Fedora. Update on boot... ezt meg most miért?

Néha nem értem az, hogy egyes disztribúciók mi alapján tesznek be új fícsöröket a rendszerbe. Most éppen elkaptam egy címet, miszerint is a Fedora 18-ban bizonyos updateek a gép újraindításakor fognak települni. Kis-közép vállalati környezetben ahol egy gép szolgál ki ez egnál yáltalán nem jó ötlet. A cél itt a downtime minimalizálása. És az, hogy egy- akár tervezett -reboot alkalmával próbál nekem majd updateelni az ezen nem sokat segít... Mondok mást... mi van ha nem sikerül neki?

Ezt a dolgot WIN7-ben is rendesen tudom utálni. Amikor ki akarom kapcsolni a gépet, akkor kapcsoljon ki. Amikor meg be, akkor törje kezét lábát, hogy minél hamarabb dolgozhassak. És ha én úgy ítélem, hogy X időben ráérek updatelni akkor, és csak akkor updateljen.

Pedig már éppen terveztem, hogy az eddigi debian only környezetbe próbaként bedobok egy Fedoras gépet. Megnézni, hogy milyen mostanság. De ezek után nein danke :)

Hozzászólások

Windowsnál az a havi egy újraindítás aztán nagyon megerőltető :) Sose indítom újra, mindig hibernálom (cserébe csak read-only módon hajlandó felcsatolni a partícióját a Linuxom).

Száz éve benne van ez a fícsör, én vonalas netre kötött desktopon használom két gépen, és sosem volt vele problémám. Egyébként meg ponthogy nem leállításkor, hanem induláskor frissít, és beállítható hogy bizonyos csomagoknál induljon újra. Én pl ha kernelt frissít, újraindíttatom.

Ha jól emlékszem az volt az érv a mellett, hogy induláskor frissítsen, ne pedig leállításkor, hogy ha egy gép több napot, hetet áll míg újra elindítják (nyaralás, szabadság) akkor már frissített rendszerrel induljon.

Ha nem tettszik, akkor meg:
systemctl disable yum-updateonboot.service

De a system-config-services guis progival is leállíthatod, ha kattintgatni jobban szeretsz mint billentyűzetet koptatni.
--
http://csuhai.hu

Vállalatnál Fedora 18 kiszolgáló -- ennél többet nem is kellett volna leírni.

(Nahát, ez meg egy túlhatározott hibabejelentés.)

Néha nem értem az, hogy egyes disztribúciók mi alapján tesznek be új fícsöröket a rendszerbe

A Fedora annak alapján, hogy célkitűzésszerűen bleeding edge. A lehető legrosszabb választás vállalati szervernek. Én például személyes használatú gépen sem vagyok hajlandó hozzányúlni, olyan ingatag. A hiba az ön készülékében van.

"Fedora 18 kiszolgáló"
A 17 is szűk két hónapja jelent meg, 18-ból alfa is csak augusztusban lesz:
http://fedoraproject.org/wiki/Schedule

"olyan ingatag."
Kösz hogy szólsz, évek óta használom 2 desktopon meg nem tudom hány virtuális gépen, és meg nem tűnt fel....

Egyébként szerverre én is inkább Scientific Linuxot vagy CentOS-t ajánlanék, ha nincs pénz Red Hat EL licenszre.

--
http://csuhai.hu

"olyan ingatag."

Kösz hogy szólsz, évek óta használom 2 desktopon meg nem tudom hány virtuális gépen, és meg nem tűnt fel....

Ezen nem azt értettem, hogy elesnek a programok, hanem azt, hogy a kialakult felhasználói szokásokat, munkafolyamatokat páros lábbal rúgják hátsón. Még csak nem is a systemd-re vagy a GNOME 3-ra gondolok, hanem például arra, hogy a NetworkManager beállításait egy ideig lehetett a

gconftool-2

eszközzel parancssorból turkálni, aztán ez az F15-nél vagy az F16-nál megszűnt. grub->grub2 váltás szintén pofára esett, a munkagépem nem indult... Sokáig küzdöttem F14 után (a rendes munkám végzése helyett), végül rájöttem, hogy aki ilyen értelemben vett stabilitásra is vágyik, az máshol keresgéljen.

Most néztem meg csak a 18 Feature Listjét, és nem látok semmi arra utalót, hogy a yum-updateonboot.service alapértelmezetten be lenne benne kapcsolva. Tudnál dobni egy linket, hogy honnan van ez az infó?

--
http://csuhai.hu

Már látom, hogy nem volt feltétlenül a legjobb ötlet idedühöngeni a dolgot. Valójában csak az zavar, hogy nem látom az értelmét annak amerre mennek ezek a "nagy"
disztribúciók.

Én anno azért váltottam Linuxra, mert azt akartam, hogy a gépem akkor és azt csináljon amit én mondok neki. Ez az igény máig nem változott. Hogy a systemd váltás mit hoz majd, azt még nem tudom, A GTK 3 némi extra melót hozott.. de lassan avval is megleszek (saját téma átültetése).
De mintha elfelejtették volna, hogy a konfigurálhatóság a Linux egyik legnagyobb előnye, no meg az, hogy cli-ből is szinte mindent meg lehet tenni. Egy hálózat bekonfigurálásához, még ha az WIFI is ne keljen már GUI.
A Unity-val is összesen az a gond, hogy nem igazán testre-szabható és magasak az igényei. Persze nem használom, és kész. De valahogy az utóbbi időben egyre több fejlesztés megy ebbe az irányba.
Csak remélhetem, hogy előbb utóbb létrejön egy közösség aki úgy látja a helyzetet mint én. Egy optimalizált, végletekig beállítható rendszer az amit én szeretnék használni.

### ()__))____________)~~~ #################
# "Ha én veletek, ki ellenetek?" # N210/Arch

Minden igényt nehéz kielégíteni. Ha mindent kézzel, cli-ből lehetne csak konfigolni, akkor meg a csapat másik fele sírna hogy nem júzerfrendli, meg ígysoseleszlinukszdeszktopéve. Egyébként én pont azért szeretem a Fedorát, mert vannak jó guis toolok, ha nem tettszik, akkor pedig semmi akadálya a cli-zésnek. Jó példám a SElinux, először guival kattintgattam össze ami kellett, aztán amikor jobban megismerkedtem vele, már a parancssoros megoldások estek jobban kézre. Itt a kettő nem zárja ki egymást.

--
http://csuhai.hu