Hír: A Telekom bevezeti a privát tartományokat

Aki még nem hallotta volna:

http://index.hu/tech/2015/10/19/vigyazzon_ha_a_telekom_privat_ip-re_rak…

Vissza az őskorba, amikor a falunak volt 1 darab publikus címe...

Inkább az ipv6-ot kellene erőltetniük, nem pedig a NAT-ot...

Hozzászólások

NAT olcsóbb, mint az ipv6 ...

Fedora 22, Thinkpad x220

Sajnos az átlagbélának fogalma nincs mi az az IPv6, és amíg bejön a facebook NAT-on addig az jó neki. Na meg máig sok szolgáltatás és eszköz nem működik v6 alatt, úgyhogy még háborogna is ha azt kapna.

Mondjuk lehetne rá valami törvény hogy NAT-olni csak akkor szabad internetszolgáltatóknak ha adnak a NAT mellé IPv6-ot is. (Jelenleg még a legjobb lakossági IPv6 a DIGI-é, és az is csak egy szolgáltató által nyújtott V4-V6 csatorna átjárót jelent a sixxs rendszerében. Mondjuk elég gyors, de még így is lassabb kicsit mint a v4 gigabit)

Az átlagbéla azt se tudja mi az a NAT, sőt sokan azt se tudják mi a böngésző. Van internet vagy nincsen.

Amúgy telekom-nál 2009 től volt ipv6. Nálam 1 hete szünt meg, gondolom a nagy NAT állítgatások miatt jelenleg az ipv6 háttérbe szorul.

Remélem azért még visszakapom.

Fedora 22, Thinkpad x220

Én csak azért verem a fejem a falba (nem vagyok T-s szerencésre), hogyaszondja:

"hogy ezzel a változással az internetelérés biztonságát akarja növelni, mert a privát címmel kívülről nem lehet kapcsolatot létesíteni. A szolgáltató azt állítja, hogy a hétköznapi internetezés során semmilyen különbséget vagy hátrányt nem fogunk tapasztalni. "

Én rendszergazdaként ilyet mondok a többieknek, körberöhögnek.
Szerintem is, ha már elfogytak a T v4-es címei, bekapcsolhatná élesre a v6-ot legalább.
Nem mondom, hogy én pl fel vagyok készülve a 6-ra, de én speciel csak tunnelen át láttam rá az IPv6-os internetre, pedig voltunk már pár szolgáltatónál. A helyi netes vállalkozó is csak röhögött, hogy úgyse lesz IPv6 a következő jégkorszakig.
Még egy éve a netadó belengetésénél azt mondtam, helyes, adóztassák a v4-es forgalmat a v6-ra meg adjanak valami pályázatot, na ebben kövessük ázsiát, már ha jól tudom, hogy Dél-Korea és Japán jól áll a v6-tal

Mert itthon van eleg IPv4. Emlekszem anno komplett B osztalyok voltak 1-1 egyetemnek. Minden hallgatoi gep publikus ip-n logott. Persze elkezdtek bevezetni a NAT ot, de szerintem 1 ip-t nem adtak vissza a RIPE nak, hogy masnak kiosszak. Plusz most nagyon beindul az ipv4 kereskedelem, vannak akik /17 /16 okat arulnak vagy nagyobbakat.

Fedora 22, Thinkpad x220

Rendben, hol lenne az a szint, ami egy átlagfelhasználónak kötelező tudnia, hogy használhassa a számítógépet?

Főleg, a mai zeroconf felé tendáló világban, ahol normális esetben úgy néz ki az egész hálózat, hogy a szolgáltatótól kap egy modem-router kombót, amire ráköti a számítógépet és magic: működik.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nem a felső sávba írja, hanem bele a goodle-be. Aztán klikk első találat. Fura állat az ember.
Én úgy gondolom, hogy a mai világban van annyira alap a net, hogy igenis tudja, hogy mi az az IP cím. Mint ahogy tudja azt is jó esetben, hogy mi az a cím. Irányítószám, város, utca, házszám. stb...

### ()__))____________)~~~ #################
# "Ha én veletek, ki ellenetek?" # E130/Arch

Miert kellene tudnia? Egy atlag internetezo hanyszor talalkozik "IP szamokkal"? Egy olyan vilagban, ahol mindent, tenyleg, _mindent_ DNS neven keresztul erunk el, amit meg nem, arra meg mDNS-t es/vagy zeroconfot/autodiscoveryt allitunk ossze, hogy ahhoz se kelljen tudni az IP-t? Mi haszna van egy atlag netezonek abbol, ha tudja, mi az az IP cim (marmint azon kivul, hogy negy darab szam, pottyel elvalasztva, es aki mar ezt tudja, intelligensnek szamit)?
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

telefonszambol is tud parat az ember es arra is telefonkonyv, viber van mostanaban, de megis tisztaban van az ember, hogy mi az.

Szerinted az ip cim bonyolultabb?

223.203.54.34
00.36.20.347.28.34

A masodik egy telefonszam. Meg hosszra is osszemerheto...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

+1
Több évtizedes telekom tapasztalatú kolléga szerint meg el kellene már felejteni a telefonszámokat!
Mindenkinek elég lenne egy(több) ip cím.
Persze nem ő találta fel először a világon. Persze megy a DNS is: E.164

És akkor nem jegyezzük meg a telefonszámot, mert az
Amerika.USA.NewYork.Manhattan.Petőfi.utca.17.3.emelet.45.ifj.Kovács.Géza
"DNS név" lényegesen egyszerűbb!
Persze lehetne rövidített url is: Kovács1234567891011.Géza ;)
Butyifúl!

You didn't get it. Nem az a baj, hogy bonyolultabb, hanem hogy a paraszt _sosem_ lat IP cimet. Tudod milyen egyszeru a "cp" paranccsal fajlt masolni? Egy atlag user megse tudja megoldani ezt a problemat csak hosszu kattintgatasok aran, mert sosem lat konzolt. Az IP cim ugyanez, hiaba egyszeru mogotte a logika, nem tudja, nem erti, mert nincs ami miatt ez rogzuljon benne, normalis esetben nincs szuksege erre a tudasra, IP cimmel sosem talalkozik. Ennyire bonyolult ezt megerteni? Hiaba egyszeru valami, ha szokoevente egyszer kell vele foglalkozni, raadasul olyan dolog, ami kivul esik az erdeklodesi koren, nem fogja megtanulni. Pont, az emberek igy mukodnek.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Epp azt probalom mondani, hoyg a telefonszammal is alig talalkozik manapsag az ember, megis tudja, hogy mi az.

De a problema (IP cim az "internet telefonszama") nem bonyolult.
Persze en elhiszem, hogy az emberek butak, sot! :)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Pontosan. Raadasul az sem igaz, hogy manapsag nem talalkozik az ember telefonszammal, tessek csak egy barmelyik kereskedelmi csatorna reklamblokkjat vegignezni, egy-ket telefonszam biztos elo fog benne fordulni. Aztan lasd a kulonbozo sztarcsinakolo musorokat, telefonszamra lehet szavazni, az osszes valosagshowban szinten, menj vegig barmelyik foutvonalon, hirdetotablakrol orditanak telefonszamok.

Na, ugyanitt szamold ossze a fellelheto IP cimek szamat is. Kapsz ket szamot. Az egyik ketjegyu lesz (v harom), a masik 0 lesz.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Az ember azt jegyzi meg, amire szüksége van. Mostmár én se tudok telefonszámokat néhány kivételével, mert ott a névjegyzék a gépen és a telefonon is. Kiskoromban az egész családét tudtam fejből, engem kérdeztek mindig...
Sokan csodálkoznak, hogy hogy tudok 8-10 karakteres random jelszókat megjegyezni, néha elsőre. Azért, mert erre van szükségem.
Szóval az ember agya szelektív, azt jegyzi meg, ami kell, ami neki fontos. Hidd el, ha a facebookot a következő ip cím böngésző címsorába írásával lehetne elérni: 2a03:2880:11:1f04:face:b00c:0:1 és nem lenne bookmark, 5 perc múlva fejből tudná a fél világ.
--
The Community ENTerprise Operating System

Egyetlen (elo) telefonszamot sem tudok. A sajatomat sem. IP cimet sem szeretnek, bar a 127.0.0.1-et nehez kitorolni (ahogy a nagyon regi, ~20 eves vonalas szamunkra is emlekszem, tudnam minek).

Ahogy telefonszamot, az IP cimet is meg tudom keresni, ha nagyon kell. De idejet nem tudom, mikor volt erre utoljara szuksegem. Atlagfelhasznalonak meg plane haszontalan tudni rola barmit is.

--
|8]

Egyetlen (elo) telefonszamot sem tudok. A sajatomat sem

en is szegyellnem magam a helyedben...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

1/a. És, ha épp nincs nálad? És, ha elfogy? Stb.
1/b. Egyszer akartak elektronikusan átküldeni nekem névjegyzéket Bluetoothon. Felénél meguntam és mondtam, hogy diktálja le. Ameddig ezek a BT/NFC/random near field kommunikációs technológiák nem működnek egy papírcetli átadásának egyszerűségével, addig használhatatlan szarok mind.
2. Melyik egyszerűbb, kotorászni a névjegyzékben 7 számért vagy simán elmondani a másiknak? Mi van, ha lemerül a telefon?
3. Ugyanúgy lemerülhet a telefon. Okostelefonnál az is előfordulhat, hogy nap végén mindkettőnké. Jártam már úgy egy koncerten, hogy az volt a szerencsém, hogy a leányzónál volt toll+papír.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

1/a: Ha nincs nalam, akkor van telefon, vagy egyeb internet-alkalmas eszkoz. Mivel elore tudom, hogy kelleni fog-e nevjegykartya vagy sem, mindig volt nalam, ha kellett. Elmult tizensok evben nem volt olyan eset, hogy ne lett volna nalam, vagy elfogyott volna.

1/b: A teljes nevjegyzeket nem is kuldom, csak a sajatom. Pikk-pakk atmegy, es pontosabb, mint a papir. Nekem eddig megbizhatoan mukodott mindharom alkalommal, amikor kellett. (Tobbi alkalommal nevjegykartya, vagy email/stb volt, nem real-time)

2. Kotoraszni a nevjegyzekben. Evente 1x ha szukseg van ra, nem fogok ezert 7 random, semmit nem jelento szamot megjegyezni. A telefon meg nem merul le. Ha megyek valahova, elotte feltoltom. (+ van nalam pot aksi, bar meg nem volt ra szukseg) Hasonlokepp, ha epp kell egy weboldal IP cime, barmilyen gyakran is latogatom, nem jegyzem meg, megkerdem a DNS-t. Ha egyatalan kell az IP cim nekem, es nem eleg ha a bongeszom tudja...

3. Nem merult meg le. Jovoben sem fog.

Nyilvan mas kozegben mozgunk, mas igenyeink vannak. Ahogy valakinek fontos az, hogy tudja mi fan terem az IP cim, es tudjon parat fejbol, ugy valakinek fontosak a telefonszamok. Nekem meg nem.

Azert azt lassuk be, az ember gyakrabban telefonal ismert, nevjegyzekben szereplo szammal (= hostnev + DNS), mint hogy kezzel irja be azokat (= telefonszam).

--
|8]

"Pikk-pakk atmegy" Vagy nem, mert jön a telefonpárosítósdi meg a miért nem látja egymást és a többi.

"semmit nem jelento szamot " Hogy ne jelentene semmit. Ez a te telefonod száma.

"A telefon meg nem merul le." Ennek a gyakorlati tapasztalatok ellent szoktak mondani.

"Ha megyek valahova, elotte feltoltom. " Én is. Aztán van, hogy néha máshova is megy az ember, mint eredetileg tervezte.

"+ van nalam pot aksi" Na én meg ezekkel vagyok úgy, hogy cipeljen plusz névjegykártyát, pótaksit, anyámkínját, akármit az, akinek hat anyja van...

"IP cím": továbbra sem értem mit keres telefonszám témakörben az IP cím.

"3. Nem merult meg le. Jovoben sem fog." Kac-kac.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Olyan jól elvitatkoztok ezen a felesleges/nem témán, én meg közben azon gondolkodom, hogy ahányszor leírom, lediktálom a telefonszámomat, akaratlanul is megjegyzem.

Ezen kívül azért talán érdemes legalább egy, de inkább kettő telefonszámot észben tartani, akit hívhatsz, ha úgy hozza a sors, hogy "idegentől" kell mobilt kölcsönkérni. Mert a tiéd tönkrement, ellopták, lemerült, te meg valamilyen okból pont szarban vagy.

"Ezen kívül azért talán érdemes legalább egy, de inkább kettő telefonszámot észben tartani, akit hívhatsz, ha úgy hozza a sors, hogy "idegentől" kell mobilt kölcsönkérni. Mert a tiéd tönkrement, ellopták, lemerült, te meg valamilyen okból pont szarban vagy."

Igen, pontosan ezen elv alapján tudom pl. szüleim számát.

És hogy-hogy nem, erre még szükség is volt egyszer, mikor el kellett volna érnem egy ismerősöm, akit végül úgy sikerült, hogy egy másik ismerősöm telefonján keresztül felhívtam anyámat, hogy kérje már meg ismerősöm szüleit, hogy adja már meg a másik ismerősöm számát neki, mert ez és az történt a telefonommal.

Vagy fordítva, mikor egyik haveromnak sikerült egy Hegyalján eláztatnia a telefonját.

Ez olyan, mint a backup vagy a biztosítás: mindaddig teljesen felesleges plusz teher és nyűg, ameddig egyszer nem lesz rá tényleg szükség.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

A ketto azert elegge mas. Pl a TAJ szamomat sem tudom fejbol, se az adoszamom, se a mittomenmilyenszamomvanmeg szamom. A nevem tudom, mert az a kulcs, amivel a tobbit meg tudom talalni.

Nomeg bemutatkozni szoktam. Telefonszamot adni viszont nem - ott van a nevjegykartyan, ha kell.

A nevemet tudom, mert szuksegem van ra. Ahogy azt is tudom, hogy a google.com vagy a hup.hu tobbnyire jo helyre fog vinni. De a telefonszamom, vagy a google es a hup IP cimet nem tudom, es nem is akarom tudni.

--
|8]

Szerintem a domain/ip-s példád sántít. Nem az ip felel meg a telefonszámnak, ha párhuzamot akarsz a kettő közé vonni, hanem a domain név. És a helyes párhuzam úgy nézne ki, hogy: "nem tudom a telefonszámomat, minek, ott a névjegy" -> "nem tudom a hup domain címét, minek, ott a könyvjelző"

Nem ertunk egyet. A telefonszam egy random szamsorozat, aminek onmagaban semmi jelentese nincsen. Kapcsolodik egy nevhez. Az IP pont ilyen. (Nagyjabol, mert ugye egy hostnak lehet tobb IP-je is, es egy IP-n is lehet tobb host, stb)

A lenyeg, hogy mindketto random szamsorozat, amit a hozza kapcsolodo egyeb informaciok (nev, hostnev, service, akarmi) tesz ertelmesse. En az ertelmes dolgokat szivesen megjegyzem, a veletlenszeru szamokra, amik raadasul valtozhatnak, nem szeretnem.

--
|8]

Milyen kenyelem?

- Eloben kerik: nevjegykartya. Senki mas, csak olyan ember kerte eloben a telefonszamom az elmult 16 evben, akinek amugy is nevjegykartyat akartam volna adni. Ha nincs nevjegykartya, akkor vagy okostelefon atkuldi, nevvel, email cimmel es egyeb dolgokkal egyutt (NFC, bluetooth, stb), vagy felhivom az illetot. Az elmult 16 evben csak nevjegykartyas eset volt, nem latom, hogy a jovoben miert lenne mas eset.

- Weboldal keri: bongeszo kitolti automatice. Vagy nagyjabol egy SPC a b / algernon RET phone RET y ESC p combo beilleszti. Ha ezt gyakrabban hasznalnam, nem evente 1x, akkor nyilvan rovidebb combo lenne.

- Valaki keri, nem eloben, es nem is weboldal, akkor a fentihez hasonlo bill kombinacio pikk-pakk elovarazsolja es beilleszti.

Szoval nem, nekem nem kenyelmesebb fejbol tudni. Szamomra teljesen haszontalan, az elmult 16+ ev tapasztalatai alapjan.

--
|8]

Hadd kérdezzek valamit. A lakcímedet tudod? Felteszem igen, pedig arra sincs szükséged mindig, és ott a lakcímkártyádon. Lefogadom hogy tudod a születési dátumodat. Szinte sosincs rá szükséged, sőt, mások emlékeztetnek rá (jobb esetben). Szülők, barátok születésnapjával mi a helyzet? Arra ott a Facebook, mégis csak "illik" tudni.

Ahogy mondtam, meg lehet lenni nélküle. És lehet, hogy te pont úgy vagy berendezkedve, hogy nincs rá szükséged, és nem tűnik fel, hogy amikor mégis, akkor mennyire mák, hogy épp nálad van a névjegykártya/telefon... Nyilván különbözünk, de azért szerintem nem véletlen hogy itt többünknek fent akadt ezen a szeme :)

Azért a fennakad a szeme az erős eufenizmus a "szegénységi bizonyítványra".

Én ugyan tudom a saját számomat, sőt, néha még meg is kell adnom, ezzel együtt messze nem gondolom, hogy hülye, aki nem tudja fejből a sajátját. Ha valakinek kell nem személyesen, ált -- algernonhoz-- átdobom valahogy a névjegyet (és nem nagyon emlékszem olyanra mostanában egyébként, hogy az illető neve alapján ne tudta volna a telefonom, hova kell küldeni), ahol offline kell, az meg névjegykártya.

(Egyébként a cím is ilyen, pl tudom a cégem címét is, mert pl sokszor kell rá számlát kérni mondjuk hotelban, ezzel együtt is szépen a kezébe nyomom a kislánynak a kártyát, hogy másolja csak nyugodtan, neki is egyszerűbb.)

Az, hogy néha még kell a szám, az inkább a rendszer szegénységi bizonyítványa, hogy még mindig nincs egy dns szerű szolgáltatás...

+1

Szallodakban kifejezetten halasak, amikor nem probalom meg lediktalni a cimet, hanem a kezukbe nyomok egy kartyat. Kulfoldi taxisok szinten halasak, amikor kapnak egy papirt, vagy mobilon megmutatom a cimet, hogy hova kell menni. (Angol nyelvteruleten gond nelkul elmondom hova akarok menni, de pl franciaknal ez nagyjabol eselytelen, nem fogom tudni helyesen kiejteni, ok meg nem lesznek hajlandoak angolul kommunikalni velem. :P)

--
|8]

A lakcimem tudom, mert azt tobbszor kell megadni, pl taxisnak, es az nem random szamok sorozatabol all. Ugyanigy tudom a weboldalak cimet, peldaul hogy XY ceg blogjait blog.x.y.z alatt talalom. Ezeknek van ertelme, es gyakran szuksegem van ra. Telefonszamra nincs.

Szuletesnapomat is csak azert tudom, mert legnagyobb tiltakozasom ellenere evente emlekeztetnek ra. Szulok, feleseg szuletesnapjat tudom, mert arra szinten szuksegem van. Ezek eseteben nem eleg, hogy ha valami szol, hogy ja epp ma van, vagy holnap lesz, vagy hogy meg tudom nezni, mikor van. Mas kategoria, mint a telefonszam. Mar csak azert is, mert szuletesnap nem valtozik, a telefonszam, vagy az IP cim, az valtozhat, es szokott is.

Hasonlokepp, fogalmam nincs a google IP cimerol, de tudom, hogy google.com -on erem el (= nevjegyzek->telefonszam). De azt is tudom, hogy maps.google.com -on van a terkep (=~ lakcim). Ezeket van ertelme tudni. IP cimet nincs. Ahogy a hazunk helyrajzi szamat sem tudom fejbol. Se a TAJ, se az adoszamom, pedig ezekre tobbszor van szuksegem, mint barmilyen telefonszamra.

--
|8]

A "<randomnév/tárgy/álalt/akármi> utca 56, B/402" mennyivel kevésbé random, mint egy telefonszám? Az, hogy valaki találomra elnevezett egy utcát valakiről vagy valamiről majd utánarakott egy sorszámot, az semmivel se kevésbé randomabb, mint egy sorban kiosztott telefonszám.

De amúgy még mindig nem az IP címekkel való trollkodás a téma, hanem arról, hogy praktikus, hogy ha az ember el tud mondani 7+2 db számot, ha kell.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Szerintem ez ízlés dolga, és mint olyan, felesleges rajta vitatkozni. Kicsit elvonatkoztatva: szegénységi bizonyítványnak neveznéd például azt, ha egy processzor bizonyos adatokat nem cache-el (de több idő árán valamilyen módon elő tudja állítani), más feladatokban viszont jobb, mint a többi processzor? Ha algernon nem akarja megjegyezni a telefonszámát, hát lelke rajta, én ezt nem nevezném szegénységi bizonyítványnak. Főleg azután nem, hogy találkoztam vele személyesen CodeRetreat-en, és azt láttam, hogy nagy koponya.

Nem hinném, hogy bárki, aki a saját telefonszámát nem jegyzi meg, az szegénységi bizonyítványra jogosítana, de azt azért vegyük észre, hogy a nagy koponyaság és a saját telefonszám megjegyzése nem feltétlen függ össze, és nem mentesíti egyik a másikat.
Hasonlat: ha valaki havonta egyszer mossa ki az egyetlen pólóját (amit állandóan hord), és csak ekkor mossa meg magát, az igénytelen jelzőt megérdemli, függetlenül a koponyája méretétől.

nem vitatva, hogy algernon biztos nagyon jo a maga teruleten, de a velemenyem fenntartom az ugyben...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Én úgy gondolom, hogy a mai világban van annyira alap a net, hogy igenis tudja, hogy mi az az IP cím. Mint ahogy tudja azt is jó esetben, hogy mi az a cím. Irányítószám, város, utca, házszám. stb...

Legyen inkább helyrajzi szám. Tudod, hogy pontosan mi a helyrajzi szám? Tudod a házadnak a helyrajzi számát?

a lentebb irt - xyz.hu-t beir, es orul, ha bejon - teljesen jo szint. Ahhoz, hogy az ember on- es kozveszelyes legyen a neten, egy igazi seggfajas. Nyilvan nincs ertelme kotelezo szintrol beszelni, mivel az egyszeruen kivitelezhetetlen. Senkitol nem kernek a boltban crc helyes ethernet keretet a vasarlas elott. De masik oldalrol minel tobbet tudsz, annal jobb neked.

A blogomon szo volt a bena citromail bena spamszureserol. Az oldal az 1. talalat a citromail levelezesi problema kifejezesre keresve. Egy nagy rakas juzer, akinek tele a bakancsa a citromaillel (eltuntek a leveleim, adjatok vissza; szar az uj dizajn, csinaljatok vissza; nem tudok belepni egy hete; etc), az en blogomban sirja el a banatat. OK, update, rogton az elejere disclaimer, hogy ez az en szemelyes blogom, nem a citromail ugyfelszolgalata. Szerinted abba maradt a citromailre nalam panaszkodas? (Hint: nem).

De egyben biztos vagyok: akinek van elkepzelese arrol, hogy mi az az ip-cim, az nagy valoszinuseggel nem az en blogom jelenti be a citromailes hibat, meg akkor sem, ha az jon be 1-nek a google-ben...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

„De masik oldalrol minel tobbet tudsz, annal jobb neked.”

Igazad van. Csak az a baj, hogy az élet rövid, és az emberek nagy többsége kb. annyit tud az IP címről, mint én a parmezán készítéséről. Pedig imádom a parmezánt, és rendszeresen fogyasztom is.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

en az eletet nem hosszban merem, hanem tartalomban. Persze, minel hosszabb, annal tobb content fer bele - felteve, ha az ember az elet rovidsegere hivatkozva megelegszik a felszin karcolgatasaval, ie. 'xyz.hu bejon, hu de jo, megy az internet'...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Persze, csak nem mindegy, hogy ez a kontent 99%-ban kényszerkontent, mert olyan dolgokat kell(ene) megtanulnom, ami igazából működik magától is. Ahhoz, hogy egy átlaguser internetezni tudjon, ahhoz annyira kell érdekelje az egész IPvN dolog, amennyire a szolgáltatója beállítja neki és amennyire az oprendszer DHCP-n elintézi a dolgokat. Sokkal fontosabb, hogy inkább tudja használni a böngészőt, meg tudja különböztetni azt, hogy mi a web és mi nem az, illetve a személyes adatainak fontosságával tisztában legyen.

IPvX fontossága kb. annyira releváns egy átlagusernek, mint a könyvnyomtatás folyamata egy könyv esetén.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"elet rovidsegere hivatkozva megelegszik a felszin karcolgatasaval, ie. 'xyz.hu bejon, hu de jo, megy az internet'..."

Mert lehet, hogy nem mindenkinek a crc helyes ethernet keret jelenti az eletbe kello tartalmat. Az, aki mondjuk orvos, mentos, apolo, rendor, vagy gyogyszeresz egyszeruen tok mas iranyban erdeklodik, mint az, hogy hogyan kellene mukodnie az internetnek, ez nem az o reszortja. Amikor bemesz a boltba, es leemelsz egy kilo kenyeret, akkor neked sem az van a fejedben, hogy a kenyeret ilyen es ilyen lisztekbol kell keverni, plusz kovasz, plusz ennyi kenyerhez annyi so kell, es ennyi ideig kell sutni, hanem egyszeruen leveszed, otthon felszeleteled es megeszed. Mert a tobbi nem a te dolgod, hanem a peknek a dolga.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Amikor bemesz a boltba, es leemelsz egy kilo kenyeret, akkor neked sem az van a fejedben, hogy a kenyeret ilyen es ilyen lisztekbol kell keverni, plusz kovasz, plusz ennyi kenyerhez annyi so kell, es

pedig de, pont ezek vannak a fejemben.

Mert a tobbi nem a te dolgod, hanem a peknek a dolga.

mondhatnam, hogy meglepo, amit irsz, de nem az. Kb. ennyire szamitottam toled. De ne add fel, valakinek a kontrollcsoportban is lennie kell...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Roppant durva a hasonlatod! Pontosan (és hajszálpontosan) olyan korban és országban élünk, hogy pont a orvos, mentos, apolo, rendor, vagy gyogyszeresz helyett is mindent kell tudnod! Már ha életben akarsz maradni. Szintúgy a kenyér, amiből még a kovászosat is élesztővel készítik. Ha nem hiszed, járj utána!

Ha meg internetezel, akkor az ip cím egy műszaki paraméter. Mint az autónál az üzemanyag fajtája és minősége. Bár nyugodtan vallhatod ezeket az elveket, aztán egyszer benzin, máskor meg gázolaj esetleg kóla jön a csőből. Nem érdekes, csak az autó menjen. :)

Ha meg internetezel, akkor az ip cím egy műszaki paraméter. Mint az autónál az üzemanyag fajtája és minősége.

+1, bar ezt hrgy84-nek magyarazhatod.

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Nem ő a hibás, hanem a vindózos parasztvakítás. Biztosan nem gondolja komolyan, hanem az R1-re céloz. Már a Windows 3.11-et is a hülye is tudta használni...most meg már hol is tartunk? Annyi a különbség, hogy jogosítvány nélkül nem lehet vezetni. Viszont senki sem fog pofán csapni, ha a lakásod ajtaját nyitva hagyod és kirabolnak. Ilyen időket élünk. :(
Jó kenyeret azért nem lehet kapni, mert a sok disznó ezt is felzabálja. A zinternet is ilyen.

Na es ha valaki nyitva hagyja a lakást, akkor szabad rablás van? :) Nehogy mar a viz legyen a hulye...

De mindegy, nem emlékszem mar fejből az osszes SMTP fejlecre, lehet googleznom kellene, ha telnettel akarnék emailt irni. Merjek küldeni Outlookbol sima plain text levelet ezentul vagy kérjek ra engedélyt sj-től?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

lehet googleznom kellene, ha telnettel akarnék emailt irni

azt jol tenned, mert legalabb azzal tisztaban lennel, hogy smtp fejlecek nincsenek. A levelben magaban vannak fejlecek, amiket jobbara a mua-k irkalnak. Szoval nem hamarkodnam el azert azt az engedelyt :-)

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Atgondoltam a dolgot, hogy hogyan tudnam megertetni, mit gondolok errol a temarol. A lakas bezarasa kezzelfoghato eredmenyt hoz magaval: biztonsagban vannak a cuccaid (oke, kind of, de definitely jobb, mintha nem zarnad). Ezt megerti az egyszeri ember. De az IP cimnek szamara nincs haszna, mivel kezzelfoghato elonye nem szarmazik a fogalom ismeretebol, es a mai internet ugy van felepitve, hogy atlagos felhasznalokent meg csak _veletlenul_ se talalkozz IP cimekkel, kizarolagosan DNS nevekkel. Ha mar valami szolgaltatas nem standard porton figyel, hanem valahol mashol, az mar igenytelennek szamit a weben, pedig az csak portszam. Az Indexen nem jon szembe focimben, hogy "Egy ferfi nem tudta, mi az az IP cim, hetek ota nincs internethozzaferese". Innentol nincs semmilyen kesztetes arra, hogy az atlagfelhasznalo _akarja_ erteni, mi az az IP cim, ugy gondolja, hogy az egy olyan szakmai parameter, amit eleg csak a szakembereknek ismerniuk, mint az auto vezerlokompjuterenek a firmware-tipusa (ha mar mindenkeppen autos hasonlatot kell elorangatni a kalapbol).

PS: nem feltetlen neked mondom, csak ugy altalanossagban, de itt volt meg hely... :-)
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

"az ip cím egy műszaki paraméter. Mint az autónál az üzemanyag fajtája és minősége."

Mintha a legtobb autos barmit is tudna ezekrol azon kivul, hogy 98-ast vagy dizelt kell tankolnia. Es azt is csak azert tudja, mert a toltok felett ezek a feliratok vannak, ha a 2AB 4GF es a 7CB uzemanyagok kozul kellen valasztani, akkor azt tudna. Az egy mero veletlen, hogy a 98 az pont az uzemanyag egyik parametere.

Az internet hasznalatahoz nincs szukseg IP-cimekre, azt kell tudnod, hogy a kedvenc oldalad a facebook.com cimen erheto el. A routered automatikusan kap cimet, a szamitogeped szintugy, ha nem megy, akkor megnezed, hogy vilagit-e a zold led a megfelelo helyeken, ha nem, akkor a megfelelo telefonszamokat felhivod. Ennyi amit az r=1 user tudni akar az internetrol, es tbh neki nincs is szuksege ennel tobbre. Igy is boven bonyolultabb a szog meg a kalapacs duojanal.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Erre már üzletág is alakult! Ha a T ügyfélszolgálaton megkérdezed, hogy jónapotkívánok - máris kapcsolják a fizetős szolgáltatást. ;)

Csak van egy kis probléma.
Általában ezen a szinten sem oldódik meg semmi!

Felhív a haver szpájkon: Nincs internet. - Hülye! Akkor min hívtál?
Másik havernál WIFI! routert helyeztem üzembe. Az asszony: De jó! Van WIFI, lemondjuk az internetet!

De azért nincs igazad. A legegyszerűbb emberek is már használjak vásárlásra, számlafizetésre is az internetet. Így a függőség már nem csak a facebook miatt jelentkezik. Egyre többen lesznek akik kénytelenek érteni valamihez, ha használni akarják.

Egyszer egy szolgáltatói hibával zaklattam a T-s ügyfélszolgálatot (nem jöttek meg a proto-41 csomagok). A hölgy nagyon erősködött hogy ő nem segíthet, a hiba az én gépemben van kapcsolja a szuperszervízt, x ft/perc lesz. Néhány felesleges kör után feladtam, mondom OK, de ha a kiderül hogy az ő hibájuk akkor nekem fizet a szuperszervíz ... A szuperszervízes kolléga szerint csak TCP vagy UDP létezik szóval érdekes műfaj ez a telefonos szupport. Végül persze jól sült el a dolog: kapcsoltak valakit aki megértette (meglepő módon pár perc alatt orvosolta is a dolgot) a hó végi számlán pedig ott volt a szuperszervíz hívás díja, alatta pedig "egyszeri előfizetői kedvezmény" a duplájáról úgyhogy még ezt is komolyan vették :-)

"vásárlásra, számlafizetésre is az internetet. Így a függőség már nem csak a facebook miatt jelentkezik."

Igen, kicsit sarkitottam a dolgon, de volt valami IPv6-os szal is, ahol kifejtettem, hogy a FB/Twitter/Google eleg kis szazalekat fedi le az igenyeknek, akkor is, ha ezek fele iranyul a legnagyobb forgalom.

Amire viszont utalni probaltam: a legalapabb informaciokon kivul egy atlagfelhasznalonak nincs szuksege ra, hogy ertse, mi hajtja az internetet. IP cimek, MAC cimek, portok, keretek - ezek szamara mind semmit se jelentenek, csak bebiflazando marhasagokat, mert a napi munka soran egyaltalan nem talalkozik egyikkel se. Csak van par hulye, aki informatikusnak hivja magat, es mindig ezeket kerdezgetik.

Van egy sejtesem, hogy mas szakmakban dolgozok (villanyaszok, viz-gaz szerelok, stb) hasonlo sztorikat tudnanak elmondani, es az is abbol fakad, hogy ezek is mind-mind egy-egy kulon szakma. Megse agalnak a villanyaszok, hogy a felhasznalok miert nem ismerik legalabb az elektron fogalmat, meg miert nem tesznek kulonbseget szohasznalatban a villanykorte meg az elektromos aram kozott.

Kicsit azt erzem, hogy mi, informatikusok ugy kezeljuk az embereket, hogy know or die. Nincs alternativa, es nincs meg az a fajta segiteni akaras sem, amivel a jelenlegi siralmas tajekozatlansagon tul lehetne lendulni.

Engem is rengetegszer talalnak meg csalad-ismeros ilyesmivel, hogy "nincs internet", ilyenkor mindig az az elso kerdesem, hogy mit ert ez alatt. Ha lepeseket teszel, es megprobalod megerteni, hogy o hogyan gondolkodik, sokkal jobban lehet vegezni a munkadat, mintha ot probalod meg arra eroszakolni, hogy ertse azt, hogy te hogyan gondolkodsz. En ilyenkor mindig arra gondolok, hogy en vagyok a szakember, az en feladatom, hogy ehhez ertsek, es nem az ove. O meg mondjuk baromi jol ert a fozeshez, vagy a ful-orr-gegeszethez, ha nekem lenne az o szakmajaba vago problemam, en is azt varnam el, hogy nyitottan es segitokeszen alljon hozza, nem pedig egy olyan valaszt, hogy "Hat hulye vagy, akkor hogyan hallod amit mondok?!".

A lenyeg: az internet hasznalata nem koveteli meg, hogy a legalapabb axiomak bemagolasan kivul barmennyire is erts a terulethez. Nem kell ahhoz sefnek lenni, hogy ertsd, a sult krumpli nem megy a soskafozelekhez, barmennyire is finom mindketto kulon-kulon. Ugyanakkor a sefnek az a feladata, hogy finom soskafozelekeket es finom sult krumplikat gyartson, meg hogy ertse, mitol lesz mindketto finom.

PS: ja, es meg egy: ha eleg sokszor elmondod, hogy milyen esetekben mire kell figyelni, egy ido utan rogzul, de ehhez az o szintjen kell elmagyarazni, hogy adott esetben mire miert van szukseg. A trukk benne az, hogy nem kell szakmailag pontosnak lenni a magyarazatban, boven lehet egyszerusiteni, vagy akar par dolgot misztifikalni is, ha ez segiti ot abban, hogy tisztan es vilagosan ertse a feladatat.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Amire viszont utalni probaltam: a legalapabb informaciokon kivul egy atlagfelhasznalonak nincs szuksege ra, hogy ertse, mi hajtja az internetet. IP cimek, MAC cimek, portok, keretek - ezek szamara mind semmit se jelentenek, csak bebiflazando marhasagokat, mert a napi munka soran egyaltalan nem talalkozik egyikkel se. Csak van par hulye, aki informatikusnak hivja magat, es mindig ezeket kerdezgetik.

Ha figyeltél volna, akkor se erről, se az email header-ről nem tettem említést.
Viszont:
Fiber Power 60 szolgáltatási csomag
...
A munkaállomáshoz 3 db (dinamikusan változó) publikus IP címet biztosítunk, amelyek nem feltétlenül egy IP cím tartományon belül vannak.
Internetszerver-szolgáltatás üzemeltetésére ebben a csomagban nincs lehetőség.

Ez egy idézet az UPC Internet-hozzáférési ... stb. ÁSZF-ből. Lehetek hülye is és analfabéta is - ez esetben valaki felolvassa a szerződést. ;) De én ezért fizetek - nincs rajta mit misztifikálni. Ez lényegesen egyszerűbb bármelyik elektronig vagy Higgs-bozonig lehatoló példádnál.
Az egyszerű ember meg úgy éli meg, hogy fizet és detektálja: megy/nem megy. Vesz egy okostelefont és fel akar csatlakozni wifire. Aztán megtanulja a wpa2-psk+AES authentikációhoz szükséges paraméterek beállítását - vagy nem internetezik. Pedig milyen szörnyű a gondolat mindkét fele! Ugyanúgy kénytelen megtanulni a sebességváltó használatát, pedig nem gépészmérnök. Ellenkező esetben nem autózik, vagy az autója állandóan a szervizben rohad - és nem autózik. (És nem kevertem ide a fogaskerék profiljának HRC-ben mért keménységét, mint megtanulandó paramétert.)

Szóval ezek az információk rögzülnek. Kivétel, ha az illető pedagógus, mint a kisöcsém. Szerinte túl sokat beszélek. Igaz. A három egérkattintást már 10 éve képtelen megjegyezni. ;)

Tehát megfordítom az állításaidat: Azért mert érted az ip címet, attól más még használhatja. És kénytelen lesz használni ezt a fogalmat. Ugyanúgy, ahogy - hacsak nem vagy szakmabeli - gőzöd sincs a sebességváltó működéséről, talán meg se találnád, megjavítani meg végképp nem tudnád. Mégis el lehet jutni addig a szintig, amikor a szerelőnek meg tudod mondani, hogy nem veszi be a kettest. Persze a "valami szar" is egy hibajelzés! És természetesen léteznek olyan emberek, akik soha semmit nem tudnak/hajlandók megtanulni.

Visszatérve kis topicunkhoz. Ez a NAT trükközés éppen olyan, mint a többi megszokott T trükközés. Minden bizonnyal a törvény/jogszabály/szerződés - legalább valamelyik - megszegésének kategóriájába esik. Igen sűrűn bírság kiszabásával végződik. A példák száma szinte végtelen, és nem korlátozódik erre az egy szolgáltatóra!

Régi sztori, amikor a UPC médiasebességet adott el, és a furfangos userek (jó, talán volt köztük szakember is, de nem feltétlenül) kitalálták, hogy a letöltési sebesség ennél kisebb. Így lett a 20Mb/s-ból 21200kb/s. ;)

Már megint nem figyeltél. :(
A példában nem írtam. Gondoltam a wpa2-psk+AES súlyosabb, mint az ip cím.
Egyébként ha nem statikus dhcp-t használok, akkor statikus ip címet kell beállítania a nyomorult, semmihez nem értő usereknek. Ti. a szűrések miatt. Egész egyszerű embereknek símán ment. Pedig lengyelre kellett fordítani. ;)

Sajnos nem mindenkinek megy elsore, rengetegszer hallom, amikor mogottme a lvl1-lvl2 supportos kollegak kinlodnak a userekkel, mert a legalapabb dolgokat nem ertik. Amikor a user azt keptelen megmondani, hogy pontosan _milyen_ bongeszot hasznal, akkor nem hiszem, hogy pont az IP cim lenne szamara az egyszeru fogalom. De kicsit fentebb kifejtettem, mit gondolok a temarol, itt csak tomoritve: a mai web ugy van felepitve, h ha lehet, veletlenul se tamadjanak rad haziasitatlan IP cimek a bozotbol, csak szelid DNS nevek keringenek korbe, amikhez oda lehet menni, meg lehet simogatni es a kezedbol eszik a kockacukrot. Mar az is igenytelenseg, ha valami nem a standard porton erheto el. Ilyen kornyezetben nincs motivacio a fogalom ismeretere, mert internetet az ember par evente egyszer kot, vagy talan meg azt se, egyszeruen elfelejti. Tudod, ismetles a Tuda' Sannya.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

"legalapabb dolgokat sem értik"

Vonalkód, konnektor, "tv melletti doboz"

- Levelező klienst használ vagy webes felületet?
- Igen.

- Modem világít egyáltalán? Ilyen tégla alakú.
- Nekem nincs olyan. Van egy doboz a gép mellett, ha arra gondol, de az nagyobb, mint egy tégla és zúg, amikor megy a gép.
...
- ja, az, valóban rémlik valami, na az be van falazva, mert ronda..

- internet jelszó kell nekem.
- wifi, dsl ip login jelszó vagy levelezéshez e-mail jelszó?
- hát igen.

Se értelmes kérdés, se válasz. Nagy százalékban. Ip címet meg sem merem említeni pl router confighoz, bármihez.

Vagy van ugyan mas valasztasa, de azok sokkal rosszabb minosegu szolgaltatast adnak (akar stabilitasban, akar ar-ertek aranyban).

Az elet nem fekete-feher. Nem mondom, hogy a T a topbest, es nem tudnek elkepzelni jobb szolgaltatot, de bizonyos teruleteken o a legkisebb rossz.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Nalunk van Digi, kozolte, hogy 4 MBit-et tud adni, T ad atm 20 MBit-et, es upgradelhetnek 40-re csak sokallom a havidijat. 1-es korzet. A GTS 1.6 MBitet adott valami 5-7 kHUF-ert ket eve.

Hidd el, sok olyan hely van, ahol a T az egyetlen ertelmes alternativa.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Ha ebben a világban éltek! Haver szervere + torrent akkor valóban ezek az "érvek".
Google szolgáltatások full sebességgel mennek. Amazon felhő szolgáltatások szintén. Ha nem szingliként laksz egy blokkházban és van családod akkor lehet többen akarnak párhuzamosan nagy sávszélt igénylő tartalmat, aminél szintén előny a gigabit internet. 2015-ben az internetes videószolgáltatások már egyáltalán nem számítanak extrém igénynek.

Jo, neked, csak arra probalom felhivni a figyelmedet, hogy ne a magad peldajabol indulj ki mindig. Te olyan kornyeken laksz, ahol van a Diginek infraja, en olyan kornyeken lakok, ahol legfeljebb csak az i betuig jutottak, mert a HDSnetnek korabban volt itt koaxa, meg par mas cucca. Erosen volna itt hely az improvementre, csak a Digi szarik ra, neki a 10 kerulet nem piac valamiert. Pedig ez meg csak nem is Rakosborzalmas.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

A legrázósabb pont pedig az isp számára az engedélyek megszerzése egy új területre. Ahol már van hálózat csak ki kellene cserélni a rézkábeleket optikai kábelre. Erre tudtommal már nem kell semmilyen extra engedély. Franc tudja miért ilyen tetűk az olyan területeken ahol te is laksz.

csak ki kellene cserélni a rézkábeleket optikai kábelre

azt ugye tudod, hogy ez nem 2 filler?

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Ahogy teljesen szűz területre bevezetni a szolgáltatást sem olcsó, sőt drágább mint felújítani a meglevő hálózatot. Amikor itt megjelent a Digi az optikai hálózatával a Telekom ügyfelei eltűntek, szinte mindenki átszerződött a Digihez.
Ebben vastagon benne volt a Telekom borzalmas vállalati kultúrája, és leszarom az ügyfelet mentalitása. De ugyanez a Digivel is megeshet ott, ahol ő nem hajlandó fejleszteni. Ügyfelek nélküli területen a legdrágább a hálózat fenntartása. Jobban megéri időben fejleszteni.

Mert az kozelebb van a XIV-hez, es nem figyeltek oda, tulment az asogep :-) De az Eles-Harmat-Sibrik kornyek az eleg siralmas, bar a rossz nyelvek szerint a Gergely utcaban mar van UPC, de erre nezve nem kaptam megerositest, szoval ez csak pletyka. A Digi evek ota (6 eve? 8?) igergeti, hogy fejleszti a kornyeket, de mi pont kimaradtunk a szorasbol. Komolyan, egy fekete lyukban elek. Oke, hogy az Ujhegyi lakotelep szar kornyek, de ez meg Ohegy, itt meg normalis emberek elnek... (jojojo, nem magamra gondoltam, a kivetel erositi a szabalyt :-) )
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Megkésett hír, régóta NAT-olnak.

10-bol 8-nak kb. mindegy, annak a 2-nek meg van mondja visszacsinaltatni. A cikkben emlitett koss mindent a netre amugy is eselytelen ipv4 eseten...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

+1 kevés ügyfelet érint tényleg kifejezetten hátrányosan, és valóban e-mail/telefon és visszaállítják a régi rendet. (pár perc, ha nincs túl sok hívó, és hívásban megoldható, mint az smtp szűrés kikapcsolása, amire ugyan ezek érvényesek) Nem értem a dolog hírértéket, tájékoztatás sem maradt el.

Pont azert, amit leirtak: mert a tobbsegnek ez semmilyen kulonbseget nem okoz a nethasznalatban, harmeless valtas szamukra. Akit meg megis hatranyosan erint a dolog, annak egy telefonjaba kerul.

Raadasul ez tipikusan olyan dontes, amit a titkarno-szintu vagy az alatt levo embereknek el nem magyarazol, nem reklamozod be, hogy miert is lenne neki ez jo. Egyszerubb opt-outta tenni, hogy a maximalis hatast erd el.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

UPC 60Mbit esetén meg 3db dhcp-vel kiosztott fix cím jár.
A végén még eladom a T-nek. ;)

jah, lestem en is, hogy bridgebe allitott modem wifin is public ip-t oszt :)

amugy lakossagiba nem fix az ip, vagy legalabbis csak egy ideig az, nem? mondjuk enyem meg nem valtozott (3 hete van csak upc), de kolleganak par havonta megvaltozik valamiert.

mondjuk gondolkoztam mar rajta, hogy a dhcp kliensben megadom fixen az elsore kapott cimet, hogy azt requestelje legkozelebb.

A'rpi

Szolgáltatónként változó a szokás.

UPC: kvázi-fixnek tűnik 24 órás üzem esetében (legalábbis a subnet és a gw biztosan az)

T-Home: "ha szabad még a legutóbbi IP-d visszakapod" alapon oszt (bár koaxon a bride-mód néllküli "routermodem" miatt majdnem mindegy). Viszont a subnet és a gw is változhat ha mégis csere van.

DIGI: minden dhcp-lease alkalmával címet cserél 7/24 esetén is. Ha újracsatlakozol akkor is cserél. Subnet és gw is változni szokott (Ez náluk szándékos, így ellensúlyozzák hogy lakossági gigabiten azért ne legyen annyira jó üzleti szervert üzemeltetni.)

A T-nél egyébként régóta fogynak a címek, 2013(?) óta van NAT kábelen is, mobilnet mégrégebb óta NAT-olt. (Telenor még nem NAT-ol mobilnetet)

Nekunk van a T-nel uzletileg fix ip cimunk. Havi plusz 15eFt-ot gombolnak le erte.

Es ilyen levelet kaptunk, hogy aszondja:

Ezúton szeretnénk tájékoztatni, hogy műszaki fejlesztésünk eredményeként 2015. október 26-ai hatállyal Önnek, még biztonságosabb internet hozzáférést biztosítunk.
Ez azt jelenti, hogy a publikus IP címe helyett privát IP címmel használhatja tovább hálózatunkat.


A privát IP cím előnye, hogy sokkal biztonságosabban internetezhet számítógépén.
Ugyanakkor szeretnénk felhívni figyelmét, hogy a privát IP címet használó számítógépek éppen a nagyobb védettség érdekében, biztonsági okokból semmiféle olyan alkalmazást nem használhatnak, amik a számítógépet "szerver" (kiszolgáló) szerepben igénylik.

Erted? Fix ip-nk van, fizetunk erte, de NAT moge tennenek minket.
Felrenyeltem konkretan, amikor ezt olvastam...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

De intézkednem kellett. Pénzügytől kikérni az előző havi számlát és iratni egy levelet egy másik kollégával, aki kapcsolatban van az internetszolgáltatókkal.

És nem VÉLETLENÜL...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Hát, mindenesetre furcsán hangzik, nem tudom, miért fordulhatott elő, mert eleve nonszensz. (ok, hallottam már érdekességeket korábban is) Téves levélnek mondanám, mert eleve kifejezetten csak otthoni előfizetőket érintett.

"Pénzügytől kikérni az előző havi számlát"

Feltételezem, a kedves operátor rögtön láthatta volna a fixip tényét bárminemű bizonygatás nélkül, btw, legfeljebb megnyomja egy egyszerűbb azonosítás után a nat kikapcs gombot. Passz.

Muhaha... Minket egyszer hívtak az UPC-től, hogy tök jó, ha kötünk új hűségnyilatkozatot, akkor egy ezressel olcsóbb lesz és 2x akkora sáv lesz mindkét irányba. "De lenne egy-két dolog, ami változna". Az, hogy nem a DOCSIS doboz utáni gép kapta volna az IP-t (tűzfal cucc) azt még lenyeltük volna, de azt, hogy a fix IP-nket is meg akarják változtatni, azt már kevésbé. És kicsit nehezen értették meg, hogy nekünk az kurva sok plusz munka, hogy minden partnerrel egyeztetve váltsunk IP-t.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

hogy minden partnerrel egyeztetve váltsunk IP-t.

ezt en sem ertem. OK, egy tuzfalon jellemzoen IP-cimet hasznalnak (nem fqdn-t), de feltetelezem, nem errol van szo a 'minden partner' relaciojaban...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Valoszinuleg IPseccel vedik a management kapcsolatokat, es az internet nelkuli gepekre IPsec-cel vedett tunellen at jutnak be. Ahhoz, hogy ez mukodhessen, egy duplex tunelt kell kiepiteni, es mindket iranynak ismernie kell az ellenoldali vegponti IP-t, esetukben a partner IPsec konfigjaban meg kell adni az iroda/kozpont IP cimet.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

ok, es ennek mi koze a 'minden partnerhez'? Nem hiszem, hogy barhol is a partnerek a 'management kapcsolatok' kozelebe kerulhetnenek...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Egyszer végignéztem (na jó, csak hallgattam), ahogy egy indiai ügyfélszolgálatos átállít egy IP címet, a.b.c.d címről kellett e.f.g.h címre átírni egy formot egy webes felületen. Bő 40 perc alatt sikerült az indiai jómunkásembernek megugrani ezt a feladatot, itthon erre 3 mérnök várt. És ez nem egy hirtelen jött dolog volt, előtte volt hosszas levelezés, előkészület, stb.

Ez volt 1 darab partner. :)

UPC bérelt vonal mellé /27 -et ad :-)

Kedves Magenta Színű Szolgáltatóm!

Miért nem mentek ti el a jó... Miért van fordított arányosság a szolgáltatásotok minősége és ára között? Az az egyetlen szerencsétek, hogy az ilyen felhasználóknak, mint én nincs más lehetősége.

Üdv
Az "Elégedett" Előfizető

Mi egy hónapja szerződtünk le velük, 2 év hűséggel, mondván h itt az egész városban csakis ők szolgáltatnak. Pár napja voltak a DIGI-sek az utcában gerincet telepíteni.
Ténél hűséget felrúgni nagy költséggel jár, ha váltunk DIGIre, kb 4-5 hónap alatt vissza is jön a külömbözet. Szerintem váltunk, novembertől indul a szolgáltatás :)

Az előfizetői szolgáltatás meghatározása:

Internethozzáférés-szolgáltatás: olyan elektronikus hírközlési szolgáltatás, amely során a Szolgáltató IP-cím hozzárendelésével biztosítja az IP adatátvitelt az előfizetői hozzáférési pont, valamint az internet legalább egy belföldi és egy nemzetközi nyilvános adatkicserélő központja között.

Ezt kapod vagy sem?

--
L

Jó, csak itt nincs kifejtve, hogy illene ennek szimmetrikusan mennie, tehát kívülről az adatcsomag elérje a gépemet. Az úgy nagyon nincs rendben, ha csak NAT mögül kezdeményezhetem a kérést, kívülről pedig nem. Adatátvitel kell, nem pedig hírolvasási lehetőség. Ez utóbbi esetben elég lenne egy TV, amely egyetlen adót tud fogni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

pingeld meg a google-t. Ha vissza jott az icmp echo reply, akkor elerte az adatcsomag kivulrol a geped...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Ne kötekedj. Nem mindegy, hogy honnan kezdeményezve. Nyilván NAT esetén is kétirányú az adatkapcsolat, hiszen egy weblapot sem tudnék megnézni, ha nem így lenne. A kérés alapján a router tudja, hogy a választ hova továbbítsa, viszont külső kezdeményezés esetén fogalma sincs, hogy a lokális hálón melyik lyukon, hova küldje a csomagot.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

nagy baj, ha felhivom a figyelmed arra, hogy egyreszt hulyeseget beszelsz, masreszt foloslegesen hisztizel, mert (le lett irva, hogy) keresre visszakapod a public ip-t?

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Nem hisztizek, mert ez így rendben van, továbbá nem T* a szolgáltatóm, viszont a tendencia aggasztó, nevezetesen ahelyett, hogy v6-ot csinálnának, v4-en NAT mögé teszik a felhasználókat azzal a bulshittel, hogy biztonság, miközben a kis számú v4-es cím a valós ok, s nem a direkt adatcsomag küldése a fő támadási vektor manapság.

Miért beszéltem hülyeséget? Mert nem fogalmaztam kellően szépen NAT-tal kapcsolatban? A lényeg attól még az, amit írtam.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azért a biztonság annyira nem bullshit. Tény hogy rohadt sok gép van publikus IP vel zombiként a neten amiről az ügyfél lófaszt se tud, csak max zaklatja a szolgáltatót hogy lassú a net. Szóval a biztonság mégha félig is de megáll azért.

Nálunk alig pár ezer ügyfél van, de ha belenézek az IDS logba elszörnyülködök, mennyi zombi van, persze jön abuse jelentés is. Akkor jobb nem is tudni mennyien vannak egy "nagy" szolgáltatónál.

Fedora 22, Thinkpad x220

Gondolod, aki nem támogatott, még a támogatási idő alatt sem frissített Windows XP-t használ, az nem nyitja meg a spam-ben érkező olcsóviagra.doc.exe file-t, s így épp a NAT fogja bármitől is megóvni? Vannak kételyeim.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ebben mondjuk van igazság. Lehetne ezt úgy is, hogy aki igényli, annak viszont felelőssége, hogy korrekt marad a gépe. Nem azt jelenti, hogy vegyék el a publikus IP-t, ha zombi lesz a gép, de a szolgáltató értesítése után adott időn belül köteles legyen a felhasználó rendbeszedni a gépét.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Inkább azt kellene, hogy aki vállalja a NAT-ot az kedvezményt kap. A NAT nem véd a botnetektől. Bejelentkezik valami irányító szerverre és onnan kezdve kétirányú az adatkapcsolat, amíg él. DoS-olni meg NAT mögül is vígan lehet a célpontokat.
A NAT max a port szkenneléstől véd, de amíg emberek használják a gépeket, édesmindegy, ott-e a NAT vagy sem. A VoIP-pal viszont kicsesznek, mondjuk talán nem véletlenül :).

Ezt dual-stacknek hívják így a leírásod alapján. Igen, ez egy megoldás, az ISP-k azért nem szeretik, mert "dupla annyit" kell felügyelnük, ha a belső hálózatuk dual stack. Ezért próbálkoznak olyan megoldásokkal, hogy hálózaton belül csak IPv6 legyen, pl.Dual-Stack Lite

Ez csak tévhit kérdése.
A biztonság a szabályok betartásán alapul. Az adatvédelem pedig inkáb dokumentáció, mint egy nagy lakat. ;)
Szóval a jelenség igaz többszörösen:
- a NAT nem véd semmitől - pipa
- ha megnyitja a spam-et - pipa
- ha rosszul konfigurált az oprendszer - pipa
De mi köze ennek a Windows XP-hez?

Például az, hogy nincs támogatása, ha kiderül valami csúnya bug, az már nem lesz javítva, a sebezhetőség kihasználható.

Annak a fejét meg fél napig folyamatosan verném a falba, aki kitalálta, hogy egy filemanagerben, nevezzük Windows Intézőnek, az alapértelmezett beállítás az, hogy egyes esetekben - ismert filetípusok -, a file nevének utolsó pont utáni részét az utolsó ponttal együtt nem írjuk ki. Milyen jóság ezek után a felhasználónak küldeni egy kártékonykód.doc.exe nevű file-t...

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem ezt kapod. Probaljon meg kapcsolatot felvenni velem az adatkicserelo kozpont vagy azon keresztul barki felem. Nem fog menni..

Sehol nincs szo arrol, hogy a kapcsolat kezdemenyezes egy iranyra van korlatozva es ezt lehetne elofizetoi szolgaltatasnak nevezni. Peldaul telefon eseten kepzeld el ugyanezt: csak te tudsz hivni, teged nem tudnak. Kivancsi lennek a reakciokra.

Nekem nem NAT-olt a mobilnetem, azert.

Mi optikai netnel is 1x kidobtuk a digis csavot + utana kovetkezo alkalommal a kapun sem johetett be. Megmondtuk tisztan es vilagosan nekik, hogy csak bridge modba allithato/mukodo ONT kell, a szutyok routerukkel nem akarok dupla NAT-ot. 3x megertettek es a csavo kezeben mar megfelelo eszkoz volt.

T-tol minden tekintetben bucsut vettunk mar reg, a mobilnet volt az elso a hulye NAT-olasukkal..

Az ÁSZF általában tartalmazza a "szerver üzemeltetésére nincs lehetőség" kitételt. Ez a telefonos hasonlatod alapján tényeleg azt jelenti, hogy csakis egy irányba tudsz hívni!

Más kérdés, hogy igen sok esetben az "egyirányú hívással" igénybe vett szolgáltatás azonosításra használja a publikus címet. Ennek hiányában az így működő szolgáltatásokat nem tudod használni.

Ez ilyen egyoldalú, erőfölénnyel való visszaélés. A szó műszaki értelmében távsegítség, sshd is szerver nyilván, de felhasználását tekintve nem szolgáltatást nyújtasz rajta. Megette a fene az egészet, ha csak honlapok nézegetésére jó az internetelérés, nem pedig A-ból B-be adatátvitelre, és viszont.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Természetesen igazad van. (Igaz, biztosított változó publikus címeket is említi az ÁSZF.)
De az is igaz, hogy ha az ÁSZF közben megváltozott, akkor megtehetik!

A távsegítségre kismillió megoldás létezik "egyirányú" kapcsolat mellett is. Az ssh is tud visszafelé tunnelezni, meg létezik passzív ftp is. Mindenesetre a szabadsági fok csökken, és akár a passzív ftp esetén is függhet a helyes műszaki megoldástól. Ez meg egy üzleti kategória, hogy mi az olcsóbb: a több cím vagy a több szakértő ügyfélszolgálatos. ;)

A visszafelé tunnelezés jó lehet, csak várhatóan a segítő is NAT mögé kerül előbb-utóbb. Ezért mondtam, hogy a tendencia aggaszt, mert rákapnak a szolgáltatók az ízére, s nincs megállás, terjed ez, mint valami kór.

Ezért is érzem álszentnek a szabadversenyes kapitalizmust. A különféle cégek ugyanazt kínálják ugyanolyan módon, így aztán hiába mennél egyik cégtől a másikhoz, nagyjából annyi történik, hogy a barna kutyaszarból a sárga kutyaszarba lépett az ember.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

de ki iparkodjon? az ISP???
Az IPv6 akkor fog elterjedni, ha rá lesznek kényszerítve a felhasználók (szerintem).
Rengeteg tartalom elérhető IPv6-on is, mégis v4-en használják.

Az otthoni eszközök ~70-90%-a szerintem nem támogatja a v6-t.
Ezáltal reálisnak látom azt a lépcsőt, hogy aki fizet a v4 FIX IP-ért, az kap,
aki nem, az kap NAT-olt v4-t ÉS natív v6-t.
így át fog állni v6-ra ha muszáj (vagy fizet).

Ps: nekem ez a "jár a v4 valós IP" olyan, mint az autós, aki úgy van vele, hogy neki jár a (közeli) parkolóhely, ha már van autója...

A T már jó pár éve elkezdte szórni a mindent egyben ZTE ridiküljeit, Wifivel, telefoncsatlakozóval, ADSL modemmel. Akkor kellett volna egy IPv6 képes változatot választania. A klienseken meg már Win7 óta be van kapcsolva a v6 is.
Az se ok, hogy annyira drága lenne egy v6-os router, egy régebbi TP-linken is tudja az OpenWRT. Szoftver kérdése.

Nem is Mari néni. A T rendelhetne OpenWRT-sített routereket. De talán az se kell hozzá, valamilyen custom T firmwaret csak tudna v6 támogatással a ZTE meg a Huawei is saját erőből.
De a 6to4 NAT-ot viszont támogatnám, legalább is olyan formában, ahogy te írod, és közvetlenül a szolgáltatótól. De ezt mintha máshogy hívnák.

Az, hogy valami tudja az IPv6 ot édeskevés a szolgáltatónak. Gondolom aki használták a t-com tesztjét az sejtik miről van szó. Ugyanis T-com nál hacsak nem 1 gépen használod az ipv6 akkor nincsen gond. Viszont ha már van routered akkor már mókás a dolog, ugyanis a router be ppp-zik kap egy IPv6 címet, amögé routeolnak X darab tartományt, és ebből kell a routernek tovább osztania a címeket.

Ezt kézzel pikk pakk be tudod állítani, mert megnézed mit kaptál DHCP-n abból egyet kiválasztasz és kész. Nahh de ehhez azért már kell egy kis képzettség :> Egy tp-link router ilyet magától sose fog megoldani, sőt semmilyen boltban vett eszköz. Tehát ipv6 ott működik jól ahol a szolgáltató biztosítja a routert is. Nemhiába a legtöbb szolgáltató már saját eszközt ad. Más kérdés hogy a rendszer mennyire van kiépítve mögötte.

Ami viszont tény jóval több munkával jár az ipv6 mint az ipv4, és ezt az ügyfél nem fogja fizetni, gondolom szépen lassan majd átállnak, addig meg NAT olnak ha kell mert az megy minden szaron.

Fedora 22, Thinkpad x220

Már van :> Telekom ad 2009 óta jó most lehet haldoklik a nagy NAT mániában. Mostanság a webszerverben sok UPC-s ipv6 címet látok, tehát ezek szerint valahol már a UPC is. Esetleg 1-2 szolgáltató is van még aki ad. Szerverhostingnál is van már jó pár szolgáltató.

Szóval terjed az, csak lassan, mert nincsen miért sietni.

Fedora 22, Thinkpad x220

Nem úgy értem, hogy érdekességként, hanem úgy, hogy minden felhasználónál. A szolgáltatónak drága, a NAT meg olcsó. A szolgáltatásnak nem az az értelme, hogy a felhasználó örüljön, hanem az, hogy fizessen. Legalább is a szolgáltató oldaláról nézve. A felhasználó meg nem nagyon tud mit csinálni. Egy olyan világban, ahol fontos dolgokról, mint például a TTIP, a PRISM alig esik szó, miért éppen a NAT körül lenne nagy zaj. Mindent lenyel a lakosság, csak ügyesen kell adagolni a sz.rt.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Kibabralas az olyan luzerekkel, mint te. A normal userek eszre se veszik a natot, mert 1) nincs igenyuk arra, hogy kintrol barki felvegye a kapcsolatot a gepukkel, 2) egyebkent is nat mogott ulnek, hiszen a haztartasoknak mar resze a wifi router, gyak. alig van olyan hely, ahol a szamitogep inicializalna a netkapcsolatot is.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

"Rengeteg tartalom elérhető IPv6-on is, mégis v4-en használják."

Ez fassag. A weboldalak 99%-a nem erheto el IPv6-on, mert a hostingok nincsenek kenyszeritve az IPv6 tamogatasara. Ha a "rengeteg tartalom" alatt a Facebookot meg a Google-t ertjuk, az persze megall, csak ez koszonoviszonyban nincs a valos igenyekkel.

A felhasznalok akkor fognak IPv6-ra valtani, ha a kedvenc napiszar/memearchive/9gag/stb oldalaikrol nem kell lemondani. Lehet, hogy onmagaban 1-1 oldalnak keves a latogatottsaga az ossz elofizetoszamhoz merten, de a problemas oldalak szamossaga miatt az osszes erintett felhasznalo lefedheti az elofizetok 90%-at is.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Sajna a Digi is elkezdte. Nem talalok semmi infot arra nezve, hogy kerhetem-e vissza a publikus IP-t.

a NAT-oló router oké hogy tudja, de ez az üzenet feltételezem hogy az Oracle oldalán fogadja.
az lehet hogy egy IP-ről korlátozott számú letöltést enged az Oracle, tehát lehet hogy más is letölt épp akivel az Oracle felől egy IP-ről látszódsz.

~~~~~~~~
deb http://deb.uucp.hu/ wheezy yazzy repack

8.8.8.8
vs.
2001:4860:4860::8888

es akkor csodalkoznak, hogy nem akarja senki hasznalni.

@@
"You can hide a semi truck in 300 lines of C."

Váltás előtt egyébként talán kicsit figyelik az előfizetőt, és ha valakinél látnak sok bejövő kapcsolatot, akkor meghagyják a publikus címet. Persze az is lehet, hogy marhára nincs igazam és teljesen véletlen, de az előző körben minden olyan T-s helyemen maradt a publikus cím, ahol OpenVPN vagy SSH szervert üzemeltetek.

Mar reg volt egy IPv4 cimek megadoztatasarol szolo "tervezetem" ami alol az a szolgaltato mentesulne, aki oszt IPv6 publikus cimet is minden ugyfelenek. Annyiba kerulne, hogy megerje nekik megoldani, hogy IPv6 cimeket is kapjanak az ugyfelek. Bevezetnenk, nalunk lenne a leghamarabb a legtobb IPv6 szakember. Magyarorszag IPv6 nagyhatalomma valna.

Sot, kulon tamogatnam az IPv6-only mikroszolgaltatokat, ha en lennek a kormany. Es akkor megkapnank a vilaghiresseg szerepet is, meg csomo nagyobb tartalomszolgaltato csak miattunk csinalna meg az IPv6 tamogatasat eloszor, mondvan hogy amugy elobb-utobb ezt masok is meglepik, etc.

Az utóbbi ~5 évben a Telekom egy drága, technikailag visszamaradott, ügyfeleket folyton szívató mamutszolgáltatóvá nőtte ki magát, bár ennek ellenére mégis tőlük vettem SIM-et pár hónapja, mivel abban a tévhitben voltam, hogy még mindig ők adják a legjobb mobilos lefedettséget.

Aztán döbbenten tapasztaltam, hogy a céges (vodás) SIM-kártyámon kétszer akkora térerőt jelez a mobilom, mint a T-s kártyával... :)

A netszolgáltatásnál maradva, a UPC és a Digi már évekkel ezelőtt elhúzott a T mellett az infrastruktúra-fejlesztés terén, ez gyanítom mostanra súlyos veszteségeket (elmaradt haszon) okozott a T-nek. Amennyire laikusként látom, az utóbbi 1-2 évben próbálják behozni a lemaradásukat, de ez már csak eső után köpönyeg...

Egyébként eleve vicces (versenyellenes?) helyzet, hogy mennyire durván le van osztva a piac a Magyarországon tevékenykedő telco szolgáltatók között. "Aki kapja, marja" alapon, amelyik szolgáltató először építette ki a maga infrastruktúráját egy adott területen, az máris bebiztosította magát hosszú évekre, pláne, ha mellette a sales-es embereit is elküldte "házalni", hogy ahol csak lehet, kizárólagos szerződéseket kössenek (jellemzően társasházakkal és irodaházakkal), ezzel is kiszorítva a konkurenciát bizonyos területekről.

Ez vajon magyar sajátosság vagy tőlünk nyugatabbra is így működik?

ez gyanítom mostanra súlyos veszteségeket (elmaradt haszon) okozott a T-nek

elmaradt haszon az, ha szerzodest kotsz velem, de aztan vissza akarsz tancolni (most nem a szabalyos szerzodesbontasrol van szo). Ebben az esetben leverhetem rajtad az elmaradt hasznot, foleg ha a kedvedert beruhaznom is kellett. De a hivatkozott dologban nem errol van szo.

mennyire durván le van osztva a piac a Magyarországon tevékenykedő telco szolgáltatók között. "Aki kapja, marja" alapon,

Talan nem tudod, de mindegyik telco massziv koncesszios dijakat, frekvenciadijat, (kulonadora emlekszik valaki?) csengetett ki allambacsinak. Nyilvanvalo, hogy mindezt vissza akarjak kapni bevetel formajaban. Ha pedig x szolgaltato (legyen mondjuk az invitel) kiepit szinten penzbe kerulo halozatot, akkor azt a halozatot hasznalva egy versenytarstol logikusan csak dragabb ajanlatot kaphatsz.

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

"Ha pedig x szolgaltato (legyen mondjuk az invitel) kiepit szinten penzbe kerulo halozatot, akkor azt a halozatot hasznalva egy versenytarstol logikusan csak dragabb ajanlatot kaphatsz."

Nem feltétlenül. Egy szolgáltatás ára nem csak a hálózat üzemeltetésének költségeit tartalmazza. A végpontok kiépítését, hibaelhárítást általában a tulajdonos intézi, de ezen kívül foglalkozni kell az ügyfelekkel, számlázni, marketingelni, stb... Ha valaki ezt olcsóbban ki tudja hozni (vagy kisebb profittal is beéri), akkor adhat a hálózat tulajdonosáétól jobb ajánlatot.

Elméletileg. Sajnos itthon ez a modell NEM működik.
Tudomásom szerint jelenleg 2 szolgálató biztosít ilyen megoldást - ADSL-nek hívják.
Ebből az egyik (I betűs) konkrétan ott hátráltatja a konkurrenciát ilyen téren, ahol tudja, bár törvény kötelezi rá. Időnként a büntit is inkább bevállalja, csak ne vagy később kelljen teljesíteni.
A másik (T) pedig bár látszólag olyan árat ad, amin megéri szerződni (nagykerben) ténylegesen rövid időn belül úgy aládver, mint a huzat.
Példa 1: felmérés azt mondja, h nem tudod bekötni a végpontot, v nem olyan sebességgel - de hogy, hogynem a T 1 hét múlva beköti az Ügyfelet...
Példa 2: olyan csomagot rak össze, hogy a nagyker Partner ezzel nem tud versenyezni de a tényleges (értsd versenyhivatal előtt támadható) szolgáltatást nyújtja...
(pl. 4000Ft-ért adja a DSL access-t nagykerben, IP nélkül, és 7000Ft-ért már TV-t is ad)

Nézd, ha a szolgálató kizárólagosságot tud kötni a társasházzal, irodával, az neki nagy boldogság - de ettől független ritka az, amikor ide külön árat alkalmaz.
A kizárólagossággal vélhetően a társasház is jól jár (bizonyos ideig).
Mondok egy esetet: "A" szolgálató azt mondja, hogy a házatokban jelenleg van ADSL, max 10mbps sebességgel, és nincs jó minőségű kábelTV, mert tfh rossz a ház hálózata.
1) odaáll nagy kapacitással, új kábelekkel
2) vállalja ennek a költésgeit és kicseréli a házban is a kábeleket
3) ennek feltétele, hogy x évig kizárólagosan ő használhatja az adott infrastruktúrát.

Nyilván ha x-y évben megjelenik 1-2 másik szolgáltató kedvezőbb alternatívát kínálva, a társasház eldöntheti, hogy beengedi-e őket és kifizeti-e a kötbért, vagy nem.

A másik, hogy ugyan csúnyán hangzik, de mindkét szolgálató jobban jár akkor, ha egyik X a másik Y kerületet fedi le új technológiával, mindkettő ezzel 50-70% penetrációt biztosít, ahelyett, hogy mindkettő szolgálató lefedi mindkettőt, és feleződik a penetráció (és a megtérülési idő ezzel duplájára növekszik).

Azt is hozzátenném, hogy egyik nagy szolgálató (Invitel,T,UPC) sem (jelentősen) jobb v rosszabb a másiknál - maximum egyik usernek ez, a másiknak az a szimpatikusabb.

Ps: kevéssé értek a kábelTV és GPon rendszerekhez, de szerintem a kábelTVsek által használt Docsis3
rendszer műszakilag közel nem olyan jó, mint a GPon technológia. (egy apróság: a koax hálózat van egy sz*r eszköz, ez telibefossa az egész szegmenst, és senkinek nem megy semmi - órák kérdése a behatárolás - GPon-n ilyen tudtommal nincs)
A DIGI üzleti modellje bár működik, tudommal ők olyan rendszert építenek ki (panelekben), ami már "éppen működik" ezért költséghatékony, de megbízhatóság terén elég távol áll komoly szolgálatói hálózattól.

Evekig (5+) voltam DIGI elofizeto, 1x volt egy 2 ora alatti kieses.
Nemtom honnan jon allandoan ez a "megbízhatóság terén elég távol áll komoly szolgálatói hálózattól" duma...
Most T-n vagyok, haaat... csak most oktoberben volt egy egyben 40 oras kieses, elotte felrekonfigoltak valamit, es naponta fel oran at egyszeruen nem jottek be a csomagok, mikor uj ip-t kapott a router. Elmult 10 honapban 6x volt olyan hiba, ami alapjan szerintem a T "megbízhatóság terén elég távol áll komoly szolgálatói hálózattól", es mindannyiszor kiderult, hogy a T-nel volt a hiba.

(Most azert nem vagyok DIGIs, mert itt [meg] nincs lefedettseguk.)

Digi "megbízhatóság":
4 éve vagyok előfizető náluk. Csak azért nem váltok, mert nincs más a házban. Csodálatos kábelmodemes net 4/1 Mbitel. Az első 1,5 évben tényleg nem volt semmi gond velük. Másfél év körül egyik reggel munkába menet látom, hogy a lépcsőházban nyitva a digis doboz, szerelnek valamit.
Este hazaérek, nincs net.
Felhívom üf.-ot bejelentettem a hibát, külön jeleztem neki, hogy "reggel láttam, hogy voltak itt digis emberek, szereltek a szekrényben, nem az lehet az oka?", Felírták a hibát, mondták hogy 72 órán belül elhárítják a hibát, hívni fog a szerelő mikor jön. 4 nap múlva felhívtam, hogy "akkor most mivan, mert nemhívott engem senki". Hát ők nem tudják, "leküldték a szerelőnek" a hibát és tényleg nem foglalkozott vele, látják ők is. "Holnap biztos menni fog." 6. nap újra telefon, hogy nem igazán ért ide senki. "Akkor holnap most már biztos ott lesz". 7. nap eltelt, 8. nap is... 9. nap érkezett egy számla tőlük, gyorsan fel is hívtam a számlareklamációt, hogy akkor ugye ezt a csekket viccnek szánták-e. Nem igazán értették, aztán elmagyaráztam nekik, hogy jópár napja nincs is szolgáltatás, akkor megint mondták, hogy igen látják a hibajegyet, 72 órán belül... k%@*! 'nyád azt!

Na de csodák csodájára, 12 nap múlva megjelent a házban egy szerelő, hogy hát átkötöttek valamit a dobozban és tudja mi a hiba, most leszerelné a szűrőt és utána menni fog!

Kérdeztem, hogy ezen 12 napig gondolkoztak? Azt mondja, hogy "Neeem, csak megvártuk míg többen is jelzik a házból, hogy ne kelljen egyesével kijönni mindenkihez akinél ez gond." ...

2,5 év után kitaláltam, hogy akkor ideje fejlődni, megrendelem a 8/2-es "legnagyobb" elérhető csomagukat. Csak a csomagváltás tartott 30+15 napig...
Miután megtörtént a 4/1-es netemből, nemhogy több, hanem kevesebb lett. Ilyen 2-3/0,1-0,2 Mbit.
Hibajelentés, szokásos 1 hét után megjelent szerelő, kicserélte modemet, és lám, lett 8/2.

Pár hónapja volt egy nagy vihar 6. kerületben, mikor se áram, se net, se semmi nem volt. Azóta a net naponta lehal félórákra. Hetente bejelentem nekik, mindig jön a "látjuk a hibát, kollégák elhárítják 72 órán belül". Ezután kb 2-3 napig megy rendesen, majd újra előjön a hiba. Ekkor megint bejelentem és indul a körforgás előröl. Ezt úgy eljátszottam velük 6 héten keresztül, most már meguntam.

Úgyhogy jelenleg a 8/2-es net jobb napokon bír 3/0,5-1 Mbitet. Átálltam mobilnetre, mert még RDP-zni se lehet normálisan digin.

Hát ennyit a nagy megbízhatóságról.

- - - - -
XetHost

A digi catv-s és ethernetes/optikás megoldása ég és föld. Sajnos nálunk is csak a catv-s digi van, de hálisten van upc is.

Olyan mintha az egész catv rész nyug lenne nekik, mikor lemondtuk még visszaadták az egész honapra befizetett pénzt, nem volt semmi marasztalas, mint amit mindig szoktak.

Felejtsuk mar el azt gyerekek, hogy nekem X eve stabil a kapcsolatom, nekem meg Y-szor szakadt meg mar csak iden. A szolgaltatok halozata egy kicsit sem egyseges valami, ezt legalabb nektek, informatikusoknak erteni kellene, egy kazal eszkoz van a halozatban, van amelyik jobb, van amelyik szarabb. Nekem 4 eve nem volt problemam a T-vel, de van egy csomo ismerosom, akik szenvenek vele, de ezert hulyeseg lenne en globalice a T-nek a minoseget lehuzni. Egyszeruen van, ahova kicsit jobb eszkozok kerulnek, van, ahol meg evente Y-szor cserelik, mert szart kapnak. Ok is a piacrol elnek.

Nem is igen ertem, miert valnak az informatikusok r=1 userre lelekben, ha a sajat internetjukrol van szo...
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Engem igazából az ügyfélszolgálat hozzáállása zavar. Ha látnám, hogy dolgoznak a probléma elhárításán nem zavarna, de úgy, hogy minden héten nekem kell telefonálgatni, hogy lesz szíves foglalkozni végre a problémámmal amit x hete bejelentettem... Csupán ezért.

- - - - -
XetHost

azért nem mindegy, hogy a teljes szegmens hibáját egy vágás (megfelelő műszerrel 1 perc alatt behatárolható - hacsak nem látszik szemmel is :-)
vagy egy időnként hibásan működő eszköz okoza.
Konkrétan koax hálózat esetén volt ilyen tapasztalatom, hogy jellemzően péntek délután megállt a teljes kerületben a net. Harmadik v negyedik alkalommal sikerült befejezni a szakaszolást a szolgálatónak, mivel a hálózatról lekerült a hibás berendezés amire a csapat elkezdte behatárolni...

A catv minden szolgáltatónál nagyságrendekkel rosszabb mint a GPON. Igazából az a hálózat konkrétan nem internetszolgáltatásra való, csak azért létezik még mert a DSL lassú a GPON-t meg ki kell építeni.

Ha megfigyeled, akkor ahová valamelyik szolgáltató kimegy üveggel, ott minden tudatos felhasználó nagyon gyorsan arra kezd váltani...

lesz ipv6 is, reméljük minél hamarabb

javítsatok ki ha tévednék, de van egy eset amikor Mari néni is meg tudja szívni:
Legyen egy akármilyen szolgáltatás az interneten (pl. menetrend weboldal) ami a szokásos módon védekezik a támadások ellen: a támadók IP címeit/tartományait blokkolja egy időre. ScrpitKiddie Pistike a NAT mögül megküldi -> publikus IP ban, Mari néni meg nem érti miért nem tudja megnézni mikor megy a gyors alsórekettyésre.
Pont olyan közös felelősség ez, mint a kollégiumból quake-zni anno...

Hozzám is eljutott haza a NAT-olt cím. Azóta (tesztelem folyamatosan) HASZNÁLHATATLAN a tcom DNS.
Most ellenpróba zajlik, 4x8-cal (8.8.8.8) megyek, most jó.

Vicc...

Hogy fog igy seedelni marika néni torrenten?
Ki fogják vágni ncore-ról ratio okokból.

valóban, egy legális protokolltól fogják igy megfosztani a usereket. (bár letölteni fognak tudni)

De szerintem túl van ez lihegve, addig amig lehet kérni és teljesitik, addig nincs nagy gond.
Ugyanez volt a tcp 25-ös port tiltásával is, mindenkinél tiltották, aki kérte annak feloldották.

Talán már írtam fentebb, nem azon aggódom, hogy jelenleg nincs megoldás, sokkal inkább a tendencia aggasztó. Így szokott kezdődni. Most még szólhatsz, aztán a többi szolgáltató is NAT mögé teszi a felhasználóit, aztán majd pénzt kérnek a publikus IP-ért, mint a statikusért. Így megy ez. :(

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Csak az a szolgáltatónak drága, Magyarországon a lakosság létszáma nem nő, legtöbbeknek van net elérése, tehát nagy mennyiségben nem nő az előfizetők száma, így olcsón, NAT-tal meg tudja oldani a szolgáltató a rendelkezésre álló IPv4 címtartomány szűkösségét. Ha a szolgáltató racionális gazdasági érdekeit nézem, nem lesz itt IPv6 2070 előtt.

Szerk: Mármint elterjedve a lakosság körében.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem az internet hozzáférés robbanását az elérhető tartalom robbanásához köthetjük.
Ebből kifolyólag, ha a tartalom elérhetősége megváltozik, mindenki fog utána menni.
Szerinted, ha Google/Youtube,Facebook,Index,Origó, etc v6 only-ra vált, hány hét alatt fog váltani a nép? :-)

Mi történne, ha az IPv4 access sebességét a fentiek folyamatosan tekernék lefele, ezzel motiválva a népet a váltásra?

Ebben igazad van, de nem a nép a szűk keresztmetszet, és nem is a szerverek. A mai oprendszerek mindegyike felkészült IPv6-ra. Két helyen látok problémát. Az egyik az ISP-k eszközparkja, a másik a felhasználók NAT-olós dobozkáinak firmware-e. A gépek hiába tudják a v6-ot mindkét végén, ha a köztes eszközök meg nem.

A tartalom meg azért nem megy v6-ra, mert éppen a köztes átviteli eszközök miatt nincs tömeges igény v6-os tartalomra.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Szerinted, ha Google/Youtube,Facebook,Index,Origó, etc v6 only-ra vált, hány hét alatt fog váltani a nép?"

Pont ez a baj, hogy nem fog, mert oket nem kenyszeriti semmi, raadasul baromi nagy v4 forgalmat bonyolitanak, vagyis csak akkor lesznek v6 only-k, ha ez uzletileg megeri nekik (= ha a v6 forgalmuk szignifikanssan meg fogja haladni a v4-es forgalmukat). Ha a tartalomszolgaltatokra varunk, akkor a 22-es csapdajaba esunk bele.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

őszintén szólva nekem az a tapasztalatom, hogy a userek kb 30-40%-ban a hibaelhárítást azzal kezdik, hogy beszereznek egy új/másik routert, ha valami gond van...
(utána derül ki, hogy a hiba nem a routerben, hanem szolgálatói oldalon -pl eszközhiba - vagy végpont oldalon - eszköz/kábel/konfigurációs hiba van)

Ja, ez sajna igy van...

Amugy csak elfelejtettem felhizlalni a "megfelelo" szot. A piacon kaphato SOHO routerek tobbsege nem cseppet messze van a megfelelotol, foleg minosegben, csak hat ezt nem illik hirdetni. A user meg ugy vesz routert, mint kenyeret: "Csokolom, lesz egy darab ilyen router-ize, olyat kerek, ami mukodik a telefonommal es a laptopommal is". This is quite far from optimal.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Óóóó... Erről tudnék mesélni...

Egyik ismerős mondta, hogy segítsek neki laptopot venni, kérdezem mennyit szán rá meg milyen legyen a specifikáció? Erre mondja, hogy őt nem érdekli a specifikáció, annyi a lényeg, hogy piros színű legyen a laptop. (de legalább megkérdezett engem előtte).

A másik kedvencem, amikor ismerős beállít azzal, hogy vett laptopot, segítsek neki beállítani, stb. és vesz valami sz*r laptopot k*rva drágán (és ekkor üvöltözöm, hogy miért nem szólt előtte...)

De mondjuk szerencsére ilyenre már nincs alkalom, mert már elköltöztem otthonról meg nem érdekelnek a PC/laptop hibák :D

Ahogy lentebb írták a szolgáltató összes eszközét és adminját is IPv6 képessé (tudóvá/ismerővé) kell tenni. Nyilván lesz amelyik szolgáltatásnál ez egyszerű és lesz ahol nem. Ha a CPE pakkokra gondolunk, akkor ott simán több éves időtáv amíg V6 képessé válnak mindenhol. Persze el lehetett volna már kezdeni a részleges bevezetést, de akkor még mindíg kell egy v6-v4 gw, mert sok tartalom v4-en van. Ráadásul sok tartalom azért van csak v4-en, mert a CPE oldalon nincs v6 és hát minek. :)

http://sixxs.net Van magyar PoP (DIGI-s) már alig-alig érezhető hogy lassabb mint a natív v4. (Persze nem natív v6 de a semminél jobb) Magyar DIGI hálózatból induló tunnelt lehet kérni a 2-es DIGI PoP-ra, az annyira közel van (3 hop) hogy konkrétan nem mérhető a sebesség meg válaszidő különbség, egyetlen hátrány a kisebb MTU marad.

Tényleg frankó a sixxs és még drága router se kell hozzá. (mundjuk csak céges mailról tudtam regisztrálni, gmailról nem) Amire felmegy egy újabb OpenWRT, azon a routeren már müxik. Poénból kipróbáltam, hogy a számítógépemen letiltottam a V4-et. Elég sivár lett a net valóban :), de attól még csak ez lenne a jövő. Vagy van már valami új hálózati rétegbeli protokol fejlesztés alatt?

„internetelérés biztonságát akarja növelni, mert a privát címmel kívülről nem lehet kapcsolatot létesíteni.”
vagy
„Azért puha, hogy ne fájjon.”

Rakerdeztem nemreg ugyfelszolgalaton, es azt mondtak, hogy tovabbra is csak ADSL-en vezetik ezt be, kabelnetes elofizetoknel nem. Aztan hogy jol tudta-e, az passz.

Szerk.: mondjuk azt tenyleg jo lenne tudni, hogy mi van / volt az IPv6 tesztuzemmoddal, mert annak az esetleges befejezodeserol meg kevesebb hirveres volt, mint az elkezdeserol. Jobb lenne nativ v6 mint tunnelekkel szorakozni..

Ez nem vihar a biliben?

a cikk vegen pont ez van:
A Telekom ügyfelei jelezhetik, ha nekik nem jó a privát IP-cím, ehhez vagy a 1412-es ügyfélkapcsolati telefonszámon, vagy a nat@telekom.hu címen kell megadni az MT-azonosítót. A szolgáltató azután ingyenesen visszaállítja a nyilvános IP-t.