Ezt most csak így ide rakom.
http://hvg.hu/kkv/20180116_meztelen_hagyma_miatt_buktak_ki_a_vasarlok_a…
Több környezettudatos vevő is jelezte a Lidl Twitter-oldalán, hogy ez nagyon nincs rendben: minek műanyagba csomagolni a hagymát, amikor annak van természetes csomagolása. És egyébként is: ki vásárol ilyesmit? – tették fel a kérdést.
A cég szóvivője a Sky Newsnak azt mondta, a pucolt hagyma csak néhány üzletükben kapható, kísérleti jelleggel vezették be a terméket, és valamennyi vásárlói észrevételt figyelembe fognak venni, amikor arról döntenek, kapható lesz-e a későbbiekben is. Hozzátette azt is, hogy más előkészített zöldségeket is árulnak. És megjegyezte: dolgozni fognak azon, hogy minél nagyobb arányban alkalmazzanak újrahasznosítható csomagolóanyagokat.
Hamarosan pedig az ilyen jellegű termékek mainstream kínálatba kerülése után már látom előre az "idő pénz", az "erre van igény", és a "tudom, hogy felmenőink még kézzel pucolták, de ennyi erővel visszamehetnénk a fára is" tartalmú közhelyeket. Merthogy itt is tipikusan egy olyan dologgal állunk szemben, amire az ég világon semmi szükség nincs, azonkívül, hogy a vásárlói kényelmet és elégedettséget kényelem illúzióját és a féktelen pazarlást igyekszik elősegíteni.
- 3401 megtekintés
Hozzászólások
Amióta létezik palackozott fröccs, az ilyeneken már meg sem lepődök...
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Valakik ősszel dömpingáron hagymát vettek, és elszámították magukat: a rossz tárolástól elkezdett rájuk rohadni.
Mentik, ami menthető, leszedik az elázott, penészedő héjat, plusz 1-2 réteget, ha indokolt, és eladják hámozott hagymaként.
Mindennapos stop-loss az élelmiszeriparban.
https://youtu.be/8VS7nzRueco?t=398
Egyébként az almának is van saját burkolata, de így kelendőbb: http://www.ocsilabor.hu/almale/271-nyirfruct-almuska.html
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Errefele nem csak osszevagott hagyma, de csomagolt leveszoldsegen at gyumolcspoharakig van minden.
En birom, ennyivel kevesebbet kell szorakozni, foleg hogy meg mosogatogep sincs, szoval mindent kezzel kell elmosni. Kinomban mar vettem eldobhato muanyag poharakat is, azzal legalabb nem kell szenvedni.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Végül is az Applere verni a HUP-on sokkal értékesebb tevékenység, mint a mosogatás. :D
:)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
s/értékesebb/érdekesebb/g
:)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
De amugy ami igazabol zavar az a dolog sziszifuszi resze. Egyszeruen nincs vege. Hasznalod, elmosod. Minden nap. Monoton. Nincs vege. Nap-nap utan el kell mosogatni, ha nem akarsz szemetdombon elni. Felesleges. Lehet automatizalni. Egy repetitiv, alapvetoen nem produktiv (azaz maintenance) taskot elvegez helyetted a gep. Lehet koncentralni a flamere/barki barmi masra.
Tudom, hogy csak 5 perc naponta. De ez pont 4.5 perccel tobb, mint amit az egesz dologgal foglalkozni akarok. Gondolj bele. Hanyszor 5 percet toltessz naponta, "jajj ez csak 5 perc" dolgokkal? Ebbol mennyit lehetne automatizalni? De nem csak az ido a lenyeg. Hanem a tudat. Az agyad tudattalan resze. Allandoan emlekeztet, hogy ezt meg _kell_ csinalni. Nincs menekves.
Mint egy rossz remalom, uldoz ebrenleted minden perceben. Amig el nem mosod az aznapi adagot, addig nincs nyugtod. Olyan mint a drog. Csak ez nem tolt el jo erzessel. Persze, latni a tiszta halmot megelegedessel tolt el, de biztos, hogy ez a tudatos enunk onjutalmazasa? Netan ez az allati, egy tiszta es rendezett, korokozoktol mentes kornyezet megteremtesere iranyulo osztonunk ontudatlan kitorese? Aminek szemmel lathatoan menthetetlenul rabjai vagyunk?
Az allati enunk nem foglalkozik magasabb celokkal. Ha meg kell lennie, hat meg kell lennie. Nincs apellata. Nincs kibuvo. MEG KELL TENNED.
Biztos, hogy egy allat rabszolgaja akarsz lenni? A termeszetes osztoneid rabja? Nem erzed magad eleg intelligensnek, hogy ellen allj a termeszetes keszteteseknek?
Nekem mindegy...
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Asszony van?
A baj a rendelt kajával az, hogy rohadt egészségtelen 99%-ban. Nem poénból kell főzni, hanem az egészségünkért. Mindjárt más a perspektívája annak a napi 5 percnek. Amúgy meg nem kell annyit mosogatni (vízpazarlás és bloat), úgy kell kitalálni a kaja körforgást, hogy ugyanabban lehessen főzni a következőt :-).
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Asszony jelenleg nincs, de amugyse szivesen locsolnem ra az egesz dolgot :)
Fozni fozok mostansag, azzal nincs gond. Foleg, hogy lehet kapni szeletelt hagymat :) de a mosogatassal lassan ki lehet kergetni a vilagbol. Pedig regen szerettem, kikapcsolt.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Mosogatogep :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
+1 Miota nekunk van, azota szuleim is azt hasznaljak otthon. Csak a kapszulat kell jol megvalasztani es nem hamisat venni a kinainal (mint ahogy sokan teszik, akik panaszkodnak).
Asszony is boldog, en meg foleg, hogy nem akarja szettorni a 10. poharat a fejemen, amit eloveszek..
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Apple nem jó?
:)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Aaa, abba mar valaki beleharapott! :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Napi 5 percben nem főzöl…
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
A titok nyitja ott lesz, hogy a többséget úgy nevelték, hogy az élet emberi színvonalú fenntartásához szükséges dolgok "kötelező, szükséges rossz" dolgok. Erre persze ráerősít a reklámokban bemutatott szélsőségesen idealista álomvilágok valósággal való keresztezése (amikor fekete-fehér, fakó színekkel mutatnak egy boldogtalan embert kézzel mosogatni, aztán egy szép, színes boldog családot mosogatógéppel). Ha kapnál minden tányér elmosása után 10000 Ft-ot, akkor máris nem éreznéd értelmetlennek. Pedig pontosan ugyanazt csináltad. Csak utána kaptál egy darab papírt.
Értelme alapból semminek nincs, csak az ember adhat értelmet a dolgoknak. Számodra pedig annak van értelme, aminek te adsz, persze a múlt (a neveltetésed) befolyásolhat. Szerintem van értelme mosogatni és nincs értelme okostelefont használni. Én ezt eldöntöttem. Értelmet adtam a mosogatásnak, de nem adtam értelmet az okostelefonnak.
Én szeretek mosogatni. Ez úgy alakult ki, hogy kis koromban mindig elmosogattak helyettem, de ezeket nem a szemem láttára és nem azt éreztetve, hogy ez "szükséges rossz". Később magától jött az igény, hogy szeretnék magam után mosogatni, nagyjából 18 éves koromban. Azóta magam után mosogatok és van olyan, hogy ott hagyom estére a mosatlant és másnap mosom el. Nem okoz semmiféle lelkiismeret-furdalást. Mert nem "szükséges rossz"-nak tartom és nem is kötelezőnek, csupán egy folyamat részének. Ha enni szeretnék, megveszem a kaját, elkészítem a kaját, megeszem a kaját, végül elmosogatok, hiszen tudom, hogy legközelebb is szeretnék majd enni, tiszta tányérból. Így kerek a történet. Aki le akarja spórolni a végét, az félmunkát végez. Lehet, hogy eltelik 2x5 perc naponta mosogatással, de mások meg a kényelem™ (ami tudjuk, szükséges™ és aki ezzel nem ért egyet, az másszon vissza a fára) nevében ülnek napi 1-2 órát autóban és pöfögtetnek el rengeteg üzemanyagot, meg pénzt ahelyett, hogy közelebb költöznének a munkahelyükhöz, és járnának gyalog, vagy biciklivel. Azt gondolom, hogy pont a tiszta, élhető környezet fenntartásával eltöltött órákat nem szabad sajnálni. Amit már sokkal inkább kéne, az pl. az utazgatással elmenő idő, ami csak egy járulékos valami, még akkor is, ha az ember dolgozni megy. De említhetném a nagybevásárlással töltött 2-3 órát a hipermarketben a naponta-kétnaponta útbaejtett 5-10 perces kisboltos vásárlás helyett.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nálunk is van fagyasztott darabolt hagyma a boltban, bár én nem látom, mi vele a probléma. Igaz, pont azt nem szoktam venni. Az itteni kedvencem a fagyasztott összevágott spenót, ami kilónként negyed annyiba kerül, mint a friss, amit amúgy is csak ritkán lehet kapni.
--
Csaba
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ennél is nagyobb sztori volt kb 5 éve, amikor a Billa előre hámozott banánt forgalmazott - műanyag tálcán, műanyag fólia alatt. :D
A pucolt hagyma valószínüleg olyan állapotban volt, hogy héjjal már nem vette volna meg senki. Leszedik a rossz rétegeket -> becsomagolják -> profit!!
Ami itt szomorú, az a plusz műanyag szemét egy tízfilléres terméken. Nem tudom hogy van-e olyan környezetvédelmi rendelkezés ami a gyártót/forgalmazót a csomagolóanyagok alapján illetékekkel sújtaná, de szvsz szükség az lenne rá és a befolyt összeget vissza kellene forgatni a hulladékfeldolgozásba, -hasznosításba.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
(2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról, 343/2011.
Korm. rendelet a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV.
törvény végrehajtásáról)
Az egyes termékek funkciójuk betöltése során használatukkal, valamint elhasználódásuk után
- általában hulladékként - terhelik vagy veszélyeztetik a környezetet. A termékdíjas
szabályozás célja, hogy ösztönzőleg hasson a szennyezőanyag kibocsátásának csökkentésére,
elősegítse a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodást, illetve a hazai és
nemzetközi előírásokon alapuló hulladékgazdálkodási célkitűzések megvalósulását.
1. Tárgyi hatály – termékdíj-köteles termékek köre
A környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény (továbbiakban: Ktdt.)
alapján a termékdíjköteles termékek körébe tartozik
a) az akkumulátor;
b) a csomagolóeszköz, az egyéb csomagolószer (a továbbiakban együtt: csomagolószer);
c) az egyéb kőolajtermék;
d) az elektromos, elektronikai berendezés;
e) a gumiabroncs;
f) a reklámhordozó papír.
Csomagolás anyaga Termékdíjtétel (Ft/kg)
Műanyag 36
Társított 44
Alumínium 16
Fém (kivéve alumínium) 13
Papír, fa, természetes alapú textil 16
Üveg 6
Egyéb 44
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
+1 Köszönöm!
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
> Csomagolás anyaga Termékdíjtétel (Ft/kg)
> Műanyag 36
Egy kiló műanyag szatyor rengeteg, a 36 forint így nem tűnik valami soknak. (Vagy az a konkrét termék kilójára vonatkozik? De annak meg semmi értelme, nem feltétlenül létezik érdemi korreláció a súly és a felhasznált csomagolóanyag között.)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Én úgy tudom, hogy a szatyor sokkal drágább. Ez pl a virsli köré rakott műanyag. De nem fogom kikeresni.
Attól függetlenül még ez sem sok pénz.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Vászon (vagy akár műanyag) szatyor, amit elviszel mindig magaddal?
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Mármint szerintem is kevés a műanyag zacskón lévő adó.
A re-papír táska megvan itt is, bár nem mindig alternatíva.
Szerk.: tényleg félreérthető volt, sry, autocorrect (vagy csak nem olvastam újra)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
+1
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Minimum 10-zel kéne megszorozni az egyes tételeket, hogy értelme is legyen.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
"A pucolt hagyma valószínüleg olyan állapotban volt, hogy héjjal már nem vette volna meg senki"
Amit héjjal nem veszel meg, azt héj nélkül még úgysem…
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nono...
Elkél a zöldségsaláta is, amit az árut eladhatatlanná tevő részek eltávolítása, darabolás és összekavarás útján nyernek.
Bár ilyen pont nincs a Lidlnél.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ha van 70-80 év körüli rokonod, akkor kérdez meg arról, hogy gyerekkorukban mit csináltak a rohadt hagymával, krumplival, penészes lekvárral,… Ha esetleg gazdag családban nőttek fel, akkor is lehet ilyen tapasztalatuk a 2. VH-t követő időszakból.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Dehát most nincs háború. Milyen jogon kényszerítsünk bárkit is a hagyma megpucolására? Értékes időt és energiát veszít ezzel és így kevésbé lesz versenyképes. Vagy akkor menjünk vissza a II. VH-ba? Vagy vöröshagyma se legyen, inkább menjünk az erdőbe medvehagymát szedni? És ha már erdőben vagyunk, másszunk vissza a fára?
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Szerintem a tuti az lenne, ha _minden_ csomagolás (kivéve a tar.gz) betétdíjas lenne. Egy darab papír is. Kötelező lenne adni érte mondjuk 20 forintot. Be kellene építeni az árba ezt az értéket, amit csak akkor adnak vissza, ha visszajött a csomagolás. Emellett természetesen csak olyan csomagolás adható, ami újrahasznosítható.
Elsőre kicsit bloat-nak tűnik, de ez az igazi megoldás.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
gondolod hogy a csomagolást nem fizettetik ki veled?
még a csomagolás csomagolását is te fizeted :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Persze, de az töredéke annak, amit betétdíjként kellene szedni. Viszont a betétdíjat visszakapnánk. Az más kérdés, hogy baromi drága lenne gyűjteni, de ez valójában nem lenne probléma, mert legalább munkát adna a szakképzetlen munkaerőnek, ami a gazdaság legnagyobb problémája úgyis.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
aztán meg jól kidobnánk a szemétbe, mivel biológiailag szennyezett, nem lenne jó újrahasznosítani, megtisztítani meg túl sokba kerülne.
használnának inkább lebomló műanyagot.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Az is elég, ha nem újrahasznosítják, csak elégetik úgy, hogy ne szennyezzen. A betétdíjnak lenne egy olyan haszna is, hogy ha kellően sok lenne, akkor a szemét érték lenne, még ha szét is hánynák sokan, megérné összeszedni.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Hajdan ki lett röhögve az egyforintos aludoboz is, aztán kiderült, hogy még mindig/már megint/folyamatosan létezik az a réteg, amelynek megéri fél kiló kenyér árát 30 köztéri szemetesből kibányásznia.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Hála a sok alkoholista és/vagy energiaital-függő gecinek*, még a kukákban sem kell turkálni a napi adag kenyérért, elegendő sétálgatni az utcán.
* azok gecik, akik eldobálják, a többi csak hülye
:)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
"használnának inkább lebomló műanyagot."
Egy csomó helyen ez van, politejsavat használnak csomagolásra.
Nem tűnt fel, hogy az utóbbi években sok csomagolóanyag megváltozott?
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
"legalább munkát adna a szakképzetlen munkaerőnek, ami a gazdaság legnagyobb problémája úgyis."
Elfoglaltságot mindig lehet adni - a kérdés az, hogy érdemes-e. Például rengeteg helyen lehetne kézzel elvégezni a fűnyírást, kaszával, kisollóval, de nem igazán éri meg, pedig rengeteg embernek adna elfoglaltságot.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Az alibiből foglalkoztatott emberek részben így is az ilyen hulladék kezelésével vannak foglalkoztatva, csak nem bálák dobálásával, hanem az utcáról összesöpréssel.
Ahol hiányzik ez a foglalkoztatás, ott a tisztaság bánja.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Persze, hogy érdemes. Akinek munkája van, annak nem kell segély, illetve nem bűnözik, nem lázong.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
"Akinek munkája van, annak nem kell segély, illetve nem bűnözik, nem lázong."
WHAT?
Tehát azt mondod, hogy
- nincs olyan ember Magyarországon, aki rendelkezik munkával, és nem kap szociális segélyt? Ugyanmár.
- minden bűnöző munkanélküli? Ugyanmár.
Ugyanis a fenti mondatod részei ezt jelentik. Ne nevettess. És még mindig: ne keverjük a munkát meg az elfoglaltságot, mert akkor magunkat csapjuk be.
Ugye a Kádár-kor is ez volt: elfoglaltságot adtak mindenkinek, amit munkának neveztek.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
ja szerintem is.
a disznót is egyben kéne árulni, nem pediglen darabokban nejlonba csomagolva, mert a saját bőrében - élve - hosszabb ideig, akár évekig is eláll(dogál) az erkélyen:)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
mindig is lehetett kapni darabolt/karikázott hagymát, csak nem ilyen kis tételben.
vagy gondolod, hogy az éttermekben, üzemekben nekiállnak kézzel 100 kg hagymát pucolni/szeletelni?
hát most lehet kisebb 'kiszerelésben' is kapni.
pont.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
1., a magyarázatoknál érdemes végiggondolni (mint minden esetben): profitorientált vállalkozásként ebben az esetben is csupán az anyagi érdekek vannak képviselve az értékesítési láncban. nyilván nem a vásárlói oldalon :D ez a magyarázat, szó nincs kísérletről.
2., azon sem lepődék meg, ha a hagyma héját felhasználnák valamire, mondjuk az alatta lévő 1 réteg hagymával együtt és emiatt kerülne polcokra a zacskós pucér hagyma. vagy kívül volt valami nem életszerű szennyeződés és le kellett takarítani. vagy valami olyan kezelést kapott, amitől pl. kék volt a héja és jobb elrejteni a fogyasztók elől.
3., a pucolt pl. hagymát higiénia felkiáltással én biztosan nem venném meg - a tököm tudja ki mit csinált vele és mivel érintkezett. jobb az ha én vetkőztetem le, ekkor belül nagyobb valószínűséggel steril.
4., ha esetleg darabolva is megjelenik, akkor csak szólnék, hogy egy valamire való hagyma (főleg a lila) szeletelve !és légmentesen zárva irgalmatlanul büdössé válik, mivel órákon belül rothadni-erjedni kezd. bármilyen átlagos hűtés ellenére is 24+ órán belül olyan lesz, mint amikor a teraszon megfagy - majd kienged és pár nap múlva veszed észre. undorító bűzös takony, amitől az embert a hányás kerülgeti.
5., ha már zacskó: ilyenkor ez élősködő zöldek hol a pitsában vannak? vagy már előre le is vannak fizetve? pedig a nem lebomló zacskó annak előállításával együtt, a pucolásba feccolt energia együtt olyanok, amitől tényleg jobban zokognak a fókák.
mára ennyit a hagyma témájáról :)
--
Vortex Rikers NC114-85EKLS
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
„bármilyen hűtés ellenére is 24+ órán belül olyan lesz, mint amikor a teraszon megfagy - majd kienged és pár nap múlva veszed észre. undorító bűzös takony, amitől az embert a hányás kerülgeti.”
Elég tekintélyes méretű ipar épült a hagyma darabolására, és fagyasztására. Tippem szerint az ezen tevékenységgel egy nap alatt megtermelt profitból néhány évig, de inkább évtizedig, vidáman eltengetném az életemet. Egyébiránt meg lennék lepődve, ha a hozzád legközelebb eső nagyobbacska boltban nem lehetne fagyasztott, panírozott hagymakarikákat kapni.
Csomagolás: Van a csomagolásra termékdíj, tehát csak azért kell lobbiznod a képviselődnél, hogy ezt emeljék meg annyira, hogy ne érje meg hosszú idő alatt lebomló csomagolásban eladni a termékeket.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
életszerűen lehűtöttem írtam, nem fagyasztottat. nem tudok róla, hogy a Lidl-ben ezt fagyasztva adnák. én biztosan nem láttam ilyet, de aki sokat jár a Lidlbe az majd kijavít ha nincs igazam.
lobbi: így is nagy biznisz épül a mondvacsinált környezetvédelemre, kell ezt még tovább fokozni? termékdíj haha, a vonal végén a kezeit dörzsölgetve ennek nagyon örül valaki. tegyünk még rá, hogy ne érje meg így eladni? jobb esetben majd más terméknél megfizeted. rosszabb esetben meg ugyanannál a terméknél. amúgy is tök praktikus így, hiszen akár fogyasztó is hibáztatható a zöldbuliban. szóval ő is fizethet, hiszen a Földet oszt' meg kell menteni, nincs mese. akár a fogyasztótól, dehát leginkább attól. nem mondd, hogy nem jó buli :)
--
Vortex Rikers NC114-85EKLS
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Én dolgoztam McDonald'sban. Mind a rendes, mind a lilahagymát hűtve, szeletelve kaptuk. Nem volt büdös, nem volt rosszabb, mint amit otthon vágok fel.
Asszem gyártástól kb 7-10 napig volt a szavideje, de erre nem emlékszem már pontosan. (persze bontatlan állapotban)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
jójó de a mekis hambi egy hónap múlva is kb. ugyanúgy néz ki :D
--
Vortex Rikers NC114-85EKLS
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
csak a képeken :))
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Van egy kozmetikus ismerősöm. Ő kockázott és fagyasztott hagymát vesz mert nem pucolhat hagymát mert a keze büdös lenne tőle.
Amiért pénzt adnak azt árulják is.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Éttermek is olyat vesznek (nincs ember aki felaprítaná), mondjuk én abból 5-10 kilósnél kissebb kiszerelést nem láttam még.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Én láttam fél kilósat. De nyilván nem vehettem meg civilként azt.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nagy méretben megoldják gépesítve egész hagymából. A héját nem tudom hogy szedik le, de aztán tuti aprítógéppel zúzzák össze, nyilván így készülnek ezek az 5-10 kilós aprított kiszerelések is. Burgonya hámozására is vannak gépesített megoldások, ilyen nagyobb tartály, bele lehet önteni pár száz kilót, és elkezdi benne egy motor a nedvesített szemeket görgetni, egymásnak morzsolódnak, leradírozódik a héjuk, aztán a végén átöblíti vízzel.
Egyébként meg ember is van rá, attól függ hogy oldják meg, vannak helyek, ahol egy csomó konyhai kisegítő van ilyenre, minden nyitáskor meghámoznak pár tizenkiló hagymát, krumplit, és fel is vágják. Nyilván nem a szakács fogja deszkán darabolgatni egymaga, az csak a drágább alapanyagokat aprítja (pl. hús, drágább gyümölcs, hogy nehogy elrontsa a kisegítő és pocsékba menjen) és megfőzi.
„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
> A héját nem tudom hogy szedik le
Fokhagymáról így szedik le. Vöröshagymára hirtelen nem találtam - de a "Hogyan készült?" ill. "Hogyan csinálják?" sorozat néhány részét érdemes megtekinteni, utána lesznek elképzeléseid, hogyan oldhatják meg :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Aldiban szokott fagyasztva lenni.
---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Aztán a kézmosásról hallott-e már?
Viccen kívül, valóban annyit főz hagymából, pont munka előtt, hogy ez mindennapos probléma? Nem hiszem el.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
+1
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Vagy rossz hagymát veszek, vagy rosszul pucolom és darabolom a hagymát, vagy rossz szappant használok, de néhány hagyma megpucolása és feldarabolása után sokszor még másnap is érződik a kezemen - nyilván nem annyira intenzíven, de közelről van egy jellegzetes bukéja :)
Szerk.: persze lehetne gumikesztyűben is csinálni :D
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
A nők (és én) tudják, hogy a hagyma szagát valódi citrom valódi levének valódi illatával lehet közömbösíteni... többé-kevésbé.
DE ha az embernek száraz a keze (egy fodrásznak pl. valószínű, az állandó löttyben turkálás miatt), akkor 2 perc alatt annyira beissza a bőre az illóolajat, hogy kézmosások és citromozások számától függetlenül másnap még érződik rajta az a furcsa és tolakodó buké, ami már nem a hagyma ismert intenzív szaga, de még nem a bőrének a saját illata.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Teljesen egyetértek. Én például szeretek főzni, így levonható az a következtetés, hogy semmi szükség nincs a félkész és a készételekre. Ticcsák be azokat is! Sőt ha saját magad termeled/termeszted/tenyészted az alapanyagokat, akkor nem kell csomagolni, sőt élelmiszerüzletre sincs szükség. Így ha szalmonella fertőzést kapsz, akkor pontosan tudhatod, hogy arról csak te tehetsz. Tehát kevesebb per lesz, így az ügyvédeknek is lesz annyi idejük, hogy megtermeljék a saját élelmiszer szükségletüket.
Rövidebben: Mi a búbánatos f@szért fáj valakinek az, hogy más olyan termék is tud venni, amire ő magának nincs szüksége? Én ugyan csak akkor vennék ilyen hagymát, ha másfélét nem lehetne kapni, de egyáltalán nem zavar, hogy ilyen is van.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
+1
Ez legyen életük legnagyobb gondja.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Majd a piac eldönti, hogy kell-e vagy nem.
Amíg nem kötelező valamit megvenni, addig felőlem árulhatják. :)
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Idealista kapitalista mentalitásod van.
Legyél progresszív! Majd a Terv és Árhivatalban ücsörgő elvtárs eldönti, hogy mire van szükséged, és hogy mennyit kell fizetned érte.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
anyag és árhivatal
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nem lehet, hogy annak, hogy a kínálatról a piac vagy a tervhivatal döntsön, attól kéne inkább függenie, hogy mely termékből lett adott időszakban túlfogyasztás vagy túltermelés?
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Mikrookonomia 101
Tultermeles van => kinalat no, fogyasztas allando, a kereslet es kinalat mashol metszi egymast, ar csokken.
Tulfogyasztas van => kereslet no, termeles allando, magasabb aron is el tudjak adni a termeket, ar no.
A piac mindkettot megoldja magatol, nem kell hozza oteves terv.
Meg szerencse, hogy mernoki szakokon szokott lenni 2 felev kozgaz is. Igy mi, mernokurak ezt mar tudjuk.
--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
A piac mindkettot megoldja magatol, nem kell hozza oteves terv.
A piac™ jelenleg pont azokat a tényezőket nem képes eliminálni, amik miatt ezeknek a hagymáknak a forgalmazása probléma.
Akik tankönyvből tanultak meg élni, azok bizonyára vannak olyan naivak vagy szélsőségesen idealisták, hogy elhiszik, hogy a piac majd úgyis megoldja Állam Bácsi, fogyasztóvédelem, környezetevédelem és egyéb érdekvédő civil szervezetek nélkül. Számukra a rossz hír az, hogy a valóság nem úgy működik, ahogy Keynes és Adam Smith kényelmes karosszékükben megálmodták.
A piac nem oldja meg azokat a problémákat, melyek nem lettek eléggé racionalizálva egy-egy döntés meghozatalakor. Erre lehet példa a hagyma piacra dobása, vagy megvásárlása. Mindkettő csak akkor lehet "racionális" döntés, ha az általa okozott valamennyi negatív externáliát a szőnyeg alá söpörve, birka módra ignoráljuk. Nem beszélve arról, hogy a mai "modern" túltermelő, veddmegdobdki piac legfőbb mozgatórugója, a marketing, pont a racionális döntések ellen dolgozik. Dollármilliárdok mennek el az egyes termékek megvásárlásának szükségességét irracionalis alapokra helyező manipulációra. Mindennemű marketing-tevékenység betiltása, teljes vállalati transzparencia és megfelelő, magas színvonalú oktatás, környezeti nevelés mellett talán működne a Mikroökonómia 101. Amíg azonban az előbbi alapfeltételek nem adottak, ergo a fogyasztók képtelenek felelősségteljes döntést hozni, addig marad Idealizmus 101.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
A köztudatban az élt, hogy a szocializmus száz éve volt a legközpontosítottabb tervező, termelő és elosztórendszer, pedig nem: hanem Róma.
Akkor omlott össze, amikor a legközpontosítottabb volt.
Ami az idealizmust illeti: az az igazi idealizmus, hogy az emberek minden síkon elkezdenek érdeklődni a lépéseik energiamérlege és hosszútávú következményei iránt, és aszerint kezdenek működni. Hát egy lófüttyöt. Ehhez a gondolathoz képest Keynes és a piac viszonya matematikai pontosságú előrejelzéshez vezet.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
A túlfogyasztás vagy túltermelés önmagában nem értelmes kifejezés egy-egy oldalról. A hivatal csak a kínálati oldalt tudja szabályozni, de pont a kereslettel együtt értelmezhető az, hogy valami túltermelés (a kereslet kisebb, mint a kínálat), vagy túlfogyasztás van (a kereslet nagyobb, mint a kínálat). Csak és kizárólag a két oldal együtt tudja eldönteni, hogy mi a helyzet, a hivatal egyoldalúan nem. És pont ezért működik jól az ármechanizmus, és működik rosszul egy felülről vezérelt ár.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
A véges (vagy a megújuló, de többet fogyasztott, mint újrahasznosított) természeti erőforrások felélése veddmegdobdki termékek gyártása céljából a természeti erőforrások túlfogyasztása. A veddmegdobdki termékek erőltetése pedig túltermelés, amennyiben az adott termék fő célja és értleme szempontjából teljesíthető lenne extra hulladéktermelés nélkül.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ezt a szocializmus nevű izét nem azért hagytuk abba, mert annyira meguntuk, hanem azért, mert gazdaságilag összeomlott.
Ha ennyire érdekel a téma, ezt a könyvet csak ajanlani tudom.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Tényleg ennyire fiatal vagy?
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Azért fáj, mert közben az én környezetemet teszik tönkre a műanyagukkal, és mert kényelemzombikká nevelik a vásárlókat. Valahol pedig meg kell húzni a határt a létfenntartás "mindent én csinálok" és a "csináljon mindent más" végpontja között. A pucolt hagyma műanyag csomagolásban túlmegy a határon. Az pedig, hogy van elég birka, aki megveszi, nem igazolja a szükségességét.
Én például szeretek főzni, így levonható az a következtetés, hogy semmi szükség nincs a félkész és a készételekre.
http://a.te.ervelesi.hibad.hu/anekdotikus-bizonyitas
Nem, nem vonható le. Ahogy az sem lenne igaz, hogy "én szeretek hagymát pucolni, ezért semmi szükség pucolt hagymára". Nem azért probléma a pucolt hagyma, mert hájbazer szeret hagymát pucolni. Azért probléma, mert környezetszennyező, pazarló és fenntarthatatlan.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ez semmi. Láttam ugyanott csomagolt főtt krumplit is.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Sőt, én vettem is! Kicsit bizarrnak találtam elsőre, de hát, na, megnézem, amiket vásárolok, nagyobb része valamennyire feldolgozott amúgy is. Szóval, ha lesz, lehet veszek legközelebb is.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nah jó, de amennyibe belekerül az a pár szem krumpli, azért veszel egy kilóval :) Igaz te pucolod meg meg főzöd meg.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Áá, most látom, hogy angol Lidl. Pár hete jártam egyikben, nem láttam ilyen tálcás pucolt hagymát, lehet nem figyeltem eléggé vagy már beszedték. Legközelebb figyelni fogok, és ha más nem, poénból veszek, hajbi tiszteletére megsütöm. Biztos gusztustalan, zacskóba nagyon gyorsan bepállik és berohad, főleg, ha a héja sincs rajta. A darabolt hagymának több értelme van, sok elkényelmesedett ember nem szeret könnyezni, pedig ha erősen könnyeztet a hagyma, az arra utal, hogy jó minőségű (meg arra is, hogy az illető nem főz gyakran, és nem szokta meg a szeme a hagymagőzt).
A 79 penny két fej hagymáért drága, a legdrágább bolthálózatban sem drágább 3 fej pucolatlan hagyma 1 fontnál, de inkább csak 0,5-0,75 font között mozog jellemzően. Nyilván aki tud főzni, nem ilyen egybe csomagolt kiszerelést vesz, hanem a pucolatlan hagymából is rendes, szemenként válogatósat, abból 0.75-1 font egy kiló, és az ember a legszebbeket válogathatja ki. Kivéve, ha iparilag, intézményileg, vendéglátóegységnél főz, mert akkor meg óriászsákos kiszerelést, akkora méretben nem éri meg szemezgetni.
Azóta nem lepnek meg az ilyenek, mióta ilyen krumplipürépor és ilyesmik elterjedtek, főleg itt az angoloknál a húsokhoz a szaftot is gravy porból felvizezve csinálják (ez amolyan szaftpótló mártás), és nyalogatják a szájuk szélét, hogy milyen fincsi.
Ha már angol Lidl, szerintem ott lehet kapni a világ legrosszabb kajáját. Warren and Sons black pudding, ami véres hurka akart lenni kiskorában, de borzalom lett. Ilyen száraz, fekete ételfestékes fűrészportból hengerbe préselt, kutyakolbász állagú, alapból íztelen és pudva valami, gyógynövényekkel, mentával fűszerezve, még fenyő íz is van benne! Kemény 1 fontot kóstál, de minden pénzt megér, ha valakivel ki akarunk cseszni. Ha van rá igény, küldök hajbinak, ha nem bír magával, egy ilyenbe lekanyarint magának egy jó vastag szeletet, és beküldi a gallér mögé apránként, kiskanállal ízlelgetve. Nem kell ide 2 hetes kitiltás, az első után nem lesz második alkalom, azt garantálom. Kétszer is meg fogja gondolni utána, hogy kiket mérnökuraz.
„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
"Azóta nem lepnek meg az ilyenek, mióta ilyen krumplipürépor és ilyesmik elterjedtek"
Vagy tíz éve történt, hogy a céges konyhán kiverte a balhét az egyik német főkolléga. Azt sérelmezte, hogy a krumplipüré friss krumpliból készült, nem pedig szárított, zacskózott, tejjel/tejszínnel felkevert instantizmus, miáltal ő meg lett fosztva a "standard európai íztől" (az ő szavai).
Azért azt is hozzá kell tenni, hogy a honfitársai restellkedve fordultak el, és elnézést kértek helyette azzal, hogy amúgy jó mérnök, csak élni hülye.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Az elkényelmesített mérnök úr visszavág az elkényelmesítés folyamatával egyetértő mérnök uraknak. Mi sem lehetne ironikusabb.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Te biztosan érted, amit írsz.
Vagy legalább az orvosod.
Vagy úgy tesz, hogy egy percnyi örömöt vigyen az életedbe.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nincs kedvem elmagyarázni.
A burkolt betegezést meg tartsd meg magad fősodratú mérnök uraságának. Egyszer még talán szükség lesz rá, mikor az olaj elfogyott, a munkád pedig már gépek végzik, a fejlődés™ jegyében.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Hogy NEKED nincs kedved MAGYARÁZNI???
Romlik az állapotod.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
A fogyasztói társadalom az élnihülye viselkedésmódra szoktatja rá az ember fiát.
A fogyasztói társadalom a technológia segítségével hozza el a kényelmet, illetve annak illúzióját, amiről elhiteti, hogy szükség van rá. A technológiát mérnökök tervezik meg és/vagy kivitelezik, lényeg, hogy nélkülük nem lenne ekkora nagy kényelem.
Ironikus, amikor A Mérnökök találkoznak a fogyasztói társadalom által élnihülyévé tett mérnökkel és akaratlanul szembesülnek annak az eredményével, amihez ők is valamilyen szinten hozzájárultak, korábbi mérnökösködésük során.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Aha.
Te biztos kovakövet dörzsölsz az XP bootolásához a barlangodban, ahová hazahordod az erdőben gyűjtögetett kaját.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
http://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab
Nem mondtam, hogy kovakövet kéne dörzsölgetni mérnökösködés és kényelmeskedés helyett, de azt azért vedd figyelembe, hogy a kovakövet dörzsölgetők nem pusztították visszafordíthatatlan mértékben a természetet és nem folytattak mennyiségi erőforráspazarlást. Annyit vettek el, amennyire a túléléshez szükségük volt.
Most annyit vesznek el az elkényelmesített birkák, amennyit nem szégyellnek, vagyis amennyire a fizetésükből telik, mert ugye közgazdászék már azt is megindokolták, hogy a megtakarított pénz nem jó pénz, hogy az áruhitelekről ne is beszéljünk. Ez az "annyi" pedig legfőképpen a manipulációs gépezetek (divat, reklám, marketing) által kijelölt mennyiség, ami mindig több és több, hiszen a mögötte álló befektető növekedni akar. Az ipar pedig, ha megkérdezik, miért termel ennyit, arra hivatkozik, hogy erre van igény. Csakhogy a legtöbb dologra nincs valódi racionális igény, csak illúzionális, amit pont maga az ipar generál, milliárdos költségvetésű marketinghadjáratokkal.
Az a probléma, hogy a fejlődést (valójában már csak növekedést) erőltető fősodratúak szerint nincs meghúzva egy határ, amit már nem kéne átlépni. Amin túl már fenntarthatatlan és hosszú távon mind a természetre, mind a társadalomra veszélyes a technológia. Ezt a határt már átléptük. Most pedig szépen vissza kéne fordulni. Nem szélsőségesen, egészen a kovakövekig rohanva. Hanem ésszel, civilizáltan, egy (nem csak grafikonokon, hanem ökológiailag is) fenntartható, modern, a technológia nyújtotta lehetőségekkel tudatosan (és nem kényelmi alapon, divatból) élő gazdaságot megteremtve.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Igazából már akkor kezdődött a természet átformálása. Első fakunyhók, állatok háziasítása. Később nomád életmód, amikor is a tönkretett területekről menekültek a még érintetlenek felé. Többi történelem.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ennyi? Ennyire futja? Hogy berakod az egészet egyazon skatulyába és "ja, akkor is építettek fakunyhókat, akkor most is nyugodtan meg lehet mérgezni a légkört és ki lehet pusztítani az óceánok élővilágát"? Szánalmas.
A nomádok által okozott "tönkretétel" abba a kategóriába tartozott, amit a természet belátható időn belül ki tudott kompenzálni. A mostani, erőltetett növekedés évszázadának rohamtempójával sem az a legnagyobb baj, hogy átalakítja a természetet. Hanem az, hogy ezt rövidtávon teszi olyan mértékben, amit belátható időn belül nem tud a természet kompenzálni és óriási károkat okoz, melynek egy része már most érezhető (nyáron olvasd vissza ezt a hozzászólásom, mikor bekapcsolod a klímát), 2050-ig pedig ránk szakad a zöme.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Berakom ugyan abba a kategóriába, igen. Azóta semmi sem változott, max az eszközök és a dolog mértéke. Ha az elmúlt x millió évben ezt így csinálta a faj, nem fog megállni a folyamat, hogy figyi már 2018 van és szemétdomb a világ.
A nomád életmód sem volt fenntartható, ahogy ez a mai sem.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Eleink habitusáról kérd ki a mamutok és a neandervölgyi uncsitesók véleményét is, de ha ez momentán nehézségekbe ütközik, akkor keress rá a "Húsvét-szigetek" vagy "Ókori Róma erdőirtás" kifejezésekre.
És ha nem fáradtál el, arra is, hogy "csapdahelyzet" és hogy "ez az egyetlen játék a városban".
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Az ilyen elore tisztitott narancs/banan/akarmik az idos es/vagy mozgasban korlatozott embereknek kulonosen nagy segitseg, nem mindenki tud meghamozni egy narancsot pl. Az elore feldarabolt hagyma ugyan ez a kategoria lehet.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Én már az egyenként befóliázott kígyóuborkára is kiakadtam... miért kell?!
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
nem másszon el!
:)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
én nem pucolom meg az uborkát, megmosom. de azért örülök, ha nem fogdossa napokig (értsd: mire elér a boltba, s ott én megveszem) minden fasz azzal a kezével, amivel előtte a seggét vakarta.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
+1
Amúgy két sztorit kell szem előtt tartani.
1. Ahogy lentebb is írták, ez a csomagolás átlag város szintjén jobban szelektálható hulladék, mint a hagymahéj.
2. Divat lett (no offense) az, hogy ember által nem érintett élelmiszert akarnak a népek vásárolni, mert szerintük az a higiénikus. Talán a 7Days is reklámozta ezzel a termékeit az előző pár éven belül valamikor.
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Olyan, mint a csomagolt grillcsirke... nem kell minden nap csirkét etetni, levágni, bontani, fűszerezni, sütni, hanem megveszed és megeszed.
-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
usa-ba ne menjenek akkor :) ott elegge alap volt hogy minden elokeszitve van a boltban, kb csak ossze kell keverni, mint a fozomusorokban.
sot volt elore csomagolt hamburger is, minden komponens meretre vagva stb kulon nylonban, csak megsutod a hust es a zsemlet es "osszekevered" es eheto.
bar nekik meg ez is maceras es inkabb lemennek a mekibe :)
A'rpi
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
nem rég néztünk egy "hogyan készül" jellegű sorozatot, amiben az merült fel, hogy a bánatba tudják a konzerv grapefruit gerezdjeiről leszedni a héját/bőrét
kicsit sokkoló volt mikor afrikában megláttuk a lúgos áztató kádakat, utána meg - hogy semlegesítsék - a sósavas lemosást :)
No rainbow, no sugar
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Szerintem nézhetjük a másik oldalát is: pl nem mindenkinek van komposztja, tehát a szemetet hazaviszed, "megtermeled", majd elszállíttatod. Ez pénz, energia, benzin, légszennyezés.
Ha a szemetet előre leszedik a dolgokról, kevesebb fog rohadni a kukádban, ritkábban kell levinni a majdnem üres zsákot, csak mert büdös és rohad, tehát igazából spórolsz kukászsákot, időt és benzint.
Könnyű egy-egy dolgot fikázni anélkül, hogy az ember utánaszámolna vagy picit is belegondolna a mögöttes dolgokba.
Most komolyan az a féktelen pazarlás, hogy "Né, rohad a hagyma, pucoljuk és tisztítsuk már meg, bezacskózzuk és el lehet azt még adni"?
Szerintem pont az a pazarlás, hogy egyesek úgy gondolják, hogy jobb lett volna reflexből kidobni a kukába... persze lehet mondani, hogy jajj, de hát lehet azt komposztálni, lebomlik és minden jó lesz... de a fenéket, tudjuk, hogy ez kishazánkban nem így működik.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Szóval azt mondod, hogy ez azért jó, mert ha nekem nincs itthon komposzt hulladékgyűjtőm, de van szelektív műanyag, akkor az én háztartásom szempontjából újrahasznosíthatatlan hulladék (hagymahéj) helyett újrahasznosíthatót (műanyagcsomagolás) termeltem?
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni