HUP Olvasók Választása Díj 2012 - kategóriák

Címkék

A jelenlegi tervek szerint idén is tartunk HUP Olvasók Választása Díj szavazást. A legtöbb olvasó már ismeri a gyakorlatot. Az idei HOVD immár a tizedik lesz a sorban, megrendezésére december 10. és december 31. közt kerül majd sor. A 2011. évi szavazások eredményeit itt, 2010-est itt, a 2009-est itt, a 2008-ast itt, a 2007-est itt, a 2006-ost itt, míg a 2005-ös évi eredményeket itt találod.

A HOVD 2012-n minden regisztrált HUP olvasó szavazhat. Ahhoz, hogy idén is lehessen szavazni és győztest hirdetni, első körben fel kell állítani 20 kategóriát. A szavazás alatt a 20 kategória jelöltjeire lehet majd szavazni.

Tavaly az alábbi kategóriákban lehetett voksolni:

  • Kedvenc kommunikációs program
  • Kedvenc audiólejátszó
  • Kedvenc BSD rendszer
  • Kedvenc szerver operációs rendszer
  • Kedvenc e-mail kliens
  • Kedvenc webböngésző
  • Kedvenc desktop környezet
  • Kedvenc videólejátszó
  • Kedvenc verziókezelő rendszer
  • Kedvenc virtualizációs technológia
  • Kedvenc programfejlesztést segítő eszköz
  • Kedvenc HTTP szerver
  • Kedvenc smartphone OS
  • Kedvenc adatbázis-kezelő
  • Kedvenc Linux disztró
  • Kedvenc programnyelv
  • Kedvenc fájlrendszer
  • Kedvenc web framework
  • Kedvenc cloud szolgáltató
  • Kedvenc monitoring rendszer

Hacsak ellenvetés nem érkezik, idén is ezekben a kategóriákban fogunk jelölteket állítani, kategóriánként 10-et (ahol egyáltalán lehet 10-et).

Holnap 20 óráig lehet javaslatokat tenni a kategóriák változtatására. Ennek módja:

Annak az olvasónak, aki valamelyik kategória eltávolítását kéri és egyidejűleg helyette másik kategóriát javasol, annak az alábbit kell tennie. Ennek a cikknek a hozzászólásában patch-szerűen meg kell jelölnie az adott kategóriát.

Példa:

Tegyük fel, hogy valaki szeretné a "Kedvenc virtualizációs technológia" kategóriát a "Kedvenc foobar" kategóriára cserélni. Ebben az esetben a jelölését az alábbi módon kell megtennie:

- Kedvenc virtualizációs technika
+ Kedvenc foobar

Mivel új kategóriát jelölt, 10 új kategória jelöltet is meg kell neveznie! Ne várja senki, hogy a HUP találja ki, hogy az Ő kategóriájában milyen jelöltek legyenek! Tehát az általa javasolt új kategória alá fel kell sorolnia 10 választható lehetőséget:

* Kedvenc foobar1
* Kedvenc foobar2
* Kedvenc foobar3
* Kedvenc foobar4
* Kedvenc foobar5
* Kedvenc foobar6
* Kedvenc foobar7
* Kedvenc foobar8
* Kedvenc foobar9
* Kedvenc foobar10

A könnyebb összesíthetőség miatt kérem kommentár nélkül megtenni a jelöléseket! Kommentálni természetesen lehet, de kérem, hogy az képezzen új hozzászólást!

Ha több csereigény is van, akkor értelemszerűen egymás alá kéretik felsorolni az összes csere kérést. A HUP fenntartja magának a jogot arra nézve, hogy eldönti, hogy a cserét megejti-e vagy sem. A nem a kiírásnak megfelelő hozzászólások figyelmen kívül lesznek hagyva az összesítésnél!

FIGYELEM! Jelenleg csak a kategóriákat állítjuk össze! A kategóriák egyes jelöltjeit az elkövetkezendő napokban jelöljük ki! Most azokra nem kell változtatási kérelmet postázni!

Köszönöm!

Hozzászólások

Uhh, közeledik az év vége…

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

+Kedvenc Open Source Harware Project

*Arduino és klónjai
*Rapsberry
*OUYA
*BeagleBoard
*ECB-BF532
*Safecast X Geiger-számláló
*RepRap 3D printer
*CubeSat
*OpenRov
*RowTel IP04 IP-PBX

Hmmm… Amennyire emlékszem:
- a fájlrendszerben nincs nagy verseny, bár errefelé sokan szeretik a témát, talán a relevanciájához képest is túlságosan…
- a smartphone OS kategóriában az utolsó 6-7 versenyez tíz százalékon
- adatbázis-kezelőknél szerintem inkább a relation vs. document based adatbázisok közötti verseny az érdekes; az meg nem HOVD-téma

Tessék, lehet kövezni… ;)[code]int getRandomNumber() { return 4; } // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű. xkcd[/code

Elsőre úgy értettem, peep-re mondod, hogy új hús. Rendszeresen vannak ugyanis, akik nem olvassák végig a bejegyzést, és nem veszik tudomásul, hogy ha valami újat akarnak (+ jellel), akkor az valami helyett lehet csak (- jellel), különben a bejegyzés silently ignored.

Amúgy érdekesebb a lista, valóban, mint a kommunikációs program.

- Kedvenc kommunikációs program
+ Kedvenc kommunikációs protokoll

* MSN/Windows Live
* ICQ
* Skype
* Facebook chat
* Google Talk
* Egyéb Jabber/XMPP
* IRC
* Bonjour
* AIM
* Yahoo chat

"→ AIM = ICQ,"
akkor a helyére bejön a Gadu-gadu

"→ Mi indokolja a Facebook chat és a GTalk különválasztását a többi Jabber/XMPP-től?"
kb. minden: Gtalk push-os, Gtalkon megy video és hang, bizonyos esetekben Facebookon is, a kettő nem is kompatibilis egymással, ezenkívül mindkettő jóval többet (bizonyos esetekben meg kevesebbet) tud, mint a szabványos chat része a Jabber/XMPP-nek.

Szerintem – attól függetlenül, hogy mennyire teljes az implementációjuk, vagy mennyi saját kiegészítést raktak hozzá – továbbra is egy protokoll. Jobban összetartoznak szerintem, mint a programnyelv kategóriában a funkcionális nyelvek, vagy desktop környezetek között a blackbox klónok. (És akkor be lehet mellé hozni még egy protokollt…)

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Minden létező protokoll kommunikációs (nincs is ilyen szó egyébként)
A protokollnak már a jelentése is az, hogy ,,egy egyezmény, vagy szabvány, amely leírja, hogy a hálózat résztvevői miképp tudnak egymással kommunikálni." (wiki)

A http, a https, az ftp, a TCP etc. is kommunikációsok.

Miért lenne minden program kommunikációs? Az a program, ami semelyik mással nem cserél adatot, az miért lenne kommunikációs program.

Amúgy a kategória neve valószínűleg úgy lenne jó, ha már ennyire kötözködünk, hogy "Kedvenc azonnali üzenetküldő program". Hiszen az angol szakkifejezés ezekre a szoftverekre az instant messaging, amit most már szokás azonnali üezentküldésre magyarítani.

Amennyiben a program szó jelentése tartalmazza azt, hogy kizárólag kommunikáció esetén használják, akkor igen, egyébként nem hiszem.

Továbbra sem látom értelmét a kommunikációs kommunikáció esetén használandó jelrendszer szerkezetnek, de könnyen meggyőzhető vagyok.

-Kedvenc e-mail kliens
-Kedvenc web framework
+kedvenc szkriptnyelvi web framework
+kedvenc menedzselt nyelvi web framework

"kedvenc szkriptnyelvi web framework" jelöltek:
* node.js
* zend framework
* symfony
* codeigniter
* yii
* ruby on rails
* django
* web2py
* catalyst
* kohana

"kedvenc menedzselt nyelvi web framework" jelöltek:
* JSF
* GWT
* wicket
* Spring
* Lift
* ZKoss
* tapestry
* eclipse RAP
* asp.net
* flex

--
CyclonePHP

némi magyarázat ehhez a patch-hez: egyrészt semmi bajom az email kliensekkel, felőlem mást is ki lehet szedni. Az volt a célom, hogy a web frameworköket szedjük két csoportba, mivel évek óta probléma, hogy egy kategóriába nem lehet minden elterjedtet belezsúfolni, mert kevés a 10 hely, mindig maradnak ki releváns lehetőségek.

A szkriptnyelvi vs. menedzselt nyelvi felosztás nem feltétlenül a legjobb, lehet vele vitatkozni, szerintem azért nem rossz :)

A konkrét jelölteket nem most kell eldönteni, arra ugyebár mindig van külön topik, ebből most pls ne csináljunk trollkodást. Tisztában vagyok vele, hogy a szkriptnyelvi fw-k között nagyon sok a PHP-s, a menedzselt nyelviek között pedig a Java-s, ez nem azért van mert feltétlenül ezek a jók, hanem mert én ezekben vagyok otthon.

--
CyclonePHP

"Java környezetben a managed elvileg nem ezt jelenti, ami a lista alapján feltételezhető, hanem az EJB-t és egyéb konténereket, nem?"
Nem. A menedzselt kód alatt azt szokás érteni, hogy olyan kód, amelyet nem közvetlenül a CPU futtat, hanem valamilyen futtatókörnyezet, általában virtuális gép alapon. Azaz a kód futását menedzseli valami, ami tud biztonsági és egyéb kényszereket érvényesíteni.

A Spring IOC valóban használható önállóan, feltehetően a Spring Web MVC-ről van szó. Vagy a Web Flowról? :)

nem teljesen értem, hogy ez hogy jön ide :)

A javasolt kategória neve "kedvenc menedzselt nyelvi web framework". A Java olyan szempontból "menedzselt", hogy nem natív és nem is interpreteres szkriptnyelv*. Az más kérdés, hogy bizonyos Java technológiákban más jelentéssel használják ezt a szót.

* tisztában vagyok vele hogy itt van egy kis fogalomzavar, mert nem feltétlenül minden interpreteres nyelv szkriptnyelv ill. fordítva
--
CyclonePHP

Mintha a Ruby, a PHP és a Python nem menedzselt nyelv lenne.

Inkább a statikusan/dinamikusan típusosság különbözteti meg a két csoportot egymástól, általában a dinamikusan típusos nyelvek azok, amelyeket szkriptnyelveknek hívunk.

Illetve az első kategóriában gyengén típusos, míg az utóbbiban erősen típusos nyelvek vannak.

- Kedvenc desktop környezet
+ Kedvenc ablakkezelő

Na kíváncsi leszek, hogy 2012-ben még mindig egy kategóriába lesz-e besűrítve a Linux a a kedvenc szerver operációs rendszereknél, vagy kiderülhet-e végre, hogy a RHEL-féle szerverek a népszerűbbek, vagy a Debian-ok.

Alapvetően senki sem tiltja, hogy – akár évi rendszerességgel – beküldj egy ilyen szavazást… És akkor nincs megkötve az, hogy mikor méred, sem az, hogy hány opció van a szavazásnál. Persze ha a Red Hatnél dolgozol, és HOVD2012 plecsnire hajtasz, megértelek. ☺

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Trey evente leirja, hogy miert van ez igy. Ha annyira zavar, akkor a kedvenc Linux disztro kategoriat vedd kette (*), es dobjal ki valami mast. De a szabalyoknak megfeleleloen. Tudod, melyiket dobod ki, legyen 10 uj jelolt, stb. Amugy tisztan elmeleti sikon erdekel a kategorizalasod (amugy a szavazas jol van igy). Pl. debillany es uborka egybe lenne-e suritve; netan rpm-et hasznalo vs .deb-et (s klonjait - tudod .uhu); kulon akarod-e rakni az uborka Long Term Szopas kiadasait a nem-azoktol. Velemenyem szerint ezt mind megprobalhatod - sot akar azt is megteheted, hogy felajanlod Treynek a segitsegedet, hogy cserebe azert, mert megmarad a kedvenc szerver kategori ugy ahogy van, ellenben belevesz meg kettot: kedvenc linux-szerver disztro, kedvenc linux-desktop disztro, te a tovabbiakban segitesz legalabb ennek a haromnak a kialakitasaban, es termeszetesen az osszesitesben. Minden nyomorult evben.

(*) azaz adj neki uj nevet, valtoztasd meg a jelolteket, stb.

+ Kedvenc Linux szerver disztribúció

- Debian
- Ubuntu server
- SLES
- RHEL
- CentOS
- Oracle Unbreakable OS
- Slackware
- Arch
- Mandriva/Mageia
- Gentoo

Nem feltétlenül értetlen az ember, lehet csak unja a folytonos feneketlen vitákat és egy javaslattal nem feneketlen vitagerjesztés a cél! Hm?
Tudod, mindegy mit javasolsz kivételre, találsz ezen az oldalon n+1 embert aki véres szájjal szétszed. Én nem vagyok diplomata.

Akkor trey figyelmeztetését figyelembe véve, adnék egy alternatív javaslatot, hogy legyen is új kategória, de ne is emelkedjen a kategóriák száma. Ha valakinek jobb ötlete van kategóriák törlésére/összevonására, azt szívesen veszem.

- Kedvenc audiólejátszó
- Kedvenc videólejátszó
+ Kedvenc audió/videó lejátszó
  * VLC
  * mplayer GUI-val, vagy anélkül
  * XBMC
  * audacious
  * rhythmbox
  * amarok
  * xmms/xmms2
  * banshee
  * itunes
  * clementine
+ Kedvenc Linux szerver disztribúció
  * Debian
  * Ubuntu
  * SLES
  * RHEL
  * CentOS
  * Oracle Unbreakable OS
  * Slackware
  * Arch
  * Mandriva/Mageia
  * Gentoo

Javaslom a topic címét megváltoztatni:

-- HUP Olvasók Választása Díj 2012 - kategóriák
++ HUP Kedvenc Linux Distrók és web frameworkök megszavaztatása különféle kategóriák alapján díj

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Évek óta porondon van a "kedvenc hup troll" és/vagy "kedvenc flame topic", változatosság kedvéért az n+1. web framework és/vagy linux distró helyett lehet értelmesebb lenne, már csak a vicc kedvéért is.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ok.

-- Kedvenc e-mail kliens
++ Kedvenc HUP troll
* gabucino
* hrgy84
* Hunger
* kalozradio
* NagyZ
* persicsb
* poliverzum
* saxus
* sj
* trey

Aztán a neveken majd finomítunk, van kiből választani. :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™