MorphOS 3.8

Jó rég nem posztoltam ide, de mivel azóta is lusta voltam összerúgni a saját blogot, meg itt legalább olvassák is, ezért kivételt teszek.

Megjelent a MorphOS 3.8. A release notes hossza alapján simán elnevezhetnék 4.0-nak is, mert a 2.0 óta a legtöbb változást produkálta a csapat, a megelőző verzióhoz képest.

Címszavakban csak a legfontosabbak:

  • ACube Sam460 alaplap support (teljes, kép, hang, ethernet, dualboot, stb...)
  • Radeon X1000 család támogatása (full, 2D/3D is)
  • Radeon HD support (kezdetleges, framebuffer only, egyelőre, tehát van kép, de sokat ne várj)
  • 4K felbontású monitorok támogatása (csak megfelelő tudású grafikus kártyákkal)
  • AGP-n át gyorsított Radeon overlay támogatás valódi AGP-vel rendelkező G4-es gépekhez is (tehát Mac-ek, G5-höz eddig is volt, bár az is javult bizonyos esetekben)
  • masszív 3D fejlesztések, pl. Vertex Buffer Object és textúratömörítés támogatása OpenGL-ben, egyebek mellett
  • több mint 1GB RAM támogatása G5-ön
  • egy rakás egyéb G5 és PowerPC440/460 specifikus optimalizáció (pl. gyorsabb context switch, gyorsabb I/O)
  • régebbi PowerBookok jobb támogatása (pl. temperature sensor és keyboard backlight support)
  • Synergy Server, a már meglévő Synergy Client mellé
  • masszív Scribble editor és Scintilla.mcc upgrade
  • Ambient desktop és SMBFS javítások...

... ezen kívül még több tucatnyi egyéb kisebb frissítés és újdonság (pl. Aknakereső játék, OpenSSL frissítés, exFAT támogatás, stb) kapott helyet az .iso-n.

A frissítés a meglévő felhasználóknak ingyenes. A Sam460 gépekre az Efikákhoz hasonlóan, a regisztráció mindössze 49 EUR-ba kerül. Az egyéb platformok ára nem változott.

Bejelentés itt, kiadási megjegyzések itt, letöltés a szokásos helyről.

Aki az utolsó, 3.0-s posztom óta kimaradt volna, a korábbi releasenotesekből tájékozódhat.

Hozzászólások

Par hete letoltottem az isot az oldalukrol, ki is irtam, de sajna minden PowerPC alapu gepemben nVidia van :( (G4 MDD, PowerBook 12"), igy sajna nem sikerult semmit sem kiprobalni rajta.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Legutóbb 4500 forintért vettem egy 9000-s Radeont, origi Macest. Én azt egy QuickSilverben használom, de menne MDD-ben is. Persze ha csak kipróbálnád, akkor kellemetlen, hogy pont amid van, ahhoz nincs driver...

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

A Sawtooth-szal meg az lesz a baj, hogy az alaplapi hang nem megy (az csak Digital Audio (PowerMac 3,4) és felette támogatott), valamint a nagyon korai Sawtooth-okon más az ethernet controller is, és az sem megy... :) Ezekre kommersz PCI-s kártyák (régi SB Live!, ill. RTL8139) használhatók...

Ugye ne felejtsük el, hogy az egész MorphOS Mac támogatás a Mac mini G4-ből nőtt ki, amiben egyrészt Radeon van, másrészt többnyire azok a komponensek támogatottak egyéb gépekben is, ami valahogy szegről-végről a G4-es Minihez köthető. A többi gépet csak "miért ne" alapon engedélyezték, kb, (a kernelben whitelist van azon gépek system ID-ivel, amin hajlandó elindulni) vagy amit nagyon egyszerű volt megoldani (pl. a Rave128 drivert a régi 7000-s Radeonok driverének alapjain). Emellett még a laptopokba toltak nagyobb energiát, de ott is maradt a Radeon only (és a 12"-os PowerBook pont kivétel itt is, szinte minden másban ATi/AMD van).

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

No, leltem itthon egy Radeon9000 Pro maces kartyat. Talaltam Live! (CT4670) es Live 5.1-et (SB0100), realtek 8139bol volt 8139A/C es D is. Dobtam meg a sawtoothba egy VIA 6212L USB 2.0 kartyat is, igy lenyegeben keszen all arra, hogy egyszer foglalkozzam vele. Mar csak az egesz kocerajt Budapestre kene vinnem.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Mindjart ide is megerkezik egy kedves hupper es ideboffenti hogy "minek". :) Nice work btw

--
arch,debian,openelec,android

Én azért már hiányoltam ezeket a helyzetjelentéseket, úgyhogy köszönöm! :) Arról lehet sejteni valamit, hogy mégis hányan használják? A fejlesztések zöme - ha jól látom - valamilyen videóval kapcsolatos dolog. 3D video-sofőrt fejleszteni egy - érzésre - relatív kis közösség számára igencsak megbecsülendő dolog.

Még mindig nincs olyan vm, ami képes ezt futtatni egy mezei 64 bites linuxon?
Mindig csorog a nyálam itt, hogy kipróbálnám, de ezért nem fogok beruházni egy ppc-re. Inkább csak a kíváncsiság hajt :)

Nincs. A QEMU PPC-be mintha betoltak volna pár fixet, hogy legalább a mac_ppc32 kernelt bebootolja a cucc, el is jut addig, hogy keresse a videodrivereket, de aztán ott jöttek rá (amire korábban többen, többször felhívták a figyelmet), hogy a MorphOS nem viccből mondja h. Radeon (és/vagy egyéb, pl Rage128) kártyák kellenek neki és egy sima VGA framebufferrel nem fog menni. Szóval akkor lett az, hogy "najó, majd visszatérünk rá, a lesz Rage128 emu"...

Amúgy még ezen is túl lehetne jutni, mert a MorphOS-ben van egy "virtuális" monitordriver, amivel pl. Efikán lehet headless működést csinálni, de ehhez preparált .iso-ra van szükség (sem a virtuális driver, sem a VNC szerver nem töltődik be alapból, és default hálózati config sincs), vagy egy fizikai gépen már feltelepített és ehhez beállított rendszerre. És a végeredmény nagyon nem lesz gyors...

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-