passziv hutesu home szerver pc olcson

Fórumok

Megkerdem itt is, mert itt sokan foglalkoztak HTPC jellegu gepekkel. Nekem egy olyan gepre lenne szuksegem, amiben nincs mozgo alkatresz (ertsd: venti), nem csak a hangja miatt hanem eleg poros kornyezetbe (garazs) kerulne. VGA nem erdekel, csak szerver funkciokat (videokamerak kepenek rogzitese, szenzorok figyelese, munin stb) kell ellasson. Sajnos x64 platform kell a kamerak szoftvere miatt, a tobbire talan egy openwrt-s soho router is eleg lenne :)

ha van 2 lan portja, esetleg wifije az elony, de nem feltetel.

nezegettem a Zotac es a Gigabyte barebone gepeit, tok jok lennenek de kiderult mindben van valami specko ventillator a cpu-n, amit meg cserelni se nagyon lehet ha bedoglik.

regen lehetett kapni kulso tapos minipc hazakat es atom procis passziv alaplapokat, de ugylatszik ez is kiment mar a divatbol...

A'rpi

Hozzászólások

CPU hagyján, de a lemez(ek)nek is kell hűtés. Bár árat nem írtál, úgyhogy ilyen 100-150e magasságában már vannak terás ssd-k is. Kis itx-es lapra meg kell berhelni home made vmi bitang nagy kilós nagyságű hűtőt, és kb annyi szerintem. A házat meg szitává átalakítani, h jól járja a levegő.

> CPU hagyján, de a lemez(ek)nek is kell hűtés.

Áááh, egy 5400rpm-es notebook vinyónak nem kell, és valószínűleg a WD Green/Red és társai sem melegszenek. Nomeg aztán, használj SSD-t...

A pár Watt TDP-s processzorok (Atom és társai) nem igényelnek aktív hűtést.

Egy 20-40W összesített fogyasztású gépet pedig meg lehet tápolni egy notebook-töltő kategóriás 60-90 Wattos kapcsolóüzemű passzív tápról.

Nekem nem főtt meg 2,5 év alatt az otthoni szerver, se az alaplap se a HDD. Konfig:

- D2500CC alaplap + RAM
- 2 db WD Green 3,5" HDD
- LC-1320mi ház, kis lemezmunka a belsejében a 2 db 3,5"-os HDD rögzítéséhez.

--> http://i495.photobucket.com/albums/rr318/Sky_Boy_/IMG_3308.jpg - de a CD helyén is kis hőtermelésű (WD Green) 3,5" HDD és passzív hűtésű alaplappal, ventillátorok nélkül.
A 2,5"-os HDD jelentősen kevesebb hőt termel és szellősebben beépíthető. Sőt sokkal kevesebb szívás van vele, mert nem kell lemezmunkázni, a CD keretre rácsavarozható. Azonban amikor ezt csináltam, még nem volt kapható számomra megfelelő tárkapacitással, így lett 2 db 3,5" HDD szoftver RAID1-ben. De eddig úgy néz ki, bírja. Pedig éjjel-nappal megállás nélkül megy az elmúlt 2,5 évben.

Nincs ventillátor. A ház álló helyzetben lett elhelyezve, doboz szellőzőnyílásai szabadon hagyva.

A D2500CC napjainkban már csak használtan szerezhető meg. Így ha most kellene, valószínüleg a J1900N-D3V alaplappal szemeznék.

Itt vannak alaplapra integrált CPU-s lapok: https://www.pcx.hu/alaplap/integralt_cpu_alaplap
Köztük passzív hűtésűek is. Az Intel J1900-nak 10W a TPD-je.
Mellé egy hűvös vinyó, szerintem elmegy. A táp kérdéses, oda ebayről vagy máshonnan ~5.000-ért érdemes rendelni pico tápot.
A projekt nem lehetetlen szerintem.

Én házi szerver/NAS céljára ezt néztem ki: QC5000-ITXWiFi
Bár van rajta egy pici ventilátor de olcsón beszerezhető nem speciális típus. WiFi is van rajta, mindez bruttó 23 eFt körül. 64 bites 4 magos, bár ez neked sok, de csak 18W-ot fogyaszt a CPU.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Szia

Mar ketfelekepp csinaltam ilyen hutest. Nemtudom mennyire all messze toled a barkacsolas, de ha muhelybe kell es raadasul sajatba akkor nincs akadaly. Namost kinek mi az olcso?

1. Esztergaltattam egy olyan reztombot ami kiert a haz oldalara 5-6cm, ott tettem ra egy szerelheto "kalapot". A haz es a tomb koze gumicsovet hosszaban szetvagtam azt tettem tomitesnek, tokeletesen tomitett mint egy szimering.

2. Regebbi talan VGA vizhuto blokkot vettem /valami brutalisat/, azt barkacsoltam a procira. Valamilyen kocsi belso futoradiatorjat alakitottam at hutesnek ugy, hogy a bemeno ag a tetejen legyen a kimeno agat meg az aljara lehetett csatlakoztatni. Meglepetesre szivattyu nelkul megfordult benne a viz. A hatranya csak fektetve lehetett a hazat tarolni. Ha jo remlik valami D510 hutott tokeletesen.

Remelem adtam par otletet.

Udv Andras

Nekem desktop célra sikerült zéró hangú gépet csinálni, neked ez túl erős lehet:
i5-4670T proci (4 maggal, max 45W, de alapjáraton csak pár W)
GA-H81TN alaplap - ennek nem kell ATX táp, csak egy teljesen zárt laptop táp
Thermalright passzív gyári hűtő - nem kell venti

Nagyon jó teljesítmény, nulla porérzékenység (nem keveri a levegőt), viszont szellőzés az kell neki.

Esetleg szóba jöhet gyengébb, olcsóbb T vagy U sorozatú proci is.
Amit szoktak ajánlani: http://www.wireless-bolt.hu