Novell: az új suse lenyomja a win xp-t?

Fórumok

"A Novell tegnap nyilvánosságra hozta következő vállalati operációs rendszerének képességeit, melyekkel állítása szerint egyértelműen felülmúlja a Windows XP-t, vagy bármely asztali rendszert, és partiban lesz az év vége felé megjelenő, régóta várt Windows Vistával is."
Eredeti cikk a HSWS oldalán: http://www.hwsw.hu/hir.php3?id=30934&count26=1
Ill. még egy cikk:
http://www.sg.hu/cikkek/43247
Hm...van élet a micro$ofton kívül is?

Hozzászólások

sztem már rég lenyomta a 9-es szériával...

|< <> >< ><

Lehet. De akkor az összes többi disztró is lenyomta az XP-t, mert mind jobb, mint a SuSe 9.x. A SuSe 9.0, 9.1, 9.2-nél tohonyább, és kezelhetetlenebb Linuxot még nem láttam. Gondolom a 9.3 sem hozott nagy változást. Nagyon remélem, hogy a 10-es sorozatra összekapták magukat.

"Szerző: Botond
Dátum: szo, 2006-03-11 16:04

Lehet. De akkor az összes többi disztró is lenyomta az XP-t, mert mind jobb, mint a SuSe 9.x. A SuSe 9.0, 9.1, 9.2-nél tohonyább, és kezelhetetlenebb Linuxot még nem láttam. Gondolom a 9.3 sem hozott nagy változást. Nagyon remélem, hogy a 10-es sorozatra összekapták magukat."

Üdv.
Ezek szerint te kipróbáltad már az összes Linux disztrót?
Mondjuk ha időmilliomos vagy, az más :)

A 10.0-val eddig kb 10-15 Mbert csabitottam at a linuxra...

Én a 9.3-at adtam oda az egyik haveromnak, aki Accessben nem tudott rendesen megoldani egy munkahelyi problémát. Egy hónapon belül kibulizta magának, hogy két gépe legyen bent, az egyiken Linux, rajta MySQL, Apache2, php4, és megírta magának (kis segítséggel) azt, amit nem tudott Accessben megoldani (nem futott le egyformán az összes kolléga gépén, mert nem egyforma Office volt a gépeken). Most bármilyen böngészőből mindenki eléri bent a php-t, és állati elégedettek.

En nem banom, hogy ki mit mond, ki kit nyom le. m$ --> gugli, novell --> eme$.

Holnap en is keszitek egy listat, hogy N honap/ev mulva kiket nyomok le, megirom a blogomba oszt johettek flamelni. ;-)

---------------------
Ригидус а бетегадьбол

Szerintem is lenyomja a többi disztró is az xp-t. Én suse 9-et használtam sokáig, most suse10 meg fedora core 4 van soron, de az xp a nyomukba sem ér. Már ott elbukik az xp, hogy alig van hozzá progi alapból, ráadásul az ingyenes linuxhoz képest méreg drága. Ráadásul bugos az egész. Nem jó az semmire, csak lehúzzák az embert. Miért van az, hogy a Novell is meg tuja csinálni, a Red Hat is, az Apple is meg még sorolhatnám, de M$-nél mindig van valami gikszer. Ez már nem lehet üzletpolitika.

Több problémám is van a 10.1 el:

pl egy pár napja azt játsza, hogy ez a "szoftver frissítése" rendre kifagy. Ez lenne a YOU utódja?

A másik meg, hogy nem tudom normálisan beállítani a telepítési forrásokat (packman, guru), valmi aláírást hiányol. Vagy ezekkel nem kell foglalkozni, mert nem hivatolos szervereek?

Nálam még nem sikerült lenyomnia... Felraktam a 10.1-et. Új telepítésként, nem frissítettem. Feltelepül, állítanám be. X-ben a képernyő maszatos, egérkurzor sehol. Még jó hogy van windows-om is, újraindítok, bebootolok azzal. Rákeresek, írják hogy 'swcursor on' kell az xorg.conf-ba. Gondoltal sax-al beállítom. Sax akkora betükkel jelenik meg hogy rá se fér a monitorra... Persze így használhatatlan. Kézzel beállítom, egérkurzor jó, maszat megmarad. Próbálnám beállítani de az a pár másodperc amit hagy fagyás nélkül erre nem elég. 10.0 (és más disztrók) jól ment rajta. Másnál előjött ilyesmi? NVidia videókártyát használok nv driverrel.

mit értetek az alatt, hogy maszatol a egér?

Egyébként nekem is akad 1-2 gondom.
Amit nagyon zavar:

Ha mozgatom a képernyőn az ablakot akkor ott hagyja a nyomait egy darabig. Vagyis szaggatottan meg a dolog. Erre van megoldás?

TV tuner sem akar jól menni. Pl xawtv vagy seg. fault vagy csak egy kék képet ad és semmi. kdetv az már valamivel jobb, de itt is néha a kép közepe ugrál vagy becsikozik. Itt mi lehet a baj? PCI pinnacle TV tuner.

Egér kurzornál hiába állítom be, hogy passzív homokóra legyen akkor, ha tölt egy alkalmazást ott ugrál az egér mellett az alkalmazás ikonja és ahogy mozgatom az egeret úgy hagyja maga után a szemetet.

Aztán még akadnak apróbb gondok a fontokkal is főleg web tartalmaknál. Pedig felraktam az ms core fontokat és sok más ttf fontot.

Utolsó: hogyan tudom beállítani, hogy az alap DPI ne 75 legyen hanem 96?

Szóval fent említett gondok egyikével sem találkoztam XP alatt. Tudtok ezekre a problémákra gyógyírt?

egér maszatolása alatt pont a te problémádat értettem :) kicsit pixeles a széle ahogy mozgatod ott hagyja magát, xorg.conf nvidiával kapcsolatos részén hwcursor off.
tv tuner: állítsd át a tv vevő progit hogy ne xv-n hanem mondjuk x11, opengl etc akarjon képet rajzolni, gondolom xgl-t használsz. xgl-en xv nem alkalmas videó lejátszásra, vagy segfault vagy kép elcsúszás lesz az eredménye.
szal nekem kdetv v4l2-vel és x11-en keresztül rajzol a képre.

font: yast-on vagy kcontrol-on illetve az adott alkalmazás erre vonatkozó részeit nézd át.

xorg.conf

section "nvidiakártya"
.......
Option "HWCursor" "Off"
.......

xv-re átállítani: kdetv indít, ott nemtom már pontosan milyen menüpontoknál (ejnye, melóhelyre is kéne egy tuner :D) de van vlmi olyan amit úgy hívnak hogy video. na ott kapcsold ki az xvideo-t, a v4l-ot (vagy v4l2-t? nemtom). a lényeg hogy vlmelyik maradjon bent, mégpedig az amelyiknek a beállítása (a lista alatti gomb)lehetőséget ad arra hogy x11-en és ne xvideo-n keresztül küldjön képet.
remélem tudtam segíteni, ha nem akkor még folyt köv :)

Én swcursor on -al próbáltam és az egérkurzor megjelent. Pl itt írnak a problémáról: http://www.linuxquestions.org/questions/showthread.php?t=397296
Maszatolni pedig nem az egér maszatol hanem a képernyő maszatos. Nem töröl rendesen, ha megnyitom a menüt akkor a menü eltünésekor jelenik csak meg a háttér jól, illetve a menüpontokat is akkor rajzolja ki ha ráviszem az egeret.

Szerintem Ubuntu a király...............

Mondjuk szerintem az XP régen lemaradt :-)) A 10.1 jó úton halad. Mostanra kevesebb „fúró, csavarhúzó” kell hozzá. Közelebb került az emberekhez, azokhoz akik csak használni szeretnék és nem világot megváltani. Tele van kézenfekvő megoldásokkal és végre azok a júzer problémák is megoldódnak (pl. umount) amik sokszor csak root beavatkozással lehet orvosolni. A telepítési problémák valamint a csomagkezelésből adódó komplikációkra hamar megoldást kellene találni, mert ezt én pl. alapvetőnek tartom, hogy egy felhasználónak világos legyen és kezelhető. Az xgl aztán tényleg megemelte a szintet. Látványos és minden látványmegszállott csemegézhet rajta. Kár, hogy ehhez jó pár dolgot, külön kell megszerkeszteni miatta és eredményül (nekem) megzavarodik a billentyűzet (Num Lock...stb). Attól félek ezek a hibák ismét csak a következő verzióban lesznek javítva mint a 10.0-ban a sok más (pendrive,xorg umount-k3b-DVD..stb) dolog. Nekem ez nem tetszik csak a SuSE Linuxban!
Karesz

Az láthatóan senkit nem zavar, hogy az XP 2001-ben jött ki...
Ennek fényében nem akkora fegyvertény, hogy sikerült lenyomni.

Egyébként nekem olyan még nem volt, hogy hegesztés nélkül, minden rögtön működött egy linux install után. Ez engem nem zavar, én szeretek hegeszteni, sőt pont ezt szeretem, de a szomszédnak már nem ajánlanám, mert csak magamat szivatnám vele (járhatnék át oda is...).

Szerintem amíg ez nincs megoldva, talán nem kéne elszállni magunktól.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

Lényegében egyet értek veled, de:
szerintem ez egy valamit-valamiért dolog. A Linux sosem lesz olyan, hogy hegesztés nélkül (klikkelésekkel) lehessen használni mint desktop-ot. Viszont az XP is csak addig jó amíg olyan eszközöket használsz amit az m$ ált. elfogadott.
Ha van valami spéci cuccod vagy régi, de jó és szereted akkor ott is
jöhet az oxigén+acetilén+szemüveg. És az XP-ben még csak bele sem tudsz nyúlni kézzel a konfigokba.
Szóval a Linuxot rádhagyják, hogy "csináld" magad az XP meg "csinálom én" te meg ha kell szenvedj.

"Az láthatóan senkit nem zavar, hogy az XP 2001-ben jött ki...
Ennek fényében nem akkora fegyvertény, hogy sikerült lenyomni."

Azóta már a 60-70%-a le lett cserélve, csak patchnek meg servicepacknek hívják. :-)
Ja, és nem kötelező 5-6 éves kiadási ciklusokkal kiadni oprendszert. A 2k után érdekes módon 2 évvel kiadták az XP-t (ami tkp. egy 2k + némi eyecandy és zipkicsomagolóss, rendszervisszaállítóss, varázslóss... szerintem. :-P). Az, hogy a Vistával már 1 éve csak rejszolnak, és csak a fícsöröket szedik ki, mert szép sorban besz*rik mind (emlékszem, a régiben még volt winfs, na azt felraktam. Amikor taskmanagerből ki lehetett lőni a WinFS-t, asszony nem értette, miért fetrengek a lefagyott gép előtt nyerítve.)

60-70%-a le lett cserélve bugfixelt változatokra, de nem kerültek bele (lényegében) új funkciók. Olyan mintha egy 2001-es disztribúciót használnál, és csak secfixeket tennél rá. Magyarul a csomagok nem újulnak. (Na jó az SP2-ben volt pár új "ajándék" fícsör.)

Tessék összevetni mondjuk egy 2.1-es RHEL WS-sel, ami 2002 márciusában jött ki (2.2-es KDE), vagy ha nagyon community alapú disztróra vagy beállítva, akkor Debian woodyval.

"eyecandy+zipkicsomagolós+rendszervisszaállítós+varázslós" (+egyebek)
Szerintem ezt úgy nevezik az OSS világában, hogy "new release". Miért ne lehetne fizetősnél is ugyanez?

A WinFS-es dologról sajnos nem tudok érdemben nyilatkozni, de hogy taskmanból ki lehetne lőni, az szerintem egy marhaság... :)

"Szerintem ezt úgy nevezik az OSS világában, hogy "new release". Miért ne lehetne fizetősnél is ugyanez?"

Szerintem meg olyan, mintha egy Ubuntu Hoary-t adnál ki újra, és az egyetlen változás a GNOME 2.14 lenne, és ez lenne a Dapper. Nézőpont kérdése, szerintem ezen nem fogunk összeveszni.

"A WinFS-es dologról sajnos nem tudok érdemben nyilatkozni, de hogy taskmanból ki lehetne lőni, az szerintem egy marhaság"

Pedig így volt, believe me. Nem is beszélve arról, hogy az a verzió (akkor még leánykori nevén /Longhorn/ futott) amúgy is nagyon LOL volt. :-)

Pont ezért írtam, hogy már a 9-es is lenyomta, de a 8-as is, most így hirtelen nem tudom mikor melyik jött ki. Meg azt is figyelembe lehet venni, hogy 2001 óta az xp terén volt egy SP1 meg egy SP2 ami átvariálta az egészet, szóval én nem ragaszkodnék a 2001-es dátumhoz. Egyébként meg a Vista sem lesz jobb a 2006 végi 2007 eleji linux disztróknál ez tuti.
Sőt, a mostaniak is lenyomják, leszámítva a felületet, de ha teszek rá egy xgl-t vagy egy looking glass-ot akkor az is megvan.
Ja, és vegyük azt is számításba, hogy a M$ annyit lop amennyit nem szégyell. Márpedig nem szégyell. Nem is értem őket igazából. Van pénzük dögivel, felvehetnének néhány agytrösztöt gondolkodni, hogy előálljanak valami új dologgal. Legalább is az oprendszerük terén.
Szerintem.

Hááát... :fejvakar: azt meg kell hagyni hogy a linux se sok saját ötlettel jött elő. Van-van de nem túlozza el.

Amúgy meg sztem ha valaki lát egy jó 5letet valahol és beépíti a programjába az még nem lopás. Pl.: Láttam valahol egy jól működő plugin-rendszert egy szövegszerkesztőhöz. Tanulmájnyoztam, majd némi rugdalás után összehoztam egy hasonlót az egyik programommal. Most akkor loptam, szórjak hamut a fejemre, és mondjak el 30 miatyánkot meg 10 üdvözlégyet?? :D
Tény és való, hogy vannak az MS-nek nem egészen tiszta dolgai, de hol nincsenek? Mindenki tudja a tényeket a zörgő harasztról. Ezzel együtt különbséget kell tenni lopás és tudásbirtoklás között. Én se úgy reklámoznám a fenti programoomat, hogy kérem én John Doe plugin-rendszerével dolgoztam, hanem azt, hogy a sajátommal. Az már más kérdés, hogy az 5let honnan van.

Új dolgok: Nézd a piac lassan kezd telített lenni, sőt a túlkínálat jelei is felbukkanak itt-ott. A gépekből elég nehéz merőben vad és új dolgokat kihozni. Arról nem is beszélve, hogy az XGL projekt ha jól tudom, csak a béta Visták terjedése óta kezd élni vagy azóta kezd felkapott lenni, szóval igen sokat köszönhet a Vistának, mind 5leteket mind hírnevet.
A bugokról/bugfixekről meg annyit: azért mert a linuxon nem tudunk annyi bugról, attól még lehet. A Debianosok is elég sok secu packet adnak ki, mondjuk aki cron-ból "apt-get upgrade"-l annak nem sok látszik a dologból. Ha elterjed a linux akkor előbb vagy utóbb tömegesen fognak a hibák kiderülni, és sokan csak néznek majd, hogy mennyire foltos is valójában a pingvin frakkja.

Amikor azt mondtam, hogy a M$ lop nem arra gondoltam, hogy Mr. Gates látott egy jó megoldást linuxban és az most ott a windózban és ez lopás. De maga az M$ jelentette be(nem tom mikor de nem régen talán 2004-2005 ???), hogy vizsgálnak linuxokat, mert kíváncsiak arra, hogyan tud ilyen sok hardveren elmenni. Ja persze. Pont azt vizsgálják. Meg még ki tudja mit. Erre mondtam, hogy nem szégyelli.
Az XGL-ről meg annyit, hogy tényleg most jön fel, de ennek semmi köze a vistahoz, és főleg nem köszönhet neki semmit. Az oka egyszerűen az, hogy izmos gép kell neki, mert senki nem fogja felrakni olyan gépre, ahol az erőforrások felét elviszi. És az átlag usernek csak 1-2-3 éve van olyan gépe. Nekem pl még most sincs. A Sun meg a looking glasst már régebb óta fejleszti ha jól tudom.
Ami a bugokat illeti, a linuxokban, pontosabban ez red hat-os adat több a hiba mint a windózban ez tény és való. Arról viszon már kevesen beszélnek, hogy kevesebb a kritikus hiba, és a hibák javítását és gyorsabban elvégzik linuxokon, mint windózon. Szóval ne csak a hibák számát nézzük! Hiába veri a mellét az M$, hogy a windózban csak 1000 hiba van a red hatban meg 2000, ha nekik a hibák többsége kritikus, meg b*sznak kijavítani. Vagy a javítás is hibás és azt is javítani kell. Ez siralmas.
A fizetős SuSE-ról, meg anniyt, hogy kell hogy legyen, mert az Open GPL-es és nincs garancia. Így meg az a Red Hat meg a Fedora esetében is. És sztem ez így is van jól. Kíváncsi leszek mikor lesz windózból is ingyenes változat annyi progival mint pl a suse. Bár nem is kellene, csak lenne végre minőségi amit az ember drága pénzért megvesz. Végülis OSX sincs ingyen.

Mivel többen nehezményeztétek:
Az SP2 2004-es, szal az se mai gyerek...

Egyébként nem azt mondtam, hogy az XP űberfasza, csak azt, hogy azért nem kell bevenni a Novell marketing dumáját sem...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

"vagy bármely asztali rendszert,"

Ezzel nem értek egyet!
De lehet mások is így vannak ezzel.
Nem akarok distro neveket írni,(no war)

A suse "windózos bája" nem mindig előny.(kitt-katt)

sztem a Novell leszeretné nyomni a többi disztrot,
felhasználókat szörözni és "suse függőség" kialakulás után fizetőssé tenni!

"micsoda összeesküvés-elmélet :D"

Ha nem így lenne, akkor nem fejlesztené ekkora gőzerővel! :)

"akik ezt gondolják, nem értik a licencelést"

A licensz csak a novellen múlik meddig gpl!
Lásd redhat!

a licenc (nem licensz), mindaz ami gpl nem lehet zárttá tenni. legalábbis én így tudom. a novell minden ilyen fejlesztést megnyitott (yast, exchange connector).

szóval, hogyan lehetne ezt zárttá és fizetőssé tenni és árulni? (hacsak nem a hozzáadott szolgáltatást...)

nem tudom mit csinált a RedHat, elmondanád?

Azért azt ne felejtsük el, hogy a Vista fog egy-két meglepetést is tartalmazni WEB (főleg multimédia terén) és a fejlesztőeszközök terén: .NET2, Avalon, Indigo.
És, mint jómagam egy hátulgombolós programozó kijelentem: azért könnyebb fejleszteni Windows alá. Én a RAD híve vagyok és a linuxos fejlesztőeszközök azért messze vannak a Visual Studio 2005 és Delphi 2005/2006 szinvonalától: szervizek, web-alkalmazások, web-szervizek, adatbázisok kezelése egységes motorral (ADO.NET, Borland ECO III, VCL.NET, UML, Crytsal Reports .NET, ZeOS DBO)
Nem felejtettem el a Java-t, sokat dolgozom Eclipse-szel is, és sokkal lassabb Linux alatt.
Sőt a Qt-t is kipróbáltam, jó, de nagyon drága! Sokkal drágább, mint a VS vagy a Delphi.
Ezek pedig meghatározzák milyen rendszert fognak használni a végfelhasználók: Ha egy rendszer alá könnyebb fejleszteni az alá több program fog készülni, többen fogják használni....
A Linux jó szervernek, nálunk is az megy (SuSE 8.2 és amíg szolgál én nem cserélem le), jó otthoni felhasználónak aki levelezik, zenét hallgat, internet, de az üzletbe nehéz betörni vele, persze nem lehetetlen.

Ez csak egy vélemény és nem szapulni akarok senkit.

Hali Tudtok nekem segíteni?

Most írták ki nekem a SUSE 10.1 és berakom az 1 cd-t elindul bebootol,
kiválasztom hogy install és kb 5 perc gondolkodás meg munka után kiirja hogy "biztos vagyok e benne hogy az 1CD van benne!'"

Help nagyon kiakarom próbálni... :D Mi lehet a gond?