GNOME 3.8

Címkék

GNOME 3.8

A GNOME fejlesztők nevében Matthias Clasen ma bejelentette a GNOME desktop környezet (és fejlesztői platform) 3.8-as kiadását. Benne számos új funkció:

  • integrated application search,
  • privacy and sharing settings,
  • notification filtering,
  • a new classic mode,
  • OwnCloud integration,
  • previews of clocks, notes, photos and weather applications
  • ...

A GNOME 3.8 hamarosan felbukkan majd a népszerű Linux disztribúciókban. A Live image-ek jelenleg készülnek, felbukkanásukra itt lehet számítani.

Részletek a bejelentésben, az Introducing GNOME 3.8 dokumentumban és a kiadási megjegyzésekben.

Hozzászólások

Fogadni merek Ubuntu 15-ben lesz benne...
Én most Ubuntu 13.04 + Gnome 3.8 kombinációt használok elég sikeresen. Repül az egész az Asus K50IJ-n. : )

az új classic módról megnéznék majd egy videót. képen egész normálisan néz ki.

A múltkori nyelvi döntés kapcsán kérdezem: Ez a kiadás mennyire támaszkodik a JavaScriptre?

(Vajon ez meg olyan Owncloud verzio, amit egy sima konyvtaratnevezessel 100% cpu-zabalasra lehet kergetni / indian meg csak allt es tatogott -, vagy azt a vicces hibat mar kifejlesztettek belole? Nem, nem reportoltam bug.)

Kinézet alapján az OS X-et másolják. Mikor akarják annak billentyűkombóit is beállítani? Anélkül csak olcsó kínai másolat.

Meglep, hogy az apple termék os x rendszerrel alatt a gnome-ot érted. (itt akár el is küldhetném a hozzászólást, azonban inkább kiegészítem: van OS X-em, pont ezért írtam, hogy átülve másik gépre, hirtelen nem a megszokott módon működnek a shortcutok és társaik).

Nem, nem. Ha a Gnome szerinted olcsó kínai OSX másolat és nem tetszik, akkor meg kell venni/használni kell az eredetit. De ha csak a felület érdekes, akkor akár Hackintosh is lehet Apple termék helyett. (Megjegyzem, ha meg majd ugyanaz lesz a Gnome, akkor lehet mondani, hogy nyúlja az OSX-et és az lesz a baj. Nem ugyanaz, olcsó kínai másolat, ugyanaz, a hülyék nyúlják.)

Tehát arra gondoltam, ha OSX kell, használd azt, ha Gnome kell, használd azt. Mielőtt elindulnák abba az irányba, nem akarom megmondani mit használj, csak ötlet. Én ha Windowst akarok (kell) használni, azt használom és nem Wine-t használok sűrű anyázás közepette.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Ez a nézet már benne van a Gnome Shellben, amióta a 3.0 ki lett adva. Persze voltak rajta módosítások (mint a search eddig jobb szélen volt), de nagyvonalakban így nézett ki. Itt láthatod is: https://help.gnome.org/misc/release-notes/3.0/

Na akkor wikipedia alapján:
Launchpad: Initial release 20 July 2011
Gnome Shell: Initial release April 6, 2011

És akkor arról ne is beszéjünk, hogy OS X-ben alapból a dock az alul van, és nem oldalt, és nem a launchpad része, hanem mindig ott van.

A lionhoz mar 2011 elejen (vagy mar elobb is) bejelentettek a launchpad-et, ami egy springboard-szeru cucc az os x-re, nem az initial release szamit, eddig huztak a lion kiadasat.
Szemmel lathato h az os x-et masoljak, a unity is tok olyan, ott a sajat screenshotom, rakd mar melle.
Amugy engem nem erdekel, ki masolja, csak legalabb ne legyen mar parasztvakitas, amugy meg az apple most egy olyan iranyt kovet, ami abszolut szembemegy a profi igenyekkel es az nagy gaz.
Az itunes, iphoto stb... egy hanyadek lett, zero design, szemmel lathatoan anyameknak tervezve, nem biztos h masolasra erdemes.

A Unity Dash nagyjából 2010 júniusa óta létezik. Akkoriban így nézett ki:
http://mogorvamormota.hu/wp-content/uploads/2010/06/unity-appmenu-apps-…

Egyébként a teljes képernyős alkalmazásindító nem újdonság az Ubuntuban, mert már az Ubuntu Netbook Remixben is volt, ami így nézett ki 2008-ban:
http://ubuntu.hu/node/4394

A Springboard is kb ugyanúgy néz ki, mint bármelyik telefon indítómenüje akkoriban kicsit szebb ikonokkal. Hasonlítsd csak össze a Symbian s60 vagy a UIQ indítómenüjével, vagy akár bármelyik featurephone menüjével. Annyit változtattak csak azokhoz képest, amennyire a nagyobb felület és az érintőképernyő miatt szükség volt. De ebben nem történt semmi forradalmi, logikusan továbbgondoltak egy jól bevált megoldást.

jo, ha szerinted nem tok ugyanaz a ket screenshot, akkor nem tudok mit csinalni.
itt most nem csak a launcherrol van szo, hanem menu bar, spotlight, system preferences, stb..., de ezt mar irtam, mindegy...
hidd el, direkt kiprobaltam az uj ubuntut, es pontrol-pontra meg tudom mutatni hol van az os x megfeleloje,
ami nem baj, foleg mivel ingyen van, de ne akarjak mar egetrengeto ujdonsagkent talalni.

Engem érdekel. Mutogasd meg! De előtte azt is kutasd fel alaposan, hogy az OS X előtt hol volt legkorábban megtalálható külön-külön az a sok apróság, amit az OS X egyben ad. Előre is köszönöm szépen.

Milliárd gyerek született már, de számodra a tiéd az eget rengető újdonság.

:)

a macos 84 ota itt van, a nextstep kicsit kesobbi, de szinten az apple tulajdona.
azt hiszem ilyen nagy hatasu gui gyokerekkel senki sem rendelkezik.
nezz mar meg egy nextstep screenshotot a nyolcvanas evekbol, fenyevekre mindentol, szoval elkezdhetjuk visszavezetni a dolgokat, de gondolom erre meg azzal jonnel,
hogy hany sosem hasznalt kiserleti rendszerben talalhato eger, ikonok, ablakok, stb...

A gyökerek a jelen kérdésben lényegtelenek. Egy angol ficsúrnak is lehetnek nagy hatású gyökerei, attól még ugyanannyit kell érjen, amennyit bárki más.

Nem jönnék azzal, mert eleve azzal indítottam... Az, hogy jól gyűjtötted össze az ötleteket, nem jelenti azt, hogy te találtad ki őket. De ez nem kisebbíti azt az érdemet, hogy az eddig is meglévő dolgokból valami újat hoztál létre. (Lásd pl.: Lego.) Vagyis fel sem kellene merülnie, hogy ki kitől lopott, mert senki nem lopott, és a maga módján mindenki hozzáadott valamit (vagy legalább megpróbálta).

:)

In the early ’80s Steve Jobs needed help from Bill Gates: Apple was developing its first Macintosh. Microsoft, which had supplied IBM with the MS-DOS operating system for its PCs, was invited to be the Mac’s first software developer. Early Mac developer Andy Hertzfeld says that when Jobs recruited Microsoft he feared it “might try to copy our ideas into a PC. Steve made Microsoft promise not to ship any software that used a mouse – until at least one year after the first shipment of the Macintosh”.
In 1983, Microsoft sprang a surprise with a new operating system for PCs using an interface like the Mac’s – Windows. Jobs “went ballistic”, demanding an explanation and saying: “I want him in this room by tomorrow afternoon, or else.”
Gates arrived alone to find himself surrounded by 10 Apple employees. “You’re ripping us off,” Jobs shouted.
But Gates looked him in the eye, and said in his squeaky voice, “Well, Steve, I think there’s more than one way of looking at it. I think it’s more like we both had this rich neighbour named Xerox and I broke into his house to steal the TV set and found out that you had already stolen it.”

(http://www.mac-history.net/computer-history/2012-03-22/apple-and-xerox-…)

> Egyébként pedig a GEOS 1986-ból is így nézett ki :P

20 perc es 5 db floppylemez egymas utani behelyezese utan. Es akkor meg nem inditottal el egy alkalmazast sem.

Persze megjegyzem, hogy en is oda voltam a gyonyortol, amikor a szereny C=64+C= 1541 konfiguraciomon ablakokat meg egerkurzort lattam, es tobb betutipus kozul lehetett valasztani a szovegszerkesztoben.

Naja, és szerinted 2011 elején kezdték a gnome shell fejlesztést? Már a Fedora 14-ben benne volt ennek az előzetes változata, ami 2010 novemberben jelent meg, amikor a launchpad még sehol nem volt. Azt akarom ezzel mondani, hogy a full screen launcher akkoriban egy globális trend volt, ami kezdett mindenhol megjelenni, és nem feltétlenül az Apple találta ki.

Amúgy mégegyszer mondom, hogy a dock OSX-en nem oldalt van, hanem lent alapból, a Gnome Shellnél és a Unitinál meg oldalt, ez pl egy jelentős különbség.

Nincs hát. A "baj" azokkal a hozzászólásokkal van, amik olyanok, mintha valami blődbigott módon félresiklott értelmű és érzelmű-, önmagát vallásosnak kikiáltott keresztény nagykönyvből vett kéretlen bölcsességei lennének. Ha legalább azt látnám, hogy jobbá akarják tenni a világot a szerintük helyes kiigazítással..., de nem, ők csak áldozni akarnak az imádottjuknak. Semmi vádaktól is meg akarják védeni, vagy egyszerűen csak kéjes érzést okoz nekik a szerelmük nevét leírni, róla beszélni.

:)

remelem nem ram gondolsz, en vegig szidtam az applet :)
de azt is utalom, ha lopott otleteket sajatkent es ujkent talalnak.
egyebkent, ha az apple tovabb igenytelenedik, es dobom az ios programozast, szemrebbenes nelkul valtok freebsd + e17 + blackberry-re.

Mit jelent, hogy egy otlet _lopott_?
Mi az, ami itt Gnome3 eseten ujkent talalnak es nem uj?

Amugy a gnome alkalmazasok tervezese bizony ugy tortenik, hogy megnezik a konkurencia mit talalt ki hasonlo temaban. Peldaul: https://live.gnome.org/Design/Apps/Videos
Hasonloan jarnak el minden alkalmazas eseten.
A joktol tanulni sosem art, plane a rosszabbaktol tavol maradni.

az uj dolgot foleg a unityre ertettem.

pl a hud: http://www.markshuttleworth.com/archives/939

shuttleworth odarangatja a 30 eves macos desktopot, h o sokkal jobbat tud.
ja, csak azt felejti el kozolni h ez az os x-ben mar 1000 eve benne van (egyre nagyobb fejlodesi fokon), kulso fejlesztoktol meg meg regebb ota elerheto.

én nem értem mi ez a másolás téma. kit érdekel, ha valamibe másolják a jó ötleteket? miért zavaró ez? én egy kényelmes terméket akarok és nem érdekel, hogy honnan jön az ihlet.

Nagyon varom mar az uj Classic modot... Mondjuk, ami azt illeti, az Ubuntu nagyon szepen megoldotta a Precise-ben ezt a kerdest, majdnem beleszerettem. Tenyleg olyan, mintha egy Gnome 2 elott ulnek.
Remelem, hogy a Gnome 3.8 is hozza majd ezt a feelinget.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Én már csak azt nem értem, hogy miért ilyen siralmasan kevés beállítási lehetőség van...

Tegnap ránéztem az új ubuntura. Tudom, nem teljesen ugyanaz, mint a Gnome3, de gondolom a Settings nagyrésze ugyanaz. Szerintem hihetettlenül rossz megoldás, hogy lényegében alig lehet configolni valamit. És nem jó az, hogy gconf, vagy dconf, vagy akármilyen -editorban szerkesszed magadnak azt, amit itt nem találsz. Nem értem, miért ne lehetne gui-ról jobban konfigurálható a rendszer.

Oké, vannak extensionok, vannak tweak cuccok. De az nem teljesen ugyanaz, mint ha magában a "rendszerben" lenne (értsd: ahol átlag user keresné, a beállításokban. Egy extensionre nem része a de-nek, fogalmad sincs hogy a fejlesztője foglalkozik-e vele, vagy hogy nem-e fog ütközni más extensionnel, stb. Felrakok egy ubuntut és nem tudom beállítani hogy két ujjal scrollozzon a touch pad. Felrakok valamilyen KDE-s disztrót, és ott a beállításokban. nem kell külön telepíteni se config fájlokban turkálni, se semmi. Értem én, hogy egyszerűségre törekednek, de nem látom okát annak, hogy minden olyan funkciót ami egy kicsit túlmutat a segghülye useren (már elnézést) ki kellene hagyni

Egyreszt Ubuntu != GNOME3, legalabbis nem defaultbol. Masreszt jopar funkcio benne van az alap DE-ben, csak nincs kivezetve, ezekre egy trivialis extension megoldast tud adni.

A tobbi esetben, amikor tenyleg kodot is kell irni, valoban megvan az a veszely, hogy ki tudja ki, es mikor foglalkozik vele. Szerintem erre is lesz majd megoldas, de van egyelore fontosabb teendo is :) (addig meg extensions.gnome.org tobbnyire lefedi az igenyeim)

(En speciel kedvelem az iranyt, amerre GNOME3 megy, de kizart, hogy bovebben kifejtsem, nalam okosabb es gnome-kozelibb emberek ezt mar megtettek kulonfele blogokban az elmult par ev soran)

--
|8]

"Egyreszt Ubuntu != GNOME3"

Engedd meg hogy idézzem magam: "Tegnap ránéztem az új ubuntura. Tudom, nem teljesen ugyanaz, mint a Gnome3, de gondolom a Settings nagyrésze ugyanaz. "

"Masreszt jopar funkcio benne van az alap DE-ben, csak nincs kivezetve"

De pont ezaz, hogy nincs. Számomra a nautilus egy teljesen használható file manager volt régen, de folyamatosan elkezdték butítani, és nem arról van szó, hogy elrejtettek advanced funkciókat = egyszerűsítették, hanem simán lebutították. Milyen extensionnel hozzam vissza a két panel módot például? Nem azzal van bajom, hogy egyszerűsödik a felület, hanem azzal, hogy mellette funkciók elvesznek, amit mondjuk nem a többség használ, de azért (talán) volna rá igény.

> Engedd meg hogy idézzem magam: "Tegnap ránéztem az új ubuntura. Tudom, nem teljesen ugyanaz, mint a Gnome3, de gondolom a Settings nagyrésze ugyanaz. "

Nem, nem ugyanaz, leven nem gnome3.

> Milyen extensionnel hozzam vissza a két panel módot például?

Olyannal ami ket ablakot szepen egymas melle tesz, kulonbozo beallitasokkal. Gondolom en naivan, aki kb sose hasznal nautilust.

Es igen, neha el-elveszik egy-egy funkcio. Cserebe atgondoltabb es egysegesebb felulet lesz, ami nekem legalabbis szimpatikus. Persze hozza kell tenni, hogy eddig nem vettek meg ki egy olyan funkciot sem amit hasznaltam, szoval majd ha lesz ilyen, akkor tudok igazan korrektul nyilatkozni =)

--
|8]

Elnezest, hogy belevau, de...

Abban igaza van manfreed-nek, es sajnos en is egyre inkabb tapasztalom, hogy a beallitasi lehetosegek folyamatosan szukulnek. Regebben is volt egy control-center kezdemeny (igaz azt a Novell csinalta a gnome-main-menu nevu cuccukhoz, de gyakorlatilag a Settings menut szedte ossze egy feluletre), es negy-ot kategoria volt mindegyiben harom-negy ikonnal. A Gnome Settings most ugyanugy nez ki, cserebe nagysagrendekkel kevesebb ikon van benne.

Most frissitettem peldaul Fedora 18-ra, eltunt a billentyuzetkiosztas valto applet, es nem is talalom a feluleten, hogy hogyan lehet elohozni. Persze, egyutt tudok elni a dologgal, diszkret pittyenes jelzi, ha sikerult kiosztast valtani (tudom a billentyukombinaciot), illetve hat tesztelni is tudom, hogy sikerult-e - de ettol meg zavaro, hogy egy par kilobajtos kis applet csak ugy eltunt, mindenfele hibauzenet nelkul.

Es tudod pont azzal van a baj, hogy azok az extensionok nincsenek megirva, amiket trivialis lenne megirni. Ha annyira trivialis, miert nincsenek benne a GNOME-ban alapbol? Miert kell varni egy kulso fejlesztore, aki majd leprogramozza - es esetleg jol elfelejti?

A masik problema pont a kulso fejleszto. A GNOME belso API-ja folyamatosan valtozik (ok is kovetik a stable api nonsense filozofiat...), igy az az extension, ami a GNOME 3.2-hoz meg jo volt, a GNOME 3.4-ben mar nem biztos, hogy mukodik, es ahogy halad az ido, az esely annal inkabb csokken. Egy olyan extension, ami mar resze a GNOME projektnek, sokkal kevesbe van kiteve ennek, hiszen a projekten nem csak egy ember dolgozik, hanem tobb, nagyobb az eselye annak, hogy valakinek majd jut ideje felfrissiteni a kiterjesztest. Egy kulso fejleszto meg vagy maintaineli a kodot, vagy nem, es meg ha maintaineli is, akkor is altalaban lemaradassal kuzd, hiszen nincs minden API valtozas vilagga kurtolve.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Miért nem mindjárt a böngészőben szeretnéd? Vagy a GMAIL-en keresztül? Nekik is annyi közük van az X beállításaihoz, mint az ablakozónak - ha akarnak adnak grafikás X configszerkesztőt, ha nem akarnak nem, de semmikép sem mondják azt, hogy adni fognak.

Am miért nem használsz X beállító programokat?

Mert nem nagyon vannak?

Egyebkent pedig egy DE (= Desktop Environment) igenis nyujtson lehetoseget ezeket testreszabni. Ennyi erovel a billentyukombinaciokat is miert nem mindjart xmodmappal kell megadni az egyes programoknal?
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

És ha én a két ujjra jobbklikket szeretném? Vagy ha a tapi jobb-felső részére szeretném a jobb klikket? Vagy ha ragadós kattintást szeretnék (egy érintésre lenyomva tartja a gombot, még egyre felenged)? Ez azért elég fapados a modern, közösségi fejlesztésű disztrókhoz képest.

Puppy linux felhasználó

Tisztázzuk, erre reagáltam: "Felrakok egy ubuntut és nem tudom beállítani hogy két ujjal scrollozzon a touch pad.".

És igen, biztos létezik olyan felhasználói igény amit nem tud kielégíteni. Mondjuk például az általad felvetettek közül egyik sem jutott eszembe, hogy hiányozna, ezek szerint nekem készült a GNOME. Aki viszont nem szereti, használ mást, olyat ami jobban illeszkedik az igényeihez.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

A hamarosan megjeleno wheezy-be GNOME 3.4 lesz ez tiszta, de akkor most melyik verzio kerul be az unstable agba? Mert ha jol okoskodom akkor a 3.8, de javitsatok ki...

--
Debian Sid GNOME