other migráció... ;) XP->WIN7 (2013.04.27./18:21)

Ismét migráLOK.

Ez most egész más, mint a korábbi nagy sikerű iskolai migrációs blog, ez most egy 15 gépes hálózat winxp->win7 migrációja....
Nos igen, ez nem szabad szoftver, bár azért előfordul ott az is... No és, hogy mindez kinek köszönhető? Nos, neki :)

Nézzük a kiindulási állapotot:

Annó amikor 2005-ben átvettem a hatalmat egy egyenrangú hálózat volt, ahol a titkárnő gépe volt a szerver... ...azt hiszem ezzel el is mondtam, mindent a kréta kori történelmi részére több szót nem is érdemes vesztegetni.

Szóval amikor megérkezett A rendszergazda (-azaz ééén :) -), akkor rögtön kialakítottam egy kliens-szerver alapú infrastruktúrát, miközben az akkor használatos adatokat migráltam és bizonyos dolgokat kihajítottam. (pl outlook express). A szerver linux lett, ha emlékeim nem csalnak talán akkor volt új a Sarge. Szóval mondjuk Debian Sarge. A kliensek pedig maradtak XP-k. Ja mert még nem írtam ez egy könyvvizsgáló és könyvelőiroda, mindenféle windows és dos only dolgokkal.
No szóval összeraktam egy szervert, ami igencsak hasonlított az iskolai szerverre. ...vagy fordítva? :)
Gyakorlatilag használhatjuk a szerver vizualizálására az iskolai rendszer vázlatát, leszámítva hogy itt nincs tanári vezérlőrendszer:
https://fbcdn-photos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/405218_279752265417…
...szóval azt képzeljétek ki belőle. :)

Lényegét tekintve lett:

* levelezés mindenkinek saját postafiókkal, imap elérés (bentről) és webes kliens is az egroupware csoportmunkával
* lett ugye egy egroupware csoportmunka :)
* squid proxy + sarg (hogy a tulaj megnézhesse ki merre járt)
* samba szerver, tartományvezérlőként, roaming profillal
* rendszeres mentés mindenről

Kliens oldalon pedig böngészőnek felkerült az akkor még elég ismeretlen Firefox, levelező kliensnek a Thunderbird és az office 2000-2003-ak mellé az OpenOffice. Ezen kívül a 7zip és a Free Commander volt ami általános programként a gépekre került.
Ezekben az időkben még reggelre CD-re kiírta a szerver a mentést. :)
...aztán 2 CD-re, aztán 1 DVD-re aztán 2 DVD-re, aztán ideje volt a külső winyókat bevetni :)

Közben a kliens géppark folyamatosan frissült és ezzel együtt a szoftverek is, leszámítva az XP-t és az MS office termékeket amik maradtak, de OpenOffice helyett például már régóta Libre Office van a gépeken. ...és természetesen a Firefox és Thunderbird is rendszeresen frissítve van.

Persze közben a szerver is cserélve lett, mert meghalt a G4-es szerver, most jelenleg egy általam összerakott gép a szerver már jó ideje és a párja hideg tartalékként van a raktárba, ha kéne... ...a G4-es szerverbe ugyanis 24 óra alatt jött csak új alaplap, ennyi kiesés nem megengedhető.

No, ha már ilyen ráérős lesz most ez a migráció nézzük is meg mi is ketyeg ott most:

* model name : Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU Q9550 @ 2.83GHz
* MemTotal: 4108300 kB
* Adaptec ASC-29320ALP U320
* 2X300 MB HDD RAID1-ben + egy Sata winyó, amire csinálja a mentést ->aztán ki lehet tolni bármire.

Jelenleg az átlagos postafiók méret 4-5 GB (a rekorder 11 GB) ami köszönhető az utóbbi évek gigantikus PDF forgalmának és az átlagos home is ekkora. Ezen kívül vannak még közös könyvtárak is.
Amit lehet mindent a "hálózatba" telepítettem, hiszen bármely gépre átülve mindenkinek pontosan azt a környezetet kell látnia, mintha a saját gépénél ülne. Például az abev is ezért van a profilba telepítve.
Van windowsos könyvelő és bérszámfejtő program, ezen kívül szinte mindenki használ régi DOS-os fox alapú könyvelőprogramot is. (ez is az user saját hálózati Z meghajtójára van telepítve a C helyett, így bárhonnan elérhető a saját nevével belépve) Ezen kívül könyvvizsgálói jelentés készítő és egy csomó "kacat" is :)
A (heti 1X) teljes mentés olyan 80 GB körül van, a különbözeti a hét vége felére olyan 7 GB-ra nő.
Éppen ezért már egy ideje szétszedtem a mentést több darabra, mert 1-2 havonta mindig elő kell valamit kotorni és már nehezen volt kezelhető a mentés mérete. Külön tar.gz keletkezik a közös mappákból, mindenkinek a saját könyvtárából és mindenkinek a profil mappájából. Így viszonylag hamar elő lehet kotorni, ha valakinek valamit vissza kell állítani, mert esetleg véletlen törölte.

Migrációs előkészületek:
No legelőször is nézzük minek kell migrálni? Igazából minden szépen és jól működik, az userek rég belakták a profiljukat, maga a használat nem kívánna meg oprendszer cserét. ...csak ugye 2014 áprilisában megszűnik az XP támogatása és mivel nem egy világtól elzárt beton bunkerban működik az iroda, így kezdeni kellett a dologgal valamit.
A megoldás a Win7-re migráció lett, többek között azért is mert használunk ugye DOS-os programokat is, a célnak szerintem kevésbé felel meg a nyolcas és nem utolsó szempont, hogy a win7 mögött már van bőven üzemeltetési tapasztalat, így talán könnyebben meg tudom oldani, ha valamibe belefutnánk.
A migráció határideje kb 2014 áprilisa, azaz eddigre illene meglenni az összes géppel.

Migrációs terv a tőlem már megszokott eleganciával csak a fejemben létezik/létezett, illetve a csináljuk azt meglátjuk módszerrel halad/haladt. :)
Persze azért nem egészen így van ez. ;) Részint ismerem az összes programot amit használunk, így vannak előfeltételezéseim mikkel várható/volt várható probléma és mi az ami várhatóan gond nélkül megy. Egyébként meg mindegy mi mennyire problémás, mert úgy is működnie kell. Ennyi. Valahogy addig kell tekergetni amíg nem megy. Teszt rendszert nem építettem, rögtön élesben nyomtam a tesztet mivel új gépet úgy is kellett beszerezni, így az első új rendszer új gépre került. Ha valamit nagyon nem tudtam volna megoldani akkor legrosszabb esetben ottmaradok éjszakára és másnapra, ha meg minden kötél szakad, akkor visszadugom az asztal alá a régi gépét az usernek és dolgozik tovább az XP-n, amíg én az új gépét addig nem tekergetem míg minden működik rajta. ...akkor tesztrendszerré vedlett volna vissza az első próbálkozás. De szerencsére nem így volt. No, de ne szaladjunk ennyire előre, ez csak a migrációs "szemléletmód" :) bemutatása volt, haladjunk szépen tovább sorban.

Szoftver oldalon az elképzelés ugye a windows7 volt, böngészőnek továbbra is FF, levelezésre TB, szóval az összes többi program változatlan. A munkához használt kötelező programok, abev, FOX, mindenféle jelentés készítők meg szintén adottak. Egyedül az office kapcsán merült fel a csere, mivel a 2000-2003 ma már igencsak elavult, így ott az office 2013-ra váltást javasoltam. Ugyanakkor nem az összes gépre, hanem emeletenként 2-2 gépre költségtakarékossági okokból -amennyiben olyan dokumentum érkezne, amit a többi gépen nem tudnak megnyitni- és amúgy az összes gépen LibreOffice lenne az alapértelmezett Office csomag. (az office 2013-on, pedig odt -t állítok be alapértelmezett mentési formátumnak) ---aztán ez még menet közben alakulhat, de ez az alapkoncepció.

A másik kérdéskör a hardver volt.
Az állomány elég vegyes, de az elmúlt években lett azért bővítgetve.Az asztali gépeken kívül van még 4 db laptop is, azok valószínűleg cserések lesznek (ez a ki kell cserélni finom megfogalmazása :)), de azok csak a legvégén kerülnek sorra, mikor már minden asztali gép megvan.
Az asztali gépek, kb így néznek ki: https://sites.google.com/site/gaborrozsar/gepek_lista.pdf

Mint a listából látszik két gépet teljes cserére ítéltem, kettő határeset de maradni fog. (+ majd a 4 laptop) A többi kis bővítésen esik át.

- ahol 1GB RAM van ott lehetőségtől függően (szabad helyek száma, memóriák egymást közt csereberélgetésével kalkulálva) 4 vagy 2 GB-ra bővíteni a memóriát.

- ahol 2 GB van, ott ha lehet 4-re, ha nem akkor marad a kettő.

- az 500 GB-nál kisebb vinyókat cserélem, no nem azért mert ennyire kell a hely, hanem mert azok már pár évet futottak és nem tartom jó ötletnek egy új rendszert húzni egy adott esetben 3-4 évet futott háttértárra. Persze lehet, hogy elmegy még 10 évet, de lehet hogy nem... Igen, tudom az új is meghalhat, de szerintem jobb esélyei vannak. A gépek gyenge pontja szerintem egy idő után a háttértár a tápegység, no meg régebben a púpos kondi. :) A többi dolog általában bírja. ;)
Hagyományos HDD helyett, én végül ezt választottam:
http://prohardver.hu/teszt/seagate_momentus_xt_hdd_hibrid_hajtassal/win…

Az új gépek pedig i3 proci/4GB RAM/Momentus XT aztán vagy 5 évig nem akarunk cserélni gépet, remélhetően kihúzzák. :)

A harmadik kérdéskör a sorrend volt, de erre egyszerű a válasz. A titkárnők gépeivel kezdtem/kezdek. Először persze csak egyel (kettő titkárnő van) aztán, ha pár hétig minden zökkenőmentes, akkor jöhet a másik is.

Miért velük?

- Nekik most viszonylag új gépük van, így ők kapják meg a legújabbakat, de az övék majd lejjebb csorog a táplálékláncon, tehát az Ő gépeiket kapják meg azok, akiknek cserére lett ítélve a gépük.

- Bár a titkárnők is könyvelnek kicsit, így kb minden programot használnak amit a többség, de olyan igazi egyedi programot nem használnak (amit csak 3-5 gépen mások), így ha ott minden jó, akkor az kb az összes gépen jó, ha meg valami gubanc lesz azzal a pár géppel, amin spéci jelentéskészítő van, akkor ott majd azokkal ráérek konkrétan pöcsölni. Az egyetlen extra a másik titkárnő gépén a számlázó program és az utalás... ...de az szerintem menni fog és ott van kontakt a céghez, majd segítenek.

- A titkárnő akinek a gépével kezdtem viszonylag önálló, egész jól kezeli a gépet így ha valami fennakadás lenne, nagyjából meg tudja fogalmazni a problémáját és esetleg némi interakcióra is rávehető. (a géppel kapcsolatban :P) Magát a 7-es wint még nem ismeri, de a többséghez képest jól feltalálja magát.

- Ha a titkárnő gépével kezdek és működik és megszokja, akkor később esetleg a többiek nem találnak valamit, mert más az ikon vagy valami, akkor már ő meg tudja nekik mutatni. Ez nem egy utolsó szempont, mert nekünk triviális, de pl múltkor mikor ki akart lőni egy lefagyott programot felhívott, mert ugye már máshogy jön a hetesbe elő a feladatkezelő és így rögtön elvesztette a fonalat. Na ezeket most végigvesszük és akkor a többieknek ott van helyben valaki, akit kérdezhetnek ha nem találnak majd valamit a hetesben.

- Ráadásul a két titkárnő szemben ül egymással, így a legjobb ha mihamarabb egyforma rendszerük lesz, így pl géphiba vagy ilyenek miatt ők már könnyen tudnak cserélni. (hisz mindkettőnek egyformán win7-es profilja lesz már)

Kb ezek mentén döntöttem úgy, hogy a titkárnők gépével kezdem, azok közül is egyelőre csak egyel, aztán majd pár hét múlva jöhet a következő.

Az első gép:
Az első gép migrációja egy új gép rendelésével kezdődött. I3+4G RAM+500Gb Hibrid drive, Win7 OEM+Office 2013 OEM. ...ebből a gép elég hamar meglett, de 28.-án mikor költöztettem az usert a dolog még nem volt komplett.
Történt ugyanis... ..hogy a kolléga aki szállította a gépet jót akart (aztán ezzel ki is lett kövezve rendesen;) )előtelepítette a Win7-et és sajnos megpróbálta az office2013-at is. Itt aztán közel két hétre be is sz@rt a halott, történt ugyanis (elmondása szerint), hogy rossz e-mail címet adott meg a Microsoft fiók létrehozásakor (aki nem tudná a módi már az, hogy csak egy cetli van a dobozban, azzal létre lehet hozni EGYSZER egy live fiókot és onnan lehet letölteni az office-t)így aztán nem is érkezett meg a címemre a belépést megerősítő mél, ugyanakkor többet azzal a termékszámmal fiókot létrehozni nem lehetett. Hmmmm... Itt egy laza hét következett, amíg Ő telefonálgatott az MS-nek, de ezalatt gyakorlatilag nem történt semmi.
A migráció kezdet jeles napja, tehát úgy jött el, hogy nem volt office2013 a gépen, nem volt érvényes Microsoft fiók. Hmmm, ekkor már mivel a gép "házon belülre" került, én hívtam fel az MS-t, egy kedves hangú leányzóval átbeszéltem a történetet, elmondtam hogy rossz címet adott a kolléga, olyan nem létezik, másikat nem tudok létrehozni, szóval mi legyen. Ő látta a gondot, de nem tehetett semmit továbbadta valakiknek és visszahívást ígért.
Nos a lány nem hívott vissza, de pár napra rá hívott egy fickó és végül is lehetővé tették, hogy módosítsam a fiókhoz tartozó e-mail címet, ami után be tudtam lépni és el tudtam kezdeni a telepítést.
...de ekkor már a titkárnő napok óta használta az új gépét, hiszen ez olyan 3-5 nappal a migráció után történt. :) Addig LO-val dolgozott a lány, ezen idő alatt nem ütközött problémás dokumentumba, csak megjegyezte hogy nem szereti a LO-t, mert nem tudja megszokni. (eddig az előző gépén LO is volt meg Office2003 és főleg az utóbbit használta) No miután felment az office2013 a gépére jót röhögtem magamban, ha a LO-t nem tudta megszokni, akkor mit szól majd ehhez. Bizony az aktiváláshoz bele kellett néznem a súgójába, mert 2 perc után feladtam a menükben bóklászást. :)Én már öreg vagyok ilyen csilli-villi szoftverekhez. :)
Maga a letöltés nem ment problémamentesen, mivel csak egy pici fájl lehet letölteni ami aztán töltené tovább az egészet. Persze ez nem tudott kimenni a proxy-n -ezen mondjuk nem lepődtem meg-, de végül találtam egy lemezkép letöltése pontot is, ahol sikerült egy img lemezképet lehúzni, kiírni és felrakni a gépre. Mindezt persze távolról a célszemély gépén. :)
Ezt ennyi év után még mindig csodálattal és tisztelettel szemlélik :) főleg most, hogy felhívtam és kértem tegyen be egy üres DVD-t, majd a végén kiadtam és újra felhívva mondtam tegye el. :)
(A távoli elérést én úgy oldom meg általában mindig, hogy a klienseken engedem a távoli asztal kapcsolatot, a szerverre SSH-val pedig port továbbítással lépek fel és az én gépemen meg localhosthoz kapcsolódva az rdekstoppal érem el a távoli klienseket. Tiszta és száraz érzés.)

No, de az office telepítés pár nappal később volt, most térjünk vissza a migráció első napjára!

Előre szóltam, hogy addig amit tud az asztalról a dokumentumok mappából dobáljon át a Z meghajtójára (saját hálózati)hiszen ugye ezek a profil részei és az XP profil nem csereszabatos a Win7 profillal, azaz azokat elbukja. Nos ez csak részben történt meg így a munka azzal kezdődött, hogy:
- minden fájl, mappát az asztalról a dokumentumok könyvtárból és a c különböző részeiről (itt általában nem fontos dolgokat tartanak, de legyen meg az is) felmásoltam az user hálózati hómjába
- csináltam egy teljes mentést a winyójáról (G4L-el)ha valami miatt kéne az aktuális rendszere, akkor vissza lehessen hozni (a gépét ugye más örökli majd, így egy darabig még azon is minden rajta, de így a biztos, ez már meglesz mindig)
- kivettem a régi gépet, betoltam az újat és elkezdtem

Legelőször a MAC címét felvettem a dhcp szerverre, hogy kapjon egyáltalán IP-t, majd kapott gépnevet ami a régi gépnév és elé került a "W7" karakter, így nem nagyon kellett új gépnevet megszokni. (se neki se nekem) Töröltem a régi user profilt a szerverről, hogy ne foglalja a helyet. Beléptettem a tartományba, felkerült rá a NOD32, naprakészre frissítettem a rendszert (közben hívtam ugye az MS-t az office 2013 miatt, lásd fent:) ) A felügyeleti eszközök, helyi házirendjének biztonsági beállítások pontjában a Rendszeridő módosítását átállítottam "Mindenki"-re, hogy a netlogon script net time parancsa le tudjon futni belépéskor.
Ez után felkerült rá a Thunderbird, Firefox, LibreOffice, 7Zip, Free commander, Java, Flash. Ezt tekintettem alaphelyzetnek, ez után jött a periféria kérdése, ami egy nyomtató és egy multifunkciós hálózati eszköz.

Az asztalán csücsülő HP Laserjet 1100 persze meg se mukkant, de a letöltött meghajtó driverrel már működött. A hálózati eszköz egy Panasonic DP-8020P, ami bizony szintén nem volt hajlandó működni a letöltött PCL driverrel. Adat elment, de ki nem jött egy bötű annyi sem. Szerencsére van letölthető GDI driver hozzá, amivel azonnal működő lett. Ezek után nem nyomoztam miért nem jó a pcl driver, a lényeg a gdi-vel jó.
A hálózati scanner programja nem találta meg az eszközt, de szerencsére kézzel meg lehetett neki adni és úgy már működött, persze csak miután kézzel létrehoztam a megosztás és adtam rá írásjogot. Hmmm :)
Ez így leírva nem sok, de egy 45 perc biztos elment vele, mire mindezeket megcsináltam, hisz leírni könnyebb mint megcsinálni volt. :)

Miután ezek működtek már érdemes volt nekifogni a többinek is, hiszen ha pl a nyomtatás nem megy vagy a scannelés, akkor kb itt megállt volna aznapra a dolog és vissza a régi gép. De szerencsére ment.
Feltelepítettem az abevjavat és megadtam adat útvonalnak a Z-t ahol lakik, így az elmúlt évek összes nyomtatványa, törzsadatok, minden megvan. (1 GB volt)
A hálózatos bérszámfejtő program összes évét (2006-tól) végig kellett kattintgatni a termékszámokkal, hogy be tudja magát írni a regisztribe (addig természetesen rendszergazda csoportba rakva az usert) mert különben nem hiszi el, hogy jogos termék. (ennek a proginak a hálózatos dolgairól jobb nem is beszélni)
No és jött a DOS-os könyvelőprogram is, ami ugye eleve a Z-n volt és benne az útvonalak is be vannak állítva, viszont az ilyenek futtatásához a windows-t is állítgatni kell. Egyrészt a windows\system32\config.nt állományban a files-t növelni kell 80-ra, a másik pedig a "Rendszer Tulajdonságainál" a környezeti változók path részébe fel kell venni a programot az útvonalba.
Ezek után elindult, de oly parányi ablakba, hogy nem használni nem lehetett, de még elolvasni se nagyon mi van a képernyőn. Természetesen az XP-n megszokott ALT+Enter teljes képernyő Win7-en nem támogatott. (Anyád! -bocs, nem megy finomabban ;))
Parancssor tulajdonságainál kattintgatva gyakorlatilag nem sikerült értelmes szintű javulás összehozni, így jött a google túrás:

1, http://www.windowsmix.com/blog/a_parancssor_futtatasa_teljes_kepernyon/…
Nos nem tudom azóta valami javítás kijött rá vagy miért, de konkrétan ez nálam semmit, de semmit nem csinált!

2, Most nem találom, de volt egy olyan tanács, hogy tiltsam az eszközkezelőben a videokártya illesztőprogramját. Ez működött is, de a várakozásoknak megfelelően nagyon lassú lett maga a windows desktop. Sajnos túl lassú, ocsmány volt az ablakok mozgatása, egyszerűen vállalhatatlan.

3, http://answers.microsoft.com/hu-hu/windows/forum/windows_7-gaming/hogya…
Nos az XP drivert a videókártyához nem szívesen telepíteném, ki tudja ez a kis játék mennyire csap oda a stabilitásnak... ..de lehet a többi gépnél kénytelen leszek.

Aztán kiderült, hogy kb Ő az egyetlen aki mindig csak ablakban futtatja a progit, mert nem szereti full screenben. Ezek után azt a vonalat nem erőltettem, majd a következő gépnél szembesülök a gonddal, itt most csak egy emberi ablakméretet kellett csinálnom. Ennek első lépése a windows felbontásának az 1600 körüli értékről 1024*768-ra csökkentése volt (amúgy is 17" LCD van az asztalán)és most így már a terminál betűméreteinek változtatásával egy egész normális méretű ablakot sikerült létrehozni, legalábbis az user elégedett volt. Ha Ő elégedett akkor én is. :)

Ezek után állítottam be a Thuderbirdben a mél fiókjait (természetesen szigorún kikapcsoltam a fiókok szinkronizálását, amivel a pár gigás imap fiókjából szinkronizálna magának -persze- a documenting and settings-be, ami viszont a profil része így rögtön lenne egy pár gigás profilunk, ami azért még gigabiten sem vicces :)

...és végül minden mappát, ikont vackot visszapakoltunk együtt az asztalra, oda ahova szeretné. Utána mindent végigpróbáltunk együtt, hogy működik-e. Végül csináltam a kész rendszerről ismét egy mentést.

Ezzel el is ment egy nap reggel nyolctól délután ötig. :)

Volt természetesen utóélete is a dolognak, még rögtön aznap. Hazaérve böngésztem a netet samba+win7 viszonylatban egy log bejegyzés kapcsán és többen írták, hogy egy hónap után "kidobta" a domain a klienseket. Ezt lehet orvosolni a számítógép fiók jelszó módosításának tiltása pont engedélyezésével :):):) -klasszikus nyakatekert logika;)- amit én meg is tettem. http://support.microsoft.com/kb/154501
XP alatt nem volt engedélyezve a tiltás, tehát ezért ez engedélyezve volt és soha nem volt vele gondom, de most a hetesen biztos ami biztos beállítottam. Mondjuk a log bejegyzés azóta is megvan :)

Apr 2 08:09:19 mail smbd[16666]: [2013/04/02 08:09:19.369261, 0] rpc_server/srv_netlog_nt.c:714(_netr_ServerAuthenticate3)
Apr 2 08:09:19 mail smbd[16666]: _netr_ServerAuthenticate3: netlogon_creds_server_check failed. Rejecting auth request from client W7PC-02 machine account W7PC-02$

Hibát egyébként nem okoz, minden működik csak napi egy darab hibaüzenet keletkezik reggel a naplóba és mint tiszta log náczi zavart a dolog. ...no de ahogy öregszünk kezd az ember megbékélni a világgal, egyelőre elfér az a sor a naplóba úgy döntöttem. -bakker tényleg öregszem :D

Ami viszont hiba volt, de könnyen javítható az a DOS-os könyvelőprogram ismét :), azaz nincsenek alatta ékezetek. Ugyanakkor a sima parancssorban pedig vannak. :)
A dolog könnyen javítható, így:

autoexec.nt fáljba:
C:\Windows\System32\KB16 HU,852,C:\Windows\System32\KEYBOARD.SYS

config.nt fáljba:
Country=036,852,C:\WINDOWS\COMMAND\country.sys

Pár nappal később a gépre nézve szembe ötlött, hogy nem volt azóta frissítés így aztán eszembe jutott hogy a win7-et is meg kell "tanítani" arra, hogy proxy-n keresztül frissüljön. Persze ezt is kicsit másképp kell. :)

http://answers.oreilly.com/topic/1391-how-to-configure-windows-update-t…

..és mivel a squid-on jelszó nélkül érhető el a windowpsupdate, microsoft szentháromság így elég csak a proxy szerver adatait felvenni.

Ha már windows7 és gigabit, sok panaszos írást olvastam mostanában (ismét) a samba sebességéről, így csináltam egy mérést a 7 GB-os mentési állomány gépre másolásával. 77.000 Kbyte-ról indultunk és az utolsó 20% körül belassultunk 55-57000 Kbyte-ra. Ahogy nézem ez bőven az elfogadható tartományon belül van. Szubjektíven egyébként sosem volt gond itt a sebességgel.

A második gép:
Nos pénteken elkészült a másik titkárnői gép is. Gyakorlatilag gond nélkül, kb 4 óra alatt átpakoltam mindent és még működött is rendesen. :) Persze már megvolt a működő nyomtatódriver és minden egyéb, amivel múltkor szívtam, így azért könnyebb volt. Sok extra nem volt, kb kártyaolvasó a netbankhoz (a bedugott kártyára hiányzó drivert ír a win7, de ezt leszámítva tökéletesen működik, kéri a pint, megy a netbank, stb) illetve a számlázó program volt kérdéses. Előtte felhívtam a céget akik csinálták, de nem tudták megmondani megy-e hiba nélkül majd a hetesen.
Nos kérem alássan jelentem: megy :)
Ma kattingatja a tikárnő, ha kell még igazítani akkor a napokban még távolról megteszem, aztán amint lesz időm, készítek róla egy teljes mentést, ha esetleg meghalna csak vissza kelljen majd tolni 20 perc alatt. :) (Pénteken csináltam meg az első gépről is az imidzset. :))
Két gép így már kész is. :)

Hozzászólások

Debian Sarge
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

,,Annó mikor átvettem a hatalmat egy egyenrangú hálózat volt, ahol a titkárnő gépe volt a szerver... ...azt hiszem ezzel el is mondtam, mindent a kréta kori történelmi részére több szót nem is érdemes vesztegetni.

Szóval amikor megérkezett A rendszergazda (-azaz ééén :) -), akkor rögtön kialakítottam egy kliens-szerver alapú infrastruktúrát, "

annyira utálom, amikor jön egy új rendszergazda, és azt csinálja amihez éppen ért (ami diszjunkt a régi rendszergazda tudásával) és mindent megváltoztat. Vagy bármit megváltoztat. Igazából még nem is láttam nem általam (felhasználó) kezdeményezett pozitív változást. Ez talán egy törvény, hogy a tőlem független változások mind rosszak, nemtom, de azért, remélem, utálni szabad

Végül is hagyhattam volna úgy...

- Mikor a titkárnő gépe lefagyott senki nem tudott menteni oda... ...igaz nyomtatni se...:P
- Közben volt aki pendrájvon csereberélt... ...mert nem is volt minden gép hálózatban.
- 3 embernek volt az előfizetéshez kapcsolódó e-mail fiókja, azon keresztül levelezett mindenki...
- Mentés? az meg mi? mondjuk amúgy is minden adat szétszórva volt mindenki gépén, de hát úgysem történhet velünk
semmi bajj, winchester élettartalma örök...
- Csoportmunka? Ugyan már, cetlikék, asztali naptár...

Valószínű érdemes lett volna úgy hagynom...

Rózsár Gábor (muszashi)

Lehet hogy a felhasználóid még mindig azokat az időket sírják vissza amikor az internet explorer (merazzal még működött az aktívX megazezmegaz), meg amikor a levelezésben (úgyis közös) bele tudott nézni abba és amikor szüksége volt, meg amikor nem voltak arra kényszerítve hogy még az egymás közti kommunikációt is a gépen intézzék, hanem háromnegyed óránként offline is csinálhattak valamit, etc etc. (am fogalmam sincs milyen volt a helyzet, csak az ember úgy be tudja lakni és meg tudja szokni és ki tudja használni az összes létező bugot/ficsőrt, amit az új rendszer nem tud, de a régi igen; meg egyébként is mérges vagyok és nekiesem minden rendszergazdának)

Puppy linux felhasználó

hat nalunk is van (tobb) naptar, raadasul a jobbik fajta, osx calendar server meg ugye osx calendar.app kliens, mail-tol kezdve reminders-ig bezarolag ossze-vissza van integralva a rendszerrel, szoval tenyleg fasza.
meg ilyen is van, hogy pl. irodavezeto latja/irja a tobbiek naptarat, de enyemet csak en es az irodavezeto, szoval egesz jol lehet megosztani is a naptarakat, meg jogosultsagokat. ha nekem beirnak valamit, akkor az az iphoneomon is latszik (latszana :D ) egybol...
szerinted hasznaljak??? aaa, dehogyis.
talan egy-ket szuletesnap bele van irva, aztan csa. koltjuk a penzt asztali naptarra. :)
reminders-t (integralt todo-szeruseg, ez is megoszthato, jogosultsagokkal szeparalhato) se hasznalja senki.
notes is integralva van a rendszerrel, meg is oszthato, megis cetlizunk. (mondjuk en is, egyszerubb felfirkantani vmit post-it -re, mint notes app-ba begepelni, plane ha egy teljes kepernyot elfoglalo tablazaton dolgozom, es jon egy hivas es feljegyzes kell - na ilynkor egyszerubb masik kezzel irni egy sort, mint taszkot valtani a notesra es abba irni)
amit hasznalnak, az a messages.app (jabber-szeruseg), a belsohalozati messages serverrel, meg contacts (ez is integralva van email klienssel meg mindennel).
(persze fajlmegosztas, meg email azert alap)
nalunk is van opendirectory server, meg mobile accountok, szerintem rajtam kivul meg senki nem jelentkezett be masik gepen :D
biztonsagi mentes time machine, nagyon kenyelmes, ha elo kell halaszni valamit (evente 1-2 alkalom), akkor az 10 masodpercen belu megvan kb.

tenyleg, osx-hez meg osx server-hez ertesz?

Meg kell latni, hogy mire reflektalt: a legtobb esetben a valtozasok anelkul tortennek, hogy a felhasznalokkal egyeztetes tortenne. Marpedig en ugy gondolom - talan rosszul - hogy a rendszer van a felhasznalokert es nem pedig forditva.

Nem feltetlen a Linuxos szerver volt a problema (egyebkent miert Linux? Mi szolt peldaul egy Windowsos szerver ellen? A "nem ertek hozza" nem biztos, hogy elegseges erv...), hanem hogy peldaul szo nelkul kidobattad az addig hasznalt... de ezt halljuk inkabb toled:

"Kliens oldalon pedig böngészőnek felkerült az akkor még elég ismeretlen Firefox, levelező kliensnek a Thunderbird és az office 2000-2003-ak mellé az OpenOffice. Ezen kívül a 7zip és a Free Commander volt ami általános programként a gépekre került."

Igeny nelkul ezek teljesen feleslegesek voltak. Lassuk miert:
- Az Internet Explorer - bar nem a legjobb bongeszo - eleg turhetoen mukodik, sok hivatal es egyeb hivatalos hely oldala pedig _csak_ ezzel mukodik - idealis valasztas egy penzugyi ceghez. Egy ismeretlen, tokeletesen eltero felepitesu bongeszo riaszto is lehet.
- Thunderbird: az Office 2000-2003 csomag resze az Outlook is, mely bizonyos tekintetben koroket ver a Thunderbirdre.
- 7zip: ez csak ugy szimplan minek. XP alatt evmilliok ota ket kattintas zipbe rakni dolgokat, ha ezt nem hasznaltak, a 7zip ezen nem segit...
- Free Commander: Na ennek az egynek van talan ertelme. Talan.

Felre ne erts: ezt csak peldakent hoztam. A legtobb helyen ez ugy szokott mukodni, hogy bejon a rendszergazda a szobaba, es azt mondja, hogy gyerekek, matol ezt kell hasznalni, es kimegy. Nem pedig az van, hogy leul, es azt mondja, hogy gyerekek, ma panasznap van, mindenki mondja el, mik a problemai a jelenlegi rendszerrel. Pedig a javitasnak valahol igy kellene kezdodnie.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

* Mi szolt peldaul egy Windowsos szerver ellen?

Nem értek hozzá? :):):) Aztán ugye a linux szerver "ingyen van" :) Számoljuk ki mibe fájna ugye ez win szerveren exchange-vel együtt, mivel ugye levelezés is van ám! Meg proxy, akkor ugye egy ISA szerver is kell...
Én fordítva tenném fel a kérdést! Mi indokolta volna inkább egy windows szerver használatát, ha az igényeket bőségesen lefedi egy linux szerver? -ne felejtsük el, kiindulási állapotban nem volt semmilyen szerver-

* Az Internet Explorer - bar nem a legjobb bongeszo - eleg turhetoen mukodik, sok hivatal es egyeb hivatalos hely oldala pedig _csak_ ezzel mukodik - idealis valasztas egy penzugyi ceghez. Egy ismeretlen, tokeletesen eltero felepitesu bongeszo riaszto is lehet.

Hááát akkoriban elég bughalom volt az IE, biztonságosabb alternatívának látszott a firefox. Mondhatjuk, hogy a jövő engem igazolt, hiszen mára elég elterjedt lett a FF.

* Thunderbird: az Office 2000-2003 csomag resze az Outlook is, mely bizonyos tekintetben koroket ver a Thunderbirdre.

Nem volt minden gépen MS office licenc... Sőt korábban csak 3 gépen leveleztek, abból egy a nagy outlookot használta, 2 az OUexpresst. Valamit úgy is kellett választani, egységesíteni. Én ezt választottam, többek között azért is mert akkoriban nem nagyon volt TB sebezhetőséget használó kártevő, ellentétben a outlook családdal.

* 7zip: ez csak ugy szimplan minek. XP alatt evmilliok ota ket kattintas zipbe rakni dolgokat, ha ezt nem hasznaltak, a 7zip ezen nem segit

Nem csak zippet tud ám :) ...és sok szempontból használhatóbb, mint a beépített. Természetsen senki nem tiltja a windows saját tömörítőjének használatát, szabadon választható, de ott van ha kéne.

Itt konkrétan egy használhatatlan trágyahalomból kellett értelmes rendszert csinálni. Ezt a júzerek nem tudják hogyan kell. Én tudtam helyettük, nekem az a dolgom. Ami rájuk tartozott abban volt közvélemény kutatás, például milyen hálózati mappák legyenek, kik és hogyan férjenek ezekhez hozzá. --persze ezt azért át kellett dolgoznom, csoportokra bontani, stb. Aztán használat közben még úgy is alakítva lett a dolgokon, például a gyakornokok jogosultsága is változott a rendszeren idővel. Ezek a változások a felhasználók kérései jelzései alapján történtek, ugyanakkor hogy a működés mondjuk milyen szerverrel van megvalósítva az nem a felhasználók kompetenciája.

Rózsár Gábor (muszashi)

Oke, de peldaul akkor azt is megkerdezted, hogy esetleg Firefoxot szeretnenek, vagy Operat? Mely utobbi szimplan levelezokliens is egyben?

Szerintem a felhasznaloi programok teren igenis van a felhasznalonak valamennyi kompetenciaja, ugyanis a felhasznalo halalpontosan tudja, hogy napi szinten mire van neki szuksege, milyen problemakkal talalkozik, amit viszont te nem tudsz.

Van egy ugyved ceg, akinek az en cegem (ertsd: a ceg, ahol dolgozom) nyujt desktop supportot. Az elozo rgazda eroltette a Chrome-t, az az elotti a Firefoxot. Most az a faramuci helyzet allt elo, hogy 3 bongeszo van a gepen, es mindharmat frissen kell tartani (kartevok ugye), cserebe a legtobbet az IE van hasznalva, mert az meg emberi idon belul betolt. Meg a legtobb hivatali weboldal meg mindig IE-only. Ennyit az alternativak erolteteserol. Az, hogy te jobban tudod, hogy milyen kartevok vannak az IE-re, meg nem biztos, hogy elegseges indok ahhoz, hogy mindenfele bongeszoket feltelepits a gepekre.
Egyebkent pedig Windowsos szervernel peldaul rengeteg policy-t lehet hozni, amivel az ilyen kosza telepiteseket le lehetett volna korlatozni - es maris van egy biztonsagosabb IE.

Amugy nem ertem, hogy miert keverted ide a szervert, az elso ket mondatommal zartam ki.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Az IE-n kívül nem ismertek mást. Persze dönthetek volna ők is, de azt gondolom mivel én ismertem mást is, így talán jobban tudtam dönteni mi kell nekik, mint ők akiknek nem volt rálátásuk másra . Egyébként azóta otthon is FF-et használnak, ezek szerint nem bánták annyira. ;)

Problémáikat meghallgattam, megoldottuk. Én azt gondolom a semmiről beszélünk, itt egy 8 éve üzemelő rendszer van. Ha mondjuk most a migráció kapcsán azt mondanám dobjuk az FF-et és holnaptól legyen chrome vagy hasonlóak, akkor érdemes volna erről beszélni, de itt erről nincs szó.

Le kell szedni a felesleges böngészőket és ennyi. Egységesítés. Botorság 3 böngészőt supportálni...

Persze, hogy lehet a win szerverrel létrehozni policyt, de mennyi is a win+user cal+exchange+isa ára szemben mondjuk a Debiannal?
Na most 15 kliensnél nem hiszem, hogy annyira nélkülözhetetlen a GP. Ennyit simán kézben lehet tartani.
...abba már bele sem megyek, hogy a Debianos szerver sosem fagyott még le, ellenben az ugyan ott lévő win2003 terminal szerver 4-6 havonta csonttáfagy...

Rózsár Gábor (muszashi)

Az orvos sem kerdez meg teged, mikozben operal, hogy jobbrol, vagy balrol vagjon. Eldonti egyedul, te meg viseled a kovetkezmenyeit. Ez egy ilyen vilag, senki nem ert mindenhez, ezert bizunk meg ez bizunk a szakemberben.

Ha meg te is orvos vagy, ugyis elbeszelgetsz a kollegaval a mutet elott. Hasonloan, ha egy felhasznalo aszongya, hogy te bela! en ismerem es szeretem az Operat, akkor el lehet gondolkodni rajta.

Az orvos kikeri? Lehet, hogy rahibaztam a szakteruletedre. De gondolom a pilota is kijon hozzad konzultalni a fulkebol, amikor zivatarfelhot jelez a radar. Meg a sarki pek is felhiv hajnalban, hogy hany percig susse a kakaos csigat. Sot a bankbol is odaszol egy csoka naponta, hogy szerinted mit kene epp vennie a befektetesi alapnak, amiben van egy kis penzed.

Es persze nem csak te vagy mindenben egy _picit_ tapasztaltabb, hanem a topicnyito ugyfelei is. Ha tudta volna szegeny kikkel van dolga...

Hat, nezd, nem kotelezo nekem hinni, csak huszonpar mutetem volt az elmult huszonnyolc evben. Tenyleg, remenytelenul idiota vagyok, es nem ertek hozza.

De tudod, mar 14 eves kortol is ugy mukodik a dolog, hogy a doki leul, es elmagyarazza, hogy mit fog csinalni, 18 eves kortol pedig te irod ala a muteti beleegyezest. Az pedig tartalmaz olyat, hogy - kapaszkodj - a mutettel kapcsolatos minden tajekoztatast megkaptal, ennek tudataban beleegyezel a beavatkozasba. Ha nincs alairva - nincs mutet. Vagyis az orvos _koteles_ elmondani, hogy mit fog csinalni, nem csak egy cetlit kapsz, amit ala kell firkalni. Ha te eddig igy csinaltad - az a te bajod, meg az orvosode. Szoval a velemenyed _irasos_ formaban van kikerve.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Pár ponton sántít a dolog:

- "szo nelkul kidobattad az addig hasznalt".
Azt ne mond, hogy egy titkárnői gép használata közös megosztásként, az jó megoldás. Szerintem ezen nem volt mit kidobni. Amit leírt "rendszert", az minden, csak nem egészséges. A másik: gyanítom, megkérdezte, különben páros lábbal rúgták volna ki, mivel Ő ott egy vállalkozó, nem a főnök.

- "Mi szolt peldaul egy Windowsos szerver ellen?"
nem voltam ott, de mondjuk az ára?

- 7zip kérdéskör:
igen, XP tudja a ZIP-et. És mit csinálnak, ha ARJ-ben vagy RAR-ban kapnak néhány táblázatot?

-1. ha a regi rendszergazda nincs tobbe, igy kb. senkit nem erdekel, hogy az o tudasa mivel mennyire (volt) kompatibilis. A titkarno "szerver pc"-je kb. az ubergaz kategoria (foleg ha delutan ki is kapcsolja, ha hazamegy :-))), igy nagyon el kellene rontania muszashinak, hogy visszalepes legyen...

Diktatorok kezikonyve

Gondolom azért változtat meg mindent, mert lehetetlen kitalálni azt a több ezer kicsiny lépést és az ezeket indukáló körülményeket, ötleteket, stb-t ami ahhoz vezetne hogy az új rendszergazda kristálytisztán átlássa a rendszere összes porcikáját. Továbbá egy idő után minden rendszerben vannak "csontvázak", amit az aktuális körülmények között a régi rendszergazda is már máshogyan csinálna de ezt még nem tette meg.

----------
[GB ≠ GiB] [MB ≠ MiB] [kB ≠ kiB] [1000 ≠ 1024] [Giga ≠ gram] [Mega ≠ milli] [Kelvin ≠ kilo] [Byte ≠ bit]