Széket milyet?

A szokásos napi 10-12 órát ülni benne.
Legyen kényelmes, tartós (főleg), mindenütt állítható.
Ne legyen: értelmetlenül drága: Most épp nem opciós a Herman Miller vonal
Most ilyen van, de visza kéne adni. Nem rossz, nem rossz, de egyre kényelmetlenebb nekem, kipróbálnék másikat.Ez mondjuk tartós kb. 10 éve ülök rajta és semmi baja.
Nem próbáltam, de azt gondolom, h az olcsó ikeás vonal nem túl tartós.

Vélemények + tapasztalatok érdkelnek, gyártó típus megjelöléssel. Nagy előny, ha itthon is be lehet szerezni.

Hozzászólások

Igazán kényelmes, a fájós derekamnak sem ártó székkel eggyel találkoztam életemben. HP-s tanfolyamon, ha jól emlékszem, Zahy alatt volt egy ilyen. :D
(amit kizártál... akkoriban volt úgy kétszázezer forint/darab :( )
A "jó árú", szépnek, kényelmesnek tűnő székekkel nagyon vigyázz, nehogy úgy járj, mint én! Vettem egy elsőre roppant kényelmesnek tűnő, 30-35ezres kínai széket és nagyon gyorsan eljutottam odáig, hogy képtelen vagyok használni.

Hogy a sok ülés következtében ne fájjon az ember dereka, olyan széket érdemes venni, aminek dönthető az ülőlapja is. Ha nem ilyen széked van akkor célszerű (lehetőleg dinamikus) ékpárnát venni hozzá.

Néhány termék és az ülés miatti derékfájásról bővebben:
http://porckorong.hu/blog/porckorongserv-video-minden-amit-az-indulasho…
http://www.tacticsport.hu/cikkek/termekeink-hat-es-derekfajassal-kuzdok…
--
Légy derűs, tégy mindent örömmel!

Igen, ezt írtam én is. :)
("amit kizártál" -> "Most épp nem opciós a Herman Miller vonal")

Mellesleg pl. a Dr. House-ban is ilyen székek voltak, meg valamelyik krimi sorozatban is láttam már ugyanolyat.

Asszem, ha valaha még lesz munkám, első beruházásaim egyike egy H-M szék lesz. :D

Egy Lets'B gyártmányú széken ülök kb. 6-8? éve, pontos típus passz. Nagyon masszív, fáradásnak semmi nyoma, nincsen nyeklés, nyikorgás, szétesés, semmi. Egyedül a farmer dörzsölte ki az ülőkárpitot. ~70e kategória volt akkor - úgy tudom.
Minden forintot megér.

Kinnarps sem rossz, arat nem tudok, nem en vettem :-)

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Nem próbáltam, de azt gondolom, h az olcsó ikeás vonal nem túl tartós.

Ne gondold, hogy olcsó. Épp tegnap voltam szétnézni asztal és szék miatt is. Találtam egy széket, aminek valami "háló" volt a támlája. Arra a fél percre kényelmesnek tűnt, hogy milyen a szokásos 8+ órát benne ülni, azt nem tudom. Betettem az elmegy kategóriába. Akkor dobtam egy hátast, mikor megnéztem az árát...

Markusban ülök 3-4 éve és nagyon szuper. Kifejezetten nem vigyázok rá, macska is van a házban, néha bele is ül, de pont olyan, mint újkorában. Most közelebbről megnéztem, és meg is lepődtem rajta: fáradásnak semmi nyoma, teljesen tiszta, a bőrön még megvan az eredeti mintázat, a hálós részből egy szál textil se áll ki. Egy minimális nyikorgása van, ha mozgolódok rajta.

--

Markus van nekem is, karfák nélkül, hogy tudjak terpeszben is ülni. :)
Szeretek hasig bemenni az asztallaphoz, így minden magasságra állítva megtehetem, nem tartja el a karfa.
Eddig bevált, tartóssági problémám nem volt vele.
Kissé túlárazott szerintem is, de nem találtam ezért az árért (nekem) kényelmesebbet.

Én itthonra szereztem be egy kényelmes széket, ami a Markus lett. Fél év után azt mondhatom ár-érték arányban rendben van. Én a parkett miatt a drágább változatot vettem, meg egy nem IKEA-s parkettvédőt, mert az ellenben nem jó náluk. sokak szerint "rácuppan" a padlóra.

http://lifehacker.com/5941523/five-best-office-chairs

"A szokásos napi 10-12 órát ülni benne."

En inkabb egy ilyensmit vennek es egy olcsobb szeket, hogy ne kelljen vegig ulnod, mert 10-12 ora mar nagyon extrem!

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Szerintem a kulcsszó: szinkronmechanika.

Amúgy nekem nem olyan van, rengeteget ülök, de 30 éves koromra még nincs semmi bajom, kop kop kop. Legközelebb viszont már ilyet vennék. Nem olcsó, de egy igazán jó szék 5-10 évet is kibírhat, ahhoz képest nézd az árát. Szakadt már le 30 ezres cipő a lábamról 1 év alatt...

--

Én is széket keresek, viszont plüss huzattal.
Még 6-7 éve vettem egy ilyent egész jó áron (20k) domusban, ami már megérett a cserére. Viszont a bolt megszűnt, máshol pedig nem találok se ilyent, se bármilyen más hasonlót/megfelelőt ilyen huzattal, így szívesen fogadnék véleményeket/linkeket.

Ennyi üléshez ne spórolj a széken, akkor se ha nincs pénzed. A Varier Balans háttámlás alá ne add. Link: http://varierbutor.hu/index.php?page=egeszsegugyi_hatter&lang=hu
Én még 100-110 körül vettem támlástul, azóta picit mégjobban elszaladtak. Az addig "világirányító" székekhez képest elsőre furcsa, de amint beleszoksz minden más furcsa lesz. :)

Rémlik olyasmi, hogy egészségpénztárra legalább részben elszámolható volt, ennek mindenképp kérdezz utána.

Nekem egy ocsó tesco-s "csináld magad" gurolós, forgó, liftezős székem van. Ülök benne jópár órát, oszt nem fáj semmi benne.

Ellenben matracomra kellett egy bővítés, mert meghót a szivacsa, és érezhetőek lettek a rugók. Na attól viszont szeretett beállni a derekam...

--
openSUSE 12.2 x86_64

Én a gagyinál kicsit jobb szék + stretchclock-ra szavazok.

-----------
"Pontban 0:00-kor nem nagyon szoktak véletlen dolgok történni"

'A szokásos napi 10-12 órát ülni benne'

Ez off, de nagyon nagy baj, ha a 10-12 óra szokásos..

tudom hülyén hangzik elsőre, barátomnak a sok üléstől gerincproblémái lettek, az orvos azt tanácsolta hogy vegyen ilyen nagy felfújható labdákat és jó ideig azon üljön, több okból is:
bármilyen székben a terhelés előbb utóbb a gerinced rovására megy mivel nem mozgatod a gerinced úgy ahogy azt kéne.
Szóval ő mint programozó azóta is ilyen nagy gömbökön ül. Igen valóban ez nem az a kényelmes elereszkedünk téma, viszont a gerinced épsége még fontosabb :)

Ha napi 10-12 órát ülsz benne, és ezt munka miatt teszed, akkor pénzt keresel vele, épp olyan munkaeszköz, mint a gép, a monitor, vagy a billentyűzet, amin dolgozol. Épp ezért bizony egy jó szék ér is annyit, mint a desktop, amin a munkád végzed.

Ez van. Most, hogy ezt tisztáztuk:

SteelCase kell neked. Régebben SteelCase Strafor volt, később átnevezték Please-re, ez még ma is kapható. Én mondjuk a látottak alapján már a Please-t is visszalépésnek érzem kicsit a Strafor-hoz képest.
Amit a kollégák itt írnak, hogy HP, meg IBM tanfolyamokon találkoztak nagyon jó székkel, az 99%, hogy a Strafor, én is láttam több cégnél is tanfolyamon (google képkereső még most is sok képet hoz fel róla, erősítsetek meg, hogyha erre gondoltatok).

Alapvetően a SteelCase nem mai gyerek ezen a piacon, és amiket csinálnak, általában magasan az átlag felett van, de meg is kérik az árát.
Mondjuk egy HM-nek még így is a töredéke.

Én egy ilyet vettem 2 éve, nap 8+ óra ülésre használom és nekem bevált.
Az ára 20 ezer alatt volt!

Sziasztok!

Én egy teljesen alap tárgyalószéken ülők, több mint 7 éve. A kollégák már többször váltottak forgószéket de ez nekem nagyon bejött, nem engedem lecserélni. Két kiegészítőt használok hozzá, egy ülőpárnát és egy McKenzie deréktámasztó henger párnát .
Egyéb paraméterek: derékprobléma (fél év járásképtelenség, fekvés), 8-10-12 óra ülés.

Nem feltétlenül a széket ajánlom, de a kiegészítőket mindenképpen. Az ülőpárna megoldja, hogy ne ugyanazon a ponton nyomódjanak a porckorongok órákon át, a derékpárna pedig támaszt és a csipőt dönti meg, hogy homorú legyen a gerinc derék táji szakasza.

Hátfájósoknak ami fontos, hogy ne hátrafelé dőljön az üléslap, hanem előre:

http://porckorong.hu/gerincshop.php?oldal=termekek&id=1

Ikea Markus ezt egy ívvel oldja meg (az üléslap térd felőli részénél), nem ilyen brutálisan (mint az ékpárna), de épp annyira, hogy ne fájjon az ember dereka.

sziasztok,

up a témának.
A cégnél tervben van a székcsere. Persze jó magyar módra, fillérbaszással. ezekben a székekben töltjük a fél életünket vagy esetleg többet, de a cég kijelentette, hogy 40-50e Ft-ért nem veszünk széket... Max. 20-ért, esetleg 22-ért. De legyen kényelmes, és legyen hozzá alkatrész is, ha kell valami. A titkárnő így kinézett 2 széket az IKEÁ-ban, hogy az jó és kényelmes. Hát kipróbáltuk, és nekünk nem volt az.

Tud esetleg valaki olyan irodabútoros céget, ahol lehet kényelmes magas támlás széket kapni, és megoldott az alkatrész ellátás is? Tudom, kb. esélytelen, de hátha...

Esetleg megoldható, hogy a cég a magyaros fillérbaszás mellékhatását magyaros okosba' megoldással gyógyítsa?

Arra gondolok, hogy ha a cégnek 20ezret megér a derekatok, de nektek többet is, állapodjatok meg abban, hogy hozzátok vágja azt a 20-at, saját zsebből hozzáteszitek azt, ami nektek megfelelő székhez kell, és vagy ne kerüljön be a bútor a leltárba, vagy selejteződjön le, ha éppen megszűnik a munkaviszonyotok.

Mert hogy 20 körül legfeljebb legoból lesz az az állítható szék, arra számítani lehet.

Lehetni lehetne, de nem itt. Mi is ezt próbáltuk elmagyarázni, hogy egy 20e Ft-os szék hosszú távon aligha fogja bírni tartósan. De azt már senki nem nézi, hogy olcsóbb venni egy masszív széket 40-50-ért, ami bírja több évig, mint 1-1,5 évente venni 20-ért, ami állandóan széthullik. De ez olyan szemléletbeli kérdés, amin nem tudunk változtatni.

Ezen a lapon: Irodai székek
A "Színes irodai szék SC301" és a "Verona operatív forgószék".
Az utóbbihoz alkatrészt is lehet kapni a METRO-ban. Kerekeket és az ötágú lábat biztosan.
Én most kaptam két széket az irodámba és nem tudtam dönteni melyik legyen, hát egy-egy lett mind a kettőből. Nagyon kényelmes mind a kettő. A Verona támlájának dőlése és az az ülés lejtése is külön állítható, a magasság mellett. A másik meg alapból jó, ahogy van. :-)
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Az iskolapad után átültem a munkahelyi székekre, majd próbálgattam az ergonómikus székek minden faját. Mára sikerült szétcsesznem a derekam, ha 2-3 óránál többet ülök bármin, akkor katasztrófa a nap további része. Átszoktam az állva melózásra, produktívabb, kényelmesebb, és érzés alapján a szervezetem is jobban kedveli.
De azért 4 ikea-s yokmokk szék megmaradt :)

H.R.Giger kitalálta a sokáig használható széket.
ITT.

Egyebek:

EZT is nézzétek meg, nem teszem ki képként, mert így is sok ez a kettő
---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Programozóként rohadt sokat szenvedtem ezzel, a legfőbb bajom amúgy az, hogy nagyon szarul néz ki, hogy ennyire görnyedten tartom magam a sok ülés miatt, kb 2 centivel alacsonyabbnak nézek ki, és gnóm az egész tartásom is (has kidülled, mell beesik :( ). Próbáltam labdán ülni, de nem vett rá, hogy kihúzzam magam, simán görnyedtem rajta tovább. Próbáltam térdelőszéket is, azzal meg az volt a probléma, hogy csak nagyon meredekre állítva kényszerített rá az egyenes tartásra (alacsonyra állítva azon is begörnyedtem), úgy viszont már meg kellett hozzá emelni az asztalt is. Okés, megemeltem az asztalt, és így működött is, tényleg kihúztam magam rajta, viszont ilyen meredek szögben meg már a testsúly túl nagy része került a térdemre, és pár óra után sajnos ku***ra fájt tőle a lábam :( Mostanában ékpárnával kísérleteztem, de a céges "főnöki székben" valahogy nem működött, csak fészkelődtem rajta, de nem húztam ki magam, viszont rohadtul kényelmetlen volt. Most viszont azt hiszem találtam végre egy egész jó megoldást: egy tök egyszerű, legolcsóbb faszékre tettem az ékpárnát, mert így az öblös főnöki székkel szemben a kemény, egyenes felületen sokkal jobban megmarad az ék alakja. Csináltam egy képet róla, így néz ki a kombó:
http://imgur.com/a/GnvFU

A szék ez a legolcsóbb jyskes:
https://jysk.hu/nappali/szekek/etkezoszekek/etkezoszek-tylstrup-kave-fe…
Az ékpárna pedig innen van:
https://www.benergo.com/hu/ekparna

Ez a megoldás sem mondanám, hogy teljesen tökéletes, mert gyakran rajtakapom magam, hogy az asztalra tenyerelve csak begörnyedek rajta (egyszerűen nem elég erős a hátizmom, hogy folyamatosan egyenesen tartsam magam), de az üléssel töltött időm legnagyobb részét így már végre kiegyenesedve töltöm, mondjuk olyan 70-80%-át, úgyhogy ez a legjobb megoldásom eddig. Gondolom neki kellene állnom valamilyen hátizomgyakorlatoknak, akkor fel lehetne tornászni, meg aki eleve nem ennyire izommentes, annak ez a kemény szék + ékpárna egy egész fullos megoldás lehet.

Úgy a legkönnyebb megtartani a helyes tartást, ha beülsz teljesen a háttámláig, még ékpárna nélkül is.
Nekem szivacs helyett a dinamikus (levegővel teli műanyag) ékpára vált be, azon mindig mozogsz egy kicsit ezért nem statikus a gerinc terhelése.
--
Légy derűs, tégy mindent örömmel!

Sajnos én ha ékpárna nélkül próbálok - csak simán - teljesen a háttámláig beülve ülni, akkor abban a pillanatban, hogy nem figyelek oda, azonnal önkéntelenül előrébb is tolom a seggem, és már be is fekszem az asztal alá, vagy begörnyedek fölé, nyilván, hogy tehermentesítsem a gyenge hátizmaimat. :( Az ékpárna legalább rákényszerít az egyenes ülésre, még ha kényelmetlen is. :S

Alapvetoen nem kenyelmes szek kell, hanem 2-4 orankent setalni egy fel orat. Amugy se art egy kis szunet, es a mozgas nem csak a gerincedet mozgatja at, hanem mindent, a friss levego meg felfrissit, az agyadnak meg kicsit masik reszet hasznalod.

A masik az allo asztal, de a baj annal meg mindig az, hogy a gerincedet ero terheles tovabbra is statikus, de most mar a terded is masszivan terhelve van a gerinced mellett.

Szent gral itt sincs. Ami biztosan a legjobb, ha mozogsz, ha nem eri statikus terheles a gerinced.

(itt jegyeznem meg, hogy nekem fizio doki mondta, hogy a kerekparozas munkaba/munkabol ebbol a szempontbol nem szamit -- ott is ulsz ugyanis a nyergen. tenylegesen setalni kell, hogy a gerinced atmozgasd.)

Nyilván nem vagyok vitapartner egy dokinak, de én úgy látom, kerékpáron egészen más a pozíció, közel nem függőleges a gerinc, továbbá igen sok mozgás van benne. Eleve tekereg az ember, ha kanyarodik, körülnéz, karjelzés, maga a kerékpár hajtása sem hiszem, hogy fentebb nem feszíti meg az izmokat, aztán ott vannak az úthibák, meg amikor picit fel kell emelkedni a nyeregből a fekvőrendőrnél. Szóval erőst kétlem, hogy nem számít.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

En meg ugy tudom (olvastam par cikket a temaban), hogy a biciklizes meg egyeb sport a munka elott/utan nem fogja ellensulyozni azt a 8 orat, ha vegig ulsz, ezert kene minden oraban felallni, nyujtozkodni, mozogni, tornaszni.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

En Herman-Miller Embody-t hasznalok. Nagyon jo, de pokolian draga. Teljesen megszunt mindenfele hatfajasom, pedig temerdek idot toltok gep elott (szerintem 12 oranal tobbet munkanaponkent es hetvegen is biztosan tobb, mint 5-6 orat naponta).

Amikor keresgeltem akkor a Herman-Milleren kivul (Aeron, Embody) a SteelCase-t neztem meg (Gesture). Mindegyik nagyon jo szek, igazabol el kell menni es ki kell probalni, mert te tudod eldonteni, hogy a design mennyire tetszik eshogy a te alkatodnak melyik a legjobb.

A problema annyi, hogy ezek nagyon draga szekek, de mindegyik gyartonak vannak alsobb kategorias cuccai, amikben mondjuk kevesebb a beallitasi funkcio, vagy nem annyira designosak (Celle, Setu, Mirra, Leap, stb.). En eloszor ezeket neznem meg. Illetve meg egy lepest hatralepve, eloszor eldontenem a helyedben, hogy mi az a penz, amit raszansz es az alapjan osszenezni, hogy mi ferhet bele. En napi 10-12 oras igenybevetel eseten biztosan raszannek min 100-150k-t a szekre. Annyi penzert mar nagyon sok jo szekbol valogathatsz.

Az Embodyn direktben ulesdolesszoget nem lehet allitani (emlekeim szerint a SteelCase Gesture-n sem).

Szerintem menj el bemutatoterembe, ott el tudjak magyarazni, hogy az adott szeket hogyan tudod beallitani (pl. az Embody es az Aeron eseteben kicsit elternek a beallitasi opciok, illetve a beallitasi sorrend, de el lehet erni mindkettovel egy jo testhelyzetet). Egyaltalan nem biztos, hogy neked ferde ulolap kell. Az a lenyeg, hogy a teljes tested legyen minel jobb helyzetben. Menj el, probald ki, ez tobbet er minden nyalveresnel.