Kivándorolnál másik országba? Ha igen miért?

Címkék

Nem.
31% (173 szavazat)
Igen, az anyagiak miatt.
11% (61 szavazat)
Igen, a jobb karrier lehetőségek miatt.
9% (47 szavazat)
Igen, a gyermekeim jobb jövője érdekében (pl. oktatás, nyelvtanulás).
11% (63 szavazat)
Igen, az általánosan jobb hangulat miatt (jobb egészségügy, vidámabb néplélek stb.)
30% (164 szavazat)
Igen, egyebek miatt (leírom).
8% (44 szavazat)
Összes szavazat: 552

Hozzászólások

igen, amikor már több cgroups grasszál a ház előtt mint amennyi lőszerem van

jaja, tengeralattjaro. A fikablogjaban egy idoben ugy adta elo magat, mint II. VH-s tengeralattjaro matroz, aki megserult, mert pofara esett a sajat taknyaban. Hat ennyire hulyegyerek gabuka...

--
"Van olyan ember sok az oldalon, akinek a kommentjeinek 100%-a zaj, oket miert nem kommentelitek ilyen lelkesen?" (hrgy84)

Sosem éltem Magyarországon és egyre inkább örülök neki :)

A dakoták hírközlési rendszerét nem befolyásolják a mágneses viharok.

Egy par evet szivesen eltoltenek kulfoldon, es lehet nem is jonnek vissza.
Tavaly voltam 3 honapot az amerikai kollegaknal, teljesen mas vilag.

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Kis varoska volt a hegyekben (talan 20.000 ember), nekem ez a tokeletes hely :D

Ami tetszett.
-Minden sarkon masik templom (de tenyleg minden sarkon)
-Ha atmentel az utca tuloldalara ugyanazt a sort, 3%-al magasabb alkoholtartalommal vehetted meg. (A varos egyik fele Tennesse-ben, a masik meg Virginia-ban van)
-Az emberek nagyon vendegszeretoek es baratsagosak. (amikor vettem sort otthonra, ugye kelett az utlevelem, hogy elmultam 21, az elado lata hogy kulfoldi vagyok es adott +1 uveggel ajandekba)
-A rendorok, sokkal lazabban veszik a dolgokat mint itthon, viszont ha felszolitanak valamire es te nem azt teszed, sanszos, hogy lelonek (nem azert dolgoznak, hogy megbuntessenek, pl elvittek egy korre a kornyeken a rendorautoval, megmutogatva a helyi fontosabb dolgokat.)
-A megelhetes koltsegei, aranyaiban jobbak az itthoni lehetosegekhez kepest, meg a retteget biztositas utan is.
-Nincs feketezes, eszukbe nem jutna nem megfizetni utannad a jarulekokat, vagy nem fizetni adot.
-Joval kedvezobb arak. (A laptopom itthon 600.000Ft volt, kint kijott volna 250.000Ft-bol)
-Ha vege a munkaidonek akkor vege, eszukbe nem jutna este 5 utan munkaugyben felhivni, csak ha mar nagyon-nagyon nagy a baj.
-Senkit nem erdekelt, hogy nem tokeletes az angolom, gyakorlatilag ok sem ertik meg egymast meg varoson belul sem :D
-1 het alatt tobb neger viccet halottam mint 10 ev alatt, es persze, hogy egy neger kollegatol...
-Lattam a sarga iskolabuszt a filmekbol :D

Ami nem tetszett
-Nem nagyon talalni nem feldolgozott elelmiszert, es ami van az sem az a minoseg mint itthon.
-Auto kell nincs mese, a varoson belul vannak akkora tavolsagot mint itthon 2 varos kozott... a tomegkozlekedes, pedig csak disznek van.
-Az ottani munkamoral, es a kollegak szakmai felkeszultsege (viszont emberileg nagyon rendben vannak)

Ugy nez ki iden nyaron is megyek vissza 2-3 honapra, de ESTA-val szigoruan munka nelkul, pihenni :)

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Annyit hozzátennék ehhez, hogy 2007/08-ban Alabamában olcsóbban ki lehetett hozni a rezsit, mint itthon - magasabb fizetés mellett. Mert ilyen szempontból Tennessee is egy déli állam. Ugyanez nem volt igaz frekventáltabb helyekre, nagyvárosok környezetére (Boston, Chicago - nagyobb city-ket nem is említek).
Nagyobb tisztelettel beszéltek velem az emberek - ez különösen feltűnő volt az akkori helyzet miatt, amikor a politika a szakma ellen módszeres hergelő hadjáratot folytatott.
A rendőrök korrektek voltak. De ha nem rakod egyből a kormányra a kezed, tényleg képes lenne lőni.
Az egészségbiztosítás alapból olcsóbb volt, mint itthon a járulék. Ha rendszeresen jártál kontrollra, még volt jutalom program is a háziorvosnál. A fogorvos baromi drága. De kórházba kerülni is horror. Ha súlyos betegséged lesz, az anyagilag nagyon húzós tud lenni - biztosítás ide, vagy oda. Persze mozgólépcső visz föl az emeletre. És itthon meg van hálapénz, de azért egy több millió forintos kemoterápiát Magyarországon nem neked kell kifizetni. Odakint egy leukémia miatt egyes családok a házukat adják el.
A nagyobb bevásárló központokban egész sorok csak kész ételekkel voltak tele, nagyobb választékban, mint itthon. Ezek egy része nem volt jó, de idővel meg lehetett találni azokat, amik fogyaszthatók voltak. Illetve simán kerestem annyit, hogy ki tudjak menni enni minden nap valahova - pláne, hogy erre volt is időm!
Normális kenyér átlagos helyen nincs - külön boltba kell menni érte (pl. Panera). Mákot, túrót nem kapsz.
Nincs normál papírzsebkendőjük. A prémium WC-papír is gagyi egy itthoni Zewa-hoz képest. A teletöltődő WC-kagylókat nem tudtam megszokni. Moziba nincsen helyjegy. Aki előbb érkezik az ül a jobb helyre.
Azt soha nem fogom megérteni, hogy egy Bose cucc hogy kerülhet 2/3-ába az európai árnak és felébe annak, amennyiért itthon megkapod. Ha Amazon-on rendelsz könyvet, akkor hamarabb odaér, mint ami meg van adva. Elérhető áron lehet csomagot küldeni FedEx-szel, UPS-szel. Az internet és a telefonálás összességében nem volt olcsóbb. Az internet nem volt jobb ott, ahol voltam. A telefonálásnál a hívásért és a kapott SMS-ekért is fizetsz.

Üdv:
Dw.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Hat, nem tudom merre es mikor jartal, de normalis kenyer van.
Turot es makot a multkor vettem.
"Normalis" papirzsebkendo is van.
Kb. 100 fajta WC-papir letezik, ha ezek kozul nem talalod meg a megfelelot, akkor nem hiszem hogy a WC-papirban lenne a hiba.
Moziba van helyjegy. Ha online veszed, kivalaszthatod hova akarsz ulni, ha helyben veszed, akkor meg az elarusitono szepen feledforditja a monitorat egy kis uloterkeppel es megkerdezi, hogy hova szeretnel ulni.
Az internet es telefonalas fillerekert van, a gigabites internet 70 dollar/havonta otthoni forintra atszamolva lehet draga, de itt nem neveznem draganak.
Ha prepay telefonod van, ugy igen, fizetsz a bejovo hivasokert es sms-kert. Ha elofizetesed vagy valamilyen fix ar/havi cuccert, ugy nem fizetsz a bejovo dolgokert.
Na mindegy. Csak a sajat tapasztalataimat irtam le.

Amit írtam az 2007-2008-ban volt, Alabamában. De Tennessee-re is igaz volt (fölötte van). Már eltelt azóta 7 év mondjuk.
Zsebkendő helyett dobozból kihúzigatható, szűzhártya jellegű papír volt, amit félgőzzel is kettétüsszentek. WC papírból valóban volt 100 féle - sajnos egyik sem ütötte meg nálam a mércét. Ezek apróságok, együtt lehet vele élni.
Az internet nyilván sokat változott azóta ott is. Mostanság Kaliforniából kapok híreket és egy itthoni Digi-nél nem feltétlenül jobb.
Szerződéssel valóban nem fizetsz a bejövő SMS-ért és hívásokért, csak prepaid-del.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Az internettel kapcsolatban ami nalam kiveri a biztositekot, az ahogy egyes szolgaltatok visszaelnek azzal a tennyel, hogy csakis ok az egyeduli szolgaltatok a tersegben es vagy kifizeted, vagy nem lesz interneted.
Ez a rovidke video tokeletesen jellemzi, hogy mi megy a szolgaltatok (TV, internet, telefon) kozott USA-ban:
https://www.youtube.com/watch?v=0ilMx7k7mso

A zsebkendot alairom, kollega adja ide, en meg kerdezem, hogy ez mi?
Viszont az alufolia 3x olyan vastag volt.

Nekem T-nel volt prepaid, 50 dollar havonta, flat rate.

Ugy osszessegeben nekem "elhetobb" helynek tunt. Nincs gyerekem, se igazan komoly kapcsolatom jelenleg.
Reszemrol egy probat megerne.

Jah, es a Dr Pepper sokkal jobb mint amit itthon lehet kapni :D

Rengeteg aprosag van ami miatt visszavagyom.

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Dr Pepper az tényleg más! ;-)
Megtudtam mit jelent az enormis méretű üdítős pohár.
Megtanultam, hogy mi az édes definíciója: "like in sweet tea". Munkatársam visszakérdezett, hogy biztos vagyok-e a sweet tea-ben? Az első kortynál rájöttem miért... :-)

Egy csomó kedves és jó dolog volt.

Szerintem fontos, hogy mindenhol megtaláljuk azokat az apróságokat, amikkel élhetővé tudjuk tenni magunk számára a lakóhelyünket. Mert rajtunk is múlik, akárhol is élünk. Egy civilizált országban mindenhol jól tudom érezni magam, ha nem egy pokol a munkahelyem. És ez utóbbit eddig szerencsére megúsztam! Ja, meg nincsenek borzalmas szomszédok - de ez nem országfüggő.

Üdv:
Dw.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Igen, en is csak neztem az uditos poharra, hogy en ekkora valamiben otthon levest szoktam fozni. + akarhanyszor ujratoltheted...
A kv az nekik teljesen mast jelent mint nekem.
Szorakozas is mast takar szamukra, pl meg nem tudom erteni mi a jo a NASCAR-ban. Egy 600 meteres palyan rohangalnak korbe korbe, es majd megsuketulsz olyan hangos.

De ugyanugy el tudnam kepzelni, hogy par evet eltoltok barmilyen masik angol nyelvteruleten ahol vannak hegyek. Pl Kanada.

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Azokat a hatalmas poharakat telieresztik elobb jeggel, majd utana mehet ra az udito.
A Nascart en sem ertettem hogy hogy szerethetik, de kezdem egyre jobban megkedvelni. A multkor pl. vegigneztem (kb. 4 es fel ora volt) a Daytona 500-as, rendhagyo Nascar szezonindito versenyet es egeszen izgalmasnak talaltam.
Az F1-en ellentetben bealudtam az elmult evek soran, holott 10-15 evvel ezelott nagy rajongoja voltam.

Azt hamar megtanultam mondani, hogy: "No ice!". Sosem fogom megérteni. Egyszer hazafele a repülőn elfelejtettem mondani. Gyorsan szóltam a légiutaskísérőnek (vagy hogy kell most mondani), visszafordult és mosolyogva azt mondta: "Sir, you are flying Lufthansa. We are heading towards Germany. No ice by default".
Egyszer kértem egy kisebb Amerikán belüli járaton cranapple-t. Azt mondták: cranberries and apple. Egy szénsavas szintetikus lónyál volt. Hidrálásra végül is alkalmas...

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

De figy, egész európába mindenféle szivatás nélkül lehet menni, és a fizetés az nem igazán jobb USA-ban sem (sőt, ha az egészségügyi költségeket nézzük, akkor különösen).
Ha sima IT-s jómunkásember (fejlesztő, rendszergazda, stb.) vagy, akkor inkább javasolnám Németországot, Svájcot, vagy az északi országokat...

> javasolnám Németországot, Svájcot, vagy az északi országokat...

Persze, csak ne felejtsük el azt az apróságot, hogy ezekben az országokban nem angolul beszélnek, vagyis hiába mész el a svédekhez dolgozni (egyébként tényleg jó hely!), és hiába ért ott mindenki angolul, nagyon kirekesztett leszel.

ESTA-val( ez a 90 napos turista vizum), nem dolgozhatsz mert nem kapsz SSN-t.

"L Intra-company transferee" a legegyszerubb.

"Mennyi pénzzel érdemes kimenni?"

Ennek a kerdesnek nincs igy ertelme.
Munkavallaloi vizumot nem neked, hanem a cegnek kell kervenyeznie a szamodra. Nem ugy megy mint pl Angliaban, hogy felulsz az elso gepre par havi penzzel, es majd keresel munkat.
Amerikaban igy a repterrol nem mehetnel ki, es az elso geppel kuldenenek vissza.

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Igen, az osszes felsorolt indok miatt.

Ami emellett szintén érdekes kérdés lehet (és ebből a kérdésből abszolút nem derül ki, sőt, félrevezető), hogy hányan mentek már ki. Vagy volt ilyen szavazás is?

Nemmel szavaztam, pedig most is éppen külföldön dolgozok, de ezt nem érzem kivándorlásnak, csak egyszerűen itt volt érdekes munka. Dolgoztam már korábban is máshol, szerintem mindenkinek ki kellene próbálni, mert rengeteg a téveszme ezzel kapcsolatban. De biztosan hazamegyek.

Ha a "hazaszeretet" kivesszük a képletből, akkor egy fejlett, gazdag nyugati országban minden szempontból jobb élni. Jó pár helyen jártam már és a legszembeötlőbb különbség, hogy boldogabbak, barátságosabbak az emberek. Ez nyilván több dolognak köszönhető; a magasabb béreknek, jobb életkörülménynek, tisztább, modernebb környezetnek, jobb munkakörülményeknek stb. Amikor kint járok egy fejlett országban, akkor az én hangulatom is jobb szokott lenni. Itthon az emberek nagy része depressziós és pesszimista.

A fentebb vázolt két körülmény nem egyforma, de végeredményben mindkét eset egyvalamiben egyezik: kihívták maguk ellen a sorsukat. A francia művészek a grafikai provokációikkal, a magyar tanár pedig a felelősségvállalásával egy adott helyzetre összeverbuválódott gáttalan csürhével szemben.

kihívták maguk ellen a sorsukat.

-1

Szogi veletlenul elsodort egy ciganygyereket (akinek tudtommal semmi komolyabb baja nem lett az ijedtsegen kivul), es megallt (=a cserbenhagyasos gazolas ellentete), mire par IQ20-as kaffercigany agyonverte a helyszinen. Na erre azt mondani, hogy 'kihivta maga ellen a sorsot', es egy kalap ala venni a balfasz csarlisokkal (akik ugyan szinten nem erdemeltek meg a halalt) ordenare otrombasag, a halott (Szogi) gyalazasa.

--
"Van olyan ember sok az oldalon, akinek a kommentjeinek 100%-a zaj, oket miert nem kommentelitek ilyen lelkesen?" (hrgy84)

Igen, és a fentiek mindegyike kiváló érv. Vannak ezen kívül még. Meg vannak persze kontra érvek is. De mindent összevetve is egyértelműen igen.

alias killall='echo "Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja. Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput." | espeak -vde' #That's not funny.

Nincs kolbaszbol a kerites a nemeteknel sem, de szivesen maradnek. En most kaptam Budapesten allast, de az ertelmi fogyatekos lanyom marad Nemetorszagban, ot eleg keves orszagban lehet meltosagban nevelni.

Nemmel szavaztam, amit úgy kell érteni, hogy ameddig meg tudok élni, nem válik életveszélyessé a környezet vagy el nem megy külföldre az összes ismerősöm, addig maradok.

A legfontosabb számomra az, hogy az IRL családi és baráti kapcsolatok sokat jelentenek nekem. Szerintem a régi barátságokat semmi nem tudja pótolni. Persze sokan kimentek, de mégis itt van a találkozó bázis, és mostanában elkezdtek hazajönni is. A kicsit jobb életszínvonal egyáltalán nem vonz (ráadásul messze nem is garantált). Az, hogy a többség depis, az engem is kicsit zavar, de ennyi belefér. Én nem vagyok az.

A világ globalizálódik. Fiatalon mindenkinek ajánlott kipróbálni magát, máshol mire képes. Nem feltétlenül a jobb élet miatt, de a tapasztalatszerzés miatt biztosan. Értékesebb munkaerővé válik amit később, ha hazajön, itt is díjazni fognak. (nyilván, a jobb anyagi lehetőségek nem kis motiválóerőt jelentenek..)

Csak azért, hogy megismerjen más világokat, életeket. (Ha nem jön össze, ide bármikor visszajöhet.) A gyermekeinek sem lesz baj, hogy esetleg pár idegen nyelvtudással gazdagabban érik el a 20 éves kort. A lehetőség nem mindenkinek adatik meg. Akit "idekötnek" családi kötelezettségek vagy az egészségi állapota miatt nem mehet, az kötelezően itt fog boldogulni és az sem reménytelen.

Igen, ez olyan mint az alvassal, ha meg egy kicsit fenn tudsz maradni akkor mar atzokkensz. Rovid tavon a honvagy teljesen normalis, el kell erni a kritikus szintet es utanna mar nincs.
Nalam mar totalisan osszevissza van, altalaban mikor hazamegyek unnepekre vagy ilyesmi akkor a hatam kozepere sem kivanom es inkabb nem is mennek, aztan mikor meg mar otthon vagyok egy ideje akkor meg maradnek meg tovabb is. Azt gyanitom h barmihez hozza tudnek szokni ha eleg ideig maradnek egy helyben :)

A helyzet azért annál árnyaltabb, hogy erre rá tudjak vágni szimplán egy nemet (bár erre szavaztam). Mindjárt kifejtem, hogy miért.

Maradok, amíg biztosítva van az egzisztenciám, és jól tudom érezni magam a bőrömben otthon és a "nagybetűs életben" egyaránt. Ha úgy alakul, hogy a kettő közül akárcsak az egyik is hosszabb távra megszűnik, villámgyorsan lelépek, mindent hátrahagyva. Nem vagyok egy karrierista típus, de ha az élet úgy hozná, feltalálnám magam a világon bárhol. Jól beszélek angolul, jó képességű, precíz, kedves és segítőkész embernek tartom magamat, így kétlem, hogy különösebb gondot okozna, ha külföldön kellene új életet kezdenem (a kivándorlás humán jellegű nehézségeit leszámítva).

Pár éve a német főnököm egy nagy IT meeting utáni sörözés alkalmával megkérdezte tőlem, nem akarok-e Wiesbaden-ben, az anyacég ottani főhadiszállásán dolgozni. Valami ilyesmit válaszoltam: nem, mert egy lokálpatriótának tartom magam, szeretem a hazámat, és tisztán anyagi érdekből nem fogom elhagyni azt. Bólintott, nem volt több kérdése. :) Azért van sejtésem, hogy közben mit gondolhatott magában, mert nem sokan vannak így ezzel manapság mint én. Nem vagyok hülye, se földhözragadt, csak azt gondolom, nem minden a pénz és szerintem nem szabad engedni, hogy az életünk az egyre magasabb szintű komfort megteremtéséről szóljon, amiben gyakorlatilag a végletekig el lehet menni, és eközben egyre csak nő az ember ökológiai lábnyoma. Nekem nem kell bidé meg szárítógép a fürdőszobába, én beérem azzal, ha van egy szimpla angol WC, egy mosdó és egy mosógép. Mosogatógépre sincs szükségem, szívesen rááldozok napi fél órát az életemből a kézi mosogatásra (és talán jól is teszem), hogy utána átadhassam magam a "na, ezt is megcsináltam, mennyivel jobban néz ki így a konyha!" érzésnek.

Nem akarom túlragozni, aki akarja, ennyiből is megérti, hogy miről beszélek.

Én azt az elvet vallom, hogy a problémákkal mindig tisztában kell lenni, és meg is kell őket oldani a saját képességeink határain belül, de nem mindenáron. Mindig lesznek megoldatlan problémák, és ezekkel jobb híján kénytelenek vagyunk együtt élni. Valamit valamiért. És ami a legfontosabb: a problémákkal együtt is simán élhet az ember boldog, kiegyensúlyozott életet, függetlenül attól, hogy a világ melyik szegletében lakik és dolgozik.

Kicsit vitatkoznek. Ha tobb ember jarna kulfoldon (es jonne vissza), sok olyan uj impulzus erne az orszagot es az ott maradottakat, amik segithetnenek elobbre vinni. Amig Magyarorszagon eltem, addig ez eszembe sem jutott volna, viszont igy 3 ev kulfold utan latom azt, hogy nagy szukseg lenne ra.

--
Pásztor János
Üzemeltető Macik

Ebben igazad lehet - és a vitának máris vége szakadt. :)

Voltam már kint egy rövid kiküldetésben Wiesbaden-ben, igaz, ez csak 3 napig tartott (ami persze nem összehasonlítható a te 3 éveddel).

Impulzusból persze kaptam bőven ez alatt a három nap alatt is. Az például kifejezetten tetszett, hogy mennyire tiszta és rendezett utcák vannak arrafelé, és még a belvárosban is hihetetlen fegyelmezettek az emberek. Sokat sétálgattunk a városban kollégámmal, és egyszer sem láttam olyat, hogy pl. egy gyalogos piros lámpán sétált volna át az úttesten. Betértünk egy ottani C&A-ba is, ami köszönő viszonyban se volt az ittenivel, a ruhák nagyjából ugyanolyan árban voltak mint itthon, de sokkal színesebbek, minőségibbek voltak, és elképesztően nagy választék volt (3 teljes emeletnyi terület tartozott az üzlethez, ha jól emlékszem). És ez nem Berlin, csak egy vidéki kisváros... más kérdés, hogy mindezek vajon tényleg hozzátesznek-e ahhoz, hogy az ember jobban érezze magát, vagy csak az előbbi kommentemben említett komfortszintet növelik csak inkább.

Engem kicsit azért zavart, hogy ahová csak mentünk, mindenütt bevándorlók vettek körül minket. A pub-ban, ahol az ominózus iszogatás volt, egy fiatal román lányka volt a pincér, aki azonnal levágta, hogy magyarok vagyunk, ez mondjuk lehetne akár pozitív élmény is, mivel így kvázi "összekacsintottunk".

Lehet, hogy rosszul fogom fel, de ennek van egy olyan vonzata is, hogy minden náció hozza magával otthonról a mentalitását, és szerintem a többség ezt külföldön sem tudja félretenni. Talán kicsit meredek ilyet mondani, de ebből kiindulva bármelyik nyugati nagyvárosban ugyanakkora eséllyel lehet összefutni bunkó, gonosz, lehúzós emberekkel mint idehaza. Más kérdés, hogy az ilyen embereket hogyan kezeli a társadalom Magyarországon és a nyugati országokban...

A frankfurti reptér kifejezetten rémisztő volt. Az a hatalmas nyüzsgés, a végeláthatatlan folyosók, mozgólépcsők, táblák, kijelzők rengetege. Engem szabályosan megrémített az ott tapasztalt embertelen, hangzavaros és természetellenes légkör, bár gondolom ez amolyan szükséges rossz egy ilyen méretű nemzetközi repülőtéren, amit meg lehet szokni, ha az ember sokat utazik.

Ez a három nap nekem bőven elég volt impulzusként. Sok dolog tetszett ott kint, de a harmadik napon már igencsak hazavágytam, pláne, hogy előző nap lekéstük a gépünket (de ez már egy másik történet). :)

Fiatalabb koromban mennem kellett volna. Persze ki sejtette volna, hogy ekkora kupac szar lesz itt. Most már, két kicsi gyerekkel kicsit problémás lenne sajnos.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

1-4 ige mindet bejelölve igen. Valamint itthon fizikusként sok lehetőségtől meg van fosztva az ember. Mondjuk az elméleti fizikához csak toll és papír kell, de azt itt nem fizetik meg.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Az renben is van, piszok sok van belőle, én a javadalmazásra gondoltam természetesen. :) (gondolom te is, csak volt egy kis nyelvtani félreérthetőség a mondatomban, amit néha jó kihasználni, én is szoktam) Nem akartam litániát írni, de rövide fogva, sajnos most "nem a szakmámban" dolgozom, elektronoptikával foglalkozok most, ami jópofa dolog, de nem nagyon érdekel, de mivel van rá igény jobban fizet. A nagy kedvencem az elméleti fizika, de azzal az a gond, hogy tegyük fel van egy ötleted, abból elkezdesz építkezni, és mondjuk 10 év alatt kiderül, hogy remek ötlet, avagy tévút. Na erre magarországon se igény se pénz.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

nem lehetetlen, ha megfelelo celorszagot talalok. Preferaltan ahol hivatalos nyelv az angol, es hasonlo az eghajlat, mint ami itthon van, ill. olyan orszag, amit a nyugati vilaghoz sorolunk.

UK, Ireland videket kerulnem, az USA csak legvegso esetben, igy kb. Ausztralia (esetleg Uj-Zeland) feheremberekkel surubben lakott resze marad opcionak.

--
"Van olyan ember sok az oldalon, akinek a kommentjeinek 100%-a zaj, oket miert nem kommentelitek ilyen lelkesen?" (hrgy84)

2012 decemberében történt meg, nem tervezem a hazaköltözést egy ideig. Csornán vagy Győrben nem tudtam elhelyezkedni mint informatikus, BP-re nem akartam felköltözni, így maradt külföld :D és megérte. Otthon ami politikai inkorrektség megy, már annyira nem érdekel, ami itt van cseheknél azt meg nem értem. Az angolom felfejlődött C1-es szintre és élvezem, hogy multikulturális társaságban vagyok és így látom, hogy bizonyos emberek hogyan viszonyulnak a dolgokhoz.

Én is a nemet jelöltem, habár kint vagyok. De ha visszamehetnék az időben, magyar feleséget választanék mindenképpen, és nem mennék el.
Rövid időre jó, sokat lehet tanulni az biztos, de hosszútávon hontalanná válik az ember, ami sokakat nem zavar, de én nem tudok vele mit csinálni. Ez gyakran előjön.

Az en kerdesem egy kicsit offtopic lesz, de a topicot olvasva ugrott be :)

Ha az ember (programozo fejjel) ki szeretne menni kulfoldre dolgozni, akkor azt hogyan szokas intezni? Eloszor ajanlatos a munkat itthonrol valahogyan elintezni, vagy forditva? Eloszor kimenni 'kirandulni' par hetre, ha azalatt osszejon a melo, akkor ottmaradni, ha nem akkor hazajonni? Par sort irhatna valaki, aki atesett mar ezen :) Koszontem.

Ezt szerintem igy nehez lenne megmondani mert ez mindig az adott helyzeten mulik.
Nekem volt olyan ismerosom, aki Java fejleszto es meg otthonrol kapott munkat AU-ba kb. 2 het alatt. Az en esetem mas volt es en nem is programozokent dolgozom kulfoldon.
En feladtam az otthoni allasom es kijottem "kirandulni" es sikeresen kint maradtam.

En azt mondom, hogy azzal nem veszitessz semmit ha otthonrol el kezdessz nezelodni, de ne lepodj meg azon ha nem sikerul otthonrol munkat talalni. Altalaban a munkaltato
akkor fog varni rad vagy esetleg segiteni a kiutazasod, ha tenlyeg vmi ritkasag szamba megy a tapasztalatod/tudasod.

Miert ekkora fogyatekos valaki, hogy megnyit egy ilyen szavazast "mar kint vagyok" opcio nelkul?

(Az egeszsegugy meg sokmindenben nem jobb kint, foleg ha a tappenzt is az egeszsegugyhoz vesszuk).

"Kivándorolnál másik országba? Ha igen miért?"

A kerdes azt jelenti, hogy elmennel-e az aktualis orszagbol ahol eppen tartozkodsz, ami lehet Magyarorszag vagy barmi mas is.

A kerdes a jovore utal, nem pedig a multra es a jelenre. Tehat, ha te "mar valahol kint/bent vagy" es megfelel neked, akkor valaszthatod a "nem" opciot.

(Az egeszsegugy pedig pont annyira jo, amennyit fizetnek erte az ugyfelek. En magyar forintba atszamolva havi ~120e korul fizetek be az alap hozzajarulason kivul. Ezert jar kulon szoba, korrekt orvosok ha korhazba kerulnek es nem kell soha sorban allni a haziorvosnal. Nincsenek tipikus magyar ciganyok meg hasonlo hulladekok a korhazakba.
Egy magyar ember ha jol emlekszem ehhez kepest joval kevesebbet fizet. De a szolgaltatas minosege kb egyenesen aranyos a befizetett osszeggel.)

Reszben igaz amit mondasz. Ezen a kornyeken nagyon minimalis mertekben van jelen a bunozes. Ha esetleg verekedesrol/gyilkossagrol olvasni, akkor az csak messze az olcsobb negyedekben van. Lopni azert karacsony korul erre is jonnek. De ebbol keves van. Olyannyira, hogy a helyi ujsagba focimkent kerul be, ha valami betores/lopas tortenik.

Tipikus tolvajnak nevelt magyar/roman-cigany pedig szerencsere nincs, mert nem jar gyerekek utan allami tamogatas, ahogy azert sem, ha kiveszed rokonodat az intezetbol. Igy a fo beveteli forrasuk hianyaban, mashova mennek, ahol egyszerubb az elet.
Tehat az emberi kozossegek legaljatol mentes a kornyek, igy nagy baj nem lehet.
Szerencsere a masodik legrosszabb, egyenesagi rokonok kozott szaporodo ronda, sotet szarbarna zsirosfeju indiaiak sincsenek. Feketek vannak, de a jobb moduak.

Egy magyar ember ha jol emlekszem ehhez kepest joval kevesebbet fizet. De a szolgaltatas minosege kb egyenesen aranyos a befizetett osszeggel.)

Lehet, hogy az itthoni átlag ennél lényegesen kevesebb, de IT szektorban valószínűleg mi is hasonló összeget fizetünk - mégis pont ugyanazt a szar ellátást kapjuk, mint mindenki más.
Sőt, most már semmilyen kényelmi szolgáltatást (jobb kaja, egyágyas szoba) nem kérhetsz az itthoni kórházakban.

Arra pedig nincs lehetőség, hogy magánfinanszírozás esetén a kezelések árából a TB finanszírozza azt a részt, amit amúgy is kifizetne az állami intézménynek (konkrétan a laparoscopos reflux műtétem után annyit számolt el egy vidéki kórház, amennyiben a Telkiben, magánfinanszírozással került volna)

Nemet nyomtam.
Igazából teljesen jól érzem itt magam, minek mennék máshova?

"Minden ország olyan, amilyennek polgárai el merik képzelni, és lelkükben fel merik építeni."

4 eve hagytam el az orszagot.
Ha ugyanannyi fizetest kapnek mint itt akkor sem mennek vissza.

Nehez szaz szazalekosan megfogalmazni de szinte az osszes szavazhato stimmel:

jobb jovokep nyugodtabb elet gyermekek jovoje
egeszsegugyet kiveve minden jobb.
Nem hianyzik a masik zsebeben kutakodas a dogoljon meg a szomszed tehene is valamint itt nincs nepnyuzas sem.

Nincs tapasztalat angolokkal, csak skotokkal (1 db szules, meg egy gipszeles) es fenyevekkel jobb, mint otthon. Modern, nincs varakozas es halapenz.

Elso fiam magyarorszagon szuletett, meg mindig emlekszem a Janos Korhaz omladozo vakolatara es az 1 db noverre, aki be volt osztva egy egesz emeletnyi szuloszobara (gondolom mennyiert).

De nem ezert maradok, hanem az emberek miatt. Hanyszor elofordult, hogy otthon nem akartak kifizetni (vallalkozokent) vagy mindenfele plusz szolgaltatast akartak kifacsarni az eredetileg megbeszelt arert, miutan mar reg szamlaznom kellett volna az elkeszult munkat.

Persze otthon is jol ereztem magam, egyszeruen csak kezelni kell ezeket a problemakat. A vakolatra meg nem ranezni, mivel az ellen nem tudok tenni (hacsak tarsadalmi munkaban nem kezdek el komuves munkat csinalni)

"Igen, egyebek miatt (leírom)."
Az osszes felsorolt "Igen" lehetoseg miatt. Megtettem mindezt het es fel evvel ezelott.

+1

Hozzáteszem hogy olyan 1 - 1,5 év előtt történt az, hogy teljesen megváltozott a véleményem. Előtte el se tudtam volna képzelni, hogy külföldre menjek (vagy épp ottmaradjak, amikor különböző országokban töltöttem több-kevesebb időt), de azóta egyre jobban foglalkoztat a gondolat.

Szerintem ha adott a lehetoseg belekostolni az un. "nyugati" eletbe, akkor miert ne? Nekem is megvolt mindenem otthon, a fizura sem panaszkodhattam, de kaptam egy lehetoseget az Egyesult Allamokbol, amit hulye lettem volna nem kihasznalni. Foleg ugy, hogy elotte mar eltoltottem par honapot Londonban, igy tisztaban voltam a kulfoldi elet szinvonalaval.
Termeszetesen tisztelem azokat is, akik az otthon maradtak es otthon ervenyesulnek. Nem mindenki ugymond "tokos" es mer belevagni egy kulfoldi kalandba. Nem vagyunk egyformak. A mondas ugy tartja, hogy "Batrake a szerencse." Kifogasokat barmikor es barmilyet lehet talalni (csalad, gyerekek, stb.). Nekem van par ismerosom, akiknek ez sem volt akadaly es kivandoroltak Irorszagba es Norvegiaba feleseggel, gyerekekkel egyhutt, ahol azota is boldogan elnek.
A honvaggyal sem volt problemam. A hazaszeretet meg szep dolog, de az nem fog eltartani es nem fizeti ki helyettem a szamlakat. Valakinek kisebbek az igenyei es beeri (es be tudja osztani) az otthoni fizuval, valaki tobbre vagyik. Nemcsak penzugyileg, hanem eletszinovalilag is. A gyerekei jovojerol meg mar ne is beszeljunk.

Nem irtam sehol, hogy ez csupan batorsag kerdese, de hatalmas szerepet jatszik a dologban. Meg attol is fugg, hogy mennyire vagy motivalt es elszant. Termeszetesen rengeteg tenyezo kozrejatszik, de sok dologban csupan akarat kerdese a megvalositasa.
Az emberek nem szeretik, ha kibillentik oket az un. kenyelmi zonajukbol. Szerintem aki kivandorol es kulfoldon is marad, az nem csak a sajat erdekeit nezi, hanem osszehasonlitja hogy melyik orszagban konnyebb ervenyesulni, jobb-e az egeszsegugy, munkalehetosegek, stb. stb.
Aztan vannak azok, akiknek eszuk agaban sincs kulfoldon letelepedni, de szivesen kiprobalnak magukat par honap erejeig kulfoldon.
Az utolso mondatoddal tokeletesen egyetertek. Bizony, tokos emberek, akik otthon maradnak :)

Kivandorolnek, de nem tettem. Most mar meg, ha banhatnam, sem tennem. Ez van, igy dontottem. Lesz, ami lesz; amig kepes vagyok reggelente felkelni es valamit is csinalni, addig a csaladomnak igyekszem megadni mindent, amire szuksege lesz... - mert ugyebar mindenki, aki mar nem itt van, hasonlo okokbol nincs mar itt.

--
A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

Mennék, de egyelőre nincs hová. Csak úgy a semmibe pedig túl nagy rizikó kis kezdő tőkével nekimenni. Úgyhogy maradok még, gyűjtögetek egy ideig.

Egészségüggyel kapcsolatos külföldi tapasztalatokra kíváncsi lennék.
Vitaindítóként: a minap egy kollégám mesélte, hogy egy londoni kórházban kartonon vezetik a betegek dokumentációját (részben olvashatatlan), mert nincs számítógépes rendszer rá. 2015-ben.

Egyébként nem az IT-re vonatkozik, de csomóan kimennek úgy árúfeltölteni meg ilyenek, hogy itthon járulékot nem fizetnek. Persze amikor itthon van, akkor megy orvoshoz. És hát ott van ugye a nyugdíj kérdés is...

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Nagyon sok intézmény működik Londonban, amit említettem az csak egy vitaindító elrettentő NHS példa volt. És általánosságban természetesen van kórházi rendszer egy átlagos random kórházban.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Sajat tapasztalatot tudok irni.
Operaltak a konyokom es a bal huvelykujjam. Az operacio koltsege 20 ezer dollarra rugott. Ennyi penzt en egyszeruen nem tudtam kifizteni. Termeszetesen nem vagyok ezzel egyedul, igy kervenyezhetsz valami segelyt, es a beveteled alapjan elengednek bizonyos szazalekot az osszegbol. Mivel az operaciom miatt nem tudtam dolgozni, igy nem volt bevetelem par honapig, ezert a kormany 100%-ban fedezte a koltseget.
Meg kell talalni a kiskapukat, kerdezni kell a lehetosegeidrol, hogy mikor es mekkora kedvezmenyt kaphatsz.
Maskulonben meg mindenert kulon kell fizetni. A mento, az orvos, az ER room, stb. Ezek mind kulon osszegek. Legelso korhazi tapasztalatom alkalmaval megszivtam rendesen. A bal konyokom teljesen kificamodott (futball kozben), igy mentot hivtak es irany az ER. Kb. 5 ezer dollaromba kerult ez a laza delutan, amit kifizettem az utolso centig. Akkor meg nem tudtam a kulonbozo kedvezmenyekrol, segelyekrol.

Szivesen, batran kerdezz ha tudni szeretnel valamit, megprobalok segiteni vagy a legjobb informacioim szerint valaszolni.
Meg egy egeszsegugyi dolgot meg tudok osztani: jovo heten operaljak ki mint a negy bolcsessegfogamat, egyszerre.
A felesegem egeszsegugyi biztositojanak koszonhetoen, nem kell fizetnem semmit, egyebkent olyan 500-tol 1000 dollarig terjedo osszegrol lenne szo. Persze az altatasert kulon kell fizetni.

Akkor reméljük simán megy majd minden.
Sokmindennel tisztában vagyok, mert magam is voltam odakint és ráadásul ez Eü-ben dolgozom. Egyetemi munkahelyem volt, ezért a biztosítás sem volt rossz. Van egy tartósan USA-ban élő közeli rokonom.
Leginkább mások okulására hasznosak a személyes tapasztalatok. Én nem tudok teljesen pártatlanul írni róla.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

manapság, ha nem fizeted magad után (mondjuk munkanélküliként) a tébét (6ezer?), akkor legfeljebb az életmentő ellátást kapod. a nyugdíj miatt ne aggódj, a tákolmány életbe lépése óta se nem kötelessége, se nem érdeke a kormánynak, hogy nyugdíjat fizessen bárkinek.
illetve mégis: akik anno nem adták a manyupos pénzüket, azok azóta is járulékként fizetik a nyugdíjat, így nekik "jár" ha odakerülnek. míg akik odaadták, azok adóként fizetik, azoknak nem jár.
érdekes olvasmány.

--
Aspire E1-530
"...és micsoda zajt csapott!"

Nem az orvosi vizsgálat/műtét/etc. költségét akarják behajtani?
Legalábbis nekem logikusabbnak tűnik (meg valahonnan ez rémlik, de ez FIXME kategória), hiszen ennyi erővel nem fizetek magam után TB-t, és majd ha beteg leszek és megműtenek, akkor majd fél évre visszamenőleg befizetek néhány tízezer forintocskát a több százezer forintos műtétre.

Nem, mivel mindenkinek biztosítottnak kell lennie Magyarországon (ez lehet a munkáltatója lévén, alanyi jogon vagy a saját befizetésével).
Amennyiben a kórházi ellenőrzés során kibukik, hogy nem az, akkor a biztosítási kötelezettség elmaradását fogják számon kérni tőle, nem az ellátást.

"Nem az orvosi vizsgálat/műtét/etc. költségét akarják behajtani?"
de bizony. és helyesen.
ismeretségi körömben van olyan, aki az elmúlt évek feketemunkái után bekerült a kórházba. mivel tb-t nem fizetett, a pár hetes ellátás összes költségét a kijövetel második hetében "kiszámlázták" neki, kapott is csekket.
ha nem fizeti be, majd jön a nav.

--
Aspire E1-530
"...és micsoda zajt csapott!"

Kivételesen lehet, hogy igaza van. :)
OEP honlapja (oep.hu) alapján is az ellátás költségeit kell megtéríteni (igaz, méltányossági alapon eltekinthetnek tőle).
Valamikor a Gyurcsány kormány környékén jött be a TAJ ellenőrzés, szinte biztos vagyok benne, hogy akkor még a biztosítási jogviszonyt kellett rendezni.

míg akik odaadták, azok adóként fizetik, azoknak nem jár.

Párszor már leírtam, majdnem mindenki meg is értette. Még mindig nuygdíjjárulék van és még mindig minden munkavállaló nyugdíjjárulékot fizet, ld. TB-törvény, II. fejezet (fogalmak és értelmező rendelkezések), ill. 19/2:

Járulék: az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék (a természetbeni egészségbiztosítási járulék, a pénzbeli egészségbiztosítási járulék és a munkaerő-piaci járulék), a nyugdíjjárulék, a táppénz-hozzájárulás, az egészségügyi szolgáltatási járulék.
...
A biztosított, a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni és társas vállalkozó, valamint tagi munkavégzés esetén a szociális szövetkezeti tag által fizetendő nyugdíjjárulék mértéke 10 százalék.

Kevered a munkáltató által fizetendő szocho-val, ami valóban adó, függetlenül attól, hogy magán- vagy állami nyugdíjpénztárba fizeti a fentebb emlegetett 10%-ot.

Ha a linknek (és nekem) nem hiszel, akkor nézd meg a bérpapírodat.

érdekes olvasmány

Bizony. De nem csak az Alaptörvény, hanem a különböző törvények ismerete is szükséges lenne, hogy ne beszélj hülyeségeket.

A teljes kedvéért: 2012-ben vezette be a SZHO-t a kormány, a korábbi - nyugdíjalapba beszámító - munkáltatói TB járulék felváltására.

A korábbi munkáltatói TB járulék fejében a még magánnyugdíjpénztári tagok jogosultak maradtak volna az állami nyugdíjra (mert ez oda ment és nem a mnyp-ak részére), ezzel legitimálták ennek az eltörlését.
Természetesen, a még mnyp-i tagoknak továbbra is fizetni kellett az adót.

"Kevered a munkáltató által fizetendő szocho-val"
igen. de ettől a tény még tény, miszerint a tákolmány szerint már nem kötelező nyugdíjat fizetnie a kormánynak, illetve pl az eü ellátás is csak addig megy, amíg a vezér úgy gondolja.
szóval bátran fizessünk minden szirszart mostanában adóként (járulék helyett).

--
Aspire E1-530
"...és micsoda zajt csapott!"

Hm? Ez nekem kimaradt, bár lehet csak félreértem.
Fizetem a nyugdíj járulékot (adót, aminek hívják), és lehet hogy egy fillért sem fogok kapni öregkoromra?
Fizetem a TB-t, és lehet ha pl. 5 év múlva kell egy mandulaműtét, majd kiszámlázzák?

____________________
echo crash > /dev/kmem

Először is: nyugdíjjárulékot fizetsz. Ez azért fontos, mert a mondás az az, hogy a járulékfizetés miatt valamire jogosulttá válsz, míg az adó "csak" kötelezettség, ami után nem jár semmi.
Az Alaptörvényes rugózás arról szól, hogy eddig olyasmi volt (az Alkotmányban), hogy a delikvens jogosult nyugdíjra és egészségügyi ellátásra, most meg az van, hogy az állam törekszik a békés öregkor és az egészséges élet megvalósítására (nyugdíjrendszer és állami egészségügyi ellátórendszer fenntartásával).

Aki azon gondolkodik, hogy nem lesz egészségügy ill. nyugdíj, gondolkodjon el azon is, hogy milyen politikai következménye lenne, Alkotmánytól és Alaptörvénytől függetlenül, és ezt a következményt vállalná-e az ezeket eltörlő párt.

járulékot fizetsz adóként, ha nem kapsz cserébe semmit, akkor se lehet egy büdös kurva szavad se (tákolmány).

"Aki azon gondolkodik, hogy nem lesz egészségügy ill. nyugdíj, gondolkodjon el azon is, hogy milyen politikai következménye lenne, Alkotmánytól és Alaptörvénytől függetlenül, és ezt a következményt vállalná-e az ezeket eltörlő párt."

pont a fideszt fogja érdekelni, hogy lesz-e lóvé ilyenekre 20-30-40 év múlva? még legalább egy ciklus alatt kilopják amihez hozzáférnek, oszt' nekik stabilizálva lesz a hátralévő 20-30-40 év. mindenki más meg le van szarva.
nem kell párt, amelyik ezeket eltörli, lesz itt borulat anélkül is.
hogy éppen 1-2 éven belül népelégedetlenség/polgárháború, vagy 10-20-30 éven belül pénzhiány miatt, az tökmindegy.

~3 millió balfasznak kellett volna elmélkednie, amelyik 2010 óta minden szavazáskor erre a fasza kommunista kormányra adta a voksát. meg annak a durván félmilliónak, amelyik inkább otthon maradt, mert a három oroszbarát, egy teljesen és egy félig komcsi párt közül nem bírt választani.

(u.i.: nem látom az adatlapodon a narancs-embélmát, ha már ennyire véded a 2010 óta kialakult tákolmány-tb-adó-politikai helyzetet -nem először-)

--
Aspire E1-530
"...és micsoda zajt csapott!"

járulékot fizetsz adóként

Szépen kérlek, nézd meg a bérpapírod, mi van ráírva. Nyugdíjadó vagy nyugdíjjárulék.

pont a fideszt fogja érdekelni, hogy lesz-e lóvé ilyenekre 20-30-40 év múlva?

Arról volt szó, hogy lesz-e nyugdíj vagy se. A költői kérdésem arra vonatkozott, hogy vállalja-e bármelyik párt, hogy "eltörli" a nyugdíjat, nem pedig arról, hogy a gazdaság és gazdaságpolitika (és lopáspolitika) fogja-e engedni.

nem látom az adatlapodon a narancs-embélmát, ha már ennyire véded

Nem védem én egyik pártot sem, csak nem szeretem, ha hamis információkat terjesztenek bármiről (pl. arról, hogy már nem fizetünk nyugdíjjárulékot). És nem a nem-tetszésemet nyilvánítom ki és narancsozom le a másikat (gy.k. személyeskedés), hanem tényekkel (jelen esetben a törvényre hivatkozással) alátámasztom az állításomat. Kérlek, te is tégy így, ne pedig személyeskedj, mert ennek értelme nincs.

"meg annak a durván félmilliónak, amelyik inkább otthon maradt, mert a három oroszbarát, egy teljesen és egy félig komcsi párt közül nem bírt választani."

Csak kerdes: szerinted mi a jo valasztas szamukra? En elmentem szavazni, csak nem nyert az a lo, amelyikre fogadtam.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

és még hányan voltak ugyanígy!

otthonmaradás = jóazamivan. de aki otthon maradt, az mind ugyanúgy vinnyog valami fasságért, mint az, aki nem ezekre a kommunistákra szavazott.

pillanatnyilag erről a palettáról lehet választani. vagy alternatívaként a kivándorló/kivándorolt értelmiség a külföldről való okoskodás helyett színre léphet pártként, a jelenlegiektől eltérő politikai/gazdasági modellel (nekik nagyobb sanszuk van mint pl neked vagy nekem).
aztán közben a seggem a hideg falhoz ért és felébredtem. példa...
a helyi bürgermejszter az egész várost újraélesztésre tanítaná. abban a városban és abban az országban, ahol az ilyet mindenki (aki a politikához/kormányzathoz köthető hivatali munkahelyéről lett kivezényelve) csak pirospontért, vagy sokan (jogosítványért küzdők) "legyen meg oszt' jóvan" hozzáállással kezelik. de továbbra sem tudnak/akarnak újraéleszteni, simán elsétálnak az utcán összeeső emberek mellett. 90%-a még egy kurva telefont sem ejtene meg a mentők felé.

nincs közösség, nincs összetartás, nincs kiállás ugyanazon dolog mellett. "oszd meg és uralkodj" van, számtalan szirszar dolog van, ami ellen kiállnak párszázan, de a (fidesz mindenkori védelmére létrehozott) békamenetet leszámítva semmi egység nincs.

--
Aspire E1-530
"...és micsoda zajt csapott!"

svajcban teljesen rendben mukodik, a biztositasi rendszer kicsit bonyolultabb, mint otthon, igy mindenfele szamokat fejben kell tartani (mennyi az onreszem, mennyi amit rafizetek, mi egyaltalan az, amit levonhatok az eves biztositasi onreszbol, ...), viszont kulturaltnak tuntek a rendelok, orvosok.

korhazrol nem tudok nyilatkozni, jo darabig nem tervezek oda menni :)

Nem vandoroltam ki, az EUban dolgozom es elek. Azaz jelenleg Manchesterben.

Kulfodre mentem, nem akartam itt ragadni de az ido mulasaval igy alakult. Az itteni kultura sosem lesz az enyem, az otthoni meg mar 11 ev utan bizony idegen. A gyermekeim idegen tortenelmet fognak tanulni es olyan helyet fognak hazanak hivni amihez annyo kozuk van mint nekem 1 szardiniakonzervhez.

Nagy buli a kulfold 1-3 evig, van jo elet es egzisztencia, munka, kihivas de ugy utana nagy arat kell erte fizetni es en a reszemrol megbantam.

Ivan

"Nagy buli a kulfold 1-3 evig, van jo elet es egzisztencia, munka, kihivas de ugy utana nagy arat kell erte fizetni es en a reszemrol megbantam."

Mennyire generikus, es mennyire a sajat eleted esemenyeibol kovetkezik az, hogy "nagy arat kell erte fizetni"? Biztos, hogy barmely, random kivandorlo embernek meg kell fizetni ezt az arat?
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Voltam kint pár évet, hasonlók a tapasztalataim.
Aki középiskola után vagy egyetem közben megteheti, menjen ki tapasztalatszerzési célból, hasznos. A karrierlehetőségek fiatalon, pályakezdőként jobbak voltak, itthon e tekintetben siralmas volt a helyzet. Hazajönni viszont nem volt könnyű, a visszailleszkedés külföld után több ismerősömnek is nehéz volt, ezzel is érdemes kalkulálni.
Anyagiak miatt szerintem felesleges kivándorolni, arányaiban nem éreztem azt, hogy többet engedhettem meg maganak, hogy az életszínvonal annyival jobb lett volna.
A hangulat országfüggő "kint" is, erre így nehéz válaszolni, itthon is attól függ, hogy hol lakom, kikkel dolgozok együtt...
A hazaszeretetet akkor lehet megérteni, amikor kint élsz és tapasztalod, hogy idegen vagy. Teljesen integrálódni (kulturálisan, nyelvileg) nagyon keveseknek sikerül úgy, mint itthon.
Két esetben tudom elképzelni, hogy kivándoroljak, az egyik, ha itthon nem tudnék normális munkát vállalni, a másik, ha fizikailag veszélyeztetve lennék (példák már voltak fentebb).
A gyermekeim jövője szempontjából egyedül a magyar oktatásrendszer minősége az, amit akadálynak látok, viszont ez még kevés ahhoz, hogy a kivándorlás mellett döntsek.

En mindenkeppen szeretnek kimenni egy par evre masik orszagba, megtapasztalni, milyen. Azt, hogy hazajonnek-e, tulajdonkeppen nem tudom. Az biztos, hogy itthon nem mindig egyszeru az elet - meg ha szamomra talan nem is olyan bonyolult, mint lehetne -, de ez nem biztos, hogy kint van olyan nagysagrenddel jobb, hogy amellett dontsek. Raadasul egy halom "betegseg" (inkabb csak specialis allapot) tulajdonosakent alaposan meg kell fontolni, mik a lehetosegek. A legtobb privat egeszsegugyi ellatassal rendelkezo orszagban eleg draga tud lenni, ha bonyolitod a dolgok normalis menetet.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Ez olyan, mint amikor egy gyökeres növényt kikapnak a földből, aztán átültetik. Növénye válogatja, van amelyik túléli, van amelyik egy darabig vegetál, és van amelyik rekordidő alatt elsorvad.

Szégyen, hogy ott tart az országunk, hogy a kivándorlás tömeges méreteket öltött. A koszovói bevándorlók a magyar kivándorlókhoz képest létszámban sehol sincsenek.

Az is probléma, hogy mindazok a 100 ezrek, akik végleg elmennek, 10-20-30 év múlva fognak igazán hiányozni, leginkább a nyugdíjrendszer garantálható összeomlása miatt.

Kik maradnak itthon? Kik fognak járulékot, adót fizetni itthon?

Azt hiszem, mi, akik maradunk, nagyon meg fogjuk ennek inni a levét egy nem szép napon.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

TBH aki tutira akar menni, az visszajon oregkorara, es itthon kolti el a kinti nyugdijat. Ugyanis hacsak nem azsia vagy afrika fele indulsz el, a penz, amit kapsz nyugdijkent, itthon egy nagyon kenyelmes eletet fog garantalni, mig kint ez nem olyan biztos...
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Látogass el bármelyk régióbeli bezzegország (akár Szlovákia) vidékeire és vesd össze azt Magyarországgal majd Ausztriával. Baromra nem lesz kérdés, hogy melykhez hasonlítanak az életkörülményeik és hogy mekkora a szakadék amiből most kezd kikapaszkodni ez a régió.

Az aktuálpolitika nem érdekel, de egyelőre nem látom hogy miért kéne temetni ezt az országot. Mondjuk az adórendszerrel, a rekordmagas elvonásokkal, a hozzá kapcsolódó feketézéssel tényleg kezdeni kéne valamit.

Nem nézem az adatokat mert nem értek hozzá. Szerintem ez a grafikon is csak akkor érdekes ha érted a mögötte lévő komplex folyamatokat, egyébként csak hangulatkeltés.

Nem mondom, hogy más országok nem fejlődnek valamivel jobban a régióban, de szó sincs arról, hogy köröket vernének ránk, ebben biztos vagyok közgáz diploma nélkül is. A csehek már csak az elhelyezkedésük miatt is előnyből indultak, ők előrébb is vannak, ez igaz.

Nem nézem az adatokat mert nem értek hozzá.

de azert a gorbek tendenciait tudod ertelmezni, yes? Nem azon kell sopankodni, hogy a csehek elhelyezkedese jobb (mert ez adottsag), hanem van miert haragudni, hogy mig az osszes tobbinel emelkedo a tendencia, addig itt 2004 ota stagnalas, ill. inkabb enyhe visszaeses van. A komplex folyamat valojaban nagyon egyszeru: elkurtuk, nem kicsit, nagyon. Es azota csak meg rosszabb lett...

--
"Van olyan ember sok az oldalon, akinek a kommentjeinek 100%-a zaj, oket miert nem kommentelitek ilyen lelkesen?" (hrgy84)

Kivételesen egyetértek, kivéve az utolsó mondatoddal. A Világbank adatai szerint A 2010-es kormányváltás óta némileg javul a helyzet, miden adatpont jobb mint akár a 2009-es, vagy a 2010-es adat (GDP per capita). A csehekhez kicsit közeledtünk azóta, de a lengyelek tényleg előznek. Ahogy olvasom, a 2014-es adatok alapján megint mi nőttünk a régióban a második legjobban a lengyelek után.
Csaba

A Világbank adatai szerint

ja, abbol tenyleg nem latszik az, hogy bar az szep, ha no az egy fore juto GDP, de hiaba, ha az kozel sem egyenletesen van elosztva. Kevesbe finoman fogalmazva: hiaba nott a kozgep, simicska, lorinc gazda, lezerjani, roganpuci, szijjgyarto, iii. kolompar es a tobbi fejere eso gdp, nagyon sokake csokkent. Csak ugye ennek eszrevevesehez keves az, ha 5000 km-rol vetsz egy pillantast 1-2 chart-ra, majd elegedetten hatradolsz, hogy de jo, madzsarisztan a narancsos maffia alatt jobban teljesit...

--
"Van olyan ember sok az oldalon, akinek a kommentjeinek 100%-a zaj, oket miert nem kommentelitek ilyen lelkesen?" (hrgy84)

A GDP az egy főre jutó termelés (és szolgáltatás), nem pedig az egy főre jutó gazdagodás - nem tudom, az általad néven nevezni kívánt személyek (közül a legtöbb) mennyit is termelnek, mennyi olyan produktumot hoznak létre, amely végső felhasználásra szánt, azaz része-e a GDP-nek. Közgép, Simicska oké, valamit előállítanak, szolgáltatnak, de Lázár, Rogán, segélyesek stb. semmit nem állítanak elő, ami a GDP-t növelné.

Alapjában megint egyetértünk, de...
A UN adatai szerint 1998 és 2013 között a háztartások fogyasztása (aka amit te az életszínvonalnak élsz meg) 1998 óta folyamatosan nőtt, kivéve 2008 és 2010 között. Persze nyilván nem minden háztartás fogyasztása nőtt, de az átlagé úgy tűnik igen. (Direkt nem KSH adatot citálok, mert úgyse hiszünk az ellenoldalnak, de nagyjából azok az adatok szerint is.)
Csaba

a háztartások fogyasztása (aka amit te az életszínvonalnak élsz meg)

nem egeszen. Tfh felveszek egy csomo (szabadfelhasznalasu, stilusosan: CHF) szemelyi kolcsont, es veszek belole lapostevet, ajfont, meg mittomen mennyi szart meg, akkor a fogyasztasom nott. Na de az eletszinvonalam is? Figyelembeveve a kovetkezo havi torlesztok utan megmarado suskat, nem vagyok ebben biztos, foleg az egyszeri ostoba, penzugyileg zokni magyar polgart figyelembe veve. Szoval a haztartasok fogyasztasanak alakulasa messze nem elegseges indikator (a cirkuszt a nepnek tezisrol nem is szolva)...

--
"Van olyan ember sok az oldalon, akinek a kommentjeinek 100%-a zaj, oket miert nem kommentelitek ilyen lelkesen?" (hrgy84)

ize, tudod, vannak ok, a tuzhoz kozeli fijucskak (meglehetosen kicsiny halmaza), meg mindenki mas. Namost az utobbi halmaz ugy en bloc a rossz vegen van. Orom az uromben, amikor 1-2 narancshivo megvilagosodik, hogy ot* most felultettek a tudodmilyen rollerre...

*: most nem a simacskara gondolok, hanem a rendszer agymosott zombi hiveire, akik megmagyarazzak maguknak, hogy jo a szar porcukorral...

--
"Van olyan ember sok az oldalon, akinek a kommentjeinek 100%-a zaj, oket miert nem kommentelitek ilyen lelkesen?" (hrgy84)

Már azért is harapsz, ha egyetértek veled? :-)
Csak a sport kedvéért:
a) A "Kevesbe fonoman fogalmazva" kezdetű mondatodat címlapon fogja hozni az Index, Origo és 444 kommentközönsége, annyira jól indokolt és objektív.
b) Finnország csak 2000 km
c) Attól még, hogy nem otthon nyomom az ipart, vannak ott szüleim, testvérem, após/anyósom, egyéb atyámfiai, akiktől elsőkézből is kapok infót a jobban/rosszabbul teljesítés témakörben.
d) Rendszeresen vannak ügyeim ottani partnerekkel, akik szintén nem vetik véka alá az életérzésüket.

A c+d alapján azért kicsit nagyobb a rálátásom, mint ahogy szerintem gondolod.

Csaba

b) Finnország csak 2000 km

ok, megfogtal

A c+d alapján azért kicsit nagyobb a rálátásom, mint ahogy szerintem gondolod.

ennyire alulertekeltelek volna? Amikor a multkor eloadtad, hogy a magyar partok kb. egykutya, mert hogy ertekalapu politizalas nincs, ergo mindegyik egy kutya, igy a te voksod kb. az akademiai szektort erinto intezkedesek alapjan dolt el, akkor sohajtottam egy duplatenyereset, hogy c+d ide vagy oda vagy ennyire fogalmad nincs arrol, mi megy itt, vagy elvtelenul (ha mar ertekalapu dolgokrol beszelunk) tolod az elvtarsak szekeret. Probalok pozitiv lenni, es az elobbire gondolni...

--
"Van olyan ember sok az oldalon, akinek a kommentjeinek 100%-a zaj, oket miert nem kommentelitek ilyen lelkesen?" (hrgy84)

Felütöttem a wikipédiát a GDP-nél, többek közt ezeket olvasom benne:

- Gyakran használják az országban élők átlagos életszínvonalának mutatójaként az egy főre jutó GDP-t, ami azonban túlzott leegyszerűsítésnek tekinthető.
- 2010 novemberében David Cameron brit miniszterelnök mutatott rá, hogy a GDP rendkívül félrevezető lehet (pl. alaposan emelheti akár egy földrengés is, hiszen az újjáépítés pótlólagos kiadásai a hazai össztermék gyarapodásaként jelentkeznek), így jobb lenne egy másik mérőszámot megállapítani helyette, amely valósághűbben tükrözi az általános jólétet, jó közérzetet.
- A GDP sokszor elválik a társadalmi jótól, így tehát csak igen szűk keretek között érdemes rá úgy hivatkozni, hogy ha a GDP nő, akkor az feltétlenül az adott társadalom egészének a számára jó.
- A feketegazdaság által termelt jövedelem szintén kimarad a hivatalos kimutatásokból. A GDP értékét ilyen esetekben becsléssel próbálják pontosítani.

Irigylem azt, aki a világos sör mögül a GDP-re kipillantva megmondja, hogy jó irányba halad-e az ország vagy nem.

Én inkább azt mondanám, hogy azt nézd meg, hogy a kiegyezés korában, a Monarchia idején Magyarország Európa éllovasai közé tartozott. Anno az is hasonló berendezkedés akart lenni, mint most az EU.

Nem az ezeréves múltunkra kellene büszkének lennünk (mondjuk jó kérdés, hogy mire is valójában?), hanem az elmúlt 26 évünkre, már ha lenne mire.

Németországot is porig bombázták az amerikaiak a világháborúban, és ausztria is orosz megszállás alatt állt ha jól emlékszem 1954-55-ig (fixme).

Beképzelt, ontudattól duzzadó, szellemileg alultáplált nép vagyunk, de a mentalitásunk leginkább a szégyenünk.
Lehet szidni itt az elmúlt évtizedek lopásait, de valljuk be őszíntén, ki tud ellenállni a kísértésnek? Tolvaj, szélhámos, csaló nép vagyunk.

Széchenyi osztráknak vallotta még magát a Hitel-ben, láss csodát, így lett a legnagyobb magyar. Nem pofázni kell, hanem tenni. Tenni a köz javára. Ennyi a titok nyitja. Amennyi pénzt ebben az országban már lenyúltak, felhőkarcolóink lehetnének, napelemtelepeink az Alföldőn, Paks nélkül lenne elég energiánk, stb... sorolhatnám napestig.

Akinek nem inge, ne vegye magára.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Én egyáltalán nem érzem ezt a beképzelt magyarságot aki az 1000 éves történelemre büszke, a kommunizmus és a vadkapitalizmus mára már majdnem kiírtotta a nemzeti tudatot. Lassan inkább a gyökértelen lenne a megfelelő jelző.

> Amennyi pénzt ebben az országban már lenyúltak
Nyúltak és nyúlnak le bőven, de a GDP-hez képest ezek még mindig csak gombok. Nem sokkal lennénk előrébb ha becsületes és csóró kormányunk lenne, nem ezen múlt.

Nem pofázni kell, hanem tenni - ez viszont nagy igazság, amit sokan magukra vehetnének. Aki tényleg hellyel-közzel de alapvetően becsületesen küzd azért, hogy jobb legyen neki, az tisztelendő, mert egyúttal tesz az országért is. Akkor is ha tanulással, önfejlesztéssel, vállakozással, karrierrel próbálkozik, sőt, még arra is áldásom ha kiköltözik.
Aki csak azt tudja szajkózni, hogy mekkora szar ez az ország, bezzeg Németország, bezzeg Anglia, az elbeszélgethetne erről Széchenyivel. :)

Azt szeretném, kérdezni, hogy honnan ez a mítosz, miszerint "a Monarchia idején Magyarország Európa éllovasai közé tartozott"?
Ha megnézed az elérhető adatokat, Magyarország már a Monarchián belül is csak Európa hátsó udvara volt. A GDP per capita adat az összes általam talált évben (1870-óta) soha nem haladta meg a klasszikus nyugati országok megfelelő adatainak a felét, a jelenlegi EU országok közül egyedül Görögország, Portugália és Lengyelországnak volt valaha is kisebb a termelékenysége, mint a magyaroknak. (Nyilvánvalóan kissé komplikálják a képet az időközben lejátszott több körös határtologatások.)

Szóval ahogy én látom, Mo történelmileg Európa gazdaságilag fejletlen részén volt/van, a leszakadásunkat a II. VH óta csak növelni tudtuk. Utoljára 1950-ben sikerült hozni a nyugat-európai termelékenység felét (2480 USD/cap vs 5018 USD/cap), 1990-re ezt sikerült ugyanennek a harmadára mérsékelni (6459 USD/cap vs 16870 USD/cap). Azóta nagyjából ezt az egyharmadot sikerült tartani, a lemaradást lefaragni egyáltalán nem.

Szóval a nagy visszaesés 1950 után jelentkezett. Miután ebben a periódusban a nemzeti öntudatot kevéssé ápolták Magyarországon, kötve hinném, hogy ez lenne a lemaradás oka, de persze nem tudhatom. (Annál is inkább, mivel az igencsak öntudatos finneknek sikerült az 1920-as függetlenség óta a magyar termelékenységről fölmenni az EU átlagra, a cseheknek kevéssé. Szerintem mindez nem a nemzeti öntudattól függ.)

Csaba

Hitelesnek? SZVSZ a történelmi korok GDP adatai eleve olyan módszertani kérdéseket vetnek fel, amikre nincs konszenzusos válasz, ergo nincsenek hiteles adatok. Viszont ezek a hiteltelen adatok még mindig objektivebbek, mint bármilyen kijelentés adatok nélkül a témában.
Szerintem olyan adatot semmilyen komolyan vehető forrásból nem fogsz találni, ami alátámasztja a Magyarország a Monarchiában mint Európa éllovasa mítoszt.

SZERK: Annyit hozzátennék, hogy itt azért nem arról van szó, hogy valakik random számokat generáltak egy Excel táblába. Az adatok a Maddison Project-ből vannak, a történeti statisztika a fő profiljuk, pont azért kutatnak, hogy legalább valamilyen használható adatunk legyen, hogy az országoknak régebben hogy alakult a gazdaságuk.

SZERK2: Hasraesni persze nem kell ettől, de szimplán ignorálni azért, mert nem passzol a világképünkbe, szintén nem túl egészséges. Elegendő elgondolkodni, és feltenni a kérdést, hogy miért van ez úgy?
Csaba

Lehet, túl finoman fogalmaztam, de aki adatot szolgáltat 1870-ben Jugoszláviához, az innét kezdve azt ír amit akar.
Hazudozni is lehet tudományosan, és mindenki azt hisz el, amit akar.

Nézz körül az országban, és nézd meg, hogy mik épültek a Monarchia idején. Az többet mond egy csomó hamis számadatnál.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Értsd meg, nem azt vitatom, hogy Magyarországon a kiegyezés és az I. VH között nem fejlődött látványosan, hiszen valóban fejlődött. Azt vitatom, hogy akkor Európa "éllovasa" volt az ország. Nem volt az akkor sem. Én is ajánlok egy könyvet a miértek és a történeti aspektus megvakargálása érdekében.

Az többet mond egy csomó hamis számadatnál.

Nem tagadni kéne, hanem okulni. De az szemmel láthatólag nem megy. Talán ez is az okok között szerepel.

Csaba

Osztrák–Magyar Monarchia: 1867 - 1918.
Eiffel torony: 1887 Jan. 28 - 1888 Márc. Szintén kb. ekkor épült a Gare D'Orsay, a közelgő világkiállításra.
St. Pancras: 1877-ben készült el (bár lehet hogy csak nekem kedvencem)
Gaudi ebben az időben csapott össze pár nyomi épületet a világ elmaradottabb részein (höhö).
Le Corbusier dettó. Kábé.

És ez csak Európa és ami hirtelen eszembe jutott (jó a Gare D'Orsay-t meg kellett keresnem :D).

Ha azt nézzük hogy mi épült.

"A földalatti vasútépítés gondolata és megvalósítása egyidős a londoni földalatti vasútvonal születésével. 1860-ban kezdtek hozzá az építéséhez és 1863-ban helyezték üzembe az első földalatti vasutat. A budapesti Millenniumi Földalatti Vasút a kontinens első földalatti vasútjaként 1896. május 2-án került a nagyközönség használatába, és nagyobb fennakadások nélkül szolgál ma is. 1973-ig a vonal hossza 3700 méter volt, 9 földalatti és 2 felszíni megállóval. A szerelvények 2 perces időközzel közlekedtek, a legnagyobb mért napi utasszám 34 526 fő volt. A II. világháború végéig a további fejlődés nem folytatódott."

(Wikipedia)

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Igen, erre is szoktak fappolni, kihagyva az értelmezésből, hogy a kontinens nem jelenti egész Európát. A londoni "cső" kb. egyidős vele, ahogy a wiki is írja :D

Persze attól még nagy dolog, de igazság szerint ugyanazt csinálták mint Angliában, tök ugyanazzal a technológiával, stb. stb. Bár az megérne egy kutatást, hogy anno ki kinek a tapasztalatát, szakértelmét használta fel.

És a párizsi metró meg 1900-ban indult, ami még beleesik a monarchia idejébe, szóval, na, az éllovaglás kissé túlzásnak tűnik nekem.

Bár itt meg mintha mást írnának a Tube-ról, de már el kellett indulnom, most nem fogom kibogozni: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_metro_systems#Legend

Mar ket eve megtettem. Nem Magyarorszagrol vandoroltam el. Habar magyarnak vallom magam szoba sem jott a Magyarorszagra valo letelepedes, egyszeruen azert mert a roman bozgor (magyarul hazatlan) nevet nem akartam roman ciganyra cserelni.
--
FeZo

Igen méghozzá a haldokló nyugat miatt a haldokló kapitalizmus miatt és a rosszul kezelt válság a haldokló liberalizmus illetve demokrácia miatt. ;-) Annyira jó itthon mindent jól kezelnek jobban tudnak, hogy a buta nyugatot inkább elviselném. ;-) Ja és ott van foci ;-) Pedig 2 napja tudjuk beértük őket ;-)

A Nemet leszamitva az osszes Igen egyutt ervenyes.

Sokat gondolkoztam rajta, mert lassan 4 eve lesz, hogy mar egyszer kivandoroltam, es most vegulis eleg jol erzem magam, de aztan igent nyomtam, mert miert is ne, ha mar egyszer megtettem, es nem bantam meg? Erdemes merni szerintem.

Ha elmennék, valószínűleg keletre mennék, és a túlszabályozottság miatt. Ritkábban lakott vidékre...
Mindig lesz olyan hely, ahol jobb, könnyebb az élet mint itthon..., de panaszra a divat ellenére nincs okunk.

Az utolsóra szavaztam de sokat gondolkoztam a harmadik opción. Végül azért választottam az "egyebek miatt"-ot mert ez már megtettem. Kb. 5 éve egy vallás után depressziósan gyökeres környezet változásra volt szükségem. Szóval vettem egy repülőjegyet külföldre és mindenféle tudatos tervezés nélkül megpróbáltam egyszerűen túlélni és újrakezdeni.

A "gyermekeim jobb jövője" opció azért gondolkozott el, mert ez mostanában kezd aktuális válni. Viszont ez jelenleg a Magyarországra való visszaköltözést takarja.

Igen, az anyagiak miatt.

Igen, a jobb karrier lehetőségek miatt.

Igen, a gyermekeim jobb jövője érdekében (pl. oktatás, nyelvtanulás).

Igen, az általánosan jobb hangulat miatt (jobb egészségügy, vidámabb néplélek stb.)

Igen, egyebek miatt

----------------------------------------------------------
Sebeink emlékeztetnek arra, hogy a múlt valóban megtörtént