Mivel lágyítsak vizet?

Fórumok

Sziasztok!

Megoldást keresek vízlágyításra. A környéken nagyon kemény a víz, és napi szinten kellene pár liter lágyabb víz teafőzéshez és hasonló dolgokhoz. Mit javasoltok? Palackos víz? Szénbetétes kancsó? Van jobb megoldás?

Hozzászólások

Ha belepofátlankodhatok a thread-be, én megkérdezném, mi van "nagyobb" mennyiségnél :-)
A tusoló üveg felületén nagyon durván képes lerakódni, és utána szenvedés leszedni, ha nem húzom le minden tusolás után.
Nyilván a teafőző fűtőszálán is van vízkő lerakódás.

Én pont most kértem árajánlatot.
Ez a berendezés kb. egy kisebb bőrönd méretű, a konyhai mosogató alá javasolják beépíteni. És igen, valami só kell bele.
Az árát még nem tudom :-)

Havernak van egy vízvezetékre épített vízlágyító berendezése, neki az első árajánlat az valami 600 ezer forint felett volt, a második meg valamivel 200 alatt. Ez a második lett, és elégedett vele.
Az ő berendezéséről nem tudok semmit, se méretet, se gyártót, sem azt, hogy hová van beszerelve.

Vannak olyan vízlágyítók, amit a használati melegvíz vezetékre érdemes kötni, mert nem befolyásolja az ivóvíz minőségét, viszont a fűtőelemmel ellátott berendezéseket (boiler, csaptelepek, tusfal stb...) megkíméli a vízkő lerakódástól.

Az olcsóbb, de nem olyan hatékony kb egy vízszűrő lágyítósóval töltve.
Ezt a típust leginkább közvetlenül a védelemre szoruló eszköz elé kell bekötni, de nem biztos, hogy ezt megéri pl egy boiler elé tenni a magas vízfogyasztás miatt:

http://www.viztisztito-keszulekek.hu/FHPRA2-mosogep-vizlagyito.php

Van a drágább verzió, de ezt már lehet központi vízlágyításra használni.
Ez egy gyantagolyókat tartalmazó eszköz, amit regeneráló sóval kell időnként karbantartani:

http://www.lagyviz.hu/haztartasivizkezeles/vizlagyitokismertetese/

igen, az egyik, h lehet kötni egyből a bejövő hidegvízre - de ez minden sótól megszűri a vizet - a szervezetnek kellenek az ásványi anyagok is...
Ezért gondoltam én is, hogy a HMV elé kötném be, így csak a melegvíz esetén lenne használatban. A WC-nél nem zavar, ha nem szűrt a víz, amivel lehúzom, ha vizet iszok, az se szűrt, csak ha fürdök/tusolok, akkor lesz szűrve -> nem marad foltos a szaniter, valamint a fűtőszálon nem rakódik le a vízkő.

A vízlágyítás nem azt jelenti, hogy a sókat kiszűrjük a vízből, hanem a szabadgyököket lezárjuk. Ezért nem tud lerakódni, nem tud "kapcsolódni" más molekulákhoz.

Hogy az élettani hatása rövid vagy hosszú távon veszélyes vagy sem, annak még sosem néztem utána.
Mindenesetre én magam sem kötöm ivóvíz hálózatra a vízlágyítót. Jobb a békesség, nem vagyok kémikus. :D

Ha nem akarsz sokat költeni rá, vagy csak ki akarod próbálni, akkor első nekifutásra a sóval töltött vízszűrőt ajánlom, a kímélni kívánt eszköz elé kötve.

viszont így a mosógép, mosogatógép mind a kemény vizet használja, vagyis több mosószer (és benne vízlágyító) kell, illetve a lerakódások továbbra is megmaradnak.

Érdekes dolog egyébként ez az ivóvíz. Az asszony pl. kizárólag szűrt vizet szeret inni. A csapvizet brita márkájú kancsóval szűri. Fogalmam sincs, hogy az mit vesz ki a vízből (a zoxigénen kívül).

Mindenesetre a konyhai vízforralót az ő szűrt vizével szoktuk használni, és nem vízkövesedik.

Lehet vásárolni ivóvíz utótisztító kisberendezéseket, ivóvízszűrő kancsókat. Ezeknél folyamatos költség a szűrőtöltetek cseréje, amit nem szabad elhanyagolni, mert a szűrőtöltet nagyon jó táptalaj a bacik felszaporodásához.
https://www.antsz.hu/data/cms71833/03.01_Kozhiteles_nyilvantartas_alkal… itt elérhető az ivóvízkezelésben engedélyezett berendezések listája.

http://oki.antsz.hu/files/dokumentumtar/kiskate-2016-03.pdf 5. pont

A teafőzés lágyítja vizet, de pálinka lepárlóval is működik.

Ahogy fentebb írtam, kaptam árajánlatot.

Hát, nem olcsó :-)

A rendszer maga kb. 1000 font, és mindenestül, szereléssel meg ÁFÁval meg ivóvíz szűrővel olyan 1600-1700 körül van.

Ezért cserébe 100%-ban eltávolítja a kálciumot.
Az így előállított víz ivóvíznek jó, a helyi vízművek tanúsítványt bocsátott ki erről.

Azt mondta a csóka, hogy az elektromágneses rendszeren kívül, ami nem tudom, mit csinál, de semmit nem veszünk ki a csőből, tehát a vízkő is benne marad (csak megváltozik valahogy?), az összes többi sóval működik.
Itt, Angliában, 3 generáció van. Az első generációs cucc sok sót használ, sok vizet elpocsékol és az eredmény elég sós ízű víz, ezért nem túl jó inni.
A második generációs jó, alacsony üzemeltetési költséggel (kevés só, kevés elpocsékolt víz, 0 elektromosság). A harmadik generációs ugyanaz, mint a második, csak még jobb (a második csak csökkenti a vízkő mennyiségét, de egy kicsi marad. A harmadik teljesen eltávolítja).

Szóval most épp azt nézem, hogy más weboldalak mit írnak, hogy ne csak a kereskedő információira támaszkodjam :-)

Az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet alapján:
Keménység Min. 50, max. 350 mg/l CaO
A minimális parametrikus értéket palackozott ivóvíznél, újonnan létesített vízműnél, továbbá minden olyan esetben be kell tartani, ahol a vizet sótalanítással vagy lágyítással kezelik.

http://oki.antsz.hu/files/dokumentumtar/honlapra%20iv%C3%B3v%C3%ADzmin%…

10. Összes keménység (> 350 CaO mg/l és < 50 CaO mg/l)

10. 1. Mikor mondjuk, hogy egy adott településen « kifogásolt » ez a paraméter?

Az ivóvíz minőségi követelményeiről és ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001 (X.25) Kormányrendelet C táblájának értelmében az összes keménységre vonatkozó határérték minimum 50 CaO mg/l és maximum 350 CaO mg/l.
Az ivóvíz minősítése során a 2009-es évben az ivóvíz összes keménység koncentrációjának átlagát vettettük össze a határértékkel. Ennek meghaladása esetén jelöltük a térképen − összes keménység szempontjából − kifogásoltnak a kérdéses településeket.

10. 2. Mik a határérték túllépésének lehetséges okai?

A Víz keménységét a benne oldott kalcium- és magnézium-ionok okozzák, amely természetes módon jelen vannak a nyersvízben (geológiai eredet). Az alkáliföldfémek karbonát sói okozzák a karbonát vagy változó keménységet, míg az egyéb sók (szulfát, klorid) a nem- karbonát vagy állandó keménységet [Öllős, 1987].

10. 3. Mik a lehetséges egészségügyi és technológiai hatásai?

A keménységet adó kalcium- és magnézium vegyületek az emberi szervezet számára fontos anyagok. Túlságosan kis keménységű ivóvíz (ionmentes víz) hosszú időn át történő fogyasztása a szervezet sóháztartásának felbomlásához vezethet. Különösen a nagy ásványianyag-vesztéssel járó kánikulai napok esetén fontos, hogy pótoljuk a szervezetünkből az izzadtsággal együtt eltávozó ásványi sókat. (Ionmentes víz előállítására a szolgáltatott ivóvíz esetében nem, viszont a helytelenül alkalmazott RO házi víztisztító kisberendezések esetében számíthatunk). A határértéket meghaladó vízkeménység a vízkőkiválások miatt a lakásokban található szerelvényekben okozhat károsodást, az egészségre nem káros.

10. 4. Kifogásoltság megszüntetésének lehetséges módjai

A vízkezelés során a 350 CaO mg/l határértéket meghaladó összes keménység esetén vízlágyítással, a 50 CaO mg/l határértéknél kisebb összes keménység esetében pedig mesterségesen sózással, vagy a kezelt víz nagyobb keménységű vízzel történő keverésével érhetjük el az összes keménység szempontjából megfelelő minőségű ivóvíz előállítását. A vízlágyításra is több lehetősége van a Vízműveknek, például trisóval, ioncserélő gyanták stb. alkalmazásával.

Tehát a keményvízzel annyi baj van, hogy sokat kell tisztítani a szanitert/fűtőszálat, a puhával meg az, hogy inni nem jó.
A szürke vízzel volna olcsó öblíteni a WC-t.

Ha jól számolom vagy 3 külön rendszert volna ideális kiépíteni (pontosabban négyet: kemény - inni, lágy - mosni, szürke - WC-t lehúzni, és melegvíz)
A mosógépbe/mosogatógépbe lehet tenni lágyítót, így csak a fürdővizet kéne lágyítani - úgy gondolom a bojler (egyéb melegvízforrás) elé kéne rakni ezt a szerkezetet...

Azt ugye láttad, hogy Angliáról beszélek.

Így az, hogy Magyarországon mik a szabályok, az kevéssé releváns.

Az egészségügyi része az persze érdekes lehet.

Kicsit utánaolvastam most, hogy vajon mit írnak erről.

Röviden: csak olyan szabály van, hogy a nátrium ne legyen 200mg/l-nél magasabb. A kálciumról és magnéziumról nem szól a szabály.
Viszont egy másik keresés azt írja, hogy 700mg kell egy felnőttnek naponta, és a duplája már gondot okozhat. Elsődleges forrásai a tej, sajt, kenyér (meg más ételek, amiből keveset fogyasztunk).

Így nem igazán értem, mi lenne a gond. OK, a vízből nem jön a kalcium (a mi környékünkön 200-300mg/l a vezetékes ivóvíz Ca tartalma). Viszont a tejtermékekből, kenyérből jön elég.

Igen láttam, hogy Anglia, de a magyar jogszabály a TANÁCS az emberi fogyasztásra szánt víz minőségéről szóló 98/83/EK IRÁNYELVEN alapul és azt gondoltam, hogy ezt használják a többi EU-s országban is, most viszont megnéztem és a keménység nem szerepel az irányelvben (http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:31998L0083…).

Gondolom a határértéket úgy próbálják beállítani, hogy aki nem eszik megfelelő összetételű ételt, de inni azért iszik annál se alakulhasson ki hiánybetegség, aki viszont megfelelően táplálkozik annál meg ne legyen túladagolás.

Ha csak konyhai hasznalatra kell akkor RO rendszer piti osszegbol kihozhato.

peldanak tisztavizzel.hu

Ha az egesz hazat akarod lagyitani, akkor az mar mas teszta.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

Teafőzés: a vízforralóban valahogy mindig kicsapódik a vízkő (fehér kis darabok), a kiömlő nyílásán a szűrő ezeket egy ideig (míg el nem dugul) képes felfogni. 1-2 havonta 20%-os ecetes kezelés segít rajta.

Mosógép: állítólag a mosószerekben van vízkőoldó, amit én hiszek is meg nem is. Így a mosógép havi egy alkalommal kap 1L 20%-os ecetet clean módban (95°C-ra hevíti a vizet és alaposan átmossa magát).

Inni: palackos ásványvíz, a csapi víz önmagában nekem túl klóros

Kád, wc és egyéb csaptelepnél pedig a rendszeres takarítás felületnek megfelelő vízkőoldóval.

Tesómnak van fordított ozmózisos víztisztítója, ami 3-4 hengeren kereszül abszolút nullára tisztítja a vizet, majd +1 hengerrel meg visszaásványozza. Az is egy megoldás, de szerintem feleslegesen nagy költség, a végén nagyon kicsi a nyomás és nekem nagyon életidegen, hogy a csapi vizet kvázi desztiláljuk le, majd ásványosítsuk vissza. Nem beszélve arról, hogy azt a gépet rendszeresen karbantartani kell (szerelni, cserélni a szűrőket), zúg, külön kis csapot kell neki fúrni a konyhai mosogatóra...
...együtt szereltük össze, nem vagyunk műszaki eunuchok, de nekem nagyon mókolás szagú volt az az egész...

Érdekes, amit írsz.

Amit nekem ajánlottak, abban két henger van, de mindkettő ugyanazt csinálja. Csak azért van kettő, hogy amikor az egyik regenerálódik, addig a másikon keresztül továbbra is lágy víz menjen a csövekben.
A nyomás nem csökken ennél egyáltalán (állítólag), és ehhez nem kell másik kis csap, hanem mindenhonnan ugyanaz a lágy víz jön

Van egy plusz szűrő, amit az ember megvehet. Ez szűri a klórt, fémeket, homokot, rozsdát, szagokat(?). Na ennek viszont kis keresztmetszetű csövei vannak és amiatt, hogy ne a fő csap víznyomását negyedeljük le, ehhez ajánlott egy plusz kis csap.

Azt tippelem, hogy nálatok a lágyítás után a szűrés is benne van a rendszerben (esetleg ez a 3-4 hengerből egy).