30 virtuális gép egy szerveren

Fórumok

Szeretnék segítséget kérni virtualizációban.
A feladat:
- Linux vagy Windows Server.
- Egyszerre maximum 30db vékonykliens kiszolgálása, oktatási célokra (office, stb...) lényegében irodai felhasználás (Windows 7 32bit)

A kérdés lényegében, hogy irodai felhasználás mellett milyen vasat kell beállítani a zökkenőmentes munkához?
Ezt néztük ki:
https://www.hrp.hu/views/webshop/details.aspx?c1=B016&sq=7&fndtxt=&prod…

Szerény véleményem, hogy a 16Gb RAM édeskevés, tekintve a win7 igényeit én 64gb-ba gondolkoztam, de bízom benne, hogy akad olyan szaki akinek volt már dolga ilyen feladattal :)
Szoftver oldali vélemények is jöhetnek!

Segítségeteket előre is köszönöm!

Üdv
Kopi

Hozzászólások

"Intel Quad-Core Xeon E3-1230v 3.3GHz"

Nem ismerem az új E-s xeonokat, de Xeon X3470 @ 2.93GHz CPU + 32GB RAM-os vassal van tapasztalat.
30-40 Win VPS elfut rajta vegyes felhasználásban (céges számlázó programok, tőzsde, irodai munkák, nyomtatás).
Ezek nem terhelnek sokat, ha komolyabban igénybe vennék a wineket, már kevés lenne, így xeon5620 vagy 5630 felé néznék (mint mondtam, nem ismerem az új E3 xeonok teljesítményét).

A 16GB RAM szerintem is kevés, már csak azért is, mert a win7 telepítő 512 MB RAM alatt el sem indul. Kell a virtualizációs rétegnek is, szóval 30*0,5=15 GB RAM-ot ki kell osztanod. Nagyon karcsú :)
32 GB-vel már jobb. Ha gyors, stabil rendszerek kellenek, akkor tényleg érdemes 48, 64 GB-re felmenni. Nem árt, ha 2 CPU-s alaplapod van. Jól jön, ha elszalad a ló a userekkel.

Virtualizációra a Citrix XenServert javaslom.

Ahogy nézegetem a dell oldalát, rá kell döbbennem, hogy nem jó ez a szerver, mert up to 32GB :(
" Ha gyors, stabil rendszerek kellenek, akkor tényleg érdemes 48, 64 GB-re felmenni."
Tekintettel rá, hogy nem az én fizetésem bánja a memória bővítést, inkább a stabilitásra szavazok :)

Az a H200-as, raid vezérlőnek marketingelt tárgy, ami benne van, finoman szólva az ipari hulladék kategória. (google: H200 performance)

A processzor nagyon jó, ennek a kistestvérével van dolgom, szuper, de ennyi klienshez (oktatási célok -> jó lenne reszponzív rendszer) szerintem kellene bele még egy ilyen.

Ami érdekes még, hogy mennyi i/o-ra számítasz? Ez szokott még ciki lenni.

Nem rossz az kisebb teljesitmenyu szerverbe se, pl. nalunk arrol ilyenrol megy a DC+Exchange+Fileserver. (Meg sima E3-1230, nem a v2-es.)

De erre mar tenyleg inkabb E5-1620 (ar/teljesitmenyben jo a CPU, hatranya, hogy csak egy CPU-s rendszer epitheto belole. Sajna a nagyobb brandek - amennyire en lattam - nemigazan csinalnak belole gepet, mindenki a ket CPU-s E5-2620-at tolja), de meginkabb E5-2620, es akkor kesobb is kettot rakni (persze dragabb a lap meg a gep meg minden).

Mas: rambol szerintem is 64G minimum.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Hello,

Mi az oka, hogy kulon Windows-t szansz mindenkinek, miert nem felel meg egy-egy Remote Desktop session?
Igen jelentos a ketto hw-igenye. Foleg IO soron lennek korultekinto.

Udv,
Marci

Nincs, de hogy oszinte legyek, erre szerintem rengeteg kesz megoldas van. Sulinkban is van valami vmwares hasonlo, bar én személy szerint ugy vagyok ezekkel, hogy userek részére visszalépés 3-mal, ami a sebességet illeti.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Felmerült az RDP is, de mint írtam oktatási célra lesz a rendszer, virtualizált gépeknél igény szerint lehetnek a felhasználók rendszergazdák is, így csak egy elszeparált, kônnyen orvosolható barbárságot tudnak elkövetni :-)

Saxus, a tipp helyes , milliókat nem adhatok, de egy sörre jó vagy nálam :-)

Üdv!

Szerintem is inkább az RDP felé nézelődj. Tapasztalatom van Win2008 R2
szerver + ThinStuff RDP szerverrel, stabil és gyors, USB-s eszközöket
is tud továbbítani helyi gépről. Az adott cégnél párhuzamosan 10 user
használja gond nélkül, a szerver (AMD X4 3GHz/2x500Gb SATA/4GB RAM)
alig van leterhelve. Programok használata: könyvelés/raktár/mail/office
/képszerkesztés/egyéni programok/stb.
A kliens gépeken LinuxMint fut távoli asztal klienssel. (megoldható,
hogy belépés [vagy automatikus bejelentkeztetés] után automatikusan
induljon el az RDP kliens, így rögtön a szerver logint kapják.)

Win2k8 szerverből érdemes dobozosat venni, így átköltöztethető gond
nélkül másik gépre a jövőben.
Thinstuff liszenszet egyszer kell megvenni, örökélet liszensz.
(és nem is a drága kategória)

Hello,

Igazándiból ilyenkor érdemes fellapozni a Product Use Rights dokumentumot.
Ez most a legfrissebb, magyarul: http://www.microsoftvolumelicensing.com/Downloader.aspx?DocumentId=6116
Nem nekem kell értelmezni, mindenesetre ajánlom figyelmedbe az alábbi részt:
KIEGÉSZÍTŐ CAL LICENCEK
Termék vagy funkció: Windows Server 2012 Távoli Asztali Szolgáltatások vagy Windows Server 2012 egy grafikus felhasználói felület kiszolgálása céljából (a Windows Server 2012 Távoli Asztali Szolgáltatások vagy más technológia használatával)
A szükséges CAL licencek: Windows Server 2012 Távoli asztali szolgáltatások CAL

Üdv,
Marci

Nem feltétlenül. Windows 7 Professional HU OEM licencfeltételek, részlet:
"c. Felhasználók száma. A jelen licencfeltételekben foglalt ellenkező értelmű rendelkezés
kivételével egyszerre csak egy felhasználó érheti el a szoftvert a licencelt számítógépen."
"Remote Desktop (Távoli asztal). A licencelt számítógép egyedüli elsődleges használója bármely más, Távoli asztalt vagy ehhez hasonló technológiát alkalmazó készülékről elérhet egy munkamenetet. A „munkamenet” alatt a szoftverrel közvetlen vagy közvetett módon, bemeneti, kimeneti és megjelenítő perifériák bármilyen kombinációjával folytatott tevékenységet értjük. Más felhasználó ezen technológiák segítségével tetszőleges készülékről elérhet egy munkamenetet, ha a távoli készülék külön licenccel rendelkezik a szoftver futtatásához."

Természetesen a licencfeltételeket teljes egészében kell értelmezned, ezt a részt csak figyelmedbe ajánlottam.

Találd meg a saját Windows-odra vonatkozó licencfeltételeket itt: http://www.microsoft.com/en-us/legal/intellectualproperty/UseTerms/defa…

Üdv,
Marci

Marci. Ha jól értem, arról megy a vita, hogy ha RDP-hez hasonló szolgáltatással, de nem MS-es megoldással használok egy Windows szervert, akkor attól még ugyanúgy meg kell vennem a Terminal Server licenszeket? Vagy félreértem.
Volt cégemnél volt 3 db virtuális Win7, amikre fel volt téve egy szoftver, amit csak 3 példányban vett meg a cég. Ez persze most nem lényeges... Erre a 3 gépre a cégből 20 db júzer lépegetett fel (arra, ami éppen szabad volt), a munkáját elvégezni. Kérdésem akkor, hogy ez így mennyire tiszta ügy? Ha jól tudom W7-hez nincs terminal liszensz.
--
#conf t
#int world
#no shut

Azt nem tudom, hogy az általad hozott példa mennyire tiszta ügy - a saját logikám szerint tökéletesen az, de ez nem azt jelenti, hogy igazam is van. A Windows szervereknél ha jól értem kellenek a megfelelő CAL-ok. A nem szerver rendszereknék - XP, Vista, W7 - a linkelt oldal véleménye szerint pedig nem. Gondolom valami hasonló logika mentén, mintha föltennék egy apacsot egy W7-re, és azon keresztül x számú felhasználó érné el a rendszert párhuzamosan.

Emlékeim szerint egyébként az EULA nem tiltja a desktop Windows-ok terminál kiszolgálóhoz hasonló felhasználást,- melyben az asztalt ossza meg a gép. A lényeg, hogy ahonnan kapcsolódsz az is licencelt eszköz legyen. Szerintem egy asztali operációs rendszerre kapcsolódó eszköz akkor lesz licencelt, ha rendelkezel a kliens részére is ugyanolyan Windows licenccel mint ahová kapcsolódsz. Például van egy Windows XP Prof amit így használsz 5 másik gépről, akkor azon az 5 gépre is legyen meg az 5 XP Prof licenced. De persze ez mind az én elképzelésem, de én ezt szűrtem le anno.

Hello,

vitáról nincs szó: mindenkinek magának kell értelmezni a rá vonatkozó licencfeltételeket, én ennek a feladatát és felelősségét nem vállalhatom. Én legfeljebb annyit tudok tenni, hogy az illetőknek a figyelmébe ajánlok bizonyos részleteket, értelmezésre. Továbbá felhívom a figyelmet arra, hogy a licenszfeltételeket teljes egészükben kell értelmezni.

A konkrét kérdésedre nem tudok válaszolni, mert a válasz attól függ, hogy milyen Windows licensze volt a hozzáférőknek.
Windows 7-hez, sem egyéb Windows kliens operációs rendszerekhez nincs Remote Desktop CAL.
A Remote Desktop CAL csak Windows Serverek elérésére jogosít, a Windows CAL-t kiegészítve.
A kliensek licencfeltételeiben az alábbiak állnak:

OEM: "Felhasználók száma. A jelen licencfeltételekben foglalt ellenkező értelmű rendelkezés kivételével egyszerre csak egy felhasználó érheti el a szoftvert a licencelt számítógépen"

Mennyiségi licencelés: "4. A helyi használat bármely felhasználónak engedélyezett.
5. A távoli használat csak a Licencelt készülék elsődleges felhasználójának, továbbá egy másik Licencelt készülék, illetve egy Windows VDA Licencelt készülék (bármely) felhasználójának engedélyezett.
6. Egyszerre csak egy felhasználó érheti el és használhatja a szoftvert.
7. Vele egy időben egy másik felhasználó csak a Távsegítség vagy hasonló technológia segítségével használhatja a szoftvert, éspedig kizárólag technikai támogatás nyújtásának céljából.
8. Ön legfeljebb 20 másik készüléket csatlakoztathat a Licencelt készülékhez fájlmegosztási, nyomtatási, internetcsatlakozás-megosztási és telefonos szolgáltatások, továbbá az Internet Information Services szolgáltatásainak használata céljából.
9. Korlátlan számú kapcsolat engedélyezett Kulcskezelési szolgáltatásokkal vagy hasonló technológiával történő aktiválás érdekében."

Üdv,
Marci

Hello,

mivel volt elég hozzászólás és bőven idéztem is a licencfeltételeket, hadd foglaljam össze véleményemet a saját legjobb tudomásom szerint a Thinstuff/netpointsoft.org/aads (ex XPunlimited) licenszelése témában:
-Windows Serverre telepítve ezeket, a jogszerű használathoz a hozzáférő felhasználók/eszközök számának megfelelő Windows Server CAL és Remote Desktop Services CAL szükséges (user/device CAL-ok).
-Windows kliensek esetén a licenszfeltételek nem engedélyezik, hogy egyszerre több felhasználó érje el a rendszert (kivéve a távsegítség esetét), így ezeket a megoldásokat Windows klienseken nem lehet jogszerűen használni.

Üdv,
Marci
A Microsoftnál dolgozom.

Nézegetem milyen szerver lenne a jó (mert az már kiderült amit én kinéztem elvetendő) tudtok linkeket küldeni?, mert ezek a szerver konfigurációk nekem kínaiak, nem ismerem ezeket a CPU-kat...
Dell előnyben, de bármi megbízható jöhet, 1 millió bruttóba azért szerintem jó lenne ha megállna ^^

Például DELL T610-es, 2x Xeon 5620 (4 mag, HT-val 8/CPU) vagy 2x Xeon 5645 (6 mag, HT-val 12/CPU) CPU belemegy, 128 vagy 192 GB RAM-ig bővíthető. Alap dolgok 1 M-be talán beleférnek, aztán ha később bővíteni kell, megvan rá a lehetőséged.
A szerverdiszkont.hu oldalán érdemes szétnézni.

Én is a távoli asztalos megoldást ajánlanám inkább, akár 2 gyengébb szerverre lebontva, amik hyper-v alapon futnak pl(vagy bármi más).
Elég beteg IO tud keletkezni 30 virtuális win7-nél már, és memória is minum 1G kell/vm, de inkább 1,5-2.

Év elején migráltam hasonló környezetet RDS alá, érezhetően gyorsabb lett minden, userek azóta happyk.. :))
Ha érdekelnek egyéb infók, keress nyugodtan.

---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Megoldható, hogy a felhasználókat normál WIN7-es környezet fogadja, és ne windows server?
Illetve ebben az esetben is kell a virtualizáció, megoldható-e, hogy a felhasználók telepítsenek oktatás alatt linux-ot a számukra fenntartott virtuális gépen? (ez egyszerre maximum 15 felhasználó)

Kötve hiszem, hogy Win7 desktop külsőt tudsz varázsolni akár egy 2008R2 alá is, akár hogy is farigcsálod a GPO-t. De kíváncsi vagyok rá ha van megoldás. Egyébként egy Virtualbox vagy VWPlayer alatt minden további nélkül lehet garázdálkodni akár virtuális gépben is.
--
#conf t
#int world
#no shut

Én win7 környezetet nem raktam fel, így azt nem tudom :)
Célszerűen ha virtualizálod a hostot és arra telepíted a RDS-es szervereket, melléjük mehetnek a linuxok is simán, ésszerű erőforrás limittel persze (nehogy odavágjon úgy az egyik virtuális linux mondjuk prociban, hogy minden lassul miatta.), és onnan arra rá tudnak mászni a tanulók távolról.
Ebben a felállásban lehet én inkább az esxi (ingyenes) irányba mennék el.
---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Jelenleg úgy néz ki, hogy egy ilyen belefér a költségvetésbe:
https://www.hrp.hu/views/webshop/details.aspx?m=A029&c1=B016&sq=4&fndtx…
945.800 + FA
+32GB RAM (ár?)

Szoftver oldali elképzelés:
OS? virtualizáció - 1-2db windows szerver(egyszerre egy fut, a másik tartalék) RDP kliens (úgy néz ki megoldható a win7 kinézet) + virtuális linux telepítési lehetőség max 15-16(tanárral együtt) felhasználó részére.

Van olyan vékony kliens ami tud RDP-t és VDI-t is?

Az egyik (újabb) terembe dell opti360, a másik terem elég szedett vetett, de kellenek a rendszergizdáknak játszani :)

3 lépcsőbe lesz a bevezetés:
- 1 szerver vásárlás, konfigurálás, tesztüzem
- 2 15 vékonykliens a régi gépek helyére
- 3 15 vékonykliens a dell gépek helyére

Ez nem szentírás, de arra nem alapozhatok, hogy régi gépek lesznek a kliensek, mert szempont az energiafogyasztás :)

szerk:
arra gondoltam, hogy ha már egyszer rendszergazdának tanulnak, telepítsenek linuxot rendes gépre, azzal csatlakoznak a virtuális géphez és azon folytathatják :D

Ha belefér a keretbe, én belepakolnám a +32GB ramot, ram mindig kevés :)

Szoftver oldalon mindenképpen virtualizálj.
Azt hogy mivel, és hogyan a keret és az igény határolja be :)
Esxi, Xenserver, Hyper-V, opensource megoldások mind játszanak.
Ha nem igazán mozogtok ebben otthonosan, javasolt legalább egy tanácsadást kifizetni egy cégnek, amik az igények alapján tudnak mondani egy jó alternatívát rá.

A VDI és az RDP között azért van egy elég nagy különbség: az egyik virtuális, a másik nem :)
---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Mindenféleképpen szeretnénk a vékonykliens beszállítóval beszélni, bízom benne, hogy van tapasztalatuk, ha ilyennel foglalkoznak :) Jelenleg egy +-10% hibahatáron belüli bekerülési, illetve megtérülési időt szeretnék belőni, hogy tudjunk kellőképpen előre tervezni

software-virtualizáció != desktop-virtualizáció

Az előbbivel sok-sok erőforrást lehet spórolni, viszont sajnos nem mindegyik programmal működik jól. (Cameyo, Thinstall, ..). Az utóbbihoz kell csak igazán rendes infrastruktúra, de I/O-ból nagyon el fog vérezni 30 gép esetén.

Nyilván nem egyenlő, nem is mondtam hogy az lenne.
A VDI vs RDP-ről volt szó ott pedig a vége ugyanaz, csak az egyik virtuális a másik nem :)

"Virtual desktop Infrastructure (VDI) is a desktop-centric service that hosts users desktop environments on remote servers and/or blade PCs, which are accessed over a network using a remote display protocol."

---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Ezekhez egy tényleg felsőkategóriás HW raid integrált modul (PCIexp, 1GB cache) a 8 csatornás is megáll kicsivel több, mint nettó 100e felett - én mindenképpen javasolnám egy ilyen használatra. Én biztosan tennék bele, mert ebben a felhasználásban inkább az IO lehet majd szúk keresztmetszet, nem a számítási teljesítmény

Eddig rengeteg segítséget kaptam, és köszönöm! Mivel többen ajánlottátok a távoli asztal kapcsolatot (elején ezt kizártnak tartottuk), és mivel kiderült, hogy megoldható a win7 szerű kinézet ezért úgy fest sikerül meggyőzni a döntéshozót ennek előnyeiről. A kérdés ebben az esetben, hogy milyen erőforrásigény lehet szerver oldalon 30 usernél irodai szintű felhasználás esetén (kalkuláljuk bele mondjuk, hogy tervbe van photoshop oktatás, 30-ból 15 user mondjuk ezt használja...)

Szükséges a dupla CPU? (ha tippelhetek én, azt mondanám legyen kettő gyengébb mint egy erős[később fejleszthető])
Memória? 32Gb?
RAID ügyben hallgatok les10 kollégára, rászánjuk azt a 100+ nettót ebben az esetben is (kivéve, ha feleslegesnek tartjátok)

Üdv:
Kopi

Raid ügyben single szervernél szerintem raid6-ban gondolkozz, 6 disk-el mondjuk.
Szerintem inkább egy erős CPU mint kettő gyengébb, hiszen ha idővel kevés lesz, inkább +1 bővítés anyagilag, mint 2 kidobása és +2 vásárlása...
Erőforrásigényt érdemesebb lenne jobban behatárolni.
---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Jogos a felvetés erőforrás ügyben. Ki kell kérdeznem az összes tanárt, hogy milyen igényeik vannak, illetve bele kell kalkulálnom az esti felnőttképzés jövőben megvalósítani kívánt szakképzéseit.
Az a baj, hogy mindig mindenki mindent szeretne, de erre természetesen nincs lehetőség, van aki örül majd, de lesz aki szomorkodik, de hát ilyen az élet :)

Azért a Photoshp esetén keresed a kalandot :-).

No, de lássuk mit lehet tenni:

1. Mindenképpen ismerkedj meg a Remote Desktop Services technológiával, mert szükség lesz rá. Szerintem a 2012-nél fogsz kikötni, mert szeretnél majd használni network fairshare és disk fairshare technológiákat (erről többet itt.)
2. Használj RDP 8 protokollt. Jelenleg a legfrissebb és a legjobb.
3. Szükséged lesz a Photoshop miatt a RemoteFX-re. Ez megint csak a 2012-es szerverben a legjobb, érdemes utána nézned, hogy mit tud.
4. Próbálj ki egy csomó Test Lab Guide-ot. Ezek lépésről lépésre segítenek egy-egy tesztkörnyezet felépítésében. Jól lehet belőlük tanulni, és a végén használható teszkörnyezet áll össze, hosszú tökölés nélkül.
5. Ha még nem választottál vékonykliens, akkor nézd meg a RemoteFX kompatibilis típusokat. Vannak közöttük Linuxosok is.
6. A Tuning tippekhez rendszeresen látogasd meg ezt az oldalt. A Session Host-hoz egyelőre még nincs tipp-gyűjtemény, de idővel lesz, és szükséged lesz rá.
7. További, túlélést segítő linkgyűjtemény. Érdemes olvasgatni.
8. Időnként meséld el, hogy halad a projekt. Tanulhatunk belőle ;-)

Üdv:
Lepenye Tamás

Szerintem a több szállal sokkal előrébb van, mint kevesebb de erősebbel. Inkább 2CPU 1 helyett. A későbbi bővítés úgyis felejtős, mert mire eljut oda, hogy bővíteni kellene, addigra már kár CPU-t venni a halott/haldokló technikába, hogy aztán fél évvel később az egészet könyvnehezéknek használja.

Minél kevesebb thread/mag, annál könnyebben fekszik meg az egész vas, ha 1 valaki ad neki valaki valami tennivalót.

Én is a több mag több szál oldalra szavazom, hiszen 30 felé kell dolgozni, de csak okoskodom igazán nem értek hozzá (ellenkező esetben nem kérdezősködnék)

"A későbbi bővítés úgyis felejtős, mert mire eljut oda, hogy bővíteni kellene, addigra már kár CPU-t venni a halott/haldokló technikába, hogy aztán fél évvel később az egészet könyvnehezéknek használja."

Nem mondanál ilyet, ha ismernéd a főnököm, soha nem lehet tudni mit talál ki fél év múlva amiért vehetünk kétszer akkora procikat a szerverbe :) melyik olcsóbb? 2 CPU, vagy 1 alaplap +2 CPU? :) mondjuk 1 év múlva. Tekintettel rá, hogy 4 év gari van ezekre a masinákra, ha tehetjük ezt ki is használjuk véleményem szerint.

szerk:
Mindig előbb írok, mint gondolkodom... T410 vagy T420 ami két procit eszik, az árkülönbség nettó 16e :) Lehet jobb lesz az egy CPU, ha kevés akkor meglátjuk bővítés, vagy ha nagyon elszalad velünk a ló +szerver :) legalább ha az egyik bedől, nem áll meg az élet.

"Szerintem a több szállal sokkal előrébb van, mint kevesebb de erősebbel."

Ezt azert nem irnam le altalanossagban. Mint minden, ez is masszivan attol fugg, hogy mit muvelsz a geppel.

"A későbbi bővítés úgyis felejtős, mert mire eljut oda, hogy bővíteni kellene, addigra már kár CPU-t venni a halott/haldokló technikába, hogy aztán fél évvel később az egészet könyvnehezéknek használja."

Ez viszont +1. Ramot, disket meg pakol az ember a gepbe, disket esetleg, de szvsz. a proci a legutolsó, amit cserélget az ember egy gépben, legyen az desktop vagy szerver.

Hozhatnám példának az ügyviteli rendszerünk alatti gépet: az is egy 2 procis lap, van benne egy valami E5500 meg 12G ram. szerintem záros időn belül ki fogjuk nőni. Fejleszteni már szerintem nagyon nem érdemes, inkább lecserélném a két webszerverünket egy ikergépre (pl. ilyenre, egyik egyébként is csereérett (picit öreg, egyébként bírja) a másik felszabadulót meg betolnám a mostani helyére.

"Minél kevesebb thread/mag, annál könnyebben fekszik meg az egész vas, ha 1 valaki ad neki valaki valami tennivalót."

Na most ez azért nem feltétlen igaz, mert:
- gyorsabb proci hamarabb végez.
- ha sok párhuzamos feladat van, akkor meg jellemzően már jóval több feladat esik be, mint ahány magos proci egyáltalán van a világon (ld. webszerver, de már egy 30 user is csinálhat egyszerre 50 félét...)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ugyan kliensről szó nem esett, de érdekes lehet talán: www.sunde.hu
Ez zéró kliens RDP vagy virtualizációs (VDI) megközelítéshez.

A memória könnyen bővíthető, de figyelembe kell venned a korlátokat. A fenti gépben 4 memória foglalat van, mert E3-as Xeon és maximum 32GB memót eszik meg. Ha nem akartok kétprocis vasat, akkor a Supermicro-nak vannak olyan Opteronos lapjai, ami lazán megeszik 64GB memóriát (4x16GB, mert ott is csak 4 foglalat van).

Abba is gondolj bele, hogy mivel a memória egyszerűen bővíthető el tudjátok indítani kevesebbel és ha kell akkor bővítitek. Bár azon se lepődnék meg, hogy ha a 30 vékonyklienshez bőven kevés lenne egy ilyen gép prociban és a kétprocis kelleni fog.

A Windows Azure nem tudja helyettesíteni a szervert? Oda csatlakoznátok fel RDP-vel, annyit fizetnétek, amennyit használjátok, bármikor el lehet indítani több példányt, ha több hallgató van, mint most tervezitek ...
Ha összeadod a szerver árát, áramszámlát, telepítés díját, a karbantartás is többe kerülhet helyi szervernél....
Persze kell rendes net.
Azt nem tudom, h Win7 futtatása megoldható-e, és mi van ilyenkor a licencekkel, de ebbe biztos lesz, aki tud segíteni.

Én a Windows Server 2012-t így próbáltam ki, a leggyengébb virtuális gépet választva.