A Sputnik leszállt - megérkezett a Dell fejlesztőknek szánt ubuntus ultrabookja

Címkék

Dell XPS 13 Ubuntu 12.04 LTS-sel

Májusban volt szó arról, hogy a Dell bejelentette, kifejezetten fejlesztőknek szánt ubuntus laptoppal áll elő. A Dell-nél dolgozó Barton George - aki májusban videóban beszélt a projektről - ma blogjában bejelentette, hogy megérkezett Dell XPS 13 Laptop Developer Edition. Rajta Ubuntu 12.04 LTS. Ára 1549 USD (~ 333 600 Ft). Benne I7 CPU, 8GB RAM, 256GB SATA III SSD, 1366x768 felbontású kijelző. Az ár magában foglal 1 év Dell ProSupport-ot. Rajta Ubuntu 12.04 LTS néhány extra csomag társaságában.

Az Egyesült Államokban és Kanadában már hozzáférhető. Az USA-n kívül 2013 elején lesz kapható. Az Ars Technica cikke a cuccról itt.

Hozzászólások

Vajon a suspend megy rajta?

/o\

--
trey @ gépház

Haat, ez kicsit dragus. Csak osszeveteskeppen:
- Surface Pro i5-tel, full HD kijelzovel 900 dolcsitol indul
- Lenovo X230 ezzel megegyezo felszereltseggel 1400 korul van, eshat megiscsak X230, nem Dell XPS
- meg a 'tularazott','sznob' Macbook Air sem dragabb, mint ez

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Ezzel nem feltetlen ertek egyet, kerdes, hogy inkabb sok kodot ir az ember, vagy inkabb gondolkozik. Felreertes ne essek, nem szembeallitom a kettot, tehat nem azt akarom mondani, hogy az egyik kizarja a masikat. Viszont az ember pl. vallalati kornyezetben f*ssa az uzleti logikat, meg az n-retegu alkalmazasfejleszteshez ketfele IDE meg ketfele DB-kliens fut egyszerrre + levelezes, stb., akkor kell a munkaterulet. Viszont mondjuk egy tomenyebb bioinformatikai projektben az ember sokszor elvan egy terminal elott orakig, mert a megoldando problema sokkal inkabb lokalisan komplex, nem arrol van szo, hogy masfelmillio kodsort kell osszetartani. Es utobbi esetben csomoszor jo, ha el tudsz vonulni valahova a laptopoddal.

Ha erted, mire gondolok.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Valoban de mondjuk nekem van bongeszom mindket esetben nyitva (ott meg a ritka kivetelektol eltekintve a szelesseg mit sem er) es ha win-es kornyezet is van akkor meg rdp kliens az meg ugy 1280x1024-es desktopot venne at... Na ahhoz ez a felbontas karcsu... Gepelni meg ugye nem kell 8 dzsidzsa ram meg i7... Igen eros hw egy "irogepnek" ;o)

Számos open source fejlesztő járja a világot. Nem a Szoftverfejlesztő Bt. zárt forrású programozóira kell gondolni akik a cégnél asztalhoz kötve dolgoznak.

Konferenciák, hackfestek. Pl. az Ubuntu konferenciák minden alkalommal a világ más táján kerülnek megrendezésre. Lehet, hogy ilyen helyekre nem ATX toronyházat és 32 colos TFT-t szeretnének cipelni? Nem tudom.

Korábban a kommentek alapján én azt láttam, hogy igény lenne rá.

--
trey @ gépház

Amerikai tulajdonú fejlesztőcégnél dolgozom (~40 fejlesztő), csak Dell-t használunk.
Most az lett a policy, hogy a kötelező 3 évenkénti gépcserénél nem asztali gépet kap az ember, hanem laptopot + dokkolóállomást.
Ezt a mindennapi munka során 2 nagy monitorral, rendes egérrel és billentyűzettel használja.
Így általában észre sem veszi, hogy laptopon dolgozik, de ha utazni kell, vagy csak egy távoli irodában tartandó értekezletre menni, azonnal viheted a cuccosodat, nem veszítesz időt.
Nem rossz találmány.

Nálunk is így van, csak HP-val és mérnökökkel.

Nem öt perc volt elérni, hogy módosítsák a céges policy-t, mert a fedél lecsukásakor azonnal lement suspend-be. Így jár az, aki egy bank real estate-jénél dolgozik :)

---
Repeat after me: I Will Use Google Before Asking Stupid Questions...

+1
Én egy Macbookot (1280x800) használok fejlesztéshez, külső HD monitorral, billentyűzettel, egérrel. Olyan, mintha asztali gépen dolgoznék egy extra, kis méretű monitorral (a notebook képernyője).

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

Azert ennyi ropiert nem elsodleges gep... aha oke... Ugye meg Magyarorszagon vagyunk 2012-ben? ;o) Hángérian féritél? ;o) Most rohogjek vagy negyed ora mulva? Semmi bajom a geppel de ahogy lentebb is irjak 2 monitorral rendes beviteli eszkozzel jo gep is lesz (aka dokkolon keresztul) De akkor mar plane nem errol az arrol beszelunk... A mobil gepet is leteszik valahov amikor dolgoznak... Meg ugye ahol mondjuk security is bejatszik akkor meg plane nem barhonnan fejleszthetsz. Egy ubuntu konferencian meg nyilvan kell a 8 giga ram meg az i7. Kell az fps a steam-es gameknak az eloadasok alatt alvas ellen? ;o) LOL Vagy az uj vim opengl-en keresztul fut csak? ;o)

Kicsit kezdunk totalcar-osodni ahol is tipikusan 3-4. autokat allitunk be huu de kafa autoknak noha idehaza meg a 2 auto/csalad sem tul gyakori plane nem hogy kedvtelesbol 3. vagy 4. autot tartsunk. Ilyen ez a gep is. Ha van mar bivalyeros dekstopod (no meg rahedli folos penzed) otton is meloban is vedd meg oszt mutogasd hogy milyen kafa. (vagy ket dokkoloval (otthon+melo) desktopnak nem rossz) de oda erosen ketlem hogy az i7 (plane hogy ebben csak ket mag + ht) must have volna. Egy olcsobb i5 siman felveszi vele a versenyt.

Ami meg a supporot illeti elegge vicces... ha jol latom kommunity... az meg ugye megy a dell matrica nelkul is... De tetszett a júzful develóper jutilitíz szeksön:

- curl_7.22.0-3ubuntu4_amd64.deb
- gawk_1%3a3.1.8+dfsg-0.1ubuntu1_amd64.deb
- screen_4.0.3-14ubuntu8_amd64.deb

Celkozonseg almat nem kedvelo bubuntusok... Ok ugye jo sokan is vannak ;o) Bar a kutyu letezik a kommuniti meg elvan ingye'-bo' is! ;o) Szoval a Dell reszerol csak PR fogas.

Ja, hogy mert itt csóróság van, attól átlényegül az ultrabook kategória? Nem. Ezt egy hi-end mobilgépnek pozicionálják. Nyilván nem az olajos hal konzerven tengődők az elsődleges célpontjuk.

"Egy ubuntu konferencian meg nyilvan kell a 8 giga ram meg az i7."

Virtualizációról, virtuális gépekről biztos nem hallottál. Ez nem baj, de ne akarj mindent a saját környezetedre konvertálni. Neked nem futná rá = szar. Végül is ez is egy indok.

--
trey @ gépház

Nem esett sehova. 2011-es mbp-be 16 giga ram fér, nekem annyi van. Ki is van használva, fejlesztéshez kell a sok memória. Nem a fejlesztő IDE miatt. Nem tudom a netbeans mennyit eszik, de az idea megvan fél gigával is hatalmas projekteknél is. Sok memória a virtuális gépek, adatbázisok, miegymás miatt kell. És jobb ha van és nem kell, mint amikor nincs és kéne :)
--
HUPbeszolas FF extension

Ez mondjuk igaz, bar en biztosan nem futtatnek fejleszteshez virtualis gepeket a sajat gepemen. Arra mar kenyelmesebb osszedobni egy XenServert, vagy valami ilyesmi egyszeru cuccot. Es akkor mar a DB-ket is ott futtatom.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Na, jó! De az akkor sem megoldás arra, hogy ha repülőn 10+ órát ülve dolgoznál. Ha már ez volt az ultrabook melletti egyik érv.

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

Kár lenne elvárni minden, a szálhoz hozzászólótól, hogy mindegyik tudja, az ultrabook nem elsődleges gépként szolgál. Persze arra is időt kellett hagyni a lakosságnak, hogy rájöjjenek, a netbooknak is van szerepe. Ma már értik, hogy mire való. Az ultrabookról is előbb-utóbb megtudják, hogy mire való az.

--
trey @ gépház

Az Intel konferencián volt erről szó a Vörös Csillag moziban, hogy mi a különbség a tablet és a netebook között.
Aki produktív munkát végez, annak kell a billentyűzet és az egér.
Magyarán aki dolgozik, annak kell az ultrabook :)

Definíció szerint az ultrabook lapos, könnyű és gyors a procija. Nem sokkal macerásabb cipelni, mint egy tabletet.
---
Repeat after me: I Will Use Google Before Asking Stupid Questions...

Most vonatkoztassunk el az Ubuntu-tól és csak koncentráljunk a fejlesztő-mobilgép vonalra.

Évente mondjuk hány fejlesztői konferencián adsz elő, adsz ki szoftvert repülőtérről (mint Linus mondjuk), hány szállodai napot töltesz azzal, hogy patcheket mergelsz illetve hány napot töltesz el olyan hackathon-on mint mondjuk az OpenBSD fejlesztők? Az OpenBSD fejlesztők szerint a hatékonyságuk sok-sok százalékkal megnő, ha összejönnek a világ egy pontján és pár napot azzal töltenek, hogy közösen fejlesztenek.

--
trey @ gépház

Tehát akkor ilyen felhasználásra lehet igény egy hordozható gépre? Amit aztán monitorra téve ugyanazt a környezetet kapod vissza, amit mozgásban is használsz? Én inkább azt nem értem, hogy 2012-ben a - hc gamereken kívül - ki a tököm vesz asztali PC-t, eltekintve néhény speciális esettől (nagyteljesítményű munkaállomás pl.). Minek? Kinek?

--
trey @ gépház

Mert a tobbseg meg mindig egy fix asztal mellett dolgozik es sw fejleszteshez meg mindig jobb a nagyobb monitor[ok] felallas. Persze, lehet notit is monitorra kotni. Vagy mert mondjuk nem csak egy db SSD-t akar a gepbe, hanem tobb, nagyobb vinyot.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Eloszor azzal jossz, hogy menet kozben fejleszteni, aztan te magad mondod, hogy egy hacker nem fog TFT-t cipelni magaval fejleszteshez. Most meg inkonzisztenciaba kerulsz onmagaddal.

- 13 colon nem lehet ertelmesen fejleszteni, max patcheket mergelni, amit elottem mar huszan atneztek. Meg 14 is eleg nyugos tud lenni, de az mar majdnem eleg.
- Hiaba utazok, akkor is kicsi a 13 col.
- Arrol ne is beszeljunk, hogy ilyen kis billentyuzeten gepelni is sokkal kenyelmetlenebb, mint egy normal gepen. Ettol persze siman netezesre alkalmas lehet, talan mondjuk egy forditas lektoralasara is, de komoly munkara... hat... Ja, es egy hacker billentyuzetet se fog magaval vinni utazashoz, mert akkor mar vihetne egy TFT-t is.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

"Eloszor azzal jossz, hogy menet kozben fejleszteni, aztan te magad mondod, hogy egy hacker nem fog TFT-t cipelni magaval fejleszteshez. "

Így van.

"Most meg inkonzisztenciaba kerulsz onmagaddal."

Nem értem miért kerülnék. Most is azt mondom, hogy nem fog cipelni. Ettől még az otthonában ha nagyon akarja, lehet egy monitor. Technikailag lehetséges rákötnie, ha hazaért. Ettől függetlenül nem ez az ultrabook szerepe. Mi nem vili?

--
trey @ gépház

Milyen menet közben? Láttál már képeket pl. OpenBSD Hackathon-ról? Vagy olvasol openbsd-misc listákat, ahol a fejlesztők direkt kicsi gépeket keresnek?

Hol látsz te itt monitort?

Szemben egy MSI netbookon tolja?

http://undeadly.org/images/p2k10/hackers-full.jpg

Ez az IBM sem egy óriási gép:

http://undeadly.org/features/c2k10/beck/p1040193l.jpg

Az ott egy 13-as MacBook?

http://farm4.staticflickr.com/3015/2987436247_5fdf079fa1_b.jpg

Miről beszélünk?

--
trey @ gépház

Abba belegondoltal mar, hogy azert keresnek kis gepet, mert ha _menni kell_, akkor jobb. Es abba is belegondoltal, hogy az ilyen fejlesztoi osszeroffenesek nem azert hatekonyabbak, mert kis gepen fejlesztenek, hanem azert, mert egy helyen vannak es szoban meg tudjak vitatni egymassal a problemakat? Tipikusan ez egy nagy elonye annak, ha valaki irodaban fejleszt es nem pl. IRC-en keresztul tartva a kapcsolatot. De ettol meg nem az ultrabook a legcelszerubb _altalanos_ fejlesztoi gepnek, legalabbis onmagaban.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"Abba belegondoltal mar, hogy azert keresnek kis gepet, mert ha _menni kell_, akkor jobb."

LOL. Nem mondod. :))

"Es abba is belegondoltal, hogy az ilyen fejlesztoi osszeroffenesek nem azert hatekonyabbak, mert kis gepen fejlesztenek"

Ki mondott ilyet? Idézzed már légy szíves.

"De ettol meg nem az ultrabook a legcelszerubb _altalanos_ fejlesztoi gepnek, legalabbis onmagaban."

Senki sem állította, hogy célszerűbb általános használatra. Azt meg főleg nem, hogy önmagában. Feljebb keresd meg azt a részt, hogy "nem elsődleges gép". Szerintem minimum kétszer írtam le.

--
trey @ gépház

Komolyan fájsz...
A *BSD hackathonokra ha megy valaki, akkor oda célszerű kicsi géppel. Ha otthonra kell, akkor meg mindegy a kijelző mérete, mert van külső. Azonban egy nagyobb géppel kellemetlen lenne hackathonra járni, így a kis gép+nagy erő+nagy külső monitor kombináció a jó.
Én 12"-os géppel rohangálok, és egy 22"-os monitorra szoktam kötni ha kell a hely. Van asztalim is, de azt picit kellemetlen lenne repülőre felvinni. Van egy 14"-os gépem is, de azt csak akkor kapcsolom be ha kevés a 12"-os teljesítménye, és legtöbbször csak az asztalomon van. Hiába nagyobb, nem kényelmesebb vele az élet.

Fejleszteni kényelmesen minél több és nagyobb monitoron lehet. Egyszerre jó látni az esetleges logokat, a forráskódot, debuggert, package explorert estébét. Ehhez terület kell. Ámde. Nekem személy szerint nem mindegy, hogy 3,5 kilót cipelek, vagy csak egyet. Pláne motorozáskor. Nem fejlesztek a netbookomon, csak fejlesztgetek. Vagy méginkább doksit olvasok, vagy kódot próbálgatok. Elég gyakran utazok két órákat volánbuszon. Ott elég a 10"-es monitor. Kényelmesen elfér a gép. Nagyobb gép azért kicsit macerásabb lenne, mert az üléssorok közt nincs sok hely. Ha meg éppen nem tanulok, vagy kódot próbálgatok, akkor filmnézéshez is elég nekem. Van asztali gép itthon két nagy monitorral. Mégsem írtam egy sor kódot se azon. Inkább a netbookon. Miért? Mert nem igazi fejlesztésről beszélek, csak gyakorolgatásról. Továbbá lustaságból. Úgyhogy nekem jól van ez így, kicsi kijelzővel.

--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

"13 colon nem lehet ertelmesen fejleszteni, max patcheket mergelni, amit elottem mar huszan atneztek. Meg 14 is eleg nyugos tud lenni, de az mar majdnem eleg."

Miért is nem? Nekem 13 pont jó, az a fő gép. Fejlesztettem huzammosabb ideig pl. 15,17,21 inchen, meg két monitoron, de nekem épp a 13 válik be (1440x900 felbontás mellett).
Gépelni sem kényelmetlen.
Esetleg neked :) Dehogy "nem lehet", ezt így általánosan kijelenteni túlzás.

En ezeket mind teljesen jol latom a laptopomon (13"). Persze picit meg van trukkozve, mert egyreszt az epp aktualisan nezett dolog tobb helyet kap, a tobbinek csak reszletei (de ertelmes reszletei) latszanak, amig azok nem kerulnek a fokuszba. De ezt 21" monitoron is pontosan ugyanigy csinalom.

(Ok, solution navigator nincs, mert az nem tudom micsoda. De van helyette mas, tobbnyire egy REPL)

--
|8]

Visual Studio-ban lévő Solution Explorer (ahol látod a Solutionon belüli projekteket valamint azokon belül a fájlokat) kibővítése néhány hasznos dologgal, pl. kereső és fájlokon belüli osztályok, függvények, stb. egy fába rendezve.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Most hidd már el, ha mondom, hogy nekem nem kényelmetlen! Ezek 13" -esen is jól elférnek.
Csak tudom már nekem mi áll kézre. :D

Mondok mást: tökmindegy a képernyő mérete, csak a felbontás számít, és az, hogy a látóteredből mekkora szöget foglal el.. Ha annyit, amennyit kényelmesen belátsz, az jó.

Azt ertem, csak nem latom, hogy ez mitol lesz jobb szerszam, mint mondjuk egy X230. Teljesen megertem, ha valaki a leheto legjobbat veszi munkara, mert ugyis visszahozza az arat - de a Dell XPS szeria konkretan nem eri el a T/X szerias gepek minoseget, emellett ehhez nincs Windows licensz (ezert mondjuk 50-100 dollart megsporolhattak). Szoval nem ertem, hogy miert ennyi. A support miatt?

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Nem kerulte el, csak azt hiszem, hogy extra (Dell-specifikus) drivereket nem irnak, fejlesztoknek meg nem lesz szukseguk arra, hogy bekonfigoljak a halozatot.

Egy fejlesztonek a legfontosabb, hogy a hardver maximalisan szupportalva legyen, azaz ha barmi gond van (akarcsak egy kosza kekhalal/kernel panic), akkor egybol adjanak egy masikat, vagy helyszinen javitsak meg, vagy ilyesmi. Szerintem.

Szoval nem ertem, hogy miben tudnak tobbet nyujtani egy Linuxon/ra fejleszto vasarlonak. Tudnal peldat mondani, hogy pl. neked milyen szupportra lenne szukseged? (Bar nem vagy fejleszto.)

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Búcsúzóul még ebbe belepofáznék...

Tudod te, hogy milyen supportot ad a Dell a gépeihez? (amerikai ügyfeleknek még so so..., de kelet európaiaknak...)
Ehhez hozzájön, hogy pl. az E6520 is úgy jött ki, hogy támogatott rajta a linux. Konkrétan Ubuntu 10.10. Annyira, hogy a delltől letöltött, kifejezetten erre a gépre készített image-ről telepítve a linuxot a hardver felével nem tudott mit kezdeni (nem emlékszem pontosan, de úgy rémlik, a wifi, a BT, meg talán a VGA sem volt topon)
A 12.04 volt az első, amivel már működött, igaz, erről viszont egy szót sem ejtettek az oldalukon és frissítés azóta sem jött a linuxos driverekhez. (ciki a dologban, hogy valamikor 6-8 évvel korábban egy akkori HP noteszre kb. félóra alatt sikerült felrakni egy FreeBSD-t... Zahy-t sikeresen ki is akasztottam vele: pont notebookon kellett a freebsd-bel kezdenem :) )

Barátnőm laptopja egy Dell Inspiron 1545, ok, nem egy erőgép, de amire használva van, megfelel. OS nélkül vette, előtelepített Ubuntu volt rajta, + Dell repo-val, és minden működött rajta. Jelen pillanatban Ubuntu 12.04 származék fut rajta (LinuxMint xfce4-el), minden működik.

Minőségre lehet panasz, volt benne alaplap + billentyűzet csere, illetve a gyári Broadcom b/g wireless kártya cserélve lett egy intel b/g/n-esre. Utóbbi került pénzbe, a többit garanciában javították. Ami nagyobb gond, az akku már meghalt benne, 5 percet bír kb üresjáratban vele a gép. Illetve a tapipad közepén lekopott a festés is.

Kipróbáltam, suspend működik rajta csont nélkül, hibernálással még nem foglalkoztam.

Mellesleg az asztali gépem Xubuntu 12.04-el hibátlanul teszi a dolgát, suspend, hibernate hibátlanul megy, direkt kipróbáltam, az elmúlt 1 héten, 10-ből 10x teszi a dolgát. Pedig van ám benne sokat fikázott Asrock alaplap, Nforce720 chipset, AMD cpu, Gigabyte Nvidia vga, Atheros Wireless. Gépet venni, építeni, operációs rendszert telepíteni/beállítani tudni kell/kéne.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

10 eve fejlesztesbol elek ha nem tobb. Dolgoztam mar nagyon olcso gepen es dolgoztam mar nagyon dragan is, de eskuszom nem valtozott a munkam erteke a gep erteke miatt. Az meg hogy ettol majd egy fejleszto gyorsabban dolgozik szimplan baromsag.
A ceges laptopom egy MacbookPRo hiperszuper csillogo villogo draga basz, szeretek rajta dolgozni. A sajat laptopom egy 180 000 Ft-ba kerulo HP cucc. Eskuszom mindketton ugyanolyan sebesseggel dolgozom. Ez egyetlen dolog ami feltarthatna az talan a hardware sebessege, de valljuk be akkora difi azert nincs koztuk hogy ez tenylegesen szamitson.
Visszahozza az arat ... Pfft ezt az ocska szoveget az Apple hivoktol szoktam hallani akik ezzel a szoveggel nyugtatjak magukat hogy miret is adtak ki majd egy misit egy almas laptopert, nem tudom te honnan szedted. Kicsit olyan ez mint mikor egy orvoslatogato az 5 millios Opel Astra helyett egy 20 misis S mercit ker merhogy nap mint nap hasznalja es visszahozza az arat...

------------------
http://www.youtube.com/watch?v=xnJwT_30p6k

Kiskirály (értsd: kvázi)vezetőktől szoktam ilyesmit hallani, akiknek ugyan a legjobb cuccuk van, de a szarral dolgozó beosztottjaiktól elvárják, hogy rendesen dolgozzanak. Könyörögnek nekik, hogy kéne jobb, de megy a "kuss, azzal is lehet jól dolgozni".

"Pfft ezt az ocska szoveget az Apple hivoktol szoktam "

Pfft. Minden vagyok, csak Apple hívő nem. Viszont dolgoztam már az élet több területén is és a "jól dolgozni csak jó szerszámmal", a "jó szerszám kitermeli az árát" mondás sok helyen játszott.

"Kicsit olyan ez mint mikor egy orvoslatogato az 5 millios Opel Astra helyett egy 20 misis S mercit ker merhogy nap mint nap hasznalja es visszahozza az arat..."

Túltépted magad egy kicsit. Senki sem mondta, hogy 4x-es szorzóval kell dolgozni. Ez a gép 300 e forint. Egy jobb laptop is 150-200. Nincs itt semmiféle 4x-es szorzó. A 20 misis S mercit cseréld le egy 9 milliós autóra példádban. Aztán hasonlítsd össze a derekad állapotát majd 200 e futott kilométer után.

--
trey @ gépház

Nekem egy macbook air-em van, szeretem hasznalni. A ceges laptopom egy hp elitebook, ami a nevebol is latszik, hp business csucs kategoriaja, csucs hardware-al(vagy legalabbis jo eros), viszont nem szeretem. No nem a munka miatt, de rossz elovenni. Kenyelmetlen gepelni rajta, csunya, boszme nehez. Hasonlo aron van a mbp-vel (szerintem meg dragabb is, mivel hasonlo ar, de ssd nelkul)
Nem nagyon kedvelem az apple-t mint ceget (vagyis biztosan nem vagyok apple fan), de a ketto gepet osszehasonlitva nem csoda hogy az apple a csucson, a hp pedig a csod szelen all.

Egeszbol azt akartam kihozni amit te is irtal a mbp-dre: szeretsz rajta dolgozni, szep es kenyelmes gep. Pontosan errol van szo: elhiszem hogy a munkad minoseget nem rontja egy rosszabb(vagy kevesbe tetszo) gep, viszont szivesebben veszed kezbe, szivesebben kapcsolod be, szivesebben dolgozol rajta. Es ez a dell xps is csinos gepnek tunik, az nyilvan valo hogy "fejlesztoknek szant kulon model" az egy marketing kamu, mert a win hianya miatt probaljak a geek-eket megfogni vele, de azonkivul egy total atlag ultrabook (ami persz jo).
Nem kell itt okoskodni, meg osszeeskuvest elmeleteket gyartani, hogy kinek kell ez, mikor meg minek. Ez egy lehetoseg, akinek tetszik az megveszi es biztosan orommel hasznalja majd. Ennyi a tortenet szerintem.

Az orvoslatogatos hasonlatod is hasonlo, bar 5 es 20 millio kozott azert nagyobb a kulonbseg mint 200 es 350 ezer kozt :) Vagyis ha mindennap hasznalod a kocsit, es megteheted hogy S mercivel furikazol, miert ne tenned? Jobb, kenyelmesebb, a munkadat szivesebben vegzed, annak ellenere hogy igen az astraval is ugyanolyan jol vegezheted.

Van azért hasznuk az ilyen okoskodásoknak. Mivel nálunk van közöm a hardverigények kielégítéséhez (vagyis én írom alá az átadást és a visszavételt, vagy hagyom jóvá egyrészről az eszközigényeket) majd tudok erre hivatkozni, amikor a fejlesztőkollégák jobb vasért kuncsorognak. Kinyomtatom és odaadom nekik, hogy egy több mint 10 éve fejlesztő megmondta az interneten ellentmondást nem tűrően, hogy attól nem fognak jobban dolgozni, ha jobb a gépük. Nekik se kelljen. Punktum. :D

--
trey @ gépház

Ertes es egyetertek hogy szebb jobb kellemesebb, Meg ez a dell cucc is tetszik.
Az arrest en a HP-mra es a mbpro-mra irtam ott megvan a 4* bar ahogy most nezem majdnem 5* a difi.
De ennel a laptopnal se all a 2* szorzo mivel magyar arat nem illik hasonlitani USA arral, arra ramegy meg egy masfeles szorzo.
De mondom igazabol tok mind1. Nem az aranyokrol beszelek. Nyilvan szarral dolgozni nem lehet, es mindgi is utalatam a kokacoskodast cegeknel. Viszont tovabbra is fenntartom hogy mindezt azert esszeru keretek kozott persze. Amit mondok hogy joval olcsobban is lehet venni jot (legfeljebb nem annyira jot) amivel nyugodtan lehet dolgozni, es szimplan azt probaltam cafolni amit Trey mondott, hogy visszahozza az arat. Mivel nem, nem hozza vissza az arat. Nagy kulonbseg van akozott hogy valamin nem lehet dolgozni mert annyira szar, meg akozott hogy igen szep es jo es lehet rajta dolgozni de van jobb is sokkal dragabban.

------------------
http://www.youtube.com/watch?v=xnJwT_30p6k

768 sornyi pixel!? Fejlesztésre? Még a 900-am is nagyon kevés tud lenni.

Most akkor dontsuk el, hogy kulso monitor, vagy ultrabook, azaz "mindenhova konnyen magaddal viheto, mindenhol hasznalhato gep". Gondolom nem azt akartad mondani, hogy mindig legyen az user hona alatt egy kulso monitor...

Nem, ez egyszeruen egy gagyi kepernyo, ami annak fenyeben kulonosen vicces, hogy developereket emlegetnek a hivatalos PR anyagban celcsoportkent. Azokat az arcokat, akik foleg rovid, egymas alatt levo szovegsorokat piszkalnak tomegevel.

Külső monitoron? Az én Macbookom 13"-on 800p-t tud megjeleníteni, míg a külső monitorom 24"-on 1080p-t. Azért van "némi" különbség. :)
_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

Vajon a wifi gomb ki-bekapcsolási problémáját megoldották, amit az inspiron mini esetén teljesen hazavágtak? (ha egyszer kikapcsoltad, nem tudod visszakapcsolni a wifit, ugyanígy 14.04LTS-en)

---== ::: M 0 R p h 3 U 5 ::: ==---
http://kockablog.eu/

Miért akarnék Ubuntu-n fejleszteni? :)

Sajnos ez nem szerencsés, de a Dell pénzből él. Rétegigényt kielégíteni drágábban lehet. Olcsójánosoknak lehetőség lehet, hogy megveszik a windowsos verziót és rátolják a Sputnik ISO-t. És még Windows licencük is lesz! ;)

http://hwe.ubuntu.com/uds-q/dellxps/

--
trey @ gépház

Ultrabook nem a csórók sportja. Nem mindenki akar szívni itthon sem azzal, hogy OS-t maga telepít. Akinek az órabére több mint 10 e forint és a csak azon a gépen használható OEM Windows meg kurvára nem érdekli, annak nem lesz érv ez a hihetetlen mértékű spórolás. Itthon is szép számmal találni olyat, aki velünk telepítettei óránként sok ezerért az OS-ét, mert nem akar vele szórakozni. Felkiálthatnánk akkor is, hogy "ezt a nem normális! ha maga telepítené, akár 15 ezret is megspórolhatna!!!"

Magasról szarnak rá.

--
trey @ gépház

Szerintem arra gondol, hogy egy fejlesztonek altalaban igen specialis igenyei vannak. Peldaul nekem van olyan eszkozom, amihez csak es kizarolag RHEL vagy CentOS host eseten jar support, igy masrol nem is programozhatom (igy Ubival nem ernek semmit).

De speciel en nem is biznek egy mas altal elore telepitett rendszerben. Nem egy esetre emlekszem, hogy gyarilag rootkites vagy virusos volt (hirekben olvastam). Raadasul amit szemelyesen is tapasztaltam, hogy szinte egyaltalan nem erdekli oket semmi. Peldaul IDE emulacion hagyjak AHCI helyett vagy driver problemak vannak.. Olyan csak menjen feeling.

"Szerintem arra gondol, hogy egy fejlesztonek altalaban igen specialis igenyei vannak."

80-100 fejlesztővel élek együtt a munkahelyen. Mi látjuk el őket gépekkel és OS-sel, de semmilyen speciális igényről nem tudok. Használnak, amit kapnak. Teszem hozzá, hogy mindenki jobban jár, ha nem ők telepítenek OS-t. Van olyan, akinek a fejlesztői környeztet és a szerszámait is harmadik személy telepíti. Az új fejlesztőknek meg pláne, mert fogalmuk sincs sokszor arról, hogy mivel fognak dolgozni.

Persze, lehet most rikácsolni, hogy "de igenis vannak, akik értenek hozzá". Ja. Lehet. De vannak, akik jobban értenek hozzá. Akik ezt csinálják 10 éve napi 8 órában. Szóval amíg lesz olyan fejlesztő, aki fejleszteni akar és nem Ubuntu-t mókolni (mert azt hiszi, hogy ért hozzá), addig igény is lesz arra, hogy legyen ilyen gép.

"De speciel en nem is biznek egy mas altal elore telepitett rendszerben. "

Szoros együttműködésben a Canonical-lal készült a cucc. Ha nem bízol, az a szíved joga. A projekt hozadéka, hogy a Dell foglalkozott e vas és OS összebarátkoztatásával. Ha nekem új vasat kéne vennem ebben a kategóriában, valószínűleg ez jó eséllyel indulna a választásnál.

--
trey @ gépház

> Teszem hozzá, hogy mindenki jobban jár, ha nem ők telepítenek OS-t. Van olyan, akinek a fejlesztői környeztet és a szerszámait is harmadik személy telepíti.
Az OS még OK. Ha fejlesztői környezetet is előre kell telepíteni, akkor ott vagy marha szkilles emberek vannak, vagy elég durva lehet a fluktuáció :-)

Én is ismerek ilyen hE///lyet, hát... nem mondom, hogy senki sem frusztrált a dolog miatt.

Nem az én tisztem megítélni, hogy ki milyen szkilles, arra vannak emberek megfelelő pozícióban. De hidd el, hogy vannak, akik fura arcot vágnak, amikor a kezükbe kapnak egy csont üres notebookot, hogy telepítsenek rá maguknak fejlesztői és tesztkörnyezetet környeztet időre (az idő pénz, mint tudjuk) mondjuk egy speciális, Linuxot futtató IBM POS-hoz. Nem csak pályakezdők között.

--
trey @ gépház

Egyébként úgy gondolom nem az az $ 50 fogja eldönteni melyiket válasszák, ha már összegyűlt az előtte lévő $1500.

Félreérted.

Adott konfigurációjú Dell notebook számítógép ára legyen $x.
Fejlesztésre alkalmas Windows-zal: $x + $400 = $1499
Ubuntuval: $x + ingyenesen letölthető rendszer = $1549.

Kicsit sarkítva 450 USD-t spórolsz magadnak, ha szeretnél Windows-t is, de az 1550 dolcsi mellé nem akarod megvenni külön... Ezért is "érdemes" megvenned a Windows-os verziót, még akkor is, ha linuxot akarsz rá telepíteni. Úgy mondjuk csak $50-et spórolsz.

1366x768 LOL

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

hahahahahahahahahahahaha

ez komoly?

Valamikor jó volt az XPS széria, úgy kb 5 éve. Azóta volt szerencsém látni egy-kettőt belülről is, hát...

Amúgy a ThinkPad T sorozat mindig is tökéletesen ment Linux-okkal, nem kellett hozzá "Ubuntu ThinkPad Edition"... azé openszósz, hogy tessék a hardver-specifikus dolgokat megfelelő minőségben, időben az upstream-be betenni.

Dell nálam csak a felsőkategóriás kijelzőiben illetve az OptiPlex munkaállomásaiban játszik, azok tényleg nagyon jók. A laptopjuk mindig is fos volt.

nevetséges a képernyőfelbontás. Az elmúlt 4-5 évben ezen a téren erőteljes visszalépés tapasztalható.

Hasznaltam asus zenbook-ot fejlesztesre, es amit nagyon zavaronak talaltam, hogy hiaba volt benne core i7 proci turbo mode-al, amikor forditottam, es 99%-ban C0 allapotban volt mindket core, akkor 1.4Ghzre limitalta az orajelet, mikozben a huto maxon ment. Gyakorlatilag teljesen felelsleges megvenni egy ilyen procival szerelt gepet, mert messze nemtudja kihasznalni. Amugy akkor mar inkabb az asus zenbookot valasztanam, ubuntuval out of box ment minden, es az ujabb modellnek fullhd matt kijelzoje van ha jol emlekszek, amivel azert mar joval kellemesebb kodolni.

Urban legend. Az én Mackbookomon is van Linux, tehát egyáltalán nem irreleváns. :)

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

Na, és ez engem szerinted mennyire fog érdekelni?! :) Ha egyszer szükségem van Linuxra is a munkám miatt, akkor nem mindegy, hogy van alma logó a gépen, vagy nincs? Akinek meg nem tetszik, az... elfordul. ;)

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

"Mac-re Linuxot vagy Windows-t rakni olyan, mintha vennél egy kondibérletet ahhoz, hogy ott a talajon fekvőtámaszozz."
Ezzel én teljesen egyetértek azok esetében akik azért akarnak Mac-et venni mert "széééépcsi" és AZONNAL Windows-t akarnak rá.
Azonban ha valakinek másodlagos (vagy akár elsődleges) oprendszernek kell Windows vagy Linux meggondolt okból akkor nincs ezzel semmi baj. Habár ha csak ezek futtatására kell a gép akkor inkább egy ThinkPad ugyanazért a pénzért. Nekem is ilyen megfontolásból nincs Mac-em már pár éve...

Nekem OS X az elsődleges op. rendszerem, ezen fejlesztek. De ettől még ott van a Windows és a Linux is a gépemen, hogy tudjam tesztelni a végeredményt ezeken a platformokon is. Nem fogok azért két gépet tartani, mert valaki kitalálta azt a hülyeséget, hogy Macre nem illik OS X-en kívül mást telepíteni!

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

és ez hol mond ellent annak amit írtam? :)
Csak azért Mac-et venni mert szép és utána Windows-t futtatni rajta az pazarlás. Jobb gépet is lehet venni annyiért és a furcsa billentyűzettel sem kell szívni.
Egy meglévő Mac-en más operációs rendszereket is futtatni viszont teljesen érthető dolog. Régen nekem is volt Windows az OS X mellett.

és a furcsa billentyűzettel sem kell szívni
Mióta mac-em van a többi billentyűzet furcsa, nem is tudnék már normálisan gépelni máson. Ezen pedig egyszerűen imádok. A legeslegjobb, hogy a home,end,page up,page down satöbbi gombok nincsenek. Mindig amikor másik géphez kerülök nyomkodnám a CMD + nyilakat, de helyette minden laptopon máshol vannak, és nagyon kényelmetlen helyen.
--
HUPbeszolas FF extension

Nem a billentyűzettel van a baj, hanem a billentyűzettel Windows és Linux alatt ahol azért nem a legszerencsésebb ahogy fel van matricázva. Ez persze nem gond ha főleg OS X-szel használod a gépet, de miért szívatnád vele magad ha csak Windows-hoz kell egy gép? :)
Egyébként régebbi ThinkPad billentyűzeteket sokkal jobban szeretem mint a MacBook-ok billentyűzetét. Persze, az is sokkal jobb mint a belépőszintű gépek billentyűzetei, de saját kategóriájában nem nagy szám.

Sehol nem mond ellent, csak leírtam az indokaimat, hogy nálam hogy fér meg egymás mellett a legnagyobb barátságban a három op. rendszer a Macbookon. :)

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

bebaszna ha nem engednének a konditeremben fekvőtámaszozni.

Macet venni és linuxot is rakni rá olyan, mint macet venni és linuxot is rakni rá. Gyakorlatilag az egyetlen alternatíva ha szükséged van OSX-re. Ha meg OSX-re és linuxra (vagy winre) is, akkor megfontolandó persze, hogy legyen-e 2-3 géped, találsz-e macnél jobbat, érdemesebb-e csak azért, hogy ne kerüljön rá más oprendszer.

"bebaszna ha nem engednének a konditeremben fekvőtámaszozni."

Látom sikerült értelmezni a hasonlatot ;)

"Ha meg OSX-re és linuxra (vagy winre) is, akkor megfontolandó persze, hogy legyen-e 2-3 géped, találsz-e macnél jobbat, érdemesebb-e csak azért, hogy ne kerüljön rá más oprendszer."

Nem hiszem hogy bármi olyan feladatot csinálnál egy Mac-en Linux-szal, amihez nem elég valamilyen virtualizációs megoldás, ha nincs minimum 4 GB RAM-od, akkor talán érthető, de tudtommal már a legkisebb Air-ben is van annyi.

Két észrevételem lenne. Elöljáróban: játékfejlesztésre használom a Mac-et Linux-szal. Az első kérdésem, hogy miért jobb egy Mac-en virtualizálva futtatni Linuxot, mint natívan? A második, hogy hogyan fogok sebességtesztet csinálni virtualizáció alatt, valamint meggyőződni róla, hogy valóban én szúrtam-e el mondjuk az OpenGL 3D kódot, vagy csak a virtualizáció miatt vannak problémák?

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

uff
Nem mintha bármi értelme lett volna a hasonlatnak, de legalább szépen elmossa a lehetőség és a kényszer közti határt. Ha nem érted a macen windows - konditeremben fekvőtámasz, és a macen OSX és windows - konditeremben fekvenyomás és fekvőtámasz is, és a macen nem lehet windows - konditeremben nem szabad fekvőtámaszozni analógiát akkor nem hiszem hogy nagyon erőltetned kéne a hasonlatos témákat.

Mindig is a tárgyról beszéljünk ha már egyszer beszélünk híve voltam.
Meg hogy ne ragozzunk feleslegesen felesleges ragokat.
/uff

Passzol az Ubuntu színvonalhoz. :D

Elsősorban Linux szerver fejlesztőknek lesz ez hasznos munkaeszköz, mert csak Intel grafika van benne.

Én igazából azért nem látom ezt életképes dolognak mert Ubuntu-hoz van tervezve. Ha mást akarok futtatni rajta (esetemben Scientific) akkor máris buktam a supportot és ugyanaz mintha sima gépet vettem volna. Ha a marketing mögötte nem az lenne, hogy fejlesztőknek, hanem hogy csak szimplán Ubuntu-hoz való notebook akkor oké lenne. Így viszont nem értem, hogy miért pont Ubuntu-n akarnék fejleszteni.

Nekem a munkaállomásom most i7-3770 CPU HD4000 grafikával 24" full HD: a KDE 4.9 60-70 nyitott ablakkal (6*3 workspace) *piszok gyors*, nincs szituáció amikor képregényezne, pedig van effektem rendesen.

Valami csúcsgame alatt biztos elvérezne, de munkára már bőven alkalmas az Intel, pár generációval ezelőtt pedig még tényleg szitokszó volt (ezt is úgy vettem, hogy majd biztos kell mellé egy kártya).

"de munkára már bőven alkalmas az Intel"

Van pár munka amire még mindig nem alkalmas az Intel, és szerintem egy jó darabig nem is lesz. Meg sem próbálkoznék mondjuk 3D modellinggel egy ilyen gépen.

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

a mostani quadros nvidiam csomoszor lehal akar konzolvaltasnal (grafikus -> normal), akar suspendnel; arrol ne is beszeljunk, hogy ha ledokkolok a 2/3 monitoros felallasrol, vagy ott sleepeltetem le a dokkolon de hazahozom, akkor jatszhatok rendesen, mire mindent latok.

kollegam T420-an, csak intel vgaval meg nulla problema.

Nemtom mit fejlesztenek vele, de programkódhoz sok köze nem lehet. Merthogy ezen sincs billentyűzet, csak ad-hoc véletlenszerűen feldobált gombok.

Ez igaz. Jelenleg a full HD 1920x1080. Én is vágyom nagyobb felbontásra, de most ez van. Megjegyzem ezen a gépen a 8px-es fontok is olvashatóak. :) Vagyis hiába van full hd felbontás kevés átmérőnél, ha a fontokat a végén fel kell nagyítani 20px-re.

4K esetén /min(3840) x min(2160)/ én már 50" felettit használnék. :)
8K-t pedig egy darabig még nem tudom megfizetni. :)

Állítólag a dell elnézést kért, hogy dágább az ubis erzió, mint a windozos, és le is vitte az árat $1499-re....

jAzz

Ezt nem értem. 2009 óta van egy eeepc701-esem, azt cipelem, ha kell valahol laptop.
Kérdem én: mi az, amit nem tudok ezzel a kis vacakkal megcsinálni? minek egy böszme beton járólap 5645635346 MHz-zel és 476127965794 MB RAMmal meg egyebekkel?

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Mondjuk egy libreoffice + parallels 2 vm-mel + bongeszo + terminalok + compiler + skype + adium + mail kliens + RDP + calendar + zene lejatszas. Egyszerre. Nem karakteres terminalon, mert az hulyeseg. Persze mindezt olyan sebesseggel, lehetoleg nem egy belyegmeretu vackon ugy, h ne a hajam tepjem ki, mint ahogy ez a kvarcjatekodnak megfelelo meretu gepen tortenni szokott. Lehet, h neked megfelel a zsebkendonyi meretu 20 pixeles kijelzo, de nagyon sok embernek nem. Es akar elhiszed, akar nem, de ez meg a szemnek sem mindegy.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Valoban nem tudom, de ismerem a gepet, felenk ezt a tipust csak veszelyes hulladeknak hivjak. Ennek a gepnek a nagyobbik testvere harom parhuzamosan futtatott kereskedoi terminaltol is osszehuttyan, nemhogy barmilyen komolyabb feladattol.

De mit mondjak egy olyannak, aki libreofficot használ \LaTeX helyett?

Hany komolyabb spreadsheet kezelheto egyszerre LaTeX-szel ugy, h az ember szeme nem guvad ki es nem megy el az ido a formazasokra a valos munka helyett es szamol ki magatol mindenfele osszefuggest? :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Engem az elsővel (illetve másodikkal) is sikerült, mivel a hozzászólásodban semmi, rá nézve lekezelőt nem láttam. Viszont arra továbbra is kíváncsi lennék, hogy fórumokon kószálást és jegyzetelést leszámítva mire jó egy ilyen gép.
Hetek óta nézegetek 7"-es tablet gépeket, ennek kapcsán ma megnéztem pár ilyen mini... mi ez? Netbook? Szóval ilyen apró gépeket is megnéztem, de úgy látom, útközben inkább tablet, munkára meg egy min 14"-es notebook, minél nagyobb felbontással.
Most egy 15.6-os van az ölemben, 1600x900-as felbontással, de sokszor ez is kevés. Főleg a 900px.

Amig nem leteztek tabletek boven volt letjogosultsaga (de nem 7"-on), de azota ez elmult. A gep teljesitmenye nem olyan nagyon bitang pusztulatosan szar ha szeretsz sokat kavezni es beered a korai Albacomp fejmonitor parametereivel. :)

Most egy 15.6-os van az ölemben, 1600x900-as felbontással, de sokszor ez is kevés. Főleg a 900px.

Anno mikor mondjuk szabadidomben hardvert es a hozza tartozo os-t revengeltem a full hd ext monitor mellett levo 15"-os noti kijelzo is keves volt ha az ember rendesen csinalta. Remek lehet ilyen melot csinalni 7"-on.

---
pontscho / fresh!mindworkz

>Viszont arra továbbra is kíváncsi lennék, hogy fórumokon kószálást és jegyzetelést leszámítva mire jó egy ilyen gép.

Hajózásra.
Nem hinném, hogy 9.5 V-os betáppal beérné egy nagy laptop. Ez napenergiával megy.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

A zseblámpám meg ceruzaelemmel. Na és?
A kérdés az, hogy konkrétan milyen feladatra lehet egy ilyen pici gépet használni a tablet funkciókon túl?

Fejlesztéshez szerintem nem.
Rendszergazdai teendők ellátására erősen korlátozott formában (terminálként kb.)
Lehet róla e-mailezni, fórumozni, de egy durvább flash-es játékot szerintem a procija már nem bírna el (csak abból ítélve, hogy az i5-2520-assal is akadozik némelyik)
Tárgyaláson jegyzetelni lehet vele.
Kb. eddig terjed a fantáziám.
Ja, esetleg még zenét hallgatni.

Te talán válaszoltál érdemben arra, hogy mi az, amit nem tudok megoldani egy miniatűr laptoppal, melyet a marketingesek netbooknak neveztek el?
Persze hogy nem, de ez nem meglepő. Mindig elfelejtem, hogy egy nagy felbontású laptoppal rendelkezőtől ez jár.
Ráadásul képtelen abbahagyni, holott erre már megkértem, méghozzá szépen.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Nézd, végül is az a harmatgyenge atom is képes végül is bármilyen utasítás végrehajtására meg swapba is egészen sok minden elfér egymás mellett, de ettől még az _értelmes_ munkavégzéshez az kevés. Ha attól eltekintünk, hogy mekkora a kijelző, nekem pl. melóhelyen átlag 2 VS egy Eclipse, egy PgAdmin egy MSSQL Management Studio és egy HeidiSQL meg van nyitva. Persze, továbbá Skype, MSN, mIRC, Firefox, Apache, PHP, MySQL, PostgreSQL 1-2 belső fejlesztés (önmagában 1-300M ramhasználat) ésatöbbi. Átlag memóriahasználat 6-7 Gb.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

http://images.bit-tech.net/news_images/2008/03/asus_introduces_new_eee_…

Erről van szó?
Mert akkor az előtted szólónak nem kevés igazsága van.
Kényszerből lehet rajta dolgozni, de nagyon kényelmetlen, ha másért nem, a pici képernyő miatt.
És ugye sokan autóval járnak, nem nagy gond, ha nagyobb gépet kell cipelni.

Van amire a LaTeX nem alkalmas, peldanak okaert mas altal gyartott docx-el valo dolgozasra tokeletesen alkalmatlan.

Tovabba ha komolyabb utf8 szoveget akar irni az ember, akkor a \usepackage[utf8] bizony neha nem eleg. (en ezert 'kenyszerultem' XeLaTeX hasznalatara, ami ugyan egykutya, de hamar kotozkodok... :P)

--
|8]

Attol, hogy te nem csinalod, mas igen, es ettol meg teljesen valid marad az igeny. Legfeljebb neked nem kell, szived joga, de ettol fuggetlenul ha az igeny vagy a szukseg masnak ugy hozza, van olyan, amire a LaTeX nem megfelelo. Kvazi lehulyezni valakit azert, mert mast (is) hasznal, aggodalomra okot ado beszukultsegre utal.

--
|8]

"kvázi lehülyézni"?
Ez csúcs. (senkit sem hülyéztem le, ez fordítva történt)
Csak úgy nézem, hogy egymásra halmozva miket válaszoltok egyetlen kérdésemre, ami odafent van. Már-már úgy érzem, vennem kéne egy ilyen laptopot, hogy ne legyek kiközösítve.
Bűnös vagyok, amiért olyan dolgokra használok egy miniatűr gépet, melyekre ti az áramigényetekkel nem tudnátok használni a sajátotokat.
Barbár vagyok, amiért nem használok borzalmas méretű táblázatkezelőt.
Nem vagyok normális, mert rongálom a szememet,
ráadásul olyan dolgokat nem vagyok képes megoldani a saját gépemen, melyeket véletlenül mégis meg tudok oldani.
Kihagytam valamit?

Érdekes ebben az egészben az, hogy jelenleg egy könyvtárban ülök, néha elfárad a szemem, így a jegyzetírás mellett megnézem, jön-e valami (nemcsak ide).

Személyiségzavarokról olvasok. Azok sokrétűségéről, ismertetőjegyeiről, az emberi játszmák lefolyásáról.

Külön tanulmány vagytok. De csak itt, máshol szerencsére ezt nem észleltem, úgy látszik a netbook ilyet vált ki a hupon.

Nem tudom mitévő legyek, kezdjek el Miki egérről beszélni, hogy törjön rommá ez a játszma, vagy csak egyszerűen húzzak egy vonalat, mellyel kijelentem, hogy ezen topicba többé nem jövök, ergo nincs mire reagálnotok, hiszen már nem lesz rá reakcióm?

Ihol a vonal, szép egyenes:
-------------------------------------

---
--- A gond akkor van, ha NAGY FELBONTÁSÚ A LAPTOPOD. ---
---

"De mit mondjak egy olyannak, aki libreofficot használ \LaTeX helyett?" mondatodra utaltam volt.

Es valoban erdekes nezni, ahogy valaszolgatsz, sosem mondva semmit, mindig ki-kikerulve a kinosabb dolgokat, egy tanulmanyt megerhetne valoban. De az elrontana a szorakozasunk, szoval inkabb folytasd tovabb.

--
|8]

"Attol, hogy te nem csinalod, mas igen, es ettol meg teljesen valid marad az igeny."

Ezzel a mondattal látom nem sikerült megbarátkoznod. Ide jössz, hogy jajde eeepc így úgy amúgy, mire nem jó, felsorolunk egy valagnyi igényt, aztán csodálkozol és csinálod itt a műhisztit.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Szerintem meg nem alltal elo semmi konkretummal. Mondani en is tudok sokmindent, megse teszem.

Es ha hiszed, ha nem, van amire keves egy olyan gep.

Egyebkent meg a \LaTeX -nek, es a LibreOffice-nek is megvan a helye, tudod? Az az igazsag, hogy lehet kisszoggel meg kalapaccsal is lyukat furni, de az ember megis inkabb vesz egy furogepet, nem csak azert, hogy meg egy aramzabalo legyen a lakasban, hanem azert, mert sokkal gyorsabb es egyszerubb azzal dolgozni.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal