ZFS melyik implementációját érdemes használni?

Van ugye az eredeti Oracle-féle ZFS, meg van az OpenZFS. Aztán utóbbiból van verzió Linuxra (zfsonlinux SPL-lel), van FUSE, bizonyos BSD-ken van natívan valamelyik ZFS a kettő közül, stb.

Kicsit nehéz ezen kiigazodni, hogy melyik melyiknek a forkja, és mennyire stabil, kiforrott. Tehát a kérdés: melyik a jó, melyiket kerüljem? Nem konkrétan verziószámra gondolok, de az is lehet érdekes.

Kicsit a szöghöz keresem a kalapácsot, de alapvetően egy ZFS storage-et akarok építeni, és majdnem mindegy, hogy milyen OS lesz alatta.

Hozzászólások

Akkor én megfontolnám ezt: https://omniosce.org/

Storage célra tökéletes. Nekem is omnios fut a nas-omon.
Kicsi, letisztult disztró, minden szempontból szimpatikus.
Ami extra meg esetleg kellhet, azt vm-be vagy külön zónába be lehet pakolni. Egy ideje már szépen visszavezették az lx brand supportot is a mainline illumos kernelbe. A ZFS-nek pedig az az upstream-je. Cipőt a cipőboltből! ;-)

Van valamilyen okod a linux kernel mellett? Arról nem írtál.

OmniOS-t elmondom mit tud: Működik, stabilan megbízhatóan.
Ha valami "akadás" van a környezetedben, akkor tud még egy feature-t: Nagyjából 99.9% kizárhatod, hogy evvel van a probléma.

Azt se felejtsd el, hogy az illumos kernel olyan upstream-ből jön, ami az NFS referenciaimplementáció.
Ha kell iSCSI, akkor a COMSTAR egy elpusztíthatatlanul stabil és jól managelhető valami szemben a linuxon lévő hitvány iSCSI implementációkkal, ahol a "feature" az, hogy a több vacak közül kiválaszthatod, melyik vacakkal akarsz szívni.

Samba... Ő passz. Csak zfs set sharesmb=name=blah,guestok=true dataset/neve parancs után szoktam használni, de azt jól intézi! ;-)

A FreeNAS-t se nagyon értem miért emlegeted. Semmit nem írtál pl. mi okod van a FreeNAS-ra egy stock FreeBSD-vel szemben?
Ha nem ismertek a "szempontjaid", vagy a célfüggvényed, akkor nem nagyon tudom mi alapján adjak ötleteket arra, hogy "mit tud".

Fent írtam párat, ami amolyan általános érték, bármilyen nas-sal szemben.

http://open-zfs.org

> Oracle-féle ZFS

Sok sikert hozza. Csak "ugy" nem fogod tudni hasznalni, csakis ha Oracle Solarist hasznalsz.

> OpenZFS

ZFS forg v28(?)-bol sok feature-t hozzaadva. Van ?BSD, Linux es OS X portja is.

> Fuse

NEM OpenZFS. Nem is tudom, mennyire van meg fejlesztes alatt, bar ismerek, aki szerver (vmi mini Arm-os cuccon) hasznalta. Mintha at is vette volna fejleszteset is (Gordan Bobic).

Gyakorlatilag egy fele ZFS-t tudsz hasznalni, amelyik van ahhoz az OS-hez, amelyiket te hasznalsz.

Én nemrég nézegettem az zfs-t (openzfs?) mert korszerűbb otthoni adattárolót szeretnék készíteni a mostani helyett. A zfs mindent tud amire szükségem lenne: mirror (sw raid1 helyett), deduplikáció, tömörítés, titkosítás. Egy virtuális gépre telepítettem egy ubuntu 16.04-et teszt célból és minden pofon egyszerűen működött egy kivételével. A titkosítást kihagyták ebből a zfs implementációból.