gb RAM jóval töb mint egy átlag NAS-ban, de azért ez is elég szűkös - ha nem csak a NAS feladatokat akarod rábízni.

mondom úgy, hogy a jelenlegi NAS-om 512 Mb RAM van :)
És ezen is meglepően sokminden elfut - ha értelmesen van konfigurálva.
--
zrubi.hu

Ezért érdekelne, hogy egy kezdő és haladó linux tudás közötti tapasztalattal mennyire konfigurálható be mondjuk egy OpenMediaVault egy ilyen legózott NAS-on? Ha egyszer bekonfiguráltam, a frissítésekkor kell ezekkel újra szórakozni, vagy frissülnek a csomagok és annyi? Mert egy egyszeri konfigurálást még tudok vállalni, de nem akarom minden frissítés után újra feltúrni az egészet, hogy épp mi kavarodott össze.

Ezért vacillálok a gyári meg az épített között, mert a gyárinál nagyon komoly szoftvert kap az ember, könnyen használható felülettel, míg egy építettnél neked kell ezeket beállítani. OpenMediaVaultban van pl snapshot lehetőség, mint mondjuk egy Qnap NAS-nál? Azt a szolgáltatást nagyon dicsérik.

Egy ASROCK J5005 már nagyon komoly alaplap, gyári nasból ilyen teljesítményt 150+ környékén sem kapni jelenleg. Oké, ennek valószínűleg a töredékét használnám ki, de nem 2 évre akarom megvenni, hanem legalább 4-5-re.

OMV-t nem próbáltam, de más egyéb előre összerakott "NAS szoftvercsomagokkal" szerzett tapasztalatok alapján:

- Ha kompatibilis a vassal ami neked van, az már fél siker. Ha nem, akkor jobb ha nem is küzdesz vele tovább.
- Ha nem borítod fel kézzel az általa igényelt függőségeket, akkor kevés probléma várható.
- Ha az OS+alkalmazások NEM az adatdiszkeken laknak (hanem pl külön SSD, SD, pendrive), az sok problémától megvóv. Olyanoktól is, amit lehet csak a következő diszkbővítésnél jönne elő.
- Ha van rendszeres backup-od...

A snapshot az a rendszer alatt lévő filerendszer képessége, a GUI-val max ennek a használatát tudják megkönnyíteni.

Továbbra is az a véleményem, hogy csak akkor érdemes ilyennek nekiállni, ha a végső megoldáshoz vezető út is érdekel, nem csak a végeredményt szeretnéd használni...

Lehet csábító az olcsónak látszó többlet teljesítmény, de azért neked rengeteget kell szívni/dolgozni, hogy a végeremény hasonló legyen mint egy jól összerakott gyári NAS esetében.

De ha értesz hozzá, akkor nyilván, sokkal jobban az igényeidre is szabható lehet a végeredmény, mint egy gyári sablon megoldás.
--
zrubi.hu

Szerintem az OMV elég egyszerű, nem kell hozzá mély ismeret. Lehet úgy is, hogy önállóan rakod fel, meg úgy is, hogy egy debianra. A frissítés sem bonyolult, rendszeresen érkezik az OMV-hez is.

Van benne docker támogatás, a felületen beállítható módon, azzal már egy csomó extra kiegészitőszolgáltáltatás is pofon egyszerűen használatba vehető.

Nekem csak az volt kicsit trükkösebb, hogy KODI-t is akartam rá, ami egyidejűleg nyomja ki a hangot optikán és hdmi-n.

Szerintem is 4 SATA-s mini-itx passzív alaplap legjobb alá. Nekem pár éva kb. 60kFt volt + diszkek. Azt hiszem ilyen erős gyári NAS árban ennek több mint kétszeresénél kezdődik, és ez is csak kb. 30W-ot eszik 3 db hdd-vel meg pár ráaggatot usb-s bigyóval.

Maga a lap passzív hűtésű, de van a házban pár csendes venti a diszkek miatt.

Én most erre a konfigra szavaznék:

https://www.asrock.com/MB/Intel/J5005-ITX/index.asp
Legolcsóbban (ebben a pillanatban) 37k
Memóriát persze csak a támogatott típust bele, ha nincsenek nagy igényeid, 4 gb ram tuti bele fog férni a keretbe.
De pl. bele való 8G: https://notebook-memoria.arukereso.hu/kingston/8gb-ddr4-2133mhz-kvr21s1…
Legolcsóbban: 30k

És így még marad 20-30 pénzed házra, tápra:
Ház: https://www.arukereso.hu/szamitogep-haz-c3085/cooler-master/elite-110-r…
14k-tól
Táp:
https://www.arukereso.hu/tapegyseg-c3158/be-quiet/pure-power-10-300w-br…
Mondjuk 15k-tól.

Ez így mondjuk durván egy százas, de persze lehet még spórolni, csak szerintem nem érdemes.

ASRock lapokkal egyébként egész jó a tapasztalatom, több gépet is raktam össze hasonlókkal, a memóriára kényesek, de más nyűg nem volt még velük. A Coolermaster Elite 110 élőben meg egész jól néz ki, csak ritka sz*r szerelni. :)

Nalam az otthoni home server egy CFI A7879 hazban csucsul, amibol eltavolitottam a gyari ventillatoros tapegyseget es a helyere egy 120W maximalis teljesitmenyu Pico PSU kerult egy 80W maximalis teljesitmenyu kulso, 12V-os tapegyseggel. Alaplapnak egy 4 SATA csatlakozos, 2 darab GbE porttal rendelkezo Gigabyte GA-J3455N-D3H lapot valasztottam. Ebbe kerult 2db 4 GB meretu DDR3L SODIMM. A haz 4db disk fiokja lett rakotve az alaplap 4db SATA csatlakozojara. Rendszer gyanant ketto darab olcso tipusu (Teamgroup) SSD kerult a gepbe (tukrozve), amihez az itthon tartott elfekvo keszletbol hasznaltam fel a Sil3124 csatoloval rendelkezo SATA vezerlot. A rendszer gyanant CentOS 7 kerult a gepre. Mivel a rendszer SSD-n talalhato, igy ha semmi nem nyul a diskekhez, akkor a gep teljesen neman, passzivan uzemel.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Egy ilyen kis miniITX-es NAS-hoz pl 4xhdd + SSD mennyire ajánlott a openmediavault?
Gondolok arra, hogy ha az OS az ssd-n van, és "senki nem piszkálja" a nas-t, akkor szépen lekpacsolja a hdd-ket, és csöndben van?

Intel Xeon E3 1220L v3 ... ilyen kell Neked ;)

Intel 7y30 vagy hasonló kaliberű procit jó lenne belerakni egy lapba. Eléggé kívánós a ~4.5W TDP és a teljesítmény is ígéretes.

---
- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

ASRock J3455M lap még kapható, abba elvileg bele megy a DDR3 RAM. Igaz micro ATX-es a lap, de éppen ezért is lehet olcsó, ha van esetleg egy bármilyen számítógépház hozzá akkor már csak egy kicsi csöndes táp kell meg a tárolók. Hátrány a csak 2db SATA, de van 3db bővítő hely, lehet bele még tenni bőven SATA kártyát, LAN kártyát ha kell.
NAS-okkal szemben az ár előny, a rendesen erősebb és bővíthető hardware, amin akár virtuális gépeket is lehet futtatni.
Nálam otthon hasonló, csak AMD-s még öregebb cucc megy szintén 2x4GB DDR3 RAM-mal. Proxmox alap rendszer, amiben akár VM, akár CT gépeket futtathatok. Megy rajta VM-ben software tűzfal, meg akár VM Openmediavault is olyan módon hogy a lemezeket át tudod adni neki a Proxmoxban.
Ez így igaz munkás, de csak egyszer kell rendesen beállítani és működik. Olcsón olyan funkciógazdagsággal aminek a közelében nem lesz egy sokkal drágább NAS. Ha meg csak tároló, letöltő gép kell és van rá pénz, akkor jó lehet egy gyári NAS is.

"- x86 proci kellene torrent miatt"

Itt mire gondolsz?

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Érdekelt a téma, kicsit nézelődtem, próbálgattam.
Elméletben összeraktam egy gépet az említett részekből:
Alaplap + proceszor passzív hűtővel: Asrock J5005-ITX ~ 37-40.000 Ft
Memória: Kingston KVR21S15S8/4 4GB (ez kompatibilis a lappal papíron) ~ 13.000 Ft
SSD: M.2 120GB ~ 10.000 Ft
Ház: CFI A7879 200W-os táppal hot-swap fiókkal ~ 25.000 Ft
Ez így HDD-k nélkül ~ 86.000 Ft össesen.
Néztem hogy Synology 4 fiókos nas 90-100.000 Ft

Gyakorlatban kipróbáltam az Openmediavault dolgot, és baromira bejött.
Azon túl hogy kezeli a RAID-eket, és megosztásokat, nagyon rugalmasan kezeli az OpenVPN-t, miniDLNA-t, bittorrentet,
lehet bele tenni virtualbox-ot és dockert is egyaránt. Számos plugin van hozzá, ami jól működik.

Bár nem ismerem személyesen a Synology rendszerét, szerintem jobban megéri egy ilyen gépet építeni, mert szabadabban lehet konfigurálni, míg a synology-n csak egy firmware fut, ami ideig óráig lesz naprakész.

Sajnos nincs lehetőségem, de jó lenne egy mérést végezni, hogy például használat közben melyik vas mennyit fogyaszt, és ezzel együtt milyen hangos :)

"Bár nem ismerem személyesen a Synology rendszerét" "míg a synology-n csak egy firmware fut, ami ideig óráig lesz naprakész"

Tényleg nem ismered.

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Az összerakott gép olyan csendes lesz amilyenre megépíted, amilyen csendes tápot, ventilátorokat raksz bele. Egy gyári NAS meg amilyenre megcsinálták, belenyúlási lehetőség kb. nulla ha nem tetszik az üzemi zaja.
Az összerakott jó esetben 3 év garanciás alkatrészekből áll.
Az összerakottra tetszőleges rendszert pakolhatsz, akár egy Proxmox vagy más virtuális gépet is és ezen az árszinten a teljesítményéből bőven futja több virtuális gépre is, például software tűzfalra és egyebekre. Egy gyári NAS ezt se tudná, vagy ha kb. már igen azt nézd meg milyen árszinteken.
Bővíthetőség szintén nagy előny az összerakott gép esetében.
NAS előny a kész rendszer (kevesebb időt kell bele tolni hogy működjön), a valamivel kisebb fogyasztás és méret, de kb. ennyi.

Nalam az alabbi konfiguracio "idle" fogyasztasa ennyi: https://cdn.pbrd.co/images/HNpsHpY.png (idle ez esetben azt jelenti, hogy minden szerviz (samba, tvheadend, oscam, avahi, netatalk, nginx, nehany django uwsgi, memcached, redis, scanbuttond es ami nem jut eszembe) fut rajta es feladatra var). Alkatreszlista:
- "CarTFT" 12V/7A tapegyseg, ennek a gyengebb es olcsobb variansa.
- Ebayen random eladotol megvasarolt 120W Pico PSU
- A korabban emlegett Gigabyte GA-J3455N lap
- 1db Samsung DDR3L 4GByte RAM modul
- 1db Kingston DDR3L 4GByte RAM modul
- 1db PCI Sil3124
- 2db Teamgroup L5 120 GB SSD
- 2db WDC WD60EFRX
- 1db USB Leadtek WinFast DTV Dongle Gold
- 1db USB Canon CanoScan LiDE 120
- 1db USB Alcor Micro AU9540 Smartcard Reader (benne 1db MindigTV elofizetoi kartya)
- 3db USB R828D/Panasonic MN88473 TV Tuner

Nalam a gepben nincs ventillator, tehat a diskek hangjan kivul, semmi hang nincs. A rendszer es minden szolgaltatas direkt az SSD-rol fut (kiveve ugye a storage), ezert a hd-idle par perc utan lekapcsolja a merevlemezeket, hogy ez a hangforras is megszunjon.
---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

nekem is node304 van. viszont a 6 sata portos mitx kihívás. főleg, hogy olyat akartam, ami mellette képes ssd-t is kezelni, hdmi 2.0val.
így lett a nasomban gémer itx deszka (asrock fatal1ty z270 gaming-itx/ac). :D
mondjuk nem raktam rá fel omv-t, igazából teljesen jól elvan egy ubuntu+kodi+samba trióval.

Nekem ez van összerakva (nem értek a Linuxot nagyon)

G4400T
Gigabyte microatx lap
Arctic alpine 12 passive Cooder
Régi microatx házban
Be quiet 300w táp
4gb ddr4 RAM
64gb SSD a rendszernek
2x1tb winchester

Totális csendben van

Szoftver OMV,
Aktiválva a média szerver, flexget, torrentezik, filmeket oszt az otthoni hálóra.

Laikusként kellett 2este beállítani, azóta csend van, működik

Hát nem tudom én akkor rágtam be rájuk amikor kijött a 6-os főverzió és a DS1010+ nem kapta meg mert 5 éves elmúlt ugyanakkor a frissebb de gyengébb HW megkapta.

Én most raktam össze egy saját vasat.

Összehasonlításképpen a DS918+ J3455CPU-val s 4GB RAM 180e körül mozog.

Én meg a következőt raktam össze:

Alaplap: Asrock J4105B-ITX
Memória: Crucial 2x4GB DDR4
Ház: Fractal Design Node 304
Táp: Be Quiet 300W

A szervert 99e-ből kijött, ha hasonló tudású J3455 CPU-s alaplappal + 4GB DDR3-al raktam volna össze akkor meg 85e-ből kijött volna.

Plusz még tettem bele 20e-ért egy HP420-as raid vezérlőt.

S mehetne rá akár xpenology-t de valszeg OMV megy majd rá:)

Egy ilyen már ettől jóval többet is elbír. Virtuális gép, pl. Proxmox, benne VT,CT gépek pl. software tűzfal (plusz LAN kártyával) stb. OMV is mehetne úgy hogy virtuális gépként a HDD-ket át lehet adni neki.
Ezt nem hozod ki gyári NAS-ból, kétszer drágábban se.
Mondjuk ennél a lapnál a 2db SATA azért korlát. De USB-t is lehet használni még HDD-nek.

"Egy ilyen már ettől jóval többet is elbír. Virtuális gép, pl. Proxmox, benne VT,CT gépek"

Nálam pont így van. Kicsit régebbi alaplap (Q1900DC-ITX, 4db SATA port), 16GB RAM, proxmox. Virtuális gépekben illetve konténerekben fut ami kell (2 xpenology vm, pár debian konténer). Mondjuk mostanában nincs nagyon kihasználva.

Régebben emlékeim szerint 16GB volt ott. Aztán ha jól tippelek per channel-re változtatták, így lett belőle 8GB, azaz ha csak 1 foglalat van akkor 8GB, kettő esetén 16GB.

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

O bazz, engem anno ugy tajekoztattak, hogy foglalatonkent 4-4, osszesen 8, es hiaba volt otthon nem hasznalt 8 gigas ddr3, csak rafizetessel tudtam az 1x8-at, 2x4-re valtoztatni. Ah, ki kellett volna probalni es nem elhinni, amit a specifikacioban irnak. Lehet, hogy a J3455 is mukodott volna ezzel a rammal?!

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Gigabyte a J3455-os lapom, Asrock volt a J1900-as. Azert nem hittem, hogy menni fog, mert az Asrock irja a J3455 eseteben (es irja a J1900-as lapnal is), hogy DDR3 es DDR3L SODIMM is jo bele, viszont nem kapcsolt be a lap 2 gigas DDR3 SODIMM modullal (viszont elfutyulte, hogy nincs benne ram, ram tesztelve masik gepben, ott ment). Ezutan megneztem az ark.intel.com-ot, ahol a 8G maximumot irta, es emellett kerek perec csak a DDR3L szerepelt, mint kompatibilis tipus, ezutan ugy voltam vele, hogy az alaplapgyartok hazudnak.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

5 év azért az elég sok idő. Valamint biztonsági javítások még mindig jönnek ki rá (2018-06-25 az utolsó, 5.2-5967-8). Ez meg így 8 év, Zyxelre lesz nyolc év után? :D
--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Valóban indokolt a 2x4gb ram, vagy csak úgy voltál vele, hogy legyen annyi, aztán majd jól jön?
Ha vm-ek futnak akkor megértem, de ha csak az OMV akkor nekem úgy tűnik elég a 4gb ram is.

Otthoni mindenes...
Többek között Plex 4k-ra is. Fájlszerver a képeknek, zenéknek, doksiknak, videokamera felvételeknek. Owncloud mobil fotókhoz. JVC videokamera Full HD-s videóinak mkv-be való átrakása. MKV filmek felesleges hangsávok kivágása. Openvpn szerver. Tervben van még virtuálisan egy Windows is rá.

Illetve gondoltam teszek rá egy wordpress-t valami db-vel hogy a receptek ne papíron legyenek mert sosincs megtalálva amikor kell:)

Én is sokat vaciláltam, mire összejött egy konfig.. Természetesen nem csak a vacilálás de az építgetés is sokáig tartott, bekapcsolva viszont azóta sem nagyon volt, csak ha kellett Multipath-al a tárhely meg a sebesség.. Nekem magas a fogyasztása. Inkább a HP T610Plus, noti HDD-vel.

-HP ML110G6 ház, 95%-os Fujitsu táp, jó gány módon betéve.
-ECS-NM70-M mb, több db PCI-E x1-el.
-4GB DDR3,
-kis SSD rendszernek
-4 x 1,5TB Samu 5400RPM
-Areca ARC1210 vezérlő

Mindez alaphangon 38-40W, ha dolgozik kicsivel több.
A vezérlő felfűztem 4db zöld ledet, melyek szépen villognak íráskor, a "faulty" sorra is terveztem piros ledsort, de az sosem jött össze, ahogy az éles beköltözés sem. :D

-----------------------------------------
Linux parancsok, kezdőknek

A napokban lemértem ismét egy notebook fogyasztását és döntésre sarkallt. A következő nas projektem egy notebook-ból lesz fabrikálva mivel a fogyasztása 4-15 watt között mozog nas felhasználás esetén és 2 merevlemez mindenképpen tehető bele valamint usb3-on bármennyi külső lemez is elférhet mellette. ram és cpu bőven elég, van akku, opcionálisan AP képes wifi adapter, támogat mindent és akár média lejátszónak is remek mert mindegyiken van video kimenet.

Nálam most van éppen migrálás alatt egy új laptop alapú NAS. A korábbi egy Albacomp által átbrandelt core2-es kijelző nélküli laptopon futott kb 5 évet. Az utód egy "fél430", kijelző nélküli T430 (i5, 4gb ram) ultrabay HDD adapterrel. Ubuntu alapon megy rá samba, miniDLNA, teamspeak, homeassistant, pi-hole DNS alapú adblocker.

Hasonlo celra vettem egy HP 6300Pro desktopot.

Van rajta 10x USB 6x2 4x3
Belul 1 pci 2 x1 and 1x aszthiszem 16 pcie
4x DDR3 modul hely HyperX Blu RAMot nagyon szeresse tettem bele 2x4G t
4x sata alaplapon Sajna csak S2
Meg egy 3G modem integralva
1G Intel lan
I5 cpu
Nem neztem mennyit szipua delejbol.
Szepen porog. USB hubnak kellett.
Ez a gep 25k volt. Szerintem kijon a keretedbol, diszkekkel.

NAS ra meg epitettem egy AMD low power gepet plex, minidlna, docker nem ment meg 50W fole 5 HDD es 1 SSD mellett. Minden megvolt hozza csak cpu jott boltbol. Kb 1.5 eve megy. Karbantarto reboot es sys disk ssd csere volt a legnagyobb szunet.
Ez a gep 6k HuF volt, mert csak cput kellett venni. :)