Leveshez:
~0.7 kg zöldborsó (jó a mirelit)
répa, petrezselyem gyökér (lehet kapni tisztított-kockázott leveszöldséget mirelitben, illetve szokott lenni tálcás leveszöldség, mindkettő megteszi)
3 ek olaj
1,5 ek liszt
só, bors, őrölt pirospaprika
szárított petrezselyem zöld
opcionálisan zöldséglevesekhez készült kocka
Értelem (és ízlés) szerint felkockázzuk, aprózzuk a zöldségeket, ha szükséges. Olajat hevítünk, rászórjuk a borsó kivételével a zöldséget. Kis idő múlva nagyon kevés vizet hozzáadunk, majd ráöntjük a borsót is. Egy ideig tovább pároljuk (gyakran kevergessük, nehogy odaégjen). Most mehet bele több víz. Hozzáadhatjuk a lisztet és a pirospaprikát. Tipp, hogy a liszt ne csomósodjon be: egy nagyobb poharat félig felöntünk vízzel, abba tesszük a lisztet, és kanállal jól eldolgozzuk, majd ezt öntjük a levesbe. Ne tegyünk túl sok lisztet bele, mert főzeléket kapunk. Ha ez megtörténik, adjunk hozzá több vizet, esetleg plusz zöldséget, ha túl szegényes lesz így a leves. Egy ideig főzzük, majd mehet bele a leveskocka. Innentől kezdve fűszerezhetünk, ahogy szeretünk (én egy kis kakukkfüvet és nagyon kevés fokhagyma-granulátumot is tettem bele). Lassú tűzön főzzük addig, amíg szépen összefőnek az ízek, és megpuhulnak a zöldségek. Közben kóstolgassunk minél gyakrabban.
Brassói szerűség (közel sem eredeti brassói):
Tetszés szerinti színhús, amit kockázva fogunk megsütni, kb 0.8kg (én csirkemellből csináltam)
~1.5 kg krumpli
1-2 szem kisebb vöröshagyma, vagy egy nagyobb
olaj, só, bors
majoranna, kakukkfű, curry
Először is aprózzuk el a hagymát, és egy kis olajon pároljuk üvegesre. Ezután tisztítsuk meg és kockázzuk el a húst, majd adjuk hozzá a hagymához. Addig süssük, amíg teljesen fehér nem lesz (csirke esetén). Közben (vagy előtte) sózzuk, borsozzuk. Öntsük fel annyi vízzel, ami még éppen nem lepi be. Hozzáadhatjuk a többi fűszert is. Addig főzzük/sütjük, amíg a víz nagy része elpárolog. Ízlés szerint hagyhatunk egy kis szaftot. A krumplit apróra kockázzuk el, egy nagyobb tepsibe tegyünk sütőpapírt. Oszlassuk el rajta a krumplit. Melegítsük elő a sütőt, és ~200 fokon addig süssük, amíg elkezd barnulni. Néha össze szokták keverni a húst a krumplival.
Update.: nem tudom ki találta ki a sütőpapíros krumplisütést, de a jó harmada ráragadt/odaégett. Lehet, hogy az volt a gond hogy kicsit vizes volt a krumpli (kockázás után mostam meg, nem előtte).
- uid_4263 blogja
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
- 1898 megtekintés
Hozzászólások
kicsivel több mint 1 órája vacsiztam, most újra megéheztem.
egyébként jól néz ki, gratula.
--
compaq n610c
"...és micsoda zajt csapott!"
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
A képek nem az enyémek, ahogy írtam :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
az teljesen tökmindegy, a képek csak elősegítették a már meglévő "éhség riasztást" magasabb fokra emelni :)
--
compaq n610c
"...és micsoda zajt csapott!"
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
sub
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Én a brassóit zsírral csináltam volna :) idegenkedem az olajtól sok esetben
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Kis paradicsommal, paprikával még megvadíthatod a húst, bár az nem annyira brassói.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ne sutopaprit tegyel a tepsibe, hanem zsirt (inkabb zsirt, mint olajat, de ha lo nincs, jo a szamar is). Pici vizet.
Ra meg alufoliat. Mikor kb kesz, folia le, nagylang par percre, amig megpirul.
Errol jut eszembe.
Boros (fene, hogy itt nincs ekezet... az a vacak, ami a csirket kivulrol burkolja es a tollakat tartja :F) csirke (mell, comb), soz, borsoz, mustarral beken. Krumpli negyedbe, soz, mustaroz. Hagyma negyedbe, fokhagyma egeszbe. Zsirozott tepsibe be, pici viz, folia. Kozepes fokozat. 45 perc + par perc folia nelkul. Egyszeru, mint a faek. Variaciok - husos szallonna, paradicsom, edeskrumpli, sonka, kukorica...
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Boros (fene, hogy itt nincs ekezet... az a vacak, ami a csirket kivulrol burkolja es a tollakat tartja :F)
Ezen felsírtam. :))
-pilisig-
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni