btrfs crash

Jo ideje mar btrfs-t hasznalok a laptopomon data particion es par honapja mar a root particion is. Kulon subvolume-on van a / a /home es az adat.

Azt vettem eszre, h idonkent fagy a gep, haa nagyobb terhelest kap (VM fut).
Mivel egyebkent Ubuntu leguljabb alpha-beta-gamma van a gepe, nem tulajdonitottam neki kulonosebb jelentoseget.

Aztan egyszercsak read-only lett alattam a vilag, mondom wtf. Reboot es a grub menu sem jott be, csak az, h nem talal vmi file-t.

Megvan meg az SSD-n a regi rendszer, rabootoltam majd fsck es scrub, de teljes tanacstalansag. Azt azert latta, h van ott vmi. Letoltottem a trunk-ot, az sem tudott vele mit kezdeni.

Probalkoztam a btrfs-restore eszkozzel (https://btrfs.wiki.kernel.org/index.php/Restore). Nagyreszt le tudta szedni a file-okat, de kb. ugy az adat 20%-a uszott a levesbe. Voltak pl. filmek, ahol a file-t visszallitotta, de a tartalma hasznalhatatlan volt. Sokat molyolt amugy nehol, pl. a TB profile-on kifejezetten sokat.

A btrfs tooljai egyebkent csak hellyel-kozzel mukodtek a leirasuknak megfeleloen. Pl. a restore visszallitta az egesz particiot. Ha kulonbozo trukkokkel csak egy konyvtart akartam visszaallitani, az nem mukodott. Van meg hova fejlodnie.

Utolag egyebkent a baj forrasa nem tudom, mi volt (lehet, h kezd haldokolni az SSD). Az eredmenyt viszont en teteztem, mivel nem futtattam a scrub-ot rendszeresen. Bar nem vagom, gyarilag miert nincs beallitva erre egy job...

Most egy friss install fut es egyelore mukodik:)

Hozzászólások

Ezt a nagy IO-nal fagyast az en gepem is produkalja, no persze nekem nem SSD-m van. Nekem a ZFS latszott a problema forrasanak, most beformaztam az adat particiot ext2-re, ugy nez ki, menni fog, illetve mar kineztem, hogy hogy lehet az OS X-nek megmondani, hogy defaultban read-write mountoljon. Remelhetoleg ezzel vegre sikerul egy normalis munkakornyezetet kialakitani, mert mar kisse elegem van.

Mondjuk felek egy picit, mert nincs journalingom, de talan az OS X-es cucc igy stabil lesz.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Az extfat-ban nem bizok annyira, a 4G korlatot nem tudom, hogy eltoroltek-e benne.

Egyebkent igen, tudja, "fuse-ext2 -o force" -cal kell inditani a mountolast kezzel, de ha az automatat ra szeretned venni erre, akkor a /System/Library/Filesystems/fuse-ext2.fs/fuse-ext2.util scriptben meg kell keresni az OPTIONS valtozot, es abba belerakni pluszban, hogy "rw+". Ha ez nem megy, akkor a force-t.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

tipp: dualboot. OSX es Linux lakik egy gepben, es ertelmes fajlrendszert kerestem, ami mindket oprendszer alatt tobbe-kevesbe problemamentesen kezelheto. FAT, NTFS, meg ezek kiestek, HFS tamogatasa Linux alatt instabil, a tobbibol valogatok.

Igen, remenytelenul idiota vagyok, hogy ket rendszert laktatok egy gepen.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Valószínű, hogy a btrfsck --repair megoldotta volna a problémát :). Az fsck.btrfs néha át van linkelve a /bin/true-ra (hogy indításkor ne ellenőrizzen a helytelen leállítás után, mert a btrfs-nél ez felesleges).

Ha legközelebb, a 3.9 kiadása előtt találkozol megint ilyen gonddal, akkor a git://github.com/josefbacik/btrfs-progs.git tárolóban lévő programokat fordítsd le, és a benne lévő btrfsck-t futtasd a nem csatolt fájlrendszeren. Ha pedig nem javítja meg, akkor a btrfs-image progival készíts egy másolatot a fájlrendszeredről, küldd el a fejlesztőknek, és ők addig kalapálják a btrfsck-t (kb. egy nap alatt), amíg meg nem tudja javítani a sérült partíciódat.

--
The Elder Scrolls V: Skyrim

Miből gondolnád hogy haldokolhat az SSD-d? Valahogy letesztelni?

5 Reallocated_Sector_Ct 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 4
232 Available_Reservd_Space 0x0033 099 099 010 Pre-fail Always - 0
233 Media_Wearout_Indicator 0x0032 098 098 000 Old_age Always - 0

Vmint load alatt vmiert nem tudom lekerdezni az ertekeket. Azota rajottem, h nem error es tenyleg csak load alatt csinalja.

Nem tunnek igazan veszesnek es mar egy ideje ezen az erteken vannak, de gondolom elobb-utobb annyi lesz neki.

tompos

Tegnap kellett volna posztolni... Arról, hogy facánkósan műx :-D

Eleg gyatra poen lenne, vagy csak en nem latom benne a lehetoseget.

BTW, tegnap postolta vki a zfs levlistara, h neki mukodik jol 3-4 eve. Ezalatt 2 volt data loss bug, de azok sem voltak igazan egetrengetoek.
Lehet, h egyszeruen csak bennem van a hiba. Meghat azert en megiscsak cutting edge kernelen es cutting edge utilokkal futtatom. Messzemeno kovetkeztetest nem vonnek le ebbol, csak leirtam, mivel erdekel lehet masoknak is.

tompos