Menetrögzítő kamera

Be akarom kamerázni az autót, úgy hogy az ne látszódjon jól, és ne is törjék fel miatta. Tehát ha lehetne, akkor egy olyan menetkamera kéne ami olyan lapos, hogy be lehet tenni a napellenző és a tető közé, nem túl feltünő, és éjjel is lát. Ezen kívűl GPS, idő, dátum és egyéb információkat is rögzit. Az sem lenne rossz, ha az utasteret is tudná rögzíteni, és lenne akkuja is. Megfelelő felbontása is kéne.

Ezeket nézegettem: http://www.argep.hu/main.asp?sucheall=Aut%F3s+kamera&sort=preis-

Valaki használ ilyesmit, és mi a tapasztalat?

Hozzászólások

Na erre en is kivancsi lennek. En eddig ilyen celokra egy ContourRoam-ot hasznaltam, de az annyira nem erre lett kitalalva. Azon kivul hogy kisse nagy, nincs GPS overlay ugye. Valami gazdasagosabb cucc jo lenne az autoba...

Subs... Engem olyan érdekelne, amit bringázáshoz tudnék használni. Mondjuk valami diszkrét fejre köthető kamera. Nemsoká itt a bringa szezon, meg a hülye autósok szezonja. Tavaly csak 40-50 alkalommal sikerült majdnem elüttetnem magam, és jó volna, ha egy "sikeres elüttetés" esetén lenne bizonyítékom, hogy ŐŐŐŐ volt a hibás.

--
openSUSE 12.2 x86_64

Ejj. de fasza. Nem csak én találkozom ennyi idiótával az utakon. Pedig már kezdtem azt hinni, hogy csak engem "tisztelnek" ezzel meg...
Szerintem amire kell, arra ez a képminőség bőven elég, nem mozifilmet akarok csinálni, csak ha telibe verek egy egyirányú úton szembejövő autóst, akkor látható legyen, hogy nem a hülye bringás a hibás... (igaz csak majdnem, de true story)

--
openSUSE 12.2 x86_64

Akkor ide is egy kiegészítő kérdés :D
A legutóbbi KRESZ módosításkor én úgy értelmeztem a jogszabályt, hogy kvázi bármilyen kiegészítő tábla (BKV, célforgalom, stb.) van, akkor oda biciklivel (és állati erővel húzott járművel) be lehet hajtani, nem?

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Szimpla behajtani tilos tábla csak az egyirányú utca kihajtási végén helyezhető el szabályosan, ez alatt csak a bringás szembe forgalmat engedélyező kiegészítő tábla lehet, aminek a párja az adott útszakasz másik végén lévő egyirányú utca tábla alatt figyel. Ha így van, akkor behajthatsz.

A "mindkét irányból behajtani tilos" tábla alatt már lehet többféle kiegészítő tábla, ott annak megfelelően kell eljárni. Ez a tábla helyezendő el forgalom számára nem megnyitott zsákutcák, buszfordulók (kieg. táblával) bejáratánál is.

(14) Ha az (1) bekezdés n) pontjában /*Mindkét irányból behajt tilos*/ említett jelzőtábla alatt „Kivéve engedéllyel”, „Kivéve taxi”, vagy „Kivéve ..... (tömegközlekedési vállalat)” feliratú kiegészítő tábla van, az útra engedéllyel rendelkező vagy a kiegészítő táblán feltüntetett járművel, továbbá kerékpárral és állati erővel vont járművel szabad behajtani.

Ezért jó elolvasni a KRESZ-t ilyen esetben :)

17. § (3) Ha az „Egyirányú forgalmú út” jelzőtáblák (104. és 105. ábra) alatt elhelyezett kiegészítő táblán (105/a. ábra) autóbuszt és/vagy kerékpárt mutató ábra jelenik meg:

a) az úttesten kijelölt kerékpársávon, ennek hiányában az úttest jobb széléhez húzódva a kerékpáros,

b) az autóbusz forgalmi sávon a menetrend szerint közlekedő autóbusz,

c) a kerékpáros által is igénybe vehető autóbusz forgalmi sávon - az autóbusz részére kijelölt közlekedési iránnyal megegyezően - a kerékpáros is
a jelzőtáblán megjelölt iránnyal szemben közlekedhet.

OFF:

http://www.youtube.com/watch?v=leZ34l-RNUo&list=UUaz5ztAVgJDLeWlYSAfOx4A

Ennél a videónál (bár amúgy neked van igazad) elméletileg nem záróvonal van a bringasávon (tehát nem is előzhetnéd meg egyiket se a sáv elhagyása nélkül)?

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Vagy nem hagyod a kocsiban, és akkor egy android app elég:
Dailyroad voyager (van több progi is, de ezt használtam).
Vannak éjszaka is jó képet adó telefonok, pl sony xperia s.

Ez a SMARTY Bx 1500 HD Plusz még a legigéretesebb, a többi felbontása enyhén szólva csapnivaló. Úgy látom, hogy a felbontás és a érzékenység a srakalatos pont. Nem túl használható képet készítenek. Láttam Alphasonic-os videót, a Váci úton még az óriás reklámfeliratok is olvashatatlanok.

Egy Rasb. Pi + USB kamera + SD kártya kombináción gondolkozom. Esetleg egy GPS vevőt is hozzátennék.

Ez azert keplekeny. Peldaul az auto ugye a sajatod. A rendorseget egyebkent sem erdekli, csak a gerinctelen jogvedoket..

Egy bandat (Nyugatiban kirakatokat karcoltak, firkaltak ha jol emlekszem) egyszer ugy kapott el a rendorseg, hogy kikerte ugyfelunktol a felveteleteket. A kamera a jardara es a kirakatra volt allitva.

Nekem úgy tűnik, hogy igen magasak az elvárásaid, illetve az ipar még nem ért utol Téged. Én a Contour+ camerát használom, berakom, kiveszem mert nem egy jól rejthető darab. Amit látni akarok menet közben az megvan rajta mint pl. a GPS track is. Éjszaka közel sem tökéletes, igaz, hogy még nem segítettem rá infrával. ( mert nincs hozzá még cuccom ) Én nem merem a kocsiba hagyni, mert az túl jó ok, hogy feltörjék. Ahhoz, hogy lássad a kocsi körül az eseményeket ahhoz legalább 2- 4 db kellene. ( elrejtve, infrával ) A profi betörőnek meg van infra kamerája amivel felderíti, hogy honnan figyelik meg a helyszínt és annak megfelelően cselekszik.
--
üdv: virtualm

Nekem olyan Contourom van amiben nincs GPS. A tied ra tudja irni a poziciot a felvett kepre? Esetleg a sebesseggel, stb. egyutt?

Ha jol olvasom egyebkent a postolo nem a feltorestol felti a kocsit hanem attol hogy meghuzzak, ranyitjak az ajtot, stb. Azt talan el lehet kapni egy jol elhelyezett kameraval.

Igen. Egyre több alkalommal járok úgy hogy parkolóban hagyott járművet más állapotban találom. 2 nap múlva is lesz egy rendőrségi jelenésem (igaz itt megvan az elkövető) de neki meg sajátságos elképzelései vannak a fizikai törvényszerűségeiről, és memóriája sem tökéletes. Ilyen esetekre jó lenne felvétel.

helló

Egy kérdés, esetleg javaslat, mi lenne, ha mert gondolom panel, v. társasházi környezetről beszél(het)ünk lakás, ház elé parkolni majd szimplán a lakásból/ablakból/erkélyről megfigyelni a gépjárművet, kicsit nagyobb a látótér , illetve nincs látható jele annak ,h. valami rögzít benne. Manapság már egész jó ip kamerákat is lehet kapni (ir, D/N optikával) elfogadható áron.

Csak ötlet, de szerintem jobb megoldás mint a kocsiból kifele nézni, mert a kocsiból rendszámot nem fogsz a büdös életben tisztán olvashatóan látni.

üdv

Balooo

------------------------

Nincs a világon se jó, se rossz. A gondolkodás teszi azzá... (W. Shakespeare)

Nem társasházi körmyezet, otthon van udvar garázs nagykutya stb. Általában, bárhova megyek mindíg felmerül az igény a video felvételre. Pár hónapja az Old Man's -nél parkoltam a BKV székház előtt, ahol 1-2 óra alatt összetörték az autó fél oldalát. Feljelentést tettem, de hiába a köztéri kamerák minden utcasarkon, plusz a BKV 3db biztonsági kamerarendszere is, de az "elkövető ismeretlen indokkal" zárták le az eljárást. Nekem meg első-hátsó ajtó, hátsó sárvédő és lökháritó lakatolás/fényezés benne volt 8KFt-ban, és még az autó értéke is csökkent, mert nyilván minden rétegvizsgáló kiszúrja eladásnál. Tudom van az Old Man's-el szemben mélygarázs, de ott is történhet ilyesmi, még ha nem is akkora valószínűséggel.

nekem is loptak ki a komplett futheto motoros jobboldali visszapillanto tukrot, meg a baloldali elso elem + vezeto oldali ajto + hatso ajtot kulccsal vegighuztak raadasul mindezt zoldovezetben kb 15meterre az agyamtol. Tudom, h. mirol beszelsz es aterzem :/
De sajnos olyan kamera rendszert nem fogsz tudni beszerelni ami ezt megakadalyozza. van "relative"komoly 4 kameras rendszer, amit buszokba szoktak beszerelni, de nagysagrendileg 100k huf kornyeken van csak a rogzito ara.
tudom, h. duhito ez a mentalitas, en se ertem miert kell ezt igy "csinalniuk" a magantulajdon teljes semmibevetelet. nekem egy tanulsag van/volt ezekbol.
varosba ha muszaj bemenni akkor vagy bkv, vagy taxi.

privatba tudok par kamera tipust videoval egybekotve.
------------------------

Nincs a világon se jó, se rossz. A gondolkodás teszi azzá... (W. Shakespeare)
+ a helyzeted

Ez tényleg furcsa, fentebb, ezzel kalkuláltál: "benne volt 8KFt-ban"

Egyébként úgy látom, hogy 360 fokos védelmet szeretnél, belülről megoldani, ha figyelembe veszed a legjobb kamera látószögét, távolságát az akkor is 4 db lesz. Ja és szeretnél még mozgásérzékelést is, infrát is, gondolom, hogy minimum 8 vagy 24 órányi rögzítést is jó lenne. Na ez már kemény dió, arról nem is beszélve, hogy a tükrös és kerekes problémákat kapucnis emberek csinálják. Próbáld ki, jó megvilágításban, hogy mit látsz egy ilyen szituban amikor körbekarcolják az autódat és beverik az ablakot, stb.
Az ilyenek csak kívülről detektálhatóak, optimális távolságból. ( véleményem szerint )Mindenesetre nagyon kíváncsi vagyok a megoldásra és "ne adj isten" az eredményességre.
--
üdv: virtualm

Nem a képre hanem mellé egy ablakba, külön adatbázisba írja az egyéb paramétereket. Ha jól emlékszem sebesség és távolság adatok vannak ott.
itt egy példa ( nem az enyém ) http://www.youtube.com/watch?v=seyKKQMzyjo

Egy kamerát nem tudsz jól elhelyezni a 360 fokos probléma lehetőséghez, szolídan is 2 db kellene. Annak az árából sok évnyi sérüléseket lehet javíttatni veszekedés nélkül. Szerintem nem védhető a kocsi ezzel. Van úgy, hogy csak passzióból felrakom és elindítom és úgy közlekedem, van úgy hogy nincs rajta érdemleges, de azért akadnak érdekes szituk is. Emléknek, szórakozásnak, sztorinak jó, remélem, hogy nem lesz rá igazán szükségem ( rendőrség, bíróság ) soha.
--
üdv: virtualm

A friss Conrad katalógusban van rendszámtábla-keretbe építhető WIFIs kamera -- eredetileg tolatáshoz, de lehet, hogy erre is jó lenne (előre + hátra biztosan).

Lekopogom mert lehet hogy mázlim volt, de én fenthagyom a tartót. A hozzáértő kiszúrja hogy ez egy wayteq tartó, azaz új garis cucc van max 25k alatt, ha pechje van akkor ez a 15k-s típus, az meg használt piacon jó ha 8 rongyot ér, ergo nem éri meg a kockázatot.
Mondjuk csóresz környéken az is sok, de arrafelé igyekszem nem parkolni.

Ha felnyomja az autót, akkor visz mindent, ami legalább egy kannás borra elég :-/ A Duna Tower melletti parkoló sem a világ vége, és elvileg kamera is van - de az csak az épület fala mellé lát azon a részen, ahol nekem felnyomták anno az autómat. A tartót nem vitte el, a töltőt megy egy rakat egyéb apróságot igen - de pl. a Römer gyerekülést sem, mivel az túl nagy és feltűnő kézben cipelve :-P

Gyermeki naivitás :-) Nekem is kiszúrták a GPS tartót, bár végül nem vittek el semmit. Az anyósülés melletti ablakot betörték, kinyitották a kesztyűtartót, kirámoltak belőle mindent az ülésre (cukorka, papírok, GPS töltő kábel stb.), de mivel értékelhető cuccot nem találtak, így nem vittek el semmit. Azóta lenyitva hagyom a kesztyűtartót...
Lássuk be: a rabló úrnak egy féltéglába (sem biztos) kerül az akció, nem nagyon mérlegel, hogy 15k vagy 25k értéket nyerhet.

Hmm.
Ezek szerint te vagy Batman és azért kéne ilyen..
Nemsokára összeszedem gondolataimat, elsőre ennyi:
motion, gpsd nélkülözhetetlen számodra, meg egyminiatűr pécé, ami rögzít egy vezeték nélküli kameráról. vagy kettőről, esetleg többről.

gopro kamerákat nem javasolnék, szerintem jobb a saját építésű rendszer.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Vettem használtan Kodak EasyShare MD41-et az eBay-en, $50-ért (az Amazon-on most láttam ~$27-ért is), azt szedtem szét és illesztettem a meghajtó motort és a kamera modult. Egyedi nyákot csináltattam hozzá a NYÁK expresznél. Most ott tart a project, hogy van kamera képem és a motor is sw-ben vezérelt. A JP15T GPS modult használok hozzá amit a ChipCad forgalmaz 1590Ft-ért. Ubuntu megy a boardon, és jelenleg egy micro sd-re mentegetek. Nem sok időm van foglalkozni vele, de későbbiekben SSD vagy HDD is kerül bele.

A -T végűre azt írja a doksi, hogy "edge contact", az szerintem simán forrasztható otthoni pákával is. De még a BGA-s modell is beforrasztható, ha minden golyó alá raksz egy lyukgalvános furatot (ehhez nyilván gyártott panel fog kelleni), és a másik oldalról melegíted...