A kepfeltoltes.hu megszűnik

Fontos üzenet az üzemeltetőktől

A Képfeltöltés.hu 2016. december végén megszűnik. Új fotókat november 15-ig lehet feltölteni, az eddig feltöltött fotók december 15-ig elérhetőek, utána az alábbi címen:
archiv.kepfeltoltes.hu

Köszönjük az eddigieket:
Tamás és Balázs

Hozzászólások

Ez szomorú hír, mivel előszeretettel szoktam oda feltölteni és linkelni ide-oda. Többek között a HUP-ra is! Szerencsére nem sok lényeges van ott, inkább eldobható képek :)
Noh majd decemberig áttöltök minden fontosabbat máshova.

A web archive is jó, de ők célzottan nem vadásznak. Lentebb már írtam az Archive Team-et (a kettő között a közös pont Jason Scott ill. hogy aztán az archive.org-ra mennek a mentett projektek), az ő hozzáállásukról sok mindent elárul a proposed projectsnél egy témájában kapcsolódó sor:

Blipfoto: Went into liquidation on March 11, 2015, future uncertain. Acquired on March 25, 2015, we're still grabbing it anyway.

(kiemelés tőlem :) )

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Nem csak a magyar netes szolgáltatásokba van bekódolva az elavulás és bezárás. :-) A nagyokra ugyanúgy érvényes. A Google is évente zárja be számos szolgáltatását és néha alternatívát sem ad. Nyilván minél nagyobb játékosról és felhasználói bázisról (+üzletről/profitról) van szó, annál inkább érdeke a szolgáltatónak felhasználó barát módon kezelni a változásokat. Szerintem a kepfeltoltes.hu jó volt, amíg tartott.

Ingyenes szolgáltatás interneten adblock plus árnyékában miből is tartaná el magát? Az emberek vagy áldoznak a saját érdekükben, vagy nem eléggé saját az érdek, akkor meg miért is siratnánk?

-------------------------------------
Mindenki magától szenved a legtöbbet.

off

Tetszettek volna (úgy általában, nem a kepfeltoltes.hu) olyan reklámokat bevezetni, ami
- nem követi a teljes internetes tevékenységemet
- nem zavaró
- kapcsolatban van a reklámfelület értékes tartalmával

Ha ez lenne az általános, eszembe sem jutna adblockot használni.

/off

nade van egy barkacs oldalam. oke, azon furokat meg csavarhuzokat reklamozok. nade a reklam akkor hatekony, ha pont azt ajanlja amire szuksege van a latogatonak: aki epp faval dolgozik annak gyalut meg fafarago keszletet. de ezt hogy talalja ki ha nem figyeli az ember tevekenyseget?

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Valamit valamiért. Van akinek sose lesz semmi se jó. Ha adatot gyűjtenek akkor az a baj, ha a reklámnak semmi köze hozzád, az a baj. Arany középutat lehetne találni, pl egy barkácsoldalon tracking nélkül is tudhatja a reklámozó, hogy barkácsolni akarsz. Lehet nem gyalut, hanem fúrót ajánl, de mégis jobb, mint ha pelenkát, vagy diétás étrendet.

Ezzel a hozzáállással meg csak az a baj hogy emiatt mennek tönkre az oldalak, vagy váltanak alternatív pénzbeszedési módokra. (lásd youtube: Reklám az oldalsávban -> reklám a videón -> reklám a videó előtt és közben. Én inkább elviselek pár reklámot, főleg ha azok nem túl tolakodóak/erőforrásigényesek, cserébe az oldal megkapja a pénzét, és biztosítja nekem az ingyenes használatot.

-1

Amelyik oldal azert megy tonkre, mert nem neztek meg rajta a reklamokat / eleg reklamot, annak egyszeruen rossz az uzleti modellje.

OK, mindenki hallott azokrol a (video)bloggerekrol, meg eletmuveszekrol, akik foallasban a reklamjaikbol elnek, de ha Mo-n erre alapozod a beveteled, akkor egyszeruen arrol van szo, hogy egy eleve halott otlettel vagtal neki, aztan meg sirsz, ha le kell huzni a rolot.

Nem kell komoly üzleti modellben gondolkodni. Teszemazt van egy hobbi blogod, rajta értelmes tartalommal, akarsz keresni legalább annyit, hogy az üzemeltetés kijöjjön belőle, mit teszel? Mi mást tudnál tenni, mint rárakni pár reklámot és remélni némi bevételt?

Update: Egyébként mégis milyen más modellben gondolkozzon az ember? Vagy csinál egy brandet és elad némi merchandise-t, vagy reklámoz. Esetleg csinál prémium tartalmat, amit meg senki nem fog megvenni főleg hogy a branddel ingyenes formában találkoznak mondjuk a youtube-on. Esetleg kiadja a cuccát dvd-n némi exkluzív tartalommal, és pár fan megveszi, a többség warezol. Mondd az opciókat ami tényleg működik :)

namost, ha nem kell komoly uzleti modellben gondolkodni, akkor miert is menne tonkre az a hobbi blog? Foleg, hogy a blog.hu-n, wordpress.com-on kb. ingyen hosztoljak a hobbi blogjat. Masfelol egy hobbi blog latogatottsaga kb. kerekitesi hiba ahhoz, ahol mar ertelmezheto bevetel van/lehet a reklamokbol.

De hogy segitsek is, tfh van egy hobbi blogod, mert te vagy az asz x temaban. Akkor a blogodba ertelmesen nem (irrelevans) reklamokat teszel, hanem felhivast keringore, amiben felajanlod a szolgaltatasaidat az x temaban. Vagy szponzoraciot kersz, pl. paypal donate gomb, amazon wishlist, whatever.

Egy iro egyszer kb. ugy irt egy konyvet(?), hogy elkeszitett egy adagot, majd azt mondta, akkor folytatja az emlitett konyv irasat, ha a fan-ok osszedobnak x penzt. Nem kovettem vegig a sztorit, de szerintem bejott neki. Jo, mondjuk o Stephen King volt, elismerem, masnak nem biztos, hogy bejon ez a modell.

Bar meg mindig nem vilagos, hogy egy hobbi blognak miert is kellene a zsere rafekudnie...

Akkor kötözködjetek :) A hobbi blogot amúgy is csak egy példának hoztam fel a sok közül, és a hobbi részét azért emeltem ki, mert nem mindenki komoly anyagi tőkével indul neki annak, hogy neki lesz majd egy többszázezres látogatottságú oldala vagy youtube csatornája. Ettől függetlenül azért az illető reménykedhet egy kis bevételben, ha már. A reklám erre tök jó. A nézőnek nem igazán kell fizetni, a tartalomszolgáltató pedig tud arra koncentrálni amihez ért (a tartalomhoz). És mindez működne jól, ha a fél világ nem blokkolná a reklámokat.

Sokan csak nekiállnak foglalkozni valamivel ami tetszik nekik vagy amihez értenek (lásd, a youtube csatornák egy része) és egyszer csak kialakul az érdeklődés, az elvárások (folyamatos frissítés, stb). Akkor meg már jó ha van egy kis bevétel, hogy meg tudjon szponzorálni magának az illető a gagyi webcam helyett egy profibbat, stb, és több időt rááldozni.

Egy picit bővebbet lehet tudni róla? Ha jól sejtem anyagi okai voltak.

Lehet szólni kéne az archive teamnek. Valahogy felsorolható az összes feltöltött (publikus) kép?

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Sok régi torrenthez nem lesz mintakép :(

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Annak meg nem fontos a kép.

Ha mégis, akkor lokális biztonsági mentésnek pl. fényképeszkedő ismerőseim már eddig is legalább két különféle médián tartottak belőle biztonsági mentést, ami fontos volt.
A megosztásra meg... kövezz meg, de akár a facebook is jó.
Ha nem tetszik, akkor G+.
és ez csak a két legnagyobb, nem-specifikus, ami hirtelen eszembejutott, mert nagy a törzsközönsége.

Az ilyen site-ok megszűnésével nem az a baj, hogy elveszik a kép (ezek szinte soha nem az egyetlen példányok), hanem hogy a rengeteg másik site-ról, ami linkel rá, eltűnik.

És erre sajnos a Facebook vagy G+ sem megoldás, simán elképzelhető, hogy holnap megváltozik a képek URL-je, és akkor ugyanott tartasz.

Ugyanez vonatkozik a URL-rövidítő szolgáltatásokra: többször belefutottam, hogy a szolgáltató megszűnt, így viszont az eredeti tartalom linkjét sem lehetett kikövetkeztetni.

A linkelt wiki lap speciel pont arról szól, hogy fogják az ilyen url rövidítőket, végigscannelik az értékkészletüket vagy kilistáztatják vagy van, hogy elkérik az üzemeltetőktől, aztán torrentekként felteszik a nagyvilágnak :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Akkor bocsánat, én csak eddig olvastam:

"Archive.org/301Works is acting as an escrow for URL shortener databases, but they rely on URL shorteners to actually give them their databases. Even 301Works founding member bit.ly does not actually share their databases and most other big shorteners don't share theirs either."

Így nekem nem annyira tűnik értelmesen kivitelezhetőnek, tekintve hogy az aka.ms például nemhogy nem szekvenciális, hanem legtöbbször vanity URL van benne.

Most megint elgondolkoztam azon, hogy lehetetlen valamit huzamosabb ideig a weben tárolni... vagy tud valaki olyan megoldást, amivel legalább 80 évre elérhetővé tehetek egy képet?

Ha elég nagy méretben gránitba vésed, az szerintem okés. Persze az még jobb, ha vannak másolatok egymástól nagy fizikai távolságra eső helyeken. :)
Aztán a webre meg kivetíted a képét kamerával. :)

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Az https://archive.org a legregebbi es legnagyobb ilyen jellegu weboldal es barki feltolthet uj kepet/video/audiot stb.

"The Archive has data centers in three Californian cities, San Francisco, Redwood City, and Richmond. To prevent losing the data in case of e.g. a natural disaster, the Archive attempts to create copies of (parts of) the collection at more distant locations, currently including the Bibliotheca Alexandrina in Egypt and a facility in Amsterdam."

Már maga a kérdés ellehetetleníti a választ. :-) Nem definiáltad az "elérhetőség" fogalmát. De tfh. az interneten, bárki által való elérhetőségre és megtekinthetőségre gondoltál.

80 év alatt a kép/szolgáltatás publikálásakor érvényes protokollok és formátumok mindegyike el fog tűnni és kb. minden eszköz is, ami képes volt azt akkor beszélni/értelmezni (most ne foglalkozzunk a technológiai múzeumokkal és műkedvelőkkel ;-) ).

Szóval a válasz: nem, ilyesmire senki sem képes (az egész világon).

80 év alatt a kép/szolgáltatás publikálásakor érvényes protokollok és formátumok mindegyike el fog tűnni és kb. minden eszköz is, ami képes volt azt akkor beszélni/értelmezni (most ne foglalkozzunk a technológiai múzeumokkal és műkedvelőkkel ;-) ).

Nem kell hozzá múzeum és műkedvelő, ott az Internet Archive. Ahol speciel már most egy kattintással tudsz indítani 60-as évektől kezdve mindenféle gépekre készült programokat (JavaScriptből emulált MAME/DosBox/Amiga/stb.). Ha meg egyszer kihalna a JavaScript, akkor az aktuális trend szerinti cuccban írnak egy JavaScript emulátort és a probléma megoldva :) Ha meg tudod emulálni a hardware-t és megvan a szoftver, akkor már "csak" a hálózatot kell emulálnod, de az se lehetetlen (ha minden igaz az archive.org-os DosBox-ban futtatott Mosaicból lehet böngészni az archive.org-ot :) )

A másik része a formátum... alapelv náluk, hogy mindent eredetiben és max. ezután lehet vele szórakozni (gyűjteményoldalakat csinálni, átkonvertálni hogy jobban streamelhető legyen etc.). Az egyik előadásában Jason Scott a NASA által kiadott CD-n levő űrfotókat hozta példának, amik valami eléggé NASA-specifikus formátumban szerepelnek rajta. Mióta el tudod indítani online a hozzá tartozó progit, ez nem akkora gond, de annak idején még az volt. A formátum specifikációja elérhető volt, valahol találtak rá egy többé-kevésbé működő konverter, úgyhogy konvertálták talán jpg-be. Persze vannak erre alkalmasabb (pl. docx) és kevésbé alkalmasabb (pl. pdf) formátumok, de működhet. Csak időigényes.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Természetesen egy átfogalmazás áldazata volt, rosszul sikerült egy copy paste :) [bár megbullshitelhetném, hogy arra, hogy tökölni kelljen a konvertálgatással alkalmasabb a docx, mert azt kb. amikor elkészült át kell menteni PDF-be, hogy megjelenítés-helyes legyen, a PDF meg nem alkalmas arra, hogy használhatóbb formába konvertáljuk, mert kevés használhatóbb van, de tényleg csak benéztem :) ]

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Egy mai operációs rendszerben lévő általános képnézegető szoftverrel meg tudod nyitni a TGA, ICB, VDA képeket? Az oprendszerben elérhető médialejátszóval az FLI, FLC, FLV mozgóképeket? Az alapból elérhető zenelejátszóval a MOD, ST3, XM, IT, SID formátumokat?

Ezek nem 80, hanem 20 éve a legnépszerűbb formátumok voltak...

Persze nyilván tudsz találni olyan szoftvereket, amelyekkel meg tudod nyitni most is, de közel sem elérhető alapból a jelenleg előtelepített alkalmazásokkal.

Új domainnel akkor elromlanak a régi képlinkek?

Kérdés hogy így mi értelme van megőrizni. Akik csak azért töltenek fel valamit hogy pillanatnyilag megosszák, azokat nem érdekli amúgy sem hogy a képek archiválva vannak. Akit érdekelni fog azok azok akik beágyazták valahova, azok meg most cseszhetik :)

Nem lepődök meg rajta. Az oldal színvonala egy trágya.
Engedték a driket beágyazható képet, amivel csak az erőforrást vitték a "letöltők" viszont reklámmegjelenítést nem kaptak érte. Ezért cserébe ezeket a képeket törölték egy idő után. Mindenhol ez a zöld fos van hogy "képfeltöltés.hu a kép nem található" éppen ezért 2 nagyobb fórum már több mint 1 éve nem engedi a posztokban sem még link formájában sem a képeiket.

Reklám nélkül: a torrent oldalakra feltöltött képek duplikációk. az alma torrent oldalra feltölt valaki egy filmet, ugyan az a film lesz feltöltve a körte oldalra is, és a filmből "kilopott" képek is ugyan azok lesznek. Egy duplikáció szűréssel kb 50%-al lehet csökkenteni a feleslegesen foglalt tárhelyet.... ha nem több....
A képek törlésénél figyelembe lehet venni az utolsó letöltés idejét is... akár statisztikából. így tényleg csak azok a képek kerülhetnek törlésre amik nincsenek használatban... még a torrent oldalaknál is az 1 évnél régebben feltöltött képeket is megnézik ha már csak a thumbnail-jére gondolok ami az oldal betöltődéssel többnyire automatán letöltődik.

Van ilyen magyar oldal, és nem feltétlen a reklámbevételre hajt függetlenül attól hogy van rajta reklám. :)

A dolog hátterében amúgy valószínűleg nem az van hogy az adblock miatt nincs bevételük, hanem az hogy google reklám van kint nekik, és a google bekeményít. Az összes olyan oldal repülni fog, akik valótlan hírek tömkelegét árasztják, (pl amcsi elnökválasztás) és ebbe a bekeményítésbe beletartozik az is ami eleve benne van már régóta a felhasználási feltételekben, hogy amelyik oldal erotikus anyagot tartalmaz, azon az oldalon nem lehet kint a google reklámja (nem csak azon az "aloldalon" hanem az egész site-on).