Már megint a t*k*m kivan a windozzal.... #3

A szituáció: adott egy gép win 7-tel, hddt kéne benne cserélni (nagyobbra). Mi sem egyszerűbb, gondolnád szerényen...

Normál esetben (egy linuxszal) ez kb. úgy néz ki, hogy beteszed az új hddt is, bootolsz egy systemrescuet vagy akármilyen live cd-t, partícionálod az újat, felmountolod mindkettőt, rsync amíg megy, addig kávé vagy ebéd, opcionálisan hup olvasgatás, amikor kész, fstabot meg grubot fixálod, kikapcs, régi hdd ki, boot, örül, kész. Az egész vagy 20-30 perc.

Reméltem hogy win7-tel hasonlót már meg lehet csinálni... Amit elsőnek próbáltam, ntfs-3g is támogatja már az alternate data streameket (kis utánaolvasás után kiderült), felmountoltam mindkettőt, rsync... Nem volt jó. OK, ezek szerint így még mindig nem lehet (lelövöm a poént, máshogy sem).
Googleztam, szembejött velem az xcopy... Igaz adni kell neki 6 km paramétert, de hát csak jó lesz már... Egy büdös fenét. Ezzel már elindult a rendszer, fekete háttérig jutott + egérkurzor volt, aztán innen semmi*. OK, akkor próbáljunk valami "professzionális megoldást".
Szoftverboltból leszedtem a norton ghostot, csináltam a régi hddről egy imaget, próbáltam visszatenni a másik diszkre, de olyan idióta, hogy meg nem kérdezné hogy hova akarod visszatenni, mivel a C-ről készült, azt csak C-re lehet visszatenni, ráadásul ugyanolyan méretre. (Gondolom ez a csodaszoftver is valami dd szerű imaget készít.) Tehát nem tudja ám visszatölteni, csak ugyanakkora partícióra... Remek. Na akkor kikapcs, régi hdd ki, hogy az újat lássa C-nek. Na mindegy, azon a pár gigán már nem veszünk össze (80GB volt a régi hdd, az újon meg 100G-re szabtam a rendszert), legyen akkor ugyanakkora. Csináltam neki helyet, megcsinálta magának a kis partíciót, vissza is töltötte. De ugyanúgy nem működött, pont ugyanazt produkálta, mint az xcopy-val átmásolt cucc. Rendben, akkor ezzel se lehet. Itt már kezdett betelni a pohár.
Hát nincs más gondoltam, akkor marad az imagex. Csinálok egy wim-et a régiről, az újra meg feltolom. Az image el is készült, elkeztem visszatölteni. Úgy 16% után közölte, hogy hozzáférés megtagadva. Mihez drága szívem? Na jó, mégegyszer. Akkor sem volt jó. Hmm, format /q. Nekifutottam megint, hozzáférés megtagadva. o.O. jobb ötlet híjján, gondoltam van valami trágya a partíción, amit a gyors formázás nem gyalul le, akkor menjen teljes format. Megtörtént, próbálom megint, hozzáférés megtagadva**... Sírok.
Akkor nincs más, legyen sysprep, hiszen ezt már használtam máskor is, így tuti működik. sysprep /oobe /generalize /shutdown, wim készítés, visszaállítás.. Hozzáférés megtagadva. Itt adtam fel. Egy napja kínlódok megint, ez idő alatt 10x újratelepítettem volna.

Az egész azért lett volna, hogy egy nyomorult hdd csere miatt ne kelljen már ezt a fost újratelepíteni...
Helyzetkép: Most ment végig a telepítő, épp 147 frissítést tölt le a drága. Ollé péntek délután \o/.

* Az explorer nem indult el. Ha kézzel taskmanagerből elindítottam, akkor épp elindult, de kb. semmilyen ablakot nem tudtam nyitni (sajátgépet se), valami olyasmi volt a hiba, hogy "Az objektumkörnyezet nem támogatott". Magyarul nem másolt át valamit rendesen... Az ablakozó rendszer nem ment.

** Fogalmam sincs ez miért nem ment, pedig ezt már többször használtam tömeges telepítésnél, és jól ment. Ilyen ez a windows...

UI.: a teljes történethez hozzátartozik, hogy a sysprepet először elqrtam, mert nem szedtem le az avirát, és mint tudjuk, ha az fentvan, akkor a sysprep után nem indul el többet a rendszer. Tehát itt még meg kellett játszanom egy olyat, hogy a nortonos imaget visszatolni a régi diszkre, avira eltávolít, sysprep, és utána a wim készítés+restore az újra.

Hozzászólások

Edes jo istenem, ha nekiestel volna egy sima dd-vel, sokkal elobb vegzel, es meg megnezetted volna a kedvenc sorozatod kovetkezo epizodjat is.

De ha mar mindenkepp fajlrendszert erto eszkozt keresel, ntfs-hez nincs jobb, mint az ntfsclone.

Ahogy en csinalnam:


dd if=/dev/sda of=/dev/sdb bs=512 count=1 # MBR done
sfdisk -d /dev/sda | sfdisk /dev/sdb # particios tabla done
for x in /dev/sda[0-9]; do
  ntfsclone --overwrite ${x/sda/sdb} ${x}
done
sync
sync
poweroff

--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Nem emlékszem. Annyi maradt meg, hogy 1TB-nál nagyobb (hogy mennyivel nagyobb, az már nem) diszkeknél az MBR, a partíciós tábla vagy valami hasonló alkatrész kicsit másképp néz ki, emiatt a sima dd-s másolás kisebb diszkről akkor sem fog működni, ha partíciónként másolom és előtte én hozom létre a partíciókat.
Miután akkor sikeresen átmásoltam mindent, nem törődtem vele tovább, így nincs is felvésve sehova, hogy hol találtam.
És még1x mondom: _ÁLLÍTÓLAG_. Csak azt akartam jelezni, hogy a kínos meglepetéseket megelőzendő érdemes kicsit keresgélni a neten, mert előfordulhat, hogy valóban így van.

"MBR, a partíciós tábla vagy valami hasonló alkatrész kicsit másképp néz ki, emiatt a sima dd-s másolás kisebb diszkről akkor sem fog működni, ha partíciónként másolom és előtte én hozom létre a partíciókat."

Citation needed. De komolyan, ez szerintem igy fals. Azt meg el tudom kepzelni, hogy a particios tabla maskeppen nez ki (nem eleg ra egy 64 byte terjedelmu dokumentum a tul nagy koordinatak miatt), az MBR-t annyira nem (de ki tudja, vegulis ott is nagy szamokkal dolgoznak), de hogy maganak a particionak a bit-bit masolasa ne mukodjon, azt egyaltalan nem. MBR > GPT irany az, amit realisan el tudok kepzelni, hogy ott a particio 1:1 masolasa se mukodjon, mert _talan_ van a particio elejen/vegen valami metadata. De ezt is csak azert, mert a GPT-vel abszolute nem vagyok kepben, es mindjart jon majd 3 szakember, es leolt, hogy mekkora hulyesegeket beszelek a GPT-rol.
De az MBR az egy nagyon egyszeru kis allat, meg az en csokkent ertelmu medvebocs fejembe is belefer a mukodese.

Nem, a kinos meglepeteseket elkerulendo, erdemes legalabb alapszinten utananezni, hogy mukodik ez az egesz, hogy a neten keresgelve a latvanyos hulyesegeket az ember azonnal ignoralhassa.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Mondom: fogalmam sincs, hol és pontosan mit láttam, csak arra emlékszem az egészből, hogy nagy diszkekkel kapcsolatban állt ott valami figyelmeztetés, hogy ott nem olyan triviális átpakolni a partíciókat. Nekem akkor annyi elég volt, hogy az 500GB->1TB még működött. Csak erről a topikról eszembe jutott. Kicsit nehéz lenne ennyi idő távlatából megismételni a keresést és kitúrni belőle azt az egy fórumot, ami épp ezzel foglalkozott.

Np, en nem teged tamadtalak, hanem az infot magat. En igyekszek mindig mindent fenntartassal kezelni, amit az interneten olvasok, es haromszor atgondolom, hogy amit mond a srac, annak _szerintem_ van-e ertelme. Sajnos rengeteg a kokler.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Aki linux felől nézi? ;)
Merthogy onnan csak partíciónak látszik.
Arról nem beszélve, hogy nekem az ominózus gépen még XP van, mert a fotós cuccomat ha akarom sem tudtam volna átvinni 7-esre.

Amire reagáltál az élőben úgy nézett ki, hogy fogtam egy GRML-t és... a folytatást találd ki! :)

Sose tudtam, hol vegzodik a MBR code, google azt mondta, hogy az elso 512 byte-ban van benne, az sfdisk-ben meg inkabb megbizom ilyen szempontbol.

Ntfsclone: igen, probaltam, bar eddig csak adatdiszken, egesz egyszeruen azert mert rendszerdiszket meg nem volt szukseg masolni.

Az ntfsclone azert jo(bb, mint a dd), mert nem masolja az ures teruleteket. Tehat ha egy 20 gigas particion van 500 mega adat, akkor a maradek 19,5G-t nem kell vegigvarni.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

"Az ntfsclone azert jo(bb, mint a dd), mert nem masolja az ures teruleteket. Tehat ha egy 20 gigas particion van 500 mega adat, akkor a maradek 19,5G-t nem kell vegigvarni."

Breaking news: mig te a dd-nel tartasz, addig a Volume Shadow Services-szel lehet akar mukodes kozben konzisztens backupot kesziteni vhd fajlba eles renszerrol...

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nekem eddig elsosorban doglott rendszerek alol kellett adatot menteni. Adatot, es nem rendszert. Es szereny tudomasom szerint nincs Linuxos kliense a VSS-nek. De persze FIXME, en lennek a legboldogabb, ha lenne egy megbizhato megoldas az ilyen jellegu mentesre.

Az egyetlen eset, amikor winyocsere cimszo ala dd-vel masoltam mindent, ott pedig azert nem tudtam/akartam VSS-t hasznalni, mert nem kizarolagosan Windowsos es Linuxos particiot kellett menteni, es nem tudtam, hogy a serult diszken hol van az elso hibas szektor. Nem akartam kockaztatni, hogy rontok a helyzeten.

A tevedesek elkerulese vegett: azert, mert a Linux vilagbol jovok, meg van valami fogalmam a Windows mukodeserol. Csak mig egy ~ teljes erteku Windows live CD-t (amiben peldaul van mukodo VSS) eleg maceras osszehozni, Linuxosbol Dunat lehet rekeszteni.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

doglott: olyan rendszer, ami vagy onerobol nem bootol mar be (peldaul megserult a C, a 'system reserved' particio, vagy barmi egyeb, es a normal Windows javito eszkozok feladjak), vagy - mint a halodo winyos peldaban - a bootolas lassu lenne, es tobb kart okozna, mint amennyi elonnyel jarna az, hogy a rendszerrol onmagaval keszithetek mentest.

Engem tobbszor hivtak mar olyan esethez, hogy a Windows a hullamervseg allapotaban leledzett, vagyis bebootolni legfeljebb csak a javito modba bootolt be, es onnet semelyik felkinalt eszkoz nem volt kepes kihozni. Mivel azert nem vagyok windows-guru, nem mertem komolyabb javitasi kiserletekbe kezdeni, illetve hat nyilvan igeny volt az is, hogy a gep "itt es most" mukodjon, szoval adatmentes utan kerult fel egy friss install. Vista ota egyebkent en minden altalam telepitett Windows eseteben egy kulon particiora iranyitom az osszes Dokumentumok-jellegu mappat (Kepek, Zenek, Letoltesek, so on...), igy az ufnek fel se tunik, h masik diszkre ment, ugyanakkor megse szemeteli ossze fogyasztja el a helyet a rendszerparticion.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

A dd miért nem volt jó, vagy egy Clonezilla (amiben a partimage egy kicsit intelligensebben másol blokk szinten)?
SysRescCD, partíciókat megcsinálod ugyanakkorára, de kihagyva köztük akkor üres területet, amekkorával növelni akarod őket, dd sda1 -> sdb1, sda2 -> sdb2, ..., reboot, Windowsból lemezkezelővel átméretez.

BlackY

Hiren's 10, abban ghost, azt csók ? :) (későbbi verziókban már nincs ghost alapból)

Amíg Xp-t használtam nálam is működött, akár kisebb akár nagyobb területre is csak egy számológép kellett ha eltérő méretet akartam és nem 1:1 ben másolást.
A win 7 saját teljes rendszermentése viszont teljesen feleslegessé teszi külső program használatát. Kiteszem egy 2. hdd-re és arról bármikor bármekkorára vissza lehet állítani azon a gépen amiről mentetted a teljes rendszert.

1tb -> 250gb
régi win kiment új felrak és a kettő kozott a gép költöztetése menü pont aztán hétfő reggel frissit...

**||**
Rendszergazdai állást keresek Windows környezetben, elsősorban jelenlegi tanulmányaim mellett végezhető munka érdekel.

nem tudom te mit nyertél vele,de én hamarabb végeztem, mint te és áfa bevallás volt.

azota történt:
amugy most nem ugrik be, a progi neve,de talán partion manager? halál egyszerüen klonozol és másolod át a lemeztartalmát.

néha tanulunk valamit.

**||**
Rendszergazdai állást keresek Windows környezetben, elsősorban jelenlegi tanulmányaim mellett végezhető munka érdekel.

WIndows backup (minden file+system image) + bootolas egy telepito CD-rol + restore az uj lemezre? Vagy nem volt eleg koztes tarolohely?

Hát pedig ez Windows-al is pont úgy zajlik ahogy kezdted...

- sysrescue bootol
- második lemezt particionál
- partimage-el image-eled a rendszerpartíciót (régi vagy új lemez nem használt területére)
- partimage-el restore-t nyomsz, nem számít ha nagyobb a célpartíció (utána kell még egy ntfs-resize)

Ha nem akarsz image file-al szórakozni akkor dd-vel is nyugodtan lehet.
Icipicit komplikálódik a helyzet ha 4k-s az új lemez.

Clonezilla-val bebootolsz (vagy ami tartalmazza, pl Parted Magic) és diskről diskre klónozol.
________________________________________________
Attól, hogy más hülye, te még lehetnél normális.

Bakker, meg ha egy viszonylag bonyolultnak mondhato softraid1+ utana windows CD-rol boot cuccok fixalasa megoldast valasztotad volna, akkor sem tudtad volna ennyire megszopatni magad, mint amennyire az idiotabnal idiotabb (xcopy -> rotfl( megoldasokat eroltetted...

De komolyan, utananeztel-e vagy csak try-and-error modszerrel szenvedtel?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Az xcopy annyira nem buta mint gondolnád:


xcopy c:\*.* d:\ /c /d /i /h /y /r /e /o /x /k /m

ez kb megfelel egy


rsync -a --xattr --progress --recursive /mnt/regi/* /mnt/uj/

parancsnak.

Egyébként igen, kerestem mint írtam is, azért próbáltam a norton ghostot. A wim készítét meg saját ötlet volt, szerintem teljesen logikus lett volna (nem feltétlen a legegyszerűbb).
--
The Community ENTerprise Operating System

Nagyszerű, de egész kötet másolására alkalmatlan, hiába erőlködsz vele.

Ld. pl. System Volume Information, amihez eleve csak a SYSTEM fér hozzá. Ha csak szét nem túrod teljesen a fájlrendszered jogosultságait (aminek 0x00 értelme an), cseszheted az xcopy-t. Nem is értem, hogy jutott eszedbe egyáltalán az egész kötetet fájlonként másolni.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Rendkivul relevans es kreativ poen, nem hallottam meg senkitol. Van meg valami mas is, amit el szeretnel sutni igy frissessege csucsan, vagy a humorerzeked annyiban merul ki, hogy ha bejelez a Microsoft/Windows mintaillesztod, elkezdesz NSA-rol/PRISM-rol sikoltozni? :)

BSOD, backdoor, PRISM, genuine, vírus, http://www.cracked.com/blog/6-reasons-guy-whos-fixing-your-computer-hat… , trójai, NSA, újraindítás, telepítés, kémprogram, BSOD, minden működik tökéletesen elsőreNEM, drága, dazloader, keylogger, FBI, Steve Ballmer izzadt hónalja, RRODBSOD, szabvány/norma, sikertelen aktiváció, reboot, patent troll, crack.exe, Kapuk Vilmos a vagyonőr, reklám, thumbs.db, Thanks for Skyrim!, CIA, GYŐZELEMdows, szoftverhibákkal való kereskedés, random fagyás, WHEEEEEEEEEE~IE *pukk*, gerilla marketing, mappa, Nanami-tan, kék, monopólium, Office^720, illesztőprogramok, $$$, életérzés, skipe, dinoszaurusz, még több kék, csenpék, ablakok, hátsóajtók, tűzfal, roadmap, NOKIA, BSOD, MikeRoweSoft, meghajtók, NTFS 3GPRS, tálca, pasztell BSOD: immáron 3D-ben, MSDNAA, minimalisztikus modern dizájn, a feladatkezelő nem válaszol, tada.wav, parti furgon, kalóz, EULA, egér, érintőképernyő, Kinekt, 24/7, gondolat bűn, rosszcég, hackerek ritalinon, crackerek szteroidon, hupikék aszteroidon, nem tiszteli a szabadságomat, zárt forráskód, BLUE, lila viktoriánus rémálom, YSOD, aktív könyvtár, R.I.P. Clippy :'(, Quake, the svchost.exe is a spy!, etc/fstab

Valamit kihagytam?

TL;DR
http://www.youtube.com/watch?v=ym7x7twSoqc
A magánszféránk ánusza rojtosra van ba̱̣͚̘̩̞̙̳̲͍͖͙̬̲̤̔͋̐ͬ̃ͨ̍ͤͭͨ̀s̵̨̨̛͉͇̮̦̠̳͍̯͇̠̠̠͙͍̭̹͕̋̔͒̔̇ͧ̚z͛͒ͣͣ̔̔͆͛͌͛ͪ́̾̐̅̈́͟͝҉̧̭̪͉̺̳̘͓̖̖̭̰̗̱̹̫͉va, de ezt egyesek élvezik, sőt, elvárják.

Tevedsz. Ha van is valamilyen kemprogram, az legfeljebb a Google alkalmazasokban van, ami viszont nem kepezi az Android, mint platform szerves reszet. Maga az Android platform teljes egeszeben nyilt forraskodu, es nem csak a community, de rengeteg ceg is argus szemekkel figyeli a kodjat. Gondolom egy Amazonnak nagy problemat jelentene, ha a usereirol a platform rendszeresen jelentgetne a Google-nak.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Hm. Nyílt forrás? Kár, hogy nem lehet visszakeresni a hozzászólásokat, így nem tudom megmutatni azt a topic-ot, ahol az OpenBSD IPSec szoftverébe épített backdoort emlegette valaki. Ami évekig biztosan benne volt, manapság meg ki tudja.
:)
-----------------------------------------
Akit tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

Jq meg a legutolso szirszar ingyenes alkalmazas, ami mellett jovo reklamterjeszto fos a legutolso szirszarhoz is hozza akar ferni a telefonon. Es termeszetesen nem lehet vallogatni, hogy mihez ferhet hozza es mihez nem: vagy mindenhez vagy semmihez.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Azert nem lenne annyira trivialis app oldalrol minden permission denied helyzetet kezelni. Amugy a java security modellje is valami hasonlo, ami meg van adva a policy fajlban, azt mindenkepp engedi a platform, nincs plusz konfiguracios lehetoseg, hogy akkor most ezt meg ezt tiltom megiscsak. Az Android ilyen szempontbol csak koveti a Javas hagyomanyokat... mondjuk az is igaz, hogy ettol meg nem valik ez jo megoldassa.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Mar hogy a retekbe ne lenne trivialis minden permission denied helyzetet lekezelni? Adottak az API-k, hivaskor ellenorizni kell, hogy az appnak van-e joga hozza, ha nem mehet a SecurityException. Onnan meg mar az app dolga, hogy mit kezd vele.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

szerintem a tortenethez az tartozik hozza, hogy lovesed sincs, hogy mit-miert-hogy kene.

Mikor legutóbb ilyesmit kellett tennem én egyszerű mezi dd-t használtam, az átmásolt mindent beleértve a partíciós táblát és a boot sector. Linux és Windows is volt a merevlemezen egyikhez sem kellett hozzányúlni, minden működött tökéletesen. A másolás végeztével egy partíció nagyobbra méretezést kellett még elkövetni, de az egy gyors művelet.

Alapítványi gépet raktam össze és elméreteztem a hdd-t stb.. miután az összes 186x frissítést letöltöttem jöttem, rá hogy hdd-t kéne cserélni.
Lemezkép készítés 2. hdd-re -> 1. hdd csere -> uj hdd berak -> Win7 telepítő -> javítás lemezképről rendszer visszaállítás -> új hdd automatikus formázása -> lemezképről rendszer vissza állítás és újraindítás után minden megvolt rendben.
Amennyiben jóval nagyobb hdd-re akarod visszatenni előtte oszd fel 2-3 részre de a c: nek legalább akkor vagy nagyobb helyet kell hagynod mint amiről leszedted.