Windows 8 - first shot

Tetszik:
- az egyik uj hatterkep
- Az asztal dizajnja
- Az uj IE
- Explorer masolas ablaka
- Progress bar-ok (ez szinte mindegyik Windows verzioban jol el van talalva)

Ami nem:
- Task manager
- Az nVidia kartyamat csak dual monitor modban hajlando tisztessegesen kezelni, egyebkent random ido utan elsotetul a kepernyo, es nem jon vissza.
- Kinyirtak az osszes beepitett jatekot (legalabbis az RP-ben nincs se Passziansz, se Mahjong, de meg Aknakereso se)
- Hianyzik egy ertelmes mail kliens. A beepitett tud Hotmail-t meg Exchange-t, pont. Meg IMAP-ot se.
- Nem egyertelmu, mikor mit ert a rendszer Microsoft account alatt. Nekem van Hotmailes meg nem-Hotmailes Live accom is, es ez utobbit hol elfogadja, hol nem.
- A Messenger-t total elboktek, felment a Pidgin. En szeretem latni a kontaktlistamat.
- Valamiert idonkent "magatol" bill. kiosztast valt.
- Nem szorosan vag ide, de az uj Outlook 2012 csak 4:3-as kepernyon, vagy legalabbis legalabb 1024 magas kepernyon elvezheto, alatta nem lehet levelet olvasni benne (legalabbis a preview pane-ben)

Hozzászólások

A VGA driver nekem bugzik néha, de az ATI még nem adott ki hivatalosan támogatott drivert. Egyébként 1 héten belül jön az RTM! :)

A default elérhető utilokat/játékokat nem annyira értem, felteszed telepítés után, aztán kész. Játékokra meg nyilván ott a store.

De _nem_ lehet telepites utan felrakni a jatekokat, a megszokott passziansz/aknkakereso pl. se a store-ban nincs, se a telepitheto cuccok kozt. Sot, tovabbmegyek, aknakereso _egyaltalan_ nincs, store-ban sem. Hogy tovabb?
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Hát most nekem nagyon furcsa a kezelő felület, főleg touchpaddel elég gáz kezelni. De hát ez a jövő. Ez az msn valami iszonyat idiótán van megoldva, meg a start menü is. A skype-nak van valami változata ami ebbe a felületbe van integrálva? Amúgy meg mit erölködik a Micro$oft a hotmail accounttal? Ki használ még ilyet? Szerintem már egyáltalán nincs is olyan ismerősöm aki használná azt a szolgáltatást.
--
Dropbox:
https://www.getdropbox.com/referrals/NTI3NzY1ODQ5

Engem meggyőzött, marad a Windows 7.
--
ne terelj

nekem az első olyan _desktop os_ ami több mint 1 hónapon keresztül ment kikapcsolás,reboot vagy hibernálás nélkül és nem volt lassulás nem fagyott még a programok se fagytak, szinte azt merem mondani hogy atomstabil. Most pár linux troll biztos reagál majd valami butasággal erre, nem számít .... mint minden rendszernek ennek is vannak gyengéi de a fent említett ok eléggé meggyőző.
amúgy archlinux miatt lett rebootolva a gép (libc-vel tököltem akkoriban valamit) , azóta nem néztem uptime-ot de lehet egyszer hagyom 1 évig.
(messenger tényleg szörnyű de a franc se használja :))

ps: omg most nézem hogy win8-ról írtál :) ..... ahh bigest fail today... én win7-ről írtam .... szóval sorry :S

"- Kinyirtak az osszes beepitett jatekot (legalabbis az RP-ben nincs se Passziansz, se Mahjong, de meg Aknakereso se)"

Ó, már látom magam előtt a lázadó titkárnők tömegeit. :D

-
Debian Squeeze

Viccesnek hangzik, de engem zavar. Egy baromi hosszu install procedurat altalaban csak fel szemmel szoktam kovetni - a hibakat annyi is eleg kiszurni - es altalaban aknakeresozok, vagy passzianszozok. Most nem tudok. Kiesett valami a megszokott kornyezetembol. Ez zavar.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

A MetroUI egy használhatatlan vacak. Amúgy egész jó lenne, ha megmaradt volna a start menü és száműzhető lenne ez a vacak.

Ennél még a Unity is nagyságrendekkel használhatóbb.

Ilyenkor az ember nem csak magára gondol, hanem azokra a számítógépterelésben kevésbé jártas halandókra akik ezért majd az IT -teamet fogják zargatni. Hm, akkor mégiscsak magunkra gondolunk, mert ezzel csak a baj lesz. Felelőtlen upgrade viszont nem kerül elkövetésre, míg a W7 supported.

-
Debian Squeeze

"Felelőtlen upgrade viszont nem kerül elkövetésre, míg a W7 supported."
vs. néhány éve:
"Felelőtlen Vista upgrade viszont nem kerül elkövetésre, míg a XP supported." :D
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Get dropbox account now!

Igen, azon is múlik. Abban volt rendszer, át lehetett látni az egészet, ha akartam átrendezhettem az egészet, sőt a frissen telepített alkalmazásokat külön ki is emelte. Teljesen kényelmes.

Itt most mi van? Ami eddig a start/programok/név/(start, uninstall, readme, etc) alatt volt, most egyenesen, kategorizálatlanul ráhányódik a főoldalra. 5-10 program telepítése után gyönyörűen néz ki.

Ráadásul jó pár MetroUI-s alkalmazás kényelmetlen. Ott van pl. az időjárás alkalmazás. Nem igaz, hogy nehéz lenne átváltani celsiusba a fahrenheitet. Persze, megtanulhattam volna az átváltást. A Bing maps se az igazi. Vicces, hogy a saját böngészőjük összefagy a használatakor, ráadásul pontatlan is. Vagy ott a market. Telepítéskor elfelejti ellenőrizni hogy a gép megfelel-e a játék elvárásainak. Csak 300MB letöltése és telepítése után derült ki, hogy hopp, nem fut, mert nincs DX11 kompatibilis illesztő a gépemben.

"Ott van pl. az időjárás alkalmazás. Nem igaz, hogy nehéz lenne átváltani celsiusba a fahrenheitet."
Jobb katt -> Valtas Celsiusra. Egyebkent meg locale-fuggo, en magyar locale-val hasznalom (nem magyar nyelvvel, csak magyar teruleti beallitasokkal) es nekem egybol Celsiusban hozza.

A tobbit nem tudom vedeni.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Igen az. A probléma alapvetően ott van, hogy a start menüt kiszedték, de nem alakították hozzá a régi felületet így rengeteg amúgy 2-3 klikkes dolog most lényegesen tovább tart. Ezek főleg a vezérlőpulttal kapcsolatos dolgok, illetve a régi start menü jobb oldalán elhelyezkedő dolgok elérésére vonatkozik. Nekem kb. egy hónapba tellett, hogy már ne akadályozzon abban amit csinálok. Viszont még mindig zavar a jobb oldalon előbukkanó menü, mert nagyon könnyen előjön amikor én csak egy ablakot szeretnék bezárni. Kényelmetlen.
Amúgy meg bukás lesz a rendszer, mert cégek számára nincs értelme a frissítésnek, az igényesebb otthoni felhasználók igényeit pedig jobban lefedik az Apple eszközei. Így csak azok a felhasználók maradnak akik eleve ezzel kapják a gépet amit a sarki boltban vettek. Azok viszont nem fognak rengeteg programot vásárolni a store-ban, így a Metro-s programok fejlesztése nem lesz kifizetődő. Nem lesznek programok, így csak tovább nő a szakadék a felhasználók elvárásai és a szállított termék között.

Ráadásul a Metro felületre munkára alkalmas programot gyakorlatilag nem lehet írni. Lehet szépet és látványosat, de funkcionálisat nem igazán.

"cégek számára nincs értelme a frissítésnek"

De. Mert hat ugye a Windows Server 8-at ez fogja fullosan tamogatni, abba meg jocskan kerultek ujdonsagok is. Illetve eroteljesen ketlem, hogy az MS a 7-bol fog meg egy XP-t csinalni, azt a jatekot csak egyszer jatszottak el. Vagyis ha a 7 mogul kimegy a tamogatas, akkor bizony a cegek frissiteni fognak - foleg, hogy itt nincs hardver kovetelmeny valtas, tehat nem lehet erre hivatkozni

"az igényesebb otthoni felhasználók igényeit pedig jobban lefedik az Apple eszközei."
Engedtessek meg a ketkedes joga... Van osszehasonlitasi alapom, es ez egyaltalan nincs kobevesve.

En mindenesetre nem temetnem a rendszert. A WP7 bukasa nem jelenti a W8 bukasat is.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

A cégek számára biztosított extended support a Windows 7 esetén 2020-ig tart. Ha addig megjelenik a Windows 9, akkor a cégek kihagyhatják a Windows 8-at. Ha csak a support megszűnése miatt váltanának.

De szerintem nem ezen fog múlni a Windows 8 sikere.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

"De. Mert hat ugye a Windows Server 8-at ez fogja fullosan tamogatni, abba meg jocskan kerultek ujdonsagok is."
Csakhogy az igények kevesebbet változnak.

"foleg, hogy itt nincs hardver kovetelmeny valtas, tehat nem lehet erre hivatkozni"
Tevedsz. Ami géphez nincs WDDM-es videókártya driver ott erősen kerülendő a Windows 8. Használom, túlélhető, de nem jó.

"Tevedsz. Ami géphez nincs WDDM-es videókártya driver ott erősen kerülendő a Windows 8. Használom, túlélhető, de nem jó."
Azokon a Win7 is altalaban kerulendo. De azok egyebkent is EOL termekek, az meg altalaban olyan helyeken van, ahol jobbara XP fut.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Én egyébként elgondolkoztam, és egy x86-os W8-as tablet + dokkoló igen frankó lenne. Ha akarom, akkor METRO UI-n ténykedek a fotelből, ha akarom, akkor dokkolom és második monitorként használva fejlesztek rajta. De ugyanaz a gép két külön felhasználási móddal egyszerűen imádnivaló.

. A probléma alapvetően ott van, hogy a start menüt kiszedték, de nem alakították hozzá a régi felületet így rengeteg amúgy 2-3 klikkes dolog most lényegesen tovább tart. Ezek főleg a vezérlőpulttal kapcsolatos dolgok, illetve a régi start menü jobb oldalán elhelyezkedő dolgok elérésére vonatkozik.
Bal alsó sarokban jobb klikk?
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

Nekem teljesen megfelel a klikkeles.
A billentyuzetet meg... nem tudom, hogy tudnank gesztusalapura cserelni. De az biztos, hogy azt nem fogom lecserelni. Meg az erintokepernyos billentyuzetektol is hanyok.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Nem kell lecserélni, csak már nem jó mindenre. Régen elég volt 1 db billentyűzet, egér se kellett, mert az UI olyan volt, hogy billentyűzettel kényelmesen vezérelhető volt.

Aztán jött az egér és a rá támaszkodó UI-k. Ezeket már baromi nehézkes általában billentyűzetről vezérelni. Általában nem lehetetlen, de nehézkes.

Na, most ugyanez játszódik le a gesztusvezérelhető UI-kkal is. Használhatod egérrel, nem lehetetlen, de közel sem fogja azt az élményt és minőséget nyújtani, mint egy megfelelő eszközzel (multitouch touchpad, magicmouse, stb).

Ld. Mac laptopok, alapból nagyméretű és multitouch touchpaddal jönnek, ott nem is kérdés, hogy nagyban építkezik rá az OS. Ez egyedül a Win (+ Linux), gányolt, házibarkács PC világában furcsa. Ott, ahol az ember elhiszi, hogy bruttó 110e Ft-ért használható gépet lehet kapni, ami fullosan kihasználja az OS lehetőségeit.

"gesztusvezérelhető UI-k"

Es kezcsokolom, hol vannak ilyenek? A Mac OS X-ben? Annak mekkora is a penetracioja? A mainstream UI-k kozt sehol se latok gesztusvezerelt UI-t. Majd ha mittomen az index fooldalan csak gesztusvezerelten tudok elolvasni egy cikket, akkor elgondolkodok, hogy kidobjam-e az ablakon az egeremet. Addig viszont nem latom, hogy jonne a gesztusvezerelt UI. Van nehany jo probalkozas, de kb. ennyi.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

MacOSX, Win8, XBox+Kinect, iOS, Android?

Szerk: egyébként még mindig nem arról van szó, hogy CSAK gesztusvezérelten lehet valamit vezérelni, hanem, hogy arra van optimalizálva. Visszafele kompatibilis az egérrel, de azzal nem kényelmes, mert nem ahhoz készült. Fejlődik a technika, na.

A modern GUI-kat lassan csak gesztusvezérelten lehet majd kényelmesen vezérelni, mégpedig azért, mert nagyobb szabadságot, ezáltal könnyebb kezelhetőséget ad az ember kezébe.

Nem, sokat olvasok :)

Szerk: egyébkén meg valamilyen szinten tetszik ez az új irány. Nyilván nem minden esetben, nem minden felhasználásra, de amit eddig próbáltam és amivel eddig tapasztalatom van, annak nagyon jót tett a gesztusvezérlés (OSX, iOS, Android).

Igazából tök jó lenne, ha a W8 hagyományos desktop nézetét is lehetne gesztusvezérelni, pl. két ujjal a touchpaden Swipe az az Alt-tabnak felelne meg, lehetne virtual desktopot váltani, meg még biztos van ezer féle baromi jó ötlet, amire lehetne ezt használni és produktívabbá is válhatna az ember.

Szerk: ha lenne benne multi-desktop(virtualdesktop) támogatás, akkor jobbról, vagy balról behúzott 2 ujj válthatna a desktopok közt, 3 ujj egymás mellé rakja őket, hogy lásd mi folyik rajtuk.

Nyilván megoldhatóak ezek billentyűparancsokkal is, de ahogy az ember nem szeret billentyűzetről le/elnyúlni az egérhez/egérig, úgy az egérről/touchpadról se szeret felnyúlni a billentyűzetre, ha nem muszáj.

Win8, iOS, Android: hol van benne gesztusvezerles? Van ilyen app ra, esetleg. De kozel se mainstream.

Egyebkent meg jelenleg nem nagyon van egeren kivul masfajta vezerles. Van az erintokepernyos, de az ma is inkabb csak annyiban merul ki, hogy nem kell huzni a kis nyilat, mielott raboksz valamire, hanem tenyleg raboksz, kb. a regi idok PDA vezerlesehez van kozel, mintsem a gesztusvezerleshez.

Ez az egesz olyannak hat nekem, mint amikor valaki elkezdi nekem ecsetelni, hogy a HTML5/Linux/JavaFX majd megvaltja a vilagot. Majd keltsetek fel, hogy tudjam: meg vagyok valtva. Mert egyelore ennek meg a jeleit se latom sehol. Vannak erotlen probalkozasok, hogy a dolog meg legyen honositva, de ezt en nem neveznem vilagmegvaltasnak.

Kinect a tokeletes pelda egyebkent. Igazabol meg hasznalni se tudjak, van par mozgast igenylo jatek, de pl. azt nem latom sehol, hogy tomegesen portolnak az az FPS/TPS jatekokat Kinectre.

Es nem, sosem lesz konnyebb egy gesztus vezerelt UI-t hasznalni, mint kozvetlen rabokni arra, amit szeretnek. Ha valami bonyolultat szeretnek, akkor esetleg el lehet jatszani egy egyszerubb gesztust. De ehhez mar minimum 6-7 klikkelest kell kisporoljon az eletembol - a mostani UI-k meg foleg arra mennek ra, hogy el se jusson a klikkeles szamlalo a 4-ig.

Ne ertsd felre, jo dolog a gesztus vezerelt UI, es biztos nagyon hasznos is. De nem nagyon terjed, es sosem lesz mainstream. Legalabbis innen nem latszik, hogy barmikor is az lesz. Esetleg, ha a gyartok kikenyszeritik. Aztan legfeljebb belebuknak.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Szerintem vagy nagyon elbeszélünk egymás mellett, vagy nem tudom. Legalábbis nekem a Két ujjas Swipe, Pinch Zoom, Rotate, három, négy ujjas csippentés illetve egyéb mozdulatok már a gesztusvezérlés kategóriája. Hogy az Android ezekkel hogy áll, az mondjuk tényleg jó kérdés, párat ugye ismer alapból. iOS-ben viszont nem a "bökök-húzok-forgatok" az összes gesztus, van még a 4+ ujjas oldalra == next app, 4+ ujjas fel == "futó" appok, 4+ ujjas csippentés == "asztalra vissza". Természetesen ugyanezek, illetve hasonlóak, megtámogatva pár másikkal megtalálható az OSX-ben is. Oké, ezek az iOS 5-tel jöttek asszem, viszonylag újak és csak iPaden használhatóak, lehet, hogy innen nem ismerős.

W8 mondjuk még elég szegényes az "oldalról behúzom" gesztusokkal, de gondolom majd ez is alakul még.

"Es nem, sosem lesz konnyebb egy gesztus vezerelt UI-t hasznalni, mint kozvetlen rabokni arra, amit szeretnek."

Attól függ. Engem már baromira idegesít a pixelvadásat néhány gyakran használt funkciónál, mintpl: böngészőben előre-hátra. Franc akar a back gombra egerészni, baromi sok idő. Franc akar felnyúlni a backspace-ig, épp kényelmesen olvasok, nem a billentyűzeten van a kezem. Ezért is használok Win alatt Operát (mouse-gestures), illetve OSX alatt Safarit (MagicMouse). Egyszerűen megkönnyíti az életem azzal, hogy nem kell egérrel szarakodnom, hanem egy mozdulattal előre-hátra ugrok. De ott van a többi gyakran használt dolog, amiket meg lehet és meg ell vizsgálni, hogy vajon gesztus vezérelten hatékonyabb-e a kezelése bizonyos esetekben (nincs a kezem a billentyűzet felett - olyankor nyilván backspace-szel megyek vissza). De említhetném az asztalok közti váltást is. Ha csak nézelődök, akkor ne kelljen már felnyúlnom a billentyűzetig, erre van a két ujjas swipe a magicmouse-n. Viszon, ha épp gépelek, akkor ne kelljen már lenyúlnom az egérhez, erre van a billentyűzetkombináció:)

Persze lehet, hogy ez is egy múló szeszély lesz, de szerintem inkább egy olyan dolog, mint a görgő az egéren. Nem váltotta le a billentyűzet + egeret, de mostmár mindenhol ott van, kötelező tartozék. Egyszerűen azért, mert hatékony használni.

Akik ennyire lustak, azok vesznek programozhato gombos egeret, es egy kattintassal visszamennek :-)

Nem mondom, hogy nincs egy reteg, ami hasznal gesztusvezerlest. A Pinch zoom meg a lapozo swipe (fel/le jobbra/balra) az talan eleg kozismert, a tobbit meg nem nagyon lattam hasznalni, a legtobben ide meg oda tappintanak. iPadje sincs mindenkinek, iPhone-n meg a felsorolt gesztusok egy reszet bevinni is nehez (rotate eseteben pl. nagyon konnyen kicsuszol a kepernyobol, akkor meg mar buktad a gesztust).

Egyebkent en bongeszes kozben fulben nyitok meg mindent. Igy nem kell visszalepkedni (vagyis kell, de sokkal-sokkal ritkabban), es ha elolvastam az oldalt, akkor egyszeruen bezarom, es mar ott is vagyok az elozo oldalon, varakozas nelkul. Illetve nekem nem gond a billvezerles se, mert a fel kezem amugy is a billentyuzeten van, szoval a ctrl+w-t vagy a backspace-t pont meg tudom nyomni.

A gesztusvezerlesben pont a hatekonysag az, amit nem igazan latok. Ha mar egerrel kell gesztusozni, akkor inkabb mar odamegyek es rabokok arra a ruhes gombra. Mert azt biztosabban eltalalom, mint probalkozni, hogy vajon mikor ismeri mar fel, hogy en valojaban a "Vissza" gesztust akarom imitalni.

Mondom, ez a gesztusvezerles akkor lehet igazan hasznos, ha 4-5 -nel sokkal tobb klikkelest egyszerusit. De amig csak 1 vagy ketto klikket, akkor annyira mindegy, hogy gesztust mozgatok, vagy odaviszem a kurzort, es rabokok. Egerrel nem gond, tapipadnal/erintokepernyonel meg ugyis egy nagy koppintas a kattintas - megintcsak nem gond.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

:DDDDD
Én pont azért használok operát, mert jó az egérmentes böngészéshez... :) Nem kell róla félrenyúlkálni...
Magam elé húzom a ZBoardot, oszt csókolom...
Ízlések, és pofonok. :)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

Ki beszélt megszűnésről? Én azt mondom, hogy (GUI) vezérlésre ma már kevéssé használható. Attól függetlenül a legjobb text-input eszköz, amit eddig kitaláltak, de a GUI-t lassan már nem billentűzettel és egérrel fogjuk legfőképp irányítani, hanem gesztusvezérléssel.

Én inkább azt mondanám, hogy kialakultak az érintésvezérelt eszközökre optimalizált guik (pont azért, mert bizonyos esetekben ezek az eszközök korlátozottabbak egy egérrel/billentyűzettel vezérelt eszközzel szemben), és most ezeket próbálják meg átemelni desktopra. Persze, hogy nehézkes a kezelése egérrel/billentyűzettel, ha egyszer nem arra lett kitalálva, de ettől még nem modernebb, legfeljebb újabb (ami nem jelenti azt, hogy jobb). Szerintem ahogyan a tabletek sem fogják kiszorítani a hagyományos desktop gépeket/notebookokat, úgy nem fogja kiszorítani az érintőképernyő/touchpad az egeret és a billentyűzetet.

"A MetroUI egy használhatatlan vacak. Amúgy egész jó lenne, ha megmaradt volna a start menü és száműzhető lenne ez a vacak."
Miben jobb a startmenü?

Használom a 8-ast melóban, otthon is, gyorsabb - ugyanúgy a sarokba kattintok mint a starmenünél, csak nem egy buta rövid lista jön fel, hanem úgy összerakott csempék, ahogy azt én szeretném. Átlátható, gyors, rögtön odakattintok, amit indítani szeretnék. Nem hiányzik a startmenü.

Ez is teljesen érthető, hogy neked és még sokaknak szerethető és használható. Végül is, kihívás egy szoftver ui tervezésénél egy egységes, közös, a nagy többségnek tetsző megoldást létrehozni. :)

A problémánk, hogy nincs gyári lehetőség a kikapcsolására.

- Nem szorosan vag ide, de az uj Outlook 2012 csak 4:3-as kepernyon, vagy legalabbis legalabb 1024 magas kepernyon elvezheto, alatta nem lehet levelet olvasni benne (legalabbis a preview pane-ben)
Szerk.:
Billentyűzet nálam is elugrál angolra, de egyre ritkábban. Régebben naponta többször, mostmár csak kéthetente egyszer.
Task manager csak úgy jó ha kinyitod, de nálam van amikor nem látszanak a lemezek, van amikor csak a lemezek látszanak a mountpontok nem. (Tehát látszik a Disk0, Disk1 de van amikor nem írja ki, hogy a disk1 a disk0 melyik mappájába van csatolva)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -