Milyen gyakran használod a Raspberry Pi-det?

Címkék

Folyamatos használatban van. (0-24h)
3% (15 szavazat)
Napi használatban van. (<24h)
1% (7 szavazat)
Hetente pár alkalommal használom.
1% (7 szavazat)
Havonta pár alkalommal használom.
1% (5 szavazat)
Játszottam vele párszor.
4% (17 szavazat)
Még nem volt időm kipróbálni.
2% (10 szavazat)
Nincs Raspberry PI-m.
87% (420 szavazat)
Összes szavazat: 481

Hozzászólások

Augusztus elején rendeltem, novemberben érkezik.
-------------------------------------------------------------------------------
Az életben csak egy dolog a szép, de az épp nem jut eszembe.

Slackware Linux 13.37 | 2.6.39.3-janos

Nálam csak headless serverként fut, rá van dugva egy nagy külső vinyó és arról sambázik. Tökéletesen kiszolgál 2-3 klienst egyszerre, mondjuk filmnézésre. Az egyik lehet akár 1080p-s HD is (többet nem próbáltam), amíg bírja olvasni az USB-ről, addig nincs gond. Jelenleg 19 napos uptime-nál tart, tehát stabilnak is mondható (otthoni környezetben, legalábbis).
Valamint a gépek erre archiválnak.
Ja, meg mindeközben megy rajta egy transmission torrent kliens is.

Amúgy ha valakinek gondja van vele, szívesen segítek (ha tudok).

----------------
http://infszabopeter.blogspot.com

Pár hete jöttek update-ek a rendszerhez, előtte valóban volt fagyás. Meg adtam neki egy rendes tápot, állítólag az is sokat számít. Jelenleg 8-10 torrent van benne és stabil. Mondjuk hogy melyik mennyire népszerű vagy mennyit áll 0-n, azt nem szoktam nézegetni ...

----------------
http://infszabopeter.blogspot.com

rendes táp miben merül ki nálad?
Én vettem hozzá egy külsö tápos usb hubot, de ha azt rádugom, akkor elkezd világítani a pi piros ledje. Mintha az usb buszon a feszek nem lennének normális szürve. Ezért nem is akartam külön tápot barkácsolni, nehogy valamit tönkretegyen.

Egy 2A-es telefontöltőt dugtam rá, a márkája nem jut eszembe, de azt mondták, jónak számít. 2500 Ft volt. Valamint az egész egy szünetmentesen csücsül, de csak azért, mert az amúgy is kéznél volt, rettenetesen viselkedik nálunk az EOn. Többnyire inkább EOff.
Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de az nem a power LED? Nálam is folyamatosan ég a piros (sőt, mellé a zöld meg a sárga is, ha dolgozik, akkor villog is, úgyhogy kicsit karácsonyfás a cucc).

----------------
http://infszabopeter.blogspot.com

Ja, akkor félreértettelek. Ezzel a jelenséggel nem találkoztam, de közben rákerestem és nem javasolt így használni, mindenképpen kell neki valódi tápellátás. Backfeed-nek hívják ezt a jelenséget és ajánlatos megszabadulni tőle.
Ha van itt nálam elektronyosabb szaki, biztos tud majd tanácsot adni.

----------------
http://infszabopeter.blogspot.com

Most olvasom az org-on, hogy a következö boardon már jó lesz:
USB Output Power

The resetable fuses protecting the USB outputs have been removed. This feature was implemented on some later revision 1.0 PCBs by replacing the fuses with links; revision 2.0 permanently implements this modification. It is now possible to reliably power the RPI from a USB hub that back feeds power, but it is important that the chosen hub cannot supply more than 2.5A under fault conditions.

Raspbian wheezy van rajta rendszernek, de a GUI részét ugye egyáltalán nem használom. XBMC sincs rajta, csak samba, transmission, meg a szokásos dolgok.
Unrar-t úgy kellett fordítani rá, hogy tudjak kicsomagolni helyben, LAN nélkül, de ahhoz is van leírás valahol, nem vészes. Gnu Screen nagyon hasznos, ha valaki ismeri, érdemes feltenni rá.
Legelső indításnál nekem csak monitorom volt kéznél, de adapterem sem volt, úgyhogy egy TV tunerrel próbálkoztam. Egy darabig eltartott, mire rájöttem, hogy azért nem kapok képet, mert NTSC jelet ad a cucc :-D Utána SSH, aztán sose láttam többet a tuneres megoldást meg az X-et.
Gondoltam rá, hogy írok róla egy összefoglalót, de annyi leírás van már a neten, hogy felesleges. Lehet, hogy inkább az ilyen buktatókat kéne összeszedni ...

----------------
http://infszabopeter.blogspot.com

"Egy darabig eltartott, mire rájöttem, hogy azért nem kapok képet, mert NTSC jelet ad a cucc :-D"

Hmm, akkor ezért nem kaptam normális képet, amikor az asztali gépem TV-tunerére kötöttem? :)
Máshol nem tűnt fel, mert a TV amúgy megjelenítette rendesen.

Egyébként a boot partíción van egy file config.txt néven.
Ebben van egy sdtv_mode=2 bejegyzés, így át lehet állítani PAL-ra.
Kipróbáltam, így normális a kép a TV-tuneren is.

Ha nem írod, fel sem tűnik a dolog...

Nekem hőmérsékleteket fog monitorozni (valójában egy készüléktől érkező adatmennyiséget dekódolja), ill. grafikont gyártani hozzá.

Tulajdonképpen van már egy Pi-m, de kifejezetten erre a célra rendeltem egy másikat.
Jelenleg egy P3-mas noti dolgozza fel az adatokat (tehát már működik a rendszer, csak más eszközzel), de szeretnék majd még olyan adatokat is monitorozni vele, amit ez az eszköz nem ad át - így ki lesz ez még egészítve valamikor egy uC-rel, ill. mérőáramkörrel.

Persze a feldolgozó programot is finomítom majd kicsit, kéne valami daemon-t csinálni belőle.

Talán majd írok róla egyszer, ha összeraktam...

Hálózati médialejátszónak használjuk, openElec-el. Még távirányító sem kell hozzá, mert viszi a tv távirányítója (LG-Simplink). Teljesen elégedett vele mindenki. 12k volt a lap, doboz nincs neki. Nem is lesz senkit sem zavar a tv mögött. Ezen kívül vettem neki egy SD kártyát de az tönkrement, majd visszaviszem. Így egy régi 2Gb-os noname kártyáról fut. Töltőnek egy V-s telefon (ZTE) töltőjét használom. DVI kábel volt hozzá. Ár érték arányban verhetetlen. Gondolkozok rajta, hogy veszek még, karácsonykor lenne helye a családban .

Én nyomtattam magamnak egy ilyen dobozt, mert attól féltem, a végén még rápakolom valami vezető eszközre (főleg, amikor minden irányból lóg belőle valami) és azért ennél többet ér. :)

Lehet, hogy nem a legjobb megoldás, de valamit csak ér és gyakorlatilag ingyen van.
Esetleg valami vastagabb, nyomtatható fólia is érdekes lehet. :)

En felvettem a kapcsolatot ezzel az urgevel:
http://www.indiegogo.com/arcol-raspi

A kampanya befuccsolt, de az aluminium doboz az valami uberkiralysag. Ra lehet allni, van gumitalpa (nem karcolodik, nem karcolja a butort), raadasul en az egyik optikai szalas prototipusat fizettem ki, igy a ledeket is latom.

Bar ha most kunyeralnek egy szimpla szines dobozt szereznek, mivel arban csak jobb lenne. A ledeket tok folosleges nezni.

Minden passzol, minden a helyen van. Kicsit durva hogy tobb a doboz, mint a kartya, de gusztusosan nez ki a TV mellett (XBian fut rajta), szoval ha a TV-re nem sajnaltam a 150+ kHUF-ot, akkor ez a doboz is megert 10-20 kozott.

Es tenyleg mindent visz (XBian 0.6.3), avi, mp4, 3gp, meg az mkv-t is.

Szoval divx-lejatszo helyett eddig *tokeletesen* bevalt. Egyetlen bajom, hogy wifi nem megy igy most perpill sd-kartyara masolom ra a filmet es ugy nezem. De meg mindig gyorsabb mint az eddigi DVD iras.

Toltonek egy ilyet hasznalok:
http://bit.ly/OSDLWx

Raspi megy vele tokeletesen (bar nincs igazabol rajta semmi, csak egy eger meg sd kartya meg tv), de a frasz bennem van, hogy egyszer kigyujtja a lakast.

Full kinai, nyom vagy 10g-ot es a konnektorba konkretan eltunik, olyan pici.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ah... 3 hét alatt lejött a Farnell-ről nekem. Az RS-ről rendelted?!

Mellesleg nekem még nem érkezett meg a tápja a kínaiaktól, így nem tudom még ki sem próbálni, hisz azt írják, fontos a táp. Én 1000mV-osat rendeltem hozzá.

És mellesleg Raspbmc-t tervezek rá, transmission-remote-val, ~70 torrenttel, és csak növekedne... ne ijesztgessetek, hogy fagyogathat... Ezen kívül menne hozzá egy külső USB HDD, aes-cbc-essiv:sha256 128 bit titkosítással. Remélem ezt a pár feladatot megfelelően ellátja.

Mellesleg szerettem volna venni valamilyen kvarc kijelző szerűséget, olyat mint ami az asztali DVD lejátszókban is van, hogy pld mutatja a film lejátszása során az időt... meg ha lehetne be is programoznám pár újdonságra (pld ha van szenzor benne, akkor azon megjelenítené a hőfokokat, stb...) Nem tudtok valami ilyen kijelzőt?

Igen igen, köszi, valóban találok párat. Viszont ahogy írtam, olyan kellene mint egy mezei DVD lejátszóban is van, hogy látom pld este a sötétben is, mert ugye fényes. Az LCD az más tészta. Mellesleg, azt nem is találtam vásárlásra, csak úgy, bemutatták. Valami tipp?

70 torrent? :-O Hihííí, annyival nem próbáltam, majd kiváncsi lennék, bírja-e :) Főleg a titkosítással együtt ...
1000-1200-as tápokat ajánlgattak hozzá mások is, szerintem azzal nem lesz gond. De tényleg ki kell tapasztalni a kis kütyünek a határait, azért ez nem egy profi NAS :) bár sokat ki lehet hozni belőle, az kétségtelen ...

----------------
http://infszabopeter.blogspot.com

Én rtorrenttel használom. Egyszer teszt célból rádobtam 10 torrent fájlt. Az volt csak a kérdés, hogy előbb lefagy, vagy van ideje az OMM killernek kilőni a rtorrentet. Többször is újraindított, kb. 50%-os volt a fagyás valószínűsége. A max_peers és a max_peers_seed változók értékének jelentős csökkentésével sikerült csak folytatni a letöltéseket. Olyan volt már, hogy 20-30 torrent fájl volt egyszerre, de ezekből csak kevés volt aktív. Tehát, mint már más is írta, az is számít, mennyi az aktív le- és feltöltés.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

wd mybookban ilyen proci van
http://www.plxtech.com/files/pdf/apps/ExpApp66_OXE810_Storage.pdf
arm ez is, ezen fagyott, aztán olvastam forumokon, hogy egyéb arm processoronis bajok voltak vele, 4-5-6 letöltésnél fagyott. szal nem proci hiba. volt. akkor. most nemtom mivan.

Az LCDproc programmal használtam egy darabig. Sajnos az arm porttal valami gond lehet, mert rendszeresen fagyott tőle a Raspberry Pi. Ugyanazt a kijelzőt (4x20 karakteres), ugyanazzal a verziójú programmal asztali gépen, és notebookon is használtam és stabilan ment.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

entee: Rs, szinten így jártam.

nincsen 3.14 darab málnám ...
_______
16,67 %

Hiányolom azt, hogy "Nincs Raspberry PI-m ÉS nem is kell!"...

Még csak fejlesztem, de a fűtést és a kerti locsolót fogja vezérelni. Így jelenleg havonta néhányszor, később 0-24-ben fog működni. Dobozként egy fültisztító pálcikás dobozt használtam, pont belefér, az oldalán könnyű kivágni a csatlakozóknak a helyet.

--
Soli Deo Gloria

Fűtésvezérlésre én is gondoltam, de elakadtam ott, hogy ilyen vezérelhető szelep és átfolyásmérő nem tűnik egy olcsó mulatságnak.
Bár valamit találtam, ami nem volt olyan drága, de nem volt egyértelmű eddig számomra, hogy arra lenne szükség...

Te hogy/mivel oldod meg a vezérlést (érzékelők/egyéb segédeszközök)?

...vagy egyszerűen csak a helyiség(ek) hőmérséklete alapján kapcsolgatnád a kazánt?
Mondjuk egy mikrokontroller talán jobb volna ehhez. :)

Az RPi a magasszintű vezérlést csinálja, a hőmérsékletszabályozás a kazán és a termosztát dolga. A kártyán futó webszerver segítségével beállítható egy heti program (milyen napokon hánykor kapcsoljon be-ki a fűtés) a külső hőmérséklet figyelembevételével, illetve mobiltelefonról is vezérelhető. A locsolás gyakoriságát is a hőmérséklettől és az internetről letöltött csapadék előrejelzéstől függően befolyásolja. A hőmérsékletet egy USB-n csatlakozó időjárás állomás méri, a vezérlések rádiós dugaljakkal mennek, a távirányítót GPIO-n vezérelve.

--
Soli Deo Gloria