FiOS: miko' lesz nekünk ilyen?

1.7 gigabyte 12 perc alatt. Ez 1700 megabyte-ot jelent 15 perc alatt az internetről az otthoni számítógépre. Mivel? FiOS-sal. Nálunk még az ADSL is újdonságszámba megy egyes helyeken, külföldön pedig már néhol kötik a FiOS-t.

A FiOS, vagy más néven Fiber to the Premises (FTTP) egy új broadband lehetőség azoknak, akik a világ informatikailag jobban eleresztett részén laknak. A nevében benne is van a lényege: fiber optikán, vagyis üvegszálon jön a cucc a lakásunkig. A Long Live Fiber című cikk szerzője leírja, hogy hogyan cserélte le a régi broadband internet-kapcsolatát FiOS-ra. A Verizon névre hallgató szolgáltató csomagjában internettel összekapcsolt telefonos szolgáltatást kínált üvegen. A cikk írója megrendelte, jött a szolgáltató technikai embere, húzta az üveget a házhoz, felszerelte a termináló dobozt amelybe befutott az üvegszál és amelyből kifele hagyományos Cat 5e kábel ment a ház felé (a dobozban koax kimenet is van, arra az esetre, amikor a szolgáltató beindítja a fiber optikán keresztüli TV adás sugárzást!). Egy fél napos képekkel dokumentált szerelés után a megrendelő birtokba vehette az üvegen keresztül működő telefonját és a szintén üvegen át működő internet-kapcsolatát.

A képek itt, a cikk itt.

Hozzászólások

A Magyar Telekomnak is van ilyen egyebkent, csak jol titkolja. Nem lesz hulye megjelentetni, amikor olyan jol porog az ADSL es meg eleg jo hasznot hoz....

Nem tudom, hogy ez ugyanez a technológia -e, mert nálunk (bp, III ker) is úgy 10 éve "korszerűsítettek" optikára, holott tudták, hogy azon nem fog menni az ADSL technológia. A helyi pletyka szerint a rézkábeleket az áttérés után szemfüles Matáv dolgozók lenyúlták és eladták. Azóta sincs ADSL :(.
De itt megy el a GTS-datanet gerinchálózata, amire kis szolgáltatók rákapcsolódnak, és szolgáltatják az ócsó netet (~7500=3/3Mbit), <=96% rendelkezésreálllás mellett.
Igen, leírom, ezt a katasztrófálisan szar szolgáltatást a Gécc, azaz újabb nevén Rubicom Rt csinálja. De legalább olcsón :)

Mondjuk, hogy idén 360 óra volt a maximum, amit szolgáltatáskimaradás nélkül képesek voltak produkálni. Meg mondjuk, hogy sok szerverre nem tudtam kapcsolódni ssh-n, mert az IPcím->hostnév átalakítás ment, de visszafele már nem (így a kiszolgállók egy része szóba sem állt velem), mert ez már "possible breaking attempt" (egy auth.log-ból idézve). Szóltam az ügyfélszolgálaton többször is, de: (először) hozzányúltak ugyan, de semmi nem változott; (másodszor) leszarták; és (harmadjára) sikerült megoldani a bp-1031.rubicom.hu. zóna felvételét a két ns-be :). Ezt több, mint egy hónap alatt.

Egyébként ha az ügyfélszolgálat nem lenne ennyire lusta, akkor egész jó lenne. Pl hálózaton belül vagy egy 1,5x szorzó sebességben (5/5Mbit), ami független a hálózaton kívüli kapcsolattól. Most meg vagyok elégedve, hisz van net. Tegnap nem voltam, mert kb. 4 órán keresztül (délutáni órák) nem volt :).

45 USD/ho a 15Mb/s-ert... nalunk is lehetne.
Beszeltem cseh kollegakkal, naluk asszem 4Mb kerul kb 3500 Ft-ba.

Van egy ismerősöm aki tanyán lakik, itt most a tanya egy XXI. századi tanya mindennel felszerelve. Szerettek volna internetet is, körbejárták a dolgot telefon kiesik túl messze vannak sokba kerülne kábelt húzni odáig, mikrohullám kiesik túl messze vannak a legközelebbi toronytól. Viszont egy üvegszál kábel fut hozzájuk igen közel de azt mondták nekik, hogy arra meg nem tudnak rácsatlakozni. Így ki kell várniuk amíg nállunk is megjelenik egy FiOS-os szolgáltató.

Mar csak a technologia nevet is nehez lesz bevezetni magyar nyelven.
űMesszirol max. a "FOS" latszik egy plakaton, hacsak az "i" betut ki nem nagyitjak.

"FiOS: miko' lesz nekünk ilyen?"

Nem tudom, de ha lesz es megirod, en szivesen belinkelem hozza ezt a kb. 30 eves cikket... :-)
---------------------
Ригидус а бетегадьбол

Vajh ha mondjuk 100.000 ilyen FiOS ügyfele van valamelyik ISP-nek, akkor az ISP kicserélőközpontjában mit használnak? Földönkívüli technológiát? :) Magyarországon most kezdik a 10Gb/s kapcsolatot bevezetni a BIX-ben. 100.000 végpontnál ha végpotoknént csak 100Mb/s-et adnak, és összeadjuk akkor elég mókás gerinc kell neki.
:)

"nem egyszerre fog raszakadni"

Ez így van. Nézd meg mondjuk a T-online BIX statisztikáját. A nagy számok törvénye mást mond. :)

100000 user nem nagy durranás. Én meg arra gondolok, hogy ahol a vonalak összefutnak, ott mit használnak, hogy garantálják a végpontok portsebességét?

Nem csatlakozik, mondtam, nem pedig nem tagja.
A nem csatlakozik azt jelenti, hogy a T-Online-nak nincs L2 kapcsolata a BIX felé, nem hirdeti saját routerrel oda a tartományait.

Te mindig csak URL-eket postolsz anélkül, hogy megnéznéd őket? :)

Hát ez óriási nagy talány. De hát te vagy a tapasztalt szakember, én csak egy fiatal kis tacskó vagyok, semmiről sincs fogalmam. Mondd meg te.

Najó, segítek, ahogy te is szoktál:
http://www.bix.hu/
Itt megtalálod a választ.

Ha elakadtál, szólj, elmondom a megfejtést (mert én azért mégsem olyan vagyok, mint te :).

Tehát az állításom:
"A nem csatlakozik azt jelenti, hogy a T-Online-nak nincs L2 kapcsolata a BIX felé, nem hirdeti saját routerrel oda a tartományait."

A bizonyításhoz a te általad is sűrűn látogatott, nyilvános www.bix.hu oldalt fogom használni.

Tehát. Megnézed a statisztikákat, ott az ISZT BIX node-ot. T-Online nincs, van ellenben T-Com, amely 10GE-vel csatlakozik az ISZT (Victor Hugo utcai) BIX node-ra. Ha megnézed az ugyanott elérhető T-Com BIX node statisztikákat, pár dolgot észrevehetsz.
Az első az, hogy ott van T-Online, viszont csak backup link megjegyzéssel. Ebből már rögtön következhetsz arra, hogy ha más BIX node-okon sem látsz T-Online-t, akkor a T-Online valaki mással épített ki peeringet és az ő tartományait az a másik hirdeti a BIX felé.

Itt felkiálthatnál, hiszen ha ez igaz, akkor neked volt igazad és a T-Online-nak van BIX kapcsolata, igaz csak tartalék célokra. De nincs, ugyanis az a statisztika lap elavult információkat tartalmaz.

Hogy tudod ezt ellenőrizni? Első körben a legegyszerűbb, ha megpingeled a 193.188.137.64-es IP-t, amely a statisztika oldal (http://www.bix.hu/index.php3?lang=en&op=full&page=stat&nodefilt=2) szerint a T-Online routerének címe, a BIX-es /24-es subnetben.
Nem megy. Ez már gyanús, de hát biztos letiltották (ami elég ritka, ha megnézed a többi címet).

A bizonyítékot máshogy szerezheted meg. Megnézed a fenti lapon, hogy a T-Online-nak milyen AS-ben vannak az IP címei. 15555-ös. Innentől több lehetőséged is van. Egyrészt megnézheted a RIPE-os oldalt, másrészt pedig elbattyoghatsz a www.bix.hu-ról elérhető LG oldalra:
http://www.bix.hu/lg/lg.cgi
Itt szépen kiválasztod a "bgp neighbors advertised-routes" sort, beírod a másik oldalra a T-Online-os router IP címét és lőn érdekesség: 0 prefixet hirdet.
Próbáljuk máshogy, lehet, hogy megváltozott a routerük IP címe (elég valószínűtlen): a www.t-online.hu IP címe 195.228.240.25. Nézzük meg, ki hirdeti a BIX-be:
kiválasztod a "bgp " gombot, beírod jobb oldalra a címet és ledöbbensz.
Nem a T-Online routerének címét látod ott, hanem a T-Comét.
QED.

Mi következik ebből? Nincs a T-Online-nak BIX kapcsolata. Se elsődleges, se másodlagos. Legalábbis aktív biztosan, nyilván ha a szükség úgy hozná percek alatt kiépíthető lenne, mint ahogy létezett is a múltban (a Városház utcai BIX node-hoz).

Neked pedig csak azt tudom javasolni, hogy ha már a koromat kérdezed, írd meg te is a sajátodat, illetve mielőtt kijelented másról, hogy annak egy adott témáról nincs fogalma, legalább neked legyen. Ha ez megvan, felőlem lehet nagy az arcod, valaki úgyis belelép majd. :)

** ***** ***** *** *******, *** ** *** ***!

Ezt jobb ha nem látod, nem is én mondtam, hanem egyik haverom. :)
Engem fel húzol, de lagalább a haverok jót derülnek rajtad. :)

1) Bix tag:
BIX tag: az az Internet szolgáltató, amely valamelyik BIX szolgáltatási ponton a BIX-hez a saját hálózatával csatlakozik (megfelelõ eszközzel, illetve adatátviteli kapcsolattal). BIX tag csak olyan Internet szolgáltató lehet, amely felhasználóinak ténylegesen Internet hozzáférési szolgáltatást nyújt és a BIX mûködésének és használatának jelen szabályait elfogadja és betartja. A BIX tagok a BIX-hez való csatlakozás tekintetében szabadon választhatnak a BIX szolgáltatók, illetve szolgáltatási pontok között.

2)BIX szolgáltató:
az a BIX tag, amely egy BIX szolgáltatási pontnak az üzemeltetését végzi, ahol BIX hozzáférést jogosult adni a BIX Szabályzat szerinti módon a BIX tagoknak. BIX szolgáltató csak az lehet, aki az a) pontban leírt összeköttetéseket tart fenn saját költségén, továbbá a BIX mûködésének és használatának jelen szabályait elfogadja és betartja. Valamely BIX szolgáltató csak egyetlen BIX szolgáltatási pontot üzemeltethet, és ennek telephelyét csak a BIX Bizottság hozzájárulásával módosíthatja. Magáért a BIX szolgáltatásért minden BIX szolgáltató a BIX Bizottság által megállapított egységes díjat szedheti a nála csatlakozó BIX tagoktól. Új BIX szolgáltatási pontok létrehozásáról a BIX Bizottság rendes ülése dönthet többségi szavazással, a csatlakozási topológia jóváhagyásával.

"Nem a T-Online routerének címét látod ott, hanem a T-Comét.
Mi következik ebből? Nincs a T-Online-nak BIX kapcsolata."

A T-com BIX szolgáltató. A T-online BIX tag. A tagoknak a BIX szolgátató adja a liket. Nem a T-Online az egyetlen akinek máshol a táblája. Így van routolva. (Bár nem értem miért számít ez.) Mellesleg ne próbáld elvonatkoztatni a T-com-ot és a T-online-t, mert közöttük szoros összefüggés van.-Tudod: T-betű- Érted az összefüggést? Nem az AH a T-online BIX szolgáltatója. Meglepő nem? Abban viszont igazad van (Hozzáteszem, hogy csak ebben az egyben.), hogy a BIX oldal nem a legfrissebb.

Amúgy:

195.228.240.0 - 195.228.240.255

status: ASSIGNED PA
mnt-by: AS15555-MNT

:)

Látom próbálkozol következtetéseket levonni a saját igazadból, de úgy látszik a tőled elvárható "ferde" mivoltában.
A BIX felépítésről, működésről még van mit tanulnod. :)

"Ha ez megvan, felőlem lehet nagy az arcod, valaki úgyis belelép majd. :)"

Gondolom az te leszel, nagyfiú (vagy nagylány, kislány? :D). Tehetünk egy próbát. :)

Szerintem a sok idézgetés helyett keress egy tükröt és gondold át a stílusod, mielőtt túl sokan néznek butának, vagy gondolják, hogy császárral születtél.

bra azt állította, hogy a T-online-nak nincs közvetlen BIX csatlakozása, amire te kvázi lehülyézted. Majd miután ezt a postjával alá is támasztotta, te leírtad ugyanezt, csak jó sok rizsával körítve.

Idézlek: "A T-com BIX szolgáltató. A T-online BIX tag."
Vagyis, aztán már te is rájöttél, hogy oppá, nem közvetlen csatlakozik be a T-online a bix-re, de valamit mégis kéne írni, különben mindenki meglátja, hogy egy nagypofájú kis senki vagy...

Nem szoktak téged bash.hu-n idézni?

"bra azt állította, hogy a T-online-nak nincs közvetlen BIX csatlakozása"

Bra ezt állította:

"A T-Online nem is csatlakozik a BIX-re. :)"

BIX tag: az az Internet szolgáltató, amely valamelyik BIX szolgáltatási ponton a BIX-hez a saját hálózatával _CSATLAKOZIK_ (MEGFELELŐ ESZKÖZZEL, ILLETVE ADATÁTVITELI KAPCSOLATTAL)

"Vagyis, aztán már te is rájöttél, hogy oppá, nem közvetlen csatlakozik be a T-online a bix-re"

Hűha, most már nem közvetlen?

"de valamit mégis kéne írni"

Oppá, akkor kinek is kéne valami írni? :D :D :D

"Nem szoktak téged bash.hu-n idézni"

Dehogynem. :D :D :D

Kiemelném az idézetedből azt a részt, hogy "...valamelyik BIX szolgáltatási ponton..."
De a hozzád hasonlóak számára; akiknek létére a születésszabályozás lett volna a megoldás, de feltételezem akkoriban még nem volt divat; lefordítom: nem közvetlenül csatlakozik hozzá, mint már megállapítottákok, hanem egy BIX szolgáltatási ponton, mely ez esetben a T-com.
Vagyis, ahogyan azt bra megírta, L2 szinten nem csatlakozik, hanem L3 szintű összeköttetést biztosít számára a T-com... Majd nézz utána az L2 és L3 jelentésének ráérő idődben.
Jah, és keress vki.-t aki segít értelmezni az olvasottakat! ;-)

A kinek is kéne vmi-t írni részre meg a válaszom: szerintem ha még most írsz egy annyit, hogy "ok, bocs tévedtem, igazatok van"... akkor nem lenne neked annyira ciki ;-)

Gyu, ez sem nyert. :)
A T-Online nem a T-Com, mint BIX szolgáltató Városház utcai BIX node-jára kapcsolódik, pontosan ez az a (backup) összeköttetés, amit valamikor (úgy emlékszem) tavaly lebontottak a srácok.

A T-Online a T-Com kelenföldi és angyalföldi POP-jára kapcsolódik 10-10 Gbps-szel. A BIX felé pedig a T-Com négy POP-ból álló (VH, Kelenföld, Angyalföld, Horváth Mihály tér) 10G-s gyűrűjén jut el, ahonnan a VH-ban egy direkt 10G-s link van a BIX-es switchekbe.

Megkérdezem majd Andrást, hogy nyilvános-e a prezentációjának az a része, amelyik ezt bemutatja és ha igen, kiteszem valahová.

Na jó, de hol mondtam én, hogy nem így van?

Ott az általam kiemelt szöveg első szava a "valamelyik"...
Vagyis valamelyik szolgáltatási ponton. Most felsoroltál a T-com részéről négy szolgáltatási pontot (feltételezem ezt szánják a POP magyar megfelelőjének a szövegben). A te állításod, meg az enyém nem ütközik imho.

Evvel most netán arra célzol, hogy az adott szolgáltatási ponton a T-com a T-onlinenak nem kizárólagosan csak BIX-hez való kapcsolódást ad át, mert ha pl. T-com-BIX kapcsolat goes down, attól a T-online még ugyanezen a kapcsolaton keresztül ki resz routeolva külföldre, illetve azon magyar szolgáltatók felé, akik felé direkt peeringje van a T-com-nak?

Nem, arra gondolok, hogy a T-Online nem BIX hozzáférési ponton keresztül jut a T-Com hálózatába.
Egyébként amit írsz igaz, kis kiegészítéssel, amit majd akkor teszek, ha engedélyt kapok az ábra közlésére. :)
De nyilvános eszközökkel is el lehet jutni erre a következtetésre, nem feltétlen kell hozzá előadásanyag.

"BIX tag: az az Internet szolgáltató, amely valamelyik BIX szolgáltatási ponton a BIX-hez a saját hálózatával _CSATLAKOZIK_ (MEGFELELŐ ESZKÖZZEL, ILLETVE ADATÁTVITELI KAPCSOLATTAL)"

Igen. És ha megnézed, hogy ez mit jelent (layer 2-es kapcsolat) rájössz, hogy most égtél be igazán.

A BIX-re csak közvetlenül lehet csatlakozni. Aki nem közvetlenül (L2-őn) kapcsolódik, az nem BIX tag.
Lásd ugyanazt a doksit, amiből te is idézel:
"A BIX-en a tag egy Ethernet kapcsoló egy vagy több portjához (100baseT, Gigabit Ethernet vagy 10 Gigabit Ethernet) kapcsolódhat routerrel vagy közvetlen 2.szintû (adatkapcsolati szintû) kapcsolatot létesítõ adatátviteli berendezéssel. A BIX kapcsoló egy portján csak egyetlen MAC cím engedélyezett."

A T-Online-nak ilyen kapcsolata nincs, illetve pontosabban: nem használja, ami gyakorlatilag (a többi szolgáltató irányából) azt jelenti, hogy nincs. Miért? Mert ha a T-Com leszakad a saját BIX node-járól (vagy a saját BIX node-ja teszi ugyanezt a VH BIX node-dal), akkor a T-Online-t a hazai szolgáltatók (akik nincsenek direkt peeringben a T-Commal) csak a nemzetközi kapcsolatukon keresztül tudják elérni.

"császárral születtél"
LOL :)

Ne bántsd nagyon, mindenki volt fiatal, lelkes és sokan gondolták úgy, hogy csak az ő fejükben lehet az igazság, mindenki más hülye.

Majd felnő és rájön, hogy rá is igaz a mondás: ha nem szóltál volna, bölcsebb maradtál volna. :)

Bár öregnek még talán nem vagyok mondható, már korábban megtapasztaltam, hogy mi is ennek az értelme, azóta próbálom (sajnos néha kevés sikerrel) tartani magam ehhez.

"Ezt jobb ha nem látod, nem is én mondtam, hanem egyik haverom. :)"
Bírom a kritikát, gyerünk, írd meg.

"A T-com BIX szolgáltató. A T-online BIX tag. A tagoknak a BIX szolgátató adja a liket."
Így van. Van pár BIX hozzáférési pont, amelyen át elérhető a BIX-nek nevezett layer 2-es hálózat. Ehhez fér hozzá a BIX tag, és ilyet nem csinál a T-Online, neki ugyanis nincs jelenleg kapcsolata ehhez a L2-es hálózathoz.

"Nem a T-Online az egyetlen akinek máshol a táblája. Így van routolva. (Bár nem értem miért számít ez.)"
Hát pont ez az, ebben a mondatban gyönyörűen leírod, hogy te vagy az, akinek meg kellene értenie, hogy miről is szól a BIX. A BIX szolgáltatók semmi mást nem csinálnak, mint kibővítik ezt az L2 hálózatot, ethernet switchekkel.
A BIX tagok routerekkel, közvetlen ethernet kapcsolattal érik el ezeket a switcheket és a route szerverekkel, illete egyéni megállapodások alapján akár egymás közti BGP kapcsolatokkal is hirdetik a saját AS-eikbe és más, tranzit hálózatok AS-eibe tartozó IP tartományokat.
A T-Online ilyet nem csinál, következésképp nincs BIX kapcsolata. Az ő hálózatát (AS15555) a T-Com hirdeti a BIX felé, a saját BIX kapcsolatán. A T-Com így egyben BIX szolgáltató és BIX tag is, abban az értelemben, amit fent beidéztél.

A T-Com és a T-Online között ebben az esetben kb. olyan az összefüggés, mint az xyz Kft és azon ISP között, amelyik xyz Kft saját AS-ébe tartozó tartományokat hirdeti a BIX felé. Ettől xyz Kft nem lesz BIX tag.
Mondok egy teljesen analóg példát. Van Magyarországon egy szervezet, amelyet NIIF-nek hívnak. Ez biztosít jópár felsőoktatási intézménynek és még sok másik költségvetési szervnek internet kapcsolatot. Ez a szervezet BIX tag (Hungarnet néven megtalálod a statisztika oldalon). Az AS száma 1955. Azonban a nagyobb szervezetek, amelyeknek az NIIF hálózati elérést biztosít saját AS-sel rendelkeznek, ilyen például az ELTE az AS2012-vel. Az ELTE nem rendelkezik közvetlen, layer 2 szintű adatkapcsolattal a BIX-nek nevezett switchekhez, ergo nem BIX tag. Az ő hálózatát (az AS2012-őt) az NIIF hirdeti a BIX felé, aki maga BIX tag. Ettől az ELTE nem lesz BIX tag.

Vedd észre a hasonlóságot a T-Com-T-Online esettel. A kettő teljesen analóg. A T-Com (NIIF) csatlakozik a BIX-hez és rendelkezik egy saját backbone-nal. Erről a backbone-ról teszi elérhetővé a T-Online (ELTE) felé több, redundáns útvonalon a nemzetközi és a belföldi (BIX) kapcsolatát.

"Látom próbálkozol következtetéseket levonni a saját igazadból, de úgy látszik a tőled elvárható "ferde" mivoltában.
A BIX felépítésről, működésről még van mit tanulnod. :)"
Ezt idézőjelek nélkül nekem kellene mondanom, köszönöm, hogy megfogalmaztad helyettem.
A BIX felépítéséről túl sok mindent nem hiszem, hogy tanulnom kellene, igaz, hogy rég volt már, amikor a Victor Hugo utcai node-hoz (ami akkor még egy egész vicces kis switch volt, ha jól emlékszem egy 2924-es, amely ATM-mel kapcsolódott a Matáv Városház utcai node-jához :) enable hozzáférésem volt (feltételezem tudod miről beszélek).
Az sem ma volt, mikor egy kis szolgáltató bekapcsolódását kellett intézni, akkor még egy gagyi PC-vel és Zebrával. Rég nem foglalkoztam routinggal, ez igaz és sosem foglalkoztam vele kizárólagosan, hivatásszerűen. Viszont volt szerencsém végigkísérni a BIX fejlődését kb. 97-98-tól (veled ellentétben én akár vakon is odatalálok a VH-ban lévő switchekhez :).
A korodat még mindig nem írtad meg, én bevallom őszintén elég későn kerültem a "nagy internet" környékére és akkor még ezen az ábrán kerestem a helyemet.
Imádom a retrót. :)

"Gondolom az te leszel, nagyfiú (vagy nagylány, kislány? :D). Tehetünk egy próbát. :)"
Nem vagyok aggresszív típus, mint láthatod, próbálok a fejedbe verni némi tudást, hátha megfogadod azt, amit velem szemben sérelmeztél (nem vagyok hajlandó beismerni ha tévedek, ami úgy látom inkább rád igaz).

Nem érzem magam nagyfiúnak, inkább próbálok tanulni azoktól, akiktől lehet, szerintem tedd magadévá te is ezt a fajta hozzáállást. És ne lógj sokat a suliból. :)

"SFTP RJ-45 végű UTP"

Gratulálok. Szándékosan beszélsz félre, vagy valaki belelépett az arcodba és azóta vagy ilyen, netán a 29 év csak 19(vagy 9) és még gyakorlod a kommunikáció különböző formáit? Javaslom, hogy ezügyben is kérdezősködj körbe, szerezz be pár prezentációt óóó nagy szent.

1)

Ha már oppázunk.

bra:

"A T-Online nem is csatlakozik a BIX-re. :)"

Idézlek: Oppá, a T-online mégis csatlakozik a bix-re, de valamit mégis kéne írni, különben mindenki meglátja, hogy egy nagypofájú kis senki vagyok.

"Nem csatlakozik, mondtam, nem pedig nem tagja.
A nem csatlakozik azt jelenti, hogy a T-Online-nak nincs L2 kapcsolata a BIX felé, nem hirdeti saját routerrel oda a tartományait."

Ja, hogy most már tag, de nincs L2 kapcsolata, változnak a dolgok igaz? Ezek szerint mégis csatlakozk valahogy?

"Vagyis, ahogyan azt bra megírta, L2 szinten nem csatlakozik, hanem L3 szintű összeköttetést biztosít számára a T-com... "

Jééé, újabb változat: mégis csatlakozik, de nem L2 szinten, hanem L3. Kezd érdekes lenni.

2)
Erre jössz azzal (valamit mégis kéne írni, igaz?) hogy a T-online táblái hol vannak fenntartva: a T-com routeren. Próbálod elterelni a vitát nyilvánvaló dolgokra, csak hogy magadat mentsd.

3)
"A BIX-re csak közvetlenül lehet csatlakozni. Aki nem közvetlenül (L2-őn) kapcsolódik, az nem BIX tag."

Ezt írtad:

"Nem csatlakozik, mondtam, nem pedig nem tagja:"

Ha jobban megnézed, a bix taglistán is: a T-online tag.:
http://www.bix.hu/index.php3?lang=hu&page=members

Hogy is állunk a kapcsolattal?

4)
Teljesen jól leírod állításod szöges ellentétét:

"A BIX tagok routerekkel, közvetlen ethernet kapcsolattal érik el ezeket a switcheket és a route szerverekkel, illete egyéni megállapodások alapján akár egymás közti BGP kapcsolatokkal is hirdetik a saját AS-eikbe és más, tranzit hálózatok AS-eibe tartozó IP tartományokat."

"A T-Online-nak ilyen kapcsolata nincs, illetve pontosabban: nem használja, ami gyakorlatilag (a többi szolgáltató irányából) azt jelenti, hogy nincs."

Ja, hogy pontosabban van, de nem használja. Ez csak neked jelenti azt hogy nincs. Hova kéne még leírnod hogy "pontosabban"? Van neki, de nem zöld? Van, de nincs gumikacsája? Most akkor van vagy nincs?

5)
Tehát van neki:

Tag Link típusa AS szám Kat. Switch-port Router IP címe Sávszélesség Megjegyzés
T-Online Downstream AS15555 B 6509 2/2 193.188.137.64 1G Backup Link

Fizikai csatlakozás a BIX-hez:

A BIX-en a tag egy Ethernet kapcsoló egy vagy több portjához (100baseT, Gigabit Ethernet vagy 10 Gigabit Ethernet) kapcsolódhat routerrel vagy közvetlen 2.szintû (adatkapcsolati szintû) kapcsolatot létesítõ adatátviteli berendezéssel.

L2 kapcsolat.

Vess még egy pinnatást magadra:
"A T-Online nem is csatlakozik a BIX-re. :)"

Akár hogy is vesszük ez sehogy nem igaz. L2 és L3 szinten is csatlakozik.

Csatlakozik. És tag is.

Szia

Arulj el nekem valamit, mert nagyon nem tiszta ez nekem.
Melyik BIX router/sw-be linkel T-Online routere/sw-je ?

Az vilagos, hogy T-online BIX fele meno forgalma T-com eszkozokon megy keresztul, sot az is vilagos, hogy ha akarna a T-online akkor direkt is kapcsolodhatna a BIX-hez.

Kerlek valaszolja a fenti kerdesre, hogy feny gyuljon pici agyamba.

York.

------
"Nyugi! Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

Le fog hülyézni. Ott írják a weblapon, hogy melyikbe, be is idézte:
"Tag Link típusa AS szám Kat. Switch-port Router IP címe Sávszélesség Megjegyzés
T-Online Downstream AS15555 B 6509 2/2 193.188.137.64 1G Backup Link"

Tudod, ő olyan fajta ember, aki ha olvas valamit az újságban, vagy lát valamit a tévében, azt gondolkodás nélkül elhiszi.

Sajnos sokan vannak így, azonban a legtöbbjükben kíváncsiságot lehet ébreszteni azzal, ha megmutatod nekik az utat, amin keresztül leellenőrizheted azok valóságtartalmát.

A szomorú az, hogy ez megtörtént, leírtam hogy lehet ellenőrizni, hogy a fenti kapcsolat valóban él-e, kiderült, hogy nem.
De ezek után a srácnak áll feljebb, én vagyok a hülye. :)

Nézd, van aki nem akar fejlődni és tanulni, ez sajnos szuverén joga az egyénnek.

"Idézlek: Oppá, a T-online mégis csatlakozik a bix-re, de valamit mégis kéne írni, különben mindenki meglátja, hogy egy nagypofájú kis senki vagyok."
Nem, nem csatlakozik. Nagypofájú azt hiszem ritkán vagyok, a senkivel egyetértek.

"Ja, hogy most már tag, de nincs L2 kapcsolata, változnak a dolgok igaz? Ezek szerint mégis csatlakozk valahogy?"
Te akartad bemagyarázni, hogy nem tag abból, hogy én azt mondtam: nem csatlakozik. Nem, nem csatlakozik a BIX-hez, mint BIX tag.

"Jééé, újabb változat: mégis csatlakozik, de nem L2 szinten, hanem L3. Kezd érdekes lenni."
Miért lenne érdekes? Jó, tudom a választ, hiszen neked még nem sikerült sajnos felfognod, hogy mi a BIX lényege és mit jelent oda csatlakozni.
Pedig már megpróbáltam elmagyarázni. A T-Com csatlakozik a BIX-hez és tranzitként hirdeti a T-Online AS-ét a BIX és a külföld felé is.

Nyilván L3 kapcsolat ennek következtében van, hiszen ez az internet és a routing lényege. De ez természetesen nem jelenti azt, hogy a T-Online kapcsolódna a BIX-re. Ha te ezt mégis annak veszed, gondold csak végig: te, az otthoni DSL-edről is "látod" a BIX-et és rajta keresztül a többi szolgáltatót. Te is kapcsolódsz hozzá? Nem.

"Erre jössz azzal (valamit mégis kéne írni, igaz?) hogy a T-online táblái hol vannak fenntartva: a T-com routeren. Próbálod elterelni a vitát nyilvánvaló dolgokra, csak hogy magadat mentsd."
Nincs szükségem menteni magamat, mivel én tudom mit beszélek, te meg nem. :)

A fentivel azt is elárultad, hogy lövésed sincs az IP routingról, BGP-ről, MPLS-ről, meg hasonlókról.

"Ha jobban megnézed, a bix taglistán is: a T-online tag.:
http://www.bix.hu/index.php3?lang=hu&page=members

Hogy is állunk a kapcsolattal?"
Igen, tag, mivel a T-Online-nak *volt* BIX kapcsolata. Először még a T-Com (akkor Matáv) Városház utcai BIX node-jával. Konkrétan majdnem kicsúszott a kezemből az a kártya, ami az egyik 6500-ös switchbe került, amely fogadta ezt a kapcsolatot. Ez még 2000 vége felé volt, mikor Tüdős András (aki egyébként a BIX-bizottság elnöke, most pedig a T-Online informatikai igazgatója) élesztette az akkor még Matávnet IDC-nek hívott, mostanra T-Online Adatparkká lett intézmény hálózatát.
Az ftp.fsn.hu volt ott az első gép, még a hivatalos megnyitó előtt pár héttel került be és kezdett ott működni, miután a SzTAKI-ból el kellett hoznom.
Aztán később ezt a linket mint tartalékot használták csak (ezt látod még mindig a www.bix.hu-n), majd emlékeim szerint tavaly valamikor ezt is feladták és mostanra csak a T-Comon keresztül lehet elérni a T-Online AS-ét.

Na közben válaszolt András és beleegyezett, hogy közzétegyem a T-Com-T-Online kapcsolódását bemutató ábráját:
http://people.fsn.hu/~bra/papers/T-Online/backbone-20060516.png

Ez a május 16-ai állapot, amely azóta nem változott. Látható, hogy ezen már rajta van a nemrég megvásárolt Dataplex is.

"Ja, hogy pontosabban van, de nem használja. Ez csak neked jelenti azt hogy nincs. Hova kéne még leírnod hogy "pontosabban"? Van neki, de nem zöld? Van, de nincs gumikacsája? Most akkor van vagy nincs?"
Lehet, hogy először nem is azt kellene megértened, hogy milyen módon működik a BIX, vagy az internet, hanem magyarul kellene megtanulnod.
Fizikailag lehet összeköttetése, amit végülis nem használ.
Lásd milyen türelmes vagyok, elmagyarázom részletesebben:
lehet, hogy ott van a kapcsolat a T-Online routere és a T-Com BIX node-ja között, de az nincs bekonfigurálva. Magyarul te, mint kívülálló nem láthatod és a többi BIX tag sem tudja használni. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy nincs, bár látom te ezt nem fogod soha megérteni.

"Tehát van neki:

Tag Link típusa AS szám Kat. Switch-port Router IP címe Sávszélesség Megjegyzés
T-Online Downstream AS15555 B 6509 2/2 193.188.137.64 1G Backup Link"
Nem, ilyenje már nincs, pont ezt nézheted meg a www.bix.hu-n lévő looking glassal.

"Akár hogy is vesszük ez sehogy nem igaz. L2 és L3 szinten is csatlakozik.

Csatlakozik. És tag is."
Tag és nem csatlakozik.

Elképesztő vagy egyébként. Rám fogod, hogy engem nem lehet meggyőzni, erre te vagy az, aki láthatóan zéró ismeretekkel az IP működéséről idejön és ahelyett, hogy figyelne és tanulna, csak a saját hülyeségét hajtogatja.

Nehéz lehet a haverjaid élete. A korodat még mindig nem írtad meg, de már nem is szükséges. Fiatal vagy még, lázadsz és azt hiszed egy kis otthoni önképzéssel hálózati guruvá váltál.

Hidd el, nem olyan egyszerű az. Én ismerek pár hálózati gurut (én nem vagyok az) és így könnyű tudnom, hogy mennyire sehol nem vagyok hozzájuk képest. :)

Annyit még árulj el, hogy téged mivel lehet meggyőzni? Nem mintha annyira érdekelne, hogy "igazam legyen", csak mint humán probléma foglalkoztat.
sh ru kimenet a T-Online egyik routeréből, miközben a vállam fölül nézed? Ez biztosan nem, hiszen nem értenéd (egy részét én sem :).
Vagy végigkövetnéd az összes drótot kézzel?
Esetleg ha az újságban olvasod, akkor elhiszed? Vagy ha a www.bix.hu-ról eltűnik az a sor, amit olyan szívesen idézel?
Minek és miben hiszel?

Őszintén érdekelne. :)

bra!

Fejezzük már be az értelmetlen őrlődést, van nekem is munkám, meg amúgy is jobb dolgom, mint ilyen f***ságokra koptatni a billentyűzetet.

Én elhiszem amit mondasz, értem is, nem vitatom, hogy nincs igazad a routolással kapcsolatban, csak azt mondom, amit le is írtam párszor:

A T-online-nak van BIX kapcsolata. Van egyszer a T-com-on keresztül (itt zajlik a forgalma) és van egy link amit láthaszt a bix.hu-n is.

Értem, hogy miről beszélsz, nem kell configot néznem a vállad mögül, nem kell en jog hogy felfogjam. Nem akarok egyértelmű dolgokról feleslegesen vitatkozni, van jobb dolgom is.

Az életkoromról írhatnék amit akarok, de nem akarok semmit magamról írni. Ha akarnék, akkor vezetéknév.keresztnév lenne a nick-em.
Nyugodj meg, az a kor amibe engem képzelsz rég elmúl már (sajnos).
Mellesleg suliba is járok, mert muszály továbbkpezni magam, persze nem szoktam lógni.

Fárasztó ez a vita, zárjuk már le.

A BIX egy layer2-es hálózat. Ahhoz nem kapcsolódik a T-Online. Ezt állítottam. Most először azt mondod, hogy igazam van, utána pedig azt, hogy nincs (a T-Online-nak van BIX kapcsolata).
Na mindegy, nem stresszellek, ha akarod, megérted, ha nem, úgyis reménytelen vagy. :)

Továbbképezni magad tényleg muszáJ. ;)

Azért mert te csak az "ádéjeselt ösmered" még van más is a világon. Nem ritka 10/10, 20/20 v akár a 100/100Mbps _GARANTÁLT_ vonal. (Szándékosan nem írtam béreltvonalat)

Ezekről a pórnép nem sokat tud, főleg, hogy többnyire a T-com, és nem a T-online adja.

http://www.t-online.hu/ugyfelkozpont/20050604altalanos.html

Volt idő amikor a nagy T 3gbps BIX vonala kifingott. Akkor volt az "extrém adsl használók" "kirúgása". :) De ezekről te valószínűleg nem tudsz. :)

Gratulálok. Na és mit jelent ez a _GARANTÁLT_ vonal? Garantálják, hogy egyenes lesz?
Ebben a topicban ha jól láttam lakossági előfizetőkről volt szó.

Fejtsd ki kérlek, hogy ez a _GARANTÁLT_ vonal mit garantál. Azt, hogy a szolgáltató ellenoldali (velem szemben lévő) eszköze és az én végberendezésem között a drót nem fog beszűkülni és át fog rajta férni _GARANTÁLTAN_ mindig ugyanaz az adatmennyiség adott idő alatt?

Miért jó ez nekem, ha utána ez nem igaz? Vagy te arról beszélsz, amikor két pont közt létrehoznak nekem egy garantált sávszélességű összeköttetést (az mindegy, hogy fizikai, vagy logikai értelemben) és azon én mindig tudok ugyanannyit forgalmazni?

Mi köze ennek a lakossági felhasználáshoz?

A kifingott mit jelent? Betelt? Megszakadt? Előbbi valóban volt, sajnos elég sokáig, utóbbi esetben pedig valóban nem tudom miről beszélsz.
Nyilván előfordult már, hogy valamelyik BIX tagnak megszakadt az összeköttetése, de egyrészt ezért vannak nemzetközi útvonalak, illetve a T-Comnak mára szinte minden jelentősebb tartalomszolgáltatóval (BIX irányban sokat forgalmazóval) van direkt összeköttetése.

Én türelmesen magyarázok neked gyermekem, de te engedetlenséggel és értetlenséggel válaszolsz, emiatt ma este nyolcvégű, SFTP RJ-45 végű UTP kábelekkel korbácsold tested egy óra hosszat. :)

Na ennyit a szentéletről.

A hangot te adod, provokálni pedig csak azt lehet, aki hagyja.

Nézz meg pár hozzáértőt ezen az oldalon (nem fogom elárulni kik azok, ha használsz nyílt forráskódú szoftvereket és kicsit mögéjük nézel, tudod kikről beszélek). Sosem fellengzősek, képesek beismerni, ha valamit nem tudnak. Ezt rajtad nem látom.

Fiatalság, bolondság, mondta egy nagyra tartott barátom, mikor 18-20 éves voltam. :)
Gondolom te is ez a korosztály vagy.

El kell olvasni az ÁSZF-et, nem tudom mi áll benne. Ez a 900kbps nálad a távolság miatt van? Mert az valóban kellemetlen, ha 2M-s csomagot veszel, de technikailag csak kevesebb fér át, ellenben kiperkáltatják veled a teljes összeget.
Lehet, hogy naív vagyok, de ezt szerintem meg lehet támadni.

Részleteket kérek. :)

Részleteket kérek. :)

:)

Kábelnet szarul, most volt "karbantartás" azóta javult valamelyest a helyzet, csak időnként (gyanúsan csúcsidőben esik le megabit köré). Szerintem annyi történt, hogy túl sok előfizetőt drótoztak rá egy vonalra, és nem bírt el vele.

Ha nem küldtek volna körlevelet, hogy karbantartás lesz, már gyanítom anyáztam volna egy párat.

AFSZ-szel az a baj, hogy az ember aláírja, mert NINCS (illetve, mikor ideköltöztem nem volt) másik szolgáltató. Volt kábelnet és ADSL. Mivel telefon nem volt bekötve, és használva se lett volna, így az egyetlen logikus választás a kábelnet volt. E szerződés pedig úgy szól, hogy 128kbs a garantált... Szerintem ez, és az aláírásom miatt nem támadhatóak. Monopólium sux.

---
pontscho / fresh!mindworkz

:(

A kábelnet sávszélesség szempontjából valóban lehet, hogy rosszabb, általában jobban ki vagy szolgáltatva a többi usernek.

Folyamatosan változik a piac, most, hogy a szolgáltatók elkezdtek előfizetői hurkokat teljesen, vagy részlegesen átvenni szerintem némi javulás várható. Lehet, hogy érdemes lesz körbenézned a DSL-es táborban is, lassan telefondíj nélkül is lesz lehetőséged használni.

Részletekkel én is szólgálhatok, a főbb paraméterek megegyeznek, azaz 900 kbps és 12e bruttó.
Ami különbözik az az, hogy nálunk t-offline-os adsl van. Kábel meg nem is lehet.

Anno 384-es adsl volt a normál sebesség, mi 512-eset rendeltünk. Azóta jobb helyeken kétszer volt sávszélesség emelés, itt nálunk természetesen ebből csak az egyik éreztette hatását.

A dolog azért fura, mert ugye ebből kifolyólag a mi előfizetésünk szerződés szerint 512-es. Konkrétan ez a csomag már nem létezik (azaz nem rendelhető). Arról meg ugye semmilyen papírunk nincs, hogy növelték a sávszélességet.

Tehát van egy papíron 512-es, valójában 1M-es előfizetésünk 125xx Ft-ért.
Ha most kötnénk be, rendelhetnénk 2Mbites csomagot pár száz forintal olcsóbban.

"Na ez a sz0pás" (Hofi)

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

Ezek a hűségszerződéses dolgok elég rosszul működnek, gyakorlatilag nincs ügyfélmegtartó erő, ami nagyon szomorú. :(
Jól értem, hogy neked eredetileg 512-es csomagod volt, amelynek mára 2 megásnak kellett volna nőnie és azt sérelmezed, hogy ennek ellenére kb. az 1M jön csak ki belőle?

Pont ahogy mondod.

És igen, pont az ügyfélmegtartás nem működik, mert komolyan gondolkodom a váltáson.
A baj csak az, hogy a legtöbb kedvezményes csomag amit reklámoznak csak az új előfizetéseseknek szól (azaz valami 3 hónapig nem lenne netem, ha ki akarnám használni).

De még ha felteszem, hogy azért nem 2Mbit mert technikai akadálya van, akkor is nonszensz, hogy én mint 2 éven már rég túlteljesítő majdnem dupláját fizetem az 1 Mbitért mint egy új előfizető.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

Az overbooking szó mond valamit? Nincs olyan szolgáltató, aki wire speedre tervezné a hálózatát.

Gondolkozz, ne csak postfix dokumentációk címeit postold:
az általad említett T-Online-nak legyen kb. 300 ezer szélessávú ügyfele, ezek rendelkezzenek csak 1 Mbit sávszélességgel és legyen csak a harmaduk bent csúcsidőben.

Ez 100 gigabit és mondhatni a legkisebb sávszélességet vettem, illetve elég kevés online ügyfelet.

100 Gbps a T-Com hálózatába nem tud befolyni. Nemzetközi irányban van kb. 6 Gbps, a BIX-re 10, továbbá van pár szolgáltatóval direkt peeringjük.

Mi a megoldás? Természetesen az, hogy egy 8 Mbps-es DSL-lel rendelkező átlagügyfélnek kb. 100 kbps-es (bit, nem bájt) átlagforgalma van, mondjuk egy hónapra vetítve.

"Az overbooking szó mond valamit? Nincs olyan szolgáltató, aki wire speedre tervezné a hálózatát."

Mond valamit az, hogy garantált le és feltöltési sebesség? Lásd a fenti hozzászólásomat. A FiOS pedig nem "ádéjesel". Ez mond valamit?

"Gondolkozz, ne csak postfix dokumentációk címeit postold:"

Te is gondolkozz és olvasd el őket mielőtt hülyeségeket írsz.

"100 Gbps a T-Com hálózatába nem tud befolyni. Nemzetközi irányban van kb. 6 Gbps, a BIX-re 10, továbbá van pár szolgáltatóval direkt peeringjük."

A számokat nagyon nem jól tudod. :) A "direkt peering" pedig privát peering és az többnyire a T-com-nak van. Semmi köze ehhez. :)

"Mi a megoldás? Természetesen az, hogy egy 8 Mbps-es DSL-lel rendelkező átlagügyfélnek kb. 100 kbps-es (bit, nem bájt) átlagforgalma van, mondjuk egy hónapra vetítve."

Részemről veled a vitát befejeztem, mert teljesen álomvilágban élsz, látszik, hogy életetben nem láttál forgalmi statisztikákat, és már a postfix topicban is levágtam, hogy "csak azért is" beírsz valami baromságot csak hogy megpóbáld elfedni azt, hogy tévedsz, vagy csak hogy próbálj valakinek ellentartani.
Azt hittem, hogy veled lehet normálisan beszélni. Hát nem.

Még egy utolsó kérdést: Megtudhatom az életkorodat? Természetesen ha nem akarod beírni azt is megértem, csak kiváncsi vagyok rá.

Buta vagyok, meséld el, hogy mit jelent az a garantált le és feltöltési sebesség, akár FiOS, akár DSL viszonylatban. Mi között és kicsoda garantálja?

Ha nem tudom jól a számokat, kérlek javíts ki, szeretek új dolgokat tanulni.

A privát vs. direkt esetben a legtöbb külföldi szolgáltató felváltva használja ezt a kettőt. Ami között különbség van, az a publikus és a privát, előbbit szokták használni az IX-ekkel való kapcsolat esetén, utóbbit pedig akkor, ha azt kihagyják a szolgáltatók és egymás közt, direkt kapcsolattal oldják meg a forgalomcserét.

Nem, beismerem ha tévedek, de előbb szeretném ha valaki bebizonyítaná. A bebizonyítás meg nem az, hogy azt mondod, hogy tessék, bizonyítsd be magadnak, hogy igazam van.

29 éves vagyok, bár nem tudom, hogy ez mit számít. Esetleg te is írd majd meg, csak a kölcsönösség végett.

Forgalmi statisztikák. Ha a 100 kbps-es átlagra gondolsz, az valóban hasraütés volt és mielőtt még jobban belém kötsz leírnám, hogy egy irányban (letöltési) gondoltam.

Na, legyünk korrektek, a kedvedért megnéztem a forgalmi statisztikákat. Konkrét számot nem mondhatok, így el kell hinned nekem, hogy a 100 kbps nagyságrendileg helyes egy ügyfélre vetítve, letöltési irányt nézve. És inkább lefelé gondolkodj, mint felfelé.

> Nem olcsó országos gerinchálózatot építeni.

Ebben igazad van.

De pont most említetted, hogy milyen alacsony az átlagos forgalmuk a szélessávú előfizetőknek - ahhoz képest, hogy mekkora lehetne.

Nameg pont most mondták ketten is, hogy külföldön durván fele ennyiből jóval nagyobb sávokat kap az ember. Egyik példa ,,nyugat'', másik ,,kelet'' volt. Pedig tutira veszem, hogy ott sem olcsóbb az infrastruktúrát kiépíteni. (Megkockáztatom: nyugaton drágább is).

Szóval a T-t nem fogom elkezdeni sajnálni.

> Ha pedig a bevétel nem fedezi a kiadást, akkor lépéskényszer van...

Ez is igaz. Emellett ha úgy látják, hogy vannak népek, akikkel könnyebb ,,lenyeletni'', akkor pláne lépéskényszer van.

Arról nem is beszélve, hogy a profit kifele áramlik az országból. Szerintem így, ahogy most csináljuk, soha nem is fogunk felzárkózni Európához.

Nem kell sajnálni, erre nem kértelek. A külföldi árakat nem kommentálom, egyrészt nem ismerem őket, másrészt sokszor előfordult már, hogy valaki nem vett mindent figyelembe (pld. DSL-nél telefondíjat, stb).

Meg aztán hülyeség is összehasonlítani, számos tényezője van ezeknek, amelyek nem feltétlenül a népsanyargatást célozzák. Pld. Magyarországon ugye az internet előfizetők nagy része még mindig nagyon kevés helyre (leginkább Budapestre) koncentrálódik, stb, stb.

A lenyeletésben van valami. Birka nép ez, ezt sok példával alá lehet támasztani.
Korunk egyik nagy gondolkodóját idézve: "Nem kell félni, nem fog fájni." :)

Azért ne keverjük a dolgokat. Más dolog az előfizető és a szolgáltató között lévő utolsó km kihasználtsága és megint más a backbone, amin ezt a forgalmat el kell vinni.
Aki TV-t akar IP-n nyomni nyilván multicasttal igyekszik megoldani, így nem terheli szét a felhordóhálózatát. Az ügyfélhez meg mindig ki lehet húzni még egy drótot, ha hagyományos (réz) kábelben gondolkozunk.
Az internet meg mehet a másikon.

Szamomra egy 2Mbit/96kbit -nel sokkal ertekesebb egy 512/512kbit, de ilyen lehetoseg sosincs.

Persze megertem, hogy a gazdasagnak/politikanak/isp-nek az a jobb, ha valaki szolgaltatni akar, az tegyen be egy szervert egy isp-hez, aki meg internetet akarja hasznalni, az csak letolteni tudjon.
De ez nem tobb, mint a TV-nezes koncepcioja ujragondolva, ahol az emberek csak "fogyasztok".

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nagyobb feltöltési igény nem feltétlen jelent warezolást. Én pl. szeretek itthonról dolgozni és VPN-en kapcsolódni a munkahelyem hálózatához. Vannak olyan feladatok, amelyek nem feltétlen letöltési irányban igényelnek nagy sávszélességet. A 256k elméleti feltöltési tempó meg nem egy száguldás...

Ave, Saabi.

Lattam ilyet mukodni (hazankban) (nem nem veheted meg /még/) de a videojel necces lesz kar oda a koax.

Mindensetre azert a 15Mb/s az adsl2-nel se akkora problema. En ebbe inkabb aggregallasi problemat latok maj kesobb..

Én már azzal is ki lennék békülve, amiről fejlesztett.

Sőt már az is csoda lenne, ha a kedves t-offline annyit garantálna amennyit megrendeltem, mert most elvileg 2 Mbps kéne legyen, de még sosem volt több 900Kbps-nél...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

A 900kbps pont sebességtesztekkel jött ki, sőt ott inkább csak 880-900 az átlag.
Normál letöltésnél amit láttam az max 113-116 kbyte/s ami ugye olyan 900-930 kbps. Ha hozzáveszem még a csomag fejléceket, stb, akkor kijön az az 1024 kbps.
Nem is lenne gond, ha nem a duplája kéne legyen. :(

Csak kérdem én, érdemes Mo-n az ügyfélszlgálatnál ütni az asztalt? Elvégre a garantált 128kbps megvan...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

A sebességtesztre a T-Com teszt DSL accountját gondoltam. Tudod, van valami test@adsl, vagy micsoda. (nincs DSL-em, sosem próbáltam :)
Na itt van:
http://www.t-com.hu/egyeni/ugyfelszolgalat/tamogatas/adsl/tesztszerver…

Ezt próbáltad?

Szerintem ha ebben jelentős eltérés mutatkozik, lehet esélyed a T-Comnál, vagy a szolgáltatódnál (ill. azon keresztül) eredményt elérned.
Persze ha 1M-s a DSL-ed és ebből 900 kbps megy a tesztszerverrel, akkor nincs miért pampognod. 2M-nál már inkább.

Az internetes letöltést meg gondolom nem kell magyarázni, hogy mennyi dologtól függ...

Pár jótanács a méréshez (meg a problémához):

- Router nélkül próbáld ki.
- Minnél nagyobb csomaggal csinálod a mérést, annál pontosabb lesz.
- A mérési azonosítót írd fel, mert csak az kell a mérésből, annak
alapján tud a szolgáltatód reklamálni a sebességcsökkenés miatt.

Az ügyfélszolgálat kezeléséhez pár dolog: :)

- Olvasd el az ÁSZF-et.
- Kérd el a hibaszámot, amin rögzítik a hibát.
- Telefonálj többször.
- Üvöltözz, fenyegetőzz (ott is emberek vannak, néha sikerül célt érni ilyesmivel.)
- Kérd az ügyfélszolgálati igazgatót és beszélj a lelkére ill. vele is üvöltözhetsz. :)
- Add ki magad újságírónak vagy egyéb médiaszemélyiségnek és mond meg, hogy megírod mindazt, ami veled történik. (Ez csodát tud művelni...)
- Jó adu lehet még a HIIF emlegetése illetve végső esetben náluk egy panasz benyújtása az adott ISP-ről. (Ez legyen a végső fegyver, ezt nem szeretik hallani a szolgáltatók, mert kicsit macerás egy ilyen vizsgálat...)

Remélem ezeket az ötleteket nem kell majd felhasználnod és sikerül minnél előbb megoldani a sebességproblémádat.

Üdv:
Fairlane

Kösz mindenkinek, most nincs időm ilyesmivel (zenehallgatás az ügyfélszolgálati telefonban :) ) szórakozni, de mindenképp sort kerítek rá, ha valami vicces/tanulságos történet kerekedik belőle majd hírül adom.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

Nalunk (Marosvasarhely, Romania) most szerelik, huzzak az optikat. Egyelore ugyanannyi penzert fogja adni a szolgaltato mint a kabelteves kapcsolatot. A sebesseg 1 Mbps, 1,5 Mbps vagy 2 Mbps lessz, berlettol fuggoen. A legolcsobb berlet 9 USD (+19% AFA), a legdragabb 19 USD (+19% AFA). Az igeretek szerint 2-3 honap mulva fog mukodni. A fovarosban leget hogy mar mukodik mert a web oldalukont 5 napos bekotesi idot igernek.

tok erdekes ilyen cikkeket olvasni, mikor
en meg csak analog modemen nyomom
errefele meg a dsl sem ert el,
pedig a kornyezo nagyobb falukban mar
vidaman nyomjak

valoszinuleg nem vagyunk rajta a
stonline (habar mostmar t-s ezis)
terkepen

/* bocs az esetleges helyesirasi hidakert */

Voltam kb 1 eve az Equicom-nal egy termekbemutaton/eloadason, ott
bemutattak a technologiat, es allitolag mar meg is epult az egyik uj lakoparkban egy ilyen halozat teszt cellal. Egy optikan 3 hullamhosszon megy az egesz, net, telefon, tv. A poen benne hogy az optikat tudjak osztani, tehat pl. jon 1 szal a szolgaltatotol utca vegeig ott szetszedik 16 szalra ugy hogy ugyanaz a jel megy 16 fele, tisztan optikai uton megoldva (prizmaval).

Igaz ezt fiber to the home neven emlegettek, nem tudom mennyiben ter el, de szerintem ua.

A'rpi