Facebook - kötelező?

Sziasztok!

Már régóta piszkál a dolog, és most kaptam egy újabb lökést a háborgásra. Egy ideje van olyan érzésem, hogy aki nincs rajta, az nem is létezik. Hasonlóan, mint akinek nincs telefonja, az nem elérhető, tehát nincs. Telefonom van, de a Facebookon elvből nem regisztráltam, és nem is szeretnék. Lehet, hogy ez generációs berögződés.
Szóval a minap kinéztem egy programot valamelyik intézmény (szándékosan nem írom le a nevüket, mert a jelenség a lényeg) hirdetőtábláján. Igen, papír. Lefényképeztem, mert nem volt nálam toll, otthon beírtam a naptárba (igen, ez is papír). A jelzett napon családostól elmentünk a programra, ahol zárt kapu fogadott. Mi van, én vagyok szenilis? A szomszédban érdeklődtem, mire: "ja, az a múlt héten volt, rajta is van a Facebookon".
Nem hagyott nyugodni a dolog, otthon megnéztem az intézmény honlapját, azon a rendezvényterv alatt az eredeti dátum szerepel. Nosza nézzük meg a Facebookot! Nahát, ott megváltozott a dátum! Most akkor mi van?
Mi erről a véleményetek, mármint nem a konkrét esetről, hanem a Facebook ilyen dominanciájáról? Megkerülhetetlen?

Hozzászólások

Semmi koze a Facebookhoz, hogy valami lusta fasz szervezo mindenhol lusta atirni a datumot, csak ott nem. Teny, hogy ott eleri a potencialis event attendansainak 95%-at, a maradek 5%-ot meg megteheti, hogy leszarja.

Egy beilleszkedett alneves (pl. "Kovacs Tamas", nem "Super Man", ugyanugy alnev mindketto, ha Szabo Janosnak hivnak) regisztraciot mindekeppen meger egy 3000 Ft-os egyszerhasznalatos feltoltokartyarol, meg SMS-ben 6-8 havert/rokont erdemes beavatni, hogy az a Kovacs Tamas sarki fenyes profilkeppel amugy te vagy es igazoljak vissza.

Ezt minimum diszkriminációnak hívják. Ha ezt az 5%-ot vallási alapon különböztetné meg az a lusta fasz, azért már konkrétan meg is hurcolnák. Én minimum pénzbírsággal sújtanám az ilyen események szervezőit, hogy máskor 10x gondolják meg, kiszúrnak-e az 5%-kal. Egyébként nem vagyok benne biztos, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatóság ne tudna mit kezdeni egy ilyen mulasztással. Én lcsaszar helyében futnék egy kört arrafelé. :)

Nem, ezt preferenciának hívják: preferált a rendező részéről a fb-on publikálni az eseményt, a saját weboldal meg best effort alapon vagy frissül, vagy sem. Ilyen alapon egy papír alapú műsorfüzet kontra weboldal is diszkrimináció, hiszen az előbbi olvasóit nem célozza meg a rendező egy műsorváltozás esetén, csak az online felület olvasóit.

Ez a fajta preferencia egyben diszkrimináció is, akárhogy is véded a fent említett fejlődésmániás tapicskoló lusta disznó(ka)t. Ésszerű határok persze lehetnek. Viszont, egy weboldalt frissíteni nem nagyságrendekkel nagyobb effort, mint egy Facebook eseményt, még akkor sem, ha hozzá vi-t kell használni. A műsorújságot újranyomtatni nagyságrendekkel nagyobb effort - ez már lehet, hogy túlmegy egy határon.

ennél azért nagyságrendileg többfunkciója van a FB-nak

Ebben abszolút egyetértünk.

Ettől függetlenül a jelenlegi Facebook Web jóval nagyobb bloat, mint bármelyik flashes oldal, amit valaha is láttam. És nem a támogatott funkciói miatt. Hanem a sok, velejéig lusta, idealista, framework- és copy-paste-buzi webökör miatt, aki fejleszti. Nézz meg egy mobil felületet, vagy egy Facebook Lite-ot. Minden lényeges featuret tudnak, amit a desktop Web-es kliens, mégis tudnak gyors lenni. Fájlcsatolás? Hangüzenet küldése? Emoji kiválasztása? Ja, hát azokat nem tudják. Namost, ha csinálsz egy weboldalt, amin csak ez a három funkció van implementálva (mondjuk egy dummy PHP backend felé), az ugyanolyan gyors lesz, mint a mobil kliens, avagy a sok Facebook dev webökör által lefejlesztett verzió se kéne, hogy lassú legyen és sokat fogyasszon. Tehát megint az van, amit már régóta ugatok mindenfelé, csak kevesen hallják meg: nem a rengeteg funkció miatt lesz bloat valami, hanem azok ótvar megvalósítása miatt.

"Facebook dev webökör" basszus, mutass már csak 50-100 sor kódot, amit te alkottál, mert eddig csak a mindenki hülye szöveget kaptuk tőled. Jó lenne látni, hogy letettél valamit az asztalra azokon a területeken, amikben mindenki idióta barom szerinted.

Ja, az FB Lite-ban szépen ott vannak az emoji-k, nem tudom, mikor nézted. Képet simán be lehet pattintani a hozzászólásba/postba, úgyhogy ez is mellé ment. (Mobilon azt használom, bár most már elférne a normál kiens is).

mert eddig csak a mindenki hülye szöveget kaptuk tőled

Nettó baromság. Épp most dícsértem meg a Facebook Lite-ot és a mobil felületet. Sajnálom, ha neked ennyire fáj, hogy a folyamatosan lassuló, csiligány, bloated, ótvar módon megvalósított felhasználói felületeket (amilyen a desktop-ra szánt Facebook Web) leszólom. Hidd el, hogy jócskán van rá okom, mert már elég sokat használtam őket. Annyit meg nem tud, hogy ilyen lassú legyen. Ha BTC-t bányászna, akkor még érthető lenne. De nem bányász. Persze, így nehéz veled bármiről is beszélgetni, hogy csak bizonyos szavakra triggerelődsz (mint pl. a webökör) és amúgy nem vagy képes felfogni a mondandóm valódi lényegét. Próbálj meg inkább a lényegre koncentrálni, ami jelenleg az volt, hogy szükségtelenül sok erőforrást eszik a Facebook Web.

úgyhogy ez is mellé ment

Nem, épphogy nem ment mellé. Éppen arról van szó, hogy a Facebook Lite a mobil felületnél is többet tud, tehát feature-öket tekintve egyenértékű a Web klienssel. Mégis, képes ezt nagyságrendekkel kevesebb erőforrásból megoldani. Ami pont hogy még egy szégyenfolt a Web kliens "javára".

Te írtad:

"Nézz meg egy mobil felületet, vagy egy Facebook Lite-ot. Minden lényeges featuret tudnak, amit a desktop Web-es kliens, mégis tudnak gyors lenni. Fájlcsatolás? Hangüzenet küldése? Emoji kiválasztása? Ja, hát azokat nem tudják."

Azaz elolvasva az jön le belőle, hogy a Lite ezt se tudja, meg azt se tudja... Ja, és csak szólok, hogy a FB kódjának jelentős része nem a kliensen van, ergo ami a Lite mögött van, azt is az általad khm. erősen leszólt FB-os fejlesztők csinálták.

Apropo, tőled mikor látunk érdemi kódot, legalább ötven-száz sornyit...? Mert pofázni, meg mindenkit lehülyézni, azt tudjuk, hogy tudsz, de hogy másra képes vagy-e, na arról még senki sem győződhetett meg.

Apropo, lassú felület... Nekem nem lassú - bő hat éves a gépem, ergo nem egy mai csúcserőmű, most épp Windows7-tel. (Tudom, az is bloat...), a régi géppel (10+ éves, Core2Duo, Windows XP) sem volt lassú, úgyhogy a probléma szerintem az ön készülékében van.

az általad khm. erősen leszólt FB-os fejlesztők csinálták

http://a.te.ervelesi.hibad.hu/hamis-kompozicio-vagy-felosztas

Nem hinném, hogy bármelyik Facebook HTML/JS/CSS webökörnek is köze lett volna a Facebook Lite Java kódjának elkészítéséhez. Ami viszont érdekes, hogy a Java járulékos bloat ellenére sikerült egy hatékony klienst csinálni. Ami megint csak azt bizonyítja, hogy a fejlesztői lustálkodás a legfőbb okozója a bloated megoldások burjánzásának.

Apropo, tőled mikor látunk érdemi kódot, legalább ötven-száz sornyit...?

Majd amikor olyan szoftverek fejlesztésére adom a fejem, amit százmilliók használnak. Addig nem látom értelmét azonkívül, hogy a magadfajta szélsőségeseknek alapot adok arra, hogy belekössenek a kódomba, ízekre szedjék, majd az alapján (csúsztatással) próbálják védeni multiék bloated kódjait. Nos, maradjunk abban, hogy inkább kijelentem azt, hogy soha nem írtam közösségi oldalt, sem Facebook-ot. Viszont ettől még a Facebook Web egy ótvar bloated szar és nem ér kevesebbet a véleményem azért, mert nem vagyok Facebook fejlesztő. Ahogy a filmkritikus véleménye se ér kevesebbet azért, mert még nem csinált legalább olyan jó saját filmeket, mint amilyeneket kritizál. Vedd észre magad, mekkora elitista sznob vagy, amikor egy nagyvállalat teljes kompentenciáját várod el tőlem azért cserébe, hogy kritizálhassam őket.

Apropo, lassú felület... Nekem nem lassú

Nagyon örülök. Bár lehet, hogy a lassút másként értjük. Én lassúnak tekintek valamit, ha akadozik a scrollozás, miközben 100%-on zabál legalább egy magot a böngésző. Akkor is, ha kattintástól számítva 5 másodperc alatt tölti be a JS/CSS bloattal szennyezett-idealizált Web-Messengert, holott csak egy szöveges üzenetre voltam kíváncsi meg némi emojira. Mégis 1000x annyit dolgozik rajta, mint kéne.

Azaz elolvasva az jön le belőle, hogy a Lite ezt se tudja, meg azt se tudja.

A mobil felület nem tudja. A Lite nem tudta, amikor utoljára kipróbáltam (2 éve). Azóta lehet, hogy tudja, aminek szintén örülök. Meg annak is, hogy már a Messengerből is van Lite. Bár használni nem fogom őket, mert nincs okostelefonom.

"Nem hinném, hogy bármelyik Facebook HTML/JS/CSS webökörnek is köze lett volna a Facebook Lite Java kódjának elkészítéséhez." - csak annyi, hogy a tervezésben elég szorosan együttműködő terület a backend-ért (nem a FB ui-ról, hanem a kód zömét adó, szerver oldalon futó motyóról beszéltem egyébként, de sebaj...) és a felületért (web, full és lite app) felelős technológiai tervező csapat,ráadásul a böngészőben futó kódok logikáját, működését a mobilapp-ban is implementálni kell, jó esély van arra, hogy ezeknek a kódoknak erősen van közük egymáshoz.

"nem látom értelmét azonkívül, hogy a magadfajta szélsőségeseknek alapot adok arra, hogy belekössenek a kódomba, ízekre szedjék" magyarul amit kódként leírsz, arról te is tudod, hogy fos, de nem mered közzétenni, mert félsz, hogy szakmai érvekkel kéne védened a saját prduktumodat. Vagy egszerűen nulla tudásod van, és nincs mit mutogatnod. Nem nagyvállalti kompetenciát várok, hanem azt, hogy mutass valamit, ami alapján a kritikádat szakmailag picit is megalapozottnak lehetne tekinteni. Amíg ez nincs, addig ugye nem baj, ha szakmailag nullának tekinti mindenki azt, amit itt hőbörögve leírsz?

"ha akadozik a scrollozás, miközben 100%-on zabál legalább egy magot a böngésző" - nem akadozik, az n darab magból meg ráér akár kettőt is elfogyasztani, senkinek sem lesz tőle gyereke - egyébként 20-30% fölé nem szokott menni a böngésző CPU-fogyasztása (egy magon). Akkor zabál sokat/akad a felület, ha mindenféle js-ben gányolt blokkoló szutyok be van töltve, és halomban állnak a hálózati timeout-ra váró, levegőben lógó hívások.

Vedd észre, hogy bár neked elég az sms meg a 7 bites ASCII, a világ döntő többségénekmeg nem, a többség igényli, hogy kinézetre is mutasson valahogy az UI, funkcionálisan is benne legyen egy rakat olyan dolog, amit a css/js "szennyezés" tud megvalósítani.

"Lite nem tudta, amikor utoljára kipróbáltam (2 éve)." - Ja, persze, elfelejtettem, hogy vélhetően ebben sem vagy khm. naprakész...

"mert nincs okostelefonom." - ez nem baj, nem is való neked - sz@r ügy, ha az eszköz sokkal okosabb a gazdájánál ugyanis...

hanem a kód zömét adó, szerver oldalon futó motyóról beszéltem egyébként, de sebaj

Én pedig nem ezt szidtam, hanem a webes klienst, ami egy bloated lassú szar.

jó esély van arra, hogy ezeknek a kódoknak erősen van közük egymáshoz

Esetleg a tervezőasztalon van közük egymáshoz. Az implementációnál már kevésbé. Ez pedig a végeredményből látszik a legjobban. A webes desktop kliens egy JS-CSS bloatware trágyadomb, amihez minimum egy harmadik generációs i5 kell ahhoz a működéshez, amit én normálisnak és használhatónak nevezek. Átgondolatlanul, mindent belehányva megírt szarkupac, aminél nulla erőfeszítést fordítottak a kliensoldali optimalizációra. A desktop klienssel 99% feature paritásban lévő Facebook Lite kliens viszont elfut egy ősrégi Gingerbread 2.3-ason is, használhatóbban és gyorsabban, mint mondjuk az én gépemen (Turion 64) a desktop kliens Chromeban (Firefoxban csak még lassabb).

magyarul amit kódként leírsz, arról te is tudod, hogy fos, de nem mered közzétenni, mert félsz, hogy szakmai érvekkel kéne védened a saját prduktumodat

Nincs olyan produktumom, amit milliók, százmilliók használnak. Az, hogy én idemásolok egy X soros kódot, totál irreleváns azt tekintve, hogy a Facebook Web szar. Ez szimpla provokáció a részedről, hogy mutassak valamit, amibe úgyis belekötsz, mert te másképp tanultad az egyetemen vagy a fősodratú, hozzáad hasonló megélhetésiektől hemzsegő munkahelyeden. Innentől kezdve totál értelmetlen erről beszélgetni. Személyeskedés és az elhiteltelenítésémre irányuló kísérlet, amit természetesen nem fogok semmilyen szinten támogatni. Viszont, láttam már olyan produktumot, amit százmilliók használnak és jól össze van rakva. És láttam olyat is, ami nem. Nem kell az én szakmai jelenlétem ahhoz, hogy a kettőt megkülönböztessük egymástól. Józan ész kell csak és azon képesség, hogy megállapítsd valamiről, hogy lassabb és több erőforrást zabál.

Nem nagyvállalti kompetenciát várok, hanem azt, hogy mutass valamit, ami alapján a kritikádat szakmailag picit is megalapozottnak lehetne tekinteni.

Tudok neked videót készíteni egy Android 2.3-ról, amin gyors a Facebook Lite üzengetés közben, és egy Facebook Desktop Web-ről, ahol lassú. Emellett, tudok neked esetleg még CPU- és memória használatot mérni, vagy I/O-t. Ez a maximum, ami kell ahhoz, hogy bebizonyítsd, hogy egy alkalmazás megvalósítása bloated fos. Viszont, nekem egyszerűen nincs kedvem vesződni a videókkal, meg a teljesítménytesztekkel, pláne nem a videóvágással, amit szintén csak bloatware-ekkel tudnék megoldani. Szerencsére készültek már ilyen összehasonlítások, amikkel tele van az Internet.

nem akadozik, az n darab magból meg ráér akár kettőt is elfogyasztani, senkinek sem lesz tőle gyereke

Egyet sem kéne teljes egészében elfogyasztani, ha normálisan meg lenne írva mögötte a JS bloat (és nem lenne bloat).

Vedd észre, hogy bár neked elég az sms meg a 7 bites ASCII

Nem mondtam én ilyet, úgyhogy ne próbáld meg eltúlzással megtámadni az álláspontom. Pláne, ha fősodratúként olyan fontos a bizonygatás és a véleményed felsőbbrendűsége, mert akkor talán adsz valamit a saját vitakultúrádra is. Egy Turion 64 bőven elég arra a funkcionalitásra, amit a Facebook felülete ad. Ha elindítanék egymás mellett több különálló natív appot, egyik képet küld, másik szöveget, harmadik ismerősök adatait tudja kiírni, negyedikkel posztokat lehet olvasni (képek és szöveg megjelenítése) stb. az is jóval kevesebb erőforrást zabálna, mint a böngészőben egyesített JS-CSS bloat Facebook Web.

Ja, persze, elfelejtettem, hogy vélhetően ebben sem vagy khm. naprakész...

Nem állítottam, hogy az vagyok. Elmondtam, hogy mikori az információm. Persze, szar lehet, ha az alapján skatulyázol embereket, mennyire naprakészek olyan alkalmazásokat illetően, amiket nem is használnak. Kár, hogy ez is csak a Te szegénységi bizonyítványod.

az nem baj, nem is való neked - sz@r ügy, ha az eszköz sokkal okosabb a gazdájánál ugyanis

A fejlődésmánia és a fősodor képes volt az értékítéleted önmagából kifordítani. Legalább is, elfelejtetted azt, hogy a gépesítés, és a kényelmi eszközök azon potenciális lustálkodóknak hiányoznak a legjobban, akik nem képesek vagy nem hajlandók az eszüket használni, vagy fejleszteni, gyűjtőfogalommal: magukon dolgozni. Emiatt jutsz ilyen mérhetetlenül abszurd és egyébként tenyérbemászó következtetésekre. Miközben, én vagyok az, aki megtanulta fejből a buszmenetrendet azokon a vonalakon, amiken közlekedik, továbbá veszi a fáradságot és felkészül egy távolsági buszos utazásra úgy, hogy előtte megnézi, merre kell menni és hol kell átszállni. Ellentétben az általad sikeresnek feltüntetett és engem hozzájuk képest "lemaradónak" bélyegezve lealacsonyított tapicskoló kényelmeskedő egységsugarú birkákkal, akik nem elég, hogy a telefonjuknál butábbak, de még a kezelőfelületet is le kell miattuk butítani csiligány IQ=80 óvodás szintűre, különben hozzá se tudnak kezdeni. Ők azok, akik azt gondolják, hogy a polcról eszet is le lehet venni. Mégis rólam feltételezed, hogy butább vagyok az okostelefonoknál, holott pontosan azért nincs okostelefonom, mert a szürkeállományomban nincs űr, amit be kéne töltenem vele. Birkáéknál pedig van jócskán.

"a gépesítés, és a kényelmi eszközök azon potenciális lustálkodóknak hiányoznak a legjobban, akik nem képesek vagy nem hajlandók az eszüket használni, vagy fejleszteni, gyűjtőfogalommal: magukon dolgozni"

Akkor dobd ki a mosogepedet es moss kezzel, kulonben te is fejlodesmanias leszel. Meg amugyis miert gepesitettek a szamolast? Papiron is lehet szamolni. Ja, hogy papiron nem tudod bekuldeni a kommentedet a hupkora? Szarugy

Azt nehéz felfognom, hogy süllyedhettünk odáig, hogy Magyarország elsőszámú IT szakmai portálján ilyen szélsőséges csúsztatások elfogadottak, mint amit fentebb bemutattál.

Könyörgöm, fogd már fel te is (az összes fősodratú idealista majompajtásoddal együtt), hogy nem a mosógép jelenléte a probléma. Az a probléma, hogy a hűtőgépet, a mosógépet 10 évente meg kell újra venni a benne használt silány alapanyagok, vagy a tervezett elavulásnak köszönhetően. A régi megy a kukába, a gyártó pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy minél drágább legyen szervizelni. Az a probléma, hogy az okostelefonokat 3 évente kell újra megvenni, hogy azonos sebességgel, teljesítménnyel és funkcionalitással használhasd, mint amikor megvetted. A számítógépeket 4 évente. Miközben továbbra is tudják mindazt, amit elvárnánk tőle. Vagyis tudnák, megfelelő szoftverrel. Ezzel van a probléma, nem azzal, hogy a technológia, vagy az innovációk jelen vannak. Azzal van a probléma, hogy gigaerőforrásokat ölünk az okostelefonos-mosógépes-számítógépes-szoftverfejlesztéses kerékújrafeltalálásokba, ahelyett, hogy olyan területre fókuszálnánk, ahol nincs jelen innováció. Például, hogy az országban a többség még mindig fosszílis tüzelőanyaggal fűt, fával, gázkonvektorral. Az elektromos energiát se napelemmel, vagy szélkerékkel termeli, de még jelentős részben sem. A szelektív hulladékgyűjtés, a megújulók aránya a béka segge alatt vannak. Képzeld csak el, ha világszinten annyi erőforrást öltünk volna az intelligens elektromos hálózatokba, mint a megújulóknál 1000x kevésbé fontos okostelefonokba, nem az lenne az áramszolgáltatók elsődleges kifogása a megújulók ellen, hogy ingadozik a megtermelt energiamennyiségük. Miközben meg tönkretesszük a bolygót, mert mindenkinek több, jobb, csilivilibb kell. Mert ha nem veszed meg az új okostelefont, az már olyan, mintha barlangban élnél (gratulálok minden birkának, aki így gondolja!)

Szóval még egyszer: Nem az innováció, vagy a technológia jelenlétével van baj. A felesleges, hozzáadott érték nélküli elavultatással, a szoftverfejlesztők kényelmeskedésével és az ezzel kapcsolatos rengeteg erőforráspazarlással (és itt már mindegy is, hogy CO2-ben, kWh-ban vagy emberi munkaórában mérjük).

"Azt nehéz felfognom, hogy süllyedhettünk odáig, hogy Magyarország elsőszámú IT szakmai portálján ilyen szélsőséges csúsztatások elfogadottak, mint amit fentebb bemutattál."

Ezen nagyon egyszerűen lehet változtatni: ne csúsztass szélsőségesen. Vagy ha már szélsőségesen csúsztatsz, akkor vedd észre a gerendát a saját szemedben.

--
https://iotguru.live

Ez nem diszkrimináció. Ennyi erővel az is diszkrimináció lenne, ha a weboldalon elérhető az infó: mi van azzal, akinek nincs net elérése? Az információ publikus helyeken elérhető: plakát, weboldal, facebook. Az más kérdés, hogy hanyagságból nem mindegyik infó friss.

De mi lett volna, ha a honlapon is frissítik a dátumot? Ugyanúgy pofára esett volna. Mert csak _utána_nézte meg.

De igen, diszkrimináció.

mi van azzal, akinek nincs net elérése?

Az kezdetben sem tudja elérni, tehát nem értesül az eseményről (aminek az időpontja később megváltozik). Nincs vele kiszúrva, nincs probléma.

Az más kérdés, hogy hanyagságból nem mindegyik infó friss.

Az nem nem kérdés, hanem diszkrimináció. Azokkal szemben, akik a webről/plakátról értesültek. Ahogy az is, ha a plakátot nem cserélik ki, mert amúgy azt sem nagyságrendi effort.

De mi lett volna, ha a honlapon is frissítik a dátumot? Ugyanúgy pofára esett volna. Mert csak _utána_nézte meg.

Ugyanaz lett volna, mintha a Facebook-ot is csak utólag nézi meg.

"Az kezdetben sem tudja elérni, tehát nem értesül az eseményről (aminek az időpontja később megváltozik). Nincs vele kiszúrva, nincs probléma."

Ezt nem értem. Miért nem éri el? Elérte. Úgy szólt az eredeti post is, hogy az esemény ki volt plakátolva. Publikus. Offline. Az illető erről értesült az eseményről.

Erről jutott eszembe, hogy a fiamat is lebeszéltem az okostelefonról.
Ti. a fiatalság képtelen szervezni a saját életét. Így az okostelefon egyetlen funkciója az lett volna, hogy egy megbeszélt bulira indulva - már a buszon ülve - utolérje az értesítés.

Ha ezt a jelenséget érted, akkor csak hibás tájékoztatás és semmi egyéb jelző.
Annak idején, még cucialista brigádbérletre meghirdetett előadás elmaradásáról is sikerült értesülni. Pedig se internet, telefon meg alig.

Az ilyen "perferált publikáció" felér az OTP fiókban kifüggesztett hirdetmény hatékonyságával és céljaival. ;)

Azzal, hogy könnyűvé és gyorssá vált a kommunikáció, együtt jár sajnos a felelőtlen, meggondolatlan ígérgetés. Nincs hitele az adott szónak, nincs tartása az embernek.

Régen, ha megbeszélte két vagy több ember, hogy valahol valamikor találkoznak, akkor és ott voltak. Az úgy volt, hiszen megbeszélték. Ez volt a természetes. Ha valaki nem ment el, nem lehetett számítani rá, könnyűnek mérettetett, s akként is kezelték. Módosításra nem volt lehetőség, hiszen nem tudták távolról elérni egymást.

Ma viszont fűt-fát ígérnek, majd korrigálnak a találkozó előtt néhány perccel, s nem érzékelik, mi ezzel a baj. Ha a másik már úton van, hiába szólunk neki, akkor is raboljuk az idejét.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

+1
Erről van szó, de sajnos ez csak a kezdet.
Mostanában gyakran szólok, hogy ezt a "nagyvállati kommunikációt" sürgősen fejezzük be, mert nincs rá időm. (Ha van, akkor is szívesebben vakargatom a seggem helyette. ;)) Tehát üljünk össze az 50++ chat-szerű levélváltás helyett, max. fél órára! Akkor legalább látom felvillan-e az értelem a partnern szemében. ;)
Ráadásul az élő megbeszélésnek is van egy varázsa. Egyszer egy T-System-es naaagy szakembert szólítottak meg így: Te most ülj le, és fogd be a pofád! :-D

Ne próbáljuk már bemagyarázni hogy 2018ban nem ugyanúgy bunkóság a megbeszélt dolgokat betartani, odafigyelni a másikra. Marha szépen hangzik, majd 80 évesen mesélgesd az unokáknak az ilyen sztorikat :)

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Én ezt nem tapasztalom. És ne a lehetőség legyen már az ördög, hogy ott van és segít az azonnali kommunikációban. Ezzel a logikával menjünk vissza az ősközösségi, barlanglakó életmódra, mert akkor biztos mindenki megbízhatóan betartja a megbeszélteket, és tutira ott lesz a mamutcsontváznál három hold múlva.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Pedig a jelenség létezik. Ha - úgy érzik - az emberek bármilyen kis akadályba ütköznek a tevékenységük során, akkor manapság már nem gondolkodni kezdenek a megoldáson, hanem kapják fel a telefont és hívják a dzsóker munkatársat/havert/stb. Ez a könnyű elérhetőségnek köszönhetően jelent meg a hétköznapokban.

Nagyon nehéz ráébreszteni az embereket arra, h általánosságban ami új az rosszabb annál, mint ami régi. Gyerekkor óta a fejlődés, a progresszió logikájának terrorja alatt élünk. Ennek ellenére képtelenek lennénk felvázolni azt a jövőképet ami felé ez a nagy fejlődés tart. És ami felsejlik a jövőből arra egyetlen reakció lehet: Úristen, mit tettünk!?
Locsemege meglátása elég jól szimbolizálja a helyzet paradoxonát: az új lehetőség a régi érték felbomlását, erodálását eredményezi.

Uhh, kösz :)
Azzal pontosítanám, hogy ennek alapindukciójaként kizárólag valamiféle életkornak megfelelő pszichológikumot látni tévedés, itt globális folyamatok hatása jelenik meg az egyes ember életében. Profánul: pusztul a világ, és ezen pusztulás üteme már egy emberöltő alatt is érzékelhető.

"ami meg negyvenéves korod után jön, az az ördögtől való" - marhaság. Bár lehet, hogy Arisztotelész idejében igaz volt, de ha most is így lenne, akkor elég sok dolgot kellene ördögtől valónak tartanom, miközben teljesen jól elvagyok az utóbbi években elérhetővé vált dolgokkal :-P

Minden rendben van, ami pénzben mérhető profitot termel és pénzben nem (vagy csak nehezen) mérhető károkat okoz.

Mert a verseny az egyetlen™ út és mindenkinek az a vágya, hogy ő legyen a legjobb™, ezért mindenki a legtöbbet akarja magának az üzleti döntései során. Minél többet magának, minél kevesebbet a közjónak, hiszen egyik fenti katasztrófát okozó sem jótékonysági™ intézmény™, így nem is várható el tőlük, hogy úgy viselkedjenek. Ha ez valakinek nem tetszik, az csak irigy™ azokra, akiknek hatalmukban állna megfékezni a környezet pusztulását, de nem teszik, mert sokkal sikeresebb™ és kifizetődőbb™ inkább még néhány totál értelmetlen, műanyagpalackos oxigénvíz-üdítőital-marketingkampányba, mosóporreklámba, startupba, meg okostelefongyárba befektetni. Aki a tőke szabad áramlását és a kiherélt állami beavatkozást kritizálja, az pedig kommunista és egy embertelen diktatúrát akar újraéleszteni a múltból. Hiszen minek ide tervgazdálkodás, vagy szigorú környezetvédelmi piacszabályozás, a piac úgyis mindent megold magától. Ja nem.

A kérdés itt, hogy csak facebook regisztráció nélkül is elérhető az adott oldal. Ez esetben bár béna megoldás de rendben van.
Ha viszont csak facebook regisztrációval olvasható, akkor teljesen jogos megbírságolni.
Van ingyen blogspot és még egy rakat megbízható webszolgáltatás ahova kirakhatja a fontos információkat amit utána regisztráció nélkül olvashat bárki.

Megoldás persze a kamu-facebook reg, akár sok is, hogy ne tudjon hatékonyan profilozni a facebook. Még törvényt is lehetne erre hozni, hogy Magyarországon alanyi joga bárkinek kamuadatokkal, kamunéven annyi regisztrációt létrehozni személyes adatokkal kufárkodó multik szolgáltatásain amennyit az illető állampolgár jónak lát.

"Ha viszont csak facebook regisztrációval olvasható, akkor teljesen jogos megbírságolni." - Mert miért is? Miért _kötelező_ a rendezvényt/reklámot a weboldalon _is_ hirdetni? Léccilécci, citálj már jogszabályt erre... De akkor ugye azokat a cégeket is meg kell hurcolni, akik fizetős újságokban hirdetnek bizonyos dolgokat,a weboldalukon nem, mert ugyebár a fizetős újság sem jut el mindenkihez...

Hozunk rá egy törvényt és onnantól ez a játékszabály. Eléggé kihúzta már a Facebook a gyufát Európában és Magyarországon is. Épp ideje rácsapni a kezére. Meg azokéra, akik lustaságukból hizlalják ezt a szemtelen multit.
Jól bele is lehet illeszteni a meglevő jogrendszerbe. Média területen most is tiltott a túlzott befolyás. Például emiatt nem indíthatta el az MTVA az M6 csatornát. A Facebook pedig éppen eléggé monopol médiaszolgáltató. Teljesen jogos a megkülönböztetett bánásmód. Aki fizetős újságban hirdet, az egyrészt hirdetés nem közérdekű információ, másrészt aligha kerül ettől domináns monopol helyzetbe bármelyik újság.

Bocs, de ez _nem_ a platform hibája. A "közérdekű információ" definíciója meg pont nem húzható rá egy cég/szervezet/akármi rendezvényére. Ami de jure közérdekű, az cégbírósági adatokban ott figyel, elérhető weben (is). A "médiaszolgáltató" definícióját is tessen elolvasni és megérteni, mert ezzelkapcsolatban is tévedsz. Tudom, magyas netre magyar pofakönyvet (az ilyen-olyan titkos és kevésbé titkos szolgálatok támogatásával).
At MTVA nevű közpénzből működő hazugsággyár és feneketlen pénzszivattyú meg első körben normális közszolgálati műsort csináljon, ne n+1. agymosó csatornát.

De ő jóeftás, jó média, és igenis kell köztévének hatos, hetes, meg nyolcas, meg még sok tucat csatorna. Mert az hiteles, korrekt, és az a jó a zembereknek. :-P És persze rádióból is kell sok ilyen, meg újságból is dettó, hiszen csak úgy lesz hiteles a tájékoztatás, ha sok különböző helyről jön ugyanaz a szöveg. :-P

Amit teszel azzal azt éred el, hogy CSAK facebook oldala lesz, a weboldalon kirak egy linket a facebook oldalára. Hajrá, úgy be szoktak jönni ezek a "vágjuk szájba a lustát, majd megtüsténtedik rögtön!" intézkedések.

Csinálj helyette egy oldalt, ami figyeli a facebook event-ek leírását, és értesít, regisztráció nélkül, hírlevélben.

Hajrá, nézzük a hájblézer kontra weboldalatnemfrissítőcég ügyet az EBH segítségével. Tessen tökös legénynek lenni, és beleállni egy ilyen buliba, ne csak másnak mondd meg, hogy mit csináljon. Tegyél valamit a bloat ellen, az elnyomott weboldal-only userek érdekében. Tedd hasznossá magad!

En 3 fele (lebutitott) approach-ot tarsitok a Facebook hasznalathoz
- Hamis szemelyazonossag, read-only mod
- Valos szemelyazonossag, read-only mod (belajkolsz [szep magyar szo] minden oldalt, ami erdekel, DE nem posztolsz a faladra, nem kommentelsz hirek alatt)
- Classic user, rw mod, megy minden funkcio hasznalata kisebb/nagyobb/semmilyen korlatozassal
Najo, meg van a negyedik, hogy nem hasznalod :-)

Szerintem ha az ember az elso ket opciobol valaszt egyet, akkor nincs igazan veszelyben. En nem rettegnek attol, hogy brutalis reszletessgu profilt keszitenek rolam, amit majd megvasarol a kormany es felraknak mindenfele "tilto listara", mert nem tud ugy profilozni, hogy nem vagy aktiv igazan (nem posztolsz kepeket, nem taggeled be h hova utazol, hogy hol vagy, nem kommentelgetsz ilyen-olyan helyekre, stb...)
Ha ilyen paranoiam van, akkor hamis szemelyazonossag + VPN/proxy kombinacio es jonapot.

Amiben viszont biztos vagyok, az az, hogy a Facebook -minden hibaja es disznosaga ellenere- egy olyan eszkoz, ami rettenetesen megkonnyiti az ember eletet.
En pl semmi masra nem hasznalom csak arra, hogy
* beszelgessek egy barati korrel Messengeren (nem tudom oket mas platformra terelni)
* interested-et nyomjak minden olyan event-re, ami erdekel, azokrol notification kapjak meg ugy eleve ertesitsen rola a targy heten, targy napon, hogy ez hamarosan lesz.
Se a timeline-t nem gorgetem, se random embereket nem stalkolok.

Ebben a felallasban en ugy erzem, hogy en hasznalom a rendszert es nem forditva (ha hasznal is, maximum annyit tudom rolam, hogy milyen zenet szeretek) es a rendszer olyan szolgaltatast ad, amivel elegedett vagyok.

Persze meg tudom erteni azokat, akik foggal-korommel vedik a privat szferajukat es minden lepereg roluk, de ez szerintem egyfajta onsanyargato konzvativizmus, amivel az egyenlet legvegen csak magat bunteti az ember, mert bar lehet, hogy a privat szferajat megorizte, de a vilag elhaladt mellette.
En rengeteg olyan dologrol ertesultem a Facebook segitsegevel, amirol amugy nem ertesultem volna, mert lehetetlen feliratkozni 40 helynek az RSS feedjere es azt vegigbogaraszni + mivel a vilag halad elore, sok szervezet mar nem is bohockodik olyanokkal, hogy weblap frissites. Atpattintja facebookon a meta infot, hogy mikor van az event es negyed ora mulva megy a push notification mindenkinek, akit ez erint.

-------------------------
Roses are red
Violets are blue
Unexpected '}' on line 32

Mondhatnám erre, hogy amiről csak a Facebookon lehet értesülni, az engem nem is érdekel, és itt a csak-on van a hangsúly. Jó ellenpélda a MÜPA tartalmas, igényes kiállítású féléves programkiadványa, biztosan rajta van a tartalma a Facebookon is. Addig jó, amíg választhatok, nem mondják meg nekem, hogy csak ezt. Amint hallom, van olyan általános iskola, ahol a Facebookon adják fel a házi feladatot. Kvázi kötelezővé tették a gyerekeknek,illetve gondolom a szüleiknek. Ne azzal gyertek, hogy úgyis mindenki használja, mert nem ez a kérdés.

En nem rettegnek attol, hogy brutalis reszletessgu profilt keszitenek rolam, amit majd megvasarol a kormany es felraknak mindenfele "tilto listara"

Nem ettől kell rettegned. Elsősorban attól kell rettegned, hogy a Facebook a rajta töltött minden mozzanatodat (beleértve a privát üzeneteidet is) figyelve profiloz téged és ezek alapján vág az arcodba manipulatív hirdetéseket. Ha pedig meg is veszel akár egy ilyen módon reklámozott terméket (akár úgy, hogy nem is tudatosul benned), akkor a pénzeddel is támogattad a saját bemanipulálásod. Attól is nyugodtan retteghetsz, hogy hackerék szépen felfedezik és kihasználják a nagy Facebook innovációk™ lefejlesztése közepette ott felejtett lyukakat, melyek segítségével hozzáférhetnek a személyes adataidhoz, rosszabb esetben a makacs barátaiddal folytatott beszélgetéseidhez is. Idén szemptemberben volt is egy ilyen rosszabb eset. Persze, tudom, "ugyan miért engem törnének fel". Más kérdés, ha mondjuk netes adatbázisba kerülnek fel dumpok és bárki letöltheti, akinek van egy kis köze az informatikához, a tapicskoláson túl. A centralizáció mindig kockázatos. AKkor is, ha jelenleg minden birka arra megy.

ez szerintem egyfajta onsanyargato konzvativizmus

Nem az. Egy dolog, hogy neked kényelmes az eseményeket tapicskolnod, és azokról aztán értesítést kapnod, de ettől még valakinek lehet, hogy ugyanilyen kényelmes és jobban kézre áll a papíralapú naptár, főleg ha minden nap megnézi az egész hetet, hogy milyen programokat írt fel, sokkal jobban át is fogja látni a betervezett programjait, mintsem ha csak multiék rúgdosnák értesítéseken keresztül.

mert bar lehet, hogy a privat szferajat megorizte, de a vilag elhaladt mellette

Ezt majd akkor mondhatod ki, ha az események is a Facebookon zajlanak. Például egy színházi előadást is csak Facebook Live 360 fokos csiligány közvetítéssel nézhetsz, élőben nem. Láttuk már mire képes a kétmilliárd légy nem tévedhet tömegpszichózis, szerintem ennyire azért ne éltesd. Friss emlékezettel említhetném akár a devizahitel-válságot, mert hát "ugyan miért dőlne be a világ legstabilabb™ valutája, meg hát haladni kell előre, házat kell venni, nézd már a Béláénak is van".

mivel a vilag halad elore

Nem halad sehova. Egyszerűen bizonyos információk átkerültek a Facebookra, mert Zuckerbergék sikeresen függővé tettek kétmilliárd felhasználót a szarjuktól. Ez nem előrehaladás, inkább csak a 21. századi generációk értékválságára és elveszettségére bizonyíték. Amúgy meg csak információ-áramlás és centralizáció. Az pedig konkrétan visszafejlődés, ha egyesek ennek alárendelik a korábban már bejáratott, Internet és okostelefon nélkül is jól működő dolgokat. Akár a papíralapú naptárt, vagy a kifüggesztett értesítőket.

read-only mod (belajkolsz [szep magyar szo] minden oldalt, ami erdekel, DE nem posztolsz a faladra, nem kommentelsz hirek alatt)
Csak én érzem ezt ellentmondásnak? read-only vs. likeolsz?

az elso ket opciobol valaszt egyet, akkor nincs igazan veszelyben. En nem rettegnek attol, hogy brutalis reszletessgu profilt keszitenek rolam
Nem mondom, hogy rettegj tőle, de azért ne is bízz benne, hogy nem csinálnak rólad teljesen kimertő részletességű profilt ilyen módon.

Elég aljas és közel kivédhetetlen fingerprinting technikák vannak arra, hogy akkor is elég megbízható módon kövessenek, ha nem vagy bejelentkezve, csak random oldalakra ellátogatsz, ahol van facebook gomb (hol nincs?!). Csak egy példa ilyen tesztre: https://panopticlick.eff.org/ van jópár másik hasonló, más technikákra építő tesztoldal is. És valószínűleg közel sem az összes fingerprinting módszer ismert publikusan.

Ha egyszer belépsz facebookra, onnantól rólad korábban gyűjött 'shadow profile' hirtelen összekapcsolásra kerül a valós identitásoddal. A telefonra rakott facebook app témakörre nem is akarok kitérni, az egy "world of problems on its own".

Szóval nagyjából a "nem használod" marad, és az sem 100%.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

+1, engem is zavar. Mi egy étteremmel jártunk így, hogy fel is néztünk a honlapra megnézni a nyitvatartást, aztán a kapuban láttuk, hogy felújítás miatt zárva. Fészen persze fenn volt, csak épp a saját honlapjukon nem.

Sajnos az emberek jelentős része információs analfabéta (meg szarik is rá), és nem jut eszébe, hogy ha egy tudásmorzsának több példánya létezik, akkor mindegyiket egyszerre kell frissíteni. (Ahogy programozásban is jó alapelv ez.)

További görénység, hogy zenekarok, akiknek a koncertjeire még akár mennék is szintén csak fészen hirdetnek.

Rémes. De csakazértse regisztrálok, inkább száguldjon el az élet mellettem. Én nem rohanok sehová.

A kedvencem, ha egy szolgátató hivatalos weboldal helyett facebook vagy twitter segétségével kommunikál.
Hasonló a véleményem a mobilbankról is.
Vagy hírek olvasása közben belinkelt fb videók. Azt ugye nem lehet elolvasni. ;)

A videós hírek amiktől rosszul vagyok. Lásd nagy számtech bolt weblapján "Ki töri fel a gépem" cikk vagy mi. Egészen addig érdekelt is volna a téma amíg nem dobott át a youtube.com-ra. Mert hát a videót olvasni sem lehet, a háttérzenémet is állítsam le, és még bekezdéseket sem lehet átugrani ha épp nem érdekel az adott rész. Nem értem mivel informatívabb az, hogy látok egy fickót közben, mint az hogy le van írva valami. A halláskárosultakról nem is beszélve.

Láttam ilyet: skype=chat és msn=telefon. Fiatalos logika. :)

A hangok esete egyszerű. A firefox minden tabra rak egy kis hangszórót. A pihenteknek. Nálam ez felesleges, mert a rendszer(-hangok) át van irányítva egy süketített csatornára. Ha nagyon brózerből kell nézni valamit, akkor bekapcsolom, de ez ritka jelenség. Egyébként meg letöltöm.

jonnek az infok...van egy hely ahova bemesz...jo ha oda ir mindenki
Nem. Ezt zűrzavarnak hívják.
Képzeld el, hogy céltudatos vásárló vagyok. Nem megyek végig az Ikeán, ha a végén - a szomszéd épületben levő - szupermarketben kenyeret akarok venni.
Ha belegondolsz, így sokkal kényelmesebb, időtakarékosabb.
Ha a menetrendre vagyok kíváncsi, akkor néhány kattintással ott a menetrend.

Nem olyan bonyi: csak arra vagyok kíváncsi, amire kíváncsi vagyok.

Az a baj, hogy nem tudom megmondani, hogy milyen infók érdekelnek - azok viszont kurvára érkezzenek meg késlekedés nélkül. Az nem jó, ha két nap múlva értesülök a felkapott előadó koncertjéről, mert addigra minimum az early bird jegyek elmennek, de lehet, hogy az egész esemény sold out lesz. Viszont az sem jó, ha mindenféle marketinges böffenéssel van tele az infólista (amikor ugyanazon eseménnyel kapcsolatban egy héten belül a 8. videó/fénykép/akármi jelenik meg, az már azért kicsit gáz).

A Fb-on érik el a célközönség nagyját...így ezzel törődnek. A többiek meg majd felszedik valahogy az infót. Vagy nem. Nem lehet minden kisebbséghez alkalmazkodni, azt inkább fordítva várjuk el általában.

vessetek meg erte, de en hasznalom, es szeretem. nagyok sok olyan infohoz jutok onnan amihez mashonnan nem jutnek, ha nem keresek ra celzottan. itt meg jon "magatol". like-oltam olyan csoportokat ami az erdeklodesi korom, es jonnek a tobbnyire hasznos post-ok.

gyakorlatilag a FB az RSS utodja szerintem, csak interaktivabb. RSS feedek helyett csoportokat, oldalakat kovetsz...

mute-oltam azokat az ismerosoket akik hulyesegeket osztogattak (nyerj iphonet megosztassal, alhirek stb) a maradekrol viszont olyanokat is megtudok amit amugy nem tudnek. en ritkan postolok, es magamrol nem, max megosztok valamit ha eleg erdekesnek tartom. es ugy van beallitva, hogy csak az ismeroseim latjak az oldalam, adataim, kepeim.

profilozashoz meg nem kell semmit postolni, eleg egy FB pixel (vagy google pixel vagy akarmi) az oldalakon amit meglatogatsz. ez mondjuk private bongeszomodokkal ma mar kivedheto elvileg. de engem nem zavar, pl. egyik nap megkerdeztem egy villanyszerelos csoportban milyen led dimmert ajanlanak ami nem vibral, javasoltak par tipust, kicsit lejjebb gorgettem es mar jottek is azoknak a cegeknek a reklamjai akik ezeket aruljak. celzottan, de nagyon. lassan ott tartunk, hogy nem is kell az fb-n kivul mas weboldlat megnyitni mert beleintegralodik minden, a gyartoknak, boltoknak stb van fb oldaluk ugyis. ez a web 3.0 vagymi.

gyakorlatilag a FB az RSS utodja szerintem, csak interaktivabb

Meg megbízhatatlanabb, mert konfigurálhatatlanabb. RSS-nél ugye saját olvasód tud lenni, amiben olyan szűrést csinálsz, amilyet akarsz. Itt pont az a cél, hogy ne tudjál hatékonyan válogatni, majd ők megmondják, hogy mit lássál. Ezért is nincs api-n kinyitva az egész, mert akkor kibasznád a sok felesleges reklámot, és ugye abból élnek.

Es ott tartunk, hogy gyakorlatilag programozas teman kivul nem lehet keresni a google-n, mert alig van talalat. Mert ami talalat van, az vagy webshop vagy webshop.

Konkretan a web rettentoen beszukult, mindenki facebookozik, azon meg a google nem tud keresni.
A programozas azert van jobb helyzetben, mert ott altalaban twitter, meg medium.com-on van a blogposzt.

A masik gondom a facebookkal, hogy barmilyen temarol van szo,
egyszeruen olyan mintha lemennel a sarki kocsmaba, es *mindenki* ert hozza.
Szoval hatalmas a tomeg, es mindenki szakerto.
Egyszer valami hazepitos(?) csoportot talaltam a facebookon.
Hat mindenki ertett mindenhez is.

Multkor kerestem szakkonyvet. Tiz eve az ilyet le lehetett volna torrentezni/DC-zni.
Most konkretan egy videki antikvariumbol kellett megvennem a konyvet.
Valami '67-es a "konyv" (vagy 60 oldal az egesz), es nyugodtan fenn lehetne ebookban (.mobi, .pdf) a neten. De semmi ilyen kezdemenyezes nincs.

Lassan a net nem lesz jo semmire. Csak programozashoz hasznalhato, meg wikipediat lehet meg olvasni.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Sajnos a saját munkámnak is jobban segít a facbúk, mintsem én annak örülök. Ez van. Mivel én tartom karban a weboldalát is a sulinak, bizony többször is elfelejtem frissíteni és csak a facbúkon töltöm fel a tartalmat. Ennek részemről az az oka, hogy folyamatosan figyelem az oldalaim látogatottságát és a híreket nem nézik a látogatók, csak a facbúkon, így elkurvultam. Nem éri meg az időmet a weboldalra koncentráljam ezen a téren. Gondolom más is hasonlóan gondolkodhat, amikor ilyen nehéz helyzet adódik azokkal, akik csak a weboldalt látogatják.

"Mert értek a kutyákhoz."

A facebook egy közösségi pláza. Nagyjából annyira gyűlölöm a facebookot mint a plázákat. Egy-egy plázának jól behatárolható érdeklődői vásárlói,látogatói vannak, pont úgy mint a facebooknak. Mind a kettőnek statisztikája van, mennyien látogatják illetve mennyi ismerős/like van. Eszembe jut az amerikai nő aki állítólag nyugdíjas korát elérve elhatározta, hogy a facebook ismerőseit végiglátogatja. A történet szerint s fele nem is létezett.

Értéke kb ennyi. Haszna? 10 éves gyerekek oltják egymást távolró? Nagyon menő biztos.
--
Karesz
www.fotokaresz.hu

ilyeneket csak az ir aki nem hasznalja.
en csak olyan ismerost fogadok el akit tenyleg ismerek. igaz nincs is 5000 ismerosom csak 100valamennyi. es azokat is berendeztem csoportokba.

lepj be 1-1 fotos vagy pl. ardiuno fejlesztos vagy villanyszerelo vagy cnc-s csoportba. meg fogsz lepodni. hint: nem 10 evesek.

a 10 evesek nem fb-t hasznalnak hanem twittert stb. a fb inkabb az idosebb generacio jatekszere.

Felhő egy idegen államban, s mint ilyen, csak másnak a gépe, nem egyéb. Mindent tudhatnak rólad, s mellesleg épp arról az egyetlen államról van szó, amelyik nukleáris fegyvert vetett be civil lakosok ellen.

Engem ez a tény nem nyugtatna meg túlzottan, de ti tudjátok.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

18+, trágár szavak.

a szeméttelepen is van szelektív hulladékgyűjtés, ahol lehet bontatlan ckm-et találni, vagy tankonyveket, de valahogy mégse ott keresgélnek az emberek, ellenben ahova a kukáskocsi leborít, ott is látni lébecolókat.... cipőt a cipőboltból, kenyeret meg a péktől, és ne a teszkóbol. bár ott is lehet, de jellemzően nagy minőségbeli eltérésekre lehet számítani. (képzeld el a stackoverflowt fb-n, keresni sem lehet) facebookra az idővel rendelkező emberek járnak nagy %ban, tipikusan elbaszni az időt. aztán meg síránkoznak, hogy szar a sorsuk, de ez más tészta. mégha akad is hasznos tartalom, az teljesen elvész a köpőcsésze többi tartalma között, és ohatatlan, hogy rátalálsz olyan tartalomra, ami elcsábít, és te is időelbaszóvá válsz. lásd a sok magasröptű politikai megmondót, párttol oldaltól függetlenül, sok a hülye, és pont ez a lényege, pl indexnek ez a legjobb példa, de mondom mindre igaz, hogy pont genereálják a feszültséget, legyen lájk. voltaképpen termék vagy. na ezért én nem fogok ott egyetlen percet sem elbaszni. az éves fb keretem néhány ora használat, az meg inkább mintha nem is lenne.

amig használtam, jó régen, tele volt fosva minden szarral a falam. jó, mute. akkor megállt a falam, nem jött semmi. oké, akkor lájkoljunk tamatikus oldalakat. összejön 20-30, ott is annyi fasz van, mégha egynél-egynél nincs is, hogy borzalom, tehát ott is a hülyeség, unlike, fal megáll. Értelme akkor ? kommunikácio. akivel eddig nem beszéltem, ezután sem fogok, akinek surgős mondanivalója van, az felhív, ami nem fontos valamilyen csatornán így vagy úgy eljuk a másikhoz. vagy nem, de akkor nem fontos. van aki állítolag itt dolgozik. inkább élősködőknek hívnám azokat, azért kell fizetnem, hogy a szósölös egysejtű posztokat toljon, megha rákérdezek valamire, akkor írjak az ügyfélszolgálatra, hívjam telefonon, mert törvényileg ügye kurvára nem felelnek meg, meg adatkezelés stb. szal ezért fizetek a telefonszámlában, stb.

ha napi 2 orát vagy a facebookon, ami összejöhet, az heti 14 óra, 52 héttel számolva az 728 óra, ami 30 nap. Ergó életedből 30 napot baszol el évente egy hangos szemétdombbon. a jóisten nem adja vissza ezt az időt. különös perverzió, hogy valaki ezt minőségi szórakozásnak hívja. ha fele időben elmennél dolgozni mondjuk 500ftos óradíjért, akkor az is 300e ft, lehet belőle xboxot venni, vagy kinek mi a hobbija, költsön inkább arra.

a család elmegy vacsizni és ott is a fb-t nyomkodják. lehet 3 jó példát találni, de a kár nagyobb, mint a haszon, akkor?

amugy a topiknyitóval teljesen egyetértek. de semmi nem örök, talán megérem, hogy összedől ez a szar.

------------------------
Jézus reset téged

a szemettelepes hasonlat santit. legyen az fb inkabb egy nagyvaros, aminek van szemettelep resze es zart klubbok is es persze minden ami kozte van. arra a reszere mesz amelyik teged erdekel, mindig lesznek olyanok akik a szemeten verekednek es olyanok is akiket mas erdekel...

az xbox mennyivel hasznosabb idotoltes mint az fb-zes?

ironia: 300e-bol vehetsz egy jobb telefont amin gyorsabb az fb app :)

mondjál élhető nagyvárost? NINCS. az élhető része meg már nem az. lakjon városban az aki akar.
hogy hasznos-e vagy nem, azon lehet vitatkozni, de azt tényként ki lehet pl jelenteni, hogy egy xboxon játszani csak jobb élmény pl, mint egy kaparóstelefon kicsi kijelzőjén, vagy más szarában turkálni a facebookon. egy minimális igényszintet lehet támasztani magunkkal szemben, és észben tartani, hogy nem attol leszünk menők, hogy iponeunk van, ha maggi zacskós bolonyait csinálnuk, vörhenyesen is menők leszünk, vagy telenorelőfizetéssel boldog lesz a család. ha ezzel tisztában vagyunk, talán rájövönk hogy annyira azért nemjó az a facebook.

------------------------
Jézus reset téged

> Mi erről a véleményetek, mármint nem a konkrét esetről, hanem a Facebook ilyen dominanciájáról? Megkerülhetetlen?

Nem megkerulhetetlen, de kenyelmes.

Nezzuk meg a dolgot masik iranybol:
> Szóval a minap kinéztem egy programot valamelyik intézmény (szándékosan nem írom le a nevüket, mert a jelenség a lényeg) hirdetőtábláján.
Tehat egy papiron....

> Nem hagyott nyugodni a dolog, otthon megnéztem az intézmény honlapját...
Miert a honlapot? Egy papiron lattad kiirva az esemenyt.
Mi a velemenyed az internet ilyen dominanciajarol? Mar el sem mesz az intezmeny ajtajaig, csak a honlapot nezed meg? Ennyire megkerulhetetlen az internet?

Bocs a vicces peldaert, de ha csak papiron tajekoztatnanak vagy a napilapokban akkor is fel lennel haborodva (jogosan).

Ha valami erdekel menj utana, ha nem akkor meg sz*** le. Egy FB regisztracio ingyen van, posztolni nem kell, stb. Az cegek/intezmenyek FB-os jelenletenek elonyei is vannak, ott nyugodtan fel tudod hozni nekik ezt a temat, hogy miert nem frissitettek a honlapon is az infot. Ha nem akarnak negativ visszhangot akkor valaszolnak.

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Így van, az intézményben fő helyen papíron kifüggesztett egész éves műsornaptár eddig minden évben pontos volt.
Mivel idén hiba csúszott a gépezetbe, utólag lecsekkoltam a honlapjukat is. Mint kiderült, a papíron kifüggesztett műsortervet onnan nyomtatták ki. Csak éppen elfelejtették átragasztani egy Műsorváltozás felirattal.

De mint írtam a bevezetőben, a dolog nem erről az estről szól.

Nem is lenne semmi bajom, ha nem a FB-t tekintenék egyre többen egyre inkább kizárólag autentikus forrásnak. Paradox módon a konkrét esetben tényleg valós információt küzvetített annak a közösségnek, aki erre előfizetett. A bajom azzal van, hogy a konvencionális hírforrások hirtelen működésképtelenné váltak, azt sugallva, hogy mindenki menjen ugyanabba az irányba, mert különben rosszul jár. Remélem, egyelőre nem vernek meg, amiért nem vagyok fent a Facebookon, legfeljebb lekésem a vonatot, az előadást, elszakadok a barátaimtól, nem lesz munkám, felszólításokat kapok befizetetlen számláim miatt, stb.

A facebooknak gecire mindegy, hogy putyinista álhíreket oszt meg valaki a Magyarországot fenyegető migránshordákról, vagy cicás képeket tartalmazó fotóalbumot posztol ki.
A facebook NEM tartalomkészítő, hanem egy tartalommegosztó platform.
Nagyon nem mindegy.

_te_ miért nem lépsz fel az álhírek ellen? bűnösök közt cinkos aki néma.

Aktuális a dolog. Kajli facebook akkountot akarok csinálni, de csak annyira kajlit, hogy olyan csoportokba, ahol inteligens témákról beszélnek az emberek, be tudjak lépni. Az meg általában kajli accounttal nem megy. Vagyis kellene egy

Legit-feelinges akkount, aki legit-feelinges emberek kajli ismerőse.

Akinek van kedve kajli Legit-feelinges akkountot ismerősnek, jelöljön be. Most regisztráltam: itt.
Még annyit hogy a facebookra csak SeeMonkey-t fogok használni, nehogy az oldalakba beágyazott facebook-kapcsolati algoritmusok következtessenek valamire (ha eléfelejtenék kiloggolni a facebookból). <-- Tipp.
Mivel a HUP-on amúgy is csak felületesen ismerjük egymást, így a legjobb megoldásnak látom a kajli ismrettségi háló felépítését.

Nem ciki az, hogy az Interneten 'Legit-feelinges kajli akkountot' kell csinalnod, hogy kvazi egy publikusnak szant dologhoz hozzaferj?
Arrol nem beszelve, hogy egy olyan cegnel, ami abbol el, hogy az emberek szemelyes adatait adja el.
Raadasul, ha nem eleg 'legit-feelinges' az akkountod, akkor le is tilt.
Es manapsag kb mar centekben merheto amennyibe kerul, hogy a facebook kiszolgaljon teged, es sokan az egesz eletukkel fizetnek erte. *Az eletukben keletkezo komoly mennyisegu adattal

Miért, az nem ciki, hogy az "ingyenes" MS termékek használatához MS account kell, amihez csak "elvileg" nem kötelező működő, hozzád köthető telefonszámot megadni, de ha nem teszed, akkor másnapra letiltják, amíg nem adsz meg egy működő, hozzád köthető telefonszámot? Ha esetleg nem működő telefonszámot adsz meg, akkor "ezt sajnos nem tudjuk ellenőrizni, ez nem lesz jó", ha meg nem a sajátod, akkor "sajnos ezt túl sokan használták már, ez nem lesz jó" kamu dumákkal éri el, hogy valóban a sajátodat add meg.

Ezek után nem ciki ingyenesnek hazudni ezeket az MS termékeket/szolgáltatásokat?

Már nem használom. Anno kb 10+ éve amikor az iWiW menő volt és itthon még az fb csak hírből hallatszott akkor kezdtem. Jónak tűnt. Aztán egyre több fura emberke jelent meg akiknek 1000 ismerőse lett. Aztán jöttek a beszólós barátok, akik "messziről" bátrak voltak... Akkor váltak el útjaink, amikor mindent jobban tudók kioktattak,és a vélemény beszólássá alakult...stb Ezért nem kell nekem fb, ennyi nemnormálissal napközben is összefutok. :)

Akinek bejött azt irigylem? Nem biztos.
--
Karesz
www.fotokaresz.hu

Amellett, hogy egyetértek a véleményed egy részével, egy kiegészítés: az event szerintem nem zártkörű volt a Facebookon, tehát simán megnézhetted volna regisztráció nélkül (persze javíts ki ha tévedek). Az meg had legyen már a szervező dolga, hogy egy honlapért fizet, amit kb. senki nem néz, vagy FB-re kirakja mint hírt, hogy megváltozott a dátum (azzal persze szintén egyetértek, hogy nem szép dolog dátumokat változtatni, de hát láttunk már ilyet, mindenkinek lehetnek problémái).

A lényeg, hogy senki nem kényszerít rád semmit, ha akarod megnézed regisztráció nélkül egy google kereséssel, mint ahogy akkor is tetted volna, ha egy mezei honlapja lett volna a szervezőnek (vagy csak egy telefonszáma amit felhívsz).

Szerintem nem nézheted meg a facebook-os hírt regisztráció és belépés nélkül, mert alulról feljön egy közel fél oldalt kitakaró java script-es figyelmeztetés, hogy lépj be vagy regisztrálj, majd lépj be, illetve elfehéredik a maradék rész is.

Ha pedig tiltod a java scriptek futását, egyáltalán nem jelenik meg az oldal.

Valamirevaló cégnek saját honlapja van, azon tájékoztatja az érdeklődőket.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Emlékeim szerint kb. 1-2 perc elteltével újra zaklat. Ilyenkor jövök rá, hogy nem megyek olyan helyre, ahol nem látnak szívesen. Nem azt érik el, hogy regisztráljak, hanem egész egyszerűen nem hiányzik az élet azon része, amely csak a Facebook felől közelíthető meg. Több időm marad bármi másra, legyen az uszoda, kirándulás, séta, fórumozás, tanulás, élő zene, akármi. Ha élő program csak FB felől megközelíthető, az számomra nem létezik, így nem is hiányozhat.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mielőtt írtam a fentit, direkt kipróbáltam, pár hónap múlva lesz egy koncert, inkognitó módban beírtam az együttes neve + facebook szavakat a gugliba, első találat volt a csoportjuk, rajta az event. A regisztrációs kérdést feltette nekem is, de ha jobban megnézed akkor alul van egy "no thanks, not now, vagy valami hasonló button", arra rányomva máris látod az információt.

1 perc múlva újra zaklat: miért akarnék 1 percnél többet eltölteni ott?

Amúgy nekem pl. telefonon nincs fent az app, és a beloginolva sem vagyok, rendszeresen használom így, azaz a telefonon futó böngészőben rákeresek regisztráció nélkül egy-egy nyitvatartásra, címre, étlapra, időpontra, vagy hasonló infóra. Eddig még nem volt ezzel gondom. A regisztrációs kérdés persze tényleg kicsit zavaró, de még mindig jobb, mint amikor X éve flash-es szarokon kellett átrágnom magam egy rohadt telefonszámhoz vagy valami hasonló apró infóhoz.

Tök hülyeségeken tudsz rugózni. Ki a fenét érdekel, hogy mobilon, postagalambon vagy morze kóddal érem el a céget, ha onnan megkapom időben, minőségben az elvártakat? Senkit. Ha viszont nem kapom meg, akkor nekem az a cég szar, akkor is ha van fax száma és tuti vezetékes szirszarja. Most pedig törődj bele, hogy el sem tudod dönteni, hogy milyen fajta előfizetést takar egy-egy szám. Pl. a honvéd kórház kimenő hívásai a hívott félnél 30-as körzetszámmal jelennek meg. És ez vezetékes telefonról érkező hívás!

Iderakom neked is: Nyilvánvalóan praktikus, ha egy székesfehérvári szerviz/szálloda/bolt telefonja Szegeden csörög, hiszen hordozható.

Összekeversz egy praktikus tényezőt (..ha onnan megkapom..), egy fizka tényezővel (Kedves boltos bácsi, a bal felső polcon...Sajnálom, Szegeden vagyok.).
Kevered a mobilt, mint továbbító közeget a helyhez kötöttséggel. A Honvéd Kórháznak nyilvánvalóan van vezetékes száma. Ettől még lehet több szolgáltatóval is szerződése. A kimenő hívások több trönkön, optimalizáltan mennek ki, és bizonyos korlátokkal bármilyen számot adhatnak - nincs itt semmi látnivaló.
A "helyhez kötött" az lehet "mobil" is. Fizikailag meg ugyanazon az üvegszálon megy Budapestről Pécsre, mint a "vezetékes", vagy a voip hívás.

Nagyon jó példa a Honvéd Kórház. Mindig lesz olyan száma, ami kötelezően Budapesten csörög, mégpedig pont ott, ahol a címe van. Ennek ellenére vannak olyan számok, amik a pontos cím ellenére (fixen) teljesen máshol csörögnek. Sőt egy fix számnak lehet számtalan címe is!

Hidd el, a praktikus szokásaid ellenére a törvényeknek/jogszabályoknak is van praktikus oldala!

Hidd el, a praktikus szokásaid ellenére a törvényeknek/jogszabályoknak is van praktikus oldala!

Hogyne hinném, de nincs jogszabály a kötelező telephelyi telefonról. Ezt meg te hidd el végre. Egyébként sok cég telefonszáma a székhelytől messzebb csörög, van olyan magyarországi bank, akinek a helpdeszka számai magyar számok, de romániával beszélsz...vagy szegeddel. Mindegy, mert releváns infót kapsz. Tehát nekem nyolc, hol csörög, ha onnan releváns infót kapok, azaz kiszolgálnak. Tőlem a holdon is csöröghet és a tag, aki felveszi, ülhet a kitűzött amerikai zászlót bámulva egy sámlin is, ha az ügyem előrébb jut. Ez a praktikum.

nincs jogszabály a kötelező telephelyi telefonról
Igaz. Nem is állítottam az ellenkezőjét. Így aztán jól elvitatkozgatsz magaddal. ;)

Azt azért látom, hogy kissé kevered a székhely/telephely, több telephely és az (outsourcing-olt) call center fogalmát.

Neked ugyan minden mindegy, csak információt kapjál, azt megértem. Ettől még nem lesznek a dolgok úgy, ahogyan hinni szeretnéd. ;)

Nem keverek semmit. Te szeretnéd keverni a szavaimat. Az embereket nem érdekli, hogy a székhelyen csörög-e a telefon vagy telephelyen, esetleg kínában egy outsourcingolt irodában...senkit nem érdekel rajtad kívül. Talán még hajbuzert...talán. Az érdekel, hogy az adott problémámmal tudok-e kezdeni valamit. Semmi más.Minden más csak lepkefing vagy üres hozzászólás a hupon.

Az érdekel, hogy az adott problémámmal tudok-e kezdeni valamit.

Amivel egészen odáig nem lesz probléma, amíg egységsugarú birkaproblémákkal fordulsz hozzájuk, vagy konfigurációs beállítások után érdeklődve. Onnantól, hogy az egységsugárból kitörő, komplex problémával szembesülsz, jönnek a 15-45 perces várakozások az operátorra, meg az 5-10 emberen keresztüli átpasszolgatások, végül a "nincs megoldás, de majd jelentkezünk" lezárása a történetnek. Persze, más kérdés, ha a szolgáltatás-problémákkal foglalkozó, heti rendszerességgel megjelenő HUP topicokat te lepkefingnek tekinted, de attól még ezek létező problémák.

Az indiai, román stb. support kiszervezéssel kapcsolatban két dolog etikátlan multiék részéről. Egyik, hogy egyértelműen nem képzett szakembereknek adják ki ezeket a munkákat, hanem minél olcsóbban dolgoztatható biorobotoknak, sematikus gépszöveget betanuló diákoknak, vagy angolul távolról sem tudó, csak gagyogó, iskolázatlan népségnek a legalacsonyabb indiai kasztból. A másik, hogy mindezek miatt a komplex problémával rendelkező ügyfelek megszívják, idővel, telefonszámlával és szolgáltatás-kieséssel fizetve mindezért. Ami számít, hogy 100%-os hatékonysággal meg tudja oldalni a kiszervezett support azt, amikor birkáék elfelejtik bekapcsolni a kábelmodemet, vagy kicsúszott a csatlakozó belőle, és megmondják neki telefonon, hogy kell visszadugni. Persze mivel a komplexebb problémákkal rendelkezők mindig kisebbségben vannak, így a panaszaik is kevesebbet érnek egy alapvetően mennyiségi faktort a minőség fölé helyező szolgáltató nagyvállalatnál.

Gyakorlatilag ugyanaz történik, mint a szoftvereknél. Lebutítanak egy felhasználói felületet, hogy az átlag IQ=80 tapicskoló ösztönlény réteg is felfigyeljen rá és tudja használni, a haladó felhasználók pedig utána kevésbé fogják tudni használni a kiherélt funkcionalitás, meg az óvodás szintű UI miatt. Mivel a haladók vannak kevesebben, ezért szinte mindig marad a csiligány buta UI.

> Lebutítanak egy felhasználói felületet, hogy az átlag IQ=80 tapicskoló ösztönlény réteg is felfigyeljen rá és tudja használni, a haladó felhasználók pedig utána kevésbé fogják tudni használni a kiherélt funkcionalitás, meg az óvodás szintű UI miatt. Mivel a haladók vannak kevesebben, ezért szinte mindig marad a csiligány buta UI.

Ezt ugye meg lehetne oldani a regebben divatos "Basic - Advanced" beallitasokkal. Atlagember kapja a basic nezetet, poweruser meg az advancedet, es nincs gond.

Az a gond, hogy megis van gond, hiszen ennek a megoldasnak rosszabbak a megterulesi mutatoi, szoval a haladobb felhasznalok - miota a szamitogep/internet is kommersz lett - hatra lettek hagyva, a nagyobb szamu, kevesbe hozzaerto, jobban bepalizhato es befolyasolhato tomegek igenyeinek kielegitesere.

Én nem regisztrálok be, és ami csak facebookon van fent, és nem látom a publikus adatai, vagy nem érem el a szervezőit, arra nem megyek el, vagy nem veszem meg.
Itthon a háztartásban más sincs felregisztrálva, ők is hasonló állásponton vannak.

Tudom, hogy az emberek 95%-a fent van, viszont ezek attól a maradék 5%-tól meg elesnek, és valaki meg foglalkozik velük, az keres rajtuk.
Volt már olyan bolt, aminek azért kerestem alternatívát, mert az először megtaláltnál nem tudtam facebook nélkül intézni a dolgokat velük. Most nem náluk költöm el a pénzem.
Volt, ahol csak messenger chat volt, mint elérhetőség, így nem tudtam kérdezni tőlük. Így mentem a másikhoz, akivel meg tudtam beszélni a részleteket más módon is.
És persze kihagytam egy csomó marketing-promóciós nyereményjátékot, amire csak facebookal lehetett jelentkezni.

"először megtaláltnál nem tudtam facebook nélkül intézni a dolgokat velük" - telefon, e-mail? Azért van alternatív megoldás, amiről csak azért lemondani, mert azinformáció a cég FB-oldalántalálható meg/ott lehet megkérdezni...
A messenger-t tudod FB nélkül is használni egyébként, csak a tisztánlátás kedvéért.

Szó szerint értettem a dolgot. Elérni elértem őket másahol (youtube comment formájában), szó szerint másolnám a beszélgetést:

- "fb-n sajnos nem vagyok, nincs más mód a vásárlásra?"
- "Sajnos most nincs :("

Pedig érdekem lett volna, mert magyarországon máshol nem tudtam megvenni, csak náluk. Így külföldről rendeltem. Igaz olcsóbb lett, de 4 hetet vártam rá.

Messenger meg nem hagyta magát:

Lent az apró "Nem vagy facebookon?" linkre kattintva meg átdob a facebook reg képernyőjére.

Igaz, 5 percnél többet nem töltöttem a próbálkozással.

Csak annyit hasznalj a FB-bol amennyi neked hasznos, ennyire egyszeru. Mivel sokan hasznaljak megkerulhetetlen(nek tunik). A korabban emlitett kepzeletbeli 5% aki nem hasznalja nem tud/akar szelmalomharcot vivni. Ha pedig alapit egy FB2-t akkor lehet nehany ev mulva az lesz megkerulhetetlen? :)

Koncertekhez peldaul ajanlom a spotify-t, ott is fent vannak nem csak FB-on.

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Nem teljesen a téma tartalma, de tudjátok mi az, ami engem a legjobban felidegesít a facebook? Az, hogy nincs olyan lehetőség, hogy publikusan csak álnevet adjon, és a valódi nevet/várost/stb csak azoknak, akiket visszaigazoltál.
Mivel eléggé egyedi nevem van, (és még vidék is) így ha nem akarom hogy bárki fizikailag is megtaláljon (bocs, volt már dolgom netes szociopatákkal) kénytelen vagyok szabálysértő módon kamuprofilt használni. :/
Pedig eskü, nem az zavar, hogy a facebook kianalizálja a vesémet hogy eladja - jobban zavarnak azok a emberek, akiből kinézem, hogy nem tetszik nekik valami megnyilvánulásom, azt jönnének hogy kivágják. :/

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Mivel olyan a nevem, hogy van belőle egy az országban, így a hajamra kenhetem az összes többi dolgot. :/
(nyilván, az segítene, ha sehova nem kommentálnék facebook accal, de akkor meg minek van?)

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Legutoljára ma 13 valamikor, _Franko_ hozászolásának az olvasása után, hogy mielőtt hülyeséget írok, megnézzem, nincs-e bármi olyan, ami számomra hasznos lenne.
Nah de az a helyzet, ha én vagyok a világon az egyetlen "Alma-Körte Pista Sándor" akkor/és nem akarom, hogy idegenek beazonosítsanak, csak a nevem alapján. De elismerem, hogy "Ez meg az én bajom". Csak megemlítettem, hogy engem ez a része zavar "csak" a facebooknak. :)

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Ennyi, kész, már le is buktam :P
Látod, ezért sensitiv adat már a nevem is. :)
(Amúgy nem, csak házasságkötéskor összevontuk a családneveket, amitől eléggé egyedi lett, és ráadásul dupla keresztnevem van.)

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Mivel olyan a nevem, hogy van belőle egy az országban, így a hajamra kenhetem az összes többi dolgot. :/
(nyilván, az segítene, ha sehova nem kommentálnék facebook accal, de akkor meg minek van?)

… majd …

De pont azért egyedi, mert megváltoztattam! :P

El kéne döntenéd, hogy mit szeretnél. Azután vagy ez vagy az már nem is fog zavarni.

Még jó, hogy már a elején leírtam, hogy mit szeretnék, és milyen indokból.(miért zavar)
Kár ezen rugózni, ez a dolog nincs jelen a facebookon, kénytelen vagyok valahogy együtt élni a dologgal.
És nyilván, lehet felhasználóoldali patch-olást (köznapi nevén gányolás) alkalmazni, hogy mégis lássam a cicás képeket, meg más emberek életét, meg mutogathassam, hogy mit ebédeltem - vagy éppen (számomra) hasznos dolgokat kövessek, ami a facebookon van.
Csak számomra hasznos lenne egy ilyen fejlesztés, semmi több.

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Nekem az a legidegesítőbb "funkciója", és ez által használhatatlanná is téve magát, az a követhetetlen, folyamatosan összekeveredő üzenőfal, timewall nem tudom most mi a neve. Olyan jó, mikor elolvasok valami hozzászólást, nyomok egy visszát és az adott post már sehol sincs. Ez konkrétan olyan idegesítő, hogy nem is értem ki szeretheti ez a "fícsört". Teljesen követhetetlen, semmmi statikusság nincs benne.

Ha valaki még nem ismerné: :-)
https://www.youtube.com/watch?v=GEWnXmDfVZg

Engem is zavar a FB dominancia, de hát ez van. Sokminden más is zavar a világban, alkalmazkodok. Fent vagyok, próbálom csak arra használni, amire érdemes, de azért távolságot tartok. Gyerekeimet az ésszerű használatra okítom. Ők aztán nagyon nem tudják kihagyni, mert pl. az osztálytársaikkal itt lehet kommunikálni. De ha ésszel él az ember, még hasznos is lehet.

Egyébként a facebook regisztráció nélkül is olvasható, nézhető, a brandek / boltok / műzeumok / társai oldalai általában olvashatók.
Simán, böngészőből.

Pl: https://hu-hu.facebook.com/nemzetimuzeum/

Az adott valamit amiről lemaradtál nem lehet így megnézni?

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Valaki írta hogy 1 perc, gyorsan le is lett alkudva 10 sec-re, had ne legyen már igaza annak, aki szerint regisztráció nélül is lehet használni. Ehhez képest megnéztem most a fenti linket, és se 1 perc, se 10 sec után nem dobál fel semmit, kényelmesen végig lehet nézni a Nemzeti eseményeit és híreit (a megnyitáskor persze ott van egyszer a kérdés, amit ki kell nyomni). Aztán lehet hogy X perc után feldobná újra, de annyira nem érdekelt, hogy ezt méregessem, szerintem aki akarja, az tudja így használni.

Többen írták, hogy nem vesznek részt olyan rendezvényen, amit csak a facebook-on hirdetnek. Kérdés ezen embereknek:

Ha ezentúl a kedvenc együttesed csak a facebook-on hirdeti meg a fellépéseit és koncertjeit, akkor soha többet nem fogsz ezeken részt venni? Ha nincs kedvenc együttesed, akkor helyette gondolj bármi másra, amit kedvelsz.

Én pl. FB-n értesülök a kedvenc együtteseim (Ossian, Road, Tankcsapda) koncertjeiről.
Ha a közelemben vannak, rányomok az Ott leszek-re és tuti nem felejtem el, mert előtte értesítést is kapok pár héttel.
Ők sem mai csirkék és mégis tudnak haladni a korral!
Nekem is jó, mert nem kell az oldalaikat nyálazni havonta, hogy hol mikor várhatóak.

Ezzel nekem az bajom, hogy amit 20-30 éve féltve őriztünk, azt most totális boldogsában és magától értetődően mentjük el egy külső szolgáltatóhoz. Ráadásul a teljes kapcsolati hálóval leöntve, fotóval és fotókra beírt nevekkel. Ami fontos, azt felveszem magamnak a naptáramba, nem kell a szervezőknek eseményt küldenie.

"aki nincs rajta, az nem is létezik." - Nem kell rajta lenni, regisztráció nélkül is használható, hogy megnézz egy eseményt vagy ilyesmi.
"Megkerülhetetlen?" - Sokszor igen, de valljuk be, hogy kényelmes is, nem kell hozzá domain/tárhely, egy idős ember is meg tudja csinálni a saját kis csoportját/eseményét segítség nélkül, ami azért nagy szó.

plusz ugye - foleg esemenyeknel - bele van kodolva az automatikus reklam is. ha egy ismerosod ranyom a megyek/erdekel-re azt te is latod a faladon, sot nekem naponta kilistazza hogy az ismeroseim milyen kozeli esemenyeken vesznek reszt.
ha ehelyett csinalnal az esemenyednek egy kulon weboldalt, azt neked kene valahogy eljuttatni a potencialis erdeklodoknek. pl. belinkelni nekik fb-n :)

Nekem speciel eszembe nem jutna a faszbúkot vagy más random thirdparty oldalt nézegetni, ha van hivatalos forrás. Ha van egy cégnek saját weboldala, akkor by default az a hivatalos. Ellenben, ha onnan redirect-elnek egy thirdparty oldalra, akkor arról megvan a rossz szájízű véleményem. Meg az epém, ami jobban mar mint az Alien nyála.

Valószínűleg nem létezik a paranoiának olyan súlyos esete ami ne lenne indokolt egy tech-szörnnyel szemben. Remélem nem kell majd megbánnom egyszer a kamu profilos reget, meg h a telóra engedtem az appot. De pl. egy kórházi tartózkodás határozottan elviselhetőbb vele, mint nélküle.

> Mi erről a véleményetek, mármint nem a konkrét esetről, hanem a Facebook ilyen dominanciájáról?

Röviden: pokolba vele.

> Megkerülhetetlen?

Már három éve, hogy töröltem a Fb-adatlapomat (Messengert sem használok, Fb-n kívül soha nem is használtam), és megvagyok. Igen, kár, hogy csomó emberről most fogalmam sincs, hogy-mint van, de _szerintem_ az nagyobb gáz, hogy "csak" a Fb-n lehet elérni a fél midnenkit. Aki akar, elér, akit akarok, valahogy elérek, aki meg nem akar Fb-n kívül létezni...

Nagyritkán meglesem pl. egy-egy bolt nyilvános Fb-oldalát, de tényleg ritkán. Aminek meg csak zárt Fb-oldala van, az elég okot adott rá nekem, hogy ne foglalkozam vele.

Szerintem mindenki maga dönti el, hogy ő elkerüli-e, vagy jól megél vele (/benne?).

- - -
TransferWise

Sziasztok!

Most meg azt tapasztalom, hogy a gépem (Win 10) adatforgalmat bonyolít a Facebookról, pedig nem is nyitok meg ilyen oldalakat, van Adblock+ is. Külső eszközön nézem az adatforgalmat, onnan tudom. Nem sok, de akkor is. Mondjuk a Microsoft is ezt csinálja, de az kevésbé zavar. Mit akar tőlem a Facebook?