Tapasztalatokat várok Fronius inverterekkel kapcsolatban

Helló Mindenki!

Fronius napelemes rendszerhez való hálózatba visszatáplálós inverterekkel kapcsolatban érdekelnének a tapasztalatok.
És pár kérdés:
- Miért jó nekem az, ha egy inverter transzformátor nélküli?
- Hogyan tudok róla statisztikát leolvasni úgy, hogy nincs internetre kapcsolva?
- Mik a tipikus problémák, és milyen a szerviz?
- Valóban érdemes a napelemek névleges összteljesítményénél kicsit kisebbet venni? Nem tűnik logikusnak.
- Mekkora hangjuk van?

Köszönöm előre is, minden vélemény, javaslat érdekel!

Hozzászólások

Épp Füzér-en nyaralok, ahol a vendeghazban ilyen inverter van. A bejárati ajtó mellett, bent. Fele akkora hangja van, mint egy Synology nas-nak alapbol. Szinte semmi. Hűtő hangosabb. Épp 4870W van ráírva, szerintem ez egy 6-8kW-os rendszer, mert nem túlzó módon de süt a nap.

Azóta még kérdezgettem. 5kW rendszer, éves elszámolás. Pénz nem jár vissza, de az egész ház ingyen megy. A kerti világítás is ingyen van, sőt elektromos kocsi töltő is lesz. De eddig kicsi volt az érdeklődés.
Nem gáz hogy napközben termel és csak este fogyasztasz. Akkumulátor nincs, tárolás nincs, három fázis van, kell.

95 m2-es budai lakas, 4 fos csalad (2 felnott + 2 kamasz gyerek), suto elektromos, 5 db PC, szaritos mosogep, stb. Teljesen felszerelt, a csalad minden igenyenek megfeleloen.
24A-es a villanyoranal a fo megszakito (=5.5kW), soha egyetlen egyszer nem volt vele gond, sem barmelyik kismegszakitoval.
Szoval szerintem 5.5kW-rol siman eluzemel egy teljesen atlagos csalad.
Ket fontos megjegyzendo:
- tuzhely felso resze gazos (nevetsegesnek talaltam a 8kW-os betap igenyt a 4 fozolaphoz), csak a sutoresz elektromos
- nincs klima

6,48kWP rendszerünk van, 3 fázison (16-16-16A hálózatra csatlakozási korláttal).

4 gyerekem és mi folyamatosan itt lakunk, apósom és az egyik gyerek jegyesére több alkalommal főzünk, mosunk, tisztálkodnak. Tehát 6-8 fővel számolhatunk.

Elektromos főzőlap, elektromos sütő, kerti szivattyú (folyóhomok miatt napi 3-4 órát megy szegény) és 2 db klíma van.

Kertes ház, fűnyíró, hegesztőtrafó, flex nem ismeretlen az elektromos hálózat számára.

Udvari 500W-os reflektor a kerti rendezvényekre néhanapján.

Egy folyamatos házi szerver (desktop alkaltrészek) + 1 vagy kettő időszakos szerver (napokig mennek, ha időszak van).

Első napelemes évet zárjuk, és pozitív a mérleg. Tehát az áramszolgáltató fog fizetni.

Nem merőleges a rálátás, a 24db napelem keleti tájolású (kelettől kb. 8 fokban dél felé tér el, de inkább keletinek mondanám, mint délkeletinek). Nem nagyon láttam a napi csúcsértéket 5kW fölött, általában alatta. Merőlegesen sem hiszem, hogy a csúcs elérné a 6,4kW-ot, leginkább amiatt, hogy ekkor már melegednek a panelek, és olyankor veszít a hatékonyságból. Volt, hogy kíváncsiságból délelőtt ráhűtöttem vízsugárral a rendszerre, és kb. 5-8% növekedést produkált azonnal.

Nem Fronius inverter, de a "kicsi lesz az" szerintem nem mindenképpen igaz.

Ja igen, egy nagyon fontos dolog.
Ha felvetődik benned a gyanú, hogy elég lesz ez a teljes fogyasztásra, akkor még ha most nem is építtetsz ki egy full rendszert, az inverterből nagyobbat érdemes választani a későbbi bővíthetőség miatt.
De legfőképpen amiatt, mert az áramszolgáltató az invertert (annak bekötését és teljesítményét) engedélyezi. Így később csak a plusz paneleket kell feltetetni.

--
Feri

Egy Fronius Symo ahol néztem:
6kW - 619e
10kW - 714e

tegyük fel az egyéb paramétereiben megegyeznek. Mindkettőre rá lehet kötni kb +20%-nyi napelemet.

Ha jól emlékszek, 2 munkapont és 2-2 string van.

A napelem modulokat viszont nem kötheted tetszőleges konfigurációba, itt vannak bizonyos feltételek.

Én egy 10kW invertert terveztettem be - és ~5-6kW-nyi napelemet teszek fel első körben.Lehet, hogy hatékonyságban bukok kb 10%-t, viszont minden későbbi módosítás nélkül rakhatok fel további paneleket (a dokumentációban megadott szabályok betartásával) egészen ~12kW-ig.

Szia!

A kérdezett gyártóhoz nem tudok hozzászólni, de talán a kérdésekre tudok válaszolni. (nekem SolarEdge rendszerem van)

"- Miért jó nekem az, ha egy inverter transzformátor nélküli?"
Mert a trafók nehezek? :) Egyébként a mostani készülékekben nem igazán találsz a régi felfogás szerinti transzformátorokat. A kapcsoló üzemű tápokban sem sok "vas" van.

"- Hogyan tudok róla statisztikát leolvasni úgy, hogy nincs internetre kapcsolva?"
Hát, ha a készüléknek van kijelzője, akkor azon leolvashatóak a pillanatnyi/napi/havi adatok. Ha nincs, akkor 1-2 modellhez lehet kiegészítőként wifi modult venni. Egyébként egy oda-vissza mérő órát fognak felszerelni és a kettő különbözetéből (igaz ehhez még hozzájön a termelés alatt fogyasztott, mert az nem megy el az óráig).

"- Mik a tipikus problémák, és milyen a szerviz?"
Egy év távlatából nehéz megmondani. Anno a telepítés előtt körbekérdeztem. Azt szűrtem le, hogy az inverterek általában nem fogják kibírni a garanciális időt ha az több mint tizen-x év, de ez legyen a gyártók problémája.

"- Valóban érdemes a napelemek névleges összteljesítményénél kicsit kisebbet venni? Nem tűnik logikusnak."
Ez az inverter adatlapjából kiderül, az inverterek típusjelölése a kimeneti max. teljesítményt mutatják, ami a napelemekről jön az az input max dc power. Ez akár kW-okkal nagyobb érték mint az output ac power.

Anno rákérdeztem, hogy a 265W-os panel miért csak 230W alatti értékeket produkál. Ezt a választ kaptam, remélem nem lesz probléma, hogy idézek:

"Az STC teljesítményt csak gyári körülmények között tudja leadni a panel. Ezt egy 1000W/m2-es besugárzást szimuláló villanással érik el. Ilyen eset a való életben gyakorlatilag sosem fordul elő, ezért adják meg a napelem NOCT értékeit is, mely a valós körülményeket hivatott szimulálni, ez 800W/m2 besugárzást, és némi szélerősséget takar.

Mi is sokat figyeltük az Ön által tapasztaltakat. A gyári értékeket csak egy esetben tudja elérni a panel, pl.: mikor felhős nyáron az idő és hűvös levegő fúj, majd miután eltűnnek a felhők egy pillanatra a hűvös napelemek megkapják a legideálisabb besugárzást, ilyenkor egy pillanatra a 265W -os panel tud maximumon menni.

Ezek ellenére még mindig általános tény, hogy 1 kWp napelemes rendszer ~ 1100 - 1200 kWh / év hozamot fog produkálni. "

Üdv
--
Feri

Azt szűrtem le, hogy az inverterek általában nem fogják kibírni a garanciális időt ha az több mint tizen-x év, de ez legyen a gyártók problémája.

Hát, a gyártók szépen rá is írják hogy 5 év gari, azt részükről ennyi.

Engem most - épp bevezetés előtt - ez a dolog zavar kicsit, mivel ez az rendszer legdrágább eleme.
k*szott drága móka lenne, ha 5 évente cserélni kellene....

--
zrubi.hu

Melóban van egy papíron 27kW-os naperőmű, ami gyakorlatban 20-22kW maximálisat tud. Pont 10 éves és tudtommal eddig egy inverter halt meg a sokból, illetve pár éve egy mosás érezhetően dobott a krafton. :)

Persze nagyobb, mint egy házipéldány, de célja a technológia bemutatása (passzívház, plafonfűtés, hőszivattyú, napelem, mindenkutyafüle) és terjesztése, ezért rákérdezhetek kollégánál (aki klasszikus villamosmérnök), hogy egy félórás-órás túravezetős történetben benne van-e. Akit érdekel, az dobjon emailt legyen szives és az érdeklődés függvényében lépünk.

"pár éve egy mosás érezhetően dobott a krafton"

A napelem panelekről mosták le az évek alatt rárakódott port, vagy az inverter egység dobozát nyitották ki és csapatták le slaggal? Csak mert így nem egyértelmű.

Nem gondoltam komolyan az inverterdobozos részt még mielőtt.
--

Túl kell méretezni a cuccot. Másrészt pedig régen volt, de úgy emlékszem, h ha a szilíciumot ha 20 fokkal lehűtöd, akkor duplázod az adott félvezető élettartamát. Ezért írtam feljebb, h aktív hűtéssel kell megoldani a dolog, még ha gyárilag passzív is. És a belsejét is hűteni. Ma semmit sem gyártanak tartósra, nincs okom feltételezni, hogy pont invertert terveznének az örökkévalóságnak.

Itt egy link a webes felületéhez:
https://www.solarweb.com/PvSystems/PvSystem?pvSystemId=93c05020-54a1-48…

Ez egy 50kW-os napelemmező, egy budapesti szakközépiskolán. Otthonra mekkorát tervezel?
Ahogy látom vannak benne plusz fizetős funkciók. Azért ezt nézd meg, de elég szép statisztikát csinál a termelésről. Ha mellé lehetne tenni a fogyasztást egyből kapnál on-line éves balance-ot. Ez éves leolvasás előtt egy hónappal jól jöhet hogy hogyan hozd ki nullára a termelést, fogyasztást. Apropó, akarsz vele egyéni vállalkozóként pénzt is keresni vagy elég ha megtermeled a fogyasztásod évenként?

vagy van mgmt modul - vagy nincs.
szerintem minimális felár (hacsak nem széria tartozék) és mégis többet fogsz tudni az egész rendszerről.
esetleg szólni is tud, ha baja van.

mint írtam, a 10kW minimálisan drágább. szerintem inkább azt érdemes megfontolni, hogy mennyi napelemet akarsz most felszerelni és mennyit tudsz a későbbiekben.

Ez már benne van ebben a teljesítményben, több nem fér fel a tetőre. Próbálok utánanézni ezeknek a menedzsment moduloknak, mert amit kinéztem magamnak, az pont egy Lite verzió, amiben "wifi nincs". Próbálom kideríteni, hogy mi a túrót jelent ez.

--
Kum Gábor
Linux póló | Ciprus | Matek korrepetálás

Pár dolog azért még kell:

Háztartási méretű kiserőművek (HMKE):

3. Készre jelentés - Első felülvizsgálat, érintésvédelmi jegyzőkönyv szükséges

A rendszer telepítését követően – az átalakításra vonatkozóan – az első felülvizsgálatot jogszabály szerint el kell végezni. Ennek jegyzőkönyvét a kivitelezőnek az ügyfél rendelkezésére kell bocsátania. (Érintésvédelmi felülvizsgálati jegyzőkönyv, erősáramú berendezés felülvizsgálati jegyzőkönyv, villámvédelmi felülvizsgálati jegyzőkönyv - kiépített villámvédelem esetén). A villamos berendezések műszaki biztonsági követelményeit a 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet 1. melléklete (VMBSZ) tartalmazza. A villamos berendezések első ellenőrzéséről szóló minősítő irat része az érintésvédelmi jegyzőkönyv, amelyet a 2018.09.01-től beadott készre jelentéseknél kollégáink a helyszínen ellenőrizni fognak. Ennek hiányában a rendszer nem helyezhető üzembe.

sub

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

"- Miért jó nekem az, ha egy inverter transzformátor nélküli?"

Neked nem jó. A gyártónak jó, mert meg tud spórolni 50-60k HUF-t inverterenként az alkatrészköltségben. Cserébe, 5 év után tuti, hogy megdöglik az inverter.

"- Hogyan tudok róla statisztikát leolvasni úgy, hogy nincs internetre kapcsolva?"

Az invertertől és kiépítettségtől függ. Alap inverteren előlapi kijelző.

"- Mik a tipikus problémák, és milyen a szerviz?"

Kondik öregedése, tranziensektől tönkremenő mosfetek, hálózat szinkronizálási hibák (FI relé csapkodás). szoftverbugok. Olyan, mint Fronius Magyarország nincs. Szervíz partnerek vannak (általában az aki telepíti a rendszeredet), akik garanciális hibákat is kifizettetnék az ügyféllel. Hacsak nincs szenesre égve az inverter, akkor a hiba nem létezik, vagy csak a felhasználó fejében van.

"- Valóban érdemes a napelemek névleges összteljesítményénél kicsit kisebbet venni? Nem tűnik logikusnak."
Nem, hacsak nem az a cél hogy a garancia lejárta után két nappal vegyél egy új invertert. A másik ok, ami miatt ezt mondják, mert a beígért jó minőségű napelem panelok helyett olcsó fosokat tudjanak a tetődre felrakni. A harmadik ok, hogy az inverter meghibásodása esetén nem fog a napelem ropira égni. Igen, ez erős kérdéseket vet fel a bementi teljesítmény monitorozás minősége kapcsán, de a megújuló üzletágban nem teszünk fel kényes kérdéseket.

- Mekkora hangjuk van?
"Kezdetben max egy pc hangja, aztán a porosodás, alulméretezett hűtőborda és a szarul tervezett, olcsó ventillátorok miatt ez a csapágyasan kerregő istenfaszába megy át. Emellett van még egy ciripelés ami a kondik döglésével egyre hangosabb lesz. Persze ez sem tartozik a garacia alá."
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Az elsőre az utolsó három közül:
Ismerősnek a házától 500m-re beütött a villám. A tranziens elvitte az invertert. Garanciális csere nem volt.
Szomszédnál, 16 hónap alatt nem sikerült kicserélni a FI relét folyton leverő invertert.
Hoztak javítani egy régebbi (5-6 éves), kicsi Fronius invertert. A DC/AC részen az összes kondi púpos volt.

A másodikra:
Több helyről is hallottam olyanról, hogy a szerződés megkötése után, "hirtelen" "nincs raktáron" az árajánlatban megadott panel, de van helyette másik ami "ugyanazt" tudja. Kaptam már én is olyan árajánlatot, ahol a nepelemhez két különvéle tábla volt megadva és rákérezve azt a választ kaptam, hogy azt teszik fel ami épp van.(Nem tették...)
Ilyenkor jobb ha alul van méretezve az inverter, mert a telepítő cégek emberei csak egyszer szeretnek a tetőre menni, plusz elkerülhető az undervoltage error miatti reklamációk.

A harmadikra:
A kicsi inverterekben sokszor nincs is hűtés. A Fronius Primo szériában van belső és külső ventillátor is, de szűrő az már nincs. Ott ahol levegő van mozgatva, ott a por is gyűlik, ami csökkenti a hűtés hatásfokát. A legtöbb inverter lentről felfelé mozgatja a levegőt. A bordán meggyűlő kosz a ventillátor megállásakor vajon hova fog leesni? Fronius és SMA (Schüco) egyes inverterein 90 fokkal elforgatott ventillátorok vannak, ezekbe nem hullik be a por, inkább az fordító részen gyűlik.

Ez egy picit elfogult Fronius cikk:
https://mcelectrical.com.au/blog/fronius-inverter-review-primo-symo/

Ezen a képen látható, hogy a napelemek felől bejövő ágon nincs túl sok tranziens elnyomó (3 darab ami a kép jobb felső részén van) és a felső kondisorból kilóg kettő:
https://www.eevblog.com/forum/blog/eevblog-484-home-solar-power-system-…
A fenti inverter 5 éves. Jó esetben van még 2 éve.

--
Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Most a tervezésnél az egyik szakértő azt javasolta nekem, hogy a Froniust felejtsem és vegyek kétszer akkora Solar Edge invertert, egyharmaddal drágábban. És az LG paneleket is felejtsem, helyette econova panelt ajánl. Hallottatok már ezekről?

Solar Edge viszonylag új játékos, még döglött nem volt belőle a kezeim között. A 2x-es teljesítményszorzó megfontolandó, mert ha megdöglik valami egy ilyen rendszerben az legtöbbször úgyis az inverter döglik meg.

Az econova, egy "állítólag" egy meg nem nevezett, európai napelemmodulokból gyártott panelokat árul. A gyártó neve, valahogy sehol nem kerül elő, az econova mogött álló Work-Inveszt Kft.-t 2013-ban alapították 3 milliós tőkével. A cégjegyzék alapján közúti fuvarozástól kezdve, textil és számítógép periféria kiskereskedelmen át, építőipari kivitelezésig mindennel foglalkozik.
Némi túrás után sikerült kideríteni, hogy általuk forgalmazott panelokat a Bruk-bet gyártja. Hogy mennyire fair meg nem nevezni a beszállítójukat, azt mindenki döntse el.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

az utolsóra +1. Ha olyan helyről - cégtől - veszed, akiről el is hiszed, hogy vállalja a 20-25év teljesítmény garanciát (értsd annyi idő múlva is lesz cég, akinél tudhatod érvényesíteni) akkor nagy gond nincs.

A Solar Edge tudtommal annyiban más a "klasszikus" rendszerhez képest, hogy minden napelem panelban van valami elektronika, ami az éppen nem termelő zónát "kizárja".
A "klasszikus" rendszernél egy árnyékot vető kémény, fa adott időre jelentős teljesítményveszteséget tud okozni (értsd, ha 8 panelnek 20%-t takarja ki, akkor talán mind a 8 panel teljesen kiesik - de lehet, hogy mégtöbbet "visz magával").
A Solar Edge rendszernél pedig a panel zónákra van osztva és képes csak az adott zónát kizárni a termelésből.

SolarEdge rendszerekben minden kutya közönséges napelemhez van hozzákötve egy "optimalizáló", ez panelonként min. 20e Ft plusz költséget jelent. Nem is nagyon ragozom, leírták már pl. itt a legkisebb optimalizálónál: http://www.napelemmarket.hu/solaredge_p300_optimizer_mc4
Egyébként a wifi modul az inverterben nem azt jelenti, hogy Te, mint felhasználó csatlakozol az inverter wifijéhez egy kliens progival... az inverter jelent folyamatosan a gyártó szerverének (pl.: a solaredge.com-ra), majd ha bejelentkezel a monitoring.solaredge.com-ra, akkor egyrészt közel online adatokat kapsz a termelésről, valamint vissza tudod nézni historikusan, jelentést tudsz generálni, meg tudod nézni panelonként, hogy melyik hogyan teljesít, ha hiba van, akkor azt is látod.
Viszont mivel a cég sehol nem nyilatkozik az adatvédelmi beállításokról, így aki ilyenben gondolkozik, az vedég-wifi hálózatra tegye az eszközét (ha megteheti).

--
Feri

Lengyel? Önmagában ettől még akár jó is lehet. Attól sem lepődök meg nagyon, hogy nem rakja ki a beszerzési forrásait, verseny van, nyilván még nincsen kizárólagossága a gyártónál, üzleti titokként kezeli. Jól teszi - ha majd kizárólagos joga lesz, nyilván sokkal drágább lesz minden.

Aztán arra gondoltam, hogy van nekünk egy nemzeti áramszolgáltatónk. Miért nem tőlük veszek napelemes rendszert? Ha valakinek, akkor nekik dolga lenne megbízhatónak lenni, akár a tervezésről, akár a kivitelezésről van szó - és a garanciális kötelezettségeit illetően is feltételezhető, hogy az állam nem szűnik meg talán szolgáltatni az elkövetkező 25 évben (az LG 25 éves termékgaranciát ad a napelemekre).

Láttam valamit itt https://www.nkmaram.hu/pages/aloldal.jsp?id=5168061. Van erről valakinek valmailyen tapasztalata? A kis cég nem jó, a nagy cég sem jó, akkor milyen cég jó?

En nem tetetnek fel semmilyent. Ha van penzed inkabb masba fektesd
------------------------
Jézus reset téged

Symo 6.0-3-M wifi modullal.
SolarWeb serverre loggol, huzamosabb internetkapcsolat kimaradas (10+ nap) eseten is buffereli az adatokat. Fronius Solar API-val aranylag sok adat kinyerheto belole, jol lehet igy illeszteni haz automatizalashoz.
24db panellel 6.125kW nevleges teljesitmenyt elviszi. A legnagyobb lejovo teljesitmeny 6.6kW volt, nem okozott problemat neki. Semmikepp nem terveznem alul az invertert. En ma mar inkabb dupla teljesitmenyu invertert rakattam es engedelyeztettem volna. Gondolkodom, hogy megtuplazom a napelemek szamat. Kompenzalni szeretnem a paksi fuggosegunk. :D
Hangja idonkent van, de nem veszes, mert gepeszeti helysegben van.
Tobb mint 2 eve van uzemben, azota nem fizetek aramszamlat, korabban 15k HUF korul volt. Jelenleg 20%-al tobbet termel mint amit elhasznalunk eves szinten, a kulonbozetet kifizeti az aramszolgaltato. Az elszamolas szerencsere kWh alapu, ellenben az osztrak szabalyozassal. Remelem ezen nem valtoztatnak.

Sziasztok!

A napokban lett telepítve egy Fronius Symo 6.0-3-M inverterrel ellátott rendszer. Per pillanat 4.65 kWp elemek. (később bővíteném)
Az inverter egy nyugati falon van, erős napsugárzás éri...
Aggódjak a túlmelegedéstől? (inverter gyors meghibásodásától?)

Köszönöm,
Roland

Szerintem valami árnyékolást keríts neki oda jövő nyárra, mert tuti, hogy nem lesz hosszú életű, ha az idei (néha igen intenzív) napsütési adatokat figyelembe veszed. Ősszel/télen nem hiszem, hogy megfőne...

"Bizonyos embereket megnyugvással tölthet el a tény, miszerint a medúzák nagyon régóta élnek a földön agy nélkül."

Ideális telepítésnél felesleges a Solaredge, semmivel sem lesz nagyobb hozamod, mind egy "hagyományos" invererrel. Ideális alatt azt értem, hogy nincs árnyékolás.
A SolarEdge is gyakorlatilag csak azt állítja, hogy akkor negyobb a hozama a hagyományos inverternél, ha árnyékolás van. Azaz a veszteség mértékét tudja csökkenteni ilyenkor egy hagyományos inverterhez képest.

A Froniussal kapcsolatban egy valami nem íródott le, az első inverteres hegesztőket ők kezdték el gyártani, 90-as évek második felébe fogtam a kezembe ilyen gépet és a Hetra 50-60 kilójához az ő 5-6 kilós gépük jólesően könnyű volt:)
Egyszóval az inverteres cuccokat nem tegnap óta gyártják.

Up!

Fronius Symo 3.0-3-S (light) 3 fázisú inverter

Fronius Primo 4.0-1 (light) 1 fázisú inverter

Fronius Symo 4.5-3-M (light) 3 fázisú inverter

1 ill. 3 fázis között kellene döntenem, nem tudom mi a pro és kontra? Ill. a Symo és Primo között hasonlóan előnyök/hátrányok érdekelnének.

 

A "Fronius magyarországi képviselete nem létezik" azóta már megoldódott téma, csak mert mai napon guglizva létezik ilyen elvileg:

Fronius Hungary Kft. Szolnoki út 23. 6000 Kecskemét  Vagy ez csak valami megtévesztés/átverés/hazugság/proxy-cég?

annyival kiegészítve, hogy némileg nagyobb teljesítményű invertert vennék, mint a mostani igény, uis később a névleges kapacitás 20%ával még tudod bővíteni.
Én ~6kW rendszert tervezek feltenni, 10kW-is inverterrel, ami max ~12kW-ig bővíthető.

Kecskeméten egyébként a Plan (Kurucz krt) is forgalmazza a Fronius inverteket, kérdezd őket bátran.

Van limit, melyikre mekkorát lehet:

  • egyfázisú termelőegység esetén maximum 5 kVA

  • kétfázisú termelőegység esetén maximum 10 kVA 

  • háromfázisú termelőegység esetén maximum 50 kVA

De ha csak 4 kw-ost akarsz, akkor hiába van 3 fázis a lakásodba, mehet az egyfázisu inverter.

Mert lehet hozzá kiterjesztett garanciát venni, és olcsóbb. A Froniusnál 2 év az alap garancia, és 7 év garanciára lehet bővíteni, de számolni kell hogy megéri e? https://www.fronius.com/hu-hu/hungary/napenergia/termekek/ipar/megold%C3%A1sok/fronius-szervizmegold%C3%A1sok/fronius-garanciab%C5%91v%C3%ADt%C3%A9sek/fronius-garanciab%C5%91v%C3%ADt%C3%A9sek

Egy másik gyártót az SMA-t s érdemes megnézni. 15 év garanciát lehet venni, német gyártó, és míg az osztrák Fronius 1995 óta, az SMA 1981 óta gyárt PV invertereket.

Elméletileg nálam is nemsokára felszerelnek egy 5kWh-ást. Mondtam a tervezőnek, hogy méretezzük túl, az volt a válasz, hogy minek. Merthogy drága a bővítés utólag, akkor inkább építsünk most nagyobb rendszert. De arra most nincs elég helyem a tetőn, okosrendszerre pedig szerintük nincs szükségem. Szerintem pedig igen és akkor az egész tetőfelületet igénybe tudnám venni nagyobb inverterrel de ennyire nem akartam belebonyolódni. Szerintem jó lesz ez ilyen formában. Jelenleg keleti és déli tájolás lesz, 2 munkapontos az inverter. 

Ha meg elromlik az inverter gari időn túl akkor ha lehet javítani megpróbálom javíttatni ha pedig nem gazdaságos a javítás vagy nem lehetséges, akkor majd gondolkodom nagyobb/okosabb rendszerben. Szóval várom. Addig elolvasom az anyagokat.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Arra azért figyelj, hogy ha inverter típust kell váltani a jövőben, akkor újra kell terveztetned és engedélyeztetned a rendszert. Ekkor pedig - ha 2024 után a korábbi létesítésekre marad a szaldós elszámolás - valószínűleg kikerülsz belőle.

Hát mivel a téma felvető azt kérdezte, hogy mik a tapasztalatok a Fronius inverter, végülis a cikkből kiderül hogy minőségi integrált és diszkrét elemekből van. Mondjuk igen hogy az eredeti mondandója mi a cikknek az egy másik kérdés, az egér húgy valószínűleg bármilyen nyomtatott huzalású lapot szétmar...

Én elolvastam azt az ausztrál oldalt is. Na ott meg aztán megy a magasztalás a csillagos égbe :D

Megnéztem a demo oldalukon a hibalistát. Elég gyakran jönnek a crc meg a különböző modulokkal kapcsolatos hibák. Mondjuk ezt a pdf-ben is említik. Arra még amúgy nem gondolt senki, hogy egy gyári újból valaki kimentse a még ép szoftvert és ha meghibásodik valamelyik flash vagy nand akkor lehet cserélni a sufniban is mert megvan a tartalma amit bele lehet égetni?

Az egy dolog, hogy nulla lesz szerinte a termelt áram, de legalább működne. De talán szikronizál webre is nem csak adatot küld.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...