Otthoni élelmiszer tartalék

Fórumok

Helló,

Olvastam egy cikket, hogy a német polgári védelem azt javasolja, hogy két hétre való élelmiszert tartalékoljon az ember otthon, aztán további cikkekben kiderült, hogy a magyar is hasonlót javasol. Persze ez nem a világvégére való készülődés miatt ajánlják, hanem valós veszélyek miatt, természeti (víz, télen a havazás elzárja a falut) vagy ipari katasztrófa.

Konkrét mennyiségeket, ajánlásokat viszont nem találtam, ezért fejből összeállítottam egy listát a feleségemmel, ami elvileg elegendő 4 személyre (2f, 2 gyerek) két hétre. Ötleteket fogadnék, hogy mit érdemes felírni a listára, amit aztán spájzba be lehet tárolni (és folyamatosan elhasználni, feltölteni, hogy semmi ne járjon le).

A lista:

10 kg rizsa
5 kg bab
5 kg lencse
5 kg zöldborsó
5 kg morzsolt kukorica
5 l sűrített paradicsom
10 kg cukor
5 kg só
10 l napraforgó olaj
3 l repce olaj
zsírosbödön
10 kg rétes liszt
10 kg finomliszt
5 kg teljes kiőrlésű liszt
5 kg kukorica dara
5 kg búza dara
20 db konzerv hús (löncshús, májkrém, ilyesmi)
20 db konzerv gyümölcs (barack, ananász, stb)
5 l ecet
étcsoki
kétszersült / keksz
lekvár
Szarazteszta
élesztőpor
savanyúság

Ezeket amúgy is használja az ember napi használatban, így biztos nem romlana rá. Vízet nem tudom, kútból van, de ha valami van, akkor annak vize meg ihatatlan lehet.

Sütni főzni lehet nálunk fával is, ezért van liszt ilyesmi, kenyérsütéshez stb. (ezt lehetőség szerint amúgy is magunknak csináljuk), gondolom ahol nincs ilyenre lehetőség (városban, gáz sütő) ott érdemesebb a készételeket eltárolni.

Ötletek mit érdemes még spájzolni?

Hozzászólások

Aggregátor, műholdas telefon a legfontosabb :D.

Aggregátor van (falun ez nem olyan ritka errefelé, sok ember jár erdőre dolgozni és igény van a villanyra, világításra), telefon minek? Nem világvégéről van szó, feltételezem ha valami katasztrófa vagy ilyesmi van, akkor azért nem omlik össze a kommunikáció és civilizáció.

Rizsa? :D
10kg cukor, két hét alatt? :O
--
"Sose a gép a hülye."

10 kg rizs: Ha egy felnőtt adagra 100 g-ot számolsz (ami már messze nem fogyókúrás adag, akkor ez 100 adag. Négy nagyétkű felnőttnek 25 napi adag. A továbbiakban négy nagyétkű felnőttel számolok.

5 kg bab: Gondolom szárított, ez beáztatva több mint duplája lesz. Kalóriatartalom szempontjából nagyjából megegyezik a rizzsel. Tehát újabb 25 napi adag.

5 kg. lencse: Kb. 15-20 napi adag.

5 kg. Zöldborsó: ha mirelit, akkor ez legalább 10 napi adag. (Ha önálló köretként fogyasztjátok.)

5 kg. Kukorica: Kb. mint a zöldborsó. Tehát ez is legalább 10 napi adag.

Nem számolók tovább, de ha három étkezéssel terveztek, akkor a felsorolt tételek legalább 2 hónapig kitartanak. Azonban mellékhatásként jelentős súlygyarapodás is lesz. Ha nem akarsz közben elhízni, akkor ennél jóval tovább is elég lesz.

Inkább befőtt és konzerv mint szárított, azt jobban szeretjük. Mirelithez fagyasztó kell, nem spájz :)

Happy Frucht babkonzervet szoktunk venni, ebből egy konzerv 400g, 5kg kb. 13 konzerv, az azért nem olyan sok, főleg, hogy többféle bab van. Egy zsugorfoliába eleve 10db konzerv van, veszek vörös és fehér babot már több van otthon mint 5 kg.

Szerintem nem fogsz kenyérsütéssel baszakodni amikor ilyen tartalékra kényszerülsz.

Én próbálnék még elrakni krumplit. Régen azt is bepakolták a pincébe egész télre.

Ha már ilyenben gondolkodsz érdemes lehet átgondolni hogy tudsz nagy mennyiségben krumplit elpakolni. Akkor bevásárolhatsz szezonban olcsón vmi termelőtől. Majd lehet használni addig amíg kitart. :D

Ugyan ezt el lehet játszani almával és hagymával és talán répával is.

Sárgaborsó is jó lehet még. Mivel az is szemes és a főzelékhez nem kell sem tejföl se tej se liszt se semmi hogy besűrűsödjön. Aztán ha nincs más akkor kéthétig sárgaborsó főzelék kúra van. :D

Pár rekesz ásványvíz. Azok is elállnak egy évig.

Dió - nasi a gyerekeknek és hogy lekösd őket ha áramszünet van -20 fokban télvíz idején. :D

Elpusztíthatatlan befőttek. Tehát házi befőtt. Esettleg ha van egy meggyfa vagy szilva vagy vmi az udvaron. Évekig elállnak ha rendesen el vannak készítve.

Tea. Hogy legyen vmi extra a víz helyett ha télre esik az a 2 hét.

Pezsgőtabletta / multivitamin.

Egy nagy karton zacskós leves ezzel az instant tésztával.

Szesz csak hogy legyen mivel üzletelni ha hosszabb a 2 hét. :)

Ja, hát a krumpli, hagyma alap, azt nem is írtam, az ma is mindenhol megtalálható általában minden háztartásban.

Mit értesz nagy mennyiség alatt?

Nem akarok én világvégére készülni, nem vagyok redneck. Csak reális eshetőségekre felkészülni. Atomtámadásra felesleges, azt meg kell nézni és reménykedni, hogy gyorsan elég az ember.

Vitaminok és hasonlók alapból megtalálhatóak a házi elsősegély dobozban és gyógyszertárban, külön felesleges spájzolni.

A víz a legfontosabb, én úgy számoltam, hogy az 5L-es ballonos víz a legolcsóbb fajlagosan. Ha üres tartályokat veszek, az jóval drágább, és előbb utóbb azt is cserélni kell. Nem akarom egy nagy tartályban tárolni, hogy mozdítható legyen igény esetén. Ki kell számolni, hogy szűken két hétre legalább elegendő legyen. Addigra meg kell, hogy oldódjon a probléma, vagy el lehet húzni valahova, ahol van vízforrás. Meg akik nem tartalékoltak, azok addig kiszáradnak, kevesebb lesz a konkurrencia.

Az elején jobb nem főzni - a füstre jönnek az éhező hadak - szó szerint hadak -, hidegen ehető dolgok kellenek. Halkonzerv, húskonzerv az szerintem is nyerő. Kár, hogy húskonzervből nem tudok olyanról, amiben ne lenne semmi szemét.

1-2 hetet az ember még kaja nélkül is kibír, persze a második hét végén nem lesz túl jó bőrben. Kivéve a kövérek, ők jobb bőrben lesznek mint előtte valaha :-P. (A leghosszabb dokumentált éhezés több mint egy éves, ami alatt kizárólag ásványi anyagokon és vitaminon élve egy rendkívül elhízott ember normálisra fogyott.) A te listádról én a vitaminokat hiányolom. Ha para lenne, akkor az éhezős időszak után-végén tuti ki fog törni járvány is. Aki legyengül, azt meg az viszi el.

A szalonnát és a kolbászt hiányolom, anélkül a főzelékek ízetlenek. Ha már felkészültek voltunk, akkor legalább élvezzük ki az armageddont!

Mivel én a paleolit táplálkozásban hiszek, ezért mi inkább zsírt tartalékolunk. Az sokkal jobban hasznosul, mint a szénhidrátok. A cukor például inkább bajt okoz csak a szervezetben, minthogy táplálna. Bár túrbózni magunkat egy kis szőlőcukor talán jól jöhet. Zsírban álló lesütött hús is jó lehet, az több hónapot is kibír hűtés nélkül, és teljes értékű táplálék. Régi, jól bevált módszer. A hőre lebomló vitaminokon, vizen és levegőn kívül minden benne van, ami az emberi élethez kell. A baj az vele, hogy elég drága dolog csak tartaléknak venni és készíteni, úgyhogy csak akkor jó, ha alapból is esztek ilyet, és folyamatosan pörgetitek.

Aminek még volna értelme, az az üzemanyag eltárolása. Párszáz liter gázolajjal a csomagtartóban elég messzire el lehet jutni - feltéve, ha járhatóak maradnak az utak. Brüsszelbe, vagy Moszkvába is akár politikai preferencia és aktuális helyzet szerint :-P De ezt is forgatni kell, nem elég csak letárolni, mert megromlik állítólag.

Sajnos jelenleg ezek csak tervek, de ha lesz hova tennem, akkor el fogom kezdeni a felkészülést én is.

Ja, és az ecet az biztosan sokmindenre jó, de gondolom nem két hét alatt akarjátok benyakalni az 5 litert :-).

A vízen gondolkodtam, de az azért sok helyet foglal, meg van saját kút (iható vízzel) és több forrás is a közelben (plusz a bojlerban lévő víz, ami maga is egyfajta tartalék).

Az eltárolt víz ráadásul 1-1,5 hét alatt megposhad, műanyag kannából meg ki tudja mi oldódik bele.

Van normális húskonzerv, csak nem olcsó mert hát az anyagot meg kell fizetni, ezért mo-n nem igen látni, nincs rá kereslet. Billába szoktam látni néha veszünk is (kiránduláshoz nagoyn jó) sonkakonzervet. Saját fogyasztásra meg max levágja az ember a tyúkot ha annyira kell a hús.

Zöldségek, gyümölcsökbe van vitamin, még ha nem is annyi mint a frissbe, két hét alatt meg nem alakul ki hiánybetegség.

A zsírban elrakott húst ismerjük, disznóvágáskor szoktunk is kapni, de azért ez macerás folyamatosan tartalékba tartani, ekkora időszakra a húsigényt kielégíthetik a konzerv készítmények, plusz a tojás (a tyúkok azért télen is tojnak).

Ha a kút/forrás/stb. mondjuk befagy, kiszárad vagy beszennyeződik, akkor semmit se ér a kajatartalékod. Szóval vegyél ásványvizet.
Én 2 felnőttre és 2 gyerekre számolnék legalább napi 1 zsugorfóliányi vízzel (6x1,5 = 9 liter), ez 2 hétre 14 "6 pack", pénzben se őrült összeg még ha évente kidobod is. És tök mindegy hogy mi oldódik bele, ez a vésztartalék: ne legyen rá szükséged, de ha mégis lenne akkor ott van. Amúgy se hiszem hogy 2 hét ásványvízivás bármilyen eü problémát okozna (mások napi 2 palackkal isznak belőle évtizedek óta).

...és az a készülék, ami majd a vízből veszi ki az oxigént.?
(asszem én fel fogom fegyverezni magam és majd elveszem, mert kevés itthon a hely)
--
God bless you, Captain Hindsight..

Nyugtass meg, hogy ezt nem 2 hét alatt fogyasztja el a család!

Én amúgy főleg száraztésztát és konzerveket tennék el, de ez egyéni preferencia.

Illetve ha úgy gondolnám, hogy jön az akármi, és be kéne spájzolni kajából, akkor körülnéznék, van-e valami hosszan eltartható kenyérféle - valószínű kétszersült.

Én biztosan rosszul fogok járni ha beüt a krach, de nekem az az elvem, hogy semmit nem spájzolok, mert csak rám romlik, elfelejtem, megunom, megmolyosodik, megrohad, stb... És inkább megveszem minden nap "frissen".
Azt veszek a boltba, amit enni fogok mondjuk aznap este, meg másnap reggel. Nem rendezek sosem "nagy bevásárlásokat". Persze nem egy tekercs wc-papírt veszek, ha valamiből marad, akkor megeszem, nem dobom ki... Pl. egy kígyóuborka, egy doboz tojás vagy egy fejes saláta is több napra szól. A maximum az az, hogy mondjuk hét közben ha megyek a boltba, és látok valami jót vagy akciósat, és megveszek egy húst, mert biztosan tudom, hogy pl. szombaton főzni akarok. Ennyi, de ennél semmi több.
--
"Sose a gép a hülye."

Az én étrendem eléggé eltér ettől ( https://hup.hu/node/159986#comment-2247106 ). Energiára vetítve 55% zsírt, 30% szénhidrátot és 15% fehérjét eszek. A tipikus európai étrend 35% zsír, 50% szénhidrát és 15% fehérje, de ezt nem tartom helyesnek, ezért a sajátom szerint közelítem meg a problémát.

Kényelmes egybeesés, hogy:
- a zsír adja az energia nagy részét.
- a 3 nagy tápanyag közül a zsír adja a legtöbb energiát fajlagosan.
- sokáig eláll.

Alap esetben a fehérje 15% legyen, és a fehérje+szénhidrát kb. 45% energiát adjon együttesen.
A zsír terén a hasunkra is számíthatunk.
Átmenetileg megfelelő lehet a 15% fehérje + 85% zsír is, bár glükóz hiány lép fel.

A zsír kb. 9 kcal-t ad grammonként, a szénhidrát és a fehérje pedig 3,5 vagy 4 körül (de a wikipédián megnézheted pontosan). Egy felnőtt energia szükséglete 2000 - 2400 kcal / nap. Ebből kiszámolható, hogy miből mennyi kell; + víz.

Én ezeket az ételeket venném:
- kókusz zsír, disznó zsír, liba zsír, vagy bármilyen állati zsír. (de nem más fajta növényi olaj, mert az nem megfelelő)
- konzerv hal: szardínia, makréla, hering, lazac, ajóka ...
- szárított sonka, ha lehet kapni egyben, bár nem tudom, hogy meddig áll el.
- hagyományos módon elrakott szalámi, kolbász. (ha jól tudom, ezek szinte bármeddig elállnak)
- vitaminoknak és ásványi anyagoknak: máj (fagyatva, ha opció. Mondjuk csirkéé, de a többi is jó.) + zöld színű zöldségek (spenót, kelbimbó, brokkoli stb.). Ez elég kell legyen, de nem csak, hogy elég, hanem kitűnő.
- szénhidrátnak: rizs; krumplipüré; esetleg krumpli, ha jó módszerrel el lehet rakni.

A fentiek fényében esetleg egy disznó elég + a disznónak kukorica/fű, de talán ennél kisebb a spájz. :)

A tojás sem rossz. Olyanról is olvastam már, aki kizárólag tojást evett évekig, bár egészségesnek nem mondanám.

Hamarosan aktuális lehet, úgyhogy UP

Jöhetnek további ötletek, mit érdemes tartalékolni.

Szerkesztve: 2020. 02. 26., sze – 09:10

nem kaja kategoria, de WC papir is kell majd ha ez mind megettetek:)

Szerkesztve: 2020. 02. 26., sze – 10:01

Egyen az a 4 ember napi 2000+2000+1500+1500 kCalt. 14 napra az összesen 84000. Vészhelyzeti kajákból érdemes nagyobb kalóriasűrűségűt venni, legyen átlag 300 kCal/100 g. Az összesen 28 kg. A te listád már a legelején eléri a 30-at, és összesen van vagy 150 kg. Csak nekem tűnik óriási túlzásnak? Vagy elszámoltam? Én azt se tudom, hova raknék ennyi kaját.

UPDATE: oké, már látom, fentebb is ez tűnt fel mindenkinek. Nagy kalóriasűrűségű kaják, amik sokáig elállnak: müzli, mogyoróvaj, mindenfélével töltött csokik, babakaják, rizs+szósz, tészta+szósz, kekszek, bizonyos sajtok, méz, tejpor. Ha rákeresel a food+stockpile szóra a kedvenc keresődben, lesz sok javaslat. Hosszabb táv esetén érdemes arra is figyelni, hogy hozzáadott vitaminok is legyenek, vagy csak veszel simán multivitamint.

Ezektől a kajáktól még akkor is megbetegedsz, ha nem eszel túl sokat (lásd: https://hup.hu/node/167634), csak épp 2000kCal-t. Az éhhalált megúszod, de a legyengült szervezetedet elviszi a Koronavírus. Vészhelyzeti kaja esetén még az átlagosnál is fontosabb - lenne - hogy egészséges legyen! Pont vészhelyzetben nem engedhetjük meg magunknak, hogy legyengítsük az immunrendszerünket.

A multiverzumos hülyeségből nem kérek. Nem 100% ilyenekből áll az étrendem, de eszek ilyeneket is, jól érzem magam, nem tartok betegségtől. Ha meg gáz van, és a tartalékokból kell enni, akkor nyilván hülye leszek tömegbe menni fertőződni. A kettő kizárja egymást, vagy tudok rendesen közlekedni és munkahelyen/étteremben enni és boltban vásárolni, vagy otthon kell maradni és akkor meg azt eszem, ami épp van, a túlélés bőven elég.

Hoyt Satori 50#/29" Carbon express vesszőkkel + agrárdiploma + 10ha birtok. Jöhet a világvége (-::

> Sol omnibus lucet.

És ha tankokkal vagy puskával jönnek elvenni a terményt, mit ér az íjad? Plusz internet nélkül mit ér az élet... Attól tartok, a föld már túl kicsi ahhoz, hogy mindenki önellátóan éldegéljen a saját néhány hektárján. Én örömmel állok félre, ha jön az apokalipszis :).

Szeretném javasolni, hogy az összeszedett tudást valami olvasmányosabb formába szedjük össze. Hátha van valaki, aki szívén viselne mondjuk egy GitHub .md doksit és az issue-kban ajánlhatnák módosításokat, esetleg teljes bekezdéseket.

5 kg só, 5 l ecet? Savanyúságot akarsz eltenni vagy mire kell ez a nagy mennyiség?

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Közben azon gondolkodtam, hogy nem lenne-e egyszerűbb 7 napra (és egy főre) pontosan megtervezni az élelmiszerbevitelt, majd a második hétre másolni ugyanazt? A sokáig eltartható élelmiszerek listáját kellene jól összerakni és abból mindenki saját ízlése és igényei szerint összerakhatná a 7 „menüt".

Például:

1. nap:

- reggeli: májkrém, macesz, kávé vagy tea

- ebéd: konzerv chilis bab, házi kenyér, kávé vagy tea vagy szörp

stb stb

Nem. A 90-es évek végén egy csomó ilyen „menüt” csináltunk (kalóriaértékek szerint, heti nyersanyagkiszabással). Háromhetes füzeteket adtunk ki, az a minimum, hogy két hónap után is legyen kedved enni.

Tervben volt, hogy megcsináljuk teljesen személyre szabottan, online megrendelhetőre, az igényfelmérések alapján 4 hétre kellett volna minimum megcsinálni egy-egy személyre.

Lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam, de nem egy univerzálisan mindenkire ráhúzott menüre gondoltam. Plusz ebben a kalóriaáltalánosítós dologban nem hiszek - mindenkinek egyéniek a kalóriabeviteli igényei és az étkezési szokásai. A boltok plafonig vannak hónapokig eltartható reggeliző kekszekkel, zabpelyhekkel, konzerv- és zacskós készételekkel, téliszalámikkal stb. Ha ezekből összeállítasz magadnak, a saját ízlésednek tényleg megfelelő legalább egy heti menüt, azt csak szoroznod kell annyi héttel, amennyire fel szeretnél készülni. Ha nyakig ér a sz*r, szerintem az ember már annak is örül, hogy nem cipőtalpat kell ennie és nem fogja elvárni, hogy a hónap minden napjára más Michelin-csillagos menüt kapjon. Személy szerint most összeállítottam magamnak egy Excel-doksit és a feleségem is ki fogja tölteni saját magára. Minden munkalap egy kategória (reggeli, ebéd, vacsora, tisztálkodás stb.), ezeken belül pedig van hét napnyi oszlop, a vízszintes sorok pedig a hosszan, akár hűtés nélkül is eltartható élelmiszerek. Ha az oszlop-sor metszeteknél beírod, hogy az adott napra az adott terméktípusból mennyit kívánsz fogyasztani, akkor a SZUM-okkal könnyen össze lehet szedni, hogy az adott terméktípusból egy hétre (vagy ahányra szorzod) mennyit kell bespájzolnod, baj esetén pedig tartani magadat a menühöz. Nyilván ez erős leegyszerűsítése a feladatnak, de már ez is sokkal jobb annál, amikor valaki elrak 30kg cukrot és 30kg paradicsomot.

Például (néhány termékkel) ebédre

Össz. m.e. termék hétfő kedd szerda csütörtök péntek szombat vasárnap
2 darab konzerv chilis bab 1         1  
1 darab maggi zacskós csirkepaprikás     1        
1 darab zacskós sonkás tortellini       1      
1 liter narancslé 0,33     0,33     0,33

további ételek

további konzervek

további italok

Szerintem ez teljesen felesleges, ha tényleg baj van, minden dinamikus lesz és az ilyen statikus menüknek nem lesz értelme. Annyi változó van, hogy úgy sincs egységes szabvány menü. Mindjárt az elején az anyagi helyzet és rendelkezésre álló hely. Utána meg, mennyi időt célzol meg. Nagyon más az 1-2 hét vagy 1-2 hónap, a fél év vagy még több, aminek szerintem szintén nincs sok értelme.

Szerintem értelmesebb egy arány lista, fehérje, szénhidrát, zsír, egyéb de ez sem egyszerű, mert a tudomány sem egységes benne. Akkor meg szintén jön az anyagi helyzet, csak barack konzerv, vagy vegyesen mindenféle, mert nem mindegy, hogy 200 ft egy konzerv vagy 1200 ft.

Akkor még nem volt szó a hosszabb idejű tárolásról, a nem fém konzerveknél, király lesz amikor 2 hónap múlva osztozni kell a liszten, babon egy moly családdal. Nekem pl. van több hermetikus ételtároló hordóm.

Na meg ott az egyén ízlés is. Én zacskós levest talán csak az éhhalál szélén ennék meg, előtte biztos nem.

Simán kimaradt a csíráztatni való mag. Fillérekből, néhány nap alatt friss zöldséget (csírát) kapsz, ami finom és egészséges. Pici gyakorlat kell hozzá, meg néhány befőttesüveg. A "zacskós" hulladékék helyett százszor inkább.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Csak a koncepciómat vázoltam fel, a teljes táblázat sokkal több kategóriát tartalmaz. Továbbá szerintem nem életszerű ilyen arányokban gondolkodni, ha krízishelyzetben ezernyi más dologgal is foglalkoznod kell. A kaja legyen minél tovább tartható és minél hamarabb fogyasztásra kész. És továbbra is tartom, hogy a listának nem feltétlenül egészségtudatosnak és urizálónak kell lennie, hanem a minimum igényednek megfelelőnek. Nagyon jó példák a katonai MRE csomagok. Nem guszták, nem változatosak, de kőkorszaki körülmények között is meg tudod enni és magas a kalóriatartalmuk.

https://www.youtube.com/watch?v=FfOTmfwRTFs&list=PLat_oTO7cmozAAN-EQWoTqdwPCJD_1U2X

Ez lett volna a másik véglet. De az csak valós katasztrófa esetére ajánlott. Mert ha mégis kinyit a bolt és van benne rendes kaja.....

Régen nézegettem ilyenek van köztük egész ehető vagy legalábbis a tesztelőnek ízlett.  Tura. De hát asszony közölte nem fiatal, szóval ha este akarok valamit akkor a szállás ****.

Kérdezd meg a katonákat mennyire szeretik :)

Én sokkal inkább a régi paraszti táplálkozást veszem alapul, olcsó és bizonyított.

https://eltetoetelek.hu/mit-ettek-elodeink-osi-magyar-konyha/

A kásák igen egyszerű, tápláló dolgok, csak elfelejtették őket (már-aki én szoktam enni és szeretem is).

Idézet:

Hagyományos erdélyi étel a puliszka (kukoricagánica, kukoricamálé, ganca, sült változata a görhe, a polenta elnevezés olasz eredetű), amely kukoricadarából készült. Először 1708-ban említik meg Pápai Páriz Ferenc szótárában. Az olcsó hozzávalók miatt sokáig a szegények eledele volt, a városi lakosság körében szinte feledésbe merült. Az erdélyi falvakban a gyerekek nem indulhattak el az iskolába üres gyomorral. A tejes puliszka volt “gyorséttermi ételük”.

Egyszerűen vízben megfőzték pici sóval. Olyan sűrűre, hogy kész izommunka volt annak keverése. Kiterítették egy deszkára, hagyták megdermedni, majd ezt tejjel kínálták. De kását készítettek kölesből, zabból, búzából, árpából, rozsból, hajdinából is. Régi mondásunk: “Lencse, borsó, kása – mind Isten áldása.” Tehát nagyra értékelték az őseink a kásákat: táplálóak, egészségesek és finomak. Kell ennél több?

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Persze, de vészhelyzeti tartaléknál nem egy olyan helyzetre készül az ember, amikor az ízlés és a gasztronómiai élmény a legfontosabb. Ha pedig 2-3 hétnél tovább tart egy olyan súlyos krízis, aminél vészhelyzeti tartalékot kell felélni (és a monotonitásra egyre jobban ráun az ember), akkor azok a kérdések, hogy mi ízlik, mi nem, mi tetszik, mi nem még inkább sokadranguvá válnak, mert onnantól már a túlélés is veszélybe kerül.

Szerkesztve: 2020. 03. 15., v – 14:10

háromszor.  Van egy BAYER es de azt most nem találtam meg nyilvánosan.  Ez az ország lakosságának durván hatvan százalékának jó lenne. 

Szerkesztve: 2020. 03. 16., h – 14:22

Svájcban állítólag minden fasza: https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=3629137930491193&id=154133811324973

Én a gyereknek összeszedtem 3 heti kaját a korábbi hetekben kis részletekben, ennél többet nem fogok. Magunknak van olyan +1 heti normál kaja és +1 heti túlélőkaja (kekszek, csokik, müzlik, mogyoróvaj). Egy csomag 32-es WC papírt vettünk nemrég, az legalább 2 hónapra elég. Kézfertőtlenítőt és vírusok/bacik ellen jó szappant nem látni sehol a polcokon, de sima szappan van.

Most legalább kiderül, hogy a prepperek nem teljesen hülyék :-). Lehet, hogy egy igazi zombi apokalipszis ellen nem sokat érne a cuccuk, de most röhöghetnek otthon és nem kell vadászni menniük a tömegbe pár hétig. Jócskán javítják az esélyeiket ezzel. (Arra, hogy csak ősszel kapják el, ne most LOL)