Doom CGA módban Amigán, és további indokolatlanságok

Na, ez most kevésbé lesz egy jól megírt blogposzt, viszont esetleges érdeklődőknek ide ömleszteném az amigával retró-PC-zés körüli előző post óta történt fejleményeket. Szóval ez igazából a "Lehidalok" poszt második része.

Először is, kiadtam a cucc 1.1-es verzióját, és előkészületben van az 1.2... Real soon now (tm). És immár az Aminetről is leszedhető.

Ezen kívül tartottam egy előadást "Ha egy híd nem elég, építs egy Viaduct-ot, avagy hogyan csinálj az Amigádból egy MS-DOS retró PC-t és egyéb eretnekségek." címmel a PC kártyákról meg az egész cucc technikai hátteréről a berlini Deadline demoparty-n, ami itt megnézhető angol(-szerű) nyelven (slideok meg itt vannak).

Aztán megélesztettem egy 1987-es Adlib-ot, amit még valami bolhán lőttem egyszer 110 Forintért, majd kibuheráltuk belőle a hangerőszabályzó potit valami hackeléshez. Na most ehelyett vettem cserealkatrészt és szépen vissza lett forrasztva, működik is ahogy kell. Természetesen az Adlib zenés játékokat is Viaduct-tal teszteltem (videó itt). (Ezúton is hála a vogons.org mindentudó retro-PC guruinak.)


Képek erre.

Aztán súlyosbítva azt ami amúgy is, sikerült lőnöm eBayen a világ összes pénzéért egy Make-It-486 clip-on upgrade-et a PC kártyán lakó 386sx-hez. Akinek nem lenne meg, ez egy Texas Instruments 486sxlc2 alapú bővítmény, ami max. 50Mhz-s órajelre alkalmas, valamint van benne 8K L1 cache is, aminek elég jótékony hatása van a mindenféle szoftverek sebességére. Emellett simán rányomható egy spéci "proci lábaira akaszkodós" foglalattal forrasztás nélkül is a kártyára, aminek hatására a 386sx egy lassabb 486-tá változik. Már csak a DOS-os utility-t kell az AUTOEXEC.BAT-ba vésni az órajelduplázó és a cache bekapcsolásához és máris 40Mhz-n robogunk húsz helyett! Szenzáció!


Képek itt.

Na ennek megfelelően fel is merült, hogy ez mind szép és jó, de nincs sok értelme a 486-nak, ha mellé csak CGA-ban lehet nyomulni, külső VGA kártyát meg továbbra sem akartam, mert abban mi a poén. És itt jött a képbe BSzili kolléga őrült ötlete, miszerint portoljuk már a Doom-ot CGA-ba, hogy legyen mi meghajtsa azt a 486-ot. Mert ugye mind annyira ráérünk, és ennek az egésznek amúgy van értelme... :)

Na, BSzili portolta a cuccot ami DOSBox-ban remekül működött, majd némi szívás árán, de - igaz egyelőre csak hang nélkül, mert az Allegro library egy fosch - sikerült elindítani igazi vason is a képződményt, ami a Boom féle Doom fork/port alapján keletkezett. Mi kérünk elnézést, van miért.


Videó itt.

Ja, azt mondtam már, hogy most hogy 486 lett a cucc, elvileg már lehet rajta modern Linuxot, meg BSD-t futtatni..? Höhö... *cliffhanger*

Hozzászólások

Na ezt a feleségem meg ne lássa... :D

Igazából jelenleg nincs olyan sok hardver amit szeretnék, a 486-os PC kártyával kimaxoltam ezt a vonalat is, retro DOS-os PC-m is van vagy három - mármint az Amiga kártyákon kívül -, amiket hardvereket még szeretnék azok elég specifikusak (pl. 68060 kártya Falconba), így jellemzően ritkán fordulnak elő hulladékudvar környékén. Még esetleg valami 030 v. 040 procis régi 68k Mac PowerBook jöhetne, de igazából anélkül megvagyok. Ja és még egy GUS Extreme (az ESS1688 Audiodrive-os, SB-kompatibilis verzió) kéne a Gravis gyűjteménybe, hogy teljesen jól érezzem magam.

Most inkább szabadidő kéne, hogy használjam is ami van, meg a kapcsolódó kis projektjeim fejlesztgethessem. Lehet h. inkább valami Patreon oldalt kéne indítani? :D

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Csárli te lassan megütöd az őrült zseni szintjét :D
SUB!

Kösz. Szerintem az "őrült" régóta közismert, a "zseni" meg továbbra is erősen kétséges... De kösz. :)

(Ja és ezúton szeretném újra hangsúlyozni, hogy a Doom CGA port maga jórészt BSzili munkássága - itt van ő a HUP-on egyáltalán? - aki amúgy is jóféle Amigás és egyéb játék portjairól ismert, én csak a Viaductot és némi real hardware debugolást adtam a receptbe.)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Az "őrült zseni" megfogalmazásra +1! :)

A videót most néztem meg; alatta a zene az AdLib-os verzió? Annak idején ez erősen pc-s játék jellegzetesség volt, hogy a zeneszerző megkomponálta a játékzenét midi-ben, majd azt, lévén keveseknek volt midi-t tudó hangkártyájuk, megpróbálták az AdLib-bal, vagy valami azzal kompatibilis eszközzel lejátszani. Ebből lett ez a "csicsergés" sokszor. Nagy kár amúgy, mert az AdLib-on levő OPL2-t sokkal jobban is ki lehet használni.